Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŽALUDEČNÍ VŘED

OBSAH

Žaludeční vředy prasknutí

Žaludeční vřed může prasknout a obsah vyteče do volné dutiny břišní, což se projeví naráz vzniklou prudkou krutou bolestí s rozvojem náhlé příhody břišní. Jedná se akutní situaci, která musí být ihned chirurgicky řešena. Při postupném prohlubování vředu stěnou žaludku nebo dvanáctníku prostoupí až do okolních orgánů. Nejčastěji vřed penetruje do slinivky břišní. Do volné dutiny břišní se sice žaludeční obsah neuvolní, ale jeho agresivní složení způsobí zánět v postiženém orgánu. Je pro něj typická úporná bolest, často vystřelující do zad.

  • Příznaky: zvracení krve.
  • Léčba: zástava krvácení se provádí endoskopicky.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem BÉRCOVÝ VŘED NA KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Před rokem mě pokousal pes do kotníku, chirurg říkal, že to nemohou operovat, že by se mi tam udělal bércový vřed. Teď se mě tam udělalo, takové suché místo, uprostřed zanícené. Tak se chci zeptat, jestli je to náznak na bércový vřed nebo ne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rozhodně je to situace, kterou je potřeba léčit. Lze ji léčit obvazem, jako by to byl bércový vřed. Obvazem na bércový vřed, můžete léčit i popáleninu, různá škrábnutí, říznutí, ale i chirurgický řez. Záleží na tom, jaký obvaz si v lékárně vyberete. Ve Vašem případě, pokud je tam strup, nebo ta rána je suchá, tak by nejlepším obvazem byl obvaz s hydrogelem. To znamená, že obvaz bude vybaven vrstvou ve formě gelu s určitou speciální léčivou látkou, kterou nanesete na ránu. Dobré je ještě před přiložením překrývat ránu sterilní síťkou, aby se gel hned nevsákl. Hydrogel pomůže rozpustit strup a uvolní průnik léčivých látek k nové kůžičce, která se bude lépe a rychleji hojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bércový vřed na kotníku

Vřed

Šťáva z Aloe vera pomáhá při léčbě a hojení peptického vředu, stejně tak zabraňuje vzniku nových vředů. Šťáva z Aloe vera může sloužit jako demulcent, to znamená, že chrání před patogenními dráždidly přispívajícími k tvorbě vředu. Aloe vera pomáhá snížit produkci žaludeční kyseliny a zabraňuje výskytu žaludečních vředů do budoucna.

Zdroj: Jaké jsou výhody pití šťávy z Aloe vera?

Diskuze

V diskuzi SIFILIS? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petěmkin.

tohle fakt vřed sifka nebude ...,ale pěknej vřed...
už si o tom něco nastudovat než začneš stresovat....plašíš..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel XXX.

Ahoj předevčírem se mi udělal takoví větší pupinek na penisu ze začátku jsem si říkal že by mohlo jít o nějaké zanicení ale nevím (nebolí to) pohlavní stik jsem neměl 15 mi teprve bude

Zdroj: diskuze Sifilis?

Lokalizace žaludečního vředu

Chronický žaludeční vřed je v oblasti výstelky žaludku nebo dvanáctníku, které jsou poškozeny žaludeční kyselinou. V poslední době se za příčinu považuje výskyt bakterie, která může žít v žaludku a jmenuje se Helicobacter pylori.

Zdroj: Žaludeční vředy

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BÉRCOVÝCH VŘEDŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Špor.

Před 3 měsíci se mně udělal vřed na levé noze ,asi po dvou měsících léčení mastičkou Ialugen se to moc nehojilo a po nanesení masti do ran bylo bolestivé.zakoupil jsem ActiMaris gel a po týdenní léčbě se to skoro vyhojilo,ale ani tento gel nebyl bez bolesti po nanesení,jak píší.A nyní dotaz:vřed je skoro vyhojený, ale pořád dost bolestivý, dotek o peřinu je hrozný ,podle doktorky mám nohu bandážovat ,ani to nejde hrozně to bolí. tak se ptám zda je nějaká možnost doléčby ,abych mohl klidně spát a nohu přes den bandážovat?Děkuji za odpověď Špor

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav Vaněk.

Na bercový vřed jsem použil Acti Maris je to víborné je to Švícarský produkt je trochu drahý ale mě pomohl.

Zdroj: diskuze Léčení bércových vředů

Klinické příznaky vředů v žaludku

Žaludeční a dvanáctníkové vředy způsobují bodavou bolest břicha v epigastriu - žaludeční křeče. Žaludeční vřed se často projevuje zvýšenou nebo přetrvávající bolestí po jídle. Bolest způsobená vředy se často snižuje požitím jídla. Může se objevit nevolnost nebo přetrvávající zvracení. Vředy mohou zmizet téměř bez příznaků, zejména při užívání léků, které snižují pocit bolesti. Existuje přibližně jedna třetina pacientů se symptomatickou komplikací vředů.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST NA ŽALUDEČNÍ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Recept na žaludeční vředy .Nemohu nikde najít jak co uvařit ,prosím o celé recepty děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Několik receptů na to co vařit při žaludečních vředech je zde odstavec.uzdravimse.…

Zdroj: diskuze Co jíst na žaludeční vředy

Histologie

Na první pohled vypadá žaludeční vřed jako kulatý defekt s plochým okrajem. Starší vředy mají na okraji často zvýšenou, zjizvenou tkáň. Po zhojení vředu se objevuje vysoce vaskularizační červená jizva. Tato jizva postupně přechází ve vláknitou bílou jizvu. Histologicky jde o fibrinoidní nekrózu. V rané fázi hojení vředu je charakteristická jeho stratifikace. V průběhu hojení rostou jeho okraje. Může trvat několik let, než se obnoví původní žaludeční žlázy v místě vředu. Častá je metaplazie vředu, kdy se slučují vrstvy žaludeční stěny a žaludeční povrchové tkáně, což může vést k pohybovým poruchám žaludku. Vředy na dvanácterníku vykazují podobné vrstvení jako žaludeční vředy. V Brunnerových žlázách se obvykle objevují rýhy nebo hyperplasticida.

Zdroj: Žaludeční vředy

Diskuze

V diskuzi VŘED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

dobry den mam včed nad zadkem mam to hodne nafoukle koupila jsem si Višněvského balzám pouzivam ho asi 2 dny nevite za jak dloho by mnel ucikovat a prasknut vřed prosim o odpoved dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Pavlas.

Potírej to kyselinou sírovou. Použivej štětičku.
Pomůže to hned, uvidíš

Zdroj: diskuze Vřed

Možné komplikace

Asi u jedné třetiny pacientů trpících vředy se vyskytují komplikace. Přibližně jedna pětina pacientů může trpět akutním nebo chronickým krvácením z vředu. Krvácení lze rozpoznat z přítomnosti krve ve zvratkách. Akutní vřed může krvácet rychleji, je tedy život ohrožující a vyžaduje okamžitou gastroskopii s cílem hemostáze. Nebo vřed může vést k průlomu žaludeční stěny do dutiny břišní. Náhlá bolest břicha může být znamením zhoršení vředu. Důkazy o ložisku pak poskytuje radiografie. Pokud dojde k perforaci (protržení), je nutná okamžitá operace. Následnými komplikacemi může být zúžení, nebo naopak rozšíření žaludeční zásuvky. Zúžení lze rozpoznat podle špatného trávení, hubnutí a zvracení. Rozšíření zas způsobuje přelévání žluče a pankreatické sekrece do žaludku, což může vést k chronickým zánětům žaludku. Podobně degenerují i karcinomy žaludku.

Zdroj: Žaludeční vředy

Diskuze

V diskuzi VŘED U KONEČNÍKU PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kapounová.

Dobrý večer,
prosím o radu, mám malého asi 3.letého pejska pinče + mix, u kterého jsem nyní objevila těsně pod ocáskem u zadečku velký vřed. Do pondělní návštěvy veterináře daleko, proto prosím o radu a děkuji.
--marie kapounová--

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vřed u konečníku psa

Příčiny žaludečních vředů

Vřed obvykle vzniká z nerovnováhy mezi faktory, které chrání žaludeční sliznici, a faktory, které sliznici poškozují. Mezi škodlivé faktory patří například přebytek žaludeční kyseliny a chronický zánět. Ochrannými faktory jsou dostatečný krevní průtok a tvorba kyseliny odolné k vrstvám hlenu. Nejčastější příčinou vzniku vředu je zánět žaludku (gastritida) způsobený bakterií Helicobacter pylori. Bakterie je schopna množit se v kyselém prostředí žaludku a vede k chronickému zánětu. Méně obvyklé příčiny zahrnují dlouhodobé užívání některých léků nebo jiných látek, které snižují tvorbu vrstvy ochranného hlenu v žaludku:

  • Chronická medikace (aspirin, diklofenak) zvyšuje riziko rakoviny čtvrtého stádia.
  • Glukokortikoidy v kombinaci – tyto léky zvyšují riziko na šestnáctinásobek normální populace.
  • Kouření podporuje tvorbu žaludečních vředů – zvyšuje sekreci žaludeční kyseliny.
  • Alkohol může vést k povrchovému slizničnímu zánětu.
  • Mezi méně časté příčiny patří hyperparatyreóza.

Také je prokázána genetická predispozice a zvýšení výskytu u lidí s krevní skupinou AB0.

Zdroj: Žaludeční vředy

Dieta při zánětu žaludku

Žaludeční dieta je speciální stravovací režim založený na konzumaci okruhu potravin, které nedráždí žaludek. Jedná se o důležitou součást léčby akutních i chronických zažívacích obtíží. Nejčastějším důvodem k dodržování žaludeční diety je akutní zánět žaludku (akutní gastritida). Další možnou indikací k dodržování žaludeční diety jsou chronická gastritida, žaludeční, žaludeční dyspepsie, ale také onemocnění jater a zánětlivá onemocnění střev.

V tomto případě vám veterinární lékař poradí, jaké vhodné krmivo byste měli svému psovi podávat. Na trhu je mnoho tetických krmiv pro psy.

Zdroj: Zánět žaludku u psa

Léčba žaludečních vředů

Léky na vředy

Pokud je zjištěn vřed v žaludku nebo dvanáctníku, jsou bakterie ničeny léky. K léčbě tohoto typu se používají antibiotika v kombinaci s inhibitory protonové pumpy, které se podávají po dobu jednoho týdne. Léky by měly být užívány před každým jídlem. Kontrola úspěšnosti léčby by měla být provedena nejdříve za čtyři týdny po ukončení léčby, protože inhibitory protonové pumpy inhibují růst bakterií a mohou vést k falešným negativním výsledkům.

Chirurgická léčba žaludečních vředů

Chirurgická léčba je nutná pouze při komplikacích a nemůže být provedena pomocí gastroskopie. Provádí se v případech krvácení v horní části endoskopie, průlomu v dutině břišní a zúžení zásuvky žaludku. U těžkého krvácení obvykle stačí sešití vředu. Je-li vřed perforován, řez a šití se zaměřují na zbývající stěnu žaludku.

Zdroj: Žaludeční vředy

Léky na žaludeční vředy

  • antacida, antiulceróza
  • antagonisté H2-receptorů
  • antagonisté M3-receptorů
  • inhibitory protonové pumpy (omeprazol)
  • antibiotika (k odstranění H. pylori)

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem ŽALUDEČNÍ VŘEDY A HELICOBAKTER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Jěště jednu otazku co je lepši lek Zulbex neb Helicid.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oba dva léky účinkují shodně tím, že blokují protonovou pumpu, čímž omezují tvorbu kyseliny chlorovodíkové a regulují tak kyselost žaludku. Rozdíl mezi nimi je v účinné látce Omeprazol v Helicidu a Rabeprazol v Zulbexu. Vyzkoušejte nejdříve Helicid a pokud byste pociťovala některý z vedlejších účinků, tak můžete vyzkoušet Zulbex. Přípravky užívejte pod dohledem a s vědomím lékaře, protože tyto léky při dlouhodobém užívání mohou zapříčinit zbytnění žaludeční stěny a tím přivodit nové komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Žaludeční vředy příznaky

Onemocnění žaludečními vředy může probíhat mírnou formou s malými obtížemi, nebo je naopak provázeno velmi nepříjemnými a bolestivými projevy:

  • Pálivá, bodavá nebo tupá bolest. Bývá obvykle v oblasti nadbřišku nebo vpravo od střední břišní čáry pod hrudní kostí, může se šířit až pod pravý žeberní oblouk. Bolest se hlásí zejména při jídle.
  • Žaludeční vředy se mohou projevovat také pálením v jícnu, pocitem návratu kyselého a pálivého zpět do jícnu, častou potřebou ke zvracení nebo přetrvávajícími bolestmi břicha. Bolest se objeví a zase mizí, zejména po jídle. Někdy trvá několik dní a budí pacienta ze spaní.
  • Nemocný ztrácí chuť k jídlu.
  • Dalším symptomem je, že pacient hubne, ale někdy i tloustne, když zahání bolest jídlem.
  • Ve stolici se může objevit krev, bývá často zčernalá. Zvlášť pokud vřed praskne.
  • Nemocný trpí nevolnostmi, někdy zvrací. Známkou této nemoci je rovněž spavost a únava.
  • Obtíže jsou často sezónní a zhoršují se zvláště na jaře a na podzim. Vředy se mohou dále komplikovat buď krvácením, anebo prasknutím. V obou případech je třeba urgentní zákrok lékaře.

Zdroj: Žaludeční vředy

Příznaky

Hlavním příznakem, kterého si člověk všimne, je bolest.

Bolest může být horší, pokud se vřed dostane do kontaktu s předmětem, jako je zubní kartáček. Některé potraviny mohou také zhoršit vřed na jazyku, zejména ty, které jsou kořeněné nebo kyselé.

Samotné vředy bývají bílé a kulaté. Obvykle jsou několik milimetrů široké a jakoby mírně propadlé.

Některé vředy mohou mít oblast zarudnutí kolem vnějšího prstence, zvláště pokud je něco dráždí.

Zdroj: Vředy na jazyku

Epidemiologie a klasifikace žaludečních vředů

Žaludeční vředy jsou běžným stavem. Pravděpodobnost výskytu duodenálních vředů je trojnásobná. Muži jsou postiženi třikrát častěji duodenálními vředy než ženy. Výskyt žaludečních vředů je rovnoměrně rozložen mezi obě pohlaví. Obě nemoci jsou častější po čtyřicítce.

Zdroj: Žaludeční vředy

Čaj na žaludeční vředy

Ingredience: 3 díly květu slézu, 1 díl květu heřmánku, 1 díl květu tymiánu, 1 díl květu měsíčku

Postup: Připravíme si uvedené množství květů slézu, měsíčku, tymiánu a heřmánku. Vše smícháme a 2 lžíce směsi dáme do 1/2 l vlažné vody a necháme 2 hodiny macerovat. Poté směs pomalu zahříváme téměř k varu, odstavíme a necháme 15 minut přikryté vyluhovat. Čaj na žaludeční vředy přecedíme a pijeme po částech půl hodiny před každým jídlem. Léčbu žaludečních vředů podpoříme (kromě pití čaje) převážně zásaditou dietou.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Psychika a bércové vředy

V hojení bércových vředů také musí svou roli sehrávat i psychika. Málokdo se přizná k tomu, že má bércový vřed, protože toto onemocnění je většinou ve společnosti spojeno s něčím neestetickým, protože často víme, že ty větší vředy zapáchají a to samozřejmě málokdo přiznává. U žen je to pak skutečně těžký problém. Řešení je, se s tímto stavem co nejdříve smířit a nenervovat se tím, protože psychika souvisí s celkovým hojením. Když budeme vyrovnaní, tak se nám podaří bércové vředy rychleji vyléčit a brzy zase nebudeme pak muset nic řešit.

Zdroj: Bércový vřed

Příčiny

Známky zánětu probíhajícího na hýždi jsou v podstatě čtyři: zčervenání, místní zvýšení teploty, otok, bolest. Může se jednat o vřídek nebo absces. Infekce je do hýždě zavlečena prostřednictvím krve, kam mohou mikroby, pokud je tělo oslabeno, proniknout. Příznaky jsou ale v tomto případě už většinou závažnější, protože se jedná o celkovou infekci organismu (sepsi). Patří sem horečka, třesavka, zimnice, zchvácení, nevolnost, nechutenství a pak mnoho dalších příznaků, které jsou důsledkem selhávání funkce jednotlivých orgánů, které tento zánět vyvolává.

Zde můžete vidět, jak vypadá vřed na zadku.

Zdroj: Vřed na zadku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP