Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZA JAK DLOUHO SE OPLODNÍ VAJÍČKO

OBSAH

Kolik spermií je zapotřebí k dosažení těhotenství?

Jen jedna spermie může oplodnit vajíčko a způsobit tak těhotenství, ale v každé „dávce“, která dojde k vajíčku, jich je asi milion. Průměrná ejakulace obsahuje téměř 100 milionů spermií. Muži, kteří mají méně než 20 milionů spermií v mililitru spermatu, mohou mít problém s neplodností.

Proč je uvolněno tolik spermií, když stačí jen jedna, aby bylo počato dítě? Aby se spermie dostaly k vajíčku, musí projít z pochvy do vejcovodu, což je dlouhá a namáhavá cesta, při které jich přežije jen málo. Ty, které přežijí, pronikají do vajíčka. Vajíčko je však pokryto silnou vrstvou, která oplodnění velmi znesnadňuje. Odborníci se domnívají, že je tento proces přirozeným způsobem, jak umožnit jen té nejzdravější spermii, aby oplodnila vajíčko, čímž poskytuje nejlepší šanci počít zdravé dítě.

Zdroj: Mužské sperma

Diskuze

V diskuzi NERODÍCÍ HRUŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kvapilova.

Možná pouze chybí "opylovač". Některé stromy potřebují ve svém okolí jiný strom jehož pyl "oplodní " květy. Jedna odrůda hrušně prý potřebuje strom těch menších zelených rynglí aby plodila. Možná je to váš problém. Je potřeba zjistit odrůdu a zasadit vhodného "kamaráda ".

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Děkuji za reakci ale řešen je pouze v naroubovani a To se musím nejdříve naučit.S pozdravem Honza.

Zdroj: diskuze Nemoc ostružin

Jak dlouho působí antibiotika na antikoncepci

Při užívání antibiotik dochází ke sníženému vstřebávání antikoncepce ve střevě. Proto může být účinek antikoncepce během užívání antibiotik nižší, což může způsobit nepravidelnosti cyklu (nepravidelné krvácení) a také snížit antikoncepční účinek. Proto je taky vhodné v daném menstruačním cyklu používat při sexuálním styku ještě jinou formu antikoncepce (například kondom). Po dobrání antibiotik není ve většině případů nutné používat jinou metodu kontracepce, účinek antibiotik na antikoncepci by neměl být snížen.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PŘI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.

Dobrý den. S přítelem jsem měla pohlavní styk v době menstruace. Při sexu došlo k úniku spermií. Je možné, že mohu otěhotnět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V době menstruace je vajíčko vypuzeno z dělohy a dostává se ven z těla. Čím déle od prvních příznaků menstruace, tím je menší šance na jeho oplození. Sama tedy zjistěte, jak dlouho od začátku menstruace došlo k po hlavnímu styku, a podle toho si odpovězte na svou otázku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex při menstruaci

Jak často mít styk, když chci otěhotnět

Otázka, jak dlouho vydrží vajíčko po ovulaci, je opodstatněná. Vajíčko je po ovulaci schopné oplodnění pouze 12–18 hodin během cyklu, a proto pokud má dojít k početí, je potřeba správné načasování, aby byla zaručena životnost vajíčka po ovulaci. Žena má během cyklu jen jednu ovulaci, a tudíž je během cyklu plodná jen po velmi krátkou dobu. Pokud během těchto několika málo hodin, ve kterých je vajíčko schopno oplodnění, k němu nedojde, vajíčko se vstřebá a v dalších dvou týdnech dochází k menstruaci. Při pohlavním styku několik dní před ovulací může dojít k otěhotnění, protože jak bylo uvedeno výše, spermie si několik dnů počká.

Zdroj: Životnost spermií

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY NIDACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,
Mám 6dni po poslední menstruaci a mám růžový výtok a bolí mě při tom v pod bříšku a v bedrech. Chtěla bych se prosím zeptat zda by byla možnost být těhotná? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po menstruaci přeci nemůžeš být tehotná. Vajíčko, které by započalo těhotenství už v tobě není - vyšlo ven při poslední menstruaci a nové vajíčko ještě není připraveno. Bude připraveno až za dvacet dní od poslední menstruace. Během menstruace a 20 dní po ní nemůžeš otěhotnět. To co máš nyní bude potřebovat prohlídku. Dostaneš na to léčbu a za týden budeš zase fit a připravená.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Život spermie

Spermie (spermije) je mužská pohlavní buňka. Zdravý dospělý muž vytváří denně až 100 milionů spermií. Na oplodnění ženského vajíčka stačí pouze jedna z nich. Spermie jsou nositeli chromozomů, které určují pohlaví potomka. Pohlaví tedy závisí na tom, zda vajíčko oplodní spermie, která je nositelkou chromozomu X nebo Y.

Ve varlatech jsou drobné nitkovité kanálky a právě v nich se tvoří každý den nové spermie. Když se spermie vytvoří, cestují do nadvarlete, kde dozrávají během čtyř až šesti týdnů. Pak jsou připraveny k vycestování ze šourku trubicí zvanou chámovod. Skladištěm spermií je ampula, rozšířená část chámovodu. Tady spermie čekají na svůj okamžik. Bez bílé lepkavé tekutiny – semene, kterou vytvářejí právě semenné váčky, by se však spermie stěží dostaly k vajíčku. Těsně před ejakulací se smíchají spermie (tvoří pouze jednu desetinu ejakulátu) se semenem a poháněny jeho energií bohatou na cukr se mění na mrštné potvůrky. Prostata je umístěna pod ampulou, má velikost vlašského ořechu a přidává do semene jisté množství zásadité tekutiny, která pomáhá neutralizovat kyselé prostředí ve vagině. Když muž ejakuluje, prostata se stahuje a napíná a stlačuje chámovod. Tím pomáhá vhánět spermie a semeno do močové trubice uprostřed penisu.

Spermie se skládá ze tří částí: hlavičky, která obsahuje jádro s 23 chromozomy, akronomu na hlavě spermie, který pomáhá spermii vniknout do vajíčka, a bičíku, díky němuž se spermie pohybují (rychlostí asi 3 mm za minutu). Tvorba a zrání spermií je celkem zdlouhavý proces – trvá skoro 3 měsíce. Muži, kteří chtějí zlepšit kvalitu svého spermatu například lepší životosprávou, by měli tedy začít nejméně 3 měsíce před plánovaným početím.

V těle ženy spermie přežijí 3 až 4 dny (výjimečně 5–6 dní). Schopnost oplodnit vajíčko mají ale jen cca 48 hodin. Mimo ženské tělo spermie přežijí jen několik hodin.

Zdroj: Životnost spermií

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO VAŘÍME VÁCLAVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky

Jak dlouho trvá svědění

Pokud po léčbě přetrvává svědění, lékaři doporučují nadále kůži mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy. Délka svědění je individuální, může být i psychosomatického charakteru.

Zdroj: Jak dlouho trvá léčba svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Za jak dlouho začnou antibiotika působit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Antibiotika začínají působit do 20 minut od spolknutí. Znatelná úleva přichází za 24 hodin. Poslední zbytky antibiotik se z těla vyloučí do dvou dnů od posledního spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za jak dlouho

Za jak dlouho zmizí vyrážka

U svrabu žádná přírodní léčba neexistuje, masti na předpis prostě musí zabrat. Svědění a podráždění kůže mohou přetrvávat až čtyři týdny po ukončení léčby z důvodu rozkladu mrtvých zákožek uvězněných v kůži.

Zdroj: Jak dlouho trvá léčba svrabu

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Jak dlouho zavařování segedínský guláš z bůčku a jak dlouho vydrží v mrazáku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Proč vajíčko nejde oloupat

Jak oloupat čerstvé vajíčko? Pokud použijete čerstvá vejce, tím hůře jdou oloupat. Starší vejce mají na jednom konci větší vzduchovou kapsu, která rozpínání bílku usnadňuje. Pro loupání čerstvého vajíčka platí jediná rada: pokud je to možné, úplně čerstvá vajíčka raději natvrdo nevařte. Sáhněte po 3–5denních starých vejcích. A jak poznat, že se jedná o čerstvé vejce? Čerstvé vejce klesne ve vodě ke dnu. Čím je vajíčko starší, tím více vzduchu se do něho dostane. Zhruba týden stará vejce mívají tendenci vznášet se lehce ve vodě, hodně stará vejce vyloženě plavou, s těmi už opatrně.

Zdroj: Jak oloupat vejce

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO UŽÍVAT ŠVÉDSKÉ KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša Vratilova.

Mám dotaz,jak dlouho mužů používat kapky? Bolí mě ramena.Dekuji Dáša

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho užívat švédské kapky

Jak dlouho působí?

Furon působí 6 až 8 hodin od poslední dávky. Tento čas může být prodloužen až na více než 9 hodin, a to u pacientů s dlouhými intervaly močení a nebo u pacientů s úplným zastavením močení. Furon se vylučuje z organismu hlavně prostřednictvím ledvin a pokud se v ledvinách netvoří moč, tak jeho vylučování zbývá jen na játrech. Přes játra se Furon vyloučí desetkrát pomaleji než přirozeně přes ledviny.

Zdroj: Jak dlouho působí Furon?

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, jsem přeléčená po svrabu (několikrát natření infectoscabem), je možné, aby se následně po léčbě ještě dělaly větší pupeny na genitáliích a hýždích? Kůže po těle mě ještě svědí, ale je čistá nebo se objeví pupínek a do rána zmizí...Pořád se pozoruji, jestli se mi to nevrací a je to už velmi vyčerpávající. Pořád dodržuji doporučení ohledně praní prádla, výměny ložního prádla a čištění matrací a sedačky parním čističem. Jsou tyto následky po léčbě normální?
Velmi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nika.

Dobrý den, jak dlouho má být člověk se svrabem doma? A když je 4 dny po namazání InfectoScab tak kdy může do kontaktu s blízkými osobami? A jak dlouho trvá než se úplně ztratí ta vyrážka? A co doporučujete za mast na to aby to nesvědělo? Děkuji předem za odpověď.

Nika

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Jak dlouho trvá nidace

K zahnízdění embrya dochází obvykle asi 6.–7. den po oplození vajíčka. Nidační špinění se může vyskytovat i v pozdějších dnech.

Zdroj: Příznaky nidace

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO SE MAJÍ TYTO TABLETY UŽÍVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Vaňková.

A jak dlouho se teda můžou brát??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Tuto informaci výrobce neuvádí.

Zdroj: diskuze Jak dlouho se mají tyto tablety užívat

Jak dlouho nejíst

Otázka, kdy můžu jíst po plombě, je opravdu důležitá, protože nedodržení stanovené doby může vést k nevratnému poškození výplně a nutnosti jejího předělání. To se týká především tmavých výplní z amalgámu.

Tmavá plomba

U amalgámové výplně se nesmí nic kousat po dobu minimálně 2 hodin od jejího dokončení.

Bílá plomba

U fotokompozitní bílé plomby se může kousat ihned po jejím dokončení.

Zdroj: Bílá plomba - jak dlouho nejíst

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO LZE UŽÍVAT WOBENZYM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

1/Dobrý den, prosím o odpověď jak dlouho lze užívat Wobenzym při zánětlivém dlouhodobém onemomocnění páteře?

2/Jak dlouho lze užívat Wobenzym na imunitu - angina, a podobné choroby

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Wobenzym lze užívat dlouhodobě a vlastně pořád. Manžel jako lékař má přístup k tomuto léku za výhodnější ceny a užívá jej již 20 let bez přerušení.

Zdroj: diskuze Jak dlouho lze užívat wobenzym

Za jak dlouho působí Šaratica

Projímavé účinky Šaratice se projeví do dvou hodin od vypití první dávky.

Zdroj: Šaratice voda

Za jak dlouho začne účinkovat?

Furon začne působit rychle, již během prvních 30 minut po spolknutí, přičemž k maximálnímu účinku dochází již hodinu po spolknutí. Může však trvat i několik týdnů, než se léčba Furonem plně projeví.

Pokud užíváte Furon na vysoký krevní tlak, nemusíte mít žádné příznaky toho, že lék začal účinkovat. V tomto případě se po započetí léčby ani necítíte jinak. To však neznamená, že lék nefunguje. Je důležité ho užívat dále podle pokynů svého lékaře.

Zdroj: Jak dlouho působí Furon?

Předávkování

Excitabilita byla zaznamenána po požití vysokých dávek dětmi. Ve studiích sebevražd tří izolovaných případů se předpokládá, že příčinou smrti bylo požití tolperisonu.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Mydocalm

Za jak dlouho zabere lék Mydocalm

Účinná látka tolperison obsažená v léku Mydocalm je centrálně působící svalový relaxant, který působí na retikulární formaci v mozkovém kmeni blokováním napěťově řízených sodíkových a vápníkových kanálů.

Tolperison se téměř úplně vstřebává ze střeva a své maximální koncentrace v krevní plazmě dosahuje po 1,5 hodině po podání. Je rozsáhle metabolizován v játrech a ledvinách. Látka se vylučuje ledvinami ve dvou fázích; první s poločasem dvě hodiny a druhá s poločasem 12 hodin.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Mydocalm

Jak dlouho trvá oplodnění vajíčka

Při sexuálním aktu závisí délka života spermie na tom, zda dojde k průniku do vaginy. Spermie muže tak mohou za optimálních podmínek přežívat a čekat v těle ženy na ovulaci ve stavu schopném oplodnění až 5 dní.

Při vniknutí do vaginy přežívá spermie asi dva dny a bičíkem se posouvá směrem k vajíčku, které může následně oplodnit (koncepce) ženské vajíčko. Často se uvádí, že spermie při oplodnění odhazují bičík a dovnitř proniká jen hlavička, stává se to však jen výjimečně; u většiny živočichů proniká dovnitř celá spermie.

Při neúspěchu (spermie se nedostane do vaginy) spermie rychle hyne.

Spermie putují po pohlavním styku obklopené sekretem děložní sliznice do dělohy, kde jsou chráněny, a následně až k ústí vejcovodu, neboť to je místo možného oplodnění. Zde čekají na vajíčko. Několik milionů spermií se dostane při ejakulaci muže do pochvy a ihned se připraví na cestu do nitra ženy. Když najdou dobré podmínky, trvá to jen několik minut, než první spermie projdou děložním hrdlem a vstoupí do dělohy. Několik spermií, podporovaných pravidelnými kontrakcemi dělohy, se dá na cestu do vejcovodu. Zbylé spermie si udělají prozatím pohodlí v hebkých záhybech děložní sliznice a svou cestu do vejcovodu začnou až později. Postupně doputuje do vejcovodu velký počet spermií. V případě, že do ovulace zbývá ještě nějaký čas, tak spermie čekají trpělivě na vajíčko – mohou čekat až 5 dní.

Většinou se podaří několika desítkám spermií proniknout do chráněného tenkého povlaku vajíčka, ale jen jediná spermie nakonec pronikne dovnitř. Její buněčná membrána se nakonec rozpustí a splyne s buněčnou membránou vajíčka. Přímo po tomto procesu buněčná membrána vajíčka ztvrdne, takže dovnitř nemůže proniknout žádná další spermie.

V hlavičce spermie se nachází dědičná informace. U zdravého dospělého muže je v jednom mililitru semenné tekutiny přibližně 50–100 milionů spermií. Spermie přitom představují jen 5–15 objemových procent ejakulátu, zbytek je tvořen tekutinou produkovanou v prostatě, semenných váčcích a Cowperových žlázkách. Průměrný objem semenné tekutiny v jednom ejakulátu je přibližně 3 ml, a tak je jich při ejakulaci uvolněno asi 200 milionů. Z nich se k vajíčku dostane asi 200.

Zdroj: Životnost spermií

Jak dlouho trvá úpal

Délka trvání příznaků úpalu je vždy individuální. Vždy musí nejprve dojít ke stabilizaci teploty postiženého.

Zdroj: Úpal


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP