ZAVAŘOVÁNÍ HUB je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Houba Reishi (Ganoderma lucidum) je v Číně a Japonsku po tisíciletí považována za "zázračnou rostlinu", která pomáhá léčit a předcházet mnohým chorobám. Je velmi populární pro svou efektivitu a absenci vedlejších účinků. Označuje se také jako houba nesmrtelnosti nebo houba věčného mládí. Tato houba dokáže pomoci zdravým lidem vůbec neonemocnět.
Kvalita
Je důležité, aby výrobek z medicinální houby měl dokonalou kvalitu, aby byl lidský organismus schopen mít prospěch ze zdraví podporujícího potenciálu medicinálních hub. Odpovědní výrobci by měli získat akreditaci nezávislé laboratoře, která monitoruje pěstování hub a různé fáze přípravy. Laboratorní výsledky by měly být poskytnuty na vyžádání všem zainteresovaným stranám.
Dalším přínosem k nejlepší možné bezpečnosti výrobku je zpracování suroviny na prášek nebo extrakt v souladu se striktními normami kvality vydanými v Německu, jejichž dodržování je dokumentováno pečetí.
Prášek z medicinální houby, který je vyráběn metodou známou jako metoda zlámaných skořápek, je považován za mimořádně vysoce kvalitní díky dobré biologické dostupnosti. Tato metoda dosahuje mimořádně jemného zrna o velikosti 0,125 mm, což optimalizuje příjem látek obsažených v houbě.
Mezi nejdůležitější složky medicinálních hub patří polysacharidy z čistých hub. Vysoce kvalitní extrakty z medicinálních hub jsou standardizovány podle polysacharidů; optimální hodnota polysacharidů je cca 20 % - 30 %, protože ta také odpovídá přírodnímu složení hub.
V naší poradně s názvem NA CO VŠE LZE POUŽÍVAT SMRKOVOU MAST? NA KTERÉ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Zajímá mně na které zdravotní problémy, kromě mykozy nehtů je vhodná smrková mast
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pryskyřice ze smrku a mast z ní vyrobená má pouze protiplísňové účinky a může zahubit dermatofyty, což je společný název pro 3 druhy hub, které mají neblahý vliv na kůži, vlasy a nehty člověka a zvířat. Nejlepší čas na sběr pryskyřice je červen a červenec.
Jiné účinky má zase esenciální olej získaný ze smrku. Ten účinkuje podobně jako antibiotika při léčbě infekcí způsobených bakteriemi, jako jsou Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Bacillus subtilis a Staphylococcus aureus.
Houby jsou malé nutriční zázraky a oproti masu obsahují jen malé množství purinů. Houby neobsahují téměř žádné sacharidy, 93,6 procenta tvoří voda a neobsahují téměř žádný tuk. Přesto dokáží zasytit na dlouhou dobu, podobně jako maso. Jak to? Jejich bílkoviny a vláknina se o to postarají. S průměrem 3,3 g bílkovin na 100 g hub překonávají většinu čerstvé zeleniny, dokonce i hrášek a fazole bohaté na bílkoviny.
Vegani, ale nejen oni, proto v houbách nacházejí spolehlivý zdroj bílkovin namísto masa. Houbová bílkovina je podobná živočišné bílkovině, ale neobsahuje téměř žádné puriny. Každý, kdo má problémy s dnou, je proto na bezpečné straně s houbovým jídlem.
Souhrnný pojem houbový protein zahrnuje také různé proteiny, které mají blahodárný vliv na zdraví. Patří mezi ně osm esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje, ale neumí si je samo vyrobit. Jiné, tzv. imunomodulační proteiny (Fungal Immunomodulatory Proteins), působí na imunitní systém organismu regulačně, tedy podle situace stimulují nebo tlumí.
Podíl vlákniny v houbách je podobný jako v jiných druzích zeleniny. Z hlediska struktury se však zásadně liší. Skládají se převážně z chitinu. Chitin obklopující buňky hub je z velké části nestravitelný. Trvá tedy poměrně dlouho, než projde trávicím traktem, který vysílá signály sytosti. Pocity hladu, které rychle spouští lehce stravitelná jídla, nevznikají tak rychle.
Houby obsahují jen velmi málo tuku, kolem 0,3 g na 100 g hub. Ovšem tento tuk je pro tělo velmi cenný, protože třetinu tuků tvoří polynenasycené kyseliny linolová a linolenová, které musí být tělu dodávány jako základní (esenciální) živiny. Pomáhají kontrolovat zánětlivé procesy v těle a jsou součástí lidské kůže.
Množství sacharidů v houbách také nepřesahuje v průměru 0,3 g/100 g. Glykemický index, tedy míra, která určuje, jak sacharidy v potravině ovlivňují hladinu cukru v krvi, je podle toho téměř nulový, takže si na houbách mohou s klidným svědomím pochutnat i diabetici.
Vzhledem k nízkému obsahu tuků a sacharidů není divu, že 100 g hub obsahuje pouze kolem 100 kJoule nebo 25 kcal. Houbových jídel tedy můžete sníst o něco více, aniž by to bylo znát na vaší váze.
Houby jsou považovány za obtížněji stravitelné a při večerní konzumaci mohou způsobovat zažívací potíže, proto si je vychutnejte během oběda. Ve výjimečných případech může současná konzumace hub a alkoholu vést k gastrointestinálním potížím nebo alergickým reakcím (bolesti hlavy, zarudnutí kůže).
V naší poradně s názvem REISHI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.
Prosím, mám hustou krev......mohla by mi reishi pomoc ředit krev? děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vysoké dávky houby reishi mohou zpomalit krevní srážlivost. Problém je v tom, že nevíme přesně jaké dávky budou účinkovat ve vašem případě. Můžete se domluvit se svým lékařem, aby vám častěji měřil srážlivost krve, než se podaří najít zpusob, jak udržet krevní srážlivost na potřebné míře. Samozřejmě platí, že nejbezpečnějším způsobem, jak udržet srážlivost krve, je prostřednictvím antikoagulační léčby. A to proto, že s jistotou víme, že každá pilulka bude působit každý den stejně, kdežto u hub se toto zaručit nedá.
Dle zkušeností (zkušenosti) je vhodný Betaglukan Imu, Maxcell, Apotex, Biocell. Nejúčinnější betaglukan je extrakt z kvasinek Saccharomyces cerevisiae, podstatně méně účinný je betaglukan extrahovaný z hub. Nejhorší variantou jsou pouze sušiny – prášky z hub, například u nás prodávaná sušená hlíva. Prášky z hub jsou z hlediska účinků betaglukanu bezcenné.
V naší poradně s názvem KOLIK PURINŮ DENNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Hluzák (hluzi).
dobrý den. chci se zeptat kolik jednotek purinů smí člověk denně sníst aby se snižovala kyselina močová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro zabránění rozvoji dny a hyperurikémie je třeba omezit denní příjem purinů na méně než 400 mg. 400 mg purinů dosáhnete, když sníte například 100 gramů vepřových ledvin nebo 100 gramů sušených hub nebo 200 gramů tuňáka v oleji nebo 200 gramů kuřecích jater nebo 300 gramů masa kuřecího, hovězího či vepřového, nebo když vypijete 3 litry piva (6 půllitrů). V těchto případech již nezbývá prostor pro konzumaci přílohy, ani snídaně ani skleničky vína.
Uchovat červenou řepu zavařováním, aby mohla být celý rok připravena ke konzumaci, je prastarý způsob, který funguje dodnes. Každý má svůj postup na zavařování. Vitamínů, minerálů a dalších hodnotných látek po zavařování červené řepy zůstane ještě dostatek. Konzervování červené řepy je stejné jako při každém jiném zavařování ovoce a zeleniny.
Ingredience: 2 l vody, 20 g cukru, 20 g soli, 2–3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček barevného pepře, 1 lžička kyseliny citronové, červená řepa
Postup: Červenou řepu uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Červená řepa se nesmí hlavně rozvařit. Řepu oloupeme, jde to velmi dobře a celkem rychle. Nyní zvolíme způsob nakrájení řepy – na kostičky nebo jakýkoliv jiný tvar, který chceme mít. Anebo uvařenou červenou řepu jednoduše nahrubo nastrouháme.
Nálev pro zavařování červené řepy můžeme mít již předem připravený nebo jej připravíme v době, kdy nám řepa chladne. Nálev vždy necháme projít varem a vychladnout. Kdo nechce mít v zavařované červené řepě koření, může nálev přecedit.
Nakrájenou nebo nastrouhanou červenou řepu dáváme do skleniček a zalijeme vychladlým nálevem. Zavařovací sklenice uzavřeme víčkem a červenou řepu sterilizujeme standardním způsobem, přibližně 15 minut při 85 °C. Pak ihned vyjmeme ze zavařovacího hrnce.
Takto zavařená (sterilovaná) červená řepa se vám bude skvěle hodit na zimní období.
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tato dezorientace pochází z mýtu, že při Warfarinu jsou některé potraviny zakázané. S Warfarinem se může jíst vše, ale je důležité množství. Například hlávkové zelí a kapusty se může jen malinko, ale i to málo je pro organizmus přínosem. Důležité je udržet příjem vitamínu K stále na stejné úrovni 90 mikrogramů za den. Hlídat je potřeba vše, co je rostlinného původu, kromě rýže, mouky a hub. Také nemusíte hlídat množství snědeného masa. Zpravidla vše, co je zelené to má vyšší obsah vitamínu K. Dobré je sestavit si jídelníček rostlinných druhů potravy, které jsou sezóně k dispozici tak, aby byl dosažen potřebný příjem vitamínu K pro každý den v týdnu a ten pak používat po dobu dvou měsíců. Vždy na začátku nového jídelníčku si nechte osmý den udělat laboratorní vyšetření krve, aby se zjistilo, že máte výběr potravin sestaven správně. Pak nad rámec této skladby byste neměla jíst žádné jiné potraviny rostlinného původu, až teprve s příchodem nového jídelníčku.
Clotrimazol patří do farmakoterapeutické skupinay s názvem Antimykotika, ATC kód: D01AC01. Clotrimazol má zejména fungistatický, ve vysokých koncentracích i fungicidní účinek. Clotrimazol působí jen na množící se mikroorganismy. Podle současných znalostí je antimykotický účinek Clotrimazolu způsoben potlačením biosyntézy ergosterolu. Vzhledem k tomu, že ergosterol je esenciální součástí buněčné membrány hub, dochází pod vlivem Clotrimazolu k výrazným změnám ve složení a vlastnostech membrán a to s určitým zpožděním, které souvisí s vyčerpáním cytoplazmatického ergosterolu v buňce hub. Porucha permeability membrány vede k rozpadu buňky. Mimo to Clotrimazol ve fungistatické koncentraci interferuje s mitochondriálními a peroxizomálními enzymy. Následně se toxicky zvyšuje koncentrace peroxidu vodíku, což pravděpodobně přispívá k zániku buňky (autodigesce peroxidem vodíku).
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Trnková l.
Dobrý den prosím, jestli se najde dobrý člověk a pošle mi tibeckou houbu kefirovou. Nevím jestli existující více hub tibetských. Pomůže mi prosím někdo. Mám zdravotní problémy a vím že je houba léčivá. Adresa, Miluše Trnková Znojmo 43 13 Suchohrdly Znojmo 669 02 2. Předem děkuji.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Plísňová infekce nehtu je způsobena mikroskopickými organismy, které nevyžadují sluneční světlo ke svému přežití. Kandida patří do skupiny plísní zvané dermatofyty a je zodpovědná za mnoho mykotických infekcí nehtů. Ovšem mimo kandidu mohou způsobit plíseň nehtů i jiné druhy. Například trichophyton rubrum je další nejčastější dermatofyt, který způsobuje mykózu nehtů. Zde je seznam dalších druhů, které mohou způsobit plíseň nehtů Trichophyton interdigitale, Epidermophyton floccosum, Trichophyton violaceum, Microsporum gypseum, Trichophyton tonsurans, Trichophyton soudanense. Dále to jsou celé rody plísní Neoscytalidium (celý rod hub), scopulariopsis (rod anamorphních hub, který obsahuje 22 druhů), aspergillus (jedná se o rod plísní, který se skládá z několika stovek druhů a je v různých klimatických podmínkách po celém světě). Patogeny, které způsobují mykózu nehtů, se obvykle dostávají do kůže přes malé řezy či malé prasklinky mezi nehtem a nehtovým lůžkem. Plísně rostou, když je pod nehtem vlhké a teplé prostředí.
V naší poradně s názvem DENNÍ POTŘEBA PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.
Děkuji za reakci na můj dotaz. Ještě Vás poprosím o jednu odpověď.
Při redukci váhy manžel přidal pohybovou aktivitu 30 min denně procházky a navýšil příjem bílkovin (cottage, tvaroh..1 g bílkovin na kg. ) Může dojít při rychlejší redukci váhy 2 kg za týden ke zvýšení kyseliny močové ?
Je něco na co si dát pozor při redukci váhy související s kyselinou močovou ?
Děkuji moc za Vaši odpověď. Hana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V první řadě je treba si uvědomit, že hubnutí rychlostí 2 kg za týden není vůbec zdravé. Při této rychlosti hubnutí dochází k nadměrné metabolizaci látek, které se roky ukládaly v měkkých tkáních a při rychlém hubnutí se rychle uvolňují a enormně zatěžují játra a ledviny. Dna je také spojena s nedostatečnou funkcí ledvin a takové hubnutí ji bude zhoršovat. Optimální rychlost hubnutí je 1 až 2 kg za měsíc. Ptáte-li se na posílení bílkovin ve stravě u pacienta se dnou, tak je potřeba zvolit vhodné zdroje bílkovin. Mezi ně patří vejce, ořechy, semena a ryby ze studených mořských vod. Mléčné výrobky jsou také vhodné, ale jen ty s nízkým a nebo žádným tukem.
Aby váš manžel neměl hlad, tak je dobré posílit potraviny s vyšším obsahem vlákniny, což je celozrnné pečivo a celozrnné těstoviny, ovoce bohaté na vitamín C a zelenina bez květáku, chřestu, špenátu a hub.
Pitný režim minimálně 3 litry denně je nutné udržet především pramenitou vodou, kávou a čajem.
Perorální antimykotika jsou léky užívané ústy k léčbě plísňových infekcí, které postihují různé části těla, včetně kůže, nehtů a sliznic. Tyto léky se často používají, když lokální léčba není dostatečná nebo když je infekce rozsáhlá. Mezi běžná perorální antimykotika patří terbinafin, itrakonazol, flukonazol a griseofulvin. Žádná perorální antimykotika nejsou k dostání bez receptu.
Typy perorálních antimykotik
Azoly
Patří mezi ně flukonazol, itrakonazol, vorikonazol a další. Fungují tak, že narušují buněčnou membránu hub.
Allylaminy
Terbinafin je hlavním příkladem této třídy, která také ovlivňuje buněčnou membránu hub.
Echinokandiny
Ty se obvykle podávají intravenózně, ale mohou být použity i v některých závažných případech.
Polyeny
Amfotericin B je polyenové antimykotikum, často používané při závažných systémových infekcích.
Inhibitory skvalen epoxidázy
Terbinafin a další allylaminy spadají do této kategorie.
Kdy se používají perorální antimykotika
Onychomykóza: Plísňové infekce nehtů, často vyžadující dlouhodobou léčbu terbinafinem nebo itrakonazolem.
Tinea: Plísňové infekce kůže, jako je atletická noha nebo kožní plíseň.
Orální kandidóza: Kvasinkové infekce v ústech a krku, někdy léčené flukonazolem nebo nystatinem.
Vaginální kandidóza: Kvasinkové infekce v pochvě.
Systémové infekce: V závažných případech lze na infekce postihující vnitřní orgány použít perorální antimykotika, jako je flukonazol nebo vorikonazol.
Důležité informace
Nutný lékařský předpis
Všechna perorální antimykotika vyžadují lékařský předpis od lékaře nebo zubního lékaře.
Lékové interakce
Perorální antimykotika mohou interagovat s jinými léky, proto je důležité informovat svého lékaře o všech lécích, které užíváte.
Nežádoucí účinky
Mezi časté nežádoucí účinky patří nevolnost, kožní vyrážky a problémy s játry. Závažné nežádoucí účinky, jako jsou alergické reakce nebo poškození jater, jsou vzácné a vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.
Dokončení léčby
Je nezbytné dokončit celou kúru antimykotické léčby dle předepsaného pokynu, a to i v případě zlepšení příznaků, aby se zabránilo recidivě a rozvoji rezistence.
Hygiena
Dodržování dobré osobní hygieny, jako je udržování suché a čisté pokožky, je důležité pro prevenci a zvládání plísňových infekcí.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Na obrázku je vidět rozsáhlá infekce kůže. Tento stav se nazývá "atletická noha" (tinea pedis). Většina těchto infekcí je způsobena jedním ze tří druhů hub zvaných dermatofyty. Často bývá doprovázena plísní nehtů nebo meziprstí. Co s tím dělat? Užitečné jsou koupele v roztoku epsomské soli (volně prodejná sůl v lékárně). Další pomocníci jsou topické protiplísňové léky, například Clotrymazol (volně prodejný v lékárně).
Číňané reishi považují za cennější než ženšen. Nejvíce účinných látek má červená reishi, která se pěstuje 12 měsíců na dlouhých dubových kmenech. V Číně a Japonsku je schválena nejen pro podpůrnou léčbu rakoviny. Pomocí reishi lze zvýšit vitalitu, posílit srdce proti vlivům stresu, povzbudit imunitní systém, zvýšit výkonnost, do krve přivést více kyslíku, a to všechno bez vedlejších účinků. Reishi má vysoký obsah léčivých látek. Všechny účinné látky nebyly ještě zcela analyzovány. U většiny z nich však už byly provedeny klinické zkoušky, které potvrdily jejich účinnost. Nejdůležitější roli vzhledem k farmakologickým vlastnostem sehrávají betaglukany a triterpény. K tomu, aby byl lék z reishi účinný, je zapotřebí splnit dva základní předpoklady. Tím prvním je správné pěstování, tím druhým pak způsob zpracování houby.
Reishi se začala pěstovat teprve od sedmdesátých let minulého století. Až do roku 1960 nebyla prakticky vůbec předmětem vědeckých studií. Hlavním problémem byl právě nedostatek standardizované houby nutné k seriózním vědeckým pokusům. Existuje totiž velké množství druhů těchto hub a každý má jiné množství účinných látek. Nejkvalitnější je asi red reishi – červená reishi. Obsah účinných látek se navíc mění podle věku houby. Krátkodobé (několikaměsíční) pěstování určitě potřebnou kvalitu nezaručí. Tu ovlivňuje i čistota prostředí a na čem se houba pěstuje. Není tedy reishi jako reishi. Pěstitelů kvalitních a na účinné látky bohatých hub tedy není mnoho.
Kvalitu reishi dokazuje například i množství polysacharidů ve výrobku. Pokud množství polysacharidů není uvedeno, není o co stát. Špičkové výrobky mají 40 % polysacharidů, převážně glukanů. Dalším důležitým krokem je zpracování, které zaručí, že budou účinné látky využitelné pro organismus. Jednoznačně je nejúčinnější dvojitá extrakce jak v alkoholu (látky rozpustné v tucích dostaneme z houby jen alkoholem), tak i ve vodě a bez přidání dalších látek.
Reishi pomáhá při revmatoidní artritidě a revmatismu, rakovině tlustého střeva, prostaty, prsu, plic, vaječníků, děložního čípku, leukémii, astmatu, cukrovce, malárii, stařecké osteoporóze, při mentálních poruchách, depresi, schizofrenii, při poruchách zažívání, gastritidy, žaludečních vředech, při chřipce, u kardiovaskulární nemoci jako angina pectoris, při vysokém tlaku, arterioskleróze, mozkové mrtvici, infarktu myokardu, u nemoci dýchacích orgánů (Raynauadova nemoc), Parkinsonově chorobě, při skleróze mozku, u kožních nemocí jako ekzém, opary, bradavice, popáleniny, u epilepsie, stařecké neduživosti, u amyloidózy, u očních nemocí jako glaukom, zánět sítnic, odchlípnutá sítnice, zánět očního nervu.
Reishi pomáhá organismu napadnutému nádorovým bujením, a to
V naší poradně s názvem TABULKA OBSAHU PURINŮ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Puriny jsou ve všem, kde jsou přítomny bílkoviny. Čím více bílkovin, tím více purinů. Maso z ryb taktéž obsahuje puriny. To ovšem neznamená, že se nesmí jíst vůbec. Jednu malou porci rybího masa je možné konzumovat každý den. Pozor si ale dejte na tyto druhy ryb: hřebenatky, sardinky, sledě, ančovičky a makrely.
Mezi vhodnější druhy ryb se středně vysokým obsahem purinů patří:
tuňák, kapr, treska, halibut, okoun, losos a pstruh.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majer.
Děkuji za vodítko ohledně obsahu purinů. Ovšem potom mne mate zařazení brokolice, špenátu, petržele, hub apod., mezi rizikové