Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ZASYTÍ


Nízkokalorické potraviny, které zasytí

Uveďme si výběr potravin podle jiného kritéria, a sice podle toho, zda nás zasytí. Každý snáší pocit hladu jinak: někdo má teprve při něm pocit, že pro snížení své váhy něco dělá, a tak si jej užívá. A jiný zase z tohoto pocitu už sahá po čemkoli k snědku.

K nízkokalorickým potravinám, po jejichž konzumaci by pocit hladu neměl nastat dříve než za dvě tři hodiny, patří:

  1. drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, meloun,
  2. káva,
  3. knäckebrot,
  4. polévky (rozhodně ale ne ty „z pytlíčku“),
  5. libové maso a některé ryby,
  6. pečené brambory,
  7. quinoa,
  8. salát,
  9. vejce,
  10. řecký jogurt,
  11. ořechy,
  12. skořice.

1. Drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, vodní meloun

Ovoce má obecně vysoký obsah vody a vlákniny, a právě tím je dán pocit nasycení, který nám může vydržet až několik hodin.

Drobné ovoce (bobule nebo souplodí) – rybíz, angrešt, borůvky, jahody, maliny, ostružiny – je i velmi sladké. Když touhu po sladkém ukojíme např. jahodami, budeme mít kaloricky lepší skóre než např. po sušenkách.

Hrušky a jablka obsahují velké množství vody a ve slupce vlákninu. Proto je výhodnější jíst celé ovoce než loupané, nebo než pít jen ovocné šťávy. A navíc: žvýkáním spálíte více kalorií než jen polykáním.

Grapefruit zasytí s minimem kalorií, to proto, že obsahuje opravdu hodně rozpustné vlákniny, která se dlouho tráví. Navíc vyrovnává hladinu cukru v krvi, jak jsme již zmínili výše, čili příznivě ovlivňuje látkovou výměnu (metabolismus).

Vodní meloun obsahuje 90 až 93 % vody, dále fruktózu, vitamin A a C, kyselinu listovou... Působí jako antioxidant. Vysoký obsah vody signalizuje tělu, že je nasyceno. Vynikající letní svačina.

Ovoce je nejpřínosnější jíst syrové, před konzumací je však vždy omyjte v čisté vodě.

2. Káva

Káva stimuluje metabolismus, a tím může přispět svou „trochou do mlýna“ při snižování nadváhy. Na druhou stranu, cukr a mléko opět doplní ztracené kalorie, a jsme zase na svém...

3. Knäckebrot

Knäckebrot jsou žitné celozrnné chlebíčky. Jsou bohaté na vlákninu a živiny rostlinného původu a neobsahují prakticky vůbec tuk. Důležité ovšem je nepřehnat to s konzumovaným množstvím. A také nemusí zahnat pocit hladu u každého. Je tedy třeba vyzkoušet, zda to bude zrovna nám s knäckebrotem fungovat.

4. Polévky

Polévka (vývar) je vlastně voda, která zasytí, a přitom je kaloricky níže n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nízkokalorické potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem ŽALUDEČNÍ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobrý den, otci nalezli ve dvanáctníku, 7 (nejspíše) vředů-je diabetik a hypertonik, ještě nedávno měl 120kg. Začal z ničeho nic hubnout, plus bere celkem 14 léků denně. Při bolestech PDK, mu bylo praktikem naordinován diklofenac-Duo, mesocain, dolmina, zaldiar a B12 inj. Z toho nejspíš vznikly vředy, chtěla bych se zeptat, co znamená výrok v lékařské zprávě, a v případě Helicobakter pylori, jaká jsou rizika? Popřípadě je možné, že to může být i rakovina ?? . Po každém jídle je mu zle a stěžuje si , na bolest pod pravou lopatkou..
Moc děkuji.
Přeji pěkný den.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že otec byl na gastroskopii. Podle zprávy, kterou jste přiložila, mu zjistili, že má vředy na dvanáctníku a nedostatečnou funkci svěračů. To způsobuje pálení žáhy a bolesti. Nyní se čeká na výsledky vyšetření odebraných vzorků. Ze zprávy nevyplívá, že by vředy byly identifikovány jako rakovina. To potvrdí až výsledek z histologie. Stejně tak infekci bakterií helikobakter pylori. Proto nepředbíhejte události a soustřeďte se na tlumení bolesti a zastavení destrukce jícnu žaludečním obsahem. K tomu otec dostal léky, které je třeba užívat v předepsaném dávkování. Žaludeční vředy reagují na stravu, proto otci pomozte sestavit jídelníček, který ho nebude dráždit a dobře ho zasytí. Pomoci vám může i několik našich příspěvků, ve kterých se věnujeme stravě při žaludečních vředech. Jejich seznam je zde: https://www.ceskenemoci.cz/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Žaludeční vředy

Po čem se hubne

Pro nejúčinnější hubnutí se doporučuje konzumace grepu alespoň třikrát denně ideálně před jídlem, vždy jen pár měsíčků. Grapefruit funguje totiž jako spalovač tuků. Podporuje látkovou přeměnu cukrů a tělo je pak neukládá do tuků. Konzumace grepu má také vliv na snížení chuti na sladké. Jeho nahořklá chuť c zlepšuje trávení a dokáže "přesvědčit" žaludek, že nemá chuť na sladké. Grep navíc také snižuje obsah cukru v krvi. Grep je i vhodný na léčbu zánětů, vyrážek, akné, oparů, lupének.

Stejně jak grep, je pro hubnutí prospěšné i domácí kysané zelí, které urychluje metabolismus a zároveň pomáhá pročišťovat střeva. Kysané zelí podporuje i množení bakteriích nutných nejen k urychlení trávení ale i k odvádění škodlivých látek z těla. Další výhodou kysaného zelí je, že má jen 17 kalorií na 100 g, k tomu neobsahuje žádný tuk. Kysané zelí zvyšuje i odolnost organismu a jeho obranyschopnost. Kysané zelí navíc obsahuje hodně vlákniny, která napomáhá k pročišťování těla. Kysané zelí je vhodné i proto, že dobře člověka zasytí a zároveň odbourává cholesterol.

Další vhodnou potravinou pro hubnutí je i chilli, to by totiž mělo "rozproudit" metabolismus a přimět ho k rychlejšímu spalování přijatých kalorií. Chilli je prý vhodné hlavně pro spalování tuků v oblasti boků a břicha. U chilli je ale potřeba dát si pozor, aby se to nepřehnalo s jeho množstvím. Kromě chilli je možné konzumovat feferonky i papriky, všechny tyto potraviny obsahují totiž kapsaicin, který napomáhá spalování tuků.

K zatočení s obezitou se doporučuje také konzumace jablečného octu. Kyselina octová podporuje spalování tuků a povzbuzuje metabolismus. Doporučuje se vypít lžíci jablečného octu buď hned po ránu, anebo před každým jídlem, aby se snížilo množství tuku v těle. Jablečný ocet by měl také zlepšovat trávení, navozovat pocit sytosti a zbavovat člověka chuti na sladké. Je potřeba si ale dát pozor na dlouhodobé užívání, v takovém případě totiž hrozí zažívací potíže a problémy se zubní sklovinou a se sliznicí žaludku. Navíc jeho konzumace není vhodná pro každého, rozhodně by ho k hubnutí neměly užívat těhotné a kojící ženy, osoby s žaludečními problémy, žaludečními vředy a s pálením záhy.

Další doporučovanou potravinou, spíše tedy nápojem je modrozelený čaj Maté. Tento čaj obsahuje velké množství kofeinu. Z čaje se doporučuje udělat tinkturu, která nabudí o

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na hubnutí

Příčiny obezity

V důsledku rostoucího počtu obézních lidí převládají snahy odborníků na celém světě vyvinout potraviny, které zasytí a současně naplní požadavek nízké kalorické hodnoty. Na trhu je poměrně hodně dietních potravin, jenže většina nadváhou trpících lidí má psychickou závislost na jídle. Příjem velkého množství potravin a nezvladatelné chutě vedou k přejídání se a snaha zhubnout se zdá jako nemožná. Je potřeba tedy najít potravinu, které můžete sníst opravdu velké množství a stejně nepřiberete. To, co se zdálo jako nereálné, se podařilo vědcům v České republice.

Přední odborníci v oblasti potravinářství vyvinuli – bílkovinný plátek - Smacker, který lze použít např. jako alternativu masa. Nutričně jde přitom o velmi hodnotnou potravinu s obsahem pro život nezbytných bílkovin. Kalorická hodnota této potraviny je však natolik nízká, že i kdyby jste snědli 1 kg denně, což je mimochodem téměř nemožné, stejně nepřiberete a po několika týdnech umřete na podvýživu (nepokryli by jste totiž ani základní denní příjem energie, kterou organismus potřebuje aby mohl fungovat). Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že po 2 týdnech, kdy jsem večeře vyměnila za Smackera na různé způsoby, jsem zhubla o celé 3 kg a to dokonce bez větší námahy.

Zdroj: článek Smacker - potravina, po které zaručeně zhubnete

Thajská kuchyně (sushi)

Nedávná japonská studie zjistila, že fucoxanthin, což je směs v hnědých mořských řasách, snižuje množství břišního tuku. Ale nedoporučuje se nadměrná konzumace thajské kuchyně, protože tyto potraviny vás zasytí i ve velmi malém množství.

Zdroj: článek Osm rad na břišní tuk

Lněné semínko – jak jej konzumovat

Loupaná semínka můžeme chroupat samotná jako oříšky nebo je můžeme konzumovat v pečivu, kterému dodají výbornou chuť a lépe zasytí. Často se semínka přidávají také do zeleninových salátů, můžeme si jimi vylepšit müsli. Důležité je semínka dobře rozkousat, protože by mohla projít trávicím traktem, aniž by si z nich tělo bylo schopno odebrat všechny cenné látky.

Zdroj: článek Lněné semínko

V čem jsou sacharidy?

  • Rýže obsahuje velké množství sacharidů – mezi 80 až 98 g na 100 g, přesné množství záleží na vybraném druhu rýže.
  • Brambory jsou bohaté na sacharidy, minerály, vitamíny a enzymy. Obsah škrobů na 100 g je ale nižší než u rýže. Brambory se dají upravit na mnoho způsobů, takže vhodně zpestří váš jídelníček.
  • Těstoviny jsou méně vhodnou potravinou, přesto často používanou. Těstoviny jsou vyrobené z pšeničné mouky, což snižuje jejich výživovou hodnotu. Často se po těstovinách spíše tloustne. Naopak rýže a brambory obsahují kvalitní škroby.
  • Ovesné vločky patří k základním potravinám. Obsah sacharidů v nich je vysoký. Ovesné vločky na 100 g obsahují kolem 60 až 70 g sacharidů. Ovesná kaše po ránu zasytí a je velice výživná.
  • Corn flakes obsahují kukuřičný škrob, který také není nejvýživnější. Ovesné vločky jsou ke snídani vhodnější.
  • Ovoce je výborným zdrojem sacharidů, především glukózy, která je tělem ihned využitelná. Jiný druh sacharidů, než je glukóza, nedokáže tělo ihned využít. Navíc ovoce obsahuje vysoký podíl vitamínů, minerálů, enzymů, vlákniny, vody a také velice důležitou sluneční energii.

Zdroj: článek Sacharidy

Dávkování

Již jedna až dvě polévkové lžíce denně budou blahodárným přínosem pro vaše tělo. Ale i jednou nebo dvěma malými lžičkami uděláte svému organismu dobře. Chia semínka můžete přidávat do jakéhokoli pokrmu. Ten tak nabyde na objemu, bude hustší a více zasytí. Můžete je přidat i do jakéhokoli těsta, pudinků, tvarohu, jogurtů, polévek nebo omelet. Gel pak získáte smícháním 1 dílu semínek na 10 dílů vody (ovocné šťávy nebo mléka), nechte 5 až 10 minut odstát. Pokud to bude déle, bude gel hustší a semínka měkčí. Poté můžete gel přidat do jakéhokoli nápoje nebo pokrmu. Když smícháte 1 polévkovou lžíci chia semínek pouze se 3 lžícemi vody a necháte cca 15 minut odstát, vznikne vám hustá gelová hmota, která vám poslouží jako náhrada jednoho vajíčka v jakémkoli receptu. Toto jistě oceníte, pokud potřebujete snížit hladinu cholesterolu, navíc v takto připraveném jídle podstatně zvýšíte obsah živin.

Zdroj: článek Chia semínka a jejich vedlejší účinky

Hubnutí s chia semínky

Semínka chia obsahují hodně proteinů, které jsou potřebné pro udržení svalové hmoty. Mnoho lidí hubne naprosto nesprávným způsobem, a to tak, že tělu nedopřává dostatečný přísun bílkovin. Tělo si pak v případě hladovění vyrábí energii z vlastní svalové hmoty. Právě proto mnoho lidí během hubnutí ztrácí svalovou hmotu a ne tuky. Ztracená svalová hmota má za následek zpomalení metabolismu a zpomalení celého procesu hubnutí. Mnoha lidem, kteří drží dietu, se nedostávají důležité minerály, vitamíny a sacharidy. Chia semínka všechny tyto důležité živiny obsahují. K hubnutí velmi významně přispívá gel z chia semínek. Konzumací gelu se v žaludku vytvoří fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů. Díky tomu je mnohem delší přeměna sacharidů na jednoduché cukry. Výkyvy hladiny cukru v krvi jsou tak mnohem menší a snižuje se tím i chuť na sladké. Lidé, kteří budou při dietě konzumovat chia semínka zažehnají lépe stavy, kdy budou mít chuť na sladké potraviny, které do jejich dietního jídelníčku rozhodně nepatří. Chia semínka můžete přidat do jakéhokoliv pokrmu. Jídlo tím nabude na objemu a tím pádem bude sytější. Chia semínka můžete míchat i do nápojů. Ty jsou pak mnohem hustší a zasytí vás. Stačí přidat jednu či dvě lžičky do pokrmu a váš žaludek se bude cítit mnohem sytější a nebudete mít potřebu tak často jíst. Gel z chia semínek si můžeme připravit i předem. Stačí smíchat 1 díl chia semínek s 9–10 díly vody. Semínka díky svým hydrofilním vlastnostem rychle nasají vodu a stane se z nich gel. Ten můžeme uložit do lednice, kde vydrží až 10 dní. Hustota gelu lze libovolně měnit. Chcete-li hustší gel, přidejte chia semínka, v opačném případě pak vodu.

Zdroj: článek Chia semínka – hubnoucí zázrak

Psyllium při hubnutí

Psyllium nemá žádnou výživovou hodnotu, ale hraje velmi důležitou úlohu v udržování dobrého zdravotního stavu, tedy i štíhlé linie. Máte-li nadváhu, ztratíte na váze současně se zvýšením podílu vlákniny ve stravě. Protože jídla s vlákninou se dostávají pomaleji ze žaludku do střev, pocit hladu se dostaví později, takže sníte méně. Navíc se vstřebá méně tuků, a tedy i méně kalorií z nich. Při redukčních dietách dokáže Psyllium zasytit a omezit tak pocit hladu. Je tedy jasné, že konzumace dostatečného množství vlákniny v podobě Psyllia je pro naše zdraví bezpečná a stejně tak je i nezbytnou součástí každé redukční kúry.

Myslete na to, že Psyllium vás zasytí, ale nezbaví vás chuti k jídlu. To je jen na vás. Také se při redukci váhy nezapomeňte hýbat.

Zdroj: článek Psyllium

Recepty v knize

Myslete na to, že pestrá strava není o tom, že každý den budete konzumovat nová jídla, pestrá strava je ta, díky níž doplníte co nejvíce potřebných prvků a vitamínů v organické podobě v jednoduchém pokrmu.

Recepty v knize mohou konzumovat všichni členové rodiny. Strava podle Mačingové je pestrá, lehká, zasytí a dodá energii. Metabolismus tak neustále funguje a stejně tak všechny orgány, jež jsou pro život nezbytné. Zbytečně je nezatěžujete a postupně čistíte. A co je nejpodstatnější, nehladovíte a pokrmy jsou opravdu velmi chutné a provoní celou kuchyni.

Uvedené recepty v knize mohou konzumovat i vegetariáni. Postačí, když maso vymění za hlívu ústřičnou.

Jen pro vaši inspiraci a představu – v knize je mimo jiné uvedeno sváteční menu, které obsahuje tyto pokrmy:

  • Falešná zelňačka
  • Falešný bramborový (celerový) salát s rybou obalenou v oříšcích
  • Salát z červené řepy
  • Malinová hubnoucí pochoutka

Co dodat závěrem? Skoro každého z nás trápí nějaké problémy. Snažíme se je potlačovat léky, což je nesmysl. Je nutné změnit své myšlení, podívat se na těžkosti z jiné perspektivy. Když pochopíte, že tělu stačí dodávat energeticky a výživově plnohodnotné potraviny, nemusíte se dopovat potravinovými doplňky ani náhradami stravy za nesmyslně vysoké ceny. Nedejte na reklamy a zkuste se stravovat podle Mačingové. Do měsíce uvidíte výsledky v podobě energie a změně vašich proporcí.




Zdroj: článek Zhubněte jednou provždy 2

Pistácie a zdraví

Nejznámější formou pistácií jsou pražené solené oříšky, které lze přímo sníst. Z pistácií ovšem můžete mimo jiné připravit mnoho lahodných pokrmů, a to z nesolené formy, přičemž si jádra zachovávají všechny své výživné látky, které v nich jsou přirozeně obsaženy.

Pistácie jsou dobře stravitelné oříšky s jemnou konzistencí. Mají svou typickou chuť, která skvěle doplní téměř každé jídlo. Jsou vhodné také při redukčních dietách, protože zasytí již v malém množství. Obsahují mnoho látek důležitých pro lidský organismus. Z těch nejvýznamnějších jsou to železo a měď, které se dobře vstřebávají spolu s vitamínem C, takže je dobré jíst pistácie společně s ovocem. Pistácie mají v průměru 55 % olejů, 20 % bílkovin a 15 % cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny.

Zdroj: článek Pistácie

Goji na hubnutí

Kustovnice je keř pocházející z Číny. Její plody, kterým se říká goji, obsahují velké množství vitamínů, minerálů, jsou výborným antioxidantem. Účinky na zdraví jsou opravdu a také pomáhají při hubnutí. Goji podpoří hubnutí pouze za splnění dokonalého stravování, pitného režimu a pohybu. Goji reguluje hladinu cukru v krvi, a proto brání chuti na sladké. Zajišťuje postupné uvolňování cukru a zabraňuje kolísání glykemického indexu. Obsah vlákniny zasytí žaludek na delší dobu, a proto nebudete pociťovat „vlčí hlad“. V malém množství obsahují plody kustovnice chrom, což je prvek nezbytný pro udržení svalové hmoty při hubnutí. Při redukci hmotnosti se totiž často stává, že při nedostatku chromu ubývá svalová hmota a ne tuková.

Dávkování při hubnutí

Denní dávka: Dospělí si mohou denně dopřát přibližně 30 bobulí, tedy asi dvě hrsti.

Na dvě polévkové lžíce plodů připadá 167 kJ a vysoký podíl vlákniny, která je při snižování hmotnosti velkým pomocníkem. Vitamíny a minerály navíc zlepšují stav pleti. Plody goji rovněž snižují glykemický index a zajišťují dlouhodobější pocit sytosti. Goji je vhodná nejen pro samotné hubnutí, ale také pro zdravý životní styl. Blahodárné účinky kustovnice zpozorujete již po několika týdnech užívání.

Zdroj: článek Goji – účinky a použití

Quinoa na sladko

Quinoa patří mezi takzvaná superfoods. Obsahuje komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, 15 % bílkovin a 7 % tuku. Významný je obsah vápníku, hořčíku, vitaminu E a vlákniny. Quinoa se připravuje snadno a rychle a zasytí na dlouhou dobu.

Quinoa pudink

Ingredience: 1 šálek quinoy, 4 šálky rostlinného, kokosového nebo kravského mléka, 1 lžíce javorového sirupu, vanilkové aroma nebo vanilka, 1 lžička skořice, troška soli.

Postup: Quinou důkladně propláchneme a dáme do hrnce. Přidáme veškeré ingredience. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 20 minut. Nesmí se vyvařit veškerá tekutina. Poté odstavíme a v průběhu 5 minut ještě občas promícháme. Jestliže chcete mít pudink jemný, můžete ho umixovat. Hotový pudink dáme do misek a posypeme ho skořicí a ovocem, a to nejlépe bobulovým, které má málo cukru (borůvky, maliny a podobně). Vhodnější je připravovat pudink z rostlinného nebo kokosového mléka.

Zdroj: článek Co to je quinoa

Pšeničné otruby při hubnutí

Pšeničné otruby jsou dobrým pomocníkem při hubnutí, protože nemají velkou energetickou hodnotu a hlavně mají vysoký podíl vlákniny, která nejen zasytí, ale i podpoří trávení. Během hubnutí stačí přidat k jídlu 1 až 2 polévkové lžíce pšeničných otrub. Pšeničné otruby si můžete přidávat do jogurtu, kaše, tvarohu, koktejlu, smoothie, polévky, pomazánky nebo do zeleninových karbanátků.

Pozor: Nepřekračujte denní doporučenou dávku 2 polévkové lžíce pšeničných otrub! Vyšším podílem vlákniny si můžete způsobit zažívací problémy. 1–2 polévkové lžíce pšeničných otrub zcela postačí pro zlepšení trávení a zdraví.

Zdroj: článek Pšeničné otruby

Jak na to

Strava obsahuje tři základní skupiny živin: sacharidy, bílkoviny a tuky. Sacharidy jsou v naší obvyklé stravě hlavním zdrojem energie, tvoří kolem 50 % (často i více) našeho energetického příjmu. Problém je, že zvyšují hladinu krevního cukru (glykemii) a ke svému zpracování vyžadují inzulin. A to je u člověka s cukrovkou problém. Proto je nutné příjem sacharidů snížit.

Bílkoviny také mírně zvyšují hladinu krevního cukru, ale mnohem méně než sacharidy. Jejich potřeba je v těhotenství zvýšená (pro správný růst plodu), a proto se v jejich konzumaci nijak neomezujte. Tuky nezvyšují glykemii, naopak zpomalují trávení sacharidů, proto mají příznivý dopad na výsledný glykemický index jídla. Je však třeba volit kvalitní zdroje tuků.

Ve stravě se rozlišují dvě skupiny sacharidů – jednoduché a složité. Jednoduché sacharidy (neboli cukry), z nichž nejvíce zastoupená je glukóza, mají sladkou chuť, rychle se vstřebávají, výrazně zvyšují glykemii a vyžadují ke svému zpracování hodně inzulinu. Přirozeně jsou obsaženy v ovoci a mléku, problémové jsou však zejména ty, které jsou součástí řady průmyslově vyráběných výrobků – ve formě přidaného cukru. Složité sacharidy zahrnují škrob a vlákninu. Škrob je složen z jednotek glukózy a začíná se rozkládat už v ústech díky působení slin. Jeho vstřebávání zpomaluje kromě tuků také přítomnost vlákniny. Pro člověka s cukrovkou jsou nejbezpečnějšími zdroji sacharidů takové druhy potravin, které obsahují hodně vlákniny a málo cukrů či škrobů. Na prvním místě je to nesladká zelenina. Příjem ostatních potravin s obsahem sacharidů je třeba hlídat, některé je nutné zcela vyloučit (sladkosti, sladké nápoje).

Základem diety je tedy úprava příjmu sacharidů. Tato dieta vyžaduje následující opatření...

Nesladit, tedy vyloučit jednoduché cukry, jako jsou bílý a hnědý cukr (řepný i třtinový), med, hroznový cukr, sirupy (javorový a další), obilné sladěnky a podobně. Jednoduché cukry se vstřebávají ze střeva velmi rychle a při cukrovce mohou výrazně zvýšit glykemii – mají takzvaný vysoký glykemický index. Je nutné také výrazně omezit, nejlépe vyřadit, konzumaci všech potravin, které jednoduché cukry obsahují. Kromě sladkostí, sušenek, sladkého pečiva, sladkých jídel a slazených nápojů (limonády, džusy) jsou tak pro vysoký obsah jednoduchých cukrů rovněž nevhodné snídaňové cereálie, müsli tyčinky, kompotované a kandované ovoce, zavařeniny, marmelády (včetně „dia“), povidla, kečup, doslazený rajský protlak, sterilované a&

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zvýšený cukr v krvi

Ovesné vločky a cukrovka

Ovesné kaše a ovesné vločky obecně bývaly považovány za pokrm chudých. Ty doby jsou však už pryč a dnes se stávají stále oblíbenějšími. Moderní věda odhalila neuvěřitelné množství výhod ovsa pro naše zdraví, a proto produkty z něj můžeme považovat za ty nejlevnější superpotraviny.

Výhody ovesných vloček:

  • Šálek vloček má jen 130 kalorií, ale přitom zasytí na dlouhou dobu. Vločky jsou tedy ideální pro udržování či znovunabytí štíhlé figury.
  • Poskytují vysoký podíl vlákniny, malé množství tuku a 16% obsah bílkovin. Jsou skvělým zdrojem vitamínů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové.
  • Pojídáním ovesných vloček zásobujete tělo železem a dalšími minerály, jako jsou vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.
  • Ovesné vločky stabilizují hladinu cukru v krvi a snižují riziko vzniku diabetu 2. typu. Může za to vláknina zpomalující přeměnu sacharidů na jednoduché cukry a množství hořčíku napomáhající dostatečné sekreci inzulinu.
  • Vláknina ovesných vloček s názvem beta-glukan má příznivý vliv na hladinu špatného cholesterolu v krvi.
  • Ovesné vločky obsahují rostlinné ligniny, prekurzory živočišných ligninů, které chrání před srdečními příhodami a propuknutím rakoviny.
  • Jsou unikátním zdrojem antioxidantů, které mají silné protizánětlivé účinky a snižují riziko srdečních onemocnění.
  • Zlepšují imunitní odpověď na léčbu, pomáhají bílým krvinkám rychleji se dostat do místa infekce a posilují jejich schopnost eliminovat bakterie.
  • Jsou bezpečné pro většinu celiaků, pouze nepatrné procento lidí trpí alergií na ovesný avenin. Problémem spíše bývá možná kontaminace suroviny jinými obilninami při zpracování.
  • Oves zvyšuje potenci mužů, u žen se využívá ke zlepšení vaginální citlivosti a rozdmýchání fyzické i emocionální touhy po sexu.

Toto je výčet pozitiv ovesných vloček a zároveň mnoha komplikací u diabetu, se kterými vám právě tato potravina pomůže. Vločky mají univerzální použití – lze je konzumovat s jogurtem, mlékem, sirupem, ale také zpracovávat do sušenek, muffinů či nejrůznějších fit tyčinek.

Zdroj: článek Ovesné vločky a diabetes

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Ing. Vladimíra Krejčíková

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Jana Fábryová

 Ing. Romana Šebková


zasyp na rany
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
zatekani hlenu do krku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.