Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZAPACH PO ACETONU VE STOLICI

OBSAH

Zápach stolice po acetonu u dospělých

Při hladovění, když je vaše tělo v ketóze, tak přeměňuje uložený tuk na palivo místo sacharidů, a produkuje při tom ketony. Ketony jsou chemikálie jako acetoacetát, beta-hydroxybutyrát a aceton. To jsou chemikálie přirozeně produkované vaším tělem, ale při hladovění, nebo při keto dietě jich vaše tělo produkuje více a přebytek může způsobit, že vaše hovínka, čůrání a dech budou páchnout po acetonu.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Poradna

V naší poradně s názvem STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf jurecek.

zapach stolice po acetonu pricina dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapáchající stolice po acetonu je způsobena přítomností nestrávených cukrů ve stolici. Zápach po acetonu může mít několik příčin. První a nejčastější je přemíra alkoholu. Další příčinou může být cukrovka. Zkuste si dát na týden dietu, méně masa, více vlákniny, žádný alkohol ani kávu a uvidíte, jestli se to spraví. Pokud ne, tak budete muset navštívit svého praktického lékaře, aby vám udělal několik diagnostických odběrů krve, moči a případně i stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stolice

Zápach stolice po acetonu u dětí

Děti mohou mít páchnoucí stolici z různých důvodů. Mohou mít žaludeční infekci nebo to může být příznak něčeho vážnějšího, jako je celiakie nebo cystická fibróza. Může to být také důsledek nedostatku vitamínů.

Maminka sedmiměsíčního chlapce se ptala lékaře: Dnes ráno jsem ho přebalovala a jeho hovínko bylo lepkavé, tvrdé a kašovité zároveň a páchlo to jako lak na nehty. Vím, že se k žádnému odlakovači nemohl dostat, protože doma žádné nemáme.

Odpověděl jí na to dětský lékař Dr. Pandurang Sawant.

Nebojte se, jen sledujte vývoj. Pokud bude mít dítě další 2 dny nepříjemný zápach z pohybu, pak mu můžeme předepsat nějaké léky. Zkontrolujte, zda se u něj nevyskytují související problémy, jako je horečka, krev ve stolici, zvracení atd., to je vše.

U malých dětí, které kálí do jednorázových plenek se může objevit pocit zápachu po acetonu z jejich stolice. Důvodem může být látka s názvem indol. Indol se přirozeně vyskytuje v lidských výkalech a dává jim specifický zápach. V nízkých koncentracích však voní po květinách a používá se pro parfemaci plenek. Při vyšších koncentracích pak může zapáchat po rybině nebo jako acetonový odlakovač na nehty nebo acetonové ředidlo. K vyšším koncentracím může dojít v případě spojení přirozeného indolu ze stolice dítěte a přidaného indolu pro parfemaci plenek.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Dieta a zápach

Lidé, kteří se pravidelně postí, znají typický postní neboli dietní zápach, který připomíná odlakovač na nehty. Jeho spouštěčem je nedokonalé odbourávání tuků v důsledku nedostatku sacharidů. Tělo denně potřebuje nejméně 50 gramů sacharidů, aby mohlo přeměňovat tuky na hroznový cukr. Jinak se tvoří ketonové látky, které jsou vydechovány ve formě silně zapáchajícího acetonu.

Tyto následky ve formě nepříjemného zápachu mají i diety s nízkým příjmem sacharidů. Zápach po acetonu byste v žádném případě neměli brát na lehkou váhu: může být také příznakem onemocnění souvisejícího s poruchou látkové výměny, například cukrovky.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Diskuze

V diskuzi POCENÍ A ZÁPACH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Pocení a zápach nohou odešel spolu s používáním iontoforézy Antipe. Jsem z ní nadšený a můžu ji jen doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

Vyzkousel jdem kde jaky deodorant na nohy a nejvice mi vyhovuje antiperspirant sweatstop forte max 100ml lahvickai vydrzela cely rok. Navic zabranuje i plisnim.

Zdroj: diskuze Pocení a zápach nohou

Léčba

Domácí léčba

  • Pijte více vody, aby se odpad pohyboval v těle a zlepšilo se trávení a vstřebávání živin.
  • Veďte si deník jídla, abyste viděli, zda určité jídlo, které jíte, nezpůsobuje páchnoucí stolici.
  • Jezte více potravin bohatých na přirozeně se vyskytující probiotika, jako jsou fermentované potraviny a jogurty, aby byl váš střevní mikrobiom vyvážený. Pomůže také konzumace potravin bohatých na vlákninu, jako je ovoce a zelenina.
  • Přestaňte kouřit nebo pít alkohol, který může dráždit váš zažívací trakt.

Další možná léčba

  • Léky k léčbě jakýchkoli základních infekcí (tj. antibiotika na bakteriální infekci).
  • Diagnostické testy na syndrom dráždivého tračníku nebo jiná onemocnění (jako je krevní test nebo endoskopie).
  • Léky k léčbě příznaků, jako jsou léky proti průjmu nebo spazmolytika, které pomáhají zmírnit příznaky.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁPACH POKOZKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manima.

Použila som cibulu na pokožku hlavy a neviem nejako prekryť ten nepríjemný zápach. Poradí mi prosím niekto? Vopred ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Taky jsem to řešila a šla jsem se poradit k jedné babce kořenářce, která tuto metodu posílení vlasů pomocí cibule taky znala. Říkala mi, že pach z cibule je ukazatel toho, že cibule na vlasy stále působí. Jinými slovy, žadný pach z cibule, žádné účinky na vlasy. Tak asi tak.

Zdroj: diskuze Zápach pokozka hlavy

Ketodieta a zápach po acetonu

Krátkodobé výsledky ketodiety jsou přitažlivé, protože ztrácíte tuk a můžete vypadat dobře a cítit se energicky. Některé příznaky se zlepšují, ale je to vše krátkozraké.

Protože při keto dietě konzumujete obrovské množství živočišných bílkovin a mléčných výrobků (s vysokým obsahem tuků), což změní váš střevní mikrobiom (střevní flóru), který je nezbytný pro vaše zdraví.

Ketodieta změní vaši střevní ekologii na mnohem méně příznivé bakterie a to zase změní vaše střeva a ovlivní věci, jako je stav vaší kůže a pach dechu, potu a pach stolice.

Po změně stravování na rostlinnou stravu, se za tři měsíce vrátí normální tělesný pach a přispěje to k dalším zdravotním přínosům.

Ketodieta v podstatě mění váš mikrobiom a změny jsou nepříznivé pro vaše zdraví - to může být to, co způsobuje konzumace potravin s vysokým obsahem tuku a živočišných produktů, které pak mají za následek systémové změny.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Diskuze

V diskuzi ZÁPACH Z ÚST MÁ MNOHEM VÍCE PŘÍČIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Zápach z úst je velice komplikovaný problém, protože existuje celá řada příčin a dokud člověk neodhalí příčinu, nevyřeší ani zápach z úst. Studovala jsem tuto problematiku několik let, protože jsem zápachem sama trpěla. Nakonec jsem našla příčinu, resp. dvě, vyřešila je a tím i zápach z úst. Vše, co jsem zjistila i na sobě sama vyzkoušela, jsem sepsala do jediném e-booku na českém trhu o zápachu z úst, který najdete na webu www.zapach-z-ust-ebo…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zápach z úst má mnohem více příčin

Tmavá krev ve stolici psa

Tmavá krev ve stolici psa se značným zápachem může značit střevní nebo žaludeční katar. Ten je způsoben požitím závadné a nedostatečně rozkousané potraviny. U tohoto onemocnění je typická krev ve stolici, zápach stolice, průjem a zvracení. A tyto příznaky jsou nejčastější po požití potravy. Je potřeba okamžitě navštívit veterinárního lékaře, který psa vyšetří, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Tmavá krev ve stolici psa může být ale i projevem rakovinotvorného onemocnění. Toto onemocnění je nejčastěji spojeno i s průjmem. Je potřeba okamžitě navštívit veterinárního lékaře, který psa vyšetří, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Tmavá krev ve stolici psa může být rovněž důsledkem prasklého vředu v žaludku a dvanácterníku. Zde je také potřeba vyhledat veterinárního lékaře, který stanoví diagnózu na základě provedených vyšetření a zahájí léčbu.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁPACH Z ÚST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xavi.

Chci se zeptat, jestli má někdo podobnou zkušenost z lékem na tlak Tezeo 80. V mém případě mi způsoboval nepříjemný zápach z úst.
Podotýkám, že ústní dutinu, hygienu mám v naprostém pořádku/ zuby atd./
Používám kvalitní zubní í pasty a ústní vody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

A mezizubní prostory taky čistíte? Každý den?

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Pachy stolice

Stolice sice nikdy nevoní, ale někdy může mít ještě nepříjemnější zápach po čpavku než obvykle. Nejčastější příčinou páchnoucí stolice je strava.

V některých případech jsou určité typy pachů známkou změny zdravotního stavu. K tomu může dojít, když orgány přestanou správně fungovat, čímž se v těle zvýší hladina molekul způsobujících zápach. Například jídlo, které jíte, je zpracováno trávicím ústrojím a také bakteriemi ve střevech. Některé druhy bakterií mohou při trávení potravy vytvářet páchnoucí látky, jako je čpavek. Játra pak rozkládají tyto látky, eliminují jejich zápach. Ledviny je pak odstraňují z těla. Problémy s těmito orgány by mohly vést k nepříjemnému zápachu ve stolici po čpavku.

Zdroj: Zápach stolice po čpavku

Hlen ve stolici novorozence

Hlen ve stolici novorozence je ve většině případů jev přirozený. Pokud se hlen ve stolici objevuje delší dobu, může se jednat o infekci, zánět nebo zažívací potíže.

Vždy je lépe vyhledat pediatra, který zjistí příčinu výskytu hlenu ve stolici novorozence.

Zdroj: Hlen ve stolici

Diskuze

V diskuzi ZLUTE KULICKY VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den už sleduji mesic stejný problém teď mám ve stolici centimetrové válečky když to zmáčkne ve vnitr bíložluté co to může být

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli jste něco zjistila Mám stejný problém a nevím co to může být až mě to děsí děkuji za odpověď Jana mám také ve stolici žluté válečky tak jak popisujete všichni

Zdroj: diskuze Zlute kulicky ve stolici

Zapáchající moč u mužů

Dusíkaté sloučeniny, jako je například amoniak, mohou způsobit výraznější charakteristický zápach moči. Množství dusíkatých zplodin v moči je do jisté míry určené dietou a je vyšší u lidí s vysokým příjmem dusíku, který je přítomen v bílkovinách. Z tohoto důvodu může moč silněji páchnout lidem s vyšším příjmem masa. Proto u mužů, jelikož ve většině případů častěji konzumují maso, může moč takto zapáchat.

Při snížení konzumace masa dojde k úpravě odéru mužské moči. Samozřejmě může jít i o jiné příčiny zápachu moči, a to na základě:

  • léků – některé léky způsobují zvláštní zápach moči, z těch běžných se jedná zejména o penicilinová antibiotika;
  • dehydratace – koncentrovaná moč mívá silnější zápach, což je důvodem, proč o něco výrazněji páchne ranní moč; podobné je to u pacientů trpících dehydratací;
  • močové infekce – páchnoucí tmavá moč poměrně často doprovází infekce močových cest; kromě změny vzhledu a zápachu moči bývá přítomno pálení a řezání při močení;
  • cukrovky 1. typu – neléčená (nebo nedostatečně léčená) cukrovka 1. typu může způsobit charakteristický zápach moči, který je způsoben přítomností acetonu; aceton je kromě toho vydechován a způsobuje zápach z úst;
  • selhávání ledvin – u pacienta s chronickým selháním ledvin se může měnit zápach moči a udává se, že moč páchne „myšinou“; zápach je pro neznalého dost těžko popsatelný.

Zdroj: Páchnoucí moč

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÉ KULIČKY VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzu.

prosím vás, můj imobilní otec má asi 14 dní žluté kuličky ve stolici. vypadají jako polystyrenové, stolici má kašovitou.
co je to za onemocnění??
děkuji moc a mějte se hezky.
s pozdravem!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav krůza.

dobrý den,chci se zeptat mam občas nějaké kuličky ve stolici a zárověn průjem,ale netrvá to dlouho cca 2-4 dny a pak už né tolik řidká stolice,tak se chci zeptat mam s tim zajít k doktorovi nebo si mam něco koupit v lékarně.díky moc

Zdroj: diskuze Žluté kuličky ve stolici

Bílý hlen ve stolici

Bílý hlen ve stolici nemusí znamenat vůbec žádnou patologii. Jediná metoda, která by stoprocentně objasnila výskyt bílého hlenu ve stolici, je kolonoskopie. Hlen ve stolici se také může vyskytnout při nespecifických střevních zánětech.

Pokud výskyt bílého hlenu ve stolici přetrvává delší dobu, je lépe obrátit se na lékaře, který stanoví příčiny a případnou léčbu.

Zdroj: Hlen ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem NEPŘÍJEMNÝ ZÁPACH Z POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Je mi to strasne trapne ale Muzu se zeptat , myslim ze mi unika moc ne hodně malo zadny vitok nemam jen ten strasny zapach.Jdu ven a citim se je to strasny, sex mam dene.meju se kazdou chvilu kalhoty tes a porad nic

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může jít o stresovou inkontinenci. Měla byste navštívit lékaře, buď gynekologa nebo urologa. Tam Vás naučí posilovat svaly pánevního dna. Také můžete zkusit přípravek Ive - je volně prodejný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nepříjemný zápach z pochvy

Hlen ve stolici u dětí

Nemléčné příkrmy (zelenina, maso, ovoce a další) se podávají u uměle vyživovaných dětí od 5. měsíce věku a plně kojených po dovršení 6. měsíce věku. Tím stolice mění svou barvu do hněda, má hnilobný zápach, někdy s příměsí hlenu. Zelený hlen je u dětí obvyklý, když se prořezávají zoubky. Objevil-li se zelený hlen pouze jednou a bez dalších příznaků vymizel, nejedná se o nic vážného. Často se může zelený hlen ve stolici objevit, když člověk sní větší množství jídla bohatého na chlorofyl, například špenát, listová zelenina, kapusta, kedluben, brokolice a podobně.

Někdy se u dětí objevuje takzvaná hladová stolice, která je tmavě hnědá, málo obsažná a masťovitá, s velkou příměsí hlenu. V tomto případě vyhledejte lékaře a poraďte se o dalším postupu ve výživě svého dítěte. Hlen ve stolici dítěte se také může objevit při rýmě.

Zdroj: Hlen ve stolici

Příznaky roupů

Onemocnění roupy se projevuje únavou a častou potřebou se vyprázdnit. Dále se při nákaze roupy vyskytují také bolestí břicha, průjem, podrážděnost, svědění a kopřivka. Po nákaze roupy se ve stolici začínají objevovat nejen oplozená vajíčka (jako bílé tečky ve stolici), ale i dospělí roupi, což tvoří dojem bílých částeček ve stolici.

Zdroj: Bílé částečky ve stolici

Ulcerózní kolitida

Pro ulcerózní kolitidu je typický nález červené, nenatrávené krve ve stolici. Nemoc bývá provázena průjmy, zvýšenou teplotou, někdy se vyskytují i křeče, bolesti břicha, nucení na stolici a občas se ve stolici nalézají hleny. Smrtelnými komplikacemi je protržení narušené stěny střeva a následný zánět pobřišnice.

Zdroj: Krev ve stolici

Krev ve stolici u starého psa

Čas od času se krev u psů ve stolici objeví, pokud tedy máte staršího psa a pozorujete u něj krev ve stolici, která se objevila jen jednou, a pes nemá žádné jiné problémy (průjem, zvracení, nechutenství), tak to neznačí nic závažného, s největší pravděpodobností se bude jednat o podrážděnou sliznici.

Pokud však krev ve stolici přetrvává, je potřeba vyhledat veterinárního lékaře, který psa patřičně vyšetří, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Hlen ve stolici v těhotenství

Příměs hlenu ve stolici v těhotenství bývá průvodním příznakem infekčního onemocnění, dietní chyby nebo – trvá-li stav déle – rovněž nějakého onemocnění tlustého střeva. Trvá-li stav několik dní anebo druží-li se k hlenovité stolici i jiné příznaky (horečka, bolest břicha, zvracení), je nutno vyhledat lékařskou pomoc. Příčiny hlenu ve stolici mohou být různé.

Pokud se hlen ve stolici v těhotenství objevuje delší dobu, je důležité vyhledat gynekologa.

Zdroj: Hlen ve stolici

Crohnova nemoc

Přebytek hlenu ve stolici je méně častý u lidí trpících Crohnovou chorobou. Pokud se hlen objeví ve stolici nemocného, může to signalizovat rozvoj anální fisury.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP