Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁZVOROVÝ ČAJ NEGATIVNÍ ÚČINKY

OBSAH

Negativní účinky

U kefíru vyrobeného doma pomocí tibetské houby byly zjištěny negativní účinky jen co se týká konzistence a zážitků při pití. Tento domácí kefír totiž nechutná moc dobře a také obsahuje různé hleny. Tyto vlastnosti mohou u některých lidí způsobit zvracení. Jinak je kefír zdravý a zdraví velice prospěšný.

Zdroj: Kefírová houba

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mlynářová anna.

léčím se s glaukomem, mohu pít zázvorový čaj? nezvyšuje nitrooční tlak?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zázvor je bohatým zdrojem antioxidantů a je užitečný pro zajištění dobrého zdraví očí.
Jeho přímý vliv na nitrooční tlak není znám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zázvor

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁM WARFARIN JAKOU ZELENINU MÁM SNÍŽOVAT NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MOHU VAŽENOU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kozák Ladislav.

myslel jsem že listová zelenina sníží negativní účinky Warfarinu. Platí to i pro vařenou v polévce ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji nexperimentovat, ale naopak stravovat se stále stejně. Warfarin má své nežádoucí účinky, které ale nejsou tolik závažné, jako když uděláte změnu v jídelníčku, která může způsobit krvácení. Základní pravidlo u Warfarinu: Jezte stejné potraviny, jako v době kdy vám byla odebrána krev (Quickův test). Při změně ve stravování je zapotřebí odebrat znovu krev a zjistit její aktuální srážlivost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Zázvorový čaj účinky

Zázvorový čaj nejen báječně chutná, ale je rovněž velmi zdravý. Pomáhá při nemocech z nachlazení, zvyšuje chuť k jídlu (napomáhá trávení), zbaví bolesti v krku. Uvádí se, že má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Kandovaný zázvor pomáhá těhotným ženám proti ranní těhotenské nevolnosti, ale i proti kinetóze, nevolnosti v dopravních prostředcích (auto, lodě, letadlo). Podle některých pramenů napomáhá zázvorový čaj hubnutí, stimuluje centrální nervovou soustavu a působí jako afrodiziakum.

Zdroj: Zázvorový čaj

Diskuze

V diskuzi VIZÍN NA ČERVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Macek.

Mám dotaz, jestli má vizín na červené oči nšjaké negativní účinky , pokud by se používal častěji než 2 x denně ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Jsem oční lékařka a Visine při dlohodobém nebo častém používání oko spíše vysušuje a dochází tak opět ke zhoršení situace s červenáním nebo pálením oka při jeho používání. Zkuste se raději několikrát dobře vyspat, nezdržujte se v zakouřeném nebo prašném prostředí a oko se srovná samo.

Zdroj: diskuze Vizín na červené oči

Zázvorový čaj při nachlazení

Zázvorový čaj je nejšetrnější forma konzumace zázvoru. Má pikantní a osvěžující chuť, často se používá jako domácí lék proti nachlazení, chřipce a bolesti v krku. Jeho příprava je velmi snadná.

Potřebujete: 1 citron, med, zázvor – stejné váhy jako citron

Postup: Do menší skleničky s víčkem vložte nakrájený citron a zázvor na tenké plátky. Směs zalijte medem, tak aby bylo vše ponořeno, a uskladněte v ledničce.

Dávkování: 1 čajovou lžičku směsi dáme do hrnečku a zalijeme horkou vodou (nesmí být příliš vařící, aby nezničila vitamíny a enzymy).

Zdroj: Zázvorový čaj

Poradna

V naší poradně s názvem ZAZVOR PRO DETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Ahoj potrebuju poradit muze rok a pul stare dite zazvorovy sirup nebo caj ze zazvoru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zázvor není bezpečný u malých dětí, protože je příliš agresivní na jejich rozvíjející se zažívací systém. V alternativní medicíně se zázvor používá k léčbě koliky a žaludečních problémů u dětí, ale v této věkové skupině to není považováno za bezpečné. Kromě toho byste neměla užívat zázvor, pokud kojíte. Zázvor může být bezpečný u dětí ve věku od dvou let. Zde už může být použit k léčbě mírných zažívací potíží a při bolestech hlavy. Nicméně, věk nemusí nutně znamenat, že zázvor bude bezpečný prostředek pro vaše dítě. Vždy se o bylinných lécích poraďte se svým dětským lékařem, protože byliny mohou způsobit nežádoucí účinky a představují riziko lékových interakcí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zazvor pro deti

Zázvorový čaj s mlékem

Potřebujete: 3 čajové lžičky zázvoru, 1 šálek vody, 2 šálky mléka (možné je i sójové mléko), med nebo hnědý cukr, citron

Postup: Nastrouhejte zázvor na tenké plátky, dejte ho do sítka na čaj a vložte do konvice. Zalijte vařící vodou, přikryjte víčkem a nechte louhovat 10–15 minut. Poté přidejte mléko. Dochuťte medem nebo hnědým cukrem a citronem.

Zdroj: Zázvorový čaj

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
může se během diety při dně konzumovat zázvorový čaj? Myslím z čerstvého nastrouhaného zázvoru, oslazený medem + citron. Díky za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna je komplexní forma artritidy charakterizovaná ukládáním krystalů kyseliny močové v těle, která postihuje klouby. Kyselina močová je látka, která vzniká při rozkladu purinů v těle, je životně důležitým prvkem pro syntézu DNA, cirkulaci, trávení a vstřebávání živin. Krev transportuje kyselinu močovou do ledvin a přebytečné množství se vylučuje přes ně ven. Když ledviny nemohou eliminovat přebytek kyseliny močové, ukládá se v těle a způsobuje dnu, nazývanou také hyperurikemie.
Zázvor a dna?
Zázvor je všestranná bylina známá pro své silné léčebné a kulinářské účely. Silné protizánětlivé účinky zázvoru snižují zánět, otoky a snižují hladinu kyseliny močové v krvi a poskytují úlevu při záchvatech dny.
Recept na zázvorový čaj
Nastrouhejte 3cm zázvoru, zalijte vroucí vodou po dobu 5-10 minut a pravidelně tento silný odvar pijte po celý den, abyste si ulevili od bolesti kloubů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doporučená dieta při dně

Zázvorový čaj v těhotenství

Těhotné ženy to nemají jednoduché. Ačkoli těhotenství není nemoc, je to jiný stav, který přináší spoustu změn. Bylinky, na něž byste měly v těhotenství v případě nachlazení zapomenout, jsou hřebíček, skořice, zázvor, lékořice, eukalyptus, tymián, majoránka, prvosenka, sedmikráska, divizna, podběl a šalvěj. Zázvor bývá doporučován pouze na počátku těhotenství proti ranním nevolnostem, a to ve velmi malém množství. Dokáže značně prokrvovat, a dokonce by mohl vyvolat i předčasný porod!

Zdroj: Zázvorový čaj

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Zázvor je lék snad na všechno :D pomáhá udržet normální hladinu cukru v krvi, při chřipce, rýmě a nachlazení je to pro mě opravdu první záchrana.

Zdroj: diskuze Zázvorový čaj na nachlazení a jeho užívání

Zázvorový čaj pro děti

Zázvor oloupeme, nastrouháme (asi 2 x 2 x 3 cm), vložíme do konvice a spaříme 1,5 litrem vody. Poté vymačkáme šťávu z jednoho citronu. Zázvorový čaj je nejlepší sladit medem. Základ můžeme dochucovat dalšími ingrediencemi:

Do konvice přidáme k zázvoru dva sáčky kvalitního čaje.

Do nádoby se širokým hrdlem nadrobno nakrájíme ke strouhanému zázvoru ještě šťavnaté ovoce: mandarinku, kiwi, pomeranč. Naléváme tak, aby se ovoce dostalo do šálků.

Přidáme koření: 3–4 hřebíčky, na špičku nože mleté skořice, 3–4 kuličky nového koření (platí i pro ovocnou variantu).

V konvici spolu se zázvorem rozmícháme dvě polévkové lžíce kvalitního džemu (nejlépe vlastní výroby, výborný je například meruňkový). Můžeme přidat i čaj v sáčku. Tuto variantu už nepřislazujeme.

Zdroj: Zázvorový čaj

Poradna

V naší poradně s názvem TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Zajímá mě zda je možné dělat kefír z tibetské houby v sojovém mléce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Ze sójového mléka kefír dělat nejde. Vznik kefíru je závislý na laktóze a tu sojové mléko nemá.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Zázvorový čaj a hubnutí

Pravidelná konzumace zázvoru má nejen blahodárné účinky, ale může se projevit i na vaší snaze zhubnout. Zázvor je díky své pikantní chuti vhodným kořením do celé řady jídel. Obecně pikantní jídla napomáhají při hubnutí. Pikantní, pálivé jídlo zvyšuje teplotu těla, což je dobré pro rychlejší metabolismus a spalování kalorií. Zázvorový čaj na hubnutí si připravíme tak, že nastrouháme nebo nasekáme přibližně půl šálku čerstvého zázvoru. Dnes jej koupíme ve většině supermarketů. Naporcovaný zázvor vložíme do nádoby a zalijeme vodou. Tuto směs přivedeme k varu a necháme asi 10 minut vařit – záleží, jak silný čaj chceme připravit. Nakonec jej můžeme osladit menším množstvím medu. Takto připravený čaj pak můžeme pít 3x denně teplý nebo studený. Zázvor je obecně velmi dobře snášen. Jen málokdo má s jeho konzumací nějaké problémy. Snad kromě chuťového vjemu nejsou známy žádné výrazné vedlejší účinky spojené s jeho užitím. Pouze při vysokých dávkách může hrozit podráždění žaludku, pálení žáhy, nebo dokonce průjem.

Zdroj: Zázvorový čaj

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Tahle kefírová kultura skutečně žádné negativní účinky nemá. Jenže existuje další tibetská houba s názvem Cordyceps, která negativní účinky má. Z Cordycepsu se nedělá kefír, ale konzumují se přímo houby Cordycepsu, které mají výrazný blahodárný účinek na organismus. Mimo tyto přednosti v sobě tibetská houba skrývá i nebezpečí v podobě negativních účinků. Při užívání hrozí riziko krvácení, například při říznutí nebo při operaci. Tento účinek může být dále posílen léky proti srážení krve - anticoagulanty. Tibetská houba Cordyceps totiž zpomaluje srážlivost krve. Dále hrozí rozbouření autoimunitních onemocnění jako je například lupus, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida. V těchto případech by se neměla tato tibetská houba užívat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Zázvorový čaj s citronem

Potřebujete: 1cm plátek oloupaného čerstvého zázvorového kořene, 0,5 litru vařící vody, podle chuti citron, med, skořici, pomeranč, mandarinku, hřebíček

Postup: Oloupaný zázvor nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do sklenice a zalijeme vodou. Necháme 15 minut vyluhovat. Poté čaj přecedíme a dochutíme. Můžeme přidat citronovou, mandarinkovou nebo pomerančovou šťávu, skořici, hřebíček a dosladit medem. Pokud si uděláme variantu čaje s citronem a medem, můžeme ho nechat vychladit a máme výborný osvěžující nápoj pro letní dny. V tom případě ale nepoužíváme skořici a hřebíček.

Zdroj: Zázvorový čaj

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

zdravím, já mám doma tibetskou houbu a dělám si z ní kefír jen v sojovém mléce a nemám s tím žádný problém

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den,mohla byste mi prosím napsat,jak děláte kefír ze sojového mléka?moc Vám děkuji Lenka

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Zázvorový nápoj

Potřebujete: 20 g zázvoru (2–3 cm), sodu nebo perlivou minerální vodu, 3 ks limetky, 3 lžíce třtinového cukru, dále džbán (alespoň litrový), struhadlo, ledové kostky, míchací lžičku

Příprava: Zázvor oloupeme (například škrabkou na brambory) a co nejjemněji nastrouháme do džbánu, vymačkáme šťávu z jedné limetky. Zalijeme sodou nebo perlivou minerální vodou, promícháme a dáme louhovat alespoň na 20 minut do lednice. Pokud nemáte rádi kousky zázvoru v limonádě, je na čase limonádu přecedit (nebo kousky „vylovit“ malým cedníkem či lžící). Přidáme třtinový cukr a důkladně promícháme tak, aby se rozpustil. Na závěr vložím kostky ledu a dvě limetky nakrájené na čtvrtiny.

Zdroj: Zázvorový čaj

Poradna

V naší poradně s názvem TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Schneiderová Alena.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mohu užívat tibetskou houbu,když užívám Warfarin na ředění krve.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Otázkou je zdali máte na mysli tibetskou houbu na výrobu kefíru a nebo sušenou houbu Cordyceps. Tu první - kefírovou společně s Warfarinem můžete používat. Tu druhou - sušenou raději s Warfarinem neužívejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Negativní účinky

Pití kombuchy není v zásadě omezené ani věkem, ani zdravotním stavem člověka – je vhodná prakticky pro každého. Negativní účinky se objevují hlavně u lidí, kteří s pitím kombuchy začínají. Nejsou nijak vážné, obvykle jde o nevolnost, pálení žáhy či střevní problémy. Příčin může být několik – důsledky pročišťování organismu, přílišná stimulace imunitního systému nebo překyselení žaludku. Těmto potížím se dá zabránit vyšším příjmem tekutin, pitím menšího množství kombuchy nebo pitím nápoje zároveň s jídlem. Jednou z možností je ale také alergická reakce. Jinak se kombuše nic vytknout nedá, jedině snad poměrně vysoký obsah kofeinu v zeleném nebo černém čaji, ze kterého se nápoj vyrábí.

Zdroj: Kombucha

Zázvor při kojení

Zázvor nemá žádné negativní účinky na laktaci. Při užívání zázvoru by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Tribulus a alkohol

Zajímavostí je kombinace tribulusu a alkoholu. Selským rozumem bychom řekli, že bude negativní. Je to ale právě naopak. Pokud jste to večer a popíjením alkoholu přehnali, zkuste si ráno namísto šumivé tabletky uvařit čaj z kotvičníku. Uvidíte, jak vaši kocovinu zažene. A když ne zcela, tak ji alespoň velmi podstatně zmírní. Další variantou je prokládat přímo popíjení alkoholu právě tímto čajem.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky

Negativní účinky při vnitřním užívání

Jejich účinek je velice široký a hlavním využitím je především tlumení imunitního systému člověka na mnoha úrovních. Kortikoidy dokážou zablokovat například silnou autoimunitní nebo alergickou reakci, například u astmatu nebo u výskytu atopického ekzému na kůži.

Kortikoidy se mohou využívat v podobě tablet, mastí nebo i inhalačních kortikoidních léků.

Pokud se kortikoidy podávají v tabletách, vstřebávají do krve v miligramových dávkách a mívají nežádoucí účinky na celou látkovou výměnu organismu.

Dávky inhalačních kortikoidů jsou mikrogramové a vstřebávají se minimálně do krve, takže jsou svými nežádoucími účinky prakticky neškodné. Působí jen v tom místě, kde je to žádoucí, a na zbytek těla nemají prakticky žádný vliv, pokud je jejich dávkování v odpovídajícím množství.

Kortikoidy jsou na jednu stranu velice účinné, ale na druhou stranu velmi zrádné léky. Užívá-li pacient kortikoidy dlouhodobě a pak je náhle vysadí, může dojít až k jeho ohrožení na životě. Nadledviny člověka dlouhodobě užívajícího kortikoidy, je totiž přestanou přirozeně vyrábět. Vysazování musí proto probíhat postupně.

Jedním z nežádoucích účinků kortikoidů je celkové utlumení imunitních reakcí organismu, člověk se tak stává náchylnějším k různým infekcím a ke vzniku nádorových onemocnění.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Negativní účinky

Kočičí dráp je obecně dobře snášen a považuje se za netoxický. Vzhledem k tomu, že silně stimuluje imunitní systém, nedoporučuje se však osobám s transplantací jakéhokoliv orgánu. Osoby s autoimunitním onemocněním by neměly užívat kočičí dráp dlouhodobě, i když nejsou k dispozici studie potvrzující negativní vliv. Také těhotné a kojící ženy a děti do 6 let by kočičí dráp neměly užívat.

Čaj z kočičího drápu je silnou přírodní antikoncepcí. Ještě jednou proto zdůrazňujeme, že se vnitřní užívání kočičího drápu v žádném případě nedoporučuje ženám, které chtějí otěhotnět, nebo ženám těhotným. Indiáni Cashibo v Peru Vilcacoru dodnes používají jako antikoncepci. Za tímto účelem se vaří kořeny rostliny Uncaria tomentosa a odvar se pije po dobu tří měsíců. Tato antikoncepční kúra údajně způsobuje 3–4 letou sterilitu. Nemusíte se však obávat toho, že by vám způsobila sterilitu trvalou.

Zdroj: Kočičí dráp

Jak se bránit vedlejším účinkům

Závažnými poruchami způsobenými užíváním kortikoidů jsou ohroženy především malé děti, rovněž u těhotných žen je nutné tyto prostředky aplikovat velice opatrně. Kortikoidy by měly být užívány v takové dávce a formě, aby způsobovaly co nejmenší škodu. Každý lékař si musí si být vědom možných vedlejších účinků těchto léčiv, a pokud pacienta těmto účinkům vystaví, pak k tomu musí mít důvody. U každého pacienta se tato situace řeší individuálně. Při užívání kortikoidů je však vždy konzultace s lékařem nutná. Ten zváží, zda pozitiva takovéto léčby převládnou nad možnými negativy.

Samotná léčba kortikoidy nestačí. Je důležitá změna životního stylu a stravovacích návyků. Pokud pacient toto neakceptuje, tak mu nepomůže ani sebelepší terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP