Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁCPA PO OPERACI

OBSAH

Zácpa a její léčba

Chronická zácpa se dá řešit systémově, protože z velké většiny se bude jednat o zácpu návykovou (habituální zácpa), která vzniká útlumem nebo vyhasnutím defekačního, respektive vyprazdňovacího reflexu. Výhodou je, že tento reflex lze nacvičit a není to vůbec složité.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobrý den.Mám zácpu,již po dobu týden a i více dní .Jsem po operaci prostaty a musím hodně pít a stále na stolici nejdu,poradte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Mám zácpu, co mě čeká?

Lidé se zácpou si obvykle také stěžují na depresi, bolest hlavy a na migrénu. Pak se také se zácpou objevuje bušení srdce, nespavost, a kožní nemoci. Co je ale na zácpě nejhorší, je fakt, že zácpa je předchůdcem vzniku nebezpečného nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku. Tento karcinom tlustého střeva se v ČR řadí na přední místa v úmrtnosti!

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Mašek.

Děkuji.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Video

Na tomto videu můžete vidět vhodné cviky po operaci žlučníku.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Čas od čase se u mě zácpa objeví. Dával jsem si Gutalax, ale moc se mi to nelíbilo. Pak jsem musel na toaletu zase častěji. Nedávno mi v lékárně řekli o PrebioLaxu. Vyzkoušel jsem ho a jsem spokojenej.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zácpa

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi CHIA SEMÍNKA ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Může udělat 2 lžíce Chia semínek v jogurtu zácpu?Mám dojem,že co jsem začala chia semínka užívat trpím úpornou zácpou.Prosím o odpověď.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlaďka.

Zácpa?Může být z čia semínek?

Zdroj: diskuze Chia semínka účinky

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fru Fru.

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Lékařské testy a vyšetření

Před operaci rakoviny prostaty, bude vyžadováno kompletní předoperační vyšetření. Pomocí krevních testů a x-paprsků se lékaři ujistí, že jste na operaci prostaty připraveni. Váš lékař bude s vámi mluvit o možném dárcovství krve. Krev, kterou darujete před operací, bude uložena a může pak později být použita při vaší operaci anebo i po ní, pokud ji budete potřebovat. Jde o takzvanou autotransfuzi krve. Rozhodnete-li se pro autotransfuzi, tak vaše krev může být použita nejdéle do dvou týdnů od odběru.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi KOLONOSKOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Měla jsem zácpu ale netrpim na ni pravidelně mám jít na kolonoskopii ale nevím jestli je to nutne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Děkuji za odpověď ale zacpa už je pryč a už chodím normálně na toaletu mám i přesto vyšetření podstoupit?Je mi 48.let.A jaká je čekací lhůta na vyšetření.

Zdroj: diskuze Kolonoskopie

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stana.

mam hrozne paleni v břiše a bodani nejhorši jeto v noci když jsem v klidu taky mam zacpu a chudnu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi UTRZKOVITA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli máte někdo zkušenost nebo vedemost s tím když je stolice rozkouskovana do více částí a spíše plocha popřípadě čím by to mohlo být, průjem ani zácpa není. Predem mnohokrat děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel P..

Dobrý den,

mám stejný problém, už jste přišel na to co je příčinou? Mockrát děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Utrzkovita stolice

Druhy zácpy

Akutní funkční zácpa

Termín akutní funkční zácpa označuje krátkodobou poruchu funkce vyprazdňování. Tato akutní zácpa vzniká typicky, když cestujeme, nebo když měníme pracovní místo, tedy ze stresu. Někdy také zácpa vzniká u pacientů na jednotce intenzivní péče, kdy je zapříčiněna studem pacienta před vyprázdněním se v posteli. Pak také zácpa může souviset se změnou stravovacích návyků. Tyto akutní funkční zácpy návratem do normálních podmínek většinou odezní.

Organická zácpa

Organická zácpa vzniká po dlouhou dobu jako důsledek patologických změn na tlustém střevě. Těmito patologickými změnami mohou být nádory, zánětlivé procesy a onemocnění konečníku, pooperační stavy a podobně.
Sekundární zácpa
Se sekundární zácpou se můžeme setkat u onemocnění, která nesouvisí s tlustým střevem. Například vředová choroba žaludku nebo různá gynegologická a urologická onemocnění.

Habituální zácpa

Návyková zácpa neboli zácpa habituální, je novodobý civilizační problém. Tento typ zácpy vzniká útlumem defekačního reflexu. Tedy častými situacemi, kdy se nám chce kakat, ale my to z různých jiných naléhavých důvodů přetlačíme. Tím tento reflex pomalu vyhasíná. Celé se to ještě umocňuje vlivem nedostatku přirozených podnětů, kterými jsou máloobjemná strava (nikoliv nízkokalorická), dále nedostatek vlákniny ve stravě, málo tekutin a také málo pohybu.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem STAV PO CELKOVÉ NARKÓZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

ve stredu jsem byla na biopsii krku v celkove anastezii v patek propustena zacpa a pak cervena krev ve stolici mam se neceho obavat je mi 71let dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte, krev ve stolici souvisí s tou zácpou a ne s anestézií. Když změkčíte stolici, například pomocí psyllia, tak krev zmizí. Zde můžete vidět kolik psyllium stojí a jak vypadá: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stav po celkové narkóze

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Jaké lázně po operaci žlučníku

Zde je seznam lázní nabízejících zotavení po operaci žlučníku:

  • FRANTIŠKOVY LÁZNĚ AQUAFORUM, A.S.
  • VOJENSKÁ LÁZEŇSKÁ LÉČEBNA FRANTIŠKOVY LÁZNĚ
  • BOHEMIA-LÁZNĚ A.S., SANATORIUM KRIVÁŇ – SLOVAN – Karlovy Vary
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ LUHAČOVICE – SANATORIUM MIRAMARE, S.R.O.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ A.S.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ KYNŽVART

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Kdy můžu začít cvičit po operaci žlučníku

Rekonvalescence je individuální, po laparoskopické operaci trvá obvykle 2–3 týdny, po klasické 6–8 týdnů, záleží na profesi a na tom, jak se budete cítit. Po nekomplikované operaci žlučníku se doporučuje nezvedat a nenosit těžká břemena minimálně 6 týdnů a rozhodně neposilovat břicho. Je to z toho důvodu, aby se předešlo možným srůstům a tělo mělo možnost regenerace. Doporučuje se přiměřená tělesná aktivita. Proto si vyberte takovou pohybovou činnost, která vám přináší radost a uspokojení, vhodné jsou například pravidelné procházky.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Rekonvalescence po operaci žlučníku

Samotný zákrok je lehký a riziko komplikací pro pacienta malé. Hojení trvá o něco déle po otevřené operaci, ale možnost návratu k běžným činnostem lze očekávat během pár dnů, úplné uzdravení pak v řádu týdnů. Doporučuje se konzumovat zdravou stravu, omezit smažená jídla, tučná masa, sýry a sladkosti, to však platí nejen pro lidi po cholecystektomii, ale i pro všechny, kteří se ještě mohou pyšnit vlastním žlučníkem.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Samoléčba po operaci prostaty

Ve vašem případě byste se měl nyní krátkodobě vyvarovat kyselé stravě a kyselým nápojům, které mohou negativně ovlivnit účinky antibiotik Cotrimoxazol. Raději se nezkoušejte amatérsky léčit experimenty s bylinkami. V době rekonvalescence po operaci prostaty není třeba používat žádné bylinky. Raději podpořte svou stravu o hodnotné bílkoviny a pomalé sacharidy, aby mělo tělo dostatek energie a stavebních hmot na opravu operací poškozené tkáně. Také často pijte pramenitou vodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP