Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁKAL SKLIVCE

OBSAH

Zákalky sklivce foto

Zde můžete vidět, jak vypadají zákalky sklivce.

Zdroj: Zákalky ve sklivci

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT ZÁKALKY VE SKLIVCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Jak vyléčit zákalky sklivce - mám ablaci membrány sklivce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Před levým okem vidím 2 šedé šmouhy.

Zdroj: diskuze Jak zničit zákalky ve sklivci

Jak se šedý zákal diagnostikuje?

Odborný lékař diagnostikuje šedý zákal jednoduchým vyšetřením zraku (rozšiřování zornice, posouzení objektivu a dalších částí oka). Nezapomeňte si s sebou vzít brýle nebo čočky, pokud je nosíte.

Zdroj: Šedý zákal

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ ZÁKAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

prosím o radu jak na zelený zákal.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glaukom může výrazně ovlivnit váš život. Jak hodně budete pociťovat omezení závisí na tom, jak velká je ztráta zraku, jaké aktivity děláte a jaký je váš životní styl. Abyste našla způsob, jak co nejlépe využít zbývající zrak, musíte spolupracovat se svým lékařem. Sama si můžete pomoci těmito radami:

- Používejte pomůcky pro lepší vidění, jako jsou systémy pro zvětšování videa, lupy a velké tiskové materiály.
- Osvětlení si vždy nastavte tak, aby bylo zaměřeno na to, co chcete vidět a nesvítilo do očí.
- Oblasti kolem schodů a ramp si označte barvou nebo výrazně barevnou páskou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno recepty

Jak může být zabráněno šedému zákalu?

Přesná příčina vzniku šedého zákalu není známa. Šedý zákal i další oční onemocnění jako glaukom jsou většinou běžné u starších lidí, proto je důležité, aby byly oči pravidelně kontrolovány lékařem. Pokud patříte do rizikové skupiny (rodinná anamnéza, cukrovka, ...), navštěvujte odborného lékaře každé 2 roky a po 50 letech věku každoročně.

Zdroj: Šedý zákal

Diskuze

V diskuzi ŠEDY ZÁKAL KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Tejnorová.

Prý existují kapky na šedý zákal, respektive co kapat při jeho začátku název nemohu zjistit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Zapletalová.

Prosím máte-li bylinky na léčení šedého zákalu nebo jinou bezoperační metodu na jeho léčbu, kapky napište prosím brzy šedý zákal u mne byl zjištěn před 4 měsíci,léčila jsem ostropeřcem čajem od pana otce Pleskače brala jsem semena ostropeřce 1 měsíc a půl zatím bez většího výsledku máte-li jiný vśledek lepší napište chci se vyhnout operaci.Co nejdřiv.
Pokud máte zkušenosti s operací a bifokálními čočkami napište.
Marie

Zdroj: diskuze Šedy zákal kapky

Katarakt

Šedý zákal znamená ztrátu čirosti oční čočky. Lidská oční čočka, která je hned za duhovkou, zachycuje viděné obrazy. Zaostřuje světlo, barvy a tvary předmětů zobrazujících se na sítnici. Šedý zákal se projevuje například poklesem zrakové ostrosti, rychlou změnou dioptrií, zdvojením a šednutím obrazu. Vrozený šedý zákal je velmi vzácný. V 90 % případů je příčinou kataraktu přirozený proces stárnutí oka. K rizikovým faktorům vzniku zákalu patří například cukrovka, užívání některých léků, působení ultrafialových paprsků nebo předchozí úrazy oka.

Zde je článek, který je zaměřen na šedý zákal.

Foto katarakt

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět symptomy kataraktu.

Zdroj: Nemoci očí

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šindelářová.

Prosím o sdělení, zda je možnost bezrizikové operace sklivce. Vidím jakoby tmavou skvrnku a při přechodu ze světla do tmy, periferní záblesky. Jedná se o pravé oko. Je mi 63 let a tato vada mi byla diagnostikována v červnu tohoto roku dvěma různými lékaři s tím, že se s tím nedá nic dělat, že je to způsobeno věkem. U mne ale došlo těsně před tím, než mi problém začal, ke šťouchnutí vatovým tamponem právě do tohoto oka.
Dále mám silný astigmatsmus. Brýle na blízkost a na dálku: 1,5. Brýle však nosím jen večer na čtení, jinak je nepotřebuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádná operace není bez rizika. Ablace sklivce je poměrně časté onemocnění a existuje několik vyzkoušených postupů, jak omezit nepříjemné projevy. Nápravou těchto očních vad se zabývá například Evropská oční klinika Lexum: www.lexum.cz/kontakt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Zaměření kliniky

Oční klinika DuoVize se specializuje na laserové operace femtosekundovým laserem, nitrooční operace dioptrických vad, ambulantní operace šedého zákalu, léčbu keratokonu, zeleného zákalu, léčbu onemocnění sítnice či sklivce a dalších onemocnění.

Zdroj: Oční klinika DuoVize

Diskuze

V diskuzi OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina jelínková.

Prosím o radu,,při trhání zubů dle Dr mě došlo k odchlípnutí sklivce.....řekla mě že to nejde léčit,,,,,čeká mě operace,,??nebo se to spraví ,,létají mě v oku blesky ,hlavně ve tmě?????je mě 65,,,co by jjste mě poradili,,prosím na imeil Děkuji Jelíková
Na jiné vyšetření jsem nebyla poslána,,,,pouze ambulantně....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den,

už asi rok mám odchlípení sklivce. Prý je to věkem, ale večer před tím, než jsem ráno viděla na pravém oku jakoby černé vlasy a skvrnku, jsem se do oka šťouchla.
Lékaři, dva na sobě nezávislí očaři, mi ale řekli, že je to věkem /63 let/ a že se s tím v podstatě nedá nic dělat. Nemám tahat těžké věci, aby nedošlo následně k odchlípení rohovky. To by pak hrozila slepota.
Operaci sklivce mi oční lékaři nedoporučovali, že by mohlo dojít k většímu narušení této křehké blanky. Když večer, ve tmě, zavřu oči, vidím periferně jakoby záblesky. Onu tečku - jakoby mušku už vnímám jen občas, ale je na oku stále. Někdy se to trochu zhorší, obzvláště při studeném, větrném počasí a námaze. Jde o zvyk, zpočátku mě to nervovalo, teď, i když je vada stejná, ji někdy ani nevnímám.
Musím dát pozor, pokud bych opět měla v zorném poli znovu jakoby černé čmouhy a skvrnku větší, jít okamžitě na oční, aby náhodou nešlo o odchlípení rohovky, protože to je pak průšvih, který, pokud se neřeší ihned operativně, vede ke slepotě.
Uklidnil mě můj soused, který má tuto "mušku", ve svám zorném poli, od svých 30 let. Teď mu je asi 70 a tato vada se mu za ta léta nezhoršila.

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Vitrektomie

Vitrektomie je invazivní chirurgický zákrok, který dokáže odstranit oční zákalky z vašeho zorného pole. V rámci tohoto postupu oční lékař odstraní části sklivce skrze malý řez. Sklivec je čirá, gelovitá látka, která udržuje tvar vašeho oka kulatý.

Váš lékař nahradí sklivec roztokem, který udržuje tvar vašeho oka. Vaše tělo pak bude produkovat více sklivce, který nakonec nahradí toto nové řešení.

Přestože je vitrektomie účinná, nemusí vždy odstranit všechny oční zákalky. Stále je možné, aby se znovu vytvořily, konkrétně pokud tento postup způsobí jakékoli krvácení nebo trauma. Tato oční operace se používá jen pro závažné příznaky zákalek.

Zdroj: Sklivcové zákalky, jak se jich zbavit

Diskuze

V diskuzi DOPLŇKY STRAVY NA ŠEDÝ ZÁKAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Gelactiv.cz je nejlepší ze všech co tam máš Míšo. Taky ti to tak připadá?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Doplňky stravy na šedý zákal

Jaké jsou příznaky šedého zákalu?

Šedý zákal se tvoří obvykle pomalu a projevuje se často těmito symptomy:

  • Vidění je zatažené, rozmazané, mlhavé.
  • Progresivní krátkozrakostí – starší lidé najednou nepotřebují brýle na čtení.
  • Změna způsobu vidění barev, protože objektiv filtruje barvy.
  • Problémy s řízením v noci, dochází k oslnění světly protijedoucích vozidel.
  • Problémy s oslněním během dne.
  • Dvojité vidění, překrývající se obraz.
  • Náhlé změny dioptrií.

Zdroj: Šedý zákal

Sklivec v oku

Podle Wikipedie je sklivec (latinsky corpus vitreum) průhledné, čiré, bezbarvé, rosolovité těleso s řídkou vláknitou strukturou, která vyplňuje 2/3 vnitřního prostoru oční koule (bulbus oculi) za oční čočkou a jejím závěsným aparátem (řasnatým tělískem, corpus ciliare). Tvoří se pouze v embryonálním období a neregeneruje. V případě ztrát se nahrazuje jen komorovou tekutinou. Tam, kde na sklivec naléhá čočka, se nachází jamka pro čočku (fossa hyaloidea).

Canalis hyaloideus je tenký kanálek probíhající střední osou sklivce, je zkroucený, je zbytkem po embryonální tepénce a. hyaloidea, která vyživovala čočku. A. hyaloidea vycházela z papily zrakového nervu (discus nervi optici), oblasti sítnice oka, kde vzniká zrakový nerv, takzvaná slepá skvrna.

Stroma vitreum je tvořeno trámčinou z velice jemných vláken – (fibril), které jsou při povrchu hustší, takže tvoří pevnější povrch sklivce (membrana vitrea).

Obsah sklivce:

  • voda (98 %);
  • chlorid sodný;
  • stopy bílkovin;
  • kyselina hyaluronová (díky ní má sklivec gelovitou konzistenci).
Hlavní funkce:
  • udržování nitroočního tlaku a udržení hladkého povrchu sítnice;
  • sklivec je rosolovitá, průhledná tkáň, která vyplňuje oční dutinu a zevnitř naléhá na oční sítnici – poruchy sklivce vedou k chorobám sítnice a k poruchám vidění.

Zdroj: Sklivcové zákalky

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ NA KLINICE HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý den, mám velkou prosbu, kdyby měl někdo s touto klinikou zkušenosti, tak sem s nimi. Nutně potřebuji operaci obou očí a zatím mám na kliniku zálusk, ale neznám nikoho kdo by u nich operaci podstoupil a mám z celkové procedury celkem velký strach, proto budu ráda, za jakékoliv názory, zkušenosti..:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Naší babi tady lečí šedý zákal  a zatím s klidnými výsledky. 

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Odstranění sklivce

Jde o chirurgický zákrok, při kterém oční lékař odstraní sklivec se zákalkou malým řezem (vitrektomie) a nahradí jej roztokem, který pomůže oku udržovat tvar. Při tomto zákroku se nemusí povést vždy odstranit všechny zákalky a po operaci se mohou vyvinout nové. Rizika vitrektomie zahrnují krvácení do sítnice a její odchlípnutí.

Zdroj: Bylinky na sklivcové zákalky

Diskuze

V diskuzi ŠEDY ZÁKAL KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Zapletalová.

Prosím máte-li bylinky na léčení šedého zákalu nebo jinou bezoperační metodu na jeho léčbu, kapky napište prosím brzy šedý zákal u mne byl zjištěn před 4 měsíci,léčila jsem ostropeřcem čajem od pana otce Pleskače brala jsem semena ostropeřce 1 měsíc a půl zatím bez většího výsledku máte-li jiný vśledek lepší napište chci se vyhnout operaci.Co nejdřiv.
Pokud máte zkušenosti s operací a bifokálními čočkami napište.
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Kapu si asi tak 5 kapek odvaru z kopřivy do očí a lépe vidím. Chci zkusit i obklad z švédských kapek na víčka. Ale zatím mám vyzkoušenou tu kopřivu.

Zdroj: diskuze Šedy zákal kapky

Léčba očních zákalek

Většina očních zákalek nevyžaduje ošetření. Zákalky ale mohou být frustrující a přizpůsobení se jim může nějakou dobu trvat. Jakmile víte, že zákalky nebudou způsobovat žádné další problémy, můžete je nakonec být schopni ignorovat nebo si jich méně často všímat.

Pokud vaše oční zákalky zhoršují vidění, což se stává zřídka, můžete zvážit léčbu. Současná léčba využívá dva způsoby: odstranění sklivce a destrukci laserem.

Zdroj: Bylinky na sklivcové zákalky

Seznam doplňků stravy, které účinkují na šedý zákal

  • Kyselina alfa-lipoová,
  • Borůvka,
  • Cystein,
  • Quercetin,
  • Vitamin A (retinol),
  • Vitamin B1 (thiamin),
  • Vitamin B12 (kobalamin),
  • Vitamin B2 (riboflavin),
  • Vitamin B3 (Niacin),
  • Vitamin C (kyselina askorbová),
  • Vitamin E.

Zdroj: Bylinky proti šedému zákalu

Co znamená zákal v moči

Mikroskopická analýza může odhalit zákal moči vznikající například na základě výskytu krevních buněk, které se normálně v moči neobjevují. Nanejvýš jedna nebo dvě krevní buňky mohou být nalezeny v jednom poli. Zranění a nemoci ledvin nebo močových cest mohou způsobit nadměrné krvácení. Pokud se v moči objeví velké množství krvinek, dochází k jejímu zbarvení dočervena. Další možností zákalu je písek a kameny. Někdy jsou v moči ve větší míře pozorovatelné krystaly, což jsou amorfní látky v moči obvykle přítomné v určitém množství. U zdravého jedince je obvykle při mikroskopickém vyšetření moči detekováno několik takových krystalů. Při vyšetření moči se někdy ukáže přítomnost dlaždicových buněk. Ty bývají přítomny v důsledku kontaminace, například při výtoku z pochvy. Plovoucí částice v moči lze někdy pozorovat i pouhým okem, když naberete moč do čisté láhve. Jsou-li přítomny bakterie a paraziti, může být moč zakalená.

Zdroj: Co znamená zákal v moči

Co způsobuje šedý zákal?

Oko funguje stejně jako fotoaparát. Světelné paprsky procházejí do oka rohovkou, komorovou vodou, což je transparentní tekutina v přední části oka, dále zornicí, až se dostanou do čočky. Čočka láme světelné paprsky a koncentruje je na určité místo na sítnici v zadní části oka. Ze zadní části oka obraz prochází sítnicovými buňkami do zrakového nervu a následně do zadní části mozku, která danou informaci zpracuje.

Pokud však postupným nahromaděním bílkovin dojde v čočce k zákalu, světlo nemůže pronikat dále do oka a nastává ztráta vidění. Nové buňky čočky se tvoří na vnější straně objektivu oka a stlačují starší buňky do středu čočky, což pak vede k rozvoji šedého zákalu.

Vznik šedého zákalu

  • Souvisí s věkem, je důsledkem stárnutí buněk.
  • Vrozený šedý zákal – může vzniknout během těhotenství nebo v průběhu vývinu dítěte, je způsoben infekcí, zraněním nebo špatným vývojem – miminko se již narodí se šedým zákalem.
  • Sekundární šedý zákal se vyvíjí v důsledku jiných onemocnění, jako je například cukrovka. Také může být způsoben toxickými látkami, některými léky (kortikosteroidy nebo diuretika), dále ultrafialovým nebo slunečním zářením.
  • Traumatický šedý zákal se vytvoří po poranění oka.

Mezi další faktory, které mohou zvýšit riziko vzniku šedého zákalu, patří kouř z cigaret, znečištění ovzduší a otrava alkoholem.

Zdroj: Šedý zákal

Mžitky před očima po sportu

Většina mžitek objevujících se po sportu jsou drobné částečky sklivce, gelovité části oka mezi sítnicí a čočkou. Jak stárneme, sklivec se začíná rozpouštět a zkapalňovat a jeho uvolněné částice se pak pohybují v jeho středu. Co potom vidíte, nejsou částice samotné, ale jejich stíny na sítnici. Nejjednodušeji je uvidíte, když se podíváte přímo do jasné oblohy nebo na bílou zeď. Všimnete si, že tyto malé skvrnky nerady zůstávají v klidu a zmizí ze zorného pole vždy, když se na ně snažíte zaostřit zrak. To se děje proto, že se pohybují, když se pohybují vaše oči.

Zdroj: Mžitky před očima

Doporučené dávkování

1 polévková lžíce denně. Před použitím důkladně protřepat! Případný zákal není kvalitativní vadou přípravku.

Upozornění

Jedná se o doplněk stravy. Přípravek není vhodný pro děti do tří let, těhotné a kojící ženy. Ukládejte jej mimo dosah dětí. Nenahrazuje jím pestrou a vyváženou stravu. Nepřekračujte doporučené dávkování. Po otevření spotřebujte do 3 měsíců.

Obsah

500 ml, tj. 30 denních dávek

Zdroj: Bílý slon na klouby

Další tipy na šedý zákal

  • Multivitaminy a další antioxidanty, jako je koenzym Q10 a omega-3 mastné kyseliny, pomáhají snižovat projevy šedého zákalu.
  • Úprava dietních návyků také může významně změnit vývoj šedého zákalu, proto se zeptejte svého lékaře, zda je vaše stravování dobré, protože správná výživa může pomoci ke zdravím očím.

Zdroj: Bylinky proti šedému zákalu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP