Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZAVÁDĚNÍ MIRENY

OBSAH

Vedlejší účinky

V souvislosti se zaváděním nebo vyjímáním Mireny byly hlášeny následující nežádoucí účinky:

  • bolest při zavádění/vyjímání, krvácení při zavádění/vyjímání, se zaváděním spojená vazovagální reakce se závratí nebo synkopou (mdloby); u epileptických pacientek může proces zavádění vyvolat epileptický záchvat;
  • při použití Mireny v indikaci „ochrana před endometriální hyperplazií“ (nadměrný růst sliznice dělohy) během substituční léčby estrogeny není riziko rakoviny prsu známo; byly hlášeny případy rakoviny prsu (četnost není známa).

Informace nežádoucích účinků SUKL

Nitroděložní tělíska uvolňující levonorgestrel (Mirena) – riziko karcinomu prsu, perforace dělohy a mimoděložního těhotenství.

Zdroj: Mirena

Diskuze

V diskuzi RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva .

Muze souviset to ze mam nyni silne akne s trombozou nyni mam i ostruhy jsem na warfarinu.Vypada to jestli me problemy nenastaly po zavedeni Mireny.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tutopak.

Zdravim vas
Ve vašem případě v souvislosti s žilní trombozou dolních končetin a s patní ostruhou bych to viděl na extrémní překyselení organismu
a přetížení těžkými kovy.
Jinými slovy potřebujete komletní detox pomocí naturopatie.
Dále bych doporučil pití vylisovaných šťáv se zeleniny,ovoce a prefitrované vody,neboť jste dehydrovaná. Klasická voda s chlórem je toxicky zatížená,tudíž nesplňuje podmínky optimální hydratace organismu.

Zdroj: diskuze Rada

Třetí kapitola – Léčba dětí pomocí stravy

Tato kapitola se zaměřuje na kojení, kde doporučuje odlišný model, než je v současné době doporučovaný pediatry. Zaměřuje se na komerční náhražky mateřského mléka, zavádění pevné stravy. Na to, co by děti neměly jíst. Jak předcházet nemocem dítěte. Jak zacházet se sladkostmi a cukrovinkami. Co dělat, když má dítě špatné stravovací návyky, jde o velmi zajímavou pasáž v této knize.

Zdroj: Bob Flaws a tradiční čínská medicína

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Zavádění Utrogestanu

Při vaginálním zavádění tablety je nutná zvýšená hygiena rodidel a rukou před samotnou aplikací. Tableta se zavádí hluboko do pochvy. Pohlavní styk není zakázaný, jen je důležitá hygiena obou partnerů. U žen se při léčbě doporučuje nošení tenké vložky, pro možné případné špinění.

Zdroj: Utrogestan

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

zdravím a předem děkuji za odpověď. V březnu 2018 mi bude 54 let. Mám do 55 let tělísko Mirenu. Jak zjistit přechod, když nekrvácím z hlediska užívání Mireny. Tedy jak poznat přechod? Mám obavu, že když mu ji lékař vyndá v 55 letech, jestli neotěhotním. Nemám totiž žádné stavy, tedy pocity , co mají ženy v přechodu a je mi fain. Co vy na to? Lenka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky v přechodu

Utrogestan špinění

Pokud špiníte, můžete Utrogestan místo zavádění polykat. Při slabém špinění není nutný klidový režim. Jen se nedoporučují horké koupele a pohlavní styk. Špinění při vaginální aplikaci může způsobovat i drobný vřídek na čípku.

Zdroj: Lék Utrogestan

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dobrý den, po roce od zavedení MIRENY, pořád špiním a nebo krvácím. Paní doktorka to pořád odsouvala ,s tím že mi ještě nasadila antikoncepci ,kterou údajně doporučuje Bayer aby se vše srovnalo ,ale po třech týdnech se vše vrátilo do starých kolejí. Zase špinění a krvácení. Když jsem chtěla tělísko vyndat a reklamovat, paní doktorka mi arogantně odsekla ,že se to dá pouze do 6 měsíců od zavedení. Je to pravda? Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Mirena

Druhy nehormonální antikoncepce

Mezi druhy nehormonální antikoncepce patří:

Bariérová antikoncepce pro ženy: Výhodou je možnost jejího opakovaného použití a zdravotní nezávadnost. Naopak nevýhodou obtížné zavádění, manipulace před stykem, zručnost nácviku. Může způsobit infekci močových cest a nechrání před pohlavními chorobami.

Patří sem:

  • poševní pesar
  • vaginální diafragma
  • spermicidní čípky, krémy a pěny – chemická metoda antikoncepce

Tyto metody znehybňují nebo zabíjejí spermie. Aplikují se do pochvy před každým stykem. Účinnost je 2–10 hodin. K dostání bez lékařského předpisu. Nevýhodou jsou alergické reakce, malá účinnost a nechránění před pohlavními nemocemi.

Nitroděložní tělísko: Tato metoda je založena na zavádění tělísek do dělohy. Nenechte se ale hned odradit. Zavádění není příliš bolestivé, i když hodně nepříjemné. Po zavedení tělísko naruší pohyb spermií a vajíčka. Sníží tak oplodnění na minimum a svým tvarem kopíruje tvar dělohy.

Máme tělíska nehormonální (Dana). Hormonální tělísko uvolňuje gestagen, a tak způsobuje zahuštění hlenu v děloze, zamezuje průnik spermiím, brzdí růst sliznice dělohy a zabraňuje usazení vajíčka. Výhodami jsou jednoduchost používání (jednou za čas zkontrolovat, zda jsou šňůrky správně) a dlouhá doba použitelnosti (3–5 let). A také některé ženy přestanou menstruovat.

Nevýhodou je určitá pravděpodobnost posunutí nebo vypadnutí tělíska, riziko mimoděložního těhotenství a časté lékařské prohlídky.

Zdroj: Druhy antikoncepce

Diskuze

V diskuzi GYNEKOLOGICKÉ POTÍŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý,den.Mám problém ,který jsem mněla před 2lety v řecku.Už to trvá měsíc.Pálení a svědění .Pan doktor mi našel gardnerella vaginalis.uživala jsem entizol 5 dní 2tabl.a nic.Ale já vubec nemám výtoky ani jiné potíže.Ale v noci nemám potíže.Začnou kyž se pohybuji,nebo se utřu tak je to jak dyž šahnu do vosího hnízda.Když si lehnu zase se to zklidní.Ale to pálení je okolo končníku a celého spodku.Urolog.vyš normální.Jsem neštastná.Na urologii mi dali ještě entizol a lék na zavádění.užívám vše 4 den ani trochu zlepšení.Mám to na 10dní.Musela jsem na neschopenku nedá se to vydržet.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Gynekologické potíže

Jak dlouho trvá vyšetření

Při zavádění kolonoskopu pacient leží na levém boku nebo na zádech. Jakmile je dosaženo konce tlustého střeva (caekum) nebo konečné části střeva tenkého (terminální ileum), je kolonoskop velmi pomalu vytahován a v průběhu vytahování je pečlivě vyšetřována sliznice tlustého střeva.

Délka vyšetření se pohybuje v rozmezí 15 až 60 minut. Pokud nemůže být z jakéhokoliv důvodu zobrazeno celé tlusté střevo, může lékař rozhodnout o opakování celé kolonoskopie. Dále může indikovat rentgenologické vyšetření či CT tlustého střeva.

Zdroj: Kolonoskopie

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Nováková.

Dobrý den,
je mi 40 let a mám Mirenu 3 roky, jsem více méně spokojená (nemenstruuji, žádné starosti), až na to, že jsem za ty 3 roky nabrala 10 kg a váha jde stále nahoru, i když se zoufale ve stravě hlídám, cvičím 2 - 3x týdně včetně běhu na vzdálenosti 5 - 10 km. Zde jsem se dočetla, že zvýšení váhy je tedy nežádoucí účinek...Ale mám i jiné potíže, bolesti podbřišku, každý večer nafouklé břicho, zadržování vody. A strašně se mi zvětšují prsa a jsou velmi bolestivé. Mám nyní velikost 75 H a sundat si večer podprsenku sebou nese 2 minutovou bolest, a to nemluvím o bolestech zad a ramen. Může být i toto nežádoucí účinek Mireny?
Děkuji
Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Dobrý den,
Mirenu budu již po třetí měnit...a na váze jsem nikdy nepribrala......Mě Mirena prostě vyhovuje......

Zdroj: diskuze Mirena

Užívání a dávkování

Utrogestan lze užívat perorálně (vložit do úst a spolknout) nebo vaginálně (zavést do pochvy).

Při ústním užívání spolkněte tobolku a zapijte ji sklenicí vody, a to v časovém odstupu 1 hodiny od jídla. Obvykle se doporučuje užít hlavní dávku přípravku před spaním.

Zavádění do pochvy je jedinou možností, jak Utrogestan aplikovat právě v těhotenství. V době těhotenství je dávkování konzultováno s lékařem, který může toto dávkování poupravit v závislosti na důvodu léčby a účinnosti.

Dávkování při gynekologických poruchách je 2 až 3 tobolky denně ve dnech, které vám určí ošetřující lékař. Dávkování a délku léčby je však možno upravovat v závislosti na důvodu léčby.

Zdroj: Utrogestan

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Nováková.

Dobrý den,
je mi 40 let a mám Mirenu 3 roky, jsem více méně spokojená (nemenstruuji, žádné starosti), až na to, že jsem za ty 3 roky nabrala 10 kg a váha jde stále nahoru, i když se zoufale ve stravě hlídám, cvičím 2 - 3x týdně včetně běhu na vzdálenosti 5 - 10 km. Zde jsem se dočetla, že zvýšení váhy je tedy nežádoucí účinek...Ale mám i jiné potíže, bolesti podbřišku, každý večer nafouklé břicho, zadržování vody. A strašně se mi zvětšují prsa a jsou velmi bolestivé. Mám nyní velikost 75 H a sundat si večer podprsenku sebou nese 2 minutovou bolest, a to nemluvím o bolestech zad a ramen. Může být i toto nežádoucí účinek Mireny?
Děkuji
Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Dobrý den, Vaše nežádoucí obtížně odstranitelná nadváha, bolesti břicha, zad, ramen, nadýmání a zavodňování souvisí s Mirenou. Evokuje ve Vašem těle stav těhotenství a těhotná žena nehubne, její tělo shromažďuje. Vaše tělo už nevyrábí vlastní progesteron, tudíž je v těle převaha estrogenu (estrogenní dominance). Do dvou hodin po aplikaci Mireny máte ten umělý progestin Levonogestren v celém krevním oběhu, ovlivňuje tedy celé tělo a kaskádovitě narušuje činnost ostatních endokrinních hormonů, včetně hormonů ovlivňující výkonnost metabolismu a hormonů štítné žlázy. Dokrůrci to nechtějí ženám vyjímat hlavně z toho důvodu, že z toho mají velké prachy (za to, že to v pacietce, co nejdéle udrží, dostanou pěkný finanční bonus od Bayeru), proto jim všemožně lžou, že to tím tělískem být nemůže, ale opak je pravdou. Zbavte se toho. Budete se toho nahromaděného hormonálněchemického sajrajtu nejméně půl roku zbavovat.

Zdroj: diskuze Mirena

Antikoncepční tělísko

Hormonální tělísko (Mirena) uvolňuje gestagen, a tak způsobuje zahuštění hlenu v děloze, zamezuje průnik spermiím, brzdí růst sliznice dělohy a zabraňuje usazení vajíčka. Výhodami jsou jednoduchost používání (jednou za čas zkontrolovat, zda jsou šňůrky správně) a dlouhá doba použitelnosti (3–5 let). A také některé ženy přestanou menstruovat.

Mirena je plastová trubička ve tvaru písmene T, která se zavádí do dělohy. Je to nitroděložní hormonální systém s účinnou látkou levonorgestrel. Má vysokou antikoncepční spolehlivost a je vhodná také pro kojící ženy. Maximální doba použití je pět let, může se ale odstranit i dříve.

Mirenu vkládá do dělohy lékař. Před vkladem je nutné absolvovat interní vyšetření ke zjištění polohy a velikosti dělohy. Je potřeba vyloučit těhotenství, pohlavní choroby a infekce. Pokud žena trpí akutní nemocí jater, nádorem jater nebo trpí přecitlivělostí na levonorgestrel nebo jinou složku Mireny, má rakovinu děložního krčku nebo dělohy, není možné Mirenu zavést.

Mirena může být zavedená v průběhu 7 dní od začátku menstruace. Po porodu se může zavést, až když se děloha zmenší do své původní velikosti.

Zdroj: Druhy antikoncepce

Zkušenosti

Mirena je plastová trubička ve tvaru písmene T, která se zavádí do dělohy. Jedná se tedy o takzvané nitroděložní tělísko. Tento nitroděložní hormonální systém obsahuje účinnou látku levonorgestrel. Mirena má vysokou antikoncepční spolehlivost a je vhodná také pro kojící ženy. Maximální doba použití je pět let, může se ale odstranit i dříve. Mirenu vkládá do dělohy lékař. Před vložením je nutné absolvovat interní vyšetření ke zjištění polohy a velikosti dělohy. Je potřeba vyloučit těhotenství, pohlavní choroby či infekci. Pokud žena trpí akutní nemocí jater, nádorem jater nebo je přecitlivělá na levonorgestrel nebo jinou složku Mireny, má rakovinu děložního krčku nebo dělohy, není možné Mirenu zavést. Mirena může být zavedena v průběhu 7 dní od začátku menstruace. Po porodu se může zavést, až když se děloha zmenší do své původní velikosti.

Akné, jeho zhoršení či zlepšení, je jednou z otázek, která zajímá pacientky před zavedením Mireny. Na rozdíl od příznivého vlivu na pleť vlivem antikoncepčních pilulek může dojít po zavedení Mireny spíše ke zhoršení stavu pleti. Je to ale velmi individuální a předem vám to s jistotou neřekne nikdo. Některá žena zhoršení nezaznamená, jiná ano.

Většinou se ženy obávají bolesti při zavádění či odstranění Mireny. Jde však o relativně krátký výkon, v řádu několika minut. Vnímání bolesti je velmi individuální záležitost. Samotné zavedení může žena pociťovat spíš jako krátké štípnutí, jako velmi nepříjemná bývá spíš popisována předcházející dezinfekce. O něco bolestivější může být zavádění u žen starších, které jsou navíc už mnoho let po porodu posledního dítěte. Ve výjimečných případech je nutno zavádění či vyjmutí provádět v celkové anestézii. Mírná bolest v podbřišku se může objevit v prvních dnech po zavedení a také ve dnech, kdy by žena za normálních okolností menstruovala. Při nečekaně krutých bolestech však okamžitě vyhledejte lékaře!

Cena Mireny se liší podle toho, zda si ji necháte předepsat a vyzvednete v lékárně, anebo chcete zůstat bez starosti a využijete nabídku gynekologa.

Bolestivá menstruace, kterou žena trpěla před porodem, se může touto formou antikoncepce zcela odstranit. Díky hormonu obsaženému v Mireně dojde u většiny žen ke zmírnění či úplnému vymizení menstruačního krvácení. Přesto v prvním a posledním roce v době obvyklé pro menstruaci může žena pociťovat mírné pobolívání v podbřišku, zdaleka se to ale nedá srovnávat s jejími původními menstruačními bolestmi.

Finanční stránka je při volbě antikoncepce pro mnohé ženy otázkou číslo jedna. Záleží na každé ženě, jaké formě antikoncepce dává přednost a jaká cena je pro ni akceptovatelná. Mnoho jich raději vytáhne z peněženky několik stokorun na 3 měsíce, protože je investice tolik „nebolí“, než když zaplatí celou částku na 5 let naráz jako v případě Mireny. Jak je na tom Mirena ve srovnání s jinými formami antikoncepce: cena 5 200 Kč/60měsíců (5 let x 12 měsíců = 60 měsíců) = 86,60 Kč/měsíc.

Pokud v průběhu 5 let změníte svůj názor a rozhodnete se znovu otěhotnět, nic vám nebrání. S gynekologem se dohodnete na termínu vyjmutí. Avšak aby nedošlo k mýlce, rozhodně nemůžete počítat s vrácením investovaných peněz za „nevyčerpané“ měsíce!

Hormon obsažený v Mireně – levonorgestrel – se začíná uvolňovat do dělohy ihned po zavedení, a to stálou rychlostí a jen v opravdu velmi malém množství. Mirena by podle příbalového letáku měla uvolňovat 20 mg během 24 hodin. Nitroděložní systém je vhodnou antikoncepcí i pro kojící maminky, přičemž množství a kvalita mateřského mléka by jím neměla být ovlivněna.

Byly prováděny studie srovnávající vliv Mireny a tělíska s mědí na hladinu cholesterolu a ostatních tuků. Z výsledků plyne, že běžné tělísko s mědí nemá na metabolismus krevních tuků vliv žádný, Mirena pak nemá významný vliv na žádný z tuků kromě HDL (takzvaný hodný cholesterol), který v prvním půlroce po zavedení významně klesá, ale do konce prvního roku se zase vrací ke svým původním hodnotám.

Před plánovaným zavedením Mireny je nutná důkladná gynekologická prohlídka, včetně odebrání stěrů na cytologii a také vyloučení pohlavně přenosných chorob a dalších infekcí. Přestože by Mirena měla snižovat riziko nitroděložních infekcí, je zcela nevhodnou antikoncepcí pro ženy s opakovanými vaginálními záněty.

Kouření u žen starších 35 let a užívajících zároveň perorální antikoncepci je jedním z rizikových faktorů vzniku žilních trombóz. Nezřídka se stane, že gynekolog takové ženě odmítne předepsat další balení tabletek a nabídne jí alternativu v podobě Mireny (či jiného nehormonálního nitroděložního tělíska), u kterých riziko trombózy odpadá.

Ženy užívající perorální antikoncepci si stěžují na snížení sexuálního libida, ženy chráněné Mirenou sníženou chuť na sex nepopisují.

Menstruační krvácení po zavedení Mireny slábne či vymizí úplně. Zpočátku je pro ženy chybějící menstruace nezvyklá a obávají se těhotenství. K zeslabení či vymizení menstruačního krvácení by ve většině případů mělo dojít, ne vždy se tak stane a spousta žen hlásí menstruaci stejnou nebo i silnější.

Antikoncepce ve formě nitroděložního tělíska není žádnou novinkou: Postupem let se měnily tvary i použité materiály a dnešní Mirena má tvar písmene T, přičemž na rozdíl od ostatních nitroděložních tělísek (bez obsahu hormonů) obsahuje v těle nohy písmene T váleček s obsahem hormonu levonorgestrel. Otěhotnění může být jedním z důvodů k nespokojenosti uživatelky a reklamaci Mireny. V klinických studiích byly zaznamenány 2 případy ročně u každého z 1 000 žen, které mají Mirenu zavedenou.

Po aplikaci Mireny by se měl rovněž zmírnit či zcela vymizet premenstruační syndrom (PMS), který některé ženy pravidelně obtěžoval.

Reklamace a možnost částečného vrácení vstupní investice je jednou z alternativ, které mimo jiné zmiňuje gynekolog při pohovoru o výběru vhodné antikoncepce. Podmínkou je cílené vyjmutí Mireny (nikoli náhodné vytažení!) v době do 12 měsíců od jejího zavedení z důvodu přetrvávajících zdravotních obtíží a nespokojeností klientky.

Sex s Mirenou by měl být stejný jako bez Mireny. Žena by tedy neměla pociťovat nic neobvyklého, muž si může při styku stěžovat na délku vláken, která jej při styku mohou nepříjemně obtěžovat. Na požádání gynekolog vlákna Mireny zkrátí.

Špinění je patrně nejdiskutovanějším problémem žen po zavedení nitroděložního systému. Velmi obtěžující je v prvních měsících, zejména pokud zvolíte termín zavedení systému na jaře či v létě. Doba, během které si na sebe s Mirenou budete zvykat, je velmi individuální. Ve většině případů dojde k ustálení stavu. Při dlouhotrvajícím permanentním špinění či krvácení, nebo pokud se vám cokoli nezdá, kontaktujte svého lékaře a žádejte ho o radu. Můžete také vyzkoušet volně prodejný Ascorutin (dávkování 3x denně 2 tablety), je možné jej navíc doplnit vitamínem K, který je na předpis).

Tampóny se ženám s Mirenou nedoporučují používat zejména v prvních měsících po zavedení, a to z důvodu vytažení tělíska.

K výraznějším váhovým výkyvům by ve spojení s Mirenou nemělo dojít.

Zavedení Mireny se obvykle provádí v době menstruace, ideálně 3.–4. den. Děloha je v tomto období pootevřená a tělísko tak s mnohem menší bolestí (případně žádnou) projde pootevřeným děložním hrdlem. Lékař často nemusí vůbec použít dilatátory (kovové nástroje rozšiřující děložní hrdlo tak, aby tělísko mohlo bez překážky projít), přitom jediná bolest bývá právě spojena s rozšiřováním; dezinfekce či uchopení čípku bývají pouze nepříjemné. V tomto se Mirena vůbec neliší od ostatních tělísek.

U žen po porodu se Mirena zavádí po ukončeném šestinedělí, ženám po provedeném císařském řezu se doporučuje vyčkat alespoň 6 měsíců, aby měla děloha dostatek času řádně se zahojit. Antikoncepční účinek je okamžitý.

Zdroj: Mirena

Léčba středního ucha pomocí injekcí

Léky se aplikují pomocí injekce do středního ucha, absorbují se do vnitřního ucha a zlepšují příznaky závratě.

  • Gentamycin, antibiotikum, které je toxické pro vnitřní ucho, snižuje vyrovnávací funkci ucha, čímž druhé ucho přebírá rovnovážnou zodpovědnost. Zavádění tohoto léku se provádí během lokální anestezie v ordinaci lékaře a snižuje četnost a závažnost příznaků závratě. Ale vzniká zde riziko dalšího ohluchnutí.
  • Steroidy (dexamethason) – pomáhají proti příznakům závratí u některých lidí. Aplikace tohoto léku se provádí v lokální anestezii. Dexamethason je o něco méně účinný než gentamycin, ale dexamethason nezpůsobuje ztrátu sluchu.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Pro dospělé obvykle stačí obsah jedné lahvičky.

Aplikace

Lahvičku otevřete a lehce namažte nástavnou trubičku (například vazelínou). Při zavádění nástavné trubičky do řitního otvoru by měl pacient pokud možno ležet na levém boku. Lehkým tlakem na plastovou nádobku se obsah pomalu vstříkne do konečníku. Nádobka musí zůstat stisknutá ještě i během vytažení. Pacient by neměl podlehnout po dobu minimálně 15–20 minut puzení k vyprázdnění, aby tak bylo zaručeno intenzivní vyprázdnění konečníku. Proběhne-li vyprázdnění předčasně, je možné aplikaci bez zdravotního rizika opakovat.

Klysma salinické není určeno k trvalému užívání. Lze je však dle potřeby aplikovat opakovaně v nepravidelných intervalech.

Zdroj: Salinické klysma a jeho užití před vyšetřením

Jak si poradit s bolestí břicha u dětí

Úlevu dítěti může přinést uložení do polohy na bok s pokrčenými nožkami. V případě, že se dítko přejedlo, může pomoci teplý obklad na bříško nebo teplá koupel. V některých případech může být vhodná masáž bříška. Je také dobré zůstat dítěti na blízku, snažit se jej zklidnit, třeba čtením pohádky. Ale záleží především na příčině bolesti.

Nejčastější příčiny bolení bříška u dětí:

  • Běžné nemoci – bolení bříška může být spojeno s virózou či angínou.
  • Psychické problémy – jako je stres, strach, únava nebo starosti. Děti také řeší své problémy, které by neměly být rodiči a dospělými podceňovány.
  • Zavádění nových potravin – při zavádění nových potravin do jídelníčku dítěte je třeba určité opatrnosti. Potraviny by měly být zaváděny postupně, aby bylo možné sledovat případné reakce dítěte. Pozor je třeba dávat také na dietní chyby.
  • Zažívací obtíže – zde se jedná především o zácpu, průjem nebo o zánět sliznice trávicího traktu.
  • Potravinové alergie či histaminová intolerance – je vhodné mít přehled o jídelníčku dítěte a mít tak možnost sledovat jeho reakce na určité potraviny.
  • Střevní paraziti – u dětí jde zejména o roupa dětského.
  • Nemoci močového ústrojí – jako je zánět močového měchýře a zánět ledvin.
  • Úrazy bříška – úrazy bříška se nemusí projevit hned, proto je vhodné dítko sledovat, popřípadě s ním navštívit lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Vysvětlení

Někteří muži chtějí získat umělé varle (implantát) co nejdříve, protože mají obavy, že s nimi jejich partner nebude spokojen. Důvod, proč si muži nechávají implantát zavádět, je prostý, chtějí, aby jejich šourek vypadal stejně, jsou „esteticky zaujatí“.

Nejčastěji se k zavádění implantátů přiklánějí muži, kteří jsou mladí, nebo muži, kteří nemají trvalý vztah. Častěji chtějí umělé varle homosexuálové než heterosexuálové, protože jejich partner s větší pravděpodobností sleduje rozdíl v jejich varlatech, což je pro ně velmi důležité, až zásadní.

Umělé varle je osobním rozhodnutím každého konkrétního muže. Doporučuje se předem zvážit všechna pro a proti, protože ne vždy jde o tu nejvhodnější volbu.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Rizika

Mezi rizika patří bolesti hlavy způsobené únikem mozkomíšního moku při nesprávném provedení vpichu. Dále je to pokles krevního tlaku jako následek podání anestetik, problémy s močením vinou uvolněné svaloviny, svědění břicha a obličeje, třesavka, zvracení a nevolnost a v neposlední řadě také znecitlivění, mravenčení a problémy s hybností dolních končetin nebo eventuálně ztráta citu v nich, které se mylně uvádí jako ochrnutí. Velmi vzácně se objevuje krvácení do páteřního kanálu nebo infekce. Při samotném zavádění epidurálu je nutno zachovat absolutní klid, aby nedošlo k poranění místa (následkem jsou dvoudenní bolesti hlavy či omezená hybnost končetin).

Zdroj: Epidurál

Utrogestan užívání a dávkování

Utrogestan lze užívat perorálně (vložit do úst a spolknout) nebo vaginálně (zavést do pochvy). Zavádění do pochvy je zároveň jedinou možností, jak Utrogestan aplikovat právě v těhotenství. Přípravek se navíc smí používat pouze v prvním trimestru. Jestliže se přípravek užívá perorálně: spolkněte tobolku a zapijte sklenicí vody, v časovém odstupu 1 hodiny od jídla. Obvykle se doporučuje užít hlavní dávku přípravku před spaním.

V době těhotenství je dávkování konzultováno s lékařem, který může toto dávkování poupravit v závislosti na důvodu léčby a účinnosti.

Doporučené dávkování při gynekologických poruchách je 2 až 3 tobolky denně ve dnech, které vám určí váš ošetřující lékař. Dávkování a délku léčby je však možno upravovat v závislosti na důvodu léčby a účinnosti, obzvláště je-li Utrogestan předepsán k podpoře těhotenství.

Přesné dávkování se často nedá předem spolehlivě určit, jelikož je individuální. Před zahájením léčby, ale i v jejím průběhu je proto důležité pravidelné lékařské vyšetření. Účinky Utrogestanu mohou ovlivňovat účinky jiných současně užívaných léků, proto o všech lécích, které užíváte nebo se chystáte užívat, vždy neprodleně informujte svého lékaře.

Zdroj: Lék Utrogestan

Bylinné detoxikační vaginální tělísko NATURGYN SCARLETT

Bylinné detoxikační vaginální tělísko je výjimečný čistě přírodní produkt vyrobený podle prastaré čínské receptury z bylin vyskytujících se pouze ve vysokohorských oblastech Číny, určený na podporu udržování gynekologického a urologického zdraví ženy. Díky látkám obsaženým v bylinách detoxikuje, pohlcuje nežádoucí organismy, dezodoruje, čistí a podporuje vytváření mikrobiologické rovnováhy poševní sliznice. Zrychluje přirozenou obnovu optimálního poševního prostředí. Pozitivně napomáhá potlačovat vaginální infekce: především vaginální mykózy (kandidózy) a bakteriální vaginózy spojené s diskomfortem (pálení, řezání, svědění, zápach, výtoky). Příznaky rychle mizí.

Bylinné detoxikační vaginální tělísko je určeno k zavedení do vagíny. V průběhu aplikace nemění velikost a tvar. Je snadno aplikovatelné a po celou dobu je dobře snášeno, neomezuje při sportovních aktivitách včetně koupání a plavání.

Postup zavedení:

  • Tělísko vyjměte z obalu.
  • Před použitím uvolněte šňůrku na výběžku tělíska.
  • Natáhněte šňůrku a přesvědčte se, že je dobře připevněná k tělísku.
  • Zaveďte tělísko i prst na délku nataženého ukazováčku směrem dozadu. Pokud tělísko stále cítíte (například při sezení, chůzi), zaveďte jej znovu trochu hlouběji. Šňůrka musí zůstat venku. Postup je stejný jako u zavádění tamponu.
  • Nechte působit 72 hodin.
  • Po uplynutí 72 hodin tělísko vyjměte zatažením za šňůrku a odhoďte do odpadkového koše.

Pro odstranění suchosti a napětí v prvních hodinách aplikace se doporučuje namočit tělísko na 2 minuty do vody (převařené, vlažné). Tělísko se nezavádí 7 dní před očekávanou menstruací, v jejím průběhu a 3 dny po ukončení menstruace. Pohlavní styk se v průběhu aplikace nedoporučuje. Lze používat s antikoncepcí. Je vhodné pro těhotné ženy, kojící matky a ženy s diabetem. Není určeno pro dívky před prvním pohlavním stykem.

Zdroj: Vaginální mykóza


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP