Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ŽÁHA



Warning: Undefined array key 0 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/pages/phrase.php on line 130

Warning: Undefined array key 0 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/pages/phrase.php on line 149

Jedlá soda se používá jako součást kypřicích prášků do pečiva či šumivých prášků do nápojů. Používá se též jako náplň do hasicích přístrojů, slouží k neutralizaci poleptání kyselinou. Dá se také použít pro bělení zubů, pro změkčení potravin vařených ve vodě, na čištění v domácnosti i na pohlcení nežádoucích pachů. Hydrogenuhličitan sodný tělo vylučuje v žaludku jako součást slizničního hlenu. Pokud je ho málo, žaludek se překyselí a dostaví se „pálení žáhy“. Neutralizaci žaludečních šťáv je pak možno napomoci právě konzumací jedlé sody.

Zdroj: Používání jedlé sody při vředech

Příběh

V příběhu REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Tak mák a kečup rajčata můžu nebo ne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dcera má reflux a doktorka říkala že rajčata a kečup ne, prý rajčata dráždí,a pálí po nich žáha. Ten mák by mě taky zajimal zda může nebo ne.

Zdroj: Příběh Reflux jícnu - dieta

Proč se pes olizuje a mlaská

Pokud se pes olizuje a mlaská, je to většinou na podkladu blaha a spokojenosti. Ovšem může jít i o závažnější problém, jako je zkažený zub, může ho pálit žáha, může být nastydlý, mít zánět dutiny ústní či trávicího traktu. Necpěte ho žádnými léky a jděte pro jistotu k veterináři.

Zdroj: Když se pes stále olizuje

Příběh

V příběhu KUCHAŘKA REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den, chci se zeptat, mám reflux jícnu, a scháním kuchařku kterou bych mohl zakoupit. Všude ale nacházím pouze kuchařku na žaludek. Dá se použít i ta, nebo se dá sehnat přímo na reflux? Diky za odpověď Lukáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dcera mi neřekne že ji pálí žáha akorát řekne že už nemůže čokoládu a žádné sladkosti už nemá. Děkuji za radu s tím jablečným octem to jsem nevěděla,nikdy jsem se s takovým onemocněním nesetkala ještě jednou děkuji

Zdroj: Příběh Kuchařka reflux

Nejchutnější rajská

Recept je navržen pro zpracování jednoho kilogramu hovězí zadní plece. Výsledný pokrm vystačí na pět porcí s pěti knedlíky a dostatkem výborné omáčky, které se nikdy nepřejíte. V receptu se používají čerstvá rajčata i rajčatový protlak. Kouzlem tohoto receptu je červená paprika a skořice. Ty dodají omáčce jedinečnost, díky které si ji zamilujete. Pro vytvoření tohoto červeného skvostu budete potřebovat několik běžných ingrediencí a tento dokonalý postup.

Ingredience:

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 8 větších rajčat
  • 280 rajčatového protlaku (Giana 140 g je nejlepší)
  • 1 celý citron i s kůrou
  • půl hrnku cukru
  • 2 větší cibule
  • dvě lžíce oleje
  • 5 lžiček soli

Koření:

  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 20 kuliček pepře
  • 8 hřebíčků
  • půl lžičky tymiánu
  • 2 vrchovaté lžičky skořice
  • 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky

Jíška:

  • 1,5 cm ukrojte z kostky másla
  • tři lžíce hladké mouky

Postup:

Nejprve uvařte maso doměkka. Ve velkém kastrólu přiveďte k varu tři litry vody s jednou lžičkou soli. Do vroucí vody ponořte celé maso a zvolna vařte 2,5 hodiny. Mezi tím si nakrájejte rajčata na menší kousky, nadrobno rozkrájejte cibulku, citron rozkrájejte na plátky a do misky si připravte všechno koření. Deset minut před dovařením masa si na oleji zpěňte (1 až 2 minuty) nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte pokrájená rajčata a duste 5 minut. Potom přidejte rajský protlak, všechno koření a na plátky rozkrájený citron. Vše zalijte veškerým horkým vývarem z masa a vařte do doby, než se rajčata úplně rozvaří (asi 20 minut). Pak omáčku přeceďte, dochuťte cukrem a osolte. Na másle si z mouky za stálého míchání a na mírném teple uvařte hnědou jíšku (doba vaření mouky v másle je 15 minut), kterou pak vmíchejte horkou do omáčky a pomalu znovu přiveďte k varu. Za stálého míchání uvidíte, jak se vám omáčka krásně zahušťuje a nádherně voní. Omáčku povařte ještě 5 minut, aby vás nepálila žáha z té jíšky. Do hotové omáčky můžete k prohřátí naskládat nakrájené kousky masa, které už trochu vychladlo. Nejlepší příloha jsou houskové knedlíky, ale můžou se použít i těstoviny.

Zdroj: Rajská omáčka

Příběh

V příběhu A MANČINGOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Tedy zkusila jsem tuto očistnou kůru, dnes je to osmý den a kromě toho že se cítím totálně vyčerpaná, tak jsem zhubla 9 kg a jen se klepu abych po ukončení nenabrala dvakrát tolik...
Jinak musím uvést i pozitiva. Po dětech mě neustále pálila žáha a již po 2.dni mám od tohoto problému klid. Konečně toho i celkem dost vypiji, což byl pro mě také problém.
Přeji všem mnoho zdaru a pevnou vůli

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: Příběh A mančingová

Domácí recept na kypřicí prášek do perníku

Prášek do pečiva, nebo také kypřicí prášek, a jedlá soda nejsou to samé. Jde o kypřidla sloužící ke zvětšení objemu, ale jejich chemické reakce v těstu jsou naprosto odlišné.

Jedlá soda, nebo také hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) či soda bicarbona, je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Koho někdy pálila žáha, ví, že po ní může sáhnout, protože neutralizuje překyselení žaludku. Ale nás nyní zajímá její reakce v těstu.

Pokud jedlou sodu smícháte s něčím kyselým, kyselinotvorným, acidním, nastane chemická reakce a směs začne bublat. Produktem této reakce je oxid uhličitý. A přesně tato reakce nastává při pečení. Pokud v receptu používáte jedlou sodu, musí být alespoň jedna ze surovin acidní. Nejčastěji je to při pečení podmáslí, hnědý cukr, jogurt, citronová šťáva, ocet, vinný kámen, melasa, jablečné pyré, kakaový prášek (ne holandské kakao) nebo třeba med. Acidní surovina reaguje na jedlou sodu, a to má za následek, že těsto zvětší svůj objem.

Jedlá soda má silný účinek. Ve skutečnosti je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva. Na druhou stranu to však neznamená, že čím víc jedlé sody, tím vyšší budou muffiny nebo dort. V receptu je obvykle uvedeno množství, které stačí k reakci s acidní surovinou. Pokud byste jí dali moc, zůstane vám v těstu a muffiny, na které jste se tak těšili, mohou mít kovovou nebo mýdlovou chuť.

Platí, že na 125–150 g mouky stačí asi 1/4 čajové lžičky jedlé sody.

Při kontaktu s teplem, tedy v troubě, zvětší jedlá soda objem vašich muffinů. Ale pokud v těstu nemáte acidní surovinu, budou mít kovovou chuť, což určitě nechcete.

Prášek do pečiva obsahuje mimo jiné jedlou sodu. Je to směs jedlé sody, vinného kamene (suchá acidní složka) a někdy se přidává kukuřičný škrob. V obchodech obvykle narazíte na prášek do pečiva, který funguje ve dvou fázích. První nastane, když se kypřicí prášek spojí s mokrými surovinami. To je taky důvod, proč si některá těsta nemůžeme připravit dopředu a péct později. Druhá fáze kypřicího prášku se aktivuje teplem, tedy když se těsto dá do trouby a prášek se zahřeje.

Prášek do pečiva mívá dvoufázový účinek.

Protože prášek do pečiva už obsahuje acidní složku, která aktivuje jedlou sodu, používá se nejčastěji u receptů, které neobsahují acidní surovinu. Není to samozřejmě pravidlo, ale obvykle to tak je.

Na 125–150 g mouky se používá asi 1 čajová lžička prášku do pečiva.

Pokud máte recept s jedlou sodou, teoreticky ji můžete nahradit práškem do pečiva, ale počítejte s tím, že budete potřebovat až 4krát tolik prášku, kolik potřebujete jedlé sody. Také počítejte s tím, že takové množství prášku do pečiva zákonitě změní chuť výsledného produktu – bude hořčejší. Platí to i naopak. Můžete zaměnit jedlou sodu za prášek do pečiva, ale musíte zvýšit množství acidní suroviny v receptu. To samozřejmě ovlivní nejen výslednou chuť, ale i strukturu produktu. Také musíte použít méně jedlé sody, protože je třikrát až čtyřikrát silnější.

Nahradit perníkové koření těmito surovinami nelze.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Zlatová.

Zdravím vás,
letos to bude 15 let co užívám Warfarin 0.5mg denně,žádala jsem obvodní lékařku o jiný druh léku na ředění krve jsem 15 let po CMP.Ale nechce mi výměnu udělat,že nic jiného mít nemůžu.
Už mě po užití léku pálí žáha a bolí nohy mám obavy,že mi Warfarin víc škodí poslední roky než pomáhá.Nehledě na to,že jssem omezená v jídle a na quicka každý měsíc musím cestovat MHD což není nic příjemného také.
Je mi 58let.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Díky Warfarinu můžete žít a užívat si radosti běžného života. Je škoda, že si myslíte, že vám Warfarin škodí. Neexistuje žádný důkaz o tom, že Warfarin způsobuje pálení žáhy ani bolest nohou. Jedinou věc, co Warfarin dělá, je vychytávání vitamínu K z vaší krve, čímž zabraňuje tvorbě sraženin, které by mohly ucpat vaše jemné žilky v mozku a způsobit opakování mozkové příhody - mrtvice. Není ani pravda, že byste se musela nějak zvlášť omezovat v jídle, když užíváte Warfarin. Pouze kontrolujete příjem několika potravin (těch zelených), abyste jich snědla každý den stejné množství. Jediná nevýhoda Warfarinu je ona zmiňovaná nutnost absolvování kontrolního měření srážlivosti krve, tak zvaného Quicka. Mnoho pacientů vidí takto časté kontroly jejich krve za výhodu, protože lékař pak má možnost lépe sledovat vývoj zdravotního stavu. Pravidelná měsíční návštěva lékaře není zas taková újma oproti možnosti žít déle. Bez Warfarinu byste tady už nebyla.
Při další návštěvě lékaře se dohodněte na vyšetření vašeho žaludku, abyste se zbavila nepříjemného pálení žáhy, protože existuje mnoho různých postupů, jak se toho rychle zbavit. Objednejte se k lékaři na gastroenterologii.
Co se týče bolesti nohou, tak to může mít mnoho příčin, které se dají objasnit pomocí vyšetření u lékaře kardiologa a ortopéda. Objednejte se k těmto lékařům.
Vždy mějte na paměti, že život není samozřejmost, a že k jeho dlouhému prožití vám nejlépe pomůže moderní medicína. Proto důvěřujte lékařům a nechte si vyšetřit svůj žaludek a dolní končetiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Příběh Dlouhodobé užívání Warfarinu

Autoři obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

příběhy k tématu

Caltrate vedlejší účinky

ivanka matouskova

CO užívám caltrate tak mě pálí žáha je to možné ? Děkuji

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Reflux jícnu - dieta

Petra

Dcera má reflux a doktorka říkala že rajčata a kečup ne, prý rajčata dráždí,a pálí po nich žáha. Ten mák by mě taky zajimal zda může nebo ne.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Kuchařka reflux

Petra

Dcera mi neřekne že ji pálí žáha akorát řekne že už nemůže čokoládu a žádné sladkosti už nemá. Děkuji za radu s tím jablečným octem to jsem nevěděla,nikdy jsem se s takovým onemocněním nesetkala ještě jednou děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

A mančingová

Radka

Tedy zkusila jsem tuto očistnou kůru, dnes je to osmý den a kromě toho že se cítím totálně vyčerpaná, tak jsem zhubla 9 kg a jen se klepu abych po ukončení nenabrala dvakrát tolik...
Jinak musím uvést i pozitiva. Po dětech mě neustále pálila žáha a již po 2.dni mám od tohoto problému klid. Konečně toho i celkem dost vypiji, což byl pro mě také problém.
Přeji všem mnoho zdaru a pevnou vůli

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Dlouhodobé užívání Warfarinu

Helena Zlatová

Zdravím vás,
letos to bude 15 let co užívám Warfarin 0.5mg denně,žádala jsem obvodní lékařku o jiný druh léku na ředění krve jsem 15 let po CMP.Ale nechce mi výměnu udělat,že nic jiného mít nemůžu.
Už mě po užití léku pálí žáha a bolí nohy mám obavy,že mi Warfarin víc škodí poslední roky než pomáhá.Nehledě na to,že jssem omezená v jídle a na quicka každý měsíc musím cestovat MHD což není nic příjemného také.
Je mi 58let.
Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Reflux jícnu - dieta

Irena

Údajně mám reflux, užívám Kinito druhý měsíc, situace se zlepšila mírně,hodně se mluví o pálení žáhy ,mě ale žáha nepálí ani nepálila,měla jsem a mám pocit plnosti, tlak v podžebří, po sebemenším jídle se mi nafouklo břicho, měla jsem bolesti celého těla , bolel mě každý sval, žebra. Přišla jsem z nákupu,uklízela, cokoliv a musela jsem si lehnout,jak mě bolelo celé tělo.Pomůžou třeba čaje z bylinek a z jakých ? A co jíst? děkuji.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Oteklé nohy

Veronika

Dobrý den,
Posledních 14 dní mě trápí brnění a otékání končetin (rukou i nohou)..
Trpím panickou poruchou,cronovou chorobou v tenkým střevě,exémem a nízkým tlakem.
Již třetí menstruační cyklus mám hodně bolestivý (bolest v kříži a beder)...
Tento týden mám zablokované lopatky a před měsícem se mi stalo, že jsem čůrala dvakrát krev.
Za prášky nyní beru /Sertralin 50mb (beru od 4,1, 2016) ,Pentasa 2x,Omeprazol (když ho neberu, tak mě pálí žáha),B-komplex a když je mi hůř, tak zobnu Rivotril...
Podotýkám, že mi je 26let a letos plánujeme miminko..
Nevíte co mi může způsobovat to otékání ?

Moc děkuji za odpověď...
Veronika

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Oteklé nohy

Veronika

Dobrý den,
Posledních 14 dní mě trápí brnění a otékání končetin (rukou i nohou).. a k tomu se mi přidal šum v uších.

Trpím panickou poruchou,cronovou chorobou v tenkým střevě,exémem a nízkým tlakem.
Již třetí menstruační cyklus mám hodně bolestivý (bolest v kříži a beder)...
Tento týden mám zablokované lopatky a před měsícem se mi stalo, že jsem čůrala dvakrát krev.
Za prášky nyní beru /Sertralin 50mb (beru od 4,1, 2016) ,Pentasa 2x,Omeprazol (když ho neberu, tak mě pálí žáha),B-komplex a když je mi hůř, tak zobnu Rivotril...
Podotýkám, že mi je 26let a letos plánujeme miminko..
Nevíte co mi může způsobovat to otékání včetně šumu ?

Moc děkuji za odpověď...
Veronika

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.