Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZANÍCENÁ MOLUSKA

OBSAH

Moluska u dětí

Kožní onemocnění Molluscum contagiosum, mezi lidmi známé jako moluska nebo molusky, je způsobeno infekcí velkými viry ze skupiny poxvirů po několikatýdenní až měsíční inkubační době. Molusky se vyskytují velmi často u dětí, zvláště u dětí s projevy atopického ekzému. U těchto pacientů dochází k šíření charakteristických projevů většinou škrábáním na různé části těla. Molusky se u dětí často vyskytují ve větším počtu, prakticky kdekoliv na kožním povrchu: na obličeji, krku, horní polovině trupu a na horních končetinách, v podpaží, v okolí genitálu a konečníku. Někdy se mohou zanítit; pak svědí a škrábáním se infekce roznáší na okolní kůži. Jestliže se objeví u dítěte nebo u kteréhokoliv jiného člena domácnosti, je třeba navštívit lékaře, aby zahájil odbornou léčbu.

Zdroj: Moluska

Poradna

V naší poradně s názvem NA PRSOU -POD PRSY ŠUPINATÁ ZANÍCENÁ SVĚDIVÁ KŮŽE -CO S TÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel A.Krystofová.

Jak posáno výše červená zanícena kůže pod prsy a na briše šupinatá. Jak léčit? LUPÉNKA TO NENÍ!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může jít o kvasinky. Zkuste 10 dní používat volně prodejný Clotrimazol krém. Pokud nepomůže, budete muset ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na prsou -pod prsy šupinatá zanícená svědivá kůže -co s tím

Homeopatika

Na molusky je více homeopatických léků, ze kterých je potřeba vybrat dle symptomů. I když Thuja a Dulcamara se užívají často, nemusí vždy pomoci, pokud nepokrývají konkrétní symptomy dotyčného. Můžete zkusit užívat jeden z nich 2x denně 2–3 kuličky po dobu několika dní. Pokud se příznaky nebudou zlepšovat, je možné zkusit druhý lék. V případě, že ani ten neukáže pozitivní účinek, navštivte klasického homeopata pro přesnější předpis.

Zdroj: Moluska

Česnek

Česnek působí jako lokální antibiotikum. Vymačkejte jej a aplikujte přímo na zanícená postižená místa na pokožce. Nechejte působit alespoň půl hodiny (můžete i delší dobu). Vyvarujte se pokožky kolem očí.

Zdroj: Které bylinky použít jako přírodní antiseptikum?

Poradna

V naší poradně s názvem SIFILIS? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David .

Dobry den mam obavu ze syfilisu ale spis si myslim ze je to zanicena mazova zlazka.prosim o radu jesi je to Syfilis:///
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší fotky to spíše vypadá na zánět folikulu na pokožce šourku ve stádiu zhojení. Obrázky, jak vypadá vřed u syfilitidy na pohlaví, jsou vidětvidět zde: www.google.com/searc…
Pro jistotu si raději nechte udělat krevní test na syfilis. A nebo si ho proveďte sám pomocí testovací sady, kterou můžete koupit tady: www.prozdravi.cz/syf…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sifilis?

Pupínky na stehnech

Pupínky na stehnech mohou signalizovat alergie, mykózy nebo atypickou formu atopické dermatitidy. To jsou asi nejčastější příčiny „pupínků‟. A co s nimi? Optimální by bylo vyhledat kožního lékaře.

Rovněž by se mohlo jednat o moluska (pozn.: v 1. pádě jednotného čísla je tvar moluskum), tedy virové bradavičky. V takovém případě nepokračujte v samoléčbě a navštivte kožního lékaře.

Moluska patří mezi vysoce nakažlivá kožní onemocnění. Tato nemoc postihuje děti i dospělé a projevuje se vznikem mnohočetných infekčních puchýřků, jež se mohou objevit kdekoli na těle. Moluska se přenášejí kontaktem s infikovanou osobou (případně s předmětem, kterého se nakažený člověk dotkl), u dospělých pak nejčastěji pohlavním stykem. Po několika dnech od nákazy se na těle objeví drobné, 2–5 mm velké puchýřky, jež mají narůžovělou barvu s matným povrchem a malý důlek na vrcholku. Tyto puchýřky se nacházejí nejčastěji na obličeji a krku, v podpaží a v okolí genitálií a řitního otvoru. Samotné puchýřky nejsou bolestivé, ale svědí. To vede pacienty k častému škrábání, čímž se infekce rozšíří po celém těle. V takovém případě pak může léčba trvat i několik měsíců (neustále totiž dochází k dalšímu rozsevu infekčních částic). Ačkoliv moluska nepatří primárně mezi závažné choroby, mohou se objevit komplikace, které zhoršují celkový zdravotní stav pacienta. Výzkumy například ukázaly, že u 10 % nakažených se v okolí puchýřků vyvine ekzém. Největší riziko však představuje proniknutí samotného viru do krve, v důsledku čehož dojde k větší imunitní reakci organismu. Přestože je tato možnost poměrně vzácná, neměla by být přehlížena či podceňována, a to zejména u dětí a imunodeficientních pacientů.

Zdroj: Vyrážka na stehnech

Diskuze

V diskuzi VÝRUSTEK NA KONEČNÍKU U ŠTĚNĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,mám 7 týdení fenku LR, a u konečníku se ji vyboulila žlázka - či udělala boulička, je zklidněná,suchá, nehnisá, není nijak zanícená..
Ale netuším jestli se to samo ztratí či co to může být? Prosím o názor.
Děkuji.
Zdravím
Veronika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
v oblasti konečníku se vyskytují anální žlázky, které v případě přeplnění zduří a vytvoří se útvar ve tvaru bouličky - což mi dle Vašeho popisu příjde jako nejpravděpodobnější. K potvrzení by samozřejmě bylo vhodné pejska vyšetřit naživo. Tendence k přeplnění žlázek jsou způsobeny jednak plemennou predispozicí, potížemi s defekací (průjem či zácpa), atd.
Pokud nedojde k evakuaci, žlázka často praskne a následně vytvoří píštěl, což je pro pejska velmi bolestivé a následně se léčí proplachy a lokálními či celkovými antibiotiky.
Radou je tedy co nejdříve navštívit veterinárního lékaře, který obsah evakuuje.
Hezký víkend,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Výrustek na konečníku u štěněte

Je volně prodejný

Višněvského balzám je volně prodejný, a tak ho lidé často používají i na zanícená místa okolo nehtů, ale hodí se také na zánětlivé akné a boláky na kůži. Cena krabičky suspenze o hmotnosti 100 gramů vyjde zhruba na 120 korun. Má jej také lékárna Dr. Max. Kde koupit Višněvského balzám? K dostání je ve všech kamenných lékárnách nebo na internetu přes vyhledávač zboží.

Zdroj: Višněvského balzám

Poradna

V naší poradně s názvem SEBORHOICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Med.

Dobrý den prosím o názor než bych obtěžovala kožního lékaře, co tenhle výrůstek může být, mění barvu do tmava, svědí a někdy pobolívá. Velice děkuji předem za váš čas.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět stav po zanícené keratóze. Zanícená keratóza je neškodný nezhoubný růst kůže, který se postupem času podráždil. Tyto drsné, tvrdé, praskající léze často svědí, krvácí nebo špiní oblečení. Jsou označovány jako zanícená seboroická keratóza.
Protože zanícené keratózy mohou dále růst, svědit nebo krvácet, může váš lékař navrhnout léčbu léze. Existují tyto možnosti odstranění:

Tekutý dusík - Malá zanícená keratóza může být zmrazena tekutým dusíkem. Kapalný dusík na tyto léze působí skvěle, protože mrazem ničí povrchové zanícené buňky, ale hlubší normální buňky nechává neporušené. Zmrazená keratóza utvoří puchýř, do kterého se uvolňuje tekutina z mrtvých buněk, a poté, co tekutina vyschne, se vytvoří krusta. Když krusta po několika dnech opadne, kůže pod ní se začne obnovovat do normálu.

Seškrábnutí keratózy - po znecitlivění pokožky může být keratóza odstraněna povrchním seškrábnutím. Léze jsou velmi povrchní, takže se kůže po seškrábnutí rychle uzdraví.

Laser nebo hyferace - při tomto postupu laserové nebo elektrické zařízení zahřívá pouze povrchově zanícené kožní buňky. Tento postup lze použít pro zanícené keratózy na obličeji.

Atypické zánětlivé keratózy
Někdy může být velmi obtížné odlišit zapálené seboroické keratózy od zhoubného typu rakoviny kůže. Zanícené keratózy mohou mít nepravidelné ohraničení, barevné variace a asymetrii po celé lézi. Neváhejte zavolat svému doktorovi, pokud máte obavy z jakéhokoli útvaru na kůži.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seborrhoické bradavice

LÉČBA MOLUSEK

Nejdříve se odstraní puchýřky, což se zpravidla provádí pomocí drobných chirurgických výkonů (mezi ně patří kryochirurgie, použití tekutého dusíku, laserové ošetření, seškrábnutí nebo vyříznutí puchýřků). Po chirurgických zákrocích se kůže zhojí a do 4 měsíců pak u většiny pacientů moluska úplně vymizejí. Problémem může být vznik jizev. Kromě chirurgických zákroků mohou pacienti využít různé krémy, masti a oleje, kterými se puchýřky potírají. Udává se, že u 90 % infikovaných je tato léčba úspěšná (u každého jedince však mohou být léčivé účinky uvedených prostředků různé). Pro své pozitivní působení se při léčbě molusek využívají tyto látky: cantharidin, tretinoin, imiquomid.

Zdroj: Vyrážka na stehnech

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den! Přidávám se do diskuze i se svým problémem v naději jakékoli rady. Už téměř rok se potýkám se silným šupinatěním hlavy, které je bohužel provázeno nezadržitelným padáním vlasů. V okolí čela a uší jsou projevy nejcitelnější - linie vlasů je pokryta tenkou "slupkou" odumřelé suché kůže, která se po navlhčení při mytí odděluje, za sucha pevně lpí na hlavě. Při odloupnutí je kůže vespodu zarudlá jako by zanícená. Stejně ačkoli aniž bych pozorovala zarudnutí vypadá pokožka po celé ploše hlavy. S méně závažnými projevy se v poslední době setkávám i v t-zoně obličeje, a na ušních boltcích. Celkově se dá říci, že pokožka mé hlavy je velmi suchá, čili nekoresponduje s typickými projevy seboroické dermatidy, ač mi ji lékař diagnostikoval a pokouší se jí neúspěšně léčit :-( Můj stav nevykazuje zlepšení ani po celkové úpravě jídelníčku, zařazení doporučených doplňků stravy, ani na běžné léčebné přípravky z lékarny. Prosím, pokud máte jakoukoli zkušenost, nebo nápad, jak pomoci, co vyzkoušet, budu vděčná za cokoli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Rayleen, podle Vámi popsané subjektivní diagnózy se také plně přikláním k tomu, že je to seboroidská dermatitida. Toto onemocnění se vyskytuje jak na mastné pokožce, tak i na suché pokožce, pak ji nazýváme disseborea. V některých případech se bohužel nepodaří její úplné vyléčení, podobně jako u lupénky. Je však možné redukovat její projevy. Z volně dostupných prostředků je to především vhodnými šampony, ale i rostlinnými oleji s přídavkem kyseliny salicylové. Z lékařské medikace to jsou pak kortikoidy, popřípadě antimykotické přípravky. Výborně zpracovaný popis této choroby je na webu na této adrese: www.medicabaze.cz/in… Je zde možnost porovnat své projevy s přiloženou fotodokumentací a také je zde rozebráno několik různých druhů variant projevů. K dispozici je zde i možná léčba. Doporučuji přečíst si to a důvěřovat svému lékaři a být trpělivá. Léčba je dlouhodobá. Držím Vám palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosba o radu

Jak zamezit hemoroidům?

Začněte s přísunem vlákniny, což způsobí změkčení stolice, která se tak stane méně bolestivou. Důležitý je samozřejmě pitný režim. Děti by měly vypít alespoň 1,5 litru vody denně. Nepříjemné pocity, které způsobují hemoroidy, se dají zmírnit několika teplými koupelemi a pomocí studených obkladů na postiženou oblast. Velmi důležité je, aby byla postižená (zanícená) oblast udržovaná v suchu a čistotě.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Zkušenosti

Moluska je nakažlivá virová infekce kůže způsobená virem poxvirus. Může se přenášet i přes ty nejmenší ranky. Jde o polokulovité nezhoubné útvary připomínající bradavice o velikosti špendlíkové hlavičky až čočky (1–5 mm) s dolíčkem ve svém středu, na pohmat jsou tuhé, barvy narůžovělé či nažloutlé. Vyskytují se osamoceně, ale i ve skupinách, především kolem genitálií a břicha, někdy mohou i zhnisat. I když jsou nebolestivé, mohou na citlivé dětské pokožce způsobit podráždění a svědit. Virus existuje ve čtyřech typech, všechny typy jsou vyvolané lidskými papillomaviry (HPV), z nichž ten nejběžnější je velice často rozšířen zejména u dětí a mladistvých. Šíří se přímým kontaktem (slinami) nebo nahodilým kontaktem většinou v oblasti zadečku, genitálií a očních víček (bazény, sprchy, sauny, společné ručníky). Vyšší výskyt se objevuje u dětí se sníženou imunitou, dětí trpících atopickým ekzémem nebo věnujících se sportům (tělocvičny, bazény). S jiným typem tohoto viru se setkáváme u dospělých. K jeho šíření dochází pohlavním stykem a patří k sexuálně přenosným chorobám.

Molusky se mohou objevit na jakékoliv části těla (trup, krk, břicho, oční víčka), ale nejčastěji bývají postižena místa vlhké zapářky (okolí genitálu, konečníku, třísel, vnitřní strana stehen, podpaží). Obvykle se vyskytují ve skupinách a rozškrábáním dochází k jejich dalšímu šíření a hrozí nebezpečí vzniku přidružené bakteriální infekce.

Inkubační doba je značně proměnlivá, od 2 týdnů až do 3 měsíců.

Takto vypadají molusky.

Zdroj: Moluska

Léčba cyst na kůži

Cysty obvykle nezpůsobují bolest, pokud se neprotrhnou a nejsou infikovány a zaníceny. Některé cysty zmizí samy od sebe bez jakékoliv léčby, jiné potřebují vysušit – zavést drenáž. Ta zahrnuje propíchnutí/naříznutí cysty něčím ostrým a následný odvod tekutiny ven. Pokud je cysta zanícená, může být zapotřebí ošetření kortisony. Toto ošetření se provádí injekčně a cysta poté zpravidla ustoupí. V některých případech cysty na léčbu nereagují a je zapotřebí odstranit je chirurgicky.

Zdroj: Domácí léčba kožních cyst

Folikulitida příznaky

Příznaky a symptomy se liší v závislosti na typu infekce.

Povrchní folikulitida, která má vliv na horní části vlasového folikulu, může způsobit: klastry malých červených nebo hnisem plněné hrboly, vyvíjející se v okolí vlasových folikulů. Puchýřky naplněné hnisem lze otevřít. Dalším projevem je červená a zanícená pokožka, svědění nebo citlivost.

Hluboká folikulitida začíná hlouběji v kůži okolí vlasového folikulu a celý ho ovlivňuje. Mezi příznaky patří velké oteklé boule nebo puchýřky naplněné hnisem, bolest.

Zdroj: Co je to folikulitida

Krém na molusky

K léčbě se dají použít i pudry, masti a krémy obsahující hydroxid draselný, kyselinu trichloroctovou a další, což však nemívá valný efekt.

Molusan je preparát, který sice nevoní, ale je účinný a hlavně nebolí. Právě nevonící česnekový olej v kompozici s ostatními éterickými oleji se velice osvědčil.

Složení: bambucké máslo, lanolin, éterické oleje, například česnekový, růžový, šalvějový, ze saturejky horské, hřebíčkový, niaouliový.

Použití: Díky dobré přilnavosti Molusanu k pokožce jím překryjeme molusky samotné včetně nejbližšího okolí. Ošetřená místa přelepte náplastí, aby preparát zůstal přímo na moluskách a také aby se neznečistil oděv. Ošetření provádějte minimálně 2x denně během 3 dnů až jednoho týdne. V tomto období by se měly molusky ztrácet. Vzhledem k tomu, že jsou molusky infekční choroba, doporučuje se k Molusanu užívat i prostředky k posílení imunity, aby nedošlo k recidivě.

Zdroj: Moluska

Proč je problém s barvením vlasů u seborey

Citlivá, poškozená nebo zanícená pokožka může velmi bolestivě reagovat na chemické látky v barvě na vlasy. Jestliže je pokožka porušená, mohou tyto chemikálie štípat a způsobit reakci, která vede ke svědění, zánětu a dalšímu poškození pokožky hlavy. Barvení vlasů může na pokožce vytvořit cyklus opakovaného svědění - poškrábání, který lze jen těžko léčit.

Ať už máte seboroickou dermatitidu, ekzém, psoriázu nebo růžovku, každý reaguje odlišně na různé látky, takže není možné říci, jaká kombinace chemikálií v barvě na vlasy vás osobně ovlivní. Naštěstí ale existují věci, které vám to usnadní.

Zdroj: Seborea a barvení vlasů

Zanícená potní žláza v podpaží

V oblasti zanícené potní žlázy se tvoří bolestivé léze (poškození) ve formě vyrážek a bolestivé bulky v podpaží, které obvykle vznikají na místech, kde se nachází určitý typ potních žláz (známé jako apokrinní žlázy – pachové žlázy). Někdy je také patrný hnis v podpaží. Zanícená potní žláza není infekční nebo nakažlivá choroba.

V současnosti existuje několik způsobů léčby

Lehké stadium onemocnění se většinou léčí konzervativně. Jde o lokální medikamentózní léčbu mastmi nebo antiseptickými roztoky, případně o celkovou léčbu antibiotiky.

Pokročilejší formy vyžadují chirurgické odstranění poškozené kůže, ale to je vždy na individuálním posouzení stavu každého pacienta. Chirurgický zásah s sebou přináší naději na vyléčení, ale i riziko pooperačních komplikací. U části pacientů může onemocnění propuknout znovu i po operaci.

Novinku v léčbě představuje biologická léčba. Její úspěch spočívá zejména v minimalizování zánětlivých projevů, díky čemuž se zmírní výtok, sníží zánětlivá aktivita onemocnění a jeho bolestivost. Biologická léčba může být indikována i před plánovaným chirurgickým zákrokem, čímž se zmírní zánět. Následně je možné přistoupit k chirurgickému odstranění ložiska a stav udržovat pod kontrolou pomocí biologické léčby.

Zdroj: Hidrosadenitis - zánět potních žláz

Léčba

Ve většině případů si s tímto virovým onemocněním dokáže organismus poradit sám bez lékařského zásahu. V závislosti na lokalizaci výsevu to však může trvat i několik měsíců až let a molusky tak mohou narůst do větších rozměrů, například velikosti hrášku. Snažte se tedy navštívit kožního lékaře co nejdříve, než se nákaza hojně rozšíří.

Léčba je často obtížná, především při velkém počtu molusek. Cílem léčby je předejít šíření a omezit možné zjizvení napadené kůže. Ve většině případů jsou molusky narušovány injekční jehlou či seškrabávány ostrou lžičkou, bez umrtvení. Kůže je následně ošetřena dezinfekcí – jódem. Tato metoda je však pro děti značně nepříjemná a bolestivá, ba přímo drastická. Rodič musí při zákroku dítě pevně držet, a to trpí nejen fyzicky, ale i psychicky. Po tomto odstranění se dítě molusek většinou zbaví jen na krátký čas. Někdy se k odstranění molusek používá také kryalizace, což je léčba mrazem, tedy tekutým dusíkem po předchozím znecitlivění. Mezi nejšetrnější, rychlé a zároveň i nejúčinnější metody ošetření postižené kůže bez vzniku pigmentových skvrn a jizviček patří využití pulzního barvivového laseru. Jako doprovodná péče se doporučuje udržovat partie s moluskami v kyselém prostředí (octový obklad).

Zdroj: Moluska

Za jak dlouho se upraví testy jaterních enzymů

Zvýšené jaterní enzymy jsou známkou toho, že člověk má zanícená nebo poškozená játra. Mnoho stavů může způsobit zánět nebo poškození jater.

Pokud výsledky krevních testů odhalí, zvýšené jaterní enzymy, lékař prozkoumá základní příčinu. Jakmile stanoví diagnózu, doporučí vhodnou léčbu.

Ztučnění jater je nejčastější příčinou zvýšených testů jaterních enzymů. Lidé se ztučnělými játry mohou svůj stav zlepšit dietou, snížením hmotnosti, pokud je to nutné, nebo snížením spotřeby alkoholu. I ostatní, méně časté, příčiny zánětu jater jsou také léčitelné a jejich léčba povede ke zlepšení výsledků těchto jaterních testů.

Zvýšené jaterní enzymy jsou obvykle dočasným příznakem. Hladiny jaterních enzymů se rychle zlepší k normálu, pokud pacient dodržuje lékařský plán léčby základního onemocnění.

Zdroj: Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Někdy je pes chronický olizovač

Nejlepším způsobem, jak zjistit, zda se váš pes stal chronickým okusovačem tlapek, je sledovat ho. Pokud si všimnete, že tímto chováním tráví abnormálně mnoho času, podívejte se blíže na oblast, kterou okusuje. Pokud je noha nebo tlapka bolavá, rozbolavělá, zanícená nebo pokud chybí srst, měli byste zpozornět.

Je normální, že si psi okusují nohy?

Mnoho psů si čas od času žvýká tlapky. Někdy jde jen o rozšíření běžné očisty nebo to může být zvyk, který se vytváří časem. Pro některé psy však může být žvýkání tlapek známkou základního problému, který vyžaduje lékařskou péči.

Jak zabráním tomu, aby si mu můj pes okusoval nohu?

Řekněte „FUJ“ a okamžitě se přestaňte pohybovat. Nehýbejte nohama ani nohama, protože pohyb by ve skutečnosti okusování odměňoval – pohyb je pro psy super odměna. Když se vaše štěně zastaví, chvalte ho jako blázen a poté nasměrujte své štěně na jinou vhodnou věc, na které si zaměstná svou pusu (hračku nebo psí žvýkačku).

Zdroj: Pes si okusuje nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP