ZDROJE SELENU je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Výskyt a průběh akné můžeme ovlivnit samotnou stravou. Zdravá a vyvážená strava ovlivňuje přibližně z 1/4 tvorbu a výskytu pupínků, nelze ji tedy úplně podceňovat. Nedostatek zinku dokáže vyvolat ekzémy, lupénku nebo akné, naopak potravinové doplňky nebo masti, které obsahují tento minerál v kombinaci se selenem, mohou uvedené choroby i potíže zmírnit, případně představují užitečnou prevenci proti nim.
Správné užívání selenu a zinku
Nedostatkem selenu trpí především kuřáci, proto pokud patříte mezi pacienty s akné, kteří navíc kouří, měli byste si hlídat příjem tohoto stopového prvku. Nic se ale nesmí přehánět, užívání nadměrného množství selenu totiž může našemu zdraví i uškodit. Selenem získaným přírodní cestou (tedy z potravin) se nelze předávkovat, předávkování hrozí pouze v případě nadměrného množství doplňků stravy. Doporučená denní dávka (DDD), kterou bychom neměli překračovat, se pohybuje od 55 do 100 mg selenu denně. Těhotné ženy by pak měly dávku selenu zvýšit na dvojnásobek, neboť jeho případný nedostatek nepříznivě ovlivňuje vývoj plodu. Dávka 900 mg, jež je pro organismus už toxická, může způsobit nevolnost, únavu, vyrážku, tvorbu puchýřků a vypadávání vlasů. Dlouhodobé užívání nadměrného množství selenu může vést dokonce k depresím. Jestliže tedy chcete užívat selen na akné, nikdy nepřekračujte dávku 200 mg na den.
Potravinové doplňky se zinkem a s dalšími minerály i vitamíny představují také užitečnou prevenci před vzplanutím choroby, jejich dávkování je však potřeba konzultovat s lékařem. Zinek v podobě potravinového doplňku má dále tu výhodu, že podporuje imunitní systém, jenž bývá u lidí s lupénkou oslabený. U ekzémů může zinek pomoci tím, že podporuje kromě imunity i hojení kůže. Zinek je nezbytný i pro zpracování esenciálních mastných kyselin. Pokud ho užíváte jako potravinový doplněk dlouhodobě, poraďte se s lékařem, jestli byste neměli kombinovat zinek s mědí, protože zinek snižuje její zásoby.
V naší poradně s názvem PŘÍČNĚ PRASKLÝ NEHET U NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Pokojová.
Dobrý den. Jak postupovat, když se mi po pedikuře objevil příčně prasklý nehet. Přelepuji to, ale nevím, zda dělám dobře. M Pokojová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejlepší je nehet obrousit co to jde a počkat až doroste a začne přesahovat nehet bez rozštěpu. Také je vhodné upravit stravu, aby obsahovala více vápníku, selenu, zinku a bílkovin. Toto vše nehty posílí a ty se pak nebudou snadno lámat.
Naopak nedostatek selenu se může objevit u lidí s nevyváženou stravou, jako jsou například vegetariáni. Nedostatek selenu se odrazí na fungování orgánů. Například nedostatečné množství selenu v těle může způsobit kardiovaskulární problémy, vyvolat infarkt myokardu i různá cévní onemocnění. Také může způsobit poškození svalů. Nedostatečné množství selenu ve stravě těhotných žen se výrazně podílí i na problémovém vývoji plodu. Nedostatek tohoto prvku se pozná absorpční spektrofotometrií, případně i vyšetřováním hladiny prvku v séru. Nedostatek selenu se u člověka může projevit oslabením imunity, svalovou ztuhlostí, slabostí, ztrátou vlasového pigmentu, slábnutím kůže a nehtů.
V naší poradně s názvem ZINEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Lisková.
Beru WARFARIN, Selen a Zinek. Chci vědět, zda se vzájemně tyto léky snášejí a zda mohu některý z nich brát současně s Warfarinem, nebo všechny 3 najednou. Děkuji .
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Selen je při léčbě Warfarinem problematický, protože přirozeně zpomaluje srážení krve a Warfarin to dělá také. Užívání selenu spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Selen lze užívat jedině pod kontrolou lékaře, který k tomu přizpůsobí dávkování Warfarinu.
Zinek snižuje účinky Warfarinu když se polyká současně s Warfarinem. Při léčbě Warfarinem je nutné užívat Warfarin a produkty obsahující železo, hořčík a zinek nejméně dvě hodiny od sebe.
K nedostatku selenu obvykle dochází po delší době, kdy nejsou ve stravě zastoupeny žádné obilné výrobky nebo živočišné zdrojeselenu. Známým příznakem nedostatku selenu je selhání srdce. Podle některých studií je zřejmé, že nedostatek selenu může vést k rakovině. Při předávkování naopak může selen způsobit vážné otravy.
Pojem selen označuje jeden z polokovů ze skupiny chalkogenů, pro nějž jsou typické jeho fotoelektrické vlastnosti. Latinský název je selenium (chemická značka Se). Selen v těle: selen je považován za stopový prvek, protože se musí v lidském těle vyskytovat v množství menším než 50 ppm. Zároveň je to také esenciální prvek, protože tělo si ho samo nedokáže vytvořit, ale musí ho přijímat v potravě.
Běžné množství selenu v lidském těle je kolem 12 mg selenu, nejvíce se ho nachází ve štítné žláze a v ledvinách. Doporučená denní dávka selenu v potravě je 55 – 200 µg. Pokud je potřeba, aby se množství selenu v těle navyšovalo potravinovými doplňky, podávají se nejčastěji v kombinaci bioaktivního selenu a zinku.
Selen se vyskytuje všude v půdě, ale jeho zastoupení je v ní nerovnoměrné, a to se odráží i v zastoupení tohoto prvku v rostlinných i živo
Ve svém příspěvku VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Amiourova.
Ovšem do května zemřely v USA 3 pacientky a do 6. září dalších 8. obeslala jsem celou kauzu, jíž se zabývá Judicial Watch českým organizacím gynekologů a pediatrů a jediná odpověď, která přišla, byla výhružná. Na vyžádání zašlu celý článek s odkazy na zdroje i s odpovědí SUKLu a hlavním argumentem vypovídajícím o nepoctivosti výrobce.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.
Uveďte, prosím, více informací o okolnostech a časové souslednosti, jakož i podrobnější popis příznaků. Děkuji.
Selen je důležitý pro imunitní systém, růst, detoxikaci organismu a srdeční svalovou aktivitu. Optimální denní příjem selenu představuje 0,05 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka selenu je obsažena v:
100 g pšeničných otrub
50 g sledě obecného
60 g tuňáka
10 g kokosu
10 g sezamu
Nedostatek selenu způsobuje slabost srdečního svalu, sníženou imunitu, poruchy produkce hormonů štítné žlázy, zpomalení vylučování toxinů. Zdrojem selenu jsou ořechy, kokos, sezamová semínka, celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, sleď, tuňák a vejce.
Ve svém příspěvku GUARANA. ŽIVOTABUDIČ Z AMAZONIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.
tato bylina je opravdu prinosem, protoze neobsahuje pouze kofein ale take guaranosidy coz jsou latky prodluzujci ucinky kofeinu a samy o sobe jsou povzbuzujici ale ucinky ktere uvadite jsou ucinky jsou informace dobre pro obchod.Prosim uvedte nezavisle zdroje ktere vase tvrzeni potvrdi Zil jsem kde je guarana a tak vim o cem mluvim dekuji
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Selen se v potravinách objevuje v různém množství, některé potraviny ho nemají vůbec, některé ho mají přehršel. Následující seznam uvádí, které potraviny selen obsahují i v jakém množství. Množství selenu je v potravinách nerovnoměrné a ovlivňuje ho mnoho faktorů, jako je například obsah selenu v půdě. Jak z následující tabulky vyplývá, nejvíce selenu se nachází v některých druzích ořechů, dále i v mase, vnitřnostech, v rybách a v mořských plodech a mořských řasách. Sloučeniny selenu obsažené v rostlinných potravinách (selenomethionin) a v živočišných potravinách (selenocysteinu) dokáže lidské tělo využít téměř na sto procent.
Ve svém příspěvku GUARANA. ŽIVOTABUDIČ Z AMAZONIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.
tato bylina je opravdu prinosem, protoze neobsahuje pouze kofein ale take guaranosidy coz jsou latky prodluzujci ucinky kofeinu a samy o sobe jsou povzbuzujici ale ucinky ktere uvadite jsou ucinky jsou informace dobre pro obchod.Prosim uvedte nezavisle zdroje ktere vase tvrzeni potvrdi Zil jsem kde je guarana a tak vim o cem mluvim dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kapitan.
Na rozdíl od nedostatku selenu, předávkování tímto prvkem je velmi vzácné. Pokud k němu dojde, vždy se nějak projeví. Pokud se jedná o chronický nedostatek selenu, dochází k vypadávání vlasů, lámání nehtů, vzniku kožních puchýřků a také k výraznému poškození zubů. Dlouhodobý příjem velmi vysokých dávek selenu (nad 900 μg) dokáže dokonce vyvolat neurologické změny, záchvaty křeče a případně i ochrnutí. Naopak akutní forma se projevuje nepříjemným česnekovým zápachem potu, ale i z úst. Zápach je způsobován právě vylučováním nadbytečného selenu, selen je také vylučován mocí i stolicí.
Ve svém příspěvku VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Amiourova.
Ovšem do května zemřely v USA 3 pacientky a do 6. září dalších 8. obeslala jsem celou kauzu, jíž se zabývá Judicial Watch českým organizacím gynekologů a pediatrů a jediná odpověď, která přišla, byla výhružná. Na vyžádání zašlu celý článek s odkazy na zdroje i s odpovědí SUKLu a hlavním argumentem vypovídajícím o nepoctivosti výrobce.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela .
Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o zaslání celého článku i s odkazy na zdroje a odpovědí SUKLu.
Na poruchy štítné žlázy velmi často upozorní člověka otok nebo bolest v krku a zhoršené polykání. Nemoci štítné žlázy jsou častější u žen. Nejčastější je její snížená činnost (hypotyreóza) a zvýšená činnost (hypertyreóza), které mají protikladné příznaky. Někdy může být otok v krku důsledkem rakoviny štítné žlázy nebo uzlin. Tyto potíže nemusí souviset se štítnou žlázou.
Kromě faktu, že štítnice skrze produkci hormonů ovlivňuje využívání živin v těle, platí i to, že kvalita stravy v určitém rozsahu zasahuje do fungování tohoto orgánu. Největší vliv mají následující faktory.
Příjem jódu: Jód je součástí struktury thyroxinu a trijodthyroninu, dostatek tohoto prvku ve stravě tak největší měrou ovlivňuje fungování celého orgánu. Uvádí se, že nedostatkem jódu trpí na celém světě přibližně ¼ populace, je proto potřeba koncepci stravy upravovat i ve smyslu zajištění jeho dostatečného množství. Doporučená denní dávka pro dospělou populaci je 150 mikrogramů, bohatými zdroji jsou mořské produkty (ryby, plody, řasy, sůl) nebo černý jeřáb.
Množství selenu: Selen je součástí enzymu, který zajištuje přeměnu thyroxinu na trijodthyronin. Množství selenu ve stravě tudíž ovlivňuje funkci štítné žlázy a s ní i celý metabolismus. Obsah selenu v potravinách závisí na jeho množství v půdě, což je silně kolísavý faktor. Zajistit proto dostatek selenu v běžné stravě je v některých částech světa problematické, platí to především pro Evropu, kde populace trpí jeho nedostatkem. Na rozdíl od jódu, u kterého štítná žláza vykazuje schopnost dobře snášet vyšší dávky, je možné se selenem snadno předávkovat. Je proto vhodné dodržovat jeho příjem na úrovních výrazně nepřevyšujících hodnoty doporučené denní dávky (55 mikrogramů).
Množství antioxidantů: Příjem antioxidantů má nepřímý dopad na fungování štítné žlázy. Jejich hlavní funkce spočívá v potlačování oxidačního stresu, který má v přebytku vliv na acidobazickou rovnováhu a produkci stresových hormonů. Taková situace vyvolává zánětlivé reakce v těle, a to ovlivní i hormonální regulaci štítné žlázy.
Množství a kvalita bílkovin: Obsah bílkovin včetně jejich kvality ovlivňuje fungování celého metabolismu ve smyslu rovnováhy mezi katabolickými a anabolickými pochody. Týká se to i štítné žlázy, je tedy důležité zajistit v celodenním stravovacím režimu takový příjem bílkovin, který odpovídá individuálním potřebám každého člověka.
Poměry makroživin: Podíl hlavních zdrojů energie pro buňky, tedy sacharidů a tuků ve stravě, rozhoduje o tom, jak rychle se bude vytvářet energie. Tento fakt ovlivní i rychlost metabolických pochodů. Vyšší podíl tuků tedy obecně zpomaluje energetické pochody, vysoké zastoupení sacharidů
Mezi nejbohatší zdrojeselenu patří para ořechy, dary moře, drůbež a maso a zejména vnitřnosti (ledviny, játra, slezina a slinivka). Celá zrna, ovesné vločky a hnědá rýže mohou také obsahovat významné množství selenu – závisí to na obsahu selenu v půdě, v niž byly pěstovány.
Ve svém příspěvku KOLAGEN FORTE S KYSELINOU HYALURONOVOU DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šnoblová Yvona.
Dobry den, chci se zeptat , zda kolagen forte s kyselinou hyaluronovou mohou uzivat i kojici matky ? Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Čau Yvonko, během kojení není vhodné brát žádné doplňky stravy, ale naopak obohatit samotnou stravu o přirozené zdroje. Pokud chceš zvýšit příjem kolagenu a kyseliny hyaluronové, tak doporučuji více konzumovat hovězí maso - kližku, pak dále želatinu ve formě například ruského vajíčka, vaječné bílky například jako potravinu Smacker a pak také syrovátku a acydofilní mléko. Tím přesně podpoříš přísun důležitých aminokyselin, ze kterých si tvoje tělo vyrobí kolagen i kyselinu hyaluronovou. Je to jednoduché, účinné a přirozené.
Přeji hodně štěstí s novým miminkem.
Mezi přírodní zdrojeselenu patří především zelenina, a to konkrétně chřest, česnek, brokolice, avokádo, hrášek a hlávkový salát. Zdrojem selenu je také ovoce, například meruňky a broskve, avšak množství selenu v těchto plodech není příliš velké. Selen se dále nachází v para ořeších, ovesných vločkách, mase (zejména vnitřnostech) a vejcích. Konečně zdrojem bohatým na selen jsou i mořské plody a ryby, a dokonce i houby, jablečný ocet, sójové boby, hnědá rýže a mléčné výrobky.
Mezi potraviny obsahující ve větším množství zinek patří dýňová a slunečnicová semínka, ořechy, listová zelenina, játra, maso, obilné klíčky a droždí.
V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.
Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.
Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.
Selen je antioxidant, který likviduje volné radikály. Konzumace selenu má příznivý vliv na akné proto, že selen posiluje imunitní systém, čímž jej činí odolnějším vůči bakteriím, a to i vůči těm, jež způsobují právě akné. Velmi ceněné jsou také jeho protizánětlivé účinky. Selen snižuje podráždění tkání zasažených akné a tím tlumí zánět (zarudlé boláky na kůži se díky němu stávají méně viditelnými). Selen přispívá k udržení elasticity kůže, podporuje její celkovou regeneraci a pomáhá též hojit jizvy po akné. Tyto účinky umocňuje zinek, proto se pacientům trpícím akné doporučuje, aby užívali oba prvky současně. Optimální a zároveň doporučená denní dávka selenu se nesmí překračovat.
Zinek patří mezi nejdůležitější prvky, které bojují s akné. Zinek totiž vytváří v těle nevhodné prostředí pro bakterii vyvolávající akné. Zvyšuje imunitní funkci organismu, snižuje zánětlivé reakce pleti, podporuje hormonální rovnováhu a pomáhá rovněž zklidňovat podrážděnou pokožku. Zinek se tedy podílí ve velké míře na zdravém vzhledu pokožky. Díky němu je pleť hladká, čistá a chráněná před infekcí. Zinek zlepšuje také hojení ran.
Pokud je strava dostatečně pestrá a bohatá na zdroje zinku, tělo by ho mělo mít dostatek. V opačném případě je vhodné užívat doplňky stravy obsahující zinek.
Jak již bylo řečeno, zinek bojuje s akné ještě účinněji, kombinuje-li se se selenem.
Ve svém příspěvku KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.
Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.
Ovesné vločky obsahují křemík.
Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.
Mezi nejbohatší zdrojeselenu patří para ořechy, dary moře, drůbež a maso a zejména vnitřnosti (ledviny, játra, slezina a slinivka). Celá zrna, ovesné vločky a hnědá rýže mohou také obsahovat významné množství selenu – závisí to na obsahu selenu v půdě, v niž byly pěstovány.
V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Slavomír Růžička.
Dobrý den,
v posledních dnech jsem brouzdáním po internetu navštívil Vaše stránky a přiznám se,že mi hodně zaujaly.
Je mi 59 let a mám potíže s diabetem II.typu.
Protože jsem potravinářský technolog-tak proto chemii v potravě pokud možno nemusím a snažím se hledat přírodní zdroje a varianty.
Zaujal mne Váš skořicový nápoj a chci ho zkusit.
Mám ale jeden dotaz-je-li to možné.V receptu je uváděn pytlíček černého čaje,ale pak je,že tam být nemusí.Chci se zeptat,zda ten čaj můžu skutečně vynechat či ne.Pokud by tam ten čaj být nemusel,tak ten litr vody by se mohl počítat do příjmu vody pro organismus.Protože černý čaj tělo odvodňuje a do bilance vody se nezapočítává.
Možná je to kvůli chuti.
Mohu poprosit o odpověď ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dobrý den pane Růžičko, černý čaj je v receptu na skořicový nápoj použitý skutečně jen pro lepší chuť a také pro povzbuzení. Když černý čaj vynecháte, tak docílíte nápoje, který neodvodňuje a dá se v plném svém objemu započítat do pitného příjmu. Vyvarujte se různých nahrazení černého čaje například šťávou z citrónů nebo jiného ovoce, neboť by se tím narušila zásaditost nápoje. Ale to Vy, jako potravinářský technolog, určitě dobře víte :-).
V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.
Tabulky potravin s puriny
Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Játra 286,4
Ledviny 230,8
Drůbež 130,7
Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
Vepřová, pražená, kotleta 119,0
Ryby, bílé, čerstvé 115,9
Houba, čerstvá 46,9
Chléb, křupavý 15,7
Chléb, bílé 12,2
Pšeničná mouka 11,5
Tvaroh 8,0
Bílý jogurt 7,0
Rýže, vařené 5,9
Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.
Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím
Kuřecí:
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)
Kuřecí ledvina 243
Kuřecí játra 236,1
Kuře, srdce 223
Kuře, palička 132,3
Kuřecí prso 130,7
Kuře, žaludek 130,5
Kuřecí stehno 126,5
Kuřecí kůže 104,6
Vepřové, hovězí a jehněčí orgány
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Vepřová játra 289
Hovězí ledviny 213
Hovězí játra 197
Hovězí srdce 171
Jehněčí srdce 171
Hovězí mozek 162
Jehněčí játra 147
Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.
Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách
Ve svém příspěvku POPRASKANÉ ŽILKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chvalova drahomira.
Dobrý den, mám popraskané žilky na jedné noze a to pod kolenem a boční straně stehna, což se projevuje velkou bolestí .
Mám cukrovku s inzulínem. Prosím poraďte co s tím. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce Krasojizda.cz.
Dobrý den, Drahomíro,
Existuje přímá souvislost mezi stavem cév a onemocněním diabetes a je známé, že diabetici velmi často trpí potížemi s cévami, které mohou vést až k operaci. Je několik možností, co pro sebe můžete udělat:
- Doporučujeme užívání aloe vera, nejlépe ACTIValoe, protože pozitivně ovlivňuje činnost slinivky břišní a regeneruje betabuňky slinivky.
- Navštivte odborníka ohledně stravy a úpravy jídelníčku, v případě potřeby je nutné upravit hmotnost. Strava by měla obsahovat hodně zeleniny a vlákniny, ovoce již v menší míře.
- Absolutně nepostradatelné jsou Omega 3 NMK!
- Můžete užívat některý z doplňků stravy, které obsahují bioflavonoidy, antioxidanty, vitaminy C, E, B
- Vhodné pro průchodnost cév jsou také ginkgo biloba, lecitin a selén.
Jestli je možné něco doporučit pak vyzkoušejte třeba doplněk stravy Veregin (na bázi ginkgo biloba, antioxidantů, kaštanu atd.) anebo Neobotanics Novarix Essence, který má výborné složení (antioxidanty, dále účinné látky diosmin, hesperidin, aescin atd.) a máme s ním dobré zkušenosti.
Dále je potřeba upravit životní styl a zařadit do denního programu pohyb. Pro externí použití doporučuje speciální mastě. Péče o pokožku je základem a přestože mnohé zdroje uvádějí, že krémy a mastě jsou neúčinné, máme na to jiný názor. Obsahují-li kvalitní komponenty budou jistě dobrým pomocníkem. V některých případech lze například hojivou dubovou kůru anebo listy kaštanu použít jako obklad na postižená místa.
Když se podíváme na veškeré nanočástice kovů, zjistíme, že jejich antibakteriální účinky jsou známé již celou řadu let. Nanočástice selenu jsou však žhavou novinkou. Testováním selenu se zabývá jen malé množství výzkumných laboratoří na celém světě. Tyto nanočástice byly probádány pouze v souvislosti s rostlinami, které produkují sirné sloučeniny, ale v souvislosti s bakteriemi se jedná o úplnou novinku.
V naší poradně s názvem OMEGA MARIN FORTE, OBSAH JODU V RYBYIM OLEJI ? DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lada.
Dobrý den.
Obsahuje tuk morskeho lososa v rybyim oleji vkapsích také Jód?
Je to důležuté, umí mi někdo poradit, prosím ?
Děkuji za odpověď
Ladislav Dráb
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bohužel jód se v rybím oleji moc nenachází a proto ani kapsle s tukem mořského lososa jód neobsahují. Jód se ve velké míře nachází v tkáních mořských živočichů, zejména v jejich mase a kůži. V České republice je přirozený příjem jódu velmi nízký a proto je dodávka jódu celé populaci zajišťována obohacenou jedlou solí. Pokud ale chráníte své srdce a cévy a snižujete příjem soli v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění, je třeba více využívat jiné zdroje. Nejlepším zdrojem přírodního jódu jsou mořské ryby a další mořské plody, jejichž konzumace je doporučována minimálně 1x týdně. Dále jsou na jód bohaté i některé minerální vody. A díky obohacování krmiv stoupá obsah jódu i v mléce a mléčných výrobcích. Zvýšený obsah jódu je také v potravinářských výrobcích, kde byla k výrobě jako surovina použita jodovaná sůl. Nejvydatnějšími přírodními zdroji jódu jsou škeble, ústřice a mořské řasy.
Jak čas ukázal, tak i tento chemický prvek má svůj význam v lidské stravě. Přestože je většina sloučenin selenu pro člověka toxická, tak lidské tělo určité množství této látky potřebuje. Selen totiž ve formě selenoproteinů působí v lidském těle jako antioxidant, který ho chrání před účinky volných radikálů, čímž snižuje riziko rakoviny, zároveň má vliv na fungování imunitního systému a na tvorbu enzymu glutathoinperoxidázy, který je nezbytný pro proces metabolizace tuků. Tento v lidském těle stopový prvek ovlivňuje i fungování některých orgánů, například štítné žlázy a jater. Selen v těle má pozitivní účinky na zvyšování plodnosti, snižování rizika vzniku rakoviny prostaty, na podporu tvorby testosteronu. Selen také pomáhá vstřebávat z potravin jiný chemický prvek pro fungování lidského těla nezbytný, a to hořčík. Selen také může pomoci s odbouráváním toxických účinků prvků olova, arsenu, kadmia a rtuti.
K absorpci tohoto prvku dochází ve všech částech střev, k anorganickým formám selenu jsou zde konkurenti při absorpci sírany, naopak organickým selenům konkurují aminokyseliny se sírou. V krvi se pak selen navazuje na lipoproteiny.
Kojenci získávají selen prostřednictvím mateřského mléka, v prvních týdnech je jeho obsah v mléce zhruba 18 – 30 μg/l (ve formě selenomethioninu i selenocysteinu). Postupně ale koncentrace selenu v mléce klesá v průběhu kojení. Denně přijme kojenec zhruba 12, 5 μg tohoto prvku.
Nanočástice selenu mají v porovnání s účinky antibiotik dvojnásobnou sílu. Nespornou výhodou účinku nanočástic selenu je hlavně to, že v době, kdy běžná antibiotická léčiva nezabírají a léčba jimi není možná, nezáleží již na účinku, ale na tom, že se nalezla vhodná alternativa, která může být využita pro léčbu antibakteriálních infekcí.