Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁNĚT NEHTU A STROUHANÁ BRAMBORA

OBSAH

Brambora na pleť diskuse

Jaké máte s bramborem zkušenosti Vy? Napište nám své nápady s použitím brambory v diskusi pod článkem.
 

Zdroj: Brambory na pleť

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY BRAMBORY NA RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Máte někdo zkušenosti s bramborem na růst vlasů a řas? Někde jsem slyšela, že je dobré si vlasy opláchnout vodou z vařených brambor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samotná brambora přímo na vlasy ani na řasy neúčinkuje. Brambora v sobě však obsahuje minerální látky, například draslík a chrom, které příznivě mohou ovlivnit kvalitu vlasů a řas. Takže chceme-li podpořit kvalitní růst vlasů, mohlo by pomoci jedení brambor.
Co se týče vody z vařených brambor, tak je dobrá na oplachy vlasů po mytí šampónem a na koupel vysušených a rozpraskaných rukou. Voda z vařených brambor nesmí být osolená ani jinak okořeněná a musí být vychladlá. Voda z vařených brambor vlasům dodá hezký lesklý vzhled. Na ruce působí voda z brambor hydratačně, zjemní je a odstraní jejich vysušení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky brambory na růst řas

Syrová brambora a výhody pro pleť

Mnoho lidí už zažilo blahodárné účinky plynoucí z používání syrové brambory na čistou pleť a pro boj proti kožním problémům, takže je to praxí prokázaný lék.

  • Syrový brambor především a nejlépe čistí pokožku. Tím pomáhá pokožce rychleji zahojit akné, červené pupínky a černé tečky.
  • Brambora pomáhá zklidnit zánět na kůži po různých poraněních, popáleninách a řezných ranách.
  • Antibakteriální vlastnosti bramboru pomáhají léčit kožní bradavice.
  • Šťáva z brambory pomáhá vyčistit mastnou pleť na obličeji, protože ji zbavuje přebytečného tuku.
  • Brambory jsou velice bohaté na obsah kyseliny alfa-lipoové. Kyselina alfa-lipoová dokáže na pokožce redukovat jemné linky i vrásky, ale i další projevy na pokožce, které jsou spojeny se stárnutím. Například oční vaky a tmavá kůže kolem očí můžou být díky kyselině alfa-lipoové účinně odstraněny přikládáním gázových váčků naplněných se strouhaným syrovým bramborem.

 

Zdroj: Brambory na pleť

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluna.

Mě se začala dělat plíseň na prsteníčku levé ruky, na okraji. Zprvu to vypadalo zaníceně jako když se zastřihnu při odstřihávání kůžičky kolem nehtu. Ale já to už takhle několi let nedělám.Po nějaké době se objevila černá skvrna, která se táhla směrem nahoru kolem okraje nehtu. Byla jsem v lékárně, pan lékárník usoudil, že je to zánět a dal mi Ichtiolovou mast, která samozřejmě nepomohla. Také Višňovou mast jsem zkoušela, ale také nic.Pak mi praktická lékařska dala "vodičku" na plíseň nehtů /bohužel už nevím její název./ Plíseň ustoupila, ale za to mě nehet moc neroste, vždy asi po 3 mm se okraj ulomí a jsem zase na začátku čekání, zda přece jen doroste.
Máte někdo takové zkušenosti?
Zdraví Miluna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Miluno, na řešení vašeho problému bych doporučoval použít léčivý lak Loceryl a postupovat přesně podle návodu, který je u tohoto léku přibalen. Loceryl je na lékařský předpis, takže se ani nevyhnete kontrole u KOŽNÍHO lékaře, což také přispěje k lepšímu určení příčiny vašeho problému s ulamujícím se nehtem na prsteníčku. Zkuste to prosím takto udělat, abyste se toho co nejdříve mohla zbavit!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů na rukou

Co je to modeláž nehtů

Modeláž nehtů je úprava nehtů do požadovaného tvaru, délky, barvy a hlavně i odolnosti každodenní námahy a poškození či opotřebení.

Zdroj: Modeláž nehtů

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Kašpar.

Jak použít sodu proti plísni nehtů, nohy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Bohužel mám čerstvou zkušenost a dělala jsem si koupele v lavoru se sodou a pak jsem pokapávala tímto www.biomineraly.cz/d… Opravdu to vypadá jako krev :-) Ale je to míza stromu, potírala jsem jí i prsty, záhyby, prostě i vše okolo...

Zdroj: diskuze Jedlá soda na plíseň nehtů

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ PROUŽKY U KONCE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,prosím o radu... Je mi 14 let a u konců nehtů na rukou mám takové červené proužky (na každém nehtu jeden) a nevím čím by to mohlo být,jestli to může být větším prokrvováním..
Nevím,zda to jde na fotce zřetelně vidět ale je to u konce nehtu,jakoby tmavší čárka.. Předem děkuji za odpověd. :)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tyto nehty jsou zdravé a krásné. Dokonce i celková tělesná výživa se zdá být podle nehtů v pořádku. Vše je jak má být u 14ti letého dorostence.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PROUŽKY U KONCE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,prosím o radu... Je mi 14 let a u konců nehtů na rukou mám takové červené proužky (na každém nehtu jeden) a nevím čím by to mohlo být,jestli to může být větším prokrvováním..
Nevím,zda to jde na fotce zřetelně vidět ale je to u konce nehtu,jakoby tmavší čárka.. Předem děkuji za odpověd. :)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klára.

Dobrý den chtěla bych se zeptat co toto znamená bole tečky na nehtech,rýhy a jakoby na konci nehtů taková červená čárka mam to u každého nehtů přikládám foto a děkuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Zarůstání nehtů

U zarůstajících nehtů platí jedno důležité pravidlo: vyrazit k lékaři co nejdříve. Ovšem pozor, je rozdíl, k jakému odborníkovi půjdete. Podle toho se totiž bude lišit léčba. Když vyrazíte k chirurgovi, nebude se s nehtem příliš zdržovat a strhne vám ho. Což může pomoci, ale taky nemusí, a strhávání nehtu se pak musí opakovat, což je bolestivá procedura. Když půjdete nejdříve ke svému praktickému lékaři, zjistíte, že může zvolit různý přístup. Ti starší jsou mnohdy zvyklí na jedinou léčbu – stržení nehtu, a tak vám vypíšou rovnou žádanku na chirurgii. Vyplatí se zeptat se, jestli není ještě jiná možnost. Při strhávání nehtu totiž může dojít k tomu, že se zničí i zárodečná tkáň nehtu. Ten pak vyroste už deformovaný nebo třeba rozpůlený a situace se nedá napravit. Navíc tím, že se nehet strhne, se sice dočasně vyřeší zánět, ale v okamžiku, kdy pacientovi dorůstá nová nehtová ploténka, se zánět obvykle obnoví, a to je důvod opakovaného strhávání nehtu.

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beránková D..

Dobrý den, po úraze mám problém se zarůstáním nehtů. Můžete mi, prosím, poradit o jakou náplast se jedná?

Děkuji

Ing. Danica Beránková

viz článek:

Léčba zarůstání nehtů

Metoda pomocí náplasti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato náplast se bohužel nedá koupit v ČR. Je možné si ji objednat v zahraničím internetovém obchodě a nechat si ji zaslat do ČR. Tady je odkaz na objednání: www.amazon.co.uk/Dr-…
V českých lékárnách jde koupit podobná sada na nehty Canespor, která je ale primárně určena k léčbě plísně nehtů. Ta obsahuje mast a náplasti, které společně nehet naleptají, čímž dojde k jeho změkčení a k omezení tlaku na boční hrany.
Pokud je Váš stav následkem úrazu a dříve se zarůstání neprojevovalo, tak doporučuji spíše návštěvu praktického lékaře, který může místo vyšetřit a případně doporučit obnovovací plastiku nehtového valu. Toto řešení obvykle vede k trvalému odstranění těchto obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtů

Ukázky modeláže nehtů

Modeláž nehtů a výsledek této práce si můžete prohlédnout jak na fotografiích, tak na videu, které vám modeláž přiblíží.

Zdroj: Modeláž nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobrý den mám 2 měsíční miminko chlapečka a má na prstíku ( prsteníček)plíseň,má to pod nehtem a je to takové nažloutlé a jsou tam takové žluté flíčky a ještě má na palečku vedle nehtu puchýř a má to kolem červené,nemohlo ho něco píchnout? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Červený puchýř na palci může být od štípnutí komárem a žluté zbarvení nehtů u kojence může souviset s vývojem novorozeneckých nehtů. Určitě by bylo fajn, kdybyste to ukázala a zeptala se na to u vaší dětské lékařky při pravidelné kontrole.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů u dětí

Projevy zarůstání nehtů

Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci u nohy. Okraje nehtu tlačí na kůži a tím ji rozruší. Později se v místě začne vytvářet zánět, rána krvácí. Strháváním strupu se tkáň obnaží. Tělo na to reaguje tak, že ve snaze zacelit ránu vytváří v místě granulační tkáň (tkáň natáhne tkáňový mok a tím podstatně zvětší svůj objem). U palce na noze bývá častěji postižena laterální strana nehtové ploténky (ta strana blíže ostatním prstům na noze).

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Ještě bych zde doplnila, že na plíseň nehtů je také dobrý a účinný léčivý lak na nehty Loceryl. Loceryl je na lékařský předpis a cena doplatku je 335 Kč.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Diskuze

V diskuzi BRAMBORA NA PLET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Ttepve sem to skusila taknnevim

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brambora na plet

Žluté nehty

Žluté nehty mohou být známkou něčeho, co se děje uvnitř těla. Například nemocné plíce a revmatoidní artritida mohou způsobit žluté nehty. Můžete mít také závažnou infekci nehtů, která vyžaduje neodkladnou léčbu.

Příznaky

Charakteristické jsou:

  • žloutnutí nehtů;
  • ztluštění nehtů;
  • špatný růst nehtů.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají žluté nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NÁDOR POD NEHTEM ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janíček.

Viděl jsem v informativním článku o kožních nádorech foto nehtu, které je jako z mé nohy, z palce. Většina plochy nehtu je u mne černá. Může to být nádor ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Černé pod nehtem může mít více příčin. Může to být zdeformované lůžko nějakým úrazem daleko v minulosti nebo to může být následek plísňového onemocnění, ale může to mít i karcinogenní původ. Určitě neprohloupíte, když si necháte svůj nehet vyšetřit na kožním oddělení. Je to rychlé a hned víte na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nádor pod nehtem ?

Příznaky nehtové plísně

Plíseň nehtů se projevuje jako bílé až žlutavě hnědé zbarvení nehtů, které jsou zbytnělé, změkčené a také deformované. Nejběžnější forma plísně nehtu se nazývá boční subunguální onychomykóza, která se obvykle vyskytuje na palci u nohy. Plíseň nehtu se vyskytuje jen vzácně ve formě, kdy je infikován pouze povrch nehtu, pak je na něm křídově bílý povrch, který zle oškrábat z nehtu. Promixální subunguální onychomykóza je plíseň v nehtovém lůžku a je také velice častá. Plíseň se dostane nejprve lokálně na nehet a až posléze se dostává a rozšiřuje do nehtu.

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů - onychomykóza foto.

Zdroj: Plíseň nehtů

Babské rady na plíseň nehtů

Jako alternativní léčba plísně nehtů se používá česnek, banánová slupka, olej Tea tree, extrakt z grapefruitových jadérek, hypermangán a nebo petrolej, ale neexistuje žádný vědecký důkaz prokazující jejich léčivé účinky na plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Komplikace při plísni nehtů

Plíseň nehtů je spíše než zdravotní problém, kosmetický a psychosociální problém. Plíseň nehtů často může vést k pocitům studu a nakažení se bojí šíření plísně dále. Mezi hlavní komplikace plísně nehtů patří šíření z nehtu na nehet, což pak vede k jejich úplné ztrátě. Plíseň na nehtu pak na noze může způsobovat bolesti při pohybu. U diabetiků se zase léčba může dlouho vléct v důsledku opožděného hojení, kterým je cukrovka doprovázena.

Zdroj: Plíseň nehtů

Stříhání nehtů pomáhá vyléčení

Bylo prokázáno, že krátký nehet, každý týden odstřihnutý vždy těsně u nehtového lůžka má větší šanci se rychle vyléčit od plísně nehtů, než nehet, který je sice pravidelně čištěný, ale je dlouhý. Pod dlouhým nehtem se totiž vytváří po delší dobu příhodné klima pro růst plísní než u krátkého nehtu.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Zčervenání a otok kolem nehtu

Pokud pozorujete zarudnutí a otok kolem nehtu, můžete mít infekci – panaricium.

Příznaky

Hnisavý zánět měkkých tkání prstu se může šířit do podkoží a zasáhnout i šlachové pochvy, případně až kosti falangu. Paronychium je obdobný proces, který postihuje nehtové lůžko a vzniká obvykle v souvislosti s traumatem (vbodnutím třísky, trnu a podobně). Způsobuje místní zánět se svými průvodními jevy, což jsou bolest, zarudnutí, otok, teplota a zhoršená funkce (zanícený orgán hůře pracuje). Vytvořené zánětlivé ložisko se přirozenou obranyschopností buď samo uzdraví, nebo se postupně promění v hnisavé ložisko. Hnis je tvořen produktem boje, tedy odumřelými bakteriemi, bílými krvinkami, zbytky odumřelé rozpuštěné tkáně a tělní tekutinou. Nahromaděný hnis je vždy nutné odstranit.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá zčervenání a otok kolem nehtu.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Plíseň nehtů foto

  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na rukou, jsou zde.
  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na nohou a žluté nehty, jsou zde.

Zdroj: Clotrimazol - kožní sprej na plíseň nehtů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP