Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁNĚT KLOUBU PALCE NA NOZE

OBSAH

Příznaky

Artritida: Bolesti mohou mít mírný, plíživý charakter, ale při těžších potížích může dojít až k reverzibilním změnám na kloubu palce.

Revmatoidní artritida: Nemocný pociťuje nepříjemnou bolest a ztuhnutí v kloubech zvláště po probuzení nebo po delším klidu.

Dna: Při onemocnění dnou může pacient projít všemi čtyřmi stadii. Nejprve má při vyšetření zvýšené množství kyseliny močové. V průběhu několika let může dojít ke kloubním potížím a následně až k bolestivým záchvatům. Pokud nemocný trpí záchvaty opakovaně, začíná v organismu přibývat soli kyseliny močové. V posledním stadiu dochází k trvalému poškození kloubů a k omezení jejich hybnosti.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, zánět šlach se nedá léčit višňákem. Se zánětem šlach je třeba obrátit se na ortopéda, který určí protizánětlivé léky a doporučí vhodnou rehabilitaci. Po domácku můžete zánět šlach léčit pomocí Apo-ibuprofenu a klidového režimemu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Příčiny

Artritida: K nejčastějším revmatickým onemocněním patří artróza, která postihuje mimo jiné i klouby palce na noze s různou intenzitou. Ve větší míře je artróza způsobena důsledkem stárnutí a degenerace kloubu. Pokud zatěžujeme klouby ještě nadváhou, nepřiměřenou životosprávou nebo neadekvátní zátěží, koledujeme si navíc o různé záněty v kloubu a náš zdravotní stav se může výrazně zkomplikovat.

Revmatoidní artritida: Ta postihuje malé klouby i na nohou. V kloubu dochází k zánětu a ten postihuje kloubní výstelku. Dochází ke zbytnění tkáně na chrupavce. V případě neléčení zánětu může dojít až k deformaci kloubu a poruše jeho funkce. Lidé s touto diagnózou by se měli vyvarovat chladu a mít přiměřený pohyb. Tímto onemocněním trpí ve větší míře ženy.

Dna: Toto onemocnění velmi bolestivě postihuje klouby především na palci nohy a vzniká poruchou látkové výměny a zvýšeným hromaděním kyseliny močové. Krystaly kyseliny močové se ukládají v chrupavce a v ledvinách a způsobují pak akutní bolest. Příčina tohoto onemocnění není zcela jasná, ale významnou roli hraje dědičnost nebo špatná funkce ledvin. Nemocní s touto diagnózou mohou trpět ještě navíc nadváhou, diabetem, vysokým krevním tlakem nebo poruchou cév. Diagnóza se stanovuje po důkladném fyzikálním vyšetření, které zahrnuje krevní testy, rentgenové vyšetření a rozbor kloubního výpotku.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Poradna

V naší poradně s názvem GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Pazourkova.

Dobry den ,měla sem gangloin na ruce a nechtela sem podstoupit punkci po kratke dobe zmizel. Ted ho asi mam na noze na kloubu od palce a jelikoz nosim v praci pevnou obuv tak boli. Co krome punkce podniknout. Dekui

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve byste měla navštívit lékaře ortopeda, abyste s jeho pomocí mohla zjistit co přesně způsobuje onen novotvar na vašem palci. Podle zjištění se pak určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Bříško palce nohy

Bříško palce u nohy se odborně nazývá metatarzofalangeální (MTP) kloub, který připevňuje palec k noze. Tento kloub je životně důležitý pro podporu těla a umožňuje palci ohýbat se nahoru a dolů. Pomáhá v pohybu člověka vpřed tím, že působí jako odrazový bod při chůzi nebo běhu.

Onemocnění, která ovlivňují MTP kloub, mohou způsobit bolest a otok kolem palce nohy. Bolest v tomto kloubu může omezit pohyb v dané oblasti a ovlivnit schopnost člověka chodit.

Tento článek pojednává o některých příčinách bolesti v kloubu palce nohy a jak je léčit.

Příčiny bolesti v kloubu palce nohy mohou zahrnovat artritidu, vyvrtnutí, zlomeninu, vbočený palec a zánět šlach.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA PALCE U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Rozhodně studené a mazat 3-4krát denně protizanetlivou mastí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Dobrý den,také mám artrozu 3stupne na palci na levé noze,pan doktor mi říkal,že to mám od dny,a že mě čeká oprace,v dubnu jsem dostal dotoho kloubu antibaktetialni zánět,prostě hodně sem ten kloub namohl,zak mě dal opich a ještě nejakou látku tam pichnu,upřímně řečeno bolelo to strašně,ale druhý den v uvozovkách bylo po bolesti,půl roku sem měl da se říct úplný pokoj,v září to samí,muj lékař mi dal inijekci proti bolesti a diklofenak a mast dolgit,ale jesli můžu poradit,daval sem si nato nastrouhaný brambor nato igelit a z lehka ovázal gazou pres noc to opravdu bolest srazí

Zdroj: diskuze Artróza palce u nohy

Vbočený palec

Vbočený palec může způsobit citlivost, otok a bolest kolem kloubu palce nohy. Tato bolest je zvláště akutní, když někdo chodí nebo nosí těsné boty. Je to proto, že vbočený palec vzniká v důsledku zánětu v MTP kloubu, který se při chůzi ohýbá.

Vbočený palec je kostěná boule - bunion, která se vyvíjí podél vnitřní strany chodidla. Vbočené palce začínají malé, ale postupem času se zvětšují, zejména při opakovaném nošení úzkých nebo těsných bot. Mohou vést ke ztuhlosti a omezené pružnosti.

Příležitostně může vbočený palec způsobit otočení palce na noze směrem k druhému prstu, což odborníci na zdraví označují jako deformitu hallux valgus.

Buniony se mohou vyskytnout u kohokoli, ale jsou častější u lidí, kteří nosí boty těsné kolem prstů.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ NEHTŮ U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Hluchník.

Je prosím na černání nehtů u palce nohy dobré infračervené světlo? Tatínek má na hýždí tumor a měl v noze trombozu, nosí kompresní punčochu a je diabetik na inzulínu.
Děkuji Hluchník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černání nehtů u palce nohy

Bolest palce na ruce

Palec je ze všech prstů ruky vystaven největší zátěži při každodenních činnostech. Na druhou stranu po něm vyžadujeme největší pohyblivost v prostoru ze všech prstů. Má-li palec splňovat tyto nároky, je nezbytné, aby si zachoval pevnost vazů kolem kloubu a kvalitní kloubní chrupavky. Zvýšená zátěž, poranění, ale i systémové nemoci mohou způsobit úžení prostoru, kudy probíhá šlacha ohýbače palce, pak mluvíme o takzvaném lupavém prstu/palci. Bolestivý a omezený pohyb palce bývá i u řady dalších nemocí palce. S úrazem spojený bývá nejčastěji spojený takzvaný lyžařský palec či nestabilita základního kloubu (CMC kloubu) palce, která vede k rozvoji rhizarthrózy.

Zlomeniny palce zasahující do kloubů jsou vždy závažné a jsou vesměs indikovány k operačnímu řešení. Poúrazové stavy s bolestmi palce, kde je přítomna mechanická překážka, blokáda či nerovnost, je nutné většinou řešit chirurgicky. Pokud jde o artrózu, ta se řeší medikamenty, a to nesteroidními antiflogistiky.

Zdroj: Bolavé ruce

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ A BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Dražil.

Nikde není psáno, že když je plísen u nehtů na noze, že se není možné obout do plných bot? Píchá na špičce palce jak kdyby zarůstal nehet? Má někdo ten samý problém. V čem chodit teď na podzim? Ani větší bota nepom§že, stačí se jen málo dotknout bolestivého palce. DÍK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V našich zeměpisných podmínkách jsou plné boty nezbytné. Mají být v oblasti prstů dostatečně široké i dlouhé, aby v nich prsty nebyly utiskovány. Na plíseň nehtů máme několik účinných léků, které jsou k dostání na lékařský předpis. Proto navštivte se svým problémem ordinaci kožního lékaře, kde vám palec vyšetří a nabídnou vhodnou léčbu. To je nejrychlejší způsob jak se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů a bolest

Poranění prstů na noze

Poranění prstů na noze, jako jsou výrony a zlomeniny, mohou způsobit bolest a otok v kloubu prstu. Zlomenina nebo podvrtnutí mohou být při chůzi zvláště bolestivé.

Podvrtnutí může snížit rozsah pohybu nebo způsobit bolest v kloubu, když se testuje rozsah pohybu. K podvrtnutí dochází, když se vazy na palci utrhnou nebo natáhnou. To může být způsobeno běžným sportovním zraněním, ke kterému dochází v důsledku nadměrného nebo opakovaného tlaku na ohnutý prst.

Zlomeniny mohou být chronické nebo akutní. Chronická zlomenina bolesti může přicházet a odcházet a zhoršuje se s aktivitou. Akutní zlomenina je okamžitá v době poranění.

Stresová zlomenina je malá trhlina v kosti, která se vyvíjí v důsledku opakované síly, což je příklad chronického poranění. Zlomenina prstu na noze může také pocházet z jediného intenzivního úderu do oblasti, což by bylo akutní zranění.

Zlomeniny mohou ovlivnit i oblasti přesahující samotný kloub prstu a bolestivě zasahovat do blízkých částí nohy.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David Golský.

Překvapil mě název kapitoly "Léčba neuropatie".
Kdo je o tomto zdravotním problému alespoň základně informován, tak ví, že neuropatie není konvenční/západní medicínou léčitelná! Lepší je nazývat věci pravými jmény, kupříkladu "Tlumení neuropatických bolestí".

Velmi všem doporučuji nejprve nastudovat vedlejší účinky (ano, zlomek z nich byl v článku zmíněn) doporučovaných chemických léků, jenž dramaticky negativně ovlivní život pacienta.
Dlužno dodat, že ne všem tyto léky pomohou, což není informace vycucaná z prstu, nýbrž je statisticky doložitelná.

Přeji všem takto postiženým zázrak uzdravení, přinejmenším v podobě zmírnění potíží/bolestí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Ňorkova.

mám nalomený palec na pravé noze který je i podle lékqře zhojený,ale bolest přetrvává
lékař opichuje kloub palce /prý je opotřebený/ ale šílená bolest přetrvává a to už 2 roky od úrazu
užívám jen běžné léky od bolesti,ale bolest přetrvává že se to někdy nedá ani vydržet
prosím poraďte co dělat od strašné bolesti palce děkuji

Zdroj: diskuze Neuropatie nohou

Léčba domácími prostředky

Některé typy bolesti kloubů palce nohy, jako je velmi bolestivá dna nebo zlomeniny, vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

V mnoha případech mohou domácí léky zmírnit bolesti kloubů palce nohy nebo doplnit léčbu, kterou doporučil lékař. Následující postupy mohou pomoci zvládnout bolest kloubů na nohou:

  • podložení nohy;
  • přitahování chodidla k bérci;
  • ledování nohy po dobu 20 minut každé 2–3 hodiny;
  • použití kompresního obvazu ke snížení otoku;
  • nošení pohodlné, široké obuvi s měkkou podrážkou a bez podpatku;
  • umístění měkkých vložek do bot;
  • jemné protahování svalů chodidla;
  • použití léku proti bolesti - paracetamol je jednou z nejlepších možností.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi OTOK A VODA V KLOUBU U PALCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Matějková.

Otok skoro zmizel, ale výpotek se občas objeví.
Ví někdo radu, co s tím, do bot se pořád nevejdu.
Děkuji M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otok a voda v kloubu u palce

Osteoartróza

Bolest kloubů palce u osteoartrózy (OA) může způsobit bolest v chodidle při chůzi, což často způsobuje kulhání. Kloub může být oteklý a citlivý na dotek. Může se také objevit necitlivost na základně kloubu v důsledku stlačení nervu.

To vše jsou příznaky hallux rigidus, který se vyvíjí kvůli OA a kostnímu výběžku, který lékaři nazývají kostní ostruha.

Hallux rigidus nastává, když se pohyb palce u nohy stává bolestivým a obtížným. Rozsah pohybu je zvláště omezený, když se prsty ohýbají dozadu, jako například ve fázi „po špičkách“ na konci kroku při chůzi.

Pokud je hallux rigidus mírný, bolest se často objeví právě tehdy, když palec dosáhne konce rozsahu pohybu. Bolest ve středním rozsahu pohybu může signalizovat závažnější artritidu.

OA je forma artritidy, ke které dochází, když se chrupavka opotřebovává v kloubech. V průběhu času způsobí OA v palci u nohy erodování chrupavky a vzájemné tření kostí. Tření způsobuje bolest a zánět.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Prosim o radu mam patni ostruhy nevim jak je znicit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eduard Polášek.

Dobrý den , prosím o radu , na pravé noze ,po amputaci palce mám stále trochu otevřený kousek kůže , je to již třetí rok navštěvuji Podiatrii v Olomouci, děkuji za odpověď, s pozdravem Polášek Eduard

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Sesamoiditida

Sesamoiditida v chodidle může způsobit bolest na základně palce, kam se upíná kloub - na bříšku palce u nohy. Charakteristické je, že bolest se vyskytuje jen na spodní straně chodidla a ne nahoře. Stav může také vést k otokům nebo modřinám.

Oblast může být zvláště citlivá, když je špička palce ohnutá nebo narovnaná. Bolest se vyvíjí postupně v průběhu času.

Sesamoiditida je zánět ve šlachách obklopujících sezamské kůstky. Jedná se o formu tendinitidy (zánět šlach). Může být také výsledkem zlomeniny sezamských kůstek. Tento stav je často důsledkem nadměrného používání palce u nohy. Baletní tanečníci a běžci mají často sklon k rozvoji sesamoiditidy.

Sezamské kůstky na chodidle sedí pod MTP kloubem. Na tyto kůstky se upínají šlachy a podporují pohyb v dané oblasti.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CANESPOR 1XDENNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Kašparová.

Dobrý den,užívám dlouhodobě Warfarin,nyní mám plíseň pod nehtem u palce na noze,v lékárně mě doporučili Canespor 1xdenně,můžu tento lék užívat s Warfarinem bez obav? Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Canespor je lék k zevnímu užití, který nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a Canespor 1xdenně

Foto palce při dně

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět akutní záchvat dnou na palcích.

Zdroj: Dna nemoc kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem NAKOPNUTÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Zdravím ...Včera jsem si se nakopl do palce na noze a celý nehet se odtrhl až lužku a na pravé strane je v rohu nehtový vál nad nehtem (viz.foto).Předpodládam ,že je návštěva lékaře nutná ?!A co mě čeká ? .. předem děkuji za odpověd

S pozdravem L.R

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samozřejmě návštěva v ambulanci úrazové chirurgie bude nejlepší řešení. Tam vám palec znecitliví lokální anestézií, bezbolestně odstraní uvolněný nehet a natřou vám živé části dsinfekčním roztokem. Za půl roku pak vše zaroste novým nehtem. Úrazovou chirurgii najdete v době víkendu na urgentním příjmu v každé nemocnici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nakopnutý nehet

Léčba a úleva

Typ léčby bude záviset na příčině bolesti kloubu palce nohy.

V mnoha případech lékař doporučí volně prodejný lék proti bolesti, jako je nesteroidní protizánětlivý lék Brufen, Paralen, Diclofenac nebo Nurofen. Tyto léky mohou také pomoci snížit otoky v oblasti. Někdy může lékař předepsat kortikosteroidy ke snížení zánětu.

Může být také nutné změnit životní styl. Například člověk může potřebovat ošetřit vbočený palec nošením ortopedických bot nebo vložek do bot. Nošení bot s větším prostorem pro prsty je dobrou volbou pro lidi s tímto problémem.

V přípapdě zlomenin může lékař doporučit nošení ochranné boty nebo sádry, zatímco se zlomenina prstu na noze hojí.

Pokud je zranění výsledkem určité činnosti, bude často nutné se této činnosti vyhnout, dokud se zranění hojí nebo dokud se stav nezlepší.

V některých případech může být důležité dosáhnout redukci tělesné hmotnosti, aby se snížil tlak na palec u nohy.

Při určitých stavech, jako je osteoartróza a dna, může být nezbytná specifičtější léčba. Jedincům s artritidou může pomoci zvládnout tento stav fyzikální terapie (masáže, protahování, zahřívání, magnety) - typicky lázeňské procedury pro pohybový aparát.

Ve vzácných případech může být nezbytný chirurgický zákrok - například k nápravě vbočeného palce nebo k opravě poškozeného kloubu.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Tipy

Ledový zábal

Použít led na bolest samozřejmě není žádnou novinkou – ledová masáž nám dokáže zajistit rychlou úlevu a je tak snadná, že ji zvládnete i během sledování večerního televizního programu. Není to úleva na dlouho, ale aspoň pro dobu, kdy jste v klidu. Hrst rozdrceného ledu zabalte do utěrky. Po dobu 5 až 10 minut přiložte na postižené místo palce u nohy, kde vás trápí bolest kloubu, 10 minut nechte nohu odpočinout v klidu, opakujte 2–3x.

Olejová masáž

Na bolest a zánět zkuste masáž olejem, který běžně najdete v domácnosti, tedy olivový či kokosový olej. Použijte vždy přiměřeně ohřátý olej. Pomocí prstů třete bolestivé místo tímto teplým olejem alespoň 10 minut. Opakujte 2–3x. Můžete také použít ricinový olej. Ricinový olej už tak běžně doma nenajdete, ale může to být váš velký pomocník, protože obsahuje látky, které mají protizánětlivé vlastnosti, jimiž snížíte bolest a otoky na nohou. Několik polévkových lžic ricinového oleje rozehřejte. Látkový obklad namočte do tohoto oleje a přiložte na bolestivá místa, poté ještě zakryjte například ručníkem, abyste udrželi teplo delší dobu. Nechte působit 15 minut.

Epsomská sůl

V případě, že vás zasáhla i artritida, stojí za to pravidelně používat epsomskou sůl, v níž je vysoká koncentrace hořčíku, který pomáhá regulovat pH v těle a pomáhá v boji se zánětem a s bolestí. Epsomskou sůl nasypte do vany nebo lavoru na nohy a rozmíchejte. Nohy ponořte do tohoto roztoku a relaxujte. Až voda vychladne, chodidla osušte a jemně do pokožky vetřete teplý olivový nebo kokosový olej. A nyní ta nejtěžší část – najděte si čas opakovat tuto proceduru 3x týdně.

Kurkumová lázeň

Klíčovou složkou kurkumy je látka kurkumin, která má protizánětlivé účinky a zmírňuje bolest. A to je přesně to, co potřebujete na bolest kloubu palce u nohy. 1/2 čajové lžičky kurkumy smíchejte s olivovým olejem, až vznikne hustá pasta. Pastu naneste na bolavé zánětlivé místo. Při orálním použití vypijte 1x lžičku kurkumy rozmíchanou s vodou či mlékem, a to 2x denně.

Heřmánkový obklad

O heřmánku ví snad každý, že má protizánětlivé účinky. Heřmánkový odvar tedy také pomůže zahnat bolest kloubu palce nohy. Uvařte si šálek heřmánkového čaje v sáčku a potřete si jím bolavý kloub palce u nohy. Opakujte několikrát denně podle svých časových možností. Nebo před spaním masírujte postiženou část heřmánkovým esenciálním olejem.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Příčiny

Příčiny mohou být různé, může se jednat o banality, jako je otlak palce z bot, nebo se může u daného jedince objevit artróza kloubu palce u nohy či zánět.

Nejčastější příčiny:

  • Mortonův neurom – jde o zánět plantárního nervu mezi základy prstů. Obvyklé příznaky jsou bolest chodidla, podivné pocity nebo necitlivost v oblasti bříška chodidla a bolest palce nohy. Zánět je obvykle způsoben v důsledku nošení vysokých či těsných bot.
  • Sesamoiditis – sezamské kůstky, někdy také nazývané „ložiska nohy“, jsou drobné kostky v šlachách. Obvykle vznikají, když se šlachy kolem palce zraní či zanítí. Objevují se často u mladých lidí se zvýšenou fyzickou aktivitou, jako je běh či tanec.
  • Artritida, včetně dny – dna je zánětlivé onemocnění, při kterém se krystaly urátu pravidelně ukládají v kloubech, což způsobuje silné bolesti a otoky. Nejčastěji je postižen kořenový kloub palce nohy. Dna je vzácná u mužů před 30. rokem a u žen před menopauzou.
  • Vbočený palec (Hallux valgus) – jde o velmi častou deformitu nohy, která může být dědičná, ale častěji vzniká v pozdějším věku vlivem nošení nevhodného typu obuvi. Deformace vzniká v důsledku ochabnutí vazů a svalů, kdy dojde k poklesu a rozšíření přední příčné klenby (vzniká takzvaně rozšlápnutá noha). Následně dochází k přetížení palcové strany nohy, ochabnutí a uvolnění meziprstních svalů, k rotaci palce, který mění svou osu. Vlivem tlaku obuvi často vzniká kostěný výrůstek, otlaky a kuří oka a zánět. Nejlepší prevencí je nošení vhodné obuvi a ortopedických nebo gelových vložek.
  • Zarůstající nehty – vyskytují se, když kůže na jedné nebo obou stranách nehtů roste přes nehty. Zarůstající nehty mohou být bolestivé, případně mohou vést k infekcím.

Zdroj: Zánět palce u nohy

Fotografie černání nehtů u palce nohy

Zde můžete vidět, jak vypadá černání nehtů u palce nohy.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Prevence

Tipy jak předcházet bolesti v kloubu palce u nohy:

  • dosažení nebo udržení zdravé tělesné hmotnosti;
  • pravidelné cvičení bez nadměrného namáhání MTP kloubu;
  • pamatovat na zahřátí před intenzivním tréninkem;
  • vyhýbání se nošení vysokých podpatků nebo příliš těsných bot, zejména kolem prstů;
  • pokud hrozí zranění, tak nosit vhodnou obuv, například boty s ocelovou špičkou ve skladu s těžkými věcmi;
  • vyhýbání se kouření, protože kouření může negativně ovlivnit hmotu kostí člověka, takže je pak náchylnější k osteoporóze nebo zranění;
  • snížení spotřeby kofeinu, který může oslabit lidské kosti;
  • opatrnost při přenášení čehokoliv těžkého;
  • zvýšení příjmu vápníku ve stravě;
  • zvýšení příjmu vitamínu C, což může pomoci snížit příznaky artritidy.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Příznaky

Záněty kloubů jsou bolestivé a při dlouhodobém postižení vedou k destrukci a omezení pohybu. Bolest se vyskytuje při chůzi, doteku (na dotek), při ohybu, není vyloučena ani bolest bříška palce u nohy. U infekčních artritid je nutné co nejdříve navštívit lékaře a nasadit antibiotika. U celkových příznaků je potřeba akutní operační řešení. Revmatoidní a revmatické artritidy mají podklad v prodělaném infekčním onemocnění. Zde je nutné zdůraznit, že streptokoková onemocnění (angína) by měla být vždy dobře přeléčena antibiotiky, ale také u ostatních bakteriálních onemocnění je vhodné nasazení antibiotik. Samozřejmostí je doléčení klidem včetně doby rekonvalescence, aby nedošlo k reakci organismu s tvorbou protilátek proti vlastním tkáním. U dnavé artritidy jsou na prvním místě režimová a dietní opatření – omezit alkohol, vnitřnosti, zvěřinu, luštěniny, kakao a podobně.

Příznaky zánětu obecně:

  • omezený pohyb;
  • změna tvaru;
  • otok;
  • teplota v místě postižení;
  • zarudnutí kůže;
  • bolestivost.

Zdroj: Zánět palce u nohy


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP