Téma: 

zdroj kolagenu v jídle


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

NADÝMÁNÍ A PLYNATOST

Nadýmání po jídle

Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.

Detail odstavce: Nadýmání po jídle
Zdroj: Nadýmání a plynatost
Zveřejněno: 22.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kolagen v potravinách

Já, jako zdroj kolagenu ráda používám vařené hovězí maso, konkrétně kližku. Hovězí kližka totiž obsahuje nejvíce kolagenu ve svalových přepážkách. Vařením kolagen řídne a pokrývá tak celé maso a díky svým choťovým vlastnostem jej činí také velmi chutným. Zároveň je kolagen obsažen pak i ve vývaru. Takže, kdo chce přírodní kolagen a hodnotné bílkoviny s minimem tuků, ten volí hovězí kližku - pečenou nebo vařenou.

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách
Odesláno: 3.3.2011 uživatelem Milada
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KLOKAN NA KLOUBY, ŠLACHY A VAZY

Dávkování

Užívejte 1 kapsli 1x denně společně s jídlem nebo po jídle a zapijte dostatečným množstvím tekutin. Přípravek na klouby Klokan obsahuje v 1 kapsli kukuřičný škrob, želatinu, Cartidyss (kolagenové proteiny typ II), Collys (kolagenové protein typ I), kyselinu askorbovou, stearan hořečnatý, chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, hydroxyprolin, oxid titaničitý, kyselinu hyaluronovou a nativní kolagen typu II. Kloubní výživa Klokan není vhodná pro děti do 3 let. Balení obsahuje 30 tablet zdarma.

Cena kolagenu Klokan.

Detail odstavce: Dávkování
Zdroj: Klokan na klouby, šlachy a vazy
Zveřejněno: 15.3.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: vitamíny pro růst řas

Vitamíny podporující růst řas jsou stejné jako pro podporu růstu vlasů. Na podporu růstu vlasů a řas nejlépe funguje toto: dobrá bílkovinová strava (například Smacker), pak hodně kolagenu (například Colafit) a pak především Zinek - 30mg každý den po posledním jídle.
Neoficiálně na růst řas působí i léky na Glaukom, například kapky Lumigan.

Zdroj: diskuze Vitamíny pro růst řas
Odesláno: 3.1.2012 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KLOKAN NA KLOUBY, ŠLACHY A VAZY

Kloubní výživa Klokan

Přípravek na klouby Klokan představuje unikátní revoluční formu kolagenu, neboť jako jediný přípravek v ČR kombinuje 3 typy kolagenu a vitamín C pro normální tvorbu kolagenu přirozeně obsaženého v chrupavkách, vazech a šlachách. Kloubní výživa Klokan je unikátní a efektivní kombinací 7 složek v jednom přípravku: tři kolageny, vitamín C, glukosamin, chondroitin a kyselina hyaluronová z bezpečného přírodního zdroje. Kloubní přípravek Klokan je také jediný kolagen na trhu, který není z jatečního dobytka. Klokan na klouby je doplněk stravy.

Detail odstavce: Kloubní výživa Klokan
Zdroj: Klokan na klouby, šlachy a vazy
Zveřejněno: 15.3.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

DOPLNĚNÍ KOLAGENU POMOCÍ CEMIO KAMZÍK

Balení

60 kapslí - dávka na 2 měsíce

Detail odstavce: Balení
Zdroj: Doplnění kolagenu pomocí Cemio Kamzík
Zveřejněno: 1.12.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Kurkuma

Ahoj, nedaří se mi objevit nějaký zdroj, kde zakoupit rostlinu kurkumy, poradí mi někdo??? Děkuji

Zdroj: diskuze Kurkuma
Odesláno: 23.8.2018 uživatelem Marie Plachá
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

DOPLNĚNÍ KOLAGENU POMOCÍ CEMIO KAMZÍK

Složení v jedné kapsli Cemio Kamzík

Nosič (sójový olej, kokosový olej), želatinový obal (želatina, glycerol, čištěná voda), kyselina askorbová, emulgátor (sójový lecitin), hovězí kolagen, barvivo (oxid titaničitý, oxid železitý).

Detail odstavce: Složení v jedné kapsli Cemio Kamzík
Zdroj: Doplnění kolagenu pomocí Cemio Kamzík
Zveřejněno: 1.12.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: kolagen v potravinách

také používám kolagen od Rosenpharmy. Moc mi pomáhá na klouby, kůži, vlasy a nehty. Prodávají více řad kolagenu, lepší je, podivat se na jejich stránky

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách
Odesláno: 19.12.2016 uživatelem Sofie Pokoutná
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CUKROVKA - NAMĚŘENÉ HODNOTY

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Detail odstavce: Hodnoty cukru po jídle
Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty
Zveřejněno: 14.8.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: žlutá stolice

Většinou do 10-20minut po jídle -průjmová stolice (většinou voda) žluté barvy. Někdy tato stolice je i v klidu.(mimo stavu po jídle)
Žlučník mám od 40 let ex. Zůstal mi chronický zánět slinivky.
Je mi 79let.
užívám tyto léky: Betahistin, tezeo, Tenaxum, Digoxin, Betalog, Siofor 2tabl 500ml)Apo Allopurinol, Warfarin, Tootvacard, Verospiron

Zdroj: diskuze Žlutá stolice
Odesláno: 22.3.2018 uživatelem Anna Košutová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

DOPLNĚNÍ KOLAGENU POMOCÍ CEMIO KAMZÍK

Cemio Kamzík dávkování

Užívejte 1 kapsli denně, kdykoliv během dne. Pro optimální účinnost doporučujeme užívat minimálně 2-3 měsíce. Tuto kúru opakujte několikrát do roka. Doplněk stravy Kamzík lze užívat i trvale.

Detail odstavce: Cemio Kamzík dávkování
Zdroj: Doplnění kolagenu pomocí Cemio Kamzík
Zveřejněno: 1.12.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Dotaz

Jak tabulky přesně užívat,s jídlem nebo bez jídla .Beru 2 tobolky večer po jídle může být?

Zdroj: diskuze Dotaz
Odesláno: 11.6.2016 uživatelem Renats
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Vrásky

Já straním potravinnovým doplňkům, raději než krémům. Na výsledek si sice musíte chvilku pčkat, tak 2 týdny, ale je to trvalejší. Užívám Kaguamin, má v sobě vysoký procento kolagenu. www.kaguma.cz

Zdroj: diskuze Vrásky
Odesláno: 7.12.2010 uživatelem Avap
Počet odpovědí: 0


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: zdroj sám na sebe?

Článek zajímavý, ale referenční odkaz, který odkazuje sám na sebe, tomu z mého pohledu snižuje důvěryhodnost a hodnotu...

Zdroj: diskuze Zdroj sám na sebe?
Odesláno: 24.2.2017 uživatelem RS
Počet odpovědí: 0

DOPLNĚNÍ KOLAGENU POMOCÍ CEMIO KAMZÍK

Co obsahuje produkt Cemio Kamzík?

Cemio Kamzík obsahuje kolagen typu I, který je přítomný ve šlachách, vazech a kostech, kde vytváří poměrně silná vlákna. Tato kolagenová vlákna se dále spojují do objemných vláknitých svazků, podobných provazu, protože vazy a šlachy musí vydržet silný tah. Kolagen typu I je nejrozšířenějším typem kolagenu a vyskytuje se také v pokožce, proto má kolagen Cemio Kamzík významný vliv na vzhled a kvalitu pokožky.

Cemio Kamzík také obsahuje kolagen typu II, který se nejvíce vykytuje v chrupavce. Zde naopak vytváří husté prostorové sítě z velmi tenkých vláken, protože chrupavka je namáhána především tlakem ve všech směrech. Kolagen typu II drží chrupavku pohromadě a zajišťuje její pevnost a odolnost.

Cemio Kamzík obsahuje také důležitý vitamín C, který je nepostradatelnou látkou pro správnou tvorbu kolagenu v organismu. V případě jeho nedostatku se v těle nevytváří plnohodnotný kolagen a vlákna nemají správnou, dostatečně pevnou strukturu, což se projevuje destrukcí pojivových tkání.

Detail odstavce: Co obsahuje produkt Cemio Kamzík?
Zdroj: Doplnění kolagenu pomocí Cemio Kamzík
Zveřejněno: 1.12.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kolagen

No já mám tu stejnou zkušenost jak vaše manželka. Pokožka je po kolagenu hebčí a mám posit, že můj vzhled je mladistvější po čtyřicítce.Vyzkoušela jsem kolagen forte od rosenpharma.cz, jsem s ním naprosto spokojená

Zdroj: diskuze Kolagen
Odesláno: 5.12.2016 uživatelem Zuzka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

DOPLNĚNÍ KOLAGENU POMOCÍ CEMIO KAMZÍK

Upozornění pro potravní doplněk Cemio Kamzík

Doplněk stravy. Není určeno pro děti do 3 let. Výrobek je bez cukru, bez laktózy a bez lepku. Nepřekračujte doporučené dávkování. Přípravek není určen jako náhrada pestré stravy. Ukládejte mimo dosah dětí. Uchovávejte v suchu při teplotě 15-25 °C. Chraňte před vlhkem a přímým slunečním zářením.

Detail odstavce: Upozornění pro potravní doplněk Cemio Kamzík
Zdroj: Doplnění kolagenu pomocí Cemio Kamzík
Zveřejněno: 1.12.2012

DOPLNĚNÍ KOLAGENU POMOCÍ CEMIO KAMZÍK

Pro koho je Cemio Kamzík dobrý?

  • Kolagen Cemio Kamzík je dobrý pro lidi, kteří nadměrně zatěžují své klouby (těžce pracující, aktivní i rekreační sportovci, lidé s nadváhou),
  • Kolagen Cemio Kamzík je dobrý pro starší lidi nebo lidi potýkající se s pohybovými obtížemi.
  • Kolagen Cemio Kamzík je vhodný pro lidi s vrozenými vadami.
  • Kolagen Cemio Kamzík je vhodný i pro starší děti a dospívající mládež v období jejich růstu.

Detail odstavce: Pro koho je Cemio Kamzík dobrý?
Zdroj: Doplnění kolagenu pomocí Cemio Kamzík
Zveřejněno: 1.12.2012

BOLEST BŘICHA

Bolest břicha po jídle

Pokud souvisí vaše bolesti s jídlem, je nutné shromažďovat informace o jídle, ale i charakteru a místě bolestí. Jedině tak může lékař dojít k přesnějšímu závěru a navrhnout vhodnou léčbu. Vředy lze rozpoznat podle bolesti vznikající při jídle nebo krátce po něm a vyskytující se pod dolním okrajem hrudní kosti. Vznik vředů souvisí také se stresem, alkoholismem, kouřením, častým přísunem kofeinu, nepravidelnou a nevyváženou stravou, někdy za jejich vznik může i genetika. Při kyselém, kořeněném nebo smaženém jídle se bolesti stupňují, zatímco po konzumaci mléčných a zásaditých přípravků proti žaludečnímu překyselení mohou ustupovat. Obdobným projevem lze charakterizovat i žlučníková či slinivková onemocnění. Kolika žlučníku se objevuje po konzumaci tučných pokrmů, a to až v řádu několika hodin. V zažívacím traktu se totiž při dodání tuku vyplaví hormony, které podněcují žlučník k výdeji žluči. Ta je při trávení tuků nezbytná, avšak objeví-li se v cestě překážka (například v podobě kamene), zareaguje žlučník dalšími a dalšími stahy, které způsobují pacientovi silné bolesti a záchvat. Produkty slinivky břišní se na trávení podílejí prostřednictvím enzymů, činnost slinivky pak vyvolá přítomnost potraviny v žaludku a dvanáctníku. Pokud je však pankreas zasažen nádorem či zánětem, vzniká bolest po každém jídle, objevit se může i průjem. Pacienti popisují bolest jako ránu dýkou a krátkou úlevu přináší jen poloha na všech čtyřech.

Pokud máte bolesti břicha po jídle delší dobu, vyhledejte co nejdříve svého praktického doktora. Ten vás pak pravděpodobně pošle na oddělení chirurgie či gastroenterologie. Včasná diagnóza je nutná především u slinivkových chorob, kvůli bolestem však většinou pacienti návštěvu lékaře příliš neodkládají.

Detail odstavce: Bolest břicha po jídle
Zdroj: Bolest břicha
Zveřejněno: 18.10.2015

VITAMÍN C (KYSELINA ASKORBOVÁ)

Charakteristika vitamínu C

Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, ochranu buněk, pojivové tkáně, tvorbu hormonů a hojení ran. Optimální denní dávka představuje 100 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je obsažena v:

  • 200 g pomerančů
  • 130 g kiwi
  • 60 g pepře
  • 110 g brokolice
  • 600 g brambor

Nedostatky vitamínu C způsobují slabost výkonu, únavu, oslabený imunitní systém, pomalé zotavování po nemoci, zhoršené hojení ran, předčasné stárnutí.

Zdroj vitamínu C najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, paprikách, brokolici, citrusových plodech, černém rybízu, bramborech.

Detail odstavce: Charakteristika vitamínu C
Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)
Zveřejněno: 9.4.2013

ZVRACENÍ

Zvracení po jídle

Nejčastější příčinou akutního zvracení bez bolesti břicha je dietní chyba – příliš mnoho nevhodného jídla, alkoholový exces a podobně. V každém případě je třeba zhodnotit, zda jsme se nedopustili nějaké dietní chyby nebo nesnědli něco, co mohlo zvracení způsobit. Jsme-li si jisti, že příčinou jsou právě výše zmíněné důvody, stačí klidový režim a dostatek tekutin. Pozor, trvá-li i běžné zvracení vzniklé v souvislosti s jídlem dlouho a nedaří-li se vám přijímat dostatek tekutin, je třeba vyhledat lékaře, hrozí totiž dehydratace a rozvrat vnitřního prostředí.

Detail odstavce: Zvracení po jídle
Zdroj: Zvracení
Zveřejněno: 16.8.2016

CHROM JAKO DOPLNĚK STRAVY

Účinky chromu na zdraví

Chrom má v těle řadu funkcí, především však podporuje vstřebávání cukrů našimi buňkami a tím přispívá k udržení optimální hladiny krevního cukru. Rovněž snižuje chuť na sladké, proto také bývá využíván jako pomocník při hubnutí. Kromě toho pomáhá odstranit z těla škodlivý cholesterol a také může zmírňovat bolesti hlavy. Velký nedostatek chromu vede nejen k vysokému obsahu cukru v krvi, ale může se běžně projevovat i bolestmi hlavy, únavou, depresí, podrážděností. Doporučené dávkování chromu jako potravinového doplňku je pro dospělé 1 tableta denně po jídle, kterou musí zapít dostatečným množstvím tekutiny. Nedoporučuje se překračovat doporučené denní dávkování. Výrobek není určen jako náhrada pestré stravy. Chrom pomáhá nejen vyrovnávat hladinu cholesterolu, ale zajišťuje i správné využití bílkovin, tuků a cukrů a správný vývoj kosterní soustavy, takže se ukládá v kostech, játrech, slezině (všech tkáních našeho těla).

Detail odstavce: Účinky chromu na zdraví
Zdroj: Chrom jako doplněk stravy
Zveřejněno: 7.4.2016

DOPORUČENÁ HLADINA CUKRU V KRVI

Hladina cukru po jídle

Lidské tělo je velmi přesně seřízený mechanismus. Na každou odchylku od normálu reaguje a snaží se ji vyrovnat. Pokud se zdravý člověk nají, vlivem trávení se mu dostane do krve glukóza. Část jí spotřebují buňky jako energii, část potřebuje mozek, který bez glukózy nemůže vůbec fungovat, a přebytek se ukládá do jater jako zásoba. Aby tento proces fungoval, je nezbytně nutné, aby slinivka vyplavila hormon inzulin, který buňky pro glukózu otevírá.

Člověk s diabetem má tuto schopnost buď oslabenou, nebo se mu dokonce nevyplavuje inzulin již vůbec. Proto je ideální, když si může sám před jídlem změřit glykemii a podle její hodnoty si upravit dávky léků či potravin.

Hladinu glykemie po jídle u zdravého člověka i u diabetika je dobré mít vyrovnanou. Pokud se například málo najíte a přes den hodně sportujete, hrozí hypoglykemie (příliš nízká hladina cukru v krvi). Můžete se začít cítit velmi unavení, třesou se vám ruce, dostanete „vlčí hlad“ a potřebujete se okamžitě najíst. Necháte-li tento stav bez odezvy, můžete dokonce i upadnout do bezvědomí.

Pokud jste však zvyklí měřit se glukometrem, nemusí k této situaci vůbec dojít. Ihned nízkou hladinu zachytíte a můžete se například napít sladkého nápoje či sníst kousek pečiva.

Doporučené hodnoty cukru v krvi v těhotenství

  • do 5,1 mmol/l – 1. odběr nalačno
  • do 10,0 mmol/l – po 1 hodině od vypití roztoku
  • do 8,5 mmol/l – po 2 hodinách od vypití roztoku

Je-li glykemie zvýšena už při prvním odběru, test je přerušen a opakován následující den. Jestliže i po opakovaném testu nalačno je hodnota cukru v krvi zvýšena, je stanovena diagnóza gestační diabetes bez dalších odběrů. Jako pozitivní výsledek je bráno i mírné překročení hodnot.

Detail odstavce: Hladina cukru po jídle
Zdroj: Doporučená hladina cukru v krvi
Zveřejněno: 15.2.2017

CUKROVKA - NAMĚŘENÉ HODNOTY

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hodnota cukru u zdravého člověka kolísá mezi hodnotami 3,5–6,5 mmol/l. Měření se provádí dvojím způsobem: v rámci běžné kontroly u diabetologa, nebo se pacient měří sám takzvaným selfmonitoringem. Opakovaná měření glykémie zaručují jediný způsob, jak získat obraz o hladinách glykémie v průběhu dne. Potvrzují správnost nastavené léčby nebo naopak varují, že organismus je v nebezpečí. Proto je nutné si glykémii měřit pravidelně.

Hodnoty glykemie nalačno jsou velmi důležité.

Provádět pouze jednorázové měření glykémie nestačí. Hladiny krevního cukru se totiž během dne mění v závislosti na jídle, fyzické aktivitě nebo aplikaci inzulinu. Jedno měření neposkytne informaci o tom, zda je denní režim nastaven správně, zda byla podána potřebná dávka inzulinu ve správný čas nebo zda pacient neměl příliš vydatnou večeři.

Doporučovaná měření:

  • první měření po probuzení – hodnoty glykémie nalačno (nebo před ranní injekcí inzulinu);
  • druhé měření před obědem (nebo před polední injekcí inzulinu);
  • třetí měření před večeří (nebo před večerní aplikací inzulinu);
  • čtvrté měření před spaním, alespoň dvě hodiny po večeři.

Detail odstavce: Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka
Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty
Zveřejněno: 14.8.2017

DOPORUČENÁ HLADINA CUKRU V KRVI

Vhodný jídelníček

Jíst pravidelně 4–6krát denně, častěji a menší množství.

Vyloučit ze stravy lehce vstřebatelné cukry (bílý cukr), jako zdroj energie využívat potraviny obsahující cukr v přirozené formě a škrob (pečivo, těstoviny, rýže, ovoce, zelenina, mléko).

Snížit příjem celkového množství tuků, upřednostňovat tuky rostlinného původu a nízkotučné mléčné výrobky.

Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, vločky) – při jejich konzumaci totiž nedochází k vysokému vzestupu hladiny krevního cukru a déle přetrvává pocit sytosti.

Nutný je dostatečný příjem tekutin ve formě vody, sody, vybraných minerálek, čajů, diabetických limonád; nevhodné jsou nápoje slazené cukrem (kofola, kola, tonik) a nadměrné požívání alkoholických nápojů (riziko hypoglykemie).

Omezit příjem kuchyňské soli – zvyšuje krevní tlak, namísto soli lze jídla ochutit bylinkami a kořením.

Zajistit ve stravě dostatek vitamínů a minerálů (smíšená strava jich obsahuje v dostatečném množství).

Nesmíte hladovět, zachovávejte proto pravidelnost ve stravování (čas a množství jídla).

Dieta se musí individuálně vypracovat pro každého pacienta, přizpůsobit se rodinným stravovacím zvykům a musí se pravidelně kontrolovat, aby se vyloučilo působení nepříznivých vlivů.

Detail odstavce: Vhodný jídelníček
Zdroj: Doporučená hladina cukru v krvi
Zveřejněno: 15.2.2017

ZVRACENÍ

Zvracení krve

Zvracení krve čili hematemeze vypovídá o problému postihujícím jícen, žaludek nebo dvanáctník. Krev je buď červené barvy, nebo částečně „natrávená“ působením žaludeční kyseliny nabývá vzhledu kávové sedliny. Nejprve je nutné zkontrolovat, zda se zdroj krvácení nenachází v dutině ústní či v nose a krev se do zvratků nedostává touto cestou. Není-li tomu tak, pak by měl být postižený urychleně dopraven do zdravotnického zařízení. Neškodně vyhlížející krvácení může přejít v život ohrožující stav. Zvracení krve může předcházet či doprovázet meléna, tedy stolice s natrávenou krví připomínající dehet.

Příčinou zvracení krve mohou být vředy dvanáctníku a žaludku spolu s nezánětlivým krvácivým postižením žaludku vznikajícím z různých příčin (často i neznámých). Jiným možným zdrojem jsou jícnové varixy, jež jsou obvyklým důsledkem závažné poruchy jater (například alkoholické cirhózy). Jícnové varixy zasahují do průsvitu jícnu, kryty jsou pouze tenkou vrstvou tkáně, jsou proto náchylné k mechanickému porušení (například pouhou chlebovou kůrkou) při polykání. Krvácení z jícnových varixů může mít velmi dramatický průběh a je obtížně zastavitelné. Méně často je jako příčina krvácení zjištěn zánět jícnu, Mallory-Weissův syndrom (krvácení přichází po kašli či zvracení, obvykle není závažné a spontánně se zastaví), případně nádory nebo vředy jícnu.

Léčba je vždy individuální dle příčiny a stavu pacienta.

Detail odstavce: Zvracení krve
Zdroj: Zvracení
Zveřejněno: 16.8.2016

REFLUX JÍCNU

Reflux jícnu u dětí

Dětem s refluxem tento sval funguje nesprávně. Řada takto postižených dětí trpí také hiátovou kýlou, způsobenou vydutím části žaludku skrze bránici (sval, který odděluje hrudní dutinu od dutiny břišní). Reflux se vyskytuje u kojenců a malých dětí častěji, než se v minulosti myslelo. Někteří kojenci se s touto poruchou rodí. U jiných dětí k ní přispívá přejídání nebo zvyk hned si po jídle lehnout. Stav zhoršuje konzumace některých potravin, například kořeněných jídel, čokolády, nápojů s obsahem kofeinu, perlivých nápojů a alkoholu. U starších dětí a dospívající mládeže jsou rizikovými faktory kouření, nadváha nebo těhotenství.

Reflux se projevuje bolestí a pálením, které začíná v hrudníku za hrudní kostí a postupuje směrem do krku. Řada dětí má kyselou nebo hořkou chuť v ústech způsobenou tím, že se žaludeční obsah vrací až do úst. Děti obvykle zvracejí, kašlou, říhají a pociťují bolest při polykání. U kojenců se reflux projevuje zvracením po jídle. Mívají také záchvaty kašle a potíže s dýcháním způsobené vdechováním žaludečního obsahu nebo u nich palčivý pocit vyvolává podrážděnost. V ojedinělých případech mohou mít vážnější příznaky, například neprospívání. Reflux u kojenců vymizí obvykle v prvním roce života.

Lékař obvykle diagnostikuje reflux na základě rentgenového vyšetření. Dítě musí vypít tekutinu obsahující sulfát baria, jehož postup trávicím ústrojím se pak sleduje pomocí rentgenových snímků. Vyšetření je bezbolestné a tekutina z těla snadno vyjde. Lékař může použít také pH sondu – dlouhý tenký nástroj, který zavede dítěti ústy do jícnu, aby změřil hladinu kyselin v jícnu v průběhu 24 hodin. Zavedení sondy může vyvolat krátce nepříjemný pocit. Další metodou, která slouží k diagnostikování refluxu, je gastroskopie. Používá se endoskop, úzká pružná trubice, která se opět zavádí ústy do jícnu. Dítě dostane sedativa. Pomocí endoskopu může lékař prohlédnout sliznici jícnu. Další možností, jak stanovit nebo potvrdit diagnózu, je biopsie pomocí endoskopu.

Onemocnění se léčí změnou stravy a způsobu života. Dětský lékař obvykle předepíše také léky. Reflux se vyskytuje často u dětí, které jsou zvyklé ležet v rovné poloze. Má-li kojenec tuto poruchu, držte ho v náručí tak, aby byl vzpřímený, nebo ho nechávejte 30 minut po jídle ležet s hlavičkou podloženou polštářem, popřípadě ho uložte tak, aby leželo na pravém boku. Lékař vám také pravděpodobně doporučí zahušťovat dítěti mléko rýžovými vločkami, které se tak snadno nevrací ze žaludku zpět. Během jídla a po jídle nezapomínejte nechat dítě několikrát odříhnout. Podložte dítěti čelo postýlky o 10 až 20 cm.

Děti by se měly vyhýbat stravě a nápojům s obsahem kofeinu, které uvolňují svaly a tím umožňují, aby se obsah žaludku vracel do jícnu. Poslední jídlo by měly dostat 2 až 3 hodiny před spaním. Má-li dítě nadváhu, doporučí mu lékař redukční dietu. Jestliže tato léčba nezabere, předepíše lékař obvykle léky, které snižují obsah kyselin v žaludku, urychlují odchod potravy ze žaludku do střev nebo zlepšují funkci svalu spojujícího jícen a žaludek. Tyto léky také zmírňují příznaky. Je-li i tato léčba bezvýsledná, bude pravděpodobně nutná operace.

Detail odstavce: Reflux jícnu u dětí
Zdroj: Reflux jícnu
Zveřejněno: 20.4.2018