Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZANET RUKY PO KANYLE

OBSAH

Zánět žil na ruce

Příčiny zánětu žil na ruce zahrnují obecně všechny procesy, které poškozují žilní stěnu, a stavy způsobující zpomalení proudění krve v žilách a její městnání. Infekční zánět žil na ruce se může například rozvinout jako komplikace zavedení kanyly. Zánět žil v rukou, na předloktí, se může rovněž objevit v souvislosti s traumaty (zlomeniny a podobně).

Podávají se protizánětlivé masti, aplikují se studené obklady, stažení obinadlem, elastickou punčochou. Pomoci může užívání kyseliny acetylsalycilové (ASA, Anopyrin, Aspirin), popřípadě antibiotik. Onemocnění většinou ustoupí do několika dní.

U žilního onemocnění ruky je důležité rozlišit, zda se jedná o flembotrombózu nebo o tromboflebitidu. Každý typ onemocnění vyžaduje různou terapii. Tato onemocnění patří vždy do rukou lékaře.

Zdroj: Zánět žil

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zánět šlach vyléčí klid a čas. Pro zajištění klidu se používá sádrová bandáž. Kostival na šlachy nic moc. Nejprve bude potřeba zjistit, co přesně vám je, proto pomoc hledejte u lékaře ortopeda, který vám ruku vyšetří a doporučí další postup. Tyhle problémy není radno přehlížet, ale co nejdříve je léčit nejlepšími léčebnými prostředky, které máme, a ty vám poskytne právě lékař.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Děkuji!

Zdroj: diskuze Odumřená šlacha

Smuteční kytice do ruky

Smuteční květiny jsou symbolem posledního rozloučení se zemřelým. Jsou dnes nepostradatelnou součástí pohřbu, ale také mají využití jako vzpomínka na zesnulé, například v období Dušiček či výročí úmrtí. Smuteční kytice darují všichni, kteří chtějí vyjádřit svou kondolenci osobně. Smuteční kytice do ruky se položí při obřadu k rakvi.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Sokolová.

Dobrý den, mám bolesti v oblasti palce,zápěstí a trochu mi to vystřeluje dál pod zápěstí. Mám omezený pohyb ruky, nemohu pořádně ruku ohýbat v zápěstí, špatně se mi píše nebo jen ukrojení chleba je problém. Po přečtení článku o zánětu šlach nebo svalů se domnívám, že nějaký druh tohoto zánětu mám. Můžete mi prosím poradit, co s tím mám dělat? Koupila jsem si kostivalový gel,tak s ním mažu.Je to vhodné?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zánět šlach vyléčí klid a čas. Pro zajištění klidu se používá sádrová bandáž. Kostival na šlachy nic moc. Nejprve bude potřeba zjistit, co přesně vám je, proto pomoc hledejte u lékaře ortopeda, který vám ruku vyšetří a doporučí další postup. Tyhle problémy není radno přehlížet, ale co nejdříve je léčit nejlepšími léčebnými prostředky, které máme, a ty vám poskytne právě lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odumřená šlacha

Diagnostika syndromu karpálního tunelu

Důležitá je anamnéza, na jejímž podkladě lékař zjistí subjektivní pocity pacientů a pravděpodobně doporučí vyšetření ruky pomocí přístrojové elektromyografie (EMG). Toto vyšetření změří vodivost nervů a na základě výsledku neurolog potvrdí nebo vyvrátí diagnózu karpálního tunelu a zjistí závažnost postižení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Poradna

V naší poradně s názvem STRŽENÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.

Dobrý den,před rokem se mi zatrhl nehet na palci ruky.Asi po měsíci se mi na tomto místě udělal zánět a nehet začal hnisat.Doktor mi nehet strhl.Nehet sice narostl,ale je z 1/3 volný.Nepřirostl úplně.Je to nepříjemné a i bolestivé.Je nějaká možnost,aby zase správně přirostl?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností Vám nehet doroste do původního tvaru, ale chce to čas. Pokud je nehet v této fázi hojení odfouklý, tak je třeba věnovat zvýšenou péči o čištění těchto podnehtových prostor a preventivně aplikovat antimykotické kožní přípravky, které zabrání usazení plísně pod nehtem. Plíseň by mohla zkomplikovat hojení a nedovolila by nehtu správně přilnout. Vhnodný antimykotický prostředek proti začínající plísni je například Clotrimazol spray, který se dá volně koupit v lékárně. Nehet by se měl při této péči úplně zacelit do jednoho roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stržený nehet

Rizikové faktory syndromu karpálního tunelu

Rizikem tohoto onemocnění bývají stále se opakující pohyby ruky a prstů, k nimž dochází například při psaní na stoji, hraním na hudební nástroj, prací na pásu a podobně. Přetížení může vyvolat zánět šlach a vazů, při němž dojde k otoku struktur v oblasti karpálního tunelu a následnému utlačení nervu. Vznik potíží nebo výrazné zhoršení se zvyšuje v souvislosti s hormonálními změnami. Provází tedy především užívání hormonální antikoncepce, menstruační cyklus, těhotenství nebo klimakterium. Nejčastější výskyt je u žen s nadváhou ve věkovém rozmezí 30–60 let. Syndrom karpálního tunelu může být také jednou z komplikací systémových onemocnění, například Raynaudovy choroby, revmatoidní artritidy nebo diabetu mellitu. Je prokázáno, že i tato choroba může mít genetické predispozice v rodině, které se mohou, ale nemusí projevit.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ POHOTOVOST PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,potřebuji pomoci.
Mám celou nateklou,červenou a tvrdou šupinatou ruku i zápěstí,nevím jestli je to ekzemem,ale přesunulo se mi to i na druhou a je to bolestivé.Už to trvá dlouho a je to čím dál více horší,že mi to vystřeluje do celé ruky,že tam mám asi zánět.
U kožního doktora jsem objednaná až na7.6.23.Nevím kam se urgentně obrátit.už sotva hýbám rukou.
Nejde mi foto stáhnout,jen s emailu.
Děkuji,jestli mi bude možné pomoci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě máte na ruce infekční onemocnění zvané celulitida. Celulitida způsobuje, že vaše kůže bolí, je horká a oteklá. Oblast obvykle vypadá červeně. Vaše kůže může mít také puchýře a můžete mít také oteklé, bolestivé žlázy.
Celulitidu můžete získat na kterékoli části těla. Pro rychlou pomoc kontaktujte praktického lékaře, protože pokud nemoc není rychle léčena, může se infekce rozšířit do dalších částí těla, jako je krev, svaly a kosti.
U mírné celulitidy postihující malou oblast kůže lékař předepíše antibiotika – obvykle na týden. Vaše příznaky se mohou zhoršit během prvních 48 hodin léčby, ale poté by se měly začít zlepšovat. Je důležité pokračovat v užívání antibiotik, dokud nevyberete všechny, i když se cítíte lépe. Většina lidí se plně zotaví po 7 až 10 dnech.
Kromě užívání antibiotik na celulitidu můžete urychlit zotavení:
- užíváním paracetamolu nebo ibuprofenu proti bolesti;
- zvedáním rukou na polštář, když sedíte nebo ležíte, abyste snížili otok
- pravidelným pohybováním zápěstím, abyste zabránila ztuhnutí;
- pitím hodně tekutin, aby nedošlo k dehydrataci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní pohotovost Praha

Jak dlouho se léčí zánět šlach

Při zánětu šlach na ruce je jednou z nejzásadnějších částí léčby omezení pohybu postižené šlachy. Ta může být fixována například obvazem, ortézou nebo i sádrou. Po snížení pohybu se zánětlivá reakce postupně ustaluje, poškozená tkáň se díky speciálním mechanismům opravuje. Léčba může být podpořena i fototerapií, kdy se postižené místo ozařuje světlem určité vlnové délky světelného spektra. Díky tomu se zlepší cirkulace krve, která částečně napomáhá obnově buněk postižené tkáně. Je také možné aplikovat chladivé gely nebo pomocné masti, kterých je na trhu poměrně velké množství. Pokud ale nedojde k omezení pohybu, není možné zánět šlachy vyléčit. Bez znehybnění ruky v ortéze, lépe v dlaze nebo v sádře (ortézu lze přece jen sundat) minimálně po dobu 14 dnů se úspěšná délka léčba neobejde. Je to především proto, že jakákoliv jiná léčba obvykle způsobí částečný ústup bolesti, a protože jsme lidé a ruce potřebujeme, začneme je zcela logicky a automaticky okamžitě více zatěžovat, bolest se zhorší a vzniká uzavřený kruh. Proto pokud se setkáte s tímto problémem a bude vám fixace ruky doporučena, nezbyde vám než souhlasit.

Zdroj: Zánět šlach v ruce

Poradna

V naší poradně s názvem PŘENOS SVRABU PODÁNÍM RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Zvonek.

Prosím jdeto přenést pouhým dotykem ruky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, svrab je možné přenést i pouhým dotykem ruky. Pokud se na dotýkaných plochách zrovna vyskytuje roztoč, může přelézt na pokožku zdravého člověka a tam se začne množit. Chvíli mu to potrvá, než se zavrtá a proto okamžité umytí rukou nebo použití kontaktní desinfekce pomůže uchycení svrabu zabránit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přenos svrabu podáním ruky

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA OTEKLÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Holubková Jiřina.

Dobrý den,
jak léčit otok ruky jsem se už dočetla, jen bych chtěla vědět, kdy s léčbou začít. Jsem 11 dní po ATB, ruka nebolí , je mírně zarudlá / k večeru více/. Ruka je otokem napjatá a kůže už je nová, hebká.

Děkuji za odpověď. Holubková Jiřna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší by byly manuální lymfodrenáže, ale můžete vyzkoušet všechny uvedené. Jen se vyvarujte nanášení domácích mastí nebo tinktur. Ty mohou narušit mladou kožní bariéru a odstartovat nový erisypel. Podobné riziko je i u zmíněné vodoléčby. S léčbou začněte hned a to tím, že proberete s terapeutem možnosti další léčby a naplánujte si návštěvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak léčit otok ruky po kožní nemoci zvané růže

Otok ruky

Otok ruky může souviset s poměry tepen a žil v levé horní končetině, ale i hlouběji v hrudníku. Dále mohou jednostranné otoky souviset se změnami nervových vláken i centrálního nervstva.

Příčiny: Příčinou může být také nadměrná námaha, jiný spánkový režim, prodělaná viróza.

Léčba: Je individuální dle onemocnění. Doporučuje se pečlivé screeningové vyšetření, které objasní výskyt onemocnění nebo zjistí jiné postižení.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT NEHTOVÉHO VALU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika Janošová.

Dobrý den, před měsícem jsem měla zlomenou ruku v lokti, v dlaze byla 14 dní, nyní jsem již 14 dní bez dlahy a před pár dny jsem začala cítit, jak mi na dotek trne nehtové lůžko na prostředníčku zlomené ruky, když chci jakoby nehet odtáhnout do protisměru od nehtového lůžka,tak je to citlivé, úplně to nebolí,ale pod nehtem u prvního článku prstu je to citlivé na dotek , polštářek mírně červený zpozorovala jsem, že rostou všechny nehty, krom zmíněného.
Na pohled bych nijak zvlášt nezpozorovala že je s nehtem nějaký problém.
Myslíte, že to má nějakou souvislost a prst s nehtem se spraví? Docházím i na rehabilitace,tak mě napadlo, jestli jsem nedostala zánět z výřivky, i když jí dezinfikuji.

děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět nehtového valu

Zánět průdušnice

Zánět průdušnice se obvykle vyvine ze zánětu horních cest dýchacích a rozšiřuje se i na průdušky. K zánětům průdušnice a průdušek jsou velmi náchylné děti od dvou do sedmi let. Zánět průdušnice se někdy může rozšířit i na zánět hrtanu nebo vyvinout v zápal plic. Zánět průdušnice je častý u dětí.

Zdroj: Zánět průdušek

Diskuze

V diskuzi EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tatiana.

Dobrý deň, už 10 mesiacov bojujem s dyshidrotickym ekzémom. Začalo to príchodom z pôrodnice. Ako správna matka som sa snažila dodržiavať hygienu pri novorodencovi. Neustále som si umývala ruky, používala antibakteriálne gély a mydlá to. Prvý pľuzgier a rana sa mi spravila na prostredníku. Neskôr po rozskriabani sae mi ekzém rozšíril na dlaň. po neúspešného liečbe ( kožná dr. ) su moje ruky dnes v hroznom stave. Akákoľvek manipulácia s dieťatkom je bolestivá, nehovoriac o srpche. Momentálne si ruky natieram kozim mliekom.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ekzém

Příznaky artrózy

Artróza postihuje nejen velké nosné klouby, ale i další menší klouby. Artróza prstů na ruce je diagnostikována častěji u žen. Příčiny primární artrózy, respektive osteoartrózy jsou neznámé. Za hlavní faktor se však považuje stáří vzhledem k všeobecně větší četnosti u vyšších věkových skupin. V generaci padesátníků je artrózou/osteoartrózou postiženo 80 % obyvatelstva. Sedmdesátníci a starší trpí osteoartrózou ve více než 90 %. První osteoartrotické změny lze však zjistit již kolem 20. roku věku. Dále hrají významnou úlohu vlivy genetické, endokrinní, mechanické, dále kvalita výživy a zánět. Rozlišují se tyto artrózy u klubů prstů:

  • nodální osteoartróza – osteoartróza kloubů prstů rukou,
  • Heberdenova artróza – artróza koncových kloubů rukou,
  • Bouchardova artróza – artróza středních kloubů prstů,
  • rizartróza – osteoartróza sedlovitého kloubu palce ruky.

Artróza, respektive osteoartróza je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kosti a přilehlých měkkých tkání. Mezi příznaky artrózy patří citlivost na změnu tlaku a teploty, ztuhlost před rozhýbáním, oteklý kloub, výrůstky na kloubech ruky a další příznaky.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, 10 dni mám na ukazovačku pravé ruky červený fliček, mám mít obavy?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Buďte bez obav, protože tohle je jen neškodné vylití trochy krve pod nehtem. Postupně to samo zmizi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak poznat zánět šlach

Příznaky se u zánětu šlach projevují postupně. Místo, kde se zánět nachází, je ze začátku onemocnění citlivější a svědí. Postupně začíná být zarudlé až nateklé a teplé. Postižené místo je bolestivé. Bolest se projevuje zejména při pohybu, při němž je zanícená šlacha využívána, a může se v dalších fázích onemocnění promítat i do blízkého kloubu.

Rozlišuje se několik typů zánětu šlach:

  • Hnisavý zánět šlach – je způsoben pyrogenními bakteriemi, které působí jinde v těle trauma a na šlachu přešly z okolí. Tento zánět se může rozšířit na další místa a může způsobit až odumření postižené šlachy.
  • Revmatický zánět – ten se podobá revmatické artritidě, což je onemocnění postihující hlavně větší klouby. Vzniká jako následek nákaz, které jsou způsobeny bakteriemi označovanými jako streptokoky. Tyto klouby jsou pak bolestivé, omezeně pohyblivé a zduřelé.
  • Tenisový loket – je zánět nacházející se obvykle na přední straně předloktí. Je způsoben nadměrným zatížením těchto svalů nejen při sportu, ale může se vyskytovat i u manuálně pracujících lidí, kteří vykonávají neustále jeden pohyb bez možnosti odpočinku těchto svalů. Nemusí se ale jednat pouze o těžce pracující. Často se zánět šlach vyskytuje u lidí, kteří pracují na počítači s rukama stále v jedné poloze, nebo u studentů, kteří si takto namohli svaly jedné ruky dlouhým a častým psaním.
  • Lupavý prst – postihuje nejvíce prsty na rukou, nejčastěji pak šlachy palců. Když se pak v těchto šlachách vytvoří zánět, není pohyb palcem plynulý, ale trhavý až skákavý.

Zdroj: Zánět šlach v ruce

Proč při infarktu brní levá ruka

Tento problém je způsoben hypoxií, jde o stav, při kterém dochází k nedostatečnému prokrvení určité části srdečního svalu a tím ke sníženému zásobení srdeční svaloviny a ostatních tkání kyslíkem.

Zdroj: Brnění levé ruky

Komplikace

V případě, že se nemocný nepodrobí léčbě a onemocnění postupuje, může dojít až k nevratnému poškození nervu. To se projeví ztrátou citlivosti a poruchou hybnosti ruky a palce, který není schopen postavit se proti ostatním prstům, čímž ruka ztratí veškerou manipulační funkci. Rizika chirurgické léčby se objevují velice zřídka. Po operaci se může objevit malý otok, modřina nebo bolestivost v oblasti jizvy. Tyto potíže bývají pouze přechodného charakteru. Závažnější komplikací je infikování rány nebo poškození některé větve mediálního (středového) nervu. Vyskytnout se mohou i přetrvávající otoky, zarudnutí a bolestivost.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

10 přírodních léků na bolest rukou

Domácí léčba může pomoci zmírnit bolest rukou. Je třeba ji konzultovat s lékařem, aby potvrdil, že domácí léčba je bezpečnou možností jak bojovat s příčinou bolesti rukou.

10 přírodních léků na bolest rukou obsahuje:

  1. Teplotní terapie
    Teplotní terapie zahrnuje použití tepla nebo chladu ke snížení bolesti. Tepelná terapie uvolňuje ztuhlé klouby a svaly, zatímco chladová terapie tlumí akutní bolest a snižuje zánět. Střídání terapií teplem a chladem může pomoci snížit bolest.
  2. Masáž
    Masáž ruky a oblasti, kde se setkává zápěstí a předloktí, může zmírnit svalové napětí a snížit bolest. Profesionální masáž rukou může zvýšit sílu úchopu, pokud se provádí jednou týdně a po ní následuje každodenní samomasáž doma. Masážní terapie také snižuje stres, úzkost a deprese.
  3. Cvičení a protahování
    Fyzioterapeut nebo ergoterapeut může poskytnout cvičení, která se zaměřují na šlachy a svaly ruky. To pomáhá protahovat a posilovat tyto svaly, takže mohou absorbovat více stresu na klouby rukou a snížit bolest. Zvyšuje také flexibilitu prstů a palců.
  4. Dlaha nebo ortéza
    Ruční ortéza nebo dlaha pomáhá stabilizovat zápěstí a správně umístit prsty a palec. Často se doporučuje fixovat postiženou oblast, což umožňuje svalu nebo šlaše odpočívat a uzdravovat se. Bandáž nebo dlaha také poskytuje čas na zmírnění zánětu, což může snížit bolest a brnění.
  5. Odpočinek
    Pokud je bolest ruky způsobena nadměrným používáním nebo opakovanými pohyby, jako je psaní, sport nebo fyzická práce, může být zapotřebí odpočinek. Odpočinek zápěstí a ruky po dobu 48 hodin pomáhá zmírnit zánět a bolest. Vyhněte se činnostem, které zvyšují nebo způsobují bolest.
  6. Kapsaicin pro místní použití
    Kapsaicin se získává z chilli papriček a je aktivní složkou, která je činí pálivými. Při aplikaci na ruku poskytuje kapsaicin topický pocit tepla, který blokuje signály bolesti. To poskytuje úlevu od bolesti svalů nebo kloubů.
  7. Kompresní rukavice
    Kompresní rukavice jsou přiléhavé a pružné. Při nošení přes noc mohou snížit bolest a snížit ztuhlost rukou. Poskytují extra podporu a zároveň zvyšují oběh.
  8. Zvednutí
    Zvednutí ruky nad srdce je zvláště užitečné, pokud je zápěstí vymknuté. To může minimalizovat otok a snížit bolest. Lze to provést položením ruky na polštář nebo opěradlo židle.
  9. Bylinné doplňky
    Kurkumin, zázvor a Boswellia jsou byliny, které mohou snížit zánět a zmírnit bolest. Kurkumin je aktivní složkou kurkumy. Má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat bolest a otoky. Je známo, že zázvor pomáhá snižovat zánět. Může pomoci zvládnout bolest a snížit potenciál poškození kloubů. Boswellia, také známá jako kadidlo, je pryskyřičný bylinný extrakt ze stromu Boswellia. Má protizánětlivé vlastnosti, které mohou zmírnit bolest spojenou s artritidou.
  10. Rostlinné potraviny
    Mnoho diet má vysoký obsah tuku a cukru, což zvyšuje zánět. Strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a další rostlinné potraviny poskytuje živiny, které snižují zánět. To může zlepšit funkci a snížit bolest.

Zdroj: 10 přírodních léků na bolest rukou a zápěstí

Jak vypadá zánět spojivek

Zde můžete vidět, jak vypadá zánět spojivek.

Zdroj: Zánět spojivek

Revmatický zánět šlach

Revmatický zánět šlach má specifický mechanismus vzniku. Zánět je výsledkem působení bakterií, konkrétně streptokoků. Nákaza těmito bakteriemi v některých aspektech může silně připomínat onemocnění artritidou revmatického původu, která se jako taková v lidském těle zpravidla týká především větších kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP