Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁZVOR V TĚHOTENSTVÍ

OBSAH

Účinky zázvoru v době laktace

Názory na roli a bezpečnost používání zázvoru v období těhotenství a kojení se liší, někdy je zázvor zakazován zcela, jindy se dovoluje jeho konzumace v přiměřených dávkách. V posledních letech se stal zázvor zvláště v těhotenství poměrně oblíbenou bylinou, protože pomáhá proti různým bolestem a zvláště proti ranním nevolnostem, zvracení a pocitu na zvracení v prvním trimestru. Pokud chcete užívat produkty se zázvorem v období těhotenství či kojení, určitě si vždy dobře pročtěte příbalový leták daného výrobku nebo se poraďte se svým gynekologem či dětským lékařem. Rozhodně nepřekračujte doporučovanou denní dávku, která představuje podle některých studií maximálně 4 gramy denně čerstvého zázvoru, nebo jen 1 gram zázvoru sušeného. Rovněž se nedoporučuje zázvor konzumovat dlouhodobě a pravidelně.

Znovu tedy zdůrazněme, že pokud chcete v období kojení využít léčivých účinků zázvoru (zřejmě proto, že jste nachlazená), raději se poraďte se svým lékařem nebo s pediatrem.

Zdroj: Zázvor při kojení

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli čerstvý zázvor vadí při dně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zázvor při dně nevadí, naopak zázvor léčí její následky. Dna je typ artritidy, která způsobuje záněty a ty jsou obvykle léčeny protizánětlivými léky, čímž se sníží symptomy. Zázvor totiž obsahuje několik různých protizánětlivých látek, včetně gingerols a shogaol. U některých pacientů může ale zázvor znamenat riziko. Jde o lidi se srdečními onemocněními a s poruchou srážlivosti krve. Zároveň zázvor není vhodný během těhotenství a kojení. Zázvor může také interagovat s některými léky, včetně léků proti chudokrevnosti, s léky na diabetes a blokátory kalciových kanálů na vysoký krevní tlak. Bezpečné množství zázvoru pro dospělého jsou 4 gramy kořene zázvoru denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zázvor při dně

Recepty se zázvorem

Zázvor je bezpochyby skvělé koření, které je základním dochucovadlem v čínské i indické kuchyni. Používá se do sladkých i slaných pokrmů, ale i do piva nebo limonád. Ať už čerstvý, sušený, vařený nebo nakládaný, působí na lidské zdraví příznivě a má zcela nezaměnitelnou chuť. Protože si musíte dávat pozor na jeho množství v období těhotenství a kojení, vybírejte z níže uvedených receptů jen ty, kde je zázvoru opravdu malinko, nebo si dopřejte daného pokrmu či nápoje jen přiměřené množství. Určitě si denně nedopřávejte zázvorovou limonádu nebo čaj.

Zdroj: Zázvor při kojení

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zázvor je bohatým zdrojem antioxidantů a je užitečný pro zajištění dobrého zdraví očí.
Jeho přímý vliv na nitrooční tlak není znám.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlynářová anna.

děkuji za odpověď mám zázvor.čaj moc ráda, a někde jsem slyšela že zvyšuje nitrooční tlak

Zdroj: diskuze Zázvor

Zázvor v těhotenství

Zázvor je velmi bezpečný jako potravinový doplněk i jako čaj, popřípadě limonáda, nemá žádné vedlejší účinky, jen ve vzácných případech může příležitostně vyvolat poruchy trávení. Asi 250 mg zázvoru čtyřikrát denně utiší ranní nevolnost v prvních třech měsících těhotenství, vyšší dávky musí být užívány pouze pod lékařským dohledem. Ať už čerstvý, nebo v tobolkách je zázvor velmi účinný lék při nevolnostech.

Zdroj: Zázvor a ženšen

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOR ŠKODÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolina slezáková.

nevím, co z toho odejde, ten článek už jsem nenašla ale bylo to zhruba o tom, že se má užívat jen v malém množství, kvůli vedlejším účinkům, poškozuje sliznici úst vadí v těhotenství,( což ti může být celkem jedno) a hlavně s jakými léky se nesnáší a také vyvolává podobné účinky jako když si vezmeš špatně indikovaný lék..Jinak nikdo nepopíral jeho užitečnost, jen, že ho nesmí být moc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zázvor škodí

Zázvorový čaj v těhotenství

Těhotné ženy to nemají jednoduché. Ačkoli těhotenství není nemoc, je to jiný stav, který přináší spoustu změn. Bylinky, na něž byste měly v těhotenství v případě nachlazení zapomenout, jsou hřebíček, skořice, zázvor, lékořice, eukalyptus, tymián, majoránka, prvosenka, sedmikráska, divizna, podběl a šalvěj. Zázvor bývá doporučován pouze na počátku těhotenství proti ranním nevolnostem, a to ve velmi malém množství. Dokáže značně prokrvovat, a dokonce by mohl vyvolat i předčasný porod!

Zdroj: Zázvorový čaj

Léčba

Léčba je vždy individuální dle projevů. Pokud víte, že jste alergičtí na zázvor, vynechejte ho ze svého jídelníčku.

Zdroj: Alergie na zázvor

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A ZAZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Xarelto obsahuje účinnou látku Rivaroxaban a používá se na zpomalení srážlivosti krve. Díky tomu může tento lék zapříčinit krvácení. Zázvor rovněž může ve vzácných případech způsobit krvácení, a jeho užívání s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Rivaroxaban, se může toto riziko zvýšit. Pokud užíváte antikoagulační léčbu, ať už v podobě Xarelta, Pradaxy nebo Warfarinu, tak zázvor raději vynechte.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Také užívám Xarelto 20mg dlouhodobě a jak výše uvedeno je potřeba vynechat zázvor a také česnek ve vyšším množství.Jiné potraviny nevadí.

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Zázvor a těhotenství

V posledních letech se stal zázvor v těhotenství poměrně oblíbenou bylinou, která pomáhá proti různým bolestem a nevolnostem způsobeným těhotenstvím, zvracením a pocitem na zvracení v prvním trimestru, a také při nechutenství. Je dobrým nástrojem proti chřipce a nachlazení, má protizánětlivé a antioxidační účinky. Jeho další léčivé účinky, například při léčbě rakoviny, nebyly vědecky potvrzeny.

Vhodnost užívání zázvoru proti nevolnosti v těhotenství je obklopena mnoha otazníky, které však nesmí být přehlíženy už jenom kvůli tomu, jak je těhotenství podstatné. Mezi nejdůležitější zásady při užívání zázvoru v těhotenství patří dodržování přiměřených denních dávek. Rozhodně se do užívání zázvoru nepouštějte na vlastní pěst, nejlepší možností je poradit se se svým gynekologem (gynekoložkou) nebo lékařem (lékařkou). Pojďme si tuto problematiku trochu přiblížit.

Zázvor v těhotenství se nejčastěji a nejsnadněji konzumuje jako kandovaný zázvor, který koupíte v různých obchodech či e-shopech, nebo jako zázvorový čaj. Podle různých prestižních studií je užívání zázvoru proti zvracení a nevolnosti během těhotenství bezpečné, ale musíte samozřejmě dodržovat doporučené dávky a používat zázvor v kratších časových obdobích. Větší dávky (více než 1 gram denně sušeného zázvoru nebo 4 gramy čerstvého zázvoru, který by měl být rozdělen do několika dávek během dne) mohou způsobit mutaci plodu, nebo dokonce i potrat (v nejhorších případech).

Pokud kupujete zázvor v obchodech, tak je dobré si přečíst příbalový leták nebo se zeptat v lékárně. Rozhodně doporučuji poradit se nejdříve se svým ošetřujícím lékařem (popřípadě gynekologem) o denních dávkách a nenechávat nic náhodě a rozhodně se do užívání zázvoru v těhotenství nepouštět na vlastní pěst.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOR A ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Může vařený zázvor zhoršovat atopicky exém? - přidávám ho do hovězího vývaru, ze kterého jsem už vypustila celer a petržel. Po uvaření ho vyhodím. Máte někdo zkušenost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zázvor a alergie

Čaj ze zázvoru

Suroviny:

  • dvě čajové lžičky čerstvého zázvoru
  • kousek skořice
  • dva hrnečky vody

Postup:

Zázvor a skořici povařte cca pět minut. Hotový vychlazený čaj pak můžete dochutit citronovou šťávou a medem.

Zdroj: Zázvor při kojení

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Zázvor a tlak krvi

Zázvor může také snížit krevní tlak tím, že zabrání tvorbě krevních sraženin v tepnách a cévách. Krevní sraženiny mohou omezit nebo zabránit průniku krve krevním oběhem, což zvyšuje krevní tlak. Prevencí krevních sraženin může zázvor také pomáhat při prevenci infarktu a mrtvice.

Zdroj: Zázvor a krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Novotný.

Neškodí zázvor když beru prášky na vysoký tlak, prášky se jmenují BETAMED Děkuji Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není žádná studie, která by zkoumala vzájemné působení zázvoru a Betamedu. Je známo, že zázvor může pomoci snížit krevní tlak. Působení zázvoru se projeví, až když ho zkonzumujete mnohem více než doporučené 4 gramy denně. Jak velké je to účinné množství, tak na to je potřeba přijít pečlivým sledováním krevního tlaku, protože zázvor působí u každého člověka jinak silně a jinak dlouho.
Obvyklá konzumace je prostřednictvím čaje. Čaj se dělá z čerstvého nadrobno nastrouhaného zázvoru, který se přelije vroucí vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Nežádoucí účinky zázvoru

Dalo by se říci, že konzumace zázvoru je bezpečná. Někteří lidé mohou mít mírné nežádoucí účinky, včetně pálení žáhy, průjmu a obecných žaludečních potíží. Některé ženy uvádějí delší menstruační krvácení při užívání zázvoru. Je-li zázvor aplikován na kůži, může způsobit podráždění.

Zvláštní upozornění a varování

Použití zázvoru během těhotenství je kontroverzní. Existují určité obavy, že zázvor může mít vliv na plod a pohlavní hormony. K dispozici je také zpráva o potratu v průběhu 12. týdne těhotenství u ženy, která používala zázvor na ranní nevolnosti. Mnohé studie však prokázaly, že zázvor může být bezpečně používán proti ranní nevolnosti, aniž by došlo k poškození dítěte. Nemůžeme popřít riziko předčasného porodu nebo nízkou porodní hmotnost dítěte. Existují i určité obavy, že zázvor může zvýšit riziko krvácení, takže někteří odborníci nedoporučují jeho užívání. Stejně jako u jiných léků během těhotenství je důležité zvážit výhody proti rizikům. Před použitím zázvoru během těhotenství je důležitá konzultace s lékařem.

Není dostatek poznatků o bezpečnosti používání zázvoru během kojení. Pokud chce mít kojící matka stoprocentní jistotu, nedoporučuje se používání zázvoru. S konzumací zázvoru se může zvýšit riziko krvácení.

Zázvor snižuje hladinu krevního cukru, může být tedy nutné upravit dávkování léků na diabetes, ale pouze za dohledu a po doporučení lékaře.

Vysoké dávky zázvoru mohou zhoršit některá srdeční onemocnění.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Je vhodný zázvor na hubnutí?

Zázvor je velice účinný při hubnutí a nemá žádné vedlejší účinky. Zázvor během hubnutí neomezuje aktivitu enzymů produkovaných slinivkou břišní a žlučí produkovanou játry. Díky tomu pomáhá při vstřebávání tuků. Zázvor zvyšuje HDL cholesterol, tedy dobrý cholesterol, díky čemuž dochází k nižším rizikům srdečních onemocnění. Dalo by se říci, že je zázvor ideálním řešením pro vaše srdce i pro váš štíhlý pas. Zázvor snižuje chuť k jídlu a posiluje metabolismus.

Doporučuje se přidání zázvoru a dalšího koření do každodenního jídelníčku, protože se jedná o přirozený způsob, jak omezit chuť k jídlu a jemně zrychlit svůj metabolismus. Pokud je přidán do zeleninových salátů spolu s jiným kořením, získáte dokonalou chuť.

Zdroj: Zázvor je koření, lék a afrodiziakum

Příznaky alergie

Někteří lidé mohou mít po požití zázvoru mírné nežádoucí účinky, včetně pálení žáhy, průjmu a obecných žaludečních potíží. Některé ženy uvádějí delší menstruační krvácení při užívání zázvoru. Je-li zázvor aplikován na kůži, může způsobit lokální podráždění.

Zdroj: Alergie na zázvor

Recepty se zázvorem.

Zázvorová šťáva

Neoloupaný zázvorový kořen omyjte a na struhadle najemno nastrouhejte. Z nastrouhaného zázvoru vymačkejte šťávu. Vymačkanou zázvorovou šťávu přeceďte přes sítko do čisté, uzavíratelné nádoby a tu uložte do chladničky. Před použitím je nutné skleničku ode dna promíchat, jelikož se na dně tvoří sedlina. Do čaje přidávejte 2−3 čajové lžičky zázvorové šťávy. Zázvor by neměly užívat těhotné ženy.

Medový zázvor

Kořen zázvoru nakrájejte na malé kousky, dejte do uzavíratelné skleničky a zalijte medem. Takto připravený zázvor použijte do čaje.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Recept na kandovaný zázvor

Suroviny:

  • jeden až dva velké čerstvé kořeny zázvoru
  • cukr moučka
  • cukr krystal – bílý nebo třtinový

Postup:

Očištěný zázvor nakrájejte na kolečka a vařte půl hodiny v čisté vodě. Potom ho slijte (vývar můžete vypít jako čaj) a dejte znovu vařit cca na dvacet minut, nyní do vody s cukrem (krystalového cukru by mělo být váhově přibližně tolik jako zázvoru, ale nemusí být vůbec, nebo stačí jen 1 polévková lžíce). Zázvor pak už jen sceďte, obalte v moučkovém cukru a vysušte. Na závěr ještě obalte v krystalovém cukru.

Zdroj: Zázvor při kojení

Zázvor při kojení

Zázvor nemá žádné negativní účinky na laktaci. Při užívání zázvoru by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Zvyšuje zázvor tlak?

Zejména pacienti s hypertenzí si kladou otázku, zda zázvor zvyšuje nebo snižuje krevní tlak. Oficiální medicína však nemá takové údaje a antihypertenzní vlastnosti nejsou vědecky prokázané. Nicméně mnoho lidí tvrdí, že zázvor pomáhá krevní tlak snižovat. Pokud je zázvor schopen snížit krevní tlak, tak je to pravděpodobně tím, že svým složením vitamínů, minerálů, aminokyselin a esenciálních olejů přispívá ke zlepšení krevního oběhu. Cévní stěny se očistí od usazenin, jejich svalstvo relaxuje, zrychluje se metabolismus, průtok krve je normální a tlak se sníží.

Je třeba připomenout, že léčit případné hypertenze zázvorem je možné pouze v počáteční fázi. V pokročilých případech se zázvor jako léčebný prostředek nedoporučuje používat.

Zdroj: Vliv zázvoru na krevní tlak

Potravinové doplňky se zázvorem

Užívání 1000mg zázvorových tobolek denně pomáhá regulovat trávicí systém a zabraňovat kyselému refluxu.

I zázvor by měl být stejně jako jiný lék užíván s rozumem. Nadužívání totiž může problémy zhoršit. Pokud je váš žaludek citlivý, vždy používejte zředěnou formu zázvoru. Zázvor je velmi účinný při léčbě nevolnosti u těhotných žen.

Shrnutí:

  • Doporučená denní dávka zázvoru je 4 gramy a může být použita v jakékoli formě.
  • Nepoužívejte zázvor, jestliže trpíte vředy nebo krvácivými poruchami, nebo jestliže užíváte aspirin nebo jiné léky na ředění krve.
  • Nedávejte zázvorové nápoje dětem.
  • Konzumace nakládaného zázvoru pravidelně pomáhá předcházet refluxu.
  • Zázvor představuje nejbezpečnější a nejpřirozenější způsob léčby refluxu.

Zdroj: Zázvor a reflux


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP