Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

XARELTO ZAZVOR

OBSAH

Zázvor je populární koření z kořene byliny Zingiber officinale. Když se řekne zázvor, tak si většina z nás vybaví vánoční zázvorové cukroví a asijské potraviny, ale kořen zázvoru je také používán pro velké množství zdravotních problémů. Zázvorem se například léčí nauzea, respirační problémy, špatné trávení a srdeční zdraví. Zázvor je považován za jednu z nejsilnějších bylin v Ayurvedě. A to není všechno, protože zázvor má také silné, stimulující vlastnosti při péči o vlasy a dá se přiměřeně použít i na rychlejší růst obočí.

Zdroj: Jak funguje zázvor na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A ZAZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Xarelto obsahuje účinnou látku Rivaroxaban a používá se na zpomalení srážlivosti krve. Díky tomu může tento lék zapříčinit krvácení. Zázvor rovněž může ve vzácných případech způsobit krvácení, a jeho užívání s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Rivaroxaban, se může toto riziko zvýšit. Pokud užíváte antikoagulační léčbu, ať už v podobě Xarelta, Pradaxy nebo Warfarinu, tak zázvor raději vynechte.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Také užívám Xarelto 20mg dlouhodobě a jak výše uvedeno je potřeba vynechat zázvor a také česnek ve vyšším množství.Jiné potraviny nevadí.

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Převod z antagonistů vitamínu K (VKA) na přípravek Xarelto

Při převodu pacientů z antagonistů vitamínu K na přípravek Xarelto budou po užití přípravku Xarelto hodnoty mezinárodního normalizovaného poměru (INR) falešně zvýšeny. Test INR není pro měření antikoagulační aktivity přípravku Xarelto validní, a proto by neměl být používán.

Zdroj: Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A ZAZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ruzena.

Dobrý den. Beru lék Xarelto a mám ráda zázvor můžu ho jist u těchto léků.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto obsahuje účinnou látku Rivaroxaban a používá se na zpomalení srážlivosti krve. Díky tomu může tento lék zapříčinit krvácení. Zázvor rovněž může ve vzácných případech způsobit krvácení, a jeho užívání s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Rivaroxaban, se může toto riziko zvýšit. Pokud užíváte antikoagulační léčbu, ať už v podobě Xarelta, Pradaxy nebo Warfarinu, tak zázvor raději vynechte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Xarelto a bylinky

Bylina zvaná třezalka tečkovaná může interagovat s přípravkem Xarelto. Výtažek z třezalky se někdy používá k léčbě deprese. Třezalka tečkovaná může způsobit, že Xarelto bude méně účinné než obvykle.

Lékaři doporučují, abyste se během léčby přípravkem Xarelto vyvarovali užívání třezalky tečkované.

Zdroj: Xarelto a zelenina

Xarelto a alkohol

Při pravidelném užívání léku se v žádném případě nedoporučuje konzumace alkoholu.

Zdroj: Lék Xarelto

Diskuze

V diskuzi CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Foldyna.

Čeho v jídelníčku se vyvarovat při užívání léku Xarelto

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Kukuč.

Uživam xarelto 6 let bez problemu. Po warfarinu mi zmodraly nohy a ta dieta no hruza. Jediny problem na ktery jsem narazil je zazvor asi zvyšuje učinost krvacel jsem z nosu.

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Káva a Xarelto

Bez obav si můžete vzít Xarelto (rivaroxaban) a pít kávu. Vždy je dobré probrat svou každodenní stravu a stravovací návyky se svým lékařem na vašich schůzkách.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zázvor je bohatým zdrojem antioxidantů a je užitečný pro zajištění dobrého zdraví očí.
Jeho přímý vliv na nitrooční tlak není znám.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlynářová anna.

děkuji za odpověď mám zázvor.čaj moc ráda, a někde jsem slyšela že zvyšuje nitrooční tlak

Zdroj: diskuze Zázvor

Převod z přípravku Xarelto na parenterálně podávaná antikoagulancia

První dávku parenterálního antikoagulancia podejte v době, kdy by měla být užita další dávka přípravku Xarelto.

Zdroj: Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli čerstvý zázvor vadí při dně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zázvor při dně nevadí, naopak zázvor léčí její následky. Dna je typ artritidy, která způsobuje záněty a ty jsou obvykle léčeny protizánětlivými léky, čímž se sníží symptomy. Zázvor totiž obsahuje několik různých protizánětlivých látek, včetně gingerols a shogaol. U některých pacientů může ale zázvor znamenat riziko. Jde o lidi se srdečními onemocněními a s poruchou srážlivosti krve. Zároveň zázvor není vhodný během těhotenství a kojení. Zázvor může také interagovat s některými léky, včetně léků proti chudokrevnosti, s léky na diabetes a blokátory kalciových kanálů na vysoký krevní tlak. Bezpečné množství zázvoru pro dospělého jsou 4 gramy kořene zázvoru denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zázvor při dně

Cena a doplatek

XARELTO 20 MG TBL FLM 28 II

  • Orientační prodejní cena je 1986,03 Kč.
  • Orientační doplatek činí 223,98 Kč.
  • Započitatelný doplatek je 189,51 Kč.
  • Započitatelný doplatek u osob starších 65 let (včetně) činí 189,51 Kč.

Zde si můžete přečíst Souhrn údajů o přípravku Xarelto.

Zdroj: Lék Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK XARELTO 20 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer.

Můžu čokoládu když užívám lék xarelto.dekuji Neubauer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje zde interakce mezi kakaovým práškem a lékem Xarelto. Tato interakce jídlo-lék může potenciálně vést ke zvýšenému riziku významného krvácení.
Krátké vysvětlení je, že bylo prokázáno, že konzumace kakaa inhibuje adhezi, agregaci a aktivitu krevních destiček. Tento efekt je u kakaa tak silný, že je srovnatelný s efektem léku Aspirin, jak se můžete dočíst v této studii: pubmed.ncbi.nlm.nih.…
Konzumace kakaa může vést u některých pacientů léčených antikoagulanty ke zvýšenému riziku krvácení.
Antikoagulační léky se často používají k prevenci srážení krve proto, že také inhibují aktivitu krevních destiček, adhezi a jejich agregaci. Xarelto je v tomto ohledu jiné, protože rivaroxaban (účinná látka Xarelta) je inhibitor faktoru Xa, důležitého proteinu, který zabraňuje tvorbě trombinu a trombu s minimálními účinky na funkci krevních destiček. Přímá interakce kakaa a Xarelta tedy není možná. Nebezpečí zůstává v efektu kakaa, že působí jako přírodní antikoagulant. Pro dosažení tohoto efektu je ale nutné kakaový prášek užívat pravidelně, dlouhodobě a v relativně velkých dávkách.
Ptáte-li se na čokoládu, tak si ji můžete s klidem dát, i když užíváte lék Xarelto. Proč? Protože je pro vás určitě důležité zůstat dlouho zdravý a nebudete riskovat obezitu, aterosklerózu nebo diabetes, jenž jsou následky přejídání se čokoládou. Když budete konzumovat čokoládu střídmě jako pamlsek, tak budete mít příjem kakaa tak nízký, že to vůbec nenaruší vaši koagulační léčbu. Rovněž je třeba vědět, že mnohé čokolády kakaový prášek vůbec neobsahují. Například oblíbená čokoláda Milka ho má v sobě jen 30%.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék xarelto 20

Kontraindikace

Přípravek Xarelto je kontraindikován u pacientů s jaterním onemocněním, které je spojeno s koagulopatií a klinicky relevantním rizikem krvácení. U cirhotických pacientů se středně závažnou jaterní nedostatečností (Child-Pugh B) je Xarelto možné užívat s opatrností, jestliže porucha funkce jater není spojena s koagulopatií.

Zdroj: Lék Xarelto

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOR A ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Může vařený zázvor zhoršovat atopicky exém? - přidávám ho do hovězího vývaru, ze kterého jsem už vypustila celer a petržel. Po uvaření ho vyhodím. Máte někdo zkušenost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zázvor a alergie

Lék Xarelto a krvácení

Nevýhodou léku Xarelto je neexistence účinného antidota v případě nežádoucích krvácivých komplikací. Zatím nebyla nalezena účinná látka, která by působení rivaroxabanu zvrátila. Mezi warfarinem a rivaroxabanem nebyla pozorována žádná farmakokinetická interakce.

Zdroj: Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Novotný.

Neškodí zázvor když beru prášky na vysoký tlak, prášky se jmenují BETAMED Děkuji Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není žádná studie, která by zkoumala vzájemné působení zázvoru a Betamedu. Je známo, že zázvor může pomoci snížit krevní tlak. Působení zázvoru se projeví, až když ho zkonzumujete mnohem více než doporučené 4 gramy denně. Jak velké je to účinné množství, tak na to je potřeba přijít pečlivým sledováním krevního tlaku, protože zázvor působí u každého člověka jinak silně a jinak dlouho.
Obvyklá konzumace je prostřednictvím čaje. Čaj se dělá z čerstvého nadrobno nastrouhaného zázvoru, který se přelije vroucí vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Pomerančový džus a Xarelto

Grapefruit většinou ovlivňuje léky na ředění krve, jako je Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Clopidogrel (Plavix) a Ticagrelor (Brilinta). Pokud užíváte některý z těchto léků a toužíte po citrusové chuti, lékaři navrhují přejít na pomerančový džus.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Vitamin D3 a Xarelto

Mezi rivaroxabanem a vitamínem D3 nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Vitamín B12 a Xarelto

Mezi rivaroxabanem a vitamínem B12 nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Převod z parenterálních antikoagulancií na přípravek Xarelto

U pacientů, kteří dostávají parenterální antikoagulancia, se přerušuje podávání parenterálního antikoagulancia a začíná léčbou přípravkem Xarelto v rozmezí 0 až 2 hodiny před tím, než by mělo dojít k dalšímu plánovanému podání parenterálního přípravku (například nízkomolekulární hepariny) nebo v době vysazení kontinuálně podávaného parenterálního přípravku (například intravenózní nefrakciovaný heparin).

Zdroj: Xarelto

Xarelto a jídlo

Konzumace grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy během užívání přípravku Xarelto může zvýšit hladinu léku ve vašem těle. Vyšší hladina Xarelta by mohla zvýšit riziko nežádoucích účinků léku. Váš lékař vám může doporučit, abyste se během léčby přípravkem Xarelto vyvarovali konzumace grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy.

Také mějte na paměti, že u potravin obsahujících omega-3 mastné kyseliny může dojít k interakci s přípravkem Xarelto. Strava obohacená o omega-3 mastné kyseliny může interagovat s Xareltem.

Zdroj: Xarelto a zelenina


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP