Extrakt ze zelené kávy lze zakoupit jako tobolky či tablety. Doposud nejsou uváděny žádné vedlejší účinky zelené kávy jako takové. Obsažený kofein ovšem může mít nežádoucí účinky stejné jako kofein v silné kávě. To znamená, že pacienti, kteří nesmí konzumovat kofein obecně, by neměli užívat ani doplňky stravy s obsahem výtažku ze zelené kávy.
Nedoporučuje se tak užívání přípravku těhotným a kojícím ženám, dětem do 16 let, osobám s vážnějšími srdečními či cévními chorobami, s vysokým krevním tlakem nebo pacientům s diabetem 1. typu.
Zelená káva je velmi močopudná a zásadně odvodňuje tělo. Vedlejší účinky při užívání extraktu zelené kávy jsou relativně malé. Několik studií provedlo test účinnosti extraktu ze zelené kávy na hubnutí a nebyl zjištěn jediný případ vedlejších účinků.
Tento extrakt ze zelených (přírodních, syrových a nepražených) kávový zrn je tedy naprosto přírodní. Zdravotní experti tvrdí, že pokud se jedná o kvalitní produkt, je jeho konzumace naprosto bezpečná. Existují pouze zmíněné negativní dopady spojené s obsahem kofeinu.
Extrakt, který si koupíte, musí pocházet z vysoce kvalitních zrn. Extrakt by měl obsahovat minimálně 45 % GCA (zelené kávy antioxidační) nebo kyselinu chlorogenovou. Pokud zjistíte, že extrakt obsahuje ingredience jako uhličitany nebo sírany, tak produkt nekonzumujte, bude mít negativní vedlejší účinky.
V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Řepova.
Dobrý den manžel má všechny nehty na rukou růžové . Nevím od kdy všimla jsem si toho az dnes .Jestli mi můžete říct jestli to není nic špatného moc děkuji Repova Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zbarvení nehtů do červena může být příznakem různých potíží, některých i nebezpečných. Mezi ně patří možné krvácení do mozku, srdeční choroba, vysoký krevní tlak, onemocnění plic, mrtvice, otrava oxidem uhelnatým. Nejlepší řešení pro rozpoznání příčiny nového zbarvení nehtů bude návštěva praktického lékaře. Ten může rychle provést některé testy, které napomohou k vyjasnění.
Konzumace zelené kávy je doporučována všem, kdo trpí na problémy s trávicím ústrojím (nepravidelné pohyby střev, zpomalený metabolismus), ale i těm, kteří se nemohou vyrovnat s nadměrnou chutí k jídlu (nahrazuje dobře i svačinky mezi jídly). Zelená káva snižuje pocit hladu, snižuje množství usazování tuku a kofein, který obsahuje, zabraňuje úbytku energie, což bývá častou příčinou potřeby konzumace zbytečných kalorií. To vše díky jediné složce, která již není obsažena v tradiční kávě vzhledem k transformačnímu procesu pražení. Máme tím na mysli kyselinu chlorogenovou (CGA), která reaguje na kofein a snižuje vstřebávání cukrů, které se pak neukládají ve formě tuku. Toto vede nejen ke snížení hmotnosti, ale také pomáhá v boji proti tak problematické celulitidě. Studie účinků zelené kávy také prokázaly, že v některých případech její pravidelné užívání může zmenšit riziko cukrovky, a u mužů pak i žlučových kamenů. Stejně jako zelený čaj čistí organismus od škodlivých toxinů a prokazuje silné antibakteriální vlastnosti. Ačkoli výzkum zelené kávy přinesl optimistické výsledky, mělo by se k užívání přistupovat se zdravým rozumem. Neznamená, že pouhá konzumace zelené kávy vyřeší vaše problémy s nadváhou. Nemůže být brána jako lék proti nadváze, ale pouze jako dietní doplněk stravy, který může urychlit boj se zbytečnými kilogramy. Pro efektivní výsledky musíte trochu změnit svůj životní styl, tedy především snížit příjem kalorií a mít více pohybu. Kombinací nového, zdravějšího životního stylu a zelené kávy můžete pak docílit viditelných a uspokojivých výsledků.
V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Moní.
Dobrý den, na svém malíčku a palci pozoruji již nějakou dobu toto zbarvení pruh. Lakuji si nehty tak jsem myslela, že je to zbarvení po lakovaní, ale vůbec to neodrůstá a přijde mi, že to zasahuje i do nehtového lůžka u malíčku viz foto. Děkují Za Vaši odpověď Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jde o drobné krvácení do struktury nehtu, a to ho zbarvuje do tmava. Příčina může být v mechanickém namáhání nebo ve vývoji nehtu vlivem věku. Zamyslete se, jestli boty, které používáte, nejsou příliš těsné. Nebo jestli třeba více nechodíte, než dříve. Odbornou pomoc můžete dostat v ordinaci kožního lékaře a nebo u ortopeda.
Žloutenka je onemocnění žlučníku a jater. Zároveň patří mezi hlavní příznaky onemocnění jater. Žloutenka způsobuje zbarvení kůže do žluta. Tato barva kůže je nejzřetelnějším projevem problémů s játry nebo žlučníkem. Dochází i ke žlutému zbarvení bělma očí. Žloutenka je výsledkem jaterní poruchy, která poškozuje krev a transformuje ji do žluče. Žloutenku mohou doprovázet příznaky podobné chřipce, ale je důležité posouzení lékaře, který rozliší, zda je žloutenka způsobena akutní hepatitidou nebo závažnou infekcí žlučníku. Podle tradiční orientální medicíny existují dva typy žloutenky.
Žloutenka, která způsobuje zbarvení celého těla, způsobuje mírné břišní distenze, zácpu, zvýšenou frekvenci srdeční aktivity, močové potíže, žízeň (možnost přijímat pouze doušky) a žlutý mastný povlak na jazyku. Tento typ žloutenky způsobuje nadměrnou teplotu a pocení.
Druhý typ žloutenky způsobuje žluté nebo šedé zbarvení obličeje, očí, kůže, pocit těžkého těla, slabou nebo žádnou horečku, únavu, nechuť k jídlu, nevolnost, tlak na hrudi, distenzi, časté bolesti těla, řídkou stolici, studené (chladné) končetiny, čirou moč, zvýšenou frekvenci srdeční aktivity a dušnost.
V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Stehlík.
Dobrý den
prosím mohu sušené kiwi? Beru warfarin 5mg. Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kiwi je zelené, a jako vše zelené, i kiwi obsahuje vitamín K. Příjem vitamínu K musí být v případě léčby Warfarinem kontrolován. Jeden hrnek plný kousků čerstvého kiwi obsahuje 73 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit pro muže s Warfarinem je 120 mikrogramů tohoto vitamínu. Sušené kiwi obsahuje vitamín K stejně jako to čerstvé. Jíst ho můžete i když užíváte Warfarin, ale ten den, co si ho dáte, musíte omezit ostatní potraviny, které obsahují mnoho vitamínu K, obvykle to jsou ty zelené. Sušeného kiwi nesmíte sníst moc naráz, jen tolik, kolik ho je z jednoho až dvou plodů.
Chlorofyl je při vnitřním užití bezpečný pro většinu lidí, a to pokud je podáván perorálně. Nedoporučuje se však jeho použití v injekční podobě. Chlorofyl může způsobit podráždění kůže, která je pak náchylnější na slunce. Velmi vhodné je při konzumaci chlorofylu používat opalovací krémy. Během těhotenství a kojení se chlorofyl nedoporučuje, protože nejsou dostatečně ověřeny všechny jeho účinky. Spolu s chlorofylem by pak neměly být používány léky, které zvyšují citlivost na sluneční záření. Užívání léků a chlorofylu totiž zvyšuje šance na spálení, puchýře nebo vyrážku na místech kůže vystavených slunečnímu záření.
Chlorofyl je bakteriostatický až mírně baktericidní prostředek. Působí především tak, že vytváří prostředí nevhodné pro růst bakterií. Zvláště účinný je proti anaerobním bakteriím. Chlorofyl má také lokální deodorační účinky, lze jej používat jako deodorant a detoxikační činidlo pro tělo. Zároveň pomáhá posilovat oběhový systém a krevní buňky. Velmi účinný je i jako kloktadlo v boji proti zápachu z úst a bakteriím v ústech. Chlorofyl má stimulační účinek na růst pojivové tkáně a podporuje tvorbu granulační tkáně (granulační tkáň se objevuje v ráně během procesu hojení). Chlorofyl urychluje proces hojení, což je pozitivní při léčbě bércových vředů. Má rovněž schopnost potlačovat rakovinotvorný účinek aflatoxinu a bránit buněčným mutacím – čím je koncentrace podávaného chlorofylu vyšší, tím lepší jsou jeho antimutagenní a protirakovinné účinky.
Nápoje z chlorofylu buňky sytí i pročišťují zároveň. Čištěním a zásobováním organismu se prodlužuje jejich biologický věk, zhodnotí se všechny potenciálně prospěšné složky našeho jídelníčku a zneškodní se potenciálně škodlivé složky. Tím se náš imunitní systém nastaví na vyšší výkonnost. Zelené nápoje jsou komplexní a přirozené. Jejich „fytolátky“ působí v harmonii a jejich účinek se nedá srovnat s žádnou umělou kombinací. Látky jsou propojeny a navzájem se posilují, takže dohromady tvoří chemickou reakci, podobnou „dominovému efektu“. Postavte kostky domina, vynechejte jediný kousek uprostřed a hra končí. I život je chemickou řetězovou reakcí, která končí ztrátou jediného prvku.
V rostlinách bylo identifikováno přes 600 různých karotenů. Syntetika ale obsahují karoteny maximálně tři! Dnešní člověk se cpe, tloustne, ale přesto umírá na nutriční podvýživu. Zdravotní problémy souvisejí i s nedostatkem minerálů. Vyčerpaná půda živí plodiny, ty sytí nás, a proto i přes plná břicha umíráme hlady. Chybí našemu tělu minerály jako například železo či vápník? Ano, chybí. A chybí nám na talíři? Nechybí! Naopak jsme jimi přejedení jako žádná generace před námi. Žádná generace před 
V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA.
Dobrý den.Mám na Vás dotaz.Rozdrtím listy GINKA a plním do želatinových tobolek a pak užívám 1 tobolku denně.Má to též léčebné učinky.Děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Užívání surových částí rostliny ginkgo biloba může být nebezpečné. Doporučuje se užívat sušený extrakt z listů v množství 60 až 240 mg ústy denně po dobu až 6 měsíců. Tento extrakt se ale nedá jednoduše připravit v domácích podmínkách.
Chcete-li využít účinky ginkgo biloba na plno v běžných domácích podmínkách, tak si udělejte odvar z jeho listů nebo tinkturu.
Odvar ze zelených listů:
Na konci léta nasbírejte zelené listy. K přípravě čaje použijte 1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých listů na jeden šálek vroucí vody. Pokud chcete, přidejte do něj sladidlo. Nechte louhovat 10 minut.
Ze sušených listů: Zelené listy usušte ve stínu, ale s dobrou cirkulací vzduchu například ventilátorem. Listy je třeba usušit co nejrychleji, ale bez přehřívání (tj. vyhnout se plnému slunci). Chcete-li otestovat suchost, utrhněte stonek listu a zkuste jeho křehkost. Další možností je vložit čerstvé zelené listy do mikrovlnky mezi dvě papírové utěrky a zahřívat je 60 sekund na vysoký výkon. Listy by měly být křupavé – pokud ne, pokračujte v ohřívání dále, ale jen v 15 sekundových intervalech s následnou kontrolou.
Poté můžete použít jednu čajovou lžičku drcených sušených listů na jeden šálek vroucí vody. Tajemstvím dobrého čaje z gingka je nechat ho louhovat 5 až 6 minut, než ho vypijete.
Abyste dosáhla plného účinku, budete muset vypít 2 až 3 šálky ginkgo čaje denně – to je důvod, proč mnoho lidí volí místo toho profesionálně vyrobené kapsle.
Případně, pokud vám nevadí pít vodku, můžete si udělat tinkturu ze 150g sušených listů na 500ml vodky. Smíchejte ve sklenici, zakryjte a umístěte do tmavé skříňky na čtyři týdny. Denně sklenici protřepejte. Po čtyřech týdnech směs přeceďte a z listů vymačkejte co nejvíce tekutiny. Skladujte ve skleněné nádobě nebo láhvi. Užívejte 1-3 čajové lžičky tinktury denně.
Kuchaři používají spíše malé, měkké zelené šišky, které se obvykle sbírají v květnu nebo červnu, než ty velké, křehké hnědé, které můžete vidět ve vánočním výzdobě. Ačkoliv jsou v hotové sirupové směsi celé šišky, dají se snadno žvýkat. Zavařeniny s borovicovými šiškami, které se často konzumují po lžících, mají výraznou lesní příchuť a dokonce ani ti nejzarytější milovníci stromů nemusí být schopni přijmout jejich bohatou chuť po jehličí a dehtu.
Při sběru šišek pro výrobu džemu je třeba zvážit několik bodů:
Je důležité sbírat šišky v borovém lese ve vzdálenosti nejméně kilometr od vozovky, protože stromy rostoucí v blízkosti silnic nebo průmyslových oblastí jsou schopny absorbovat škodlivé látky ze znečištěného ovzduší.
Nejlépe je sklízet ráno, než uschne rosa.
Musíte vzít šišky jen ze zdravého jehličnatého stromu, který není poškozen škůdci.
Šišky by neměly být otevřené, tvrdé nebo hnědé.
Plody vhodné na zavařování lze snadno propíchnout nožem.
Nejlepší možností pro sklizeň je šiška měkká na dotek, šťavnatá a lepkavá od pryskyřice v nich obsažené, plody malé velikosti, asi 4 centimetry, světle zelené barvy, bez viditelných vad. Na ten nejchutnější léčivý džem budete potřebovat nezralé šišky o velikosti 1 centimetr.
Šišky by se neměly zvedat ze země, musí se trhat.
Nejlepší je sbírat samičí plody, které obsahují více silic. Lze je poznat podle velkého množství pryskyřice a žebrovaných šupin. Potíž je v tom, že samičí šišky rostou na vrcholcích a jednotlivě, zatímco samčí se tvoří ve skupinách, na spodních částech korun.
Při sbírání pupenů je nejlepší nosit rukavice, například jednorázové. To je nutné, abyste si neušpinili ruce od pryskyřice, kterou je těžké umýt. Pokud se potřísníte, tak pryskyřice se zbavíte pomocí jedlého rostlinného oleje.
Kdy sbírat šišky
Přibližné časové období pro sběr šišek je konec května. Sesbírané šišky je nutné zavařit do tří dnů. Při delším skladování každý den výrazně zhoršuje jejich kvalitu a léčivou sílu.
Zelené šišky ztvrdnou do měsíce po utržení. Z těch se dá udělat i marmeláda, ale samotné šišky se v tomto případě jíst nedají. Ale ty zelené a měkké ano.
Rozdíly ve sběru v regionech
V různých regionech se může doba sběru šišek na výrobu džemu lišit. V různých oblastech země se data mohou lišit od začátku května až do poloviny léta v závislosti na povětrnostních podmínkách.
Například v nížinách a v jižních regionech Moravy se pro šišky můžete vydat už v květnu a ve středních polohách by se měl sběr šišek posunout až na dvacátého června. Hlavní věc je sbírat pouze mladé a zelené šišky. Na severu a v horských oblastech přichází čas sběru šišek až v červenci.
Čtěte dále a dozvíte se jaké má džem z borovicových šišek výhody a kontraindikace a dozvíte se i recepty na přípravu.
Ve svém příspěvku NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.
dobrý den...měl bych dotaz.
posledni týden pociťuju jaký si tlak přimo v konečniku ne na okraji ,kde jsem objevil 2 pupínky "boláky" na 100% sem si asi jistý že se nejedna o akné..sice je tomu podobné ale už od pohledu má pupínek fialové zbarveni a po drobném zmačknutí mění barvu do modra...zatím to neni nějak moc nepřijemne ani bolestive ale mam strach co bude časem...zarověň jse stydím s tím jít k lekaři tak to zkoušim nejdřive touto cestou..předem děkuji za odpověď..děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempirek.
Čau, tohle vypadá jako hemoroid a ten se sám nevyléčí. Je třeba jít za praktickým lékařem a požádat ho o doporučení ke specialistovi. Když to zanedbáš, tak situace se zhorší a může dojít k bolestivým zánětům. A ty bývají velice nepříjemné.
Akutní bronchitida a zápal plic mají spoustu podobných symptomů. Zároveň je důležité upozornit, že pacienti s akutní bronchitidou si často přivodí právě zápal plic. Samotná akutní bronchitida vymizí během několika týdnů, zápal plic může být velmi nepříjemným a dlouhodobým onemocněním, a to zejména u starších pacientů.
Zápal plic a bronchitida mají velmi totožné příznaky, zejména kašel a horečku. Ale u bronchitidy se jedná spíše o suchý kašel produkující hlen. Zbarvení hlenu u bronchitidy je čiré, žluté nebo zelené. U zápalu plic také dochází k vykašlávání hlenu, který má však rezavé až zelenézbarvení, nebo může být i s krví. U akutní bronchitidy není přítomna horečka. Kdežto u zápalu plic bývá horečka vysoká až přes 38 °C.
V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.
Dobrý den mám 2 měsíční miminko chlapečka a má na prstíku ( prsteníček)plíseň,má to pod nehtem a je to takové nažloutlé a jsou tam takové žluté flíčky a ještě má na palečku vedle nehtu puchýř a má to kolem červené,nemohlo ho něco píchnout? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Červený puchýř na palci může být od štípnutí komárem a žluté zbarvení nehtů u kojence může souviset s vývojem novorozeneckých nehtů. Určitě by bylo fajn, kdybyste to ukázala a zeptala se na to u vaší dětské lékařky při pravidelné kontrole.
Chlorofyl (chlorophyllum) je přírodní látka způsobující zelenézbarvení rostlin. Molekula chlorofylu má jedinečnou schopnost přeměňovat sluneční energii na energii chemické vazby prostřednictvím fotosyntézy. Takto zelené rostliny vyrábějí sacharidy, základní zdroj energie pro další biochemické a biologické procesy na Zemi.
Již dávno před objevem chlorofylu a fotosyntézy byly zelené části rostlin ceněny jako přírodní léčiva. Jedinečné vlastnosti chlorofylu způsobily, že byl jednou z nejdříve vědecky zkoumaných přírodních látek za účelem terapeutického využití. Moderní medicína „objevila“ tento prostředek v první polovině 20. století, dnes se v medicínské praxi využívá především jako prostředek pro podporu hojení ran a v oblasti ústní hygieny.
Hojení ran bez ohledu na jejich původ a druh probíhá ve třech fázích, které se navzájem časově překrývají a prolínají. Každá fáze se vyznačuje specifickými buněčnými procesy, kterých se účastní různé enzymy, cytokiny a další látky.
Hojivé účinky chlorofylu byly pozorovány nejen v chirurgii, ale i v dermatologii. Nejlepších léčebných úspěchů s přípravky obsahujícími chlorofyl bylo dosaženo u pacientů s chronickými kožními vředy. Dále byly zkoumány jeho účinky při léčbě nosních, krčních a ušních chorob.
Chlorofyl má také dezinfekční vlastnosti, které se úspěšně využívali u pacientů s kolostomií, kostními infekcemi, infekcemi v dutině ústní a popáleninami.
Chlorofyl je velmi účinný i při gastrointestinálních problémech, podporuje tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, léčí špatný dech, odstraňuje toxiny způsobující rakovinu, je účinný v absorpci vápníku a jiných těžkých minerálů, pomáhá v boji proti infekcím.
Biologické účinky chlorofylu
Za prokázané lze považovat:
deodorační účinky, a to jak po místním, tak i celkovém podání;
antibakteriální (bakteriostatické) účinky;
podpora granulace a epitelizace tkáně při hojení ran;
protiradiační a chemoprotektivní účinky.
Jednotlivé účinky chlorofylu se vzájemně doplňují a kombinují.
Deodorační účinky chlorofylu
Deodorační účinky chlorofylu byly vědecky potvrzeny ve 40. letech minulého století. V následujícím desetiletí následoval obrovský boom v oblasti výroby hygienických prostředků s obsahem chlorofylu. Objevil se toaletní papír, dětské pleny, prostěradla, žvýkačky, zubní pasty a mnoho dalších produktů s obsahem chlorofylu. V období této „chlorofylové hysterie“ byla ale také provedena řada seriózních výzkumů, které potvrdily pozitivní význam obsahu chlorofylu jako lokálního deodorantu.
Antibakteriální účinky chlorofylu
Chlorofyl je bakteriostatický až mírně baktericidní prostředek. Působí především tak, že vytváří prostředí nevhodné pro růst bakterií. Zvláště účinný je proti anaerobním bakteriím.
V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.
Dobrý den,
prosím Vás o zhodnocení. Dnes jsem si všimla tmavší hnědé skvrny (čáry) u spodního okraje nehtu. Můžu se zeptat o co by se mohlo jednat?
Děkuji Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Na fotografii toho není moc vidět. Doporučuji prohlídku v ambulanci kožního lékaře, kde mají lepší zobrazovací metody, díky kterým je možné lépe určit příčinu tohoto zbarvení.
Suchý, povleklý jazyk u dětí se objevuje u horečnatých onemocnění a při poruchách zažívacích orgánů. U těžkých stavů spojených se ztrátou tekutin a solí (dehydratace) bývá jazyk potažený vyšší bělošedou vrstvou z neodpadlých horních vrstev sliznice jazyka. Naopak jazyk nápadně suchý a drsný s vyhlazeným povrchem bývá u některých stavů z nedostatku vitamínu B. V našich poměrech je to naštěstí věc velice vzácná.
Charakteristický je malinový jazyk, kdy na jeho povrchu výrazně prominuje vrchní část sliznice jazyka s typickým malinovým zbarvením. Objeví se většinou kolem pátého až šestého dne při spále, ale také v průběhu jiných horečnatých onemocnění, když už dítě začalo přijímat tekutiny a potravu.
Černý jazyk lze u dětí vidět vzácně. Na kořeni jazyka je hnědé až černé zbarvení s nápadným zduřením horní vrstvy sliznice jazyka. Tento jev provází některé krvácivé choroby v případě krvácení do úst. Zbarvení je způsobeno částmi krevního barviva z rozpadlých červených krvinek. Současně se objevuje i zápach z úst.
Bělavé povláčky podobné zbytkům mléka na jazyku a někdy i na sliznici dutiny ústní, rtů, měkkém i tvrdém patře jsou příznakem moučnivky (soor). Je to infekční onemocnění. Růst těchto povlaků je umožněn přítomností spor ve vzduchu, na zaschlých sekretech bradavek kojících žen a na nesprávně ošetřených savičkách. Onemocnění se vyskytuje u dětí v prvních měsících života. U starších dětí je příznakem snížené odolnosti organismu při závažnějším celkovém onemocnění. Může se objevit také po intenzivnější antibiotické léčbě jako nerovnováha bakteriální výbavy zažívacího ústrojí. Bílé povlaky moučnivky je nutné někdy odlišit od zbytků mléka na jazyku a sliznici dutiny ústní. Zbytky mléka se dají velmi lehce setřít. Jinak ale dutinu ústní kojenci nevytíráme.
Podobný vzhled jako moučnivka mají také takzvané Koplikovy skvrny u spalniček. Bývají vidět v postranních částech dutiny ústní.
Pokud má dítě jazyk zbarvený červeně, žlutě či modře, bývá to z přítomnosti barviv v cukrovinkách a jiných potravinách. Bělošedé, hnědé i žluté zbarvení povlaku na sliznici jazyka lze pozorovat i po některých lécích.
V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpán.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda se mám obávat fleku na nehtu palce u nohy.
Děkuji Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obávat se nemusíte. Jde o poranění vlásečnic pod nehtem, ze kterých vyteklo trochu krve, což způsobilo toto nahnědlé zbarvení. Časem zmizí. Poranění je následkem přílišného tlaku na nehtovou ploténku v těsné botě například pří dlouhé nebo namáhavé chůzi nebo po zakopnutí o nějakou překážku.
Virová hepatitida je zánět způsobený různými viry v játrech. Rozlišuje se virový zánět jater typu A až G, ale nejčastějšími typy jsou hepatitidy A, B a C. Jejich výskyt je celosvětově velice vysoký.
Virová hepatitida A je nejméně závažným typem zánětu jater, jelikož probíhá pouze akutně a téměř vždy se spontánně vyléčí. Přenáší se špinavýma rukama, kontaminovanou potravou a vodou. V rámci léčby je potřeba dodržovat dietu, vyvarovat se alkoholu a tělesné aktivitě.
Virová hepatitida B je závažnějším onemocněním, které může probíhat akutně i chronicky. Přenáší se krví, pohlavním stykem, slinami a kontaminovanými jehlami. Proto jsou zvláště ohroženou skupinou narkomani. Virová hepatitida typu B často vzniká přechodem z neléčené akutní formy a její nebezpečí tkví v tom, že přechází v jaterní cirhózu, na jejímž základě často vzniká zhoubný nádor jater.
Virová hepatitida C se přenáší krví, pohlavním stykem a přenosem z matky na plod. Může probíhat v akutní, bezpříznakové formě, ale udává se, že až 85 % případů je ve formě chronické. Často přechází v jaterní cirhózu a karcinom jater.
Mezi časté příznaky patří stále narůstající únavnost, tlak v pravém podžebří, bolesti kloubů a svalů, chřipkové příznaky. Není ale vzácností, že onemocnění probíhá bezpříznakově. Často nebývá vyjádřena ani žloutenka, tedy žluté zbarvení kůže a očních bělim. Proto pacienti často navštíví lékaře s potížemi, které jsou již důsledkem vazivové přestavby jater, tedy cirhózy, která byla způsobena chronickou bezpříznakovou infekcí hepatitidou B nebo C. Pacienti s chronickou hepatitidou jsou tedy vystaveni několikanásobně vyššímu riziku rozvoje jaterní cirhózy, často až řadu let od prvotní nákazy virem hepatitidy. Na poli cirhózy se poté ještě navíc často rozvíjí zhoubný nádor jater, talzvaný hepatocelulární karcinom. Jediným spolehlivým způsobem, jak zjistit, zda nemocný trpí infekcí hepatitidou B nebo C, je pak přímé zjištění viru v krvi.
Jak poznat onemocnění jater u dětí. U dětí je situace komplikovanější, zvláště u malých dětí se nemusí onemocnění klinicky významně projevit a nemusí dojít ani k zežloutnutí. Dítě trpí nechutenstvím, může ho pobolívat bříško, někdy se objeví zvýšená teplota. Příznaky infekčního zánětu jater jsou ale lehké, takže rodiče stav zvládnou doma sami, aniž by onemocnění bylo diagnostikováno, respektive se o něm začne zpětně uvažovat, až když se nakazí spolužáci nebo rodina. K popsaným úvodním potížím patří ještě pobolívání svalů a kloubů.
První, čeho si dítě nebo rodiče všimnou, bývá tmavá moč. Intenzita žlutého zbarvení na kůži je různá. Někdy je velmi výrazná, nápadné je i zbarvení očního bělma. Někdy jde naopak jen o lehké zabarvení kůže. Žloutenka typu A&nb
V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den,
Všimla jsem si tmave skvrny na maličku na noze, celkem často zakopnu o nějakou hračku, ale nevzpomínám si na nějaký větší naraz. Objednam se také na kozni, ale do té doby, myslíte, ze se mám obávat? Nebo se jedna o banalitu. Nehet je taky poskozen. Foto prikladam. Dekuji za Vaši odpověď. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je dobře, že to nepodceňujete a raději se hned objednejte ke kožnímu lékaři. Nejen pro zjištění, co je zač ta tmavá skvrna, ale zejména proto, abyste se dozvěděla, proč máte tak zdevastovaný nehet na svém malíčku. Právě proto, že nehet není kompletní, tak dochází ke zvýšení tlaků u jeho kořene, kde se zřejmě chronicky opakuje hematom (modřina) pod nehtem, kvůli které jste se ozvala. Lékař vám nehet prohlédne a sdělí vám možné způsoby léčby. Léčba povede k rekonstrukci nehtu, aby mohl narůst nový a silný a mohl tak lépe rozprostřít zátěž a neopakovalo se ono hnědé zbarvení.
Barva tmavých očních kruhů je ovlivněna několika faktory. Velkou roli také hraje normální denní světlo nebo umělé světlo, které působí na oční pokožku. Je známo, že světlo samo o sobě může zdůraznit nebo zakrýt tmavé kruhy pod očima. Část světla se odráží a část proniká do kůže. Světlo, které dopadá na kůži, v ní aktivuje melanin, což je pigmentová granule. V závislosti na pigmentaci může dojít ke zbarvení kůže. Zbarvení kůže může být hnědé, šedé nebo modré. Zbarvení očních kruhů může vycházet z krevních cév, tuku kolem očí a lymfatických cév. Barva tmavých kruhů se tvoří u jednotlivých pacientů v závislosti na různých faktorech.
Ve svém příspěvku KAVA NA ZHUBNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
jeste se chci zeptat jestli jste nektera sehnala zelenou kavu nekde v obchode {nemyslim tabletky!} Shanela jsem ji ale bez vysledku
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elena Hromasová.
Ahoj, zelenou kávu zakoupíte téměř ve všech NC i menších obchodech. Cena v akci + - 100,- jinak kolem 169,- Ovšem není 100 % ze zelené kávy, je to směs zelené a pražené. Já ji kupuji již dlouho, je poměrně silná, ale chutná. Výrobce je Nescafé GREEN blend, instantní káva ve sklenici a zeleným víčkem. Jezdím hodně do Francie a Německa, ale myslím, že na trhu je puze tato jediná. Elena
Extrakt ze zelené kávy lze zakoupit jako tobolky či tablety, také je možnost zakoupení v různých dávkách, většinou je doporučená dávka 400mg dvakrát denně. Zatím nejsou známé žádné vedlejší účinky zelené kávy. Ovšem kofein přítomný v zrnech zelené kávy, může mít podobný účinek jako šálek silné kávy, což může u některých lidí způsobit nervozitu. Jako u každého doplňku stravy je dobré poradit se svým lékařem, před zahájením užívání doplňků ze zelené kávy, hlavně v případech, když víte, že jste citlivý na kofein nebo léky.
Ve svém příspěvku ZELENÁ KÁVA PODVOD V LÉKÁRNÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Láďa.
Rozhodně je lepší užívat zelenou kávu v tabletách nežli ji pít. Můžete si tak vychutnat během dne skutečnou praženou kávu a nepřemáhat se chutí zelené kávy, která spíš chutná jako čaj a navíc v tabletách je více extraktu ze zelené kávy a je tedy účinnější na detoxikaci i hubnutí.Souhlasím ale s tím, že sedět u televize, jíst a čekat, že vše přijde samo, je nesmysl. Musíme se trochu víc pohybovat a píc více tekutin,pak to bude učinkovat jako toúčinkuje u mne. Za měsíc bez problému 5 kg-nic násilného, vše postupně. Hlavně tablety užívat tak 20-30 minut před jídlem 2-3 x denně.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Halina.
Zdravím všechny musím říct ,že jsem věčná dietářka a vyzkoušela jsem všechno možné i Zelenou kávu nejenom ,že mi vůbec nepomohla ,ale navíc mi po ní bylo špatně . Nakonec jsem se obrátila na výživovou poradkyni a musím říct jsem nad míru spokojená jak s přátelský přístupem tak i světe div se mám už 15 kg dole cca po 3 měsících :) Cítím se daleko lépe a všem mohu jen doporučit . Tak jukněte mě moc pomohla http://www.centrum-redukce-vahy.webnode.cz
Zelená káva je výrazně zdravější než její tradiční pražená verze, ale má samozřejmě i své nedostatky. Ocení ji totiž zejména ti, kteří ji chtějí využít pro hubnutí či detoxikaci, milovníci kávy coby nápoje z ní rozhodně tak nadšení nebudou. Tato káva postrádá ono aroma, které je na kávě tak okouzlující, a také její chuť není lahodně a sofistikovaně nahořklá, ale spíše kyselá. Gurmánský zážitek tedy v zelené kávě raději nehledejte. Kofein přítomný v zrnech zelené kávy může mít podobný účinek jako šálek silné kávy, což může u některých lidí způsobit nervozitu. Jako u každého doplňku stravy je dobré se před zahájením užívání doplňků ze zelené kávy poradit se svým lékařem, a to hlavně v případech, když víte, že jste na kofein citliví.
V naší poradně s názvem GINKO BILOBA PĚSTOVÁNÍ SUSENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Neubauerova.
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli vadí když listy otrham třeba v červnu.Dekuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V červnu je opravdu brzo. V červnu se v listech teprve tvoří účinné látky. Nejlepší čas na sběr listů ginko biloba je konec léta. Existují dvě období sklizně. První období je sběr zelených listů těsně před tím, než začnou listy žloutnout. Druhé období je sběr zcela žlutých listů. Barva listu určuje obsah účinných látek. Zelené listy obsahují maximální množství terpenických laktonů: Ginkgolid a Bilobalid. Žluté listy zase obsahují maximální množství dvaceti flavonoidů z nichž nejvýznamnější jsou Quercetin, Kaempferol a Isorhamnetin. Zelené listy ginko biloba jsou dobré na mozek a nervy. Žluté listy ginko biloba jsou dobré jako antioxidanty.
Čeleď lichořeřišnicovitých tvoří sice jen jeden rod, zato má asi 95 druhů. Nejblíže příbuznou je čeleď Akaniaceae, čeleď se stromy vysokými až 20 metrů.
Nabízené odrůdy:
Nejnovější směs lichořeřišnice větší, asi 20 centimetrů vysoká Alaska Mix, rozkvétá jednoduchými, něžnými, mimo jiné i růžovými, broskvovými a lososovými květy (v odstínech) s dlouhými ostruhami. Má tmavě zelené, mramorované, panašované (smetanově bíle žilkované) listy.
Velice zajímavá je i asi 20 centimetrů vysoká, jednoduše kvetoucí směs Whirlybird Mix. Nízko nad zemí vytváří sytě zelené listové loubí, nad kterým vykvétají velké, ploché, kontrastně barevné, voňavé, smetanově bílé až sytě červené květy se zlatožlutými středy (ale pozor, bez ostruh).
Necelých 20 centimetrů vysoká je i trpasličí kompaktní směs Tom Thumb Mix. Vykvétá velkými, svítivými, jasně barevnými voňavými květy.
Asi 25 centimetrů vysoká je jednoduše kvetoucí směs Diamant des Abendlandes.
Poloplná až plná je směs Jewel Choice Mix.
Plnokvětá a velmi dekorativní je směs Persische Juwelen.
V truhlících a závěsných nádobách vás zcela jistě na první pohled upoutají nové, hluboce převislé směsi – plnokvětá Glorious Gleam Mix a jednoduše kvetoucí Tip Top. Vykvétají velkými, zářivě barevnými, voňavými květy v nejrůznějších odstínech.
Jednoduchá směs Out of Africa má tmavě zelené, bíle panašované listy a kvete svítivě barevnými květy. Výborně se uplatní všude tam, kde chcete vytvořit efektní dlouhé barevné převisy (balkony, zídky, svahy) nebo k pokrytí větších ploch. Spojuje se v hustý, bohatě kvetoucí koberec.
Novinkou jsou asi 25 centimetrů vysoké lichořeřišnice peruánské, které mají sytě tmavě zelené listy a nádherné velké, nezvykle zbarvené květy.
Odrůda Vesuvius se může pochlubit lososovou barvou.
Peach Melba je zlatožlutá s tmavě červenými středy okvětních plátků.
Gartenjuwel je směs jednobarevných i nezvykle barevně kombinovaných květů.
Téměř sedm centimetrů velké dekorativní květy s dlouhou ostruhou vykvétají poloplné až plnokvěté, a to na pnoucí, až 3 metry vysoké a voňavé lichořeřišnice větší – zlatožlutá Goldglanz a šarlatově červená Scharlachglanz či jejich směs Doppelte.
Glanzhybriden je plnokvětá směs složená z jednobarevných i barevně různě kombinovaných květů. Dokáže se vyšplhat až ke čtyřem metrům.
Rankender Roland je příjemně voňavá, jednoduše až poloplně kvetoucí směs, která se dokáže vyšplhat i více než tři metry vysoko.
Velice neobvyklá, svítivě zlatožlutá, „motýlkokvětá“ je lichořeřišnice kanárská Goldranke, která se pne až čtyři metry vysoko.
Lichořeřišnice obsahuje celou škálou látek s bakteriostatickým a insekticidním účinkem, používá se v lidovém léčitelství k léčbě nemocí ledvin, močového měchýře a dýchacích cest, slouží jako diuretikum i k léčbě defektů kůže. Lichořeřišnice je přírodní antibiotikum, pomáhá při salmonele, streptokoku i zlatému stafylokoku. Používá se též jako pomoc při padání vlasů a proti lupům.
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Zajácová.
Dobrý den, beru Warfarin 5, protože mám kvik jen 1,2. Jakým jídlem nebo čím dokáži kvik zvednout na správou míru ? Prosím, poraďte.
Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pokud užíváte Warfarin a vaše hodnota INR je jen 1,2, tak to znamená, že léčba nefunguje dobře a vaše krev se sráží moc rychle. Krev se sráží díky vitamínu K, čím vice ho v sobě máte, tím rychleji se krev sráží. Warfarin vychytává vitamín K a tím prodlužuje čas srážlivosti krve. U vás tedy Warfarin nedokáže vychytat vitamín K v dostatečné míře a stále ho hodně zůstává, aby vaší krev rychle srážel. Řešením je snížení příjmu vitamínu K v potravě. Obvyklá denní dávka vitamínu K je 90 mikrogramů, kterou je třeba dodržovat na stejné úrovni každý den. Vitamín K je obsažen v potravinách rostlinného původu, zpravidla ve všem co je zelené nebo bylo zelené před dozráním. Tyto potraviny byste měla hlídat a snažit se snížit jejich příjem. Není dobré je úplně vyloučit, ale jen jíst je v menším množství. Pozor si dávejte především na hlávkové zelí, kapustu, okurky a špenát. Dále pak na hlávkový salát, kedlubny, rajčata, brambory a oleje. Hlídat nemusíte mouku, rýži a maso.
Ke zvracení zelené hořké tekutiny dochází při žlučníkové kolice, náhlé břišní příhodě a dalších akutních potíží trávicího i vylučovacího systému. Nejčastější příznaky začnou jako nadýmání a říhání. Pak se objeví bolest, která vystřeluje do zad, pod pravou lopatku. A hned po nich přijdou křeče žaludku a zvracení zeleně zbarvených hořkých šťáv.
Koliku způsobí žlučníkový kámen, který následkem přejídáním a dietních chyb ucpe žlučové cesty. U žlučníkářů dokáže takový kolikový záchvat vyvolat třeba klasické štědrovečerní menu: bramborový salát a smažený kapr nasáklý olejem.
V naší poradně s názvem CUKETA A ZELENÉ FAZOLKY CO NA TO WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evženie.
Může se cuketa a zelené fazolky při walfarinu mají vysoký obsah vitaminu K
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak si musíte hlídat příjem vitamínu K. Pro ženy je hranice 90 mikrogramů vitamínu K za den. Ani méně a ani více. Každý den stejně.
Obvykle, co je zelené, má i vysoký obsah vitamínu K. Cuketa je sice zelená, ale patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Středně velká cuketa obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jeden zelený fazolový lusk dlouhý 10 cm obsahuje 0,8 mikrogramů vitamínu K. Přibližně 110 fazolových lusků pokryje denní limit pro příjem vitamínu K.
Barva zvratků se často mění, jak tělo postupuje každou fází základního onemocnění. Například zvracení v důsledku žaludeční chřipky může začít jako zelené nebo žluté a přejít do oranžové.
Jde buď o 10%, nebo 20% roztok tetraboritanu sodného (Na2B4O7.10H2O) v 85% glycerolu (C3H803).
V případě 10% roztoku obsahuje 9,2 až 10,8 % Na2B4O7.1OH2O a 74,6 až 79,3 % C3H8O3 a v případě 20% roztoku obsahuje 19,0 až 21,0 % Na2B4O7.10H2O a 66,3 až 70,5 % C3H8O3.
Příprava
Předepsané množství tetraboritanu sodného (10,0 g nebo 20,0 g) se zahříváním rozpustí za stálého míchání v předepsaném množství 85% glycerolu (90,0 g nebo 80,0 g).
Vlastnosti
Čirá, téměř bezbarvá sirupovitá tekutina.
Zkoušky totožnosti
K 0,2 ml se přidají 2 ml hexahydroxoantimoničnanu draselného RS a promíchá se. Během několika minut se vyloučí bílá jemně krystalická sraženina (sodík).
K množství odpovídajícímu asi 0,2 g tetraboritanu sodného se v porcelánové misce přidá 1 ml kyseliny sírové R, přidají se 3 ml lihu 96% R a směs se zapálí. Plamen, zvláště při dohořívání, je zbarven na okrajích zeleně (kyselina boritá).
1 ml se smíchá s 1 ml kyseliny dusičné R a směs se opatrně převrství 1 ml dichromanu draselného RS; na styku obou vrstev postupně vznikne fialově modrá zóna (glycerol).
Zkouška na čistotu
5,0 g se zředí vodou R na 25,0 ml. Tento roztok je čirý a bezbarvý.
Stanovení obsahu
Tetraboritan sodný: 4 000 g roztoku 10% nebo 2 000 g roztoku 20% se zředí vodou R na 25 ml a titruje se kyselinou chlorovodíkovou 0,1 mol/l VS za potenciometrické indikace bodu ekvivalence (skleněná a nasycená kalomelová elektroda). Ztitrovaná tekutina se použije ke stanovení glycerolu.
1 ml kyseliny chlorovodíkové 0,1 mol/l VS odpovídá 1,907 mg Na2B4O7.10H2O.
Glycerol: Ztitrovaná tekutina ze stanovení tetraboritanu sodného se kvantitativně převede do odměrné baňky na 100 ml, doplní se vodou R po značku a promíchá se. Do baňky se zabroušenou zátkou se odměří 5,0 ml (v případě 10% roztoku) nebo 10,0 ml (v případě 20% roztoku), zředí se vodou R na 50 ml, přidá se 0,3 ml červeně bromkresolové RS a tolik hydroxidu sodného 0,1 mol/l RS, až se žluté zbarvení roztoku změní na fialově červené. Přidá se 1,5 g jodistanu sodného R, baňka se uzavře a obsah se občas promíchá. Za 5 minut po rozpuštění jodistanu sodného se přidá 1,5 ml propylenglykolu R a titruje se hydroxidem sodným 0,1 mol/l VS do fialového zbarvení s tím, že se před dotitrováním přidá ještě 0,1 ml stejného roztoku indikátoru. Nalezená spotřeba se koriguje výsledkem slepé zkoušky.
1 ml hydroxidu sodného 0,1 mol/l US odpovídá 9,209 mg C3H8O3.