Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZBARVENÍ STOLICE PO VITAMÍNECH

OBSAH

Měkká a páchnoucí stolice

Lehce zapáchající stolice, která plave nebo je obtížně smývatelná, může znamenat, že je zvýšeno ukládání tuku ve stolici. Stolice je někdy také bledá.

Zdroj: Druhy stolice

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Moní.

Dobrý den, na svém malíčku a palci pozoruji již nějakou dobu toto zbarvení pruh. Lakuji si nehty tak jsem myslela, že je to zbarvení po lakovaní, ale vůbec to neodrůstá a přijde mi, že to zasahuje i do nehtového lůžka u malíčku viz foto. Děkují Za Vaši odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o drobné krvácení do struktury nehtu, a to ho zbarvuje do tmava. Příčina může být v mechanickém namáhání nebo ve vývoji nehtu vlivem věku. Zamyslete se, jestli boty, které používáte, nejsou příliš těsné. Nebo jestli třeba více nechodíte, než dříve. Odbornou pomoc můžete dostat v ordinaci kožního lékaře a nebo u ortopeda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Příznaky

Příznaky, které se mohou objevit u páchnoucí stolice:

  • tekutá stolice nebo průjem;
  • měkká stolice;
  • časté pohyby střev;
  • bolest břicha;
  • nevolnost;
  • zvracení;
  • nadýmání;
  • nadýmání břicha.

Odporně páchnoucí stolice může být známkou vážného zdravotního stavu. Okamžitě navštivte svého lékaře, pokud se u vás objeví některý z následujících příznaků:

  • krev ve stolici;
  • černá stolice;
  • světlá acholická stolice;
  • horečka;
  • bolest břicha;
  • neúmyslné hubnutí;
  • zimnice.

Zdroj: Kyselý zápach stolice u dospělých

Diskuze

V diskuzi FIALOVÉ ZBARVENÍ NA ŽALUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Arnošt Paulík.

Dobrý den
Jmenuji se Arnošt Paulík, je mi 29.let.
Již 14.dní mě trápí fialové zbarvení na žaludu.
Předkožka mi jde bez problémů, a bez bplestí přetáhnout, a stáhnout.
Fialkové zbarvení na žaludu mám přesně na pravé straně podélně směrem k uzdičce u dutinky, a to samé mám i na levé straně. Navrchu na žaludu to zbarvení nemám. Když si na ten žalud chytnu nepálí mě to, a ani mě to nebolí, když jdu na malou stranu. Nevím jest-li jde o nějakou vážnější věc, a nebo nejde. Nevím jest-li to má něco společného, že 3 týdny jsem bral antibotika v tobolkách, a, že nyní beru dalších 14 dní antibiotika v kapačkách na vyléčení zánětu močových cest, a jest-li to nemá souvislost, že od 31.8 jsem bral 5 dní silnější chemoterapií? Děkuji Vám předem za radu, případné doporučení atd.... Nikdy jsem to fialové zbarvení na žaludu neměl, zůstal jsem úplně překvapený, jak jsem si to zjistil. Každé ráno se sprchuji, a každý den dodržuji intimní chygienu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fialové zbarvení na žaludu

Barva stolice

Majitel psa má možnost posoudit nejen konzistenci stolice, ale také její barvu. Barvu stolice určují žlučová barviva, která vznikají v játrech, a to jako důsledek rozkladu červeného krevního barviva.

Barvu stolice ovlivňuje značně i krmivo. Velké množství masa způsobuje tmavší barvu stolice, stejně tak jako borůvky, pokud je pes jí. Pokud psovi podáváme více zelené zeleniny, mohou mít výkaly nazelenalou barvu. Mrkev nebo červená řepa mohou mít za následek, že se stolice zbarví dočervena, mléčné produkty nebo vejce zase barví spíše dožluta.

Nezávisle na tom existují i zbarvení, která vás upozorní na chorobné procesy.

Zdroj: Černá stolice u psa

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Řepova.

Dobrý den manžel má všechny nehty na rukou růžové . Nevím od kdy všimla jsem si toho az dnes .Jestli mi můžete říct jestli to není nic špatného moc děkuji Repova
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zbarvení nehtů do červena může být příznakem různých potíží, některých i nebezpečných. Mezi ně patří možné krvácení do mozku, srdeční choroba, vysoký krevní tlak, onemocnění plic, mrtvice, otrava oxidem uhelnatým. Nejlepší řešení pro rozpoznání příčiny nového zbarvení nehtů bude návštěva praktického lékaře. Ten může rychle provést některé testy, které napomohou k vyjasnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci nehtů na rukou

Černá stolice

Černé zbarvení stolice může být neškodným projevem, ale také projevem zákeřného onemocnění. Pokud se objeví krev v zažívacím traktu v oblasti žaludku, dvanácterníku a v tenkém střevě, dojde k jejímu natrávení a zbarvení do černé až dehtové barvy. Tato krev je absorbována ve vyšším gastrointestinálním traktu. Může se jednat o krvácivé vředy v oblasti jícnu, žaludku nebo dvanácterníku. Konzumujete-li však produkty obsahující železo, budete mít rovněž stolici zbarvenou dočerna, přičemž se nejedná o patologický stav. Takže než začnete panikařit, nejprve si zrekapitulujte, co jste snědli. Černou stolici také způsobují velmi zdravé a vitamíny nabité borůvky nebo lékořice.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva

Poradna

V naší poradně s názvem TLOUSTNUTÍ PO VITAMÍNECH ŘADY B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edita.

Zdravím, díky za odpovd. Na tom mag.citrate, je napsaný., že obsahuje vit. B6 a B12. Proto jsem ty vitamíny zmiňovala.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Teď je to jasné.
Vitamin B6 působí jako mírné diuretikum (odvodnění organismu), které se vyplavuje ledvinami a pomáhá vám zhubnout. Vitamín B6 pomáhá tělu přeměňovat glykogen na glukózu efektivněji, což vám dává více energie, aniž byste musela jíst více sacharidů. Tímto efektem de facto mírně potlačuje chuť k jídlu.
U vitamínu B12 studie ukazují, že jeho nedostatek může někdy vést ke ztrátě chuti k jídlu. Pokud užíváte doplněk B12 k doplnění tohoto deficitu, tak můžete přechodně na začátku léčby zaznamenat zvýšení chuti k jídlu, ale jen do obnovení normální hladiny. Obecně platí, že užívání B12 by nemělo zvyšovat ani snižovat chuť k jídlu a ani vést k nárůstu tělesné hmotnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín b12 přibývání na váze

Zelená stolice

Pro normální peristaltiku střeva je charakteristická zelená barva. Pohyby střevního ústrojí začínají zbarvovat stolici do zeleného odstínu, čímž vzniká takzvaný zelený chvost na vaší stolici. Zelené potraviny a zelená zelenina taktéž zbarvují stolici do tohoto odstínu. Patří sem například listový salát, okurky, papriky a další. Rovněž potravinové doplňky a doplňky stravy se železem mohou při rychlé distribuci stolice způsobit zelený odstín. Rychlá peristaltika střeva navíc neposkytuje dostatek času k rozkladu žluči, čímž zůstává charakteristická zelená barva stolice. Toto jsou tedy hlavní příčiny zeleného zbarvení stolice.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva

Diskuze

V diskuzi ZŮSTÁVÁ V KONEČNÍKU STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Hejlová.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu, delší dobu mě trápí ´častá stolice, která je střídavá a všimla jsem si při sprchování, že mi v konečníku zůstává stolice!!! Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marketa.

Dobry den dcera ma problem je ji 7 a ma vetcne umazany kalhotky nekdy i stolici .Necítí,kdyz to jde ven:-( dekuji za odpoved p. Černá

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Černá stolice po živočišném uhlí

Živočišné uhlí a preparáty obsahující železo způsobují černé zabarvení stolice.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice u dospělého

Léčba světlé stolice

Světlá stolice se neléčí. Pokud se u vás objevuje opakovaně světlá stolice, tak je nutné, abyste navštívili lékaře. Ten určí příčinu vašich zdravotních problémů. Podle konkrétní příčiny se pak bude také odvíjet léčba. Světlá stolice představuje pouhý příznak, je třeba vždy řešit primární zdravotní problém.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Diskuze

V diskuzi DRUHY STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

co je pricinou kdyz zustavaji zbytky stolice v konecniku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aaa.

muze jit o alergii na laktozu, vynechte mleko, jogurty a vse, v cem je mleko..

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Žloutenka a světlá stolice

Typickým příznakem žloutenky je světlá, acholická stolice.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Diskuze

V diskuzi ŘIDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den měl bych dotaz. Moje stolice je tak poslední měsíc řidší. Je to taková kaše ale někdy zase hustší nevíte čim by to mohlo být ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řidká stolice

Co znamená oranžová stolice

Zatímco některé neobvyklé barvy stolice naznačují potenciální zdravotní problém, oranžová je obvykle neškodná a dočasná změna barvy. Mezi příčiny oranžové stolice zpravidla patří určité potraviny nebo přísady do potravin. Jakmile jsou stráveny, vaše stolice by se měla vrátit do normálu. Konzultace s lékařem je na místě, pokud je oranžová stolice řídká nebo tekutá a vypadá jako vytékající oranžová tekutina z konečníku.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na to jestli je v pořádku zda moje beta je v pořádku, když má na konci ploutví bílé zbarvení asi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Beta bojovnice

Rychle klesající stolice

Rychle klesající stolice může znamenat, že osoba nekonzumuje dostatek vlákniny, to je dostatek takových potravin, jako je zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, nebo dostatek pitné vody. Tato stolice je často tmavá, protože zůstává ve střevech po delší dobu.

Zdroj: Druhy stolice

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den,
prosím Vás o zhodnocení. Dnes jsem si všimla tmavší hnědé skvrny (čáry) u spodního okraje nehtu. Můžu se zeptat o co by se mohlo jednat?
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii toho není moc vidět. Doporučuji prohlídku v ambulanci kožního lékaře, kde mají lepší zobrazovací metody, díky kterým je možné lépe určit příčinu tohoto zbarvení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Je to nebezpečné?

Pokud zelená stolice vzniká po konzumaci potravin, které obsahují chlorofyl, nemusíme mít obavy. Zelená stolice může znamenat i následek užívání antibiotik. Ovšem zelená stolice může být i následkem různých závažných onemocnění. Obecně platí, že pokud zelená barva stolice nezmizí po dvou až třech dnech, je třeba navštívit lékaře z důvodu stanovení správné diagnózy.

Zdroj: Tmavě zelená stolice u dětí

Fotografie světlé stolice

Tady je několik fotek, na kterých je vidět světlá (acholická) stolice: acholická stolice foto.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Co znamená tmavá stolice a současná bolest hlavy

Tmavá dehtovitá stolice ukazuje na krvácení ze žaludku či jícnu, které často bývá doprovázeno dalšími příznaky, jako je bledost, únava, bolest hlavy a bušení srdce.

Zdroj: Stolice u dětí

Zelená stolice

Játra neustále vyrábějí žluč, jasně zelenou tekutinu, která je vylučována přímo do tenkého střeva, nebo je uložena ve žlučníku.

Zdroj: Druhy stolice

Co znamená nezdravá stolice?

  • Tmavá stolice s příměsí hlenu může odkazovat na krvácení v traktu. Příčinou může být prasklý žaludeční vřed, popřípadě i jjiná vážnější onemocnění traktu. Rozhodně je vhodné navštívit lékaře.
  • Žlutá nebo zelená stolice se zpravidla objevuje během průjmu. Žlutá barva může souviset s onemocněním jater, popřípadě s problémy ve žlučovodu.
  • Tenká stolice nebo stolice rozdělená na více částí může předznamenávat některé z onemocnění tlustého střeva.

Zdroj: Druhy stolice a jejich příčiny

Co znamená černá stolice u dětí

K tmavé stolici může u dětí dojít například při zácpě. Zde je důležité především řešit zácpu, aby dítě netrpělo.

Zdroj: Tmavá stolice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP