Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁNĚT SPOJIVEK FOTO

OBSAH

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT SPOJIVEK U KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dave.

Dobrý den, je něco pravdy na tom, že by mast ophthalmo framykoin mohla být příčinou ucpání slzného kanálku? Náš kocour má zánět spojivek na jednom oku. Jsou mu 3 roky. Nikdy nebyl nemocný. Oči měl do teď zdravé. Dávala jsem mu ophthalmo framykoin a oko se mu dobře hojilo. Pro jistotu jsme šli po cca 2 dnech k lékaři (na kontrolu po víkendu). Ten potvrdil zánět spojivek a změnil mast na kapky Floxal a zánět spojivek se od té doby nelepší. Je nějaký důvod, proč nedávat mast ophtalmo framykoin? Podle lékaře, kterého jsme navštívili, může mast způsobit ucpání slzného kanálku.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ophthalmo framykoin se běžně používá i ve veterinární praxi pro kočky. Působí proti infekcí předních částí oka způsobených například bakteriálními záněty spojivky, rohovky, okraje víčka a slzného váčku, ječného zrna, vředy rohovky. Má podobné účinky jako Floxal. Pokud se stav po Floxalu nelepší, musíte o tom informovat veterináře, aby změnil léčbu. Nejspíše bude nutné udělat stěr z oka a nechat v laboratoři vyšetřit přesnou příčinu a k tomu i vhodnou léčbu.

Zdroj: diskuze Zánět spojivek u kočky

Jak vypadá zánět spojivek

Zde můžete vidět, jak vypadá zánět spojivek.

Zdroj: Zánět spojivek

Poradna

V naší poradně s názvem PAVUCINY V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondřej juklicek.

Dobrý den chtěl bych se zeptat mám zánět spojivek a používám ophthalmo azulen masticku na noc a kapky
maxtrol 5x denně za beru šestý den a za jak dlouho to zmizí děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po Maxitrolu byste měl cítit třetí den úlevu. Pokud necítíte změnu a nebo se váš stav zhoršuje, i když pravidelně užíváte léky, tak budete muset znovu k lékaři, aby zkontroloval účinky léčby a rozhodl co s vámi dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pavuciny v oku

Zánět spojivek ze slunce

Zánět spojivek ze slunce se vyskytuje ve všech ročních obdobích, proto před ním a nadměrným osvícením chraňte svůj zrak. Na všech místech s intenzivnějším slunečním svitem (zejména v blízkosti vodních ploch nebo v zimě na horách) používejte ochranné sluneční brýle. Samozřejmě chraňte i své děti.

Zdroj: Zánět spojivek

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÉ OČNÍ KAPKY NA ZÁNĚT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, můžete mi prosím někdo doporučit oční kapky, které by byly stejně účinné, jako Ophtalmo septonex. Když je například oko lehce zanesené, červené s malým množstvím bílého sekretu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana Cirulli.

Opakovane mam zanet spojivek/praskle zilky.uplne cervene oko,trva to vzdy jeden mesic nez to zmizi.Leky na tlak beru.Obracimm se na vas jelikoz mi ocni lekar nepomohl/Dekuji.

Zdroj: diskuze Účinné oční kapky na zánět

Jak vzniká zánět spojivek?

Zánět spojivek je infekční nebo alergické onemocnění, při němž postiženému nateče oko a má problémy s viděním. Při infekčním zánětu, který může způsobovat například bakterie Staphylococcus aureus nebo dokonce chlamydie, oko produkuje hnis. Zánět spojivek může být i virového původu, například jako vedlejší projev spalniček nebo zánětů horních cest dýchacích.

Záněty spojivek lze dělit podle několika kritérií, jež se vzájemně doplňují. Podle průběhu je dělíme na hyperakutní (příznaky onemocnění se vyvíjejí během několika málo hodin po setkání s infekcí), akutní (příznaky se vyvinou obvykle během několika hodin až dnů, během týdne dochází k postižení druhého oka a netrvá déle než 4 týdny) a chronické, trvající déle než čtyři týdny.

Zdroj: Zánět spojivek

Diskuze

V diskuzi AKNÉ V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

dobry den je mi 15 let sem v pubertě a nečekaně se mi udělalo akné vedle spojivek puvodně jsem si myslel že mám zanět spojivej ale postupně se mi vytvořil v dolním vičku vaček...=/ poradte mi prosím vas co stím už si nevím rady a mám to už asi 4 den je to opuchlé a palí to =(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabča.

To asi nebude akné ale ječné zrno,to je zánět řasových žláz. Bohužel se toho zbavíš jen zákrokem,který je bolestivý,sama mám zrno taky často.Ale zákroku se bojím

Zdroj: diskuze Akné v očích

Zánět oka u kočky

Zánět oka u kočky může způsobit infekční zánět spojivek a potíže s tvorbou slz.

Zánět se může projevovat žlutým či zeleným lepkavým výtokem. Při zjištění zánětu musíte držet kočku v izolaci a navštívit veterinárního lékaře.

Zánět rohovky – cévy spojivky a bělimy jsou zvětšené a prorůstají do rohovky. Toto onemocnění je závažnější než zánět spojivek a bývá spojeno se vznikem vředu na rohovce.

Zánět duhovky – tento zánět postihuje vnitřní části oka a může upozorňovat na celkové onemocnění. Toto onemocnění je velmi závažné, protože kočce hrozí oslepnutí.

Při onemocnění oka je velmi důležité odhalit původ problému a cíleně jej léčit. Cíl léčby je tedy jasný – snížit jakýkoliv zánět a léčit vyvolávající příčinu.

Zdroj: Zánět oka u kočky

Poradna

V naší poradně s názvem CIVAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zaneta.

Dobry den muzu se zeptat,nase civava ma 3 mnesice dostala zanet spojivek,muzeme ji. Davat do ocicek mastickou optalmoseptonex pro dospele ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ophthalmo-Septonex je dobrý, taky ho dáváme psovi při zánětu spojivek.

Zdroj: diskuze Civava

Kapky do očí pro psy

Pravidelná péče o oči je důležitou součástí péče o psa. Je vhodné mít kapky do očí vždy po ruce.

Zdroj: Zánět spojivek u psa

Zánět spojivek

Zánět spojivek je zánět průhledné blány (spojivky), která pokrývá oční víčka i oko. Je to časté a většinou nezávažné onemocnění, nicméně způsobuje nepohodlí, a pokud je způsobeno infekcí, může být vysoce nakažlivé. Zánět spojivek může mít mnoho příčin, ale obecně je následkem bakteriální nebo virové infekce. V některých případech ho může způsobovat alergie, chemikálie v okolním prostředí nebo může dojít k přenosu z matky na dítě v průběhu porodu. Vyvolávající příčina vždy určuje způsob léčby. Oční specialista může zjistit přítomnost a příčinu zánětu spojivek pomocí vyšetření spojivky a okolní oblasti.

Kromě typicky růžového zbarvení jsou dalšími poznávajícími znameními:

  • pocit cizího tělesa v jednom nebo obou očích
  • svědění nebo pálení v jednom nebo obou očích
  • nažloutlý výtok z jednoho nebo obou očí
  • nadměrné slzení jednoho nebo obou očí
  • tvorba nánosu nebo krusty přes noc, které ztěžují otevření očí
  • otok očních víček

Váš lékař určí přesnou příčinu zčervenání očí na základě příznaků a toho, jak problém začal.

Zánět spojivek má obvykle přirozený průběh, ale mohou být přijata opatření pro omezení jeho šíření a pro léčbu infekce. Sem patří časté mytí rukou, použití čistého kapesníčku po každém otření očí, okamžité vyhození použitých kapesníčků, nesdílet nic, co může přijít do kontaktu s očima (kapesníky, ručníky, sluneční brýle, make-up, oční kapky nebo polštář).

Foto zánětu spojivek

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět zánět spojivek.

Zdroj: Nemoci očí

Zánět spojivek u novorozence

Typický bakteriální zánět spojivek u kojenců a novorozenců začíná mezi 2.–14. dnem života. Projevuje se hustým hnisavým sekretem, otokem a zčervenáním očí, které mohou být navíc světloplaché. Léčba spočívá v asi 10 dní trvající aplikaci antibiotik ve formě kapek nebo mastí. Stejně jako u dospělých mohou i u malých dětí vyvolat nepříjemný zánět spojivek nejrůznější příčiny, takže průběh zánětu může být velmi rozdílný. V případě alergických spouštěčů je navíc nutné připravit se také na to, že se zánět pravděpodobně bude často opakovat. U alergií není při zánětu sekrece z očí velká, oči jsou podrážděné a červené, někdy lze pozorovat otok víček a spojivek. Optimální terapií je nalezení a odstranění alergenu, ale to se ne vždy podaří. Naštěstí jsou dnes k dostání nejrůznější oční kapky, masti, gely i spreje, které tlumí různorodé alergické projevy. Někdy je bohužel nutné podat dítěti lokální či celkové kortikoidy.

Zdroj: Zánět spojivek

Poradna

V naší poradně s názvem PAVUCINY V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Po Maxitrolu byste měl cítit třetí den úlevu. Pokud necítíte změnu a nebo se váš stav zhoršuje, i když pravidelně užíváte léky, tak budete muset znovu k lékaři, aby zkontroloval účinky léčby a rozhodl co s vámi dál.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondrej.

Dobrý den za jak dlouho se mi zahojí oči po zánětu spojivek Ondřej juklicek

Zdroj: diskuze Pavuciny v oku

Ophthalmo-Septonex pro psy

Přípravek se používá při drobných poraněních očních víček, spojivky a rohovky, po poleptání a popálení rohovky, k urychlení hojivého procesu. Tento humánní lék se běžně používá i ve veterinární praxi dle indikace veterináře.

Zdroj: Zánět spojivek u psa

Diskuze

V diskuzi SEBOROICKÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer, měla jsem podobný problém a stejné zkušenosti s léčbou. Já byla zoufalá, k tomu jsem měla neustále záněty spojivek. Téměř každý lékař mi řekl, že mám nejspíš alergii, ale na co nevěděl. Ale taky jsem měla růžovku, lupenku...Po dvou letech si troufám říci příčinu-Aderma, krém pro atopiky. Ten mi způsoboval záněty spojivek a nejspíš i šílenou rekci na okraji vlasové části hlavy. Jak prosté a hlavně by Vás to nenapadlo! Dáváte si pozor a proto používáte prostředky pro alergiky...omyl! Dále pozor na nový Taft, tužidlo na vlasy a barvy na hlavu Wella. Vše jsem pak opustila a jsem bez problémů. Jinak doporučuju nepřidávat masti, léky, zaručené recepty, naopak! Hledejte naprosto banální prostředky běžného používání, které jste změnila...Hodně štěstí!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Adéla.

Dobrý den, nevím, jestli jsem tady správně, ale - trpím úporným svěděním vlasové pokožky, nejdříve se vytvořily jakoby puchýřky, svědilo to tak, že jsem do nich zatínala nehty, puchýřky splaskly, teď se zřejmě hojí, ale stále to neskutečně svědí. Pokožku jsem ošetřovala diprosalicem, ale to pomůže vždy jen na krátkou chvíli.
Svědění není po celý den, vždy v nějakém intervalu, v noci je klid. Nevíte, co s tím? Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Seboroická pokožka

Léčba zánětu spojivek u dětí

Pro děti jsou při léčbě zánětu spojivek běžně doporučovány tyto přípravky:

Ophthalmo-Septonex (účinná látka Carbethopendecinii bromidum) – při mírném průběhu zánětu

Opthalmo-Framykoin (účinná látka Bacitracinum zincicum), Tobrex mast nebo kapky (léčivá látka Tobramycin), Kanamycin mast nebo kapky (účinná složka Kanamycini sulfas), Garasone (léčivá látka Gentamicini sulfas a Betamethasoni natrii phosphas)

Při alergických zánětech spojivek – Maxitrol, Spersallerg (obsahuje dvě účinné látky, Tetryzolin k omezení zánětlivého podráždění a otoku a Antazolin zmírňující alergii), Opatanol, Zaditen kapky atd.

Pamycon (účinná látka Neomycini sulfas) – antibiotické kapky k léčbě přidružených zánětů v nose a uších

Zdroj: Zánět spojivek

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, zánět šlach se nedá léčit višňákem. Se zánětem šlach je třeba obrátit se na ortopéda, který určí protizánětlivé léky a doporučí vhodnou rehabilitaci. Po domácku můžete zánět šlach léčit pomocí Apo-ibuprofenu a klidového režimemu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Zánět okostice zubu – foto

Na těchto fotografiích je možné vidět zánět okostice zubu.

Zdroj: Zánět okostice

Zánět spojivek

Zánět spojivek se u koček vyskytuje poměrně často. Vzniká podrážděním oka pylem, prachem, kouřem nebo chemikáliemi, pokud oko nemá dostatek slz či pokud víčko dostatečně oko nechrání. Může ho ale vyvolat třeba alergie, deformace víček, onemocnění třetího víčka (zánět třetího víčka také způsobuje zarudnutí oka).

Zanícené oko je poraněné a slzí. V koutku oka se hromadí hnis, což je patrné zejména ráno. Kočka si postižené oko dost často škrábe, čímž se situace ještě zhoršuje. Nenechte zvíře, aby si oko škrábalo. Pokud to dělá, musíte ihned nasadit ochranný límec.

V počáteční fázi stačí oko vymývat převařenou vodou nebo odvarem z heřmánku. Použít můžete také dezinfekci určenou pro lidi (Opthalmo-Septonex).

Pokud nenastane do dvou dnů zlepšení, nebo se stav naopak zhoršuje, musíte do ordinace, neboť bude pravděpodobně nutná razantnější léčba.

Pozor na zánět rohovky, vidíte-li, že se oko náhle stává neprůhledné, musíte okamžitě navštívit veterinárního lékaře, neboť hrozí trvalé poškození zraku. Zde rozhodují hodiny!

Zdroj: Zánět oka u kočky

Alergický zánět spojivek

Alergický zánět spojivek mívá mírnější průběh než infekční a vedle klasických přírodních alergenů jej může způsobovat kosmetika, různé roztoky, ale i kontaktní čočky. Spojivka je místem, kde velmi často dochází ke styku alergenů s lidským imunitním systémem. Je to nasnadě, protože toto místo je vnějšímu světu relativně dobře otevřené. Pokud je organismus na daný alergen přecitlivělý, rozvíjí se alergická reakce. Ta se nejčastěji projevuje svěděním, pálením, nadměrným slzením, otokem víček a spojivky nebo různým stupněm zbytnění rohovky. Sekret je v takovém případě vodnatý až hlenovitý, ale rozhodně ne hnisavý. Vyskytuje se buď sezonně, nebo celoročně. K zánětu dojde vlivem alergické reakce – alergen se naváže na buňky, konkrétně na žírné buňky, které mají v sobě váčky s látkami, jež působí na okolní tkáň agresivně, pokud dojde k jejich vylití. A k němu dojde právě po stimulaci organismu daným alergenem. Spojivka je při takovém druhu zánětu bledá, svědí a pálí. Co se týká léčby, je nutná spolupráce s alergologem a nezbytné je vyloučení nebo alespoň maximální omezení styku alergenu s alergikem.

Zdroj: Zánět spojivek

cdVet Oční péče ze silic růží 20 ml

Oční kapky cdVet ze silic růží pečují jemně a efektivně o oči vašeho psa. Tyto oční kapky jsou nejen vhodnou prevencí, ale i přirozenou podporou při již probíhajících onemocněních, jako je například časté slzení očí, výtok z očí, červené oči nebo zánět. Především po procházce v prašném prostředí nebo po koupání v přírodě se následná péče vždy vyplácí. Oční péče (Augenpflege) od firmy cdVet představuje velmi šetrný čisticí a ošetřující přírodní přípravek z růžové vody ze silic plátků růží pro přirozenou péči o oči.

Slzení očí : Při potížích s nadměrným slzením nebo pro pravidelné čištění očí po koupání nebo po procházce v prašném prostředí kápněte 1 nebo 2 kapky na spojivkový váček.

Zánět spojivek: Díky účinkům růžové vody je cdVet oční péče vhodná jako dodatečná podpora v situacích, jako je například zánět očí nebo spojivek.

Přesné dávkování po jedné kapce zajišťuje červené pryžové mačkátko s šetrně zakulaceným kapátkem, integrované do víčka skleněné lékárenské lahvičky. Kapátko je opatřeno ochranným závitovým víčkem.

Při kapání do očí psa postupujte opatrně, a nejste-li si jistí, jak bude pes reagovat, je lepší mít k ruce pomocníka. Lahvičku držíme v dostatečné vzdálenosti od oka a stiskem červeného hrdla kápneme 1 až 2 kapky na spojivkový váček.

Vyplavené nečistoty spolu se zbytky kapek v okolí oka opatrně setřeme například čistým kapesníkem nebo jinou jemnou čistou látkou ve směru od oka.

Jak často kapat: cdVet kapky do očí pro psy můžete používat podle potřeby i vícekrát denně, případně jen občas podle situace – jako prevenci.

Zdroj: Zánět spojivek u psa

Co se děje, když kočka přivírá jedno oko

Alergický zánět spojivek, ucpané slzné kanálky nebo infekční onemocnění – chlamydie.

Chlamydiová oční infekce může být komplikována uplatněním vlivu dalších mikroorganismů, jako jsou streptokoky, stafylokoky, mykoplazmata, pseudomonády a pasteurely. Pak dochází k prudkému zhoršení prvotního chlamydiového onemocnění a ke změně očního sekretu na žlutozelený hnisavý.

Tyto závažné případy jsou doprovázeny vznikem rohovkových vředů, které vyžadují cílenou léčbu na pracovišti očního specialisty.

U dospělých koček lze pozorovat rekurentní (návratné) záněty spojivek chlamydiového původu, které byly spuštěny předchozím působením stresových faktorů. Podstatou tohoto stavu je reaktivace skryté infekce v případě bezpříznakového chronického nosičství chlamydií. Návratný zánět spojivek mívá většinou jen mírný průběh a nezřídka odezní s příslušnou terapií do 7 až 10 dní.

Základem léčby je podání vhodně zvoleného antibiotika. Chlamydie jsou citlivé jen k omezenému spektru antibiotik, která se aplikují lokálně ve formě očních léků v masťovém či kapkovém základu. V těžších případech očních, respiratorních nebo urogenitálních chlamydiových infekcí se dává přednost celkovému podání antibakteriálních léčiv. Využívají se zejména moderní tetracykliny, makrolidony a chinolony. Léčba by měla trvat dostatečně dlouho, a to zejména z důvodu zamezení vzniku chronického nosičství a chronických nebo návratných infekcí. Současným hlavním problémem antibiotické terapie je vzrůstající rezistence chlamydií vůči podávaným antibakteriálním lékům.

Zdroj: Zánět oka u kočky

Vřed a zánět na rohovce

Bělavá skvrnka na rohovce je vlastně jizva po vředu. Vřed je díra do hladkého povrchu rohovky, jakýsi důlek. Pokud se neléčí, může se prohlubovat, až nakonec rohovku proděraví.

Zánět rohovky může vzniknout z mechanických příčin (poranění, stálé mechanické dráždění) nebo z infekčních příčin (hlavně herpes virus a chlamydie). Rohovka je zakalená, bělavá a je v ní jakési očko, průhledný oválek, časem už jen viditelný důlek. Stav je doprovázen většinou i silným zánětem spojivek, které mnohdy otečou tak, že oko není několik dnů ani vidět. Při léčení je podstatné vědět, jestli se rohovka už zacelila, nebo je v ní stále důlek.

Léky se do oka musí aplikovat poměrně často. S ohledem na stav zvířete to mohou (ale nemusí) být antibiotika celkově, určitě budou nutná antibiotika lokálně, v kapkách nebo masti, lékař může přidat i gel urychlující hojení rohovky.

Oko musí být průběžně kontrolováno, zda se vřed zmenšuje a léčba zabírá. Až po zacelení rohovky je možné změnit kapky či mast za jinou, obsahující i kortikoidy.

Zdroj: Zánět oka u kočky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP