Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ZDURELE CHUTOVE POHARKY


Co je to papila

Sliznice jazyka je tvořena vícevrstevným dlaždicovým epitelem. Jazykové papily, které jsou normálním nálezem na jazyku, jsou výběžky povrchového epitelu jazyka. Tyto papily jsou různého druhu, více či méně vystouplé a mohou se vnímat jako zvětšené a citlivé na některé potraviny z důvodu podráždění sliznice dutiny, jako jsou citrusy a rajčata, která jsou kyselá.

Epitel hřbetu a hrotu jazyka vybíhá v papillae linguales (jejich epitel na povrchu rohovatí).

Papillae filiformes (papily nitkovité) – jsou nejčastěji zastoupené a nejvíce početné, štíhlé, na konci roztřepené, epitel na povrchu podléhá keratinizaci, důležité při rozmělňování sousta během pohybu jazyka oproti tvrdému patru.

Papillae conicae (kuželovité) – ostré, u člověka jich je málo, časté u šelem (drsný jazyk koček a jiné).

Papillae fungiformes (houbovité) – kyjovitého tvaru, jednotlivě mezi papillae filiformes, červené (přes tenčí epitel prosvítají kapiláry ve vazivu).

Papillae foliatae (listovité) – po stranách sulcus terminalis; obsahují chuťové pohárky.

Papillae vallatae (hrazené) – největší, ve stěnách chuťové pohárky (caliculi gustatorii), hluboká brázda kolem každé papily, v počtu 7 sestaveny do tvaru „V“ těsně před sulcus terminalis, obsahují též chuťové pohárky – jsou nejvýznamnějším centrem chuti.

Na kořenu jazyka nejsou papily, nýbrž tonsilla lingualis (jde o soubor lymfatických folikulů).

Zdroj: článek Zvětšené papily na jazyku

Příběh

Ve svém příspěvku OTEKLÉ PRSTY NA RUCE ČERVENÉ FLEKY CITLIVÉ BATRAFEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

na prstech ktere jsou zdurele se mi objevuji v mrazivych zimnich dnech cervene fleky od kloubu az k nehtu a na jednom malicku i v zadni casti malicku o co by se mohlo jednat jinak mam prsty studene a jen mirne naruzovele tel .728919052

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Oteklé prsty na ruce červené fleky citlivé batrafen

Ryor Lymfodren

Ryor Lymfodren je čaj, jehož účinky se projeví nejen na zdraví, kvalitě pleti a vnitřním stavu organismu, ale také na zlepšení funkce lymfatického systému. Působení čaje Lymfodren je zaměřeno na dokonalé pročištění lymfatického systému, hlavně zlepšení funkce sleziny, která je řídicím orgánem tělesného imunitního systému. Kromě bylin určených na čištění a detoxikaci organismu je v čaji i květ ibišku a citronella, které působí i jako chuťové korigens a dodávají čaji vynikající lahodnou chuť.

Složení:

  • ibišek květ – čistí a detoxikuje celý organismus, působí jako antisklerotikum a celkově zlepšuje oběh krve a lymfy, chuťové korigens
  • pampeliška list – účinná při otocích lymfatických uzlin a zvětšeních sleziny
  • vřes květ – pomáhá při čištění krve a lymfy, zlepšuje činnost sleziny, odstraňuje otoky a zduření
  • měsíček květ – hojí vnitřní rány a záněty, pomáhá v prevenci rakoviny lymfatických uzlin
  • jetel luční květ – imunostimulans, účinný při otocích lymfatických uzlin
  • třapatka květ – imunostimulans, podporuje lymfatický systém
  • pýr oddenek – pročišťuje velice důkladně celý organismus (včetně lymfy)
  • citronella – chuťové korigens

Příprava: 1 čajovou lžičku čaje přelít 250 ml vroucí vody, přikrýt a nechat vyluhovat 15 minut. Čaj pít teplý 1–2x denně. Kúru provádět 2x ročně, vždy po dobu 6 týdnů.

Doporučení: Omezit příjem tučného mléka a mléčných výrobků s vyšším obsahem tuku. Jíst syrovou zeleninu, především celer, petržel, mrkev, kedlubny, zelí a jiné. Pravidelně konzumovat jablka (zlepšují stav krve a lymfy). Po dobu kúry omezit namáhavou fyzickou činnost (při velkém zatížení znečištění v uzlinách narůstá). Dbát na pravidelnou stolici, při potížích užívat vlákninu.

Zdroj: článek Kosmetika Ryor

Příběh

Ve svém příspěvku POTÍŽE PO OZAŘOVÁNÍ HLAVY A KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Haragova.

Dobrý den,
mám zhobný novotvar příušní žlázy.
Momentálně prodělávám ozařování. mám ji 14dní .V puse mám hodně aftů a zdurělé mandle.Hodně to bolí . Zatím kloktám šalvej . Můžete mě prosím poradit ,co bych si mohla na to dát?
Moc děkuji s pozravem Haragová Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Potíže po ozařování hlavy a krku

Chuť k jídlu medicínsky

Obezita se stala jedním z hlavních zdravotních problémů. Ovládnutí chuti je však velmi delikátní problém. Nejprve je třeba umět rozlišovat mezi hladem a chutí, abyste byli schopni efektivně řídit své stravovací návyky. Hlad a chuť jsou dva faktory, které ovlivňují naše chování při stravování, jsou to naprosto odlišné mechanismy s neméně různými důsledky.

Hlad: Hlad je pocit (nepodmíněná fyzická reakce organismu) vyvolaný nedostatkem potravy. Je důležitým signálem, který sděluje tělu potřebu příjmu potravy a energie z ní. Hlad vzniká, když hladina glukózy v krvi poklesne pod určitou hranici. Potřeba přijímat potravu je ovšem ovlivněna také signály z trávicí soustavy a působením některých hormonů, svou roli hraje rovněž psychické rozpoložení, stav pozornosti a podobně, takže pocit hladu se dostavuje u různých jedinců s různou rychlostí a intenzitou a je také různě snášen – někteří lidé snášejí pocitu hladu dobře, u někoho se dostavují změny nálady jako podrážděnost nebo rozmrzelost. Při delším hladovění dochází k odbourávání zábran a zásad (kanibalismus z nouze), což může být doprovázeno halucinacemi či paranoiou. Řídícím orgánem ovládajícím hlad je část mozku zvaná hypotalamus – zde je sledován obsah glukózy v krvi. Je-li správné fungování hypotalamu narušeno, mluvíme o poruchách příjmu potravy. Ty mají psychosomatický charakter – může se jednat o ignorování potřeby jíst, přejídání se nebo periodický nadměrný a nedostatečný příjem potravy, vyvolaný špatnou nebo zpožděnou indikací sytosti. Pocit hladu se u člověka dostavuje již po několika hodinách od posledního nasycení. Zdravý člověk může přežít okolo 50 dní bez jídla při dostatku tekutin. Tělo je schopno zpracovávat látky z posledního příjmu potravy zhruba tři dny, poté při upotřebení energie přechází z glukózy na proces zvaný ketóza, ve kterém játra začínají odbourávat, zpracovávat a spotřebovávat tělesný tuk. Po třech týdnech se tělo přepíná do „režimu hladovění“ – v této fázi bere energii ze svalů a vnitřních orgánů; dochází i k úbytku kostní dřeně, který začíná ohrožovat život.

Chuť k jídlu: Chuť k jídlu je pouze psychický stav, který vzniká stimulací vůní pokrmu nebo na základě obrázků zajímavých jídel. Chuť je smysl, který dovoluje vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě. U člověka existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané, kyselé, umami,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Chuť k jídlu

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVNÍ LÉČBA RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislav.

Dobrý den, maminka má zhoubný nádor na ledvině. Jedna ledvina vyoperovaná, druhá částečně vyoperovaná (zbytek ledviny nefunkční). Jedná se o grawitzův tumor, metastáze v uzlinách, cévách , svalech a zřejmě i na plicích. Nádor je označen g4- tedy nejvíce agresivní. Lékaři již nedávají žádnou naději a na vlastní riziko ji zřejmě odvezeme domů (dle lékářů zemřít). Nechceme se však vzdát bez boje proto bojujeme alternativní léčbou, které věřim více než chemoterapiím. Mamka pobírá z prášků pouze paralen na teplotu a zřejmě nějaký prášek na srdce. Dále proti problémům při dýchání dostává cca jednou za den morfín.
Chtěl jsem se zeptat na níže sepsaný jídelníček, který jsme sestavili.


Ráno – 250 ml zeleninové štávy,
Tvaroh se lněným olejem a rozemletými lněnymi semínky cca 8lžic
Aloe vera – 30ml
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Oběd- zásaditá potrava (zelenina)
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Odpoledne- zeleninová štáva 250ml
Večeře- zelenina/ovoce
Aloe vera 30 ml
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Čaj z kořene pampelišky
Případné doplňky-liposomální vitamín C, koloidní stříbro,chlorela, graviola , cordyceps
Z těchto doplňků bych vybral pouze něco, aby se vše nepřeplácalo a aby bylo tělo schopno vše strávit a vyloučit. Celkem se mi líbí graviola a vit. C. Mam ale obavy vzhledem k nefunkčnosti ledvin zda nemohou nastat nějaké problémy? Proto prosim o radu, opakuji že ledviny nefungují a mamka chodí 3x týdně na dialízu.
Dále bych chtěl poradit s léčbou chloridem cesným- tato léčba se mi zdá velmi účinná , ale myslím, že je zde nutné poradit se o dávkování,aby se to více nezhoršilo. Mamka váží cca 60kg a je jí 59let. Našel jsem toto dávkování , nevím co je z toho nejvíce důležité, nebo zda jde něco vynechat, či není li problév v ledvinách?
Denní dávkování rozložené na 3 až 4 dávky
a. CsCl (chlorid cesný) 3 – 6 gramů (viz poznámky autora 1,2,3)
b. KCl (chlorid draselný) 2 – 4 gramy
c. Vitamn C 5 – 10 gramů
d. Vitamín A 50 000 international units
e. Zn gluconate 100 – 200 miligramů
f. Organický selén 100 – 200 mikrogramů
g. Amygdalin (laetrile) Podle ošetřujícího lékaře

Mohl byste mi něco doporučit či poradit? Děkuji mnohokrát
Vladislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Podle popsané diagnózy se skutečně jedná o terminální fázi v životě vaší maminky. Chápu vaši snahu za každou cenu něco podniknout k prodloužení života, ale v některých situacích to bohužel nedokážeme vůbec ničím a toto je zřejmě ten případ. Váš jídelníček je dobrý. Důležité je aby vyhovoval požadavkům nofrologů, kteří dozorují dialýzu, s nimi je to třeba prodiskutovat. Také je třeba brát ohledy na chuťové požadavky vaší maminky, aby ji především jídlo chutnalo.
Připravte se na to že maminka brzi zemře a přijmněte to jako součást její další existence v nové dimenzi. Vnímejte to jako transofrmaci jejího života do nových podmínek, kde nebude tato její nemoc ani bolesti, které nyní má. Tím že zemře se vysvobodí z pozemských těžkostí a nalezne klid a odpočinek. Když toto přijmete, tak ulehčíte její odchod pro ní samotnou i pro sebe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Alternativní léčba rakoviny

Zkušenosti s tekutým chlorofylem

Chlorofyl je při vnitřním užití bezpečný pro většinu lidí, a to pokud je podáván perorálně. Nedoporučuje se však jeho použití v injekční podobě. Chlorofyl může způsobit podráždění kůže, která je pak náchylnější na slunce. Velmi vhodné je při konzumaci chlorofylu používat opalovací krémy. Během těhotenství a kojení se chlorofyl nedoporučuje, protože nejsou dostatečně ověřeny všechny jeho účinky. Spolu s chlorofylem by pak neměly být používány léky, které zvyšují citlivost na sluneční záření. Užívání léků a chlorofylu totiž zvyšuje šance na spálení, puchýře nebo vyrážku na místech kůže vystavených slunečnímu záření.

Chlorofyl je bakteriostatický až mírně baktericidní prostředek. Působí především tak, že vytváří prostředí nevhodné pro růst bakterií. Zvláště účinný je proti anaerobním bakteriím. Chlorofyl má také lokální deodorační účinky, lze jej používat jako deodorant a detoxikační činidlo pro tělo. Zároveň pomáhá posilovat oběhový systém a krevní buňky. Velmi účinný je i jako kloktadlo v boji proti zápachu z úst a bakteriím v ústech. Chlorofyl má stimulační účinek na růst pojivové tkáně a podporuje tvorbu granulační tkáně (granulační tkáň se objevuje v ráně během procesu hojení). Chlorofyl urychluje proces hojení, což je pozitivní při léčbě bércových vředů. Má rovněž schopnost potlačovat rakovinotvorný účinek aflatoxinu a bránit buněčným mutacím – čím je koncentrace podávaného chlorofylu vyšší, tím lepší jsou jeho antimutagenní a protirakovinné účinky.

Nápoje z chlorofylu buňky sytí i pročišťují zároveň. Čištěním a zásobováním organismu se prodlužuje jejich biologický věk, zhodnotí se všechny potenciálně prospěšné složky našeho jídelníčku a zneškodní se potenciálně škodlivé složky. Tím se náš imunitní systém nastaví na vyšší výkonnost. Zelené nápoje jsou komplexní a přirozené. Jejich „fytolátky“ působí v harmonii a jejich účinek se nedá srovnat s žádnou umělou kombinací. Látky jsou propojeny a navzájem se posilují, takže dohromady tvoří chemickou reakci, podobnou „dominovému efektu“. Postavte kostky domina, vynechejte jediný kousek uprostřed a hra končí. I život je chemickou řetězovou reakcí, která končí ztrátou jediného prvku.

V rostlinách bylo identifikováno přes 600 různých karotenů. Syntetika ale obsahují karoteny maximálně tři! Dnešní člověk se cpe, tloustne, ale přesto umírá na nutriční podvýživu. Zdravotní problémy souvisejí i&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Chlorofylový nápoj na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem KÁVA+SKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Jak ovlivňuje káva účinky skořice. Myslím rozpustná káva k ní malinko mleté skořice, chuťově je to výborná "jiná" káva. Ponechává si skořice výše uvedené léčebné účinky? Jak na sebe tyto dvě ingredience působí? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Káva i skořice zrychlují metabolizmus a nabuzují.

Zdroj: příběh Káva+skořice

Rakovina jazyka podle Wikipedie

Jazyk je svalový orgán nacházející se v dutině ústní. Jeho sliznice je kryta mnohovrstevným dlaždicovým epitelem, jehož četné výběžky (papily) dodávají jazyku zvláštní matný vzhled. Wikipedie uvádí, že u člověka velká ohebnost jazyka ve spojení s jeho přesným řízením umožňuje vytvářet širokou škálu zvuků, čehož lidé využívají při mluvení lidskou řečí. Svaly jazyka vytvářejí celou hmotu jazyka a dají se rozdělit na vlastní svaly jazyka (intraglosální) a vnější svaly jazyka (extraglosální). Často se tvrdí, že se jedná o nejsilnější sval v těle, ničím to však není podloženo. Kromě toho, že neexistují objektivní kritéria, podle nichž by se síla svalu dala měřit, není jazyk ani jen jedním svalem.

Na Wikipedii se dále dočteme, že jazyk obsahuje mnoho chuťových receptorů, kterým se říká chuťové pohárky. Člověk rozlišuje čtyři základní chutě: sladkou, slanou, kyselou a hořkou. V dnešní době je uznávána i další, pátá chuť, a to umami, a hovoří se o dalších.

Z údajů Wikipedie vyplývá, že karcinom (z řeckého karkinôma) je nádorové onemocnění vycházející z epitelu, například z vrstev kůže či sliznic, jde tedy o nádory z tkání ektodermálního či entodermálního původu. Označení rakovina se původně vztahovalo pouze na karcinomy, dnes se však v běžném jazyce rozdíl stírá. Většina karcinomů pochází z krycího epitelu nebo žlázového epitelu. Karcinomy tvoří cca 80 % maligních nádorů.

Zdroj: článek Rakovina jazyka - obrázky

Příběh

Ve svém příspěvku JEDLÁ SODA JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Tyllerová.

Dobrý den, při zakoupení jedlé sody pod latinským názvem Natrii hydrogencarbonas připravené v lékárně a Sody v prášku (hydrogenuhličitam sodný) výrobce Vitar s.r.o. ve Zlíně jsme zjistili odlišné chuťové vlastnosti s tím, že Soda v prášku chutnala lépe zatímco ta z lékárny byla výrazně slanější. Dotazem v lékárně jsme byli ubezpečeni, že jejich soda je farmaceuticky čistá a jako taková se používá při míchání jiných směsí. V čem prosím spočívá chuťový rozdíl obou jedlých sod ? Případně jaký vliv to má na vnitřní užívání.
Děkuji.
Ivana Tyllerová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jedlá soda jako lék

Co značí černé tečky na jazyku

Černé tečky na jazyku mohou být způsobeny konzumací tekutin nebo potravinami, které zbarví chuťové pohárky. Také tento projev, pokud je dlouhodobý, může signalizovat závažnější onemocnění.

Zdroj: článek Červené pupínky na jazyku

Příběh

Ve svém příspěvku ALAVIS NA KLOUBY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květka.

Ahoj, může ten Alavis i moje 60-ti letá babička?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Jasný, určitě, můj děda ho bere taky, rozpustíš prášek ve vodě a vypiješ. Chuťově to sice není moc dobrý ale zase Triple Blend obsahuje řírodní suroviny a je fakt hlídanej a kontrolovanej.

Zdroj: příběh Alavis na klouby diskuze

Léčba bez antibiotik

Ananas: V ananasu se nachází velké množství bromelainu a v jedné studii se lidé, jimž byl podáván při infekci močových cest tento enzym spolu s obvyklými antibiotiky, zbavili své infekce. Polovině lidí bylo s antibiotiky podáváno placebo a neprokázala se žádná změna. Miska plná ananasu chutná dobře a může vás tedy navíc zbavit infekce.

Borůvky: Borůvky a brusinky jsou příbuzné rostliny a zdá se, že mají stejné schopnosti potlačit množení bakterií. V jedné studii byla šťáva z borůvek shledána jako prevence před infekcí močových cest. Vzhledem k tomu, že pravděpodobně nenajdete litr borůvkové šťávy v místním obchodě, zkuste si dát alespoň hrstku těchto chutných bobulí na ranní cereálie.

Brusinková šťáva: Mnohé studie prokázaly, že pití brusinkové šťávy může pomoci vyhnout se infekci močových cest. Zdá se, že brusinková šťáva brání bakteriím způsobujícím infekci, aby se usadily v močovém měchýři. Zároveň má tato šťáva také velmi mírný antibiotický efekt. Pití pouhých 120 ml brusinkové šťávy denně může pomoci udržet močový měchýř bez infekce. Ale pokud máte tendenci k infekci močových cest nebo jednu právě nyní řešíte, pokuste se vypít alespoň 2–4 sklenice brusinkové šťávy denně. Je-li čistá brusinková šťáva pro vaše chuťové pohárky příliš hořká, můžete ji nahradit koktejlem. Podle všeho má stejný účinek jako čistá šťáva. Pozor: Máte-li již infekci močových cest, brusinková šťáva nenahradí lékařem předepsaná antibiotika při léčbě infekce.

Jedlá soda: Chcete-li zabránit infekci močových cest v jejím zárodku, zkuste přidat 1 lžičku jedlé sody do sklenice vody – soda neutralizuje kyselost v moči a zrychlí tím vaše uzdravení.

Vitamín C: Vitamín C udržuje močový měchýř zdravý okyselením moči – v podstatě ji drží ve stavu nepřekračující hranici, jež umožňuje množení potenciálně škodlivých bakterií.

Voda: Pokud máte sklon k infekcím močových cest, pijte dostatek vody – zhruba 8 sklenic (250 ml) denně. Ty by měly podpořit močení alespoň každé čtyři až pět hodin. Zápasíte-li v současné době s infekcí, pijte hodně vody, abyste ji porazili. Vypijte 250 ml vody každou hodinu. Tok vody ve vašem těle pomůže odplavit bakterie tím, že budete častěji močit. Můžete také nalít teplou vodu do ohřívací láhve a položit si ji na podbřišek, abyste pomohli zmírnit bolest způsobenou infekcí.

Zdroj: článek Uretritida

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA DO MLÉKA - NA IMUNITU-ZAŠLU NA 1/2L MLÉKA-ZÁRUKA MNOŽSTVÍ A KVALITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Nabízím tuto léčivou houbu do mléka- kvalitní mladé houbičky, zašlu na dobírku- druhý den je u Vás sterilně zabalená v AMPULCE S MLÉKEM vč. NÁVODU + recepty, cena 100kč + pošt.

Vlastní dobrá zkušenost, dospělí a děti, ti také potřebují zajistit od mala dobrou funkci střev ve kterých je 70% naší IMUNITY, posílám houbu, která dobře startuje v každém mléce,/ jen nepoužívám krabicové/ , kefír obsahuje vit. B a kyselinu listovou,které v kupovaných výrobcích nejsou a chuťově je domácí kefír vynikající, při použití kvalitního mléka.

Zasílám houbu na 1/2 l mléka - záruka MNOŽSTVÍ A KVALITY, houbičku budete mít nastálo.Do budoucna kdykoliv poradím.
Z kefíru a ovoce získáte výborný a zdravý koktejl
z kefíru také-tvaroh a jogurt

Pište na email: jasinkocin@seznam.cz/ volejte 732231707

V Č.Budějovicích možno osobní předání s návodem-RÁDA PORADÍM

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Dvořáková.

ch těla bych od vás koupit Tibetskou houbu-prosím o info.Děkuji Dvořáková

Zdroj: příběh Tibetská houba do mléka - na IMUNITU-zašlu na 1/2l mléka-záruka množství a kvality

Rakovina jazyka podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že jazyk je svalový orgán nacházející se v ústní dutině. Jeho sliznice je kryta mnohovrstevným dlaždicovým epitelem, jehož četné výběžky (papily) dodávají jazyku zvláštní matný vzhled. U člověka jeho velká ohebnost ve spojení s jeho přesným řízením umožňuje vytvářet širokou škálu zvuků, čehož lidé využívají při mluvení lidskou řečí. Svaly jazyka tvoří celou hmotu jazyka a dají se rozdělit na vlastní svaly jazyka (intraglosální) a vnější svaly jazyka (extraglosální). Často se tvrdí, že se jedná o nejsilnější sval v těle, ničím to však není podloženo. Kromě toho, že neexistují objektivní kritéria, podle nichž by se síla svalu dala měřit, jazyk ani není jen sval, obsahuje také mnoho chuťových receptorů, zvaných chuťové pohárky. Člověk rozlišuje čtyři základní chutě: sladkou, slanou, kyselou a hořkou. V dnešní době je uznávaná i další, to znamená pátá chuť – umami. A hovoří se o dalších.

Zdroj: článek Rakovina na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem K ČEMU JE TRIANCINOLON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Prosím vás je tahle mast na mykozu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Triamcinolon je na záněty a ne na mykózu! Při mykóze ho lze použít, když při ní dojde k infikování zduřelé mykózní kůže nějakou bakteriální nákazou, tak zde dokáže Triamcinolon zmírnit zánětlivé zarudnutí, ale mykózu samostatně nikdy nevyléčí. Léčivá látka v léku Triamcinolon triamcinolonacetonid je kortikosteroidní hormon, který působí pouze silně protizánětlivě. Tlumí též nepřiměřeně silnou, přecitlivělostní reakci při alergii na určitou látku (tak zvaný anafylaktický šok), třeba na barvu na vlasy, když po barvení vlasů alergicky zarudne pokožka. Účinek je však namířen jen proti příznakům zánětu, nikoliv proti příčině nemoci, tedy ani proti mykóze! Zánětlivé příznaky - jako zarudnutí, otok a hromadění zánětlivých buněk i působků v zanícené kůži, tvorba puchýřků až puchýřů a mokvání, svědění, pálení a pocit nepříjemného napětí nebo bolest - v několika hodinách po použití masti Triamcinolon ustupují. Ke skutečnému zhojení však může dojít, jen když se současně vyloučí původce nebo příčina onemocnění. Léčivý účinek masti Triamcinolon E je velmi rychlý a je patrný již v prvních hodinách po použití a trvá až 36 hodin. Kromě kortikosteroidního hormonu obsahuje Triamcinolon E Léčiva další léčivou látku cloroxin, jejíž léčebný účinek je založený na antiseptickém a dezinfekčním působení (ničí choroboplodné zárodky).
Triamcinolon cena: mast Triamcinolon E Léčiva - 20gm je k dostání jen na lékařský předpis. Triamcinolon stojí celkem 55 Kč, přičemž pacient při vydání doplácí jen 37 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh K čemu je triancinolon

Co znamenají zvětšené uzliny za uchem

Normální lymfatické uzliny jsou drobné a nejsou ani hmatné, ani bolestivé, ani viditelné. Mění se v případě výskytu nějakého problému ve spádové oblasti (oblast, odkud přitéká lymfa). Uzliny se mohou zvětšit do velikosti hrachu až fazole, mohou být hmatné, bolestivé, viditelné.

Důvodem zvětšení uzlin bývá zánět, pohmoždění nebo nádor oblasti, odkud lymfa přitéká. Podle stadia zánětu jsou uzliny bolestivé, nebo nebolestivé:

  • Čerstvě vzniklý zánět vede k bolestivému zvětšení uzliny – akutní zánět.
  • Dlouhodobý zánět působí dlouhodobé nebolestivé zvětšení uzlin – chronický zánět.
  • U některých onemocnění jsou uzliny zduřelé v typických oblastech na těle. Například u zarděnek jsou zduřelé bolestivé uzliny za ušním boltcem a v týlní krajině. Proti zarděnkám se u nás děti očkují, proto se vyskytuje průměrně 8 případů ročně. Zarděnky jsou typické především svou červenou vyrážkou po celém těle.
  • U zánětu hrdla, angíny, jsou typicky zduřelé a bolestivé uzliny za čelistním úhlem. Uzliny v oblasti ucha se zvětšují při zánětech zvukovodu, například při zánětech středního ucha u dětí.
  • Podčelistní uzliny a uzliny na krku nalézáme zduřelé u záškrtu – difterie. Ke zduření mízních uzlin se zde přidává silný otok okolních měkkých tkání až do toho stupně, že krk má obvod stejný jako hlava. Proti záškrtu se v ČR také povinně očkuje, proto se onemocnění téměř nevyskytuje.
  • V oblasti klíční kosti můžeme nalézt zvětšené a bolestivé uzliny při zánětech v hrudníku a mezihrudí.
  • Dobře hmatatelné jsou ještě uzliny v podpaží, které mohou být bolestivě zvětšené při zánětech prsní žlázy. Při nádoru prsní žlázy jsou v podpaží zvětšené, ale nemusí být bolestivé.
  • Dobře hmatatelné jsou uzliny v tříslech, do kterých míří míza z dolních končetin a také některých pánevních oblastí, tudíž záněty z těchto míst mohou způsobit zvětšení i zánět tříselných mízních uzlin (například pohlavně přenosné choroby a podobně).
  • Naproti tomu existují i onemocnění, u kterých jsou uzliny zvětšené povšechně. Je tomu tak například u infekční mononukleózy, HIV infekce, u toxoplazmózy a dalších.
  • Nebolestivé zvětšení více uzlin budí podezření z rakoviny imunitních buněk – leukémie a lymfomy.

Zdroj: článek Zvětšené uzliny za uchem

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTEK VZADU V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Parůžková.

Dobrý den, mam menší vyrustky vzadu v krku, polikaní jde trošku stěží, a mam trosku červený krk, bojím se ze to bude rakovina?? Přikládám ještě fotku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto zduřelé papily vzadu na jazyku jsou běžnou reakcí na mírnou infekci v oblasti nosohltanu. Rozhodně se nemusíte bát, že jde o rakovinu. Potvrdit vám to může lékař stomatolog (zubař) a nebo otorinolaryngolog (ORL). Jak si můžete pomoci? Kupte si kloktadlo s názvem Stopangin a třikrát denně po jídle kloktejte alespoň dvě minuty. Do dvou tří dnů vše zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pavuciny v oku

Dieta proti vysokému krevnímu tlaku - recept

Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.

Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.

Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.

Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regen

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta na vysoký krevní tlak

Příčiny černého jazyka

Existují dva projevy černého jazyka, a to černý chlupatý jazyk a popraskaný jazyk. Horní plocha jazyka je pokryta chuťovými pohárky. Jedinci s černým jazykem mají vyšší výskyt chuťových pohárků na jazyku, což je způsobeno nahromaděním keratinu. V normálních případech se keratin odstraní ze sliznice či kůže sám, kdežto u černého jazyka dochází ke hromadění vyprodukovaného keratinu. Zatím není známá přesná příčina vzniku černého jazyka, ale nejčastěji se vyskytuje u kuřáků. Často je viditelný i po léčbě antibiotiky. Mezi další příčiny vzniku patři špatná ústní hygiena, časté užívání silných ústních vod a časté používání antacidu.

Dalo by se říci, že se jedná spíše o problém kosmetický než funkční. Na druhou stranu pacienti s tímto typem onemocnění často trpí zápachem z úst. Mezi vhodné opatření pak patří čištění jazyka speciálním zubním kartáčkem.

U popraskaného jazyka se neobjevuje žádné zabarvení, ale vyskytují se trhliny (praskliny) na jeho horním povrchu. Tento projev je obvykle asymptomatický, i když pacienti mohou trpět pálením jazyka. U tohoto typu není nutná léčba.

Černý jazyk může být způsoben i užíváním léků, jako je Bismuthum, Carbocit nebo Spofax.

Zdroj: článek Co značí černý jazyk

Privátní gastroenterologické centrum

Privátní gastroenterologické centrum bylo založeno v 1993 a hned od počátku se zaměřilo na rychlou a přesnou diagnostiku a léčbu onemocnění zažívacího systému. Jeho náplní je také léčba hemoroidů. Neustále je doplňována nejmodernější endoskopická a sonografická technika, a tak centrum patří k nejlépe vybaveným privátním pracovištím srovnatelným i s nemocničními centry.

Pracovní tým je složen z vysoce kvalifikovaných pracovníků s dlouholetými zkušenostmi v oblasti gastroenterologie, hepatologie a proktologie. Každoročně centrum ošetří okolo 3 500 pacientů a provede 2 500 endoskopických vyšetření (gastroskopie, kolonoskopie) a 2 000 sonografických vyšetření.

Metody – endoskopická vyšetření

Gastroskopie klasická

Gastroskopie je endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku. Provádí se při podezření na onemocnění těchto orgánů, například při podezření na dvanáctníkové nebo žaludeční vředy. Lékaři se naskytne přímý pohled na nemocný orgán. Je mnohem přesnější a nezatěžuje pacienta žádným zářením. Vyšetření se provádí na lačno po podání přípravku zamezujícího zpěnění spolykaných slin. Pacientovi, který leží při vyšetření na levém boku, je ústy zaváděn zcela ohebný přístroj. Vyšetření není bolestivé, je jen nepříjemné.

Hlubokým a pomalým dýcháním překonáte pocit dávení. Zavřete při vyšetření oči a myslete na něco příjemného. Během vyšetření budete zuby, rty nebo dásněmi držet ochranný kroužek. Vyšetření netrvá dlouho.

S prováděním tohoto vyšetření zde mají velké zkušenosti, nehrozí prakticky žádné komplikace.

Gastroskopie transnasální

Jedná se o vyšetření jícnu, žaludku a duodena s vysokou výpovědní hodnotou u onemocnění této oblasti. Vyšetření se provádí tenkým ohebným videoendoskopem, který se zavádí nosem.

Příprava pacienta: pacientovi jsou podány nosní kapky a gel usnadňující průchod endoskopu. Jelikož je tato metoda velice šetrná, nejsou podávány žádné uklidňující léky. Pacient je po zákroku schopen ihned se zapojit do své denní aktivity, může tedy po vyšetření odjet vlastním autem bez doprovodu.

Vlastní vyšetření: přístroj se při průchodu nosem nedotýká jazyka, nedochází tedy k vyvolání dávivého reflexu. Také bolestivost vyšetření je výrazně snížena.

Kolonoskopie totální

Kolonoskopie totální je vyšetření prováděné při jakémkoliv podezření na onemocnění tlustého střeva. Je náhradou za&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kolonoskopie Liberec

Arabica a Robusta

Na celosvětové produkci kávových zrn se Robusta podílí zhruba 30%. Chuťově je Robusta mnohem výraznější a má menší zrna než Arabica. Naopak Arabica je mnohem rozšířenější a tvoří asi 70% celosvětové produkce. Průměrná velikost zrnek je 6-8mm. Arabica se vyznačuje ušlechtilým aroma, jemnou a lehce nakyslou chutí.

Zdroj: článek Jak připravit šálek dobré kávy

Zásadní chyby v jídelníčku

Příliš mnoho tuků a sacharidů v potravě a téměř žádná zelenina či ovoce společně se sníženou pohybovou aktivitou mají za následek zvyšující se počet lidí s nadváhou a obezitou. Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední evropské pozice. Zhruba 25,6% žen a 22,6% mužů (zdroj: obesitas.cz) spadá do kategorie obézních, avšak nadváhou trpí více než polovina dospělé populace. Je důležité si uvědomit, že při redukčních dietách nepomůže žádná zázračná pilulka. Ideálním a současně jediným řešením je propojení zdravého životního stylu se zdravou stravou a pohybem.

PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB, doporučuje: "Při redukci váhy je třeba nejen sledovat množství přijímané energie, ale i skladbu jídelníčku. Je důležité, aby hubnoucí přijímali dostatečné množství bílkovin. Avšak hlavně živočišné bílkoviny jsou často provázené tuky, které je potřeba omezovat. Tento problém pomáhá řešit potravina pro zdravou výživu - Šmakoun- jehož základem je bílkovina z vaječných bílků podobná kuřecímu masu. Sto gramů této potraviny obsahuje pouze 282kJ". Jako součást jídelníčku nabízí Šmakoun hned několik předností. Díky své nízké energetické hodnotě i glykemickému indexu představuje tento výrobek ideální volbu pro lidi, kteří se chtějí zbavit přebytečného tuku, ale zachovat si svalovou hmotu.

Výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organismus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a organismus po nich sáhne jako po zdroji energie pouze v extrémních podmínách. Podle posledních informací se však vyspělá populace se potýká nikoli s nedostatkem bílkovin, ale se zdroji, které nejsou provázené tuky. Proto je bílkovinný plátek Šmakoun z vaječných bílků se svými 0% tuku tak hodnotnou potravinou.

Vaječné bílky jako základ

Bílkovinný plátek najdeme na našem trhu pod názvem Šmakoun. Tato velmi hodnotná a nízkokalorická potravina je získávána z vaječných bílků. Unikátní patentovaná technologie vyvinutá v ČR umožňuje zpracování bílků do takové formy, aby chuťově i vůní připomínala maso, přičemž si stále uchovává veškeré kvalitativní přednosti. Nelze opomenout fakt, že při výrobě Šmakoun plátku nejsou použity umělé konzervační látky či stabilizátory. Šmakoun je potravina prakticky bez tuků, sacharidů, cholesterolu, a je tedy ideální volbou pro všechny, kteří drží redukční diety. Vyhledáv

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Superpotravina, po které se netloustne

Typy epilepsie

Existuje mnoho typů epilepsie, ale všechny mají společné to, že vyvolávají záchvaty. Nejen z tohoto důvodů bývá těžké je rozlišit, u každého jedince se totiž mohou projevovat z různých příčin a různou formou.

Některé specifické typy epilepsie:

  • Dětská benigní fokální epilepsie způsobující ztuhlost a trhavost svalů po celém těle. Tento druh epilepsie se vyskytuje zejména v noci.
  • Dětská a juvenilní epilepsie s absencemi způsobující zírání do prázdna, částečné ochrnutí oka a mírné svalové záškuby.
  • Infantilní spasmy způsobující svalové křeče, které ovlivňují hlavu, trup a končetiny. Infantilní spasmy se obvykle objevují do 6 měsíců od narození.
  • Juvenilní myoklonická epilepsie je příčinou škubání v ramenou nebo pažích.
  • Lennox-Gaastautův syndrom způsobující časté a různé záchvaty. Tento syndrom vede k pádům během záchvatů a způsobuje různá poranění.
  • Epilepsie temporálního laloku (nejběžnější typ u dospělých) vyvolává samovolný pohyb rtů, tření rukou, citové nebo myšlenkové poruchy a halucinace zvukové, pachové či chuťové.

Epilepsie není druh mentálního postižení nebo duševní nemoci. Několik forem dětské epilepsie je spojeno s podprůměrnou inteligencí, problémy s fyzickým a duševním rozvojem. Ale sama epilepsie tyto problémy nezpůsobuje. Záchvaty vypadají často děsivě nebo absurdně, ale nedělají z člověka blázna nebo násilníka.

Ne každý, kdo dostane záchvat, trpí epilepsií. Záchvaty mohou být vyvolány z mnoha jiných příčin (otrava, horečka, mdloby, opilost nebo drogové odnětí). Rovněž záchvaty vyskytující se v době vzniku onemocnění, zranění nebo nemoci nesouvisejí s epilepsií. Pokud se záchvaty vyskytují opakovaně (chronicky) a vyskytují se týden, měsíc či rok po úrazu nebo nemoci, došlo pravděpodobně v důsledku stavu k epilepsii.

Zdroj: článek Příznaky epilepsie

Složení Obenzinu

Výživový doplněk má čistě přírodní složení, které není škodlivé lidskému zdraví. Na sestavení Obezinu se podílel tým specialistů. Obezin se skládá z patentovaného rostlinného komplexu přírodních viskózních polysacharidů. Významnou složkou je látka Spirulina (řasa), která obsahuje fenylalanin. Tato aminokyselina působí na chuťové centrum v mozku a tím snižuje chuť k jídlu. Produkt neobsahuje žádné alergeny a díky obsahu přírodních látek udržuje přirozenou hladinu cholesterolu v krvi.

Zdroj: článek Obezin na hubnutí

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


zduřelá žláza v podpaží
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
zduřelé dásně
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.