ZDROJE MANGANU a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Pro řadu procesů v lidském těle je stopový prvek mangan nezbytný. Významně přispívá k tvorbě kostí a chrupavek a podílí se na produkci 50 různých enzymů. Mangan také podporuje ochranu buněk, metabolismus a dodávku energie.
Zdrojemanganu
Potraviny, ve kterých je obsaženo velké množství manganu, jsou obiloviny, luštěniny a některé druhy zeleniny. Ovesné vločky, celozrnná pšeničná mouka, sójové boby, česnek a ananas jsou bohatým zdrojem manganu. Čaj také obsahuje nezanedbatelné množství tohoto stopového prvku. Maso, vyjma drobů, však obsahuje jen malé množství manganu. Lidský organismus potřebuje dostatečné zásobování manganem, což v podstatě zaručuje zdravá, vyvážená strava.
Mangan je důležitý pro správnou strukturu enzymů, metabolismus a ochranu buněk. Optimální denní příjem by měl být 2 až 5 mg. Průměrná denní dávka manganu je obsažena v:
100 g ovesných vloček
150 g lískových oříšků
200 g celozrnného chleba
Nedostatek manganu způsobuje poruchy metabolismu tuků a cukrů v lidském organismu. Zdrojem manganu je čaj, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby, ořechy.
Ve svém příspěvku VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Amiourova.
Ovšem do května zemřely v USA 3 pacientky a do 6. září dalších 8. obeslala jsem celou kauzu, jíž se zabývá Judicial Watch českým organizacím gynekologů a pediatrů a jediná odpověď, která přišla, byla výhružná. Na vyžádání zašlu celý článek s odkazy na zdroje i s odpovědí SUKLu a hlavním argumentem vypovídajícím o nepoctivosti výrobce.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.
Uveďte, prosím, více informací o okolnostech a časové souslednosti, jakož i podrobnější popis příznaků. Děkuji.
Metabolické poruchy, stres a vysoká konzumace alkoholu zvyšují potřebu manganu. Nadbytek vápníku a fosforu narušuje vstřebávání tohoto prvku. Kombinace s jinými minerály či stopovými prvky, například se zinkem, zlepšuje naopak absorpci manganu, stává se pro organismus lépe využitelný. Nedostatek může narušit fungování metabolismu. Pokud je příjem tohoto stopového prvku nedostatečný, může být saturován pomocí důležitých potravinových doplňků.
Ve svém příspěvku GUARANA. ŽIVOTABUDIČ Z AMAZONIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.
tato bylina je opravdu prinosem, protoze neobsahuje pouze kofein ale take guaranosidy coz jsou latky prodluzujci ucinky kofeinu a samy o sobe jsou povzbuzujici ale ucinky ktere uvadite jsou ucinky jsou informace dobre pro obchod.Prosim uvedte nezavisle zdroje ktere vase tvrzeni potvrdi Zil jsem kde je guarana a tak vim o cem mluvim dekuji
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.
Tabulky potravin s puriny
Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Játra 286,4
Ledviny 230,8
Drůbež 130,7
Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
Vepřová, pražená, kotleta 119,0
Ryby, bílé, čerstvé 115,9
Houba, čerstvá 46,9
Chléb, křupavý 15,7
Chléb, bílé 12,2
Pšeničná mouka 11,5
Tvaroh 8,0
Bílý jogurt 7,0
Rýže, vařené 5,9
Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.
Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím
Kuřecí:
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)
Kuřecí ledvina 243
Kuřecí játra 236,1
Kuře, srdce 223
Kuře, palička 132,3
Kuřecí prso 130,7
Kuře, žaludek 130,5
Kuřecí stehno 126,5
Kuřecí kůže 104,6
Vepřové, hovězí a jehněčí orgány
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Vepřová játra 289
Hovězí ledviny 213
Hovězí játra 197
Hovězí srdce 171
Jehněčí srdce 171
Hovězí mozek 162
Jehněčí játra 147
Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.
Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách
Ve svém příspěvku GUARANA. ŽIVOTABUDIČ Z AMAZONIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.
tato bylina je opravdu prinosem, protoze neobsahuje pouze kofein ale take guaranosidy coz jsou latky prodluzujci ucinky kofeinu a samy o sobe jsou povzbuzujici ale ucinky ktere uvadite jsou ucinky jsou informace dobre pro obchod.Prosim uvedte nezavisle zdroje ktere vase tvrzeni potvrdi Zil jsem kde je guarana a tak vim o cem mluvim dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kapitan.
Wikipedie uvádí, že godži (goji) jsou plody dvou druhů kustovnice – kustovnice cizí (Lycium barbarum) a blízce příbuzné kustovnice čínské (L. chinense). Kustovnice jsou opadavé keře s jednoduchými střídavými listy a pravidelnými purpurovými květy, řazené do čeledi lilkovité a pocházející z Asie. Pěstují se zejména ve střední a severní Číně. Plody a mladé listy jsou v asijských zemích součástí jídelníčku, plody a kůra kořenů jsou využívány v místní medicíně. Na přelomu tisíciletí se godži objevilo i na trhu v Evropě a Severní Americe a od té doby jeho obliba stoupá. V České republice jsou sušené plody běžnou součástí sortimentu obchodů se zdravou výživou a potravinovými doplňky. V některých zemích jsou nabízeny též džusy s obsahem šťávy z godži.
Dle Wikipedie medicínské studie potvrdily, že godži má léčivé účinky u plodů, kvůli nimž jsou v asijské medicíně využívány již po celá tisíciletí. Zároveň se kolem tohoto produktu točí celá řada mýtů a omylů, a to jak v identitě rostlin, oblasti a způsobu jejich pěstování a sběru, tak i co se týče proklamovaných účinků a obsahových látek. Prodávané plody bohužel často obsahují stopy různých pesticidů. Godži se konzumuje syrová, sušená nebo jako šťáva.
Kustovnice cizí (Lycium barbarum) a kustovnice čínská (L. chinense) jsou opadavé keře s jednoduchými listy a dorůstají obvykle výšky 0,5 až 2 metry. Mají pravidelné, purpurově zbarvené květy nálevkovitého tvaru. Plodem je žlutooranžová až červená dužnatá bobule. Plody jsou vejcovité až podlouhlé a obsahují 4 a více žlutých nebo žlutohnědých plochých semen. U kustovnice cizí jsou 0,4 až 2 cm dlouhé a 0,5 až 1 cm široké a semena jsou větší (2,5 až 3 mm). Kustovnice čínská mívá ve volné přírodě plody asi 0,7 až 1,5 cm dlouhé a 5 až 8 cm široké. U pěstovaných rostlin bývají větší, až 2,2 cm dlouhé a 1 cm široké. Také var. potaninii má větší plody, až 2,5 cm. Semena jsou jen asi 2 mm dlouhá. Za zralosti se plody uvolňují z vytrvalého zeleného kalichu a opadávají. Velikost, tvar plodů a množství semen jsou u různých kultivarů kustovnice cizí odlišné. Některé kultivary pěstované v současné době v Číně jsou hybridogenního původu. Oba druhy kustovnice jsou si značně podobné. Hlavní rozlišovací znaky spočívají v poměrné velikosti květních částí, tvaru kalicha a ochlupení koruny, dále ve vzrůstnosti rostlin, tvaru listů a velikosti semen. Většina rostlin pěstovaných a nabízených jako kustovnice čínská je ve skutečnosti kustovnice cizí.
Jak se uvádí ve Wikipedii, sušené plody godži jsou oranžovočervené a mají svraštělý povrch.
Ve svém příspěvku VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Amiourova.
Ovšem do května zemřely v USA 3 pacientky a do 6. září dalších 8. obeslala jsem celou kauzu, jíž se zabývá Judicial Watch českým organizacím gynekologů a pediatrů a jediná odpověď, která přišla, byla výhružná. Na vyžádání zašlu celý článek s odkazy na zdroje i s odpovědí SUKLu a hlavním argumentem vypovídajícím o nepoctivosti výrobce.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela .
Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o zaslání celého článku i s odkazy na zdroje a odpovědí SUKLu.
Je potřeba si uvědomit, že lidské tělo potřebuje jak kyselinotvorné, tak i zásadotvorné potraviny. Je třeba ale určit ideální množství obou typů potravin. Obvykle se doporučuje strava v poměru zhruba 4 : 1 samozřejmě ve prospěch těch zásadotvorných potravin.
K odkyselení organismu pomáhají potraviny, které jsou zásadotvorné, základem tedy je si uvědomit, která potravina patří do skupiny kyselinotvorných a která do zásadotvorných. U některých zdrojů se potraviny překrývají. Problém také může být při nesprávném stravování, kdy se ze zásadotvorné potraviny stává kyselinotvorná. To se může stát například při rychlém stravování, kdy člověk nemá čas potravu rozkousat, protože pospíchá a je ve stresu z toho, že nestíhá. Pak je jedno, že si k jídlu dá zásadotvorné ovoce, protože organismus takovou potravinu přemění na kyselinotvornou. A proto je jasné, že není jen důležité, co člověk jí, ale i jak to jí.
Mezi kyselinotvorné potraviny se řadí maso (divočina, hovězí, vepřové, kuřecí, králičí, mleté maso, karbanátky), ale i vnitřnosti a potraviny z nich vyrobené (játra, jelita, jitrnice, ledvinky atd.). Kyselinotvorné jsou také různé uzeniny (šunka, salám, klobása, párky) a ryby. Patří sem také mléko a mléčné výrobky (slazený jogurt, tavený sýr, různé druhy tvrdých sýrů nad 30 % atd.). Velmi kyselinotvorné je také bílé pečivo (chleba, housky, rohlíky) a sladké pečivo (koláče, koblihy atd.). Mezi kyselinotvorné potraviny patří také veškeré sladkosti (sušenky, čokolády, piškoty, atd.) a konzervované ovoce (obsahuje vysokou dávku cukru). Do této skupiny spadá stejně tak pivo, víno a veškerý tvrdý alkohol. Nevhodná jsou i různá dochucovadla (masox, kari, majonéza, tatarská omáčka, kečup, ad.)
Mezi zásadotvorné potraviny, tedy ty, které by měly tvořit většinu naší stravy, patří samozřejmě čerstvé ovoce a čerstvá zelenina, brambory, celozrnné těstoviny. Patří sem také celozrnné pečivo, různé druhy sýrů do 30 % (například cottage a camembert), tvaroh. Řadí se sem také některé druhy masa jako husí (jen prsa), krůtí, ale i hovězí (to se kryje s kyselinotvornými, do zásadotvorných patří jen libové hovězí), slepičí, srnčí, telecí. Z ryb se sem řadí treska. Zásady v těle také vytváří kuskus, jáhly kroupy, různé druhy luštěnin (ale ne čočka), sója, slunečnicový a olivový olej.
Důležité je, aby jídelníček obsahoval látky, které s odkyselením pomáhají. Pokud se tyto prvky nedostávají do těla v potravě, je možné dodávat je tělu i jako doplňky stravy.
Ve stravě podporující odkyselení organismu by se určitě měl objevit prvek chrom, který pomáhá při látkové výměně cukru, umožňuje usazování glukózy v buňkách a zároveň vytváří zásadité
Konzumace červené řepy má na lidské zdraví blahodárný vliv. Podporuje metabolismus (harmonizuje trávení a působí preventivně proti zácpě) a krvetvorbu, pomáhá zbavovat tělo škodlivin, volnými radikály počínaje a olovem konče, dále přispívá ke snižování krevního tlaku, stejně jako k vylučování cholesterolu, a navíc je účinnou prevencí sklerózy a rakovinného bujení. Mezi nejcennější látky patří kyselina listová (ta je důležitá zejména pro těhotné ženy, protože je nezbytná pro zdravý vývoj plodu), vláknina (podporující trávení), betain (látka bránící kornatění tepen), vitamín C, vitamíny skupiny B a další. Výše uvedené látky však červená řepa obsahuje pouze v syrovém stavu, tepelnou úpravou většinu z nich ztrácí.
Pozoruhodný obsah základních minerálů, které zajišťují optimální chod celého těla:
Draslík: 250 ml řepné šťávy osahuje okolo 500 mg draslíku. Draslík je nezbytný pro normální fungování ledvin. Pomáhá při svalové kontrakci a dobrá úroveň draslíku v těle zamezuje známým svalovým křečím. Draslík rovněž zajišťuje správnou rovnováhu vody v lidském těle.
Železo: 250 ml řepné šťávy osahuje cca 1,34 mg železa. Železo je nezbytné pro udržení hladké funkce téměř všech částí organismu. Mezi nejčastější obtíže spojené s nedostatkem železa patří chudokrevnost. Konzumace řepná šťávy se doporučuje pro zlepšení krevního obrazu. Zajímavostí je, že řepné listy mají mnohem vyšší obsah železa než špenát.
Mangan: Naše tělo potřebuje asi 12 až 20 mg manganu denně pro normální vývoj kostí a pro výrobu tyroxinu, který je hlavním hormonem štítné žlázy. Je také potřebný pro správnou tvorbu nukleových kyselin. Mangan je stopový minerální prvek nalézající se hlavně v ledvinách, játrech, slinivce břišní, kůži, svalech a kostech. Tam pomáhá při aktivní absorpci biotinu, vitamínu B1 a vitamínu C. 250 ml řepné šťávy osahuje okolo 0,55 mg manganu.
Hořčík: Hořčík je absorbován v tenkém střevě a vylučuje se ledvinami. Je nezbytný pro normální funkci svalů a nervů a posílení imunitního systému. Správný obsah hořčíku v lidském těle zajišťuje plynulou regulaci cukru v krvi a optimální krevní tlak. 250 ml řepné šťávy osahuje přibližně 39 mg hořčíku.
Fosfor: Fosfor je velmi důležitý pro tvorbu silných kostí a zubů. Je důležitý pro správnou tvorbu RNA a DNA. Udržuje optimální pH rovnováhu v lidském těle a metabolizuje mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek. 250 ml řepné šťávy osahuje cca 64,60 mg fosforu.
Ve svém příspěvku KOLAGEN FORTE S KYSELINOU HYALURONOVOU DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šnoblová Yvona.
Dobry den, chci se zeptat , zda kolagen forte s kyselinou hyaluronovou mohou uzivat i kojici matky ? Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Čau Yvonko, během kojení není vhodné brát žádné doplňky stravy, ale naopak obohatit samotnou stravu o přirozené zdroje. Pokud chceš zvýšit příjem kolagenu a kyseliny hyaluronové, tak doporučuji více konzumovat hovězí maso - kližku, pak dále želatinu ve formě například ruského vajíčka, vaječné bílky například jako potravinu Smacker a pak také syrovátku a acydofilní mléko. Tím přesně podpoříš přísun důležitých aminokyselin, ze kterých si tvoje tělo vyrobí kolagen i kyselinu hyaluronovou. Je to jednoduché, účinné a přirozené.
Přeji hodně štěstí s novým miminkem.
Je potřeba
si uvědomit, že bezlepková dieta není úplně dieta, při jejím
dodržování je důležité spíše co jíte, než kolik toho jíte.
Tím, že lidé držící tuto dietu nemohou konzumovat některé
potraviny, které jsou zdrojem bílkovin, je musí logicky nahradit za
jiné zdroje.
bezlepkové
potraviny
Při
bezlepkové dietě je vhodné konzumovat mléko, tvrdé sýry,
smetanu, maso, vnitřnosti (např. játra, ledviny), vejce, ovoce,
zeleninu, rýži, kukuřici, sóju, laskavec, pohanku, tuky, cukry,
med, kávu, čaj, kakao a potraviny vyrobené z těchto produktů.
zakázané
potraviny
Při
bezlepkové dietě je třeba se vyhnout všem potravinám, které
obsahují lepek, například běžné pečivo, těstoviny,
strouhanka, knedlíky, jíšky, omáčky, salámy, šunky, sekané,
dochucovadla, kečupy, majonézy, dresinky, sójová omáčka,
pudinky, zmrzliny, kypřící prášky, cornflakes, ovesné vločky,
kroupy, krupice, seitan (rostlinné maso), a potravinám, které
obsahují pšeničný škrob, který je přidáván do cukrovinek a
zákusků. Vždy je potřeba si přečíst složení výrobků,
protože lepek se objevuje i v potravinách, kde by jej nikdo
nečekal, například v jogurtech, sojových řezech, v rýži v
čokoládě, lipu, a podobně. Složení není potřeba sledovat jen
u výrobků, které jsou jasně označené jako bezlepkové buď
nápisem, nebo symbolem přeškrtnutého klasu. Je třeba si
uvědomit, že pokud trpíte celiakií, neznamená to, že přijdete
o těstoviny a pečivo, naopak pro celiaky existují bezlepkové
varianty. Je pravda, že bezlepkové varianty jsou o něco dražší,
ale do budoucna se předpokládá, že se cena těchto potravin
srovná s potravinami obsahující lepek. Dnes už se bezlepkové
potraviny dají najít nejen v obchodech se zdravou výživou, ale
už i v některých supermarketech.
U
bezlepkové diety je třeba vždy zvážit i konzumaci alkoholu,
například některé zdroje řadí k zakázaným potravinám i pivo.
Dokonce i pivo označené jako bezlepkové totiž obsahuje lepek, jen
je v něm jeho obsah snížen na minimální hranici. Celkově ale
platí, že obsah lepku v běžných pivech není vysoký. Některé
starší zdroje uvádí, že se lepek objevuje i ve vodce a whisky,
ale novější zdroje tato tvrzení vyvrací.
V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.
Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.
Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.
Mladý ječmen obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa, ale o polovinu méně fosforu – prvku, který přebývá ve většině dnešních poživatin. Obsahuje také významné množství manganu a zinku. Mladý ječmen obnovuje acidoalkalickou rovnováhu. Je 2x účinnější než špenát, nejucelenější zásadotvorná strava. Mladý ječmen obsahuje vitamíny, které aktivují enzymy pomáhající při prevenci nemocí a patologických stavů. Má vysoký obsah beta-karotenu, vitamínu C, E a vitamínů řady B: B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu, příbuzného vitamínu B. Nedostatkem vitamínů trpíme z důvodu převahy zpracovaných potravin a skutečnosti, že některé naše potraviny ztratí živiny dříve, než se dostanou na stůl. Obsah vitamínu C v čerstvě nastrouhané ředkvičce klesne na vzduchu o polovinu již za pět minut. Množství vitamínů B1 a B2 v potravinách dramaticky klesne při vaření. Avšak vitamíny a ostatní živiny v mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Bez enzymů dojde k narušení všech životních funkcí – trávení, dýchání, pohybu a tak dále. Vědci identifikovali v lidském těle přes 3 000 enzymů. V roce 1979 zaznělo na Generálním zasedání japonských farmaceutických společností, že extrakt zeleného ječmene obsahuje více než 20 enzymů a studie odhalují další. 45 % hmotnosti mladého ječmene tvoří bílkoviny (u bílé mouky je to pouze 10 %). Ty mají nízkou molekulární hmotnost a lidské tělo je snadno využívá. Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Rostlinná míza je bohatá na přírodní zázrak – chlorofyl. Ten se v léčitelství používá na „osvěžení krve“ a v lékařství je kromě protizánětlivých a dezinfekčních účinků ceněn pro své deodorační vlastnosti. Používá se k osvěžení dechu a ke kloktání. V zeleném extraktu je obsažena i superoxid dismutáza (SOD), likvidátor volných radikálů; dále cytochrom oxidáza, enzym urychlující oxidaci a redukci; peroxidáza rozkládající peroxid vodíku na kyslík a vodu pro snadné vyloučení z těla; oxidáza nutná ke zpracování mastných kyselin, transhydrogenáza důležitá pro srdeční tkáň a tak dále. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou. Většina komerčně dostupných enzymatických přípravků (i těch na systémovou enzymoterapii) se získává z krve, orgánů a tkání živočichů. Mnozí odborníci tyto zdroje zpochybňují a doporučují ryze „rostlinnou enzymoterapii“. V mladém ječmeni byl objeven účinný antioxidant 2"-O-glykosylisovitexin (GIV). Jeho antioxidační aktivita proti oxidačnímu poškození lipidů pokožky způsobenému UV zářením je přibližně pětsetkrát vyšší než aktivita vitamínu E. GIV také podpořil vysokou tlumící aktivitu aterosklerózy naměřenou v krevní plazmě. Jeho aktivita několikanásobně převýšila vitamín C.
Ve svém příspěvku KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.
Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.
Ovesné vločky obsahují křemík.
Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.
Nemusíte mít rakovinu, abyste z pampelišek měli prospěch. Z kořenů a listů se odpradávna připravují čaje a používají se k ozdobení jídel v boji proti široké škále onemocnění. Historicky se nejčastěji používal k léčbě onemocnění jater, ledvin, trávicích problémů, problémů se slezinou a dokonce i při hubnutí!
Pampeliška chutná hořce, ale i přesto obsahuje větší nutriční hodnotu než mnoho jiných druhů zeleniny. Ve skutečnosti má více vitamínu A než mrkev! Má vysoký obsah vitamínu C, riboflavinu, vitamínu B6, thiaminu, vápníku, mědi, manganu a železa! Také nabízí vysoký obsah bílkovin a vlákniny.
Játra a žlučník
Vitamíny a minerály obsažené v pampeliškách mohou pomoci vyčistit játra a pomoci tělu zbavit se toxinů. Ve skutečnosti v jedné studii na zvířatech zlepšila detoxikační schopnost jater o 244 procent! Ve studiích na zvířatech i na lidech bylo také prokázáno, že zlepšuje tok žluči, pomáhá předcházet žlučovým kamenům a léčí žloutenku.
Diabetes
Pampeliška pomáhá stimulovat slinivku břišní k produkci inzulínu, který stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Infekce
Pampelišky mají vysoký obsah antioxidantů a vitamínu C, takže mohou pomoci bojovat s infekcemi. Podle jednoho zdroje může každodenní pití pampeliškového čaje zabránit tomu, aby se infekce močových cest již někdy opakovala.
Srdeční choroby
Listy pampelišky jsou zcela jedlé a jsou nabité vlákninou. Bylo prokázáno, že diety s vysokým obsahem vlákniny snižují riziko srdečních onemocnění.
Hubnutí
Pampeliška se používá jako pomůcka při hubnutí po desetiletí díky svým diuretickým a probiotickým vlastnostem. V jedné studii testovali vliv na tělesnou hmotnost pokusných zvířat a zjistili 30% snížení počáteční hmotnosti. Bylo zjištěno, že samotný kořen obsahuje až 40 procent inulinu, sacharidu, který vyživuje přátelské střevní bakterie Bifidobacterium a Lactobacillus.
V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Slavomír Růžička.
Dobrý den,
v posledních dnech jsem brouzdáním po internetu navštívil Vaše stránky a přiznám se,že mi hodně zaujaly.
Je mi 59 let a mám potíže s diabetem II.typu.
Protože jsem potravinářský technolog-tak proto chemii v potravě pokud možno nemusím a snažím se hledat přírodní zdroje a varianty.
Zaujal mne Váš skořicový nápoj a chci ho zkusit.
Mám ale jeden dotaz-je-li to možné.V receptu je uváděn pytlíček černého čaje,ale pak je,že tam být nemusí.Chci se zeptat,zda ten čaj můžu skutečně vynechat či ne.Pokud by tam ten čaj být nemusel,tak ten litr vody by se mohl počítat do příjmu vody pro organismus.Protože černý čaj tělo odvodňuje a do bilance vody se nezapočítává.
Možná je to kvůli chuti.
Mohu poprosit o odpověď ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dobrý den pane Růžičko, černý čaj je v receptu na skořicový nápoj použitý skutečně jen pro lepší chuť a také pro povzbuzení. Když černý čaj vynecháte, tak docílíte nápoje, který neodvodňuje a dá se v plném svém objemu započítat do pitného příjmu. Vyvarujte se různých nahrazení černého čaje například šťávou z citrónů nebo jiného ovoce, neboť by se tím narušila zásaditost nápoje. Ale to Vy, jako potravinářský technolog, určitě dobře víte :-).
Kvercetin obsahuje především barevné ovoce a zelenina, zejména citrusové plody, jablka, cibule, petržel, šalvěj, čaj a červené víno. Toto jsou hlavní potravinové zdroje kvercetinu. Mezi další méně významné zdroje patří olivový olej, hrozny, tmavé třešně a tmavé bobule, jako jsou borůvky a ostružiny. Všechny tyto uvedené potraviny jsou bohaté na přírodní flavonoidy, včetně quercetinu.
Ve svém příspěvku POPRASKANÉ ŽILKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chvalova drahomira.
Dobrý den, mám popraskané žilky na jedné noze a to pod kolenem a boční straně stehna, což se projevuje velkou bolestí .
Mám cukrovku s inzulínem. Prosím poraďte co s tím. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce Krasojizda.cz.
Dobrý den, Drahomíro,
Existuje přímá souvislost mezi stavem cév a onemocněním diabetes a je známé, že diabetici velmi často trpí potížemi s cévami, které mohou vést až k operaci. Je několik možností, co pro sebe můžete udělat:
- Doporučujeme užívání aloe vera, nejlépe ACTIValoe, protože pozitivně ovlivňuje činnost slinivky břišní a regeneruje betabuňky slinivky.
- Navštivte odborníka ohledně stravy a úpravy jídelníčku, v případě potřeby je nutné upravit hmotnost. Strava by měla obsahovat hodně zeleniny a vlákniny, ovoce již v menší míře.
- Absolutně nepostradatelné jsou Omega 3 NMK!
- Můžete užívat některý z doplňků stravy, které obsahují bioflavonoidy, antioxidanty, vitaminy C, E, B
- Vhodné pro průchodnost cév jsou také ginkgo biloba, lecitin a selén.
Jestli je možné něco doporučit pak vyzkoušejte třeba doplněk stravy Veregin (na bázi ginkgo biloba, antioxidantů, kaštanu atd.) anebo Neobotanics Novarix Essence, který má výborné složení (antioxidanty, dále účinné látky diosmin, hesperidin, aescin atd.) a máme s ním dobré zkušenosti.
Dále je potřeba upravit životní styl a zařadit do denního programu pohyb. Pro externí použití doporučuje speciální mastě. Péče o pokožku je základem a přestože mnohé zdroje uvádějí, že krémy a mastě jsou neúčinné, máme na to jiný názor. Obsahují-li kvalitní komponenty budou jistě dobrým pomocníkem. V některých případech lze například hojivou dubovou kůru anebo listy kaštanu použít jako obklad na postižená místa.
tuky – zásoba tělesné energie, kterou je ale třeba držet v mezích, aby nedocházelo k nadměrnému přibírání tělesné hmotnosti; vhodné zdroje: maso, máslo, zakysané mléčné výrobky a tvrdé sýry, za studena lisované rostlinné oleje bohaté na omega-9 a omega-3 mastné kyseliny a také za studena lisovaný kokosový olej, ořechy a semínka, vejce, obilniny.
Hlavní zdroj energie po dobu celého těhotenství pochází z důležitých sacharidů neboli cukrů. Ty se nacházejí například v chlebu a obilovinách. Celozrnné produkty poskytují důležité živiny, jako je železo, vitamín B, vláknina, ale i některé bílkoviny. Jednoduché cukry jsou okamžitě využitelné a nalezneme je ve zralém ovoci a částečně také v zelenině. Jedná se především o glukózu a fruktózu. Pozor ale na takzvané „prázdné sacharidy“, které jsou obsaženy například v čokoládě, sušenkách nebo slazených nápojích. Po dobu těhotenství se jim proto raději vyhněte. Opravdu se doporučuje omezit bílý cukr. Skvělou náhražkou může být například med, javorový sirup nebo výše zmiňovaná třtinová melasa.
Melasu mohou konzumovat děti (od 6 měsíců věku), dospělí i senioři. U dětí je podporou zdravého vývoje, u dospělých pomáhá udržovat potřebnou kondici a u seniorů mírní negativní důsledky stárnutí.
V naší poradně s názvem OMEGA MARIN FORTE, OBSAH JODU V RYBYIM OLEJI ? DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lada.
Dobrý den.
Obsahuje tuk morskeho lososa v rybyim oleji vkapsích také Jód?
Je to důležuté, umí mi někdo poradit, prosím ?
Děkuji za odpověď
Ladislav Dráb
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bohužel jód se v rybím oleji moc nenachází a proto ani kapsle s tukem mořského lososa jód neobsahují. Jód se ve velké míře nachází v tkáních mořských živočichů, zejména v jejich mase a kůži. V České republice je přirozený příjem jódu velmi nízký a proto je dodávka jódu celé populaci zajišťována obohacenou jedlou solí. Pokud ale chráníte své srdce a cévy a snižujete příjem soli v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění, je třeba více využívat jiné zdroje. Nejlepším zdrojem přírodního jódu jsou mořské ryby a další mořské plody, jejichž konzumace je doporučována minimálně 1x týdně. Dále jsou na jód bohaté i některé minerální vody. A díky obohacování krmiv stoupá obsah jódu i v mléce a mléčných výrobcích. Zvýšený obsah jódu je také v potravinářských výrobcích, kde byla k výrobě jako surovina použita jodovaná sůl. Nejvydatnějšími přírodními zdroji jódu jsou škeble, ústřice a mořské řasy.
některé mléčné výrobky – plísňové sýry, měkké sýry
maso – játra
Doporučená denní dávka je pro kojence 25–35 mikrogramů, pro děti 50–100 mikrogramů, pro dospělého 150–200 mikrogramů, pro těhotné ženy 400–600 mikrogramů a pro kojící ženy 280 mikrogramů kyseliny listové denně.
V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ A LEPEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Rajniaková.
Dobrý den,
jdu asi s neobvyklým dotazem. Jsem celiak. V poslením roce mě pořád svědí tělo a když se poškrabu, naskáčou mi jizvy, stále koumám odkud jsem to vzala, ale jediný co mě napadlo, je lepek.Samozřejmě občas zhřeším. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Díiky Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V souvislosti s celiakií a svěděním mě napadá možnost rozvoje onemocnění zvaného Duhringova nemoc. Je to velmi vzácné autoimunitní onemocnění, které se projevuje právě v souvislosti s celiakií. Mezi hlavní příznaky Duhringovy nemoci patří puchýřovitá vyrážka, která se podobá oparu. Vyrážka se vyskytuje nejčastěji v místech, kde dochází k velkému namáhání kůže (loketní jamka, kolenní jamka, stehna), ale může se vyskytnout i na hlavě nebo na zádech. Vyrážka svědí a pálí a svádí ke škrábání. Kromě těchto příznaků na kůži se objevují i klasické příznaky celiakie (průjmy, nadýmání, nevolnost, zvracení a hubnutí, respektive nepřibývání na váze). Asi by bylo vhodné zajít za svým gastroenerologem a nechat si vyšetřit aktuální stav střev a podle toho určit další postup. Co můžete udělat hned, je vyřadit všechny zdroje lepku a proti svědění zkusit užívat lék Claritine. Celiakie se bohužel nedá vyléčit, ale dietou se dají výrazně omezit její negativní projevy.
Malé, nenápadné ovoce, které na první pohled nevypadá příliš přívětivě, skrývá pod slupkou látky, které dovedou obohatit náš jídelníček o potřebné živiny. Toto exotické ovoce mající svůj původ v Číně bylo následně pěstitelsky rozvinuto na Novém Zélandu, který tak v současnosti patří mezi největší producenty. Odtud se toto ovoce rozšířilo po celém světě a dnes ho z obchodů zná téměř každý. Má oválný tvar a hnědou chlupatou slupku.
Co se týká obsažených látek, prim zde hraje především vitamín C. Kiwi patří mezi nejbohatší zdroje kyseliny askorbové, a jelikož se jedná o zdroj přírodní, měli by ho vyznavači zdravého životního stylu brát v potaz. Jeho obsah se pochopitelně může lišit dle doby a způsobu skladování. Obvykle se uvádí množství mezi 80–150 mg na 100 g ovoce. To v podstatě zabezpečí denní doporučenou dávku z přirozeného, dobře vstřebatelného zdroje. Je také zajímavé, že právě jeho vysokou koncentrací se kiwi stává relativně velmi levným přírodním zdrojem, který cenově předčí pomeranče a další zdroje kyseliny askorbové. A kdo z nejrůznějších příčin odmítá syntetický vitamín C, může zvolit právě kiwi jako velmi vhodnou alternativu.
Vitamín C však není jedinou cennou látkou, kterou kiwi obsahuje. Jeho energetická hodnota činí přibližně 45 kcal na 100 g. V plodu je přítomno stopové množství bílkovin, tuků a samozřejmě sacharidy (asi 12 g). Co je však ceněno více, je vláknina (přes 3 g) a důležité vitamíny a minerály. Z nich stojí za zmínku především vitamín A a K, z minerálů je nutné vyzdvihnout hořčík, kterého má v populaci mnoho lidí nedostatek, dále pak vápník, železo, draslík nebo fosfor.
Kiwi se tak může zdát jako ideální ovoce doplňující potřebné mikroživiny v přírodní formě. Pozor si musí dát ten, kdo je alergický na enzym aktinidin, který na jednu stranu působí na vstřebatelnost masa, ale na druhou stranu může u některých jedinců vyvolat alergickou reakci. Velké množství živin však bude naštěstí pro většinu lidí pozitivem. Vždyť pouze dva plody denně pokryjí denní dávku vitamínu C, což se může hodit pro posílení imunity v čase chřipkového období. V letních měsících pak kiwi dokáže osvěžit svojí chutí a dodá potřebné sacharidy pro sportovní činnost. Kiwi tak zcela jistě patří do potravin prospívajících našemu zdraví a životnímu stylu a možná nás v budoucnu překvapí dalšími pozitivními účinky pro organismus.
Ve svém příspěvku TYMIÁNOVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Vidličková.
Než kupovat drahé sirupy proti kašli v lékárně, připravila jsem pro Vás recept od mamky, užívá jej celá moje rodina...
Postup přípravy receptu
Vodu s cukrem povaříme na mírném plameni 20 minut. Pak odstavíme ze zdroje tepla, přidáme tymián a necháme louhovat až do úplného vychladnutí. Po vychladnutí scedíme do skleničky, nebo i do pet láhve -(malinké částečky v sirupu nejsou na závadu). Užíváme 5x denně kávovou lžičku.
Poznámka
Olíznutou lžičku nedávejte zpět do sirupu - zkazil by se! Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Při brachyradioterapii je radioaktivní zdroj záření umístěn přímo v oblasti nádoru, kde se tak koncentruje vysoká dávka záření (nitrodutinové zavádění zářičů nebo tkáňové punktury). Spád dávky s rostoucí vzdáleností od zdroje je velmi rychlý a zdravé tkáně obklopující nádorové ložisko jsou zatíženy podstatně nižší dávkou než nádor samotný. O aplikaci brachyradioterapie je nutno uvažovat všude tam, kde je ložisko snadno přístupné a má relativně malý objem. Lze ji použít buď jako jediný prostředek léčby k dosažení radikální dávky, nebo v kombinaci s chirurgickým výkonem. Implantace radionuklidu může být provedena i pooperačně. Je možno použít tuto techniku u nádorů jazyka, rtů (kurativní u stadia T1 a T2), dále většinou paliativní u nádorů tonzily, měkkého patra, u metastatického postižení krčních uzlin. Intrakavitární brachyterapii jako boost techniku je možné použít u nádorů nazofaryngu. Zpočátku se v brachyradioterapii používaly pouze radiové tuby a jehly. Radium však bylo nahrazeno jinými radionuklidy a k zavádění se využívá dálkově ovládané zařízení – afterloading. Pro intersticiální implantace je používáno nejčastěji 192Ir – iridium. Pro některé lokalizace nádorového onemocnění, kde by bylo obtížné odstranit implantované zdroje záření a kde lze s výhodou využít vysoký dávkový příkon, se aplikují krátkodobé zdroje záření jako 125I nebo 198Au (permanentní implantace radioaktivních zrn).
Léčba může probíhat buď formou ambulantní, nebo při hospitalizaci v onkologickém centru. Pro ambulantně léčené pacienty je pro případ nenadálých obtíží nepřetržitě k dispozici lékař, zajišťující službu pro onkologické centrum.