Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁCHVATY KAŠLE

OBSAH

Léky na suchý kašel

Na léčbu suchého kašle vám v lékárně nabídnou některý z přípravků patřících mezi antitusika, ta tlumí kašlací reflex, mírní a potlačují záchvaty kašle.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem GASTROENSOPHAGEÁLNÍ REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza .

Dobrý den,prosím Vás mohu užívat antibiotika Doxyhexal tabs na léčbu chlamidie pneumo,když mám reflux a astma.Užívám Cezeru 1-0-1,Combair inh,Clarinase jsem užívala týden společně s antibio.Augmentin.Pátý měsíc mám záchvaty kašle a jsem konečně odeslána na CT plic a gastroskopii.Pravidelně užívám Asentru 50 1x denně 1tbl,Euthyrox75,Carzap.Omlouvám se,pokud jsem toho napsala víc než stačilo a moc děkuji za odpověď,která je pro mne velmi důležitá.

S pozdravem Junková T.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Doxyhexal užívat můžete, ale je zde riziko zhoršení refluxu. Zároveň během léčby nesmíte používat antacida (léky na reflux) obsahující hliník, vápník nebo hořčík, protože to narušuje vstřebávání doxyhexalu. Tablety Doxyhexalu užívejte během dne, nikoliv před spaním. Zapijte je alespoň 100 ml vody a zůstaňte ve vzpřímené poloze alespoň hodinu. Když se i přesto objeví pálení v jícnu, tak se hned obraťte na lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gastroensophageální reflux

Parciální záchvaty

Parciální záchvaty začínají v určité oblasti mozku. Mezi nejčastější typy parciálních záchvatů patří:

  • Jednoduché parciální záchvaty, které nemají vliv na vědomí.
  • Komplexní parciální záchvaty, které ovlivňují úroveň vědomí. Může dojít k částečné nebo úplné ztrátě vědomí.
  • Parciální záchvaty se sekundární generalizací začínají jako jednoduché nebo komplexní parciální záchvaty, ale následně dojde k jejich rozšíření do dalších částí mozku a pak vypadají jako generalizované tonicko-klonické záchvaty. Tyto dva typy záchvatů lze snadno zaměnit, ale ošetřují se odlišně. Většina tonicko-klonických záchvatů u dospělých začíná parciálním záchvatem, který způsobuje částečnou epilepsii. Generalizované tonicko-klonické záchvaty jsou častější u dětí.

Zdroj: Příznaky epilepsie

Diskuze

V diskuzi ZÚŽENÁ DÝCHACÍ TRUBICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Jackelová.

vlastním fenku jorkšíra, má zúženou dýchací trubici. Byli jsme na vyšetření, zatím podáváme léky theoplus 100. Zdá se mi, že se problém nelepší. můžete mi poradit nějaký jiný lék, nebo jak dále postupovat. Ještě navíc lék theoplus 100 má výpadek a zatím mi nikdo neporadil náhradu. Fenka váží 4,5 kg mám problém do ní lék dostat. Existuje jiná forma, třeba tekutá ? Theoplus 100 jsem podávala po čtvrtinách.
Předem moc děkuji za radu a přeji krásný den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Mám stejný dotaz jako paní co se ptala na danou jorkšíra já mám psa má dusivé záchvaty snížená průdušnice při spaní chrápe chroptí co byste mě doporučili dekuji

Zdroj: diskuze Zúžená dýchací trubice

Generalizované záchvaty

Záchvaty začínající na celém povrchu mozku se nazývají generalizované. Mezi hlavní typy generalizovaných záchvatů patří:

  • Generalizované tonicko-klonické záchvaty, během kterých upadají pacienti na zem a mají svalové křeče.
  • Záchvaty nepřítomnosti, při nichž osoby pozorují oblohu po dobu několika sekund, pak procitnou, aniž by věděli, že se něco stalo.
  • Myoklonické záchvaty způsobující škubání těla, čímž připomínají šok.
  • Atonické záchvaty způsobující ztrátu svalového tonu, jedinci bez varování spadnou.
  • Tonické záchvaty způsobující svalovou ztuhlost, což vede k pádům.

Křeče vyvolávající škubnutí jsou společnou charakteristikou záchvatů. Epileptické záchvaty bývají často zaměňovány s psychogenními záchvaty, které nejsou vyvolány abnormální elektrickou funkcí. Psychogenní záchvaty jsou psychologickou reakcí na stres, zranění, emocionální trauma nebo jiné faktory.

Zdroj: Příznaky epilepsie

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A JAKÝ LÉK NA SNÍŽENÍ KYS. MOČOVÉ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Moltašová.

Dobrý den,
manžel bere warfarin a potřeboval by brát Enzycol na dnavé záchvaty palce. Je to prosím možné kombinovat? Díky Moltašová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Warfarin a jaký lék na snížení kys. močové?

Černý kašel u dětí

Černý kašel je celosvětově rozšířené onemocnění, postihuje nejčastěji děti. Je vysoce nakažlivý. U postižených se projevuje záchvaty úporného kašle. Ve světě jím onemocní ročně zhruba 60 miliónů lidí, a z toho jich přibližně 350 tisíc – většinou dětí – zemře. U kojenců do pátého měsíce života končí až 70 % onemocnění černým kašlem smrtí. K vážným komplikacím nebo pozdějším následkům, které mohou navázat na infekci černým kašlem u všech věkových kategorií, patří zánět středního ucha, zápal plic, případně i onemocnění mozku. Zápal plic se v prvním roce života vyskytuje u každého pátého dítěte a ve druhém až čtvrtém roce u každého desátého dítěte s černým kašlem. Klinická diagnóza se stanoví podle typických záchvatů kašle dostavujících se převážně v noci. Diagnózu lze ověřit průkazem přítomnosti původců černého kašle v zadní části nosohltanu, což se daří zejména v počátečním stadiu nemoci (v průběhu prvních dvou týdnů).

Zdroj: Černý kašel

Diskuze

V diskuzi GABANOX 300 RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Hlavenkova.

Prosím o radu.Mam silný zánět šlach a mám silene bolesti byl mě předepsaný tento lék Gabanox 300 ale doctla sem se že je na epileptické záchvaty,bolesti atd...Prosím mám ho uzivat?Moc děkuju za odpovedi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Vesela.

Beru ji 14 dní a bolesti ustoupili.Pani doktorka mi neřekla kdy jo mám vysadit.strasi mě vedlejší účinky tohoto léku.poradte.

Zdroj: diskuze Gabanox 300 recenze

Jak léčit dávivý kašel u dospělých

Léčba dávivého kašle je vždy individuální a záleží na příčině onemocnění. Pokud nás v dospělosti trápí záchvaty kašle, může za to kromě ovzduší, kouření či alergií především naše psychika. Zde je vhodné použít tradiční čínskou lidovou medicínu, která má na tyto případy od starověku pro děti i dospělé unikátní mišpulníkový sirup. Listy mišpulníku patří v Asii k nejznámějším přírodním prostředkům na kašel.

Dávkování a doba užívání: 1 polévková lžíce 3–4x denně u dospělých. U dětí ve věku 3–12 let 1 kávová lžička 3–4x denně. Zředit teplou vodou, promíchat a vypít. Kojencům lze sirup přidat do čaje. Účinek je možné pozorovat po několika dnech.

Indikace:

  • kašel, škrábání v krku;
  • chrapot, pobolívání hlasivek po dlouhém mluvení či zpěvu;
  • zánět průdušek se zahleněním a nemožností odkašlat;
  • chronický kašel s obtížným vykašláváním, například kuřácký.

Zdroj: Dávivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁBALY Z KOPŘIV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva T..

Dobrý den,
Můj muž trpí záchvaty dny v kotníku,kdy už ho má delší dobu oteklý z obou stran,tak jsem hledala,jak bych mohla vyrobit po domácku kopřivový zábal z čerstvých mladých kopřiv.Děkuji a zdravím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve je potřeba vyléčit dnu a tím zmizí i otok kotníku. Zábaly v tomto případě nic nevyřeší. Dna se vyléčí dodržováním diety a užíváním léků na dnu na předpis od lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zábaly z kopřiv

Pes kašle a dáví se

Dávivý kašel může vyvolat i mylný dojem, že se jedná o zvracení. Pes může mít široce otevřenou tlamu a vypadá to, jako by chtěl vydávit cizí těleso uvízlé v krku, také kašle hleny. Někdy se může objevit i rýma, výtoky z očí a nosu. Charakteristická, zvláště u mladých psů, je ztráta hmotnosti. Dávivý kašel u psa je většinou provázen nechutenstvím, malátností a ospalostí, tělesná teplota bývá zvýšená pouze v počátku onemocnění. U neléčených případů se může vyskytnout řada komplikací v důsledku souběžného uplatňování dalších mikroorganismů, od zánětu mandlí až po zánět plic. Posledním typem je atypická forma psí chřipky. Tato forma se projevuje nekoordinovaností pohybů a ochrnutím zadní části těla.

Příčiny

K přenosu dochází kapénkovou infekcí a příznaky se objevují během 2–7 dní po setkání s jiným nemocným zvířetem. Naštěstí není toto onemocnění pro většinu psů nebezpečné. Pokud nedojde ke komplikacím, kašel zpravidla ustoupí během 7–10 dní bez zásahu veterináře.

Léčba

Základem léčby je klid, omezení procházek a dalších aktivit. Také je třeba psa uchránit před vzrušením, které vyvolává záchvaty kašle. Prospěšné je zvlhčování vzduchu v prostorách, kde se nemocné zvíře zdržuje. Dostatek tekutin je samozřejmostí.

Zde můžete vidět, jak vypadá dávivý kašel u psa.

Zdroj: Pes kašle

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Heyduk.

Prosím o informaci kolik purinů obsahují olivy....nakládané, sušené.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Olivy obsahují malé množství purinů a jsou při dně prospěšné, protože obsahují flavonoid luteolin. Luteolin je svými vlastnostmi velmi podobný quercetinu. Oba tyto flavonoidy příznivě působí na odbourávání krystalů kyseliny močové, jenž způsobují ony bolestivé záchvaty dny. Olivy při dně můžete konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doporučená dieta při dně

Černý kašel v těhotenství

Černý kašel je v těhotenství pro ženu nebezpečný svými příznaky a průběhem. Řadí se mezi ně zvýšená teplota, pokašlávání, kýchání, rýma, nechutenství či únava. Toto období trvá 10–15 dní.

Dráždivý až křečový kašel – při záchvatu kašle pacient nejprve zrudne, pak zmodrá, slzí mu oči, mívá vyplazený jazyk a snaží se nadechnout, přičemž je slyšet „hýkavý“ zvuk. Záchvat končí vykašláním hlenu nebo zvracením. Záchvaty se opakují denně po dobu průměrně 6– 10 týdnů, často i déle. Desítky záchvatů jsou častější v noci a jsou značně vyčerpávající.

Zdroj: Černý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem DNA A VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mgr.Michal Bruna.

Při dně jsem si "naordinoval"malé množství kvalitního stolního vína nebo bílé suché.Je to špatně?Sedět s lidmi večer u limonády je stresující,tedy nezdravé...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Často na základě neoficiálních informací existují protichůdné názory na vliv vína na dnu. Nicméně výsledky vědeckých studií dospěly k závěru, že alkohol v jakékoliv formě spouští opakující se záchvaty dny. Studie nezjistily, že by se riziko opakujících se záchvatů dny lišilo podle typu vypitého alkoholu. Konečným závěrem je, že množství etanolu v jakémkoli alkoholickém nápoji je odpovědné za opakující se záchvaty dny.

Jinými slovy, nesnížíte riziko vzniku dnavých záchvatů pitím vína místo piva nebo alkoholických koktejlů.
Tato studie z roku 2015 www.ncbi.nlm.nih.gov… jasně prokazuje, že pití 1 nápoje vína (150 ml) jednou za 24 zvyšuje riziko dnavého záchvatu o 36%.
Jak bolí dna určité víte. Také víte, jakou slast vám přináší vypití jedné sklenky vína. Takže můžete porovnat tyto strasti s slasti a sám si vybrat, jak budete dále pokračovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna a víno

Proč mám suchý dráždivý kašel

Suchý kašel je velkým nepřítelem jak nás dospělých, tak především dětí. Jeho záchvaty jsou neskutečně nepříjemné a je třeba začít je nějakým efektivním způsobem co možná nejrychleji řešit. I proto, že tyto záchvaty provázejí další příznaky, jako je pálení žáhy, hrudníku anebo horečka či jiné infekcí podložené stavy. Kašel je fakticky pouze jakýmsi obranným reflexem lidského těla.

Problémem mohou být i u suchého dráždivého kašle hleny, které se dostávají do míst, kde dokážou velmi nepříjemně potrápit. Dráždění může být velmi silné. Často dochází k tomu, že se hleny usazují přímo v krku a pak způsobují zmiňované obtíže. Eliminace tohoto stavu není jednoduchá.

U dlouhého dráždivého kašle je zapotřebí zcela eliminovat riziko případného bronchiálního astmatu. Toto riziko ale vyloučí pouze odborník, a tak se vyplatí navštívit buď alergologa, anebo pneumologa. Jestliže o tomto nebezpečí nevíte a stále podáváte pouze kapky na tlumení kašle, s největší pravděpodobností vaše léčba k ničemu nepovede.

Léčba je různorodá a často se odvíjí od příčin nemoci, které kašel vyvolávají. U infekcí se volí antibiotika. Ta postupně eliminují zánětlivá ložiska. Jinak ale může dráždivý kašel provázet i alergické reakce. Ty se často řeší kortikoidy. Některý kašel lze eliminovat za pomocí antitusik, z nichž se často prosazuje především kodein. Podpořit léčbu je možné také bromhexinem. Někdy může být kašel projevem mnohem závažnějšího onemocnění, které může být i fatální. Na myslí máme rakovinu, popřípadě plicní fibrózy a jiné problémy.

Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel

Diskuze

V diskuzi VOLNĚ PRODEJNÝ LÉK NA ASTMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Weberová.

Jsem astmatik,chtěla bych vědět, zdali je nějaký volně prodejný lék na astma. Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renáta.

Byla jsem od puberty astmatik alergik,dnes mi je šedesát, chodila pravidelně do poradny dýchací problém
neustupoval, záchvaty trvaly a zhorsovaly mi život .Letos včervnu jsem navštívila
Apoteka TCM vJjihlavě a dnes můžu ríci ,že jsem bez problémů.Pan/í magistr Tcm
hledá příčinu nemoci.Jsou super a já jsem jim vděčna. Další pobočka je v Pardubicích
Zdravím a přeji uzdravení, Renáta

Zdroj: diskuze Volně prodejný lék na astma

Laryngitida u kojence

Pokud se laryngitida objeví u kojence, je důležitý okamžitý transport dítěte k lékaři a zajistit mu přísun chladného vzduchu, například pochováním v náruči u otevřeného okna. Obecně platí, že pokud je nutné dopravit dítě se záchvatem laryngitidy k lékaři, je vhodnější zavolat rychlou záchrannou pomoc, neboť dítěti se může přitížit během pár minut.

Subglotická laryngitida je virové onemocnění, které se vyskytuje sezonně (hlavně na jaře a na podzim). Vyskytuje se hlavně u dětí v období od 3 měsíců do 3 let. Projeví se ze začátku rýmou a kašlem, který je typický v noci. Dítě zpočátku vykašlává, později se kašel mění na suchý, dráždivý. Dítě má chraptivý hlas, je neklidné, bledé, těžko se mu dýchá. Dítě má záchvaty dusivého štěkavého kašle. Následkem ztíženého dýchání se zvyšuje srdeční akce a dítě může začít promodrávat. Horečka je vysoká: 38–39 °C.

Zdroj: Zkušenosti s laryngitidou

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kozelková.

Záchvaty u fenky 11 let Německý pinč
Během 12 dnů opakovaný noční záchvat třesu, neschopnost vstát, rychlé neovladatelné těkáni očí , rychlé dýcháni.... vždy po hodině uklidnění.
Zádné křeče a ani pěna u tlamy.
Pes po prvním záchvatu vyšetřen na Vet klinice..... sono srdce, krev, plíce , teplota atd bez nálezu
Je obézni po kastraci v 10 letech nesmirně žravá.... krmení od narození varené drůbeži, rýže, mrkev.... občas kvalitni granule

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Tablety

Seženete klasické, ale i s prodlouženým účinkem pro ty, kdo zapomínají na užívání a chtějí si zajistit potřebné dávkování dopředu na celý den. V případě suchého kašle vám tuhle výhodu nabízejí například tablety Sinecod, u vlhkého kašle ACC Long, které seženete navíc v podobě šumivých tablet. Ty snadno rozpustíte ve sklenici vody a vypijete.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Diskuze

V diskuzi VLIV NARKÓZY NA EPILEPSII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David Červený.

Byla mi pro zvýšenou funkci vyoperována štítná žláza. Až do této operace mi 30 let nic nebylo. Z této operace si pamatuji uspávání, jak anesteziolog říká počkejte, vždyť ještě nespí. Po této operaci a narkóze se u mně začaly objevovat epileptické záchvaty, které jsem nikdy před tím neměl! Je to něco, co výrazným způsobem ovlivnilo můj život, propustili mně z práce, je problém sehnat jinou. Lékaři se vyhýbají možnosti připustit nějakou souvislost s tou operací. Zajímal by mně jiný názor...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na epilepsii

Příznaky

Tonsilové krusty nemusí způsobovat žádné příznaky nebo mohou způsobit zápach z úst nebo bolest při polykání.

Tonsilové krusty se vyskytují častěji u dospívajících než u dospělých nebo malých dětí. Malé mandlové krusty nezpůsobují žádné znatelné příznaky a i když jsou velké, mohou být náhodně objeveny pouze na rentgenu nebo CT.

Mezi další příznaky patří zhoršená chuť, ucpané hrdlo, záchvaty kašle a dušení.

Velké krusty mohou způsobit mnoho příznaků včetně častého zápachu z úst, který často doprovází infekci mandlí, bolest v krku, pachuť v zadní části krku, potíže s polykáním, bolest ucha a oteklé mandle. Souvislost mezi krustami a zápachem z úst se vyskytuje u pacientů s určitým typem recidivující tonzilitidy. Mezi těmi, kteří mají špatný dech, mělo 75 % z nich krusty na mandlích, zatímco pouze 6 % lidí s normálním dechem mělo mandle zasažené krustami. Dalším častým příznakem je také pocit cizího tělesa v zadní části krku. Jakoby byly nějaké hrbolky vzadu na jazyku.

Zdroj: Krusty v krku

Důvody kašle bez známých příčin

Kašel ve formě suchého kašle bývá zapříčiněn mnoha důvody:

  • alergickou reakcí na podněty v okolí dítěte;
  • zánětem hrtanu, který je charakteristický chrapotem a suchým kašlem;
  • nosními kapkami;
  • některé případy mohou být vyvolány i pneumonií, bronchitidou nebo plicním onemocněním.

Zdroj: Domácí léky na kašel u dětí

Další příčiny kašle u dětí

  • Refluxní choroba jícnu – známá ve zkrácené formě jako GERD – onemocnění vyznačující se častou regurgitací a podrážděností. V léčbě může pomoci změna stravy a podávání předepsaných léků.
  • Astma – častá příčina kašle u dětí, protože zanícené dýchací cesty mohou dráždit hrdlo a zvýšit produkci hlenu. Stimulací může být cokoliv, od kouře až po pyl.

Zdroj: Domácí léky na kašel u dětí

Jitrocelový sirup pro psa

Jestliže je zvíře nemocné, mívá často zvýšenou teplotu, kašle, může mít výtok z nosu a očí. Postihne-li zánět také sliznici hrtanu, může se kašel jevit jako zvracení, protože se zvíře dáví a z tlamy mu mohou téct sliny s hlenem. Na rozdíl od skutečného zvracení však břicho zůstává v klidu, zvíře „nepumpuje“.

Ideální je poradit se s veterinárním lékařem, který na základě vyšetření poradí vhodnou léčbu. Jestliže zvíře jen pokašlává, nechte ho několik dnů v klidu. Vyzkoušet můžete homeopatika, pro usnadnění vykašlávání můžete podat čistě bylinné sirupy pro lidi (například jitrocelový sirup). Pokud se stav do tří dnů nezlepší, nebo se naopak zhoršuje, je nutné vyhledat veterináře.

Kašel je projevem zánětu sliznice průdušnice, průdušek, ale i plicních sklípků. Pokud se jedná o závažné onemocnění, je vhodné podávat homeopatické léky v kombinaci s klasickými.

Psincový kašel je typickou kapénkovou nákazou. S výjimkou psího herpesviru se ostatní původci množí pouze na sliznicích dýchacích cest. K rozvoji onemocnění přispívají současná chronická onemocnění, jako je chronická bronchitida, a nemoc je častější u mladých psů. Inkubační doba je do devíti dnů. Lehká forma nemoci trvá obvykle 5–14 dní, ale kašel může přetrvávat i několik týdnů. Pes trpí záchvaty suchého kašle, které vyvolávají dojem, že má „něco“ v krku, kašel se zhoršuje při námaze (běhání) nebo při zatlačení na krk (zatahání za obojek). Pes se během záchvatů může dávit a vykašlávat husté hleny připomínající našlehaný bílek – v první chvíli to vypadá jako zvracení. Občas se objeví vodnatý nebo hlenovitý výtok z nosu či z očí. Jinak se pes většinou tváří jako zdravý.

V těžších případech má pes horečku a je smutný a bez nálady. Zánět průdušnice a průdušek je doprovázen vlhkým kašlem a ztíženým dýcháním. U neočkovaných štěňat do půl roku věku, u psů s oslabenou imunitou a u zvířat s chronickými nemocemi dýchacích cest může psincový kašel přejít až do těžkého zápalu plic.

Psincový kašel je většinou virového původu, proto nezbývá než ho vyležet. Základem je klid, vzrušení či fyzická aktivita většinou provokují záchvaty kašle. Vykašlávání podporuje jitrocelový sirup (pro velkého psa v dávkování jako u člověka, pro malého nahradit polévkovou lžíci čajovou) a dostatek tekutin. Psi někdy kvůli rozbolavělému krku odmítají suché krmivo, ale namočené nebo konzervu, či maso si dají. Je-li kašel hodně úporný a vysilující, v úvahu připadají i léky na jeho potlačení.

Zdroj: Rýma u psa

Typy epilepsie

Existuje mnoho typů epilepsie, ale všechny mají společné to, že vyvolávají záchvaty. Nejen z tohoto důvodů bývá těžké je rozlišit, u každého jedince se totiž mohou projevovat z různých příčin a různou formou.

Některé specifické typy epilepsie:

  • Dětská benigní fokální epilepsie způsobující ztuhlost a trhavost svalů po celém těle. Tento druh epilepsie se vyskytuje zejména v noci.
  • Dětská a juvenilní epilepsie s absencemi způsobující zírání do prázdna, částečné ochrnutí oka a mírné svalové záškuby.
  • Infantilní spasmy způsobující svalové křeče, které ovlivňují hlavu, trup a končetiny. Infantilní spasmy se obvykle objevují do 6 měsíců od narození.
  • Juvenilní myoklonická epilepsie je příčinou škubání v ramenou nebo pažích.
  • Lennox-Gaastautův syndrom způsobující časté a různé záchvaty. Tento syndrom vede k pádům během záchvatů a způsobuje různá poranění.
  • Epilepsie temporálního laloku (nejběžnější typ u dospělých) vyvolává samovolný pohyb rtů, tření rukou, citové nebo myšlenkové poruchy a halucinace zvukové, pachové či chuťové.

Epilepsie není druh mentálního postižení nebo duševní nemoci. Několik forem dětské epilepsie je spojeno s podprůměrnou inteligencí, problémy s fyzickým a duševním rozvojem. Ale sama epilepsie tyto problémy nezpůsobuje. Záchvaty vypadají často děsivě nebo absurdně, ale nedělají z člověka blázna nebo násilníka.

Ne každý, kdo dostane záchvat, trpí epilepsií. Záchvaty mohou být vyvolány z mnoha jiných příčin (otrava, horečka, mdloby, opilost nebo drogové odnětí). Rovněž záchvaty vyskytující se v době vzniku onemocnění, zranění nebo nemoci nesouvisejí s epilepsií. Pokud se záchvaty vyskytují opakovaně (chronicky) a vyskytují se týden, měsíc či rok po úrazu nebo nemoci, došlo pravděpodobně v důsledku stavu k epilepsii.

Zdroj: Příznaky epilepsie

Příznaky a projevy

Počáteční příznaky se podobají chřipce s nevolností, bolestmi v krku a suchým kašlem. S pokračováním onemocnění roste závažnost příznaků: mohou být záchvaty kašle s vykašláváním hlenovitého nebo i hnisavého sputa nebo sputa se žilkami krve. Na rozdíl od typického zápalu plic se příznaky zhoršují postupně. Fyzikální vyšetření poslechem plic je často v mezích normy, což kontrastuje s výraznými obtížemi pacienta i změnami na rentgenovém snímku plic. Akutní příznaky přetrvávají obvykle 1 až 2 týdny. Následuje postupné uzdravování, mnozí pacienti však mají nadále celkové příznaky s únavou a nevolností, přetrvávající několik týdnů. Mykoplazmová pneumonie mívá ve většině případů mírný průběh a spontánně ustupuje, méně často se rozvíjí těžký zápal plic vyvolávající někdy až dechovou nedostatečnost (s poklesem tlaku kyslíku v tepenné krvi). U některých pacientů se v rámci mykoplazmové infekce objevují příznaky postižení jiných tělních systémů a orgánů: chudokrevnost, trombembolická nemoc, záněty kloubů, zánět mozku a mozkových blan, postižení periferních nervů, kožní vyrážka a zánět ušního bubínku.

Zdroj: Mykoplazmový zápal plic


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP