Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŽENA V PŘECHODU PŘÍZNAKY

OBSAH

Slabá menstruace

Ani krátká menstruace nebo velmi slabá menstruace nejsou v pořádku. Mohou vám naznačovat zvýšenou funkci štítné žlázy či nemoc ledvin.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY PŘECHODU U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

dotaz sem žena prechodu nemela sem to už dva a pul mesicu najednou sem žačala silne krvacet a bila u lekaře a ten mi řek že mam slznici ataki ješte muže to spusobit sex dekuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky přechodu u ženy

Bolestivá menstruace v přechodu

Pokud se objeví při menstruaci bolesti, je vhodné projevit pochopení, ale situaci zbytečně nedramatizovat. Jsou-li bolesti silné a neustávají, je rozumné navštívit lékaře. Cílem je odhalit, zda za bolestmi během menstruace nestojí jiný, vážnější problém. Psychické problémy mohou být příčinou bolestivé menstruace i u dospělých žen – stačí, když se dvakrát až třikrát po sobě objeví bolesti během menstruace, a každou následující menstruaci už pak žena očekává se strachem z další bolesti. Stejně negativně se pod tyto problémy podepisuje stres. Pokud je totiž člověk ve stresu, často se cítí, jako by měl stažené vnitřnosti, a to doslova.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD A TĚHOTENSTVÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria Kališová.

Může žena přít do iného stavu když je v přechodu? Poslední menstruaci jsem měla v loni na podzim.Toje už tak tři roky co mívam mestruaci dvakrát do roka.Děkují za brzkou otpovět.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je-li přítomna menstruace, může stále dojít k otěhotnění. Doporučuji koupit těhotenský test a pokud vyjde pozitivně, tak situaci co nejdříve řešit se svým gynekologem.

Zdroj: diskuze Přechod a těhotenství v přechodu

Menstruace

Žena ve fertilním věku může menstruaci očekávat po čtyřech až šesti týdnech po zákroku. Pokud se jedná o ženu v přechodu, tak se menstruace nedostaví.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem ŽENA V PŘECHODU A MENSTRUACE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina Zipperova.

Je mi 57 let už rok jsem neměla měsíčky a po více než roku mi znova začly měsíčky je to možný nebo je nějaký problém? Léčila jsem se na chudokrevnost může to být železem které užívám ? děkuji za odpověď Zipperova Pavlína

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Postmenopauzální krvácení je vaginální krvácení, ke kterému dochází rok nebo déle po vaší poslední menstruaci. Může to být příznak vaginální suchosti, polypů (nerakovinných výrůstků) nebo jiných změn ve vašem reprodukčním systému. Asi u 10 % žen je krvácení po menopauze známkou rakoviny dělohy.
Přesnou příčinu může určit pouze gynekolog. Neodkládejte návštěvu svého gynekologa a co nejrychleji své krvácení po přechodu řešte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Jak dlouho trvá

Přechod u ženy je individuální, záleží na typu obtíží, typu léčby, životním stylu a podobně. Akutní potíže, například typické návaly, u většiny žen vymizí v průběhu prvních tří až pěti let, nicméně část žen má tyto potíže až do velmi vysokého věku. Může je pociťovat i více než dvacet let po přechodu. Rovněž projevy chronického klimakterického syndromu mohou zasáhnout až ve stáří.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Kdy začíná přechod u ženy

Průměrný věk menopauzy je 49–51 let. Období přechodu probíhá obvykle mezi 45. a 60. rokem věku. Výjimečně (v jednom procentu případů) dochází k nástupu klimakteria a vyhasnutí funkce vaječníků již před 40. rokem, v tom případě je určitě vhodné vyhledat lékaře, protože ženy s takzvaným předčasným ovariálním selháním mají četné zdravotní problémy, vyšší riziko různých onemocnění i častější úmrtnost.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi ŽENA V PŘECHODU A MENSTRUACE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandra Michalčík.

Dotaz:Je mi 51 let a zhruba 2roky mám problémy-šílené bolesti při menstruaci, silné krvácení+velké hrudky krve...Nejvíc mě trápí,že PSM který jsem měla týden před periodou,mám teď skoro celý měsíc!
Žádné výrůstky,vředy nemám.
Zajímalo by mě jestli se dá nějakou injekci,nebo zákrokem menstruace NAVŽDY ukončit?
Přechodu se nevyhnu,tak proč se ještě trápit s PSM a menstruaci...
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Špinění místo menstruace

Nepravidelná menstruace je odchylka od pravidelného cyklu ženy, který je ale pro každou z nás rozdílný. Za standardní menstruační cyklus se považuje cyklus v délce 28–31 dní, přičemž krvácení trvá 5 dní. Protože každá z žen má cyklus jinak pravidelný a trvající v jiné délce, tak pro každou i nepravidelnost znamená něco jiného. Společné pravidlo je, že pokud má žena několik po sobě následujících měsíců menstruaci trvající v jiné délce a jinak pravidelně než obyčejně, tak to označujeme za nepravidelnou menstruaci.

Nepravidelná menstruace v přechodu znamená:

  • opakující se nepravidelná perioda;
  • příliš častá perioda;
  • zmeškaná perioda;
  • změny v síle menstruace – špinění místo menstruace.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

zdravím a předem děkuji za odpověď. V březnu 2018 mi bude 54 let. Mám do 55 let tělísko Mirenu. Jak zjistit přechod, když nekrvácím z hlediska užívání Mireny. Tedy jak poznat přechod? Mám obavu, že když mu ji lékař vyndá v 55 letech, jestli neotěhotním. Nemám totiž žádné stavy, tedy pocity , co mají ženy v přechodu a je mi fain. Co vy na to? Lenka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky v přechodu

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD A DÉLKA MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čermáková.

Je mi 50 let.Příznaky přechodu se u mě projevují.Nyní menstruace trvá již
třetí týden.Předtím zkracující cvklus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přechod a délka menstruace

Silná menstruace s krevními sraženinami

Přechod (klimakterium) je období před menopauzou, kdy žena ještě menstruuje, ale už se objevují příznaky blížící se menopauzy. Toto období obvykle začíná po čtyřicítce a může trvat několik let. V období přechodu žena postupně ztrácí schopnost otěhotnět. Vaječníky se zmenšují, ovulace se stává nepravidelnou a hladiny ženských pohlavních hormonů kolísají. Na začátku přechodu je obvyklé zkrácení menstruačních cyklů, zatímco s blížící se menopauzou se cykly obvykle prodlužují, až vymizí zcela.

Přechod je přirozený proces probíhající v těle každé ženy, přesto byste měly o příznacích blížící se menopauzy vždy informovat lékaře. Zvlášť pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu. Ani po menopauze nezapomínejte na preventivní gynekologické prohlídky.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřiška Sedláčková..

Dobrý den, mám dotaz. Moje dcera trpí od malička atopickým ekzémem. Je jí 48 let a je v přechodu. Může mít přechod vliv na zhoršení ekzému?
Děkuji za odpověď. Sedláčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, přechod nabo-li menopauza, může ovlivnit průběh chronických onemocnění. Existuje několik prostředků na zmírnění dopadů této přeměny v životě ženy. Blíže by zde mohl pomoci gynekolog, který provede laboratorní vyšetření krve a podle výsledků doporučí vhodnou substituční léčbu.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Dlouhá menstruace v přechodu

Za dlouhé krvácení v menopauze mohou hormony, a to estrogen a progesteron.

Estrogen má za úkol zvyšovat děložní sliznici před menstruací. Takže pokud je estrogen „zmatený“ během nastávající menopauzy, může děložní sliznice narůst nadmíru nebo vůbec. Poznáte to dle intenzity a zabarvení menstruace.

Progesteron zase hraje roli v uvolňování vajíčka. Je také zodpovědný za intenzitu a dobu trvání menstruace. Když progesteron klesá během menopauzy, vede k nepravidelné menstruaci.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi DLOUHÁ MENSTRUACE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Dáňová.

Je mi 55 od nového roku stále slabě krvácím mám myom a nevím jestli je to k přechodu nebo bych měla navštívit gynekologa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Dáňová.

Je to normální?, je mi 55

Zdroj: diskuze Dlouhá menstruace v přechodu

Menopauza a menstruace

Krvácení v menopauze se projevuje jako:

  • špinění či krvácení během cyklu,
  • změna charakteru krvácení – silnější a delší nebo naopak slabší a kratší krvácení,
  • změna délky cyklu – na začátku přechodu je obvyklé zkracování menstruačního cyklu, s blížící se menopauzou se obvykle cyklus prodlužuje,
  • postupné vynechávání cyklu, menopauza je potvrzena, pokud je žena bez menstruace 12 měsíců v řadě.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi ONLY CGA800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Henry.

Tablety cga jsme brali spolu s mojí ženou a oba jsme po nich zhubli - já sice jen 5 kil ale má žena zhubla 9. Já jsem si tedy ještě objednal další, má žena je úplně spokojená.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tony.

Ucinek tohoto pripravku mohu take potvrdit. Po 3mesicni kure se citim jako znovuzrozeny.

Zdroj: diskuze Only CGA800

Dlouhá menstruace v přechodu

Dlouhá menstruace v přechodu vyžaduje jediné, a to gynekologické vyšetření a popřípadě následnou kyretáž.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Norethisteron v přechodu

Existuje studie [1], při které autoři studovali účinky Norethisteron enantátu podávaného injekcí do svalu každý jeden nebo dva měsíce 75 pacientům, kteří si stěžovali na klimakterický syndrom buď spontánní, nebo vyvolaný chirurgicky.

Celkové zhodnocení účinnosti léčby umožnilo dojít k závěru, že při obou načasování podání je možné u většiny pacientů (80 %) získat velmi dobrou kontrolu klimakterických symptomů se zanedbatelnými vedlejšími účinky.

Pečlivější klinické a laboratorní vyšetření prokázalo rychlou regresi symptomů již po jednom měsíci podávání léku. Proto lze norethisteron enantát považovat za účinnou terapeutickou alternativu k estrogenům a androgenům při léčbě klimakterického syndromu.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Příznaky začínajícího přechodu

Přechod u žen začíná postupnou ztrátou pravidelné menstruace. U všech žen nastávají změny v pravidelnosti menstruačního cyklu. Části žen se cyklus zkracuje a krvácení sílí, u části se prodlužuje interval mezi jednotlivými menstruacemi, až nakonec u obou skupin žen menstruace vymizí. Zhruba třetina žen má to štěstí, že jde o jedinou změnu tohoto období, zbytek v různé míře pocítí příznaky takzvaného klimakterického syndromu.

Příznaky se dají shrnout jako akutní a chronické

Problémy, které se označují jako akutní klimakterický syndrom, jsou zejména návaly horka a pocení. Dlouhodobé potíže spojené s chronickým klimakterickým syndromem vedou k závažným onemocněním.

Akutní klimakterický syndrom:

  • návaly horka, pocení (denní i noční), bušení srdce;
  • psychické potíže – nespavost, plačtivost, podrážděnost, úzkost, ztráta libida (sexuální touhy), změny nálady a sebevědomí, snížená rozhodnost a schopnost koncentrace, deprese.
Chronický klimakterický syndrom:
  • porucha růstu sliznice pochvy a močových cest;
  • osteoporóza (řídnutí kostí);
  • ateroskleróza (kornatění tepen);
  • rozvoj neurodegenerativních onemocnění (stařecká demence, Alzheimer, Parkinson, degenerace sítnice).

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Injekce na vyvolání menstruace v přechodu

K vyvolání menstruace v přechodu se používá například Agolutin v injekční formě, ale častěji lékaři po zvážení individuálního stavu pacientky používají HRT-HST – hormonální substituční terapii. Hormonální substituce zvyšuje riziko rakoviny prsu při užívání 5 let a více, ale na druhou stranu například snižuje riziko rakoviny tlustého střeva či osteoporózy. Dále je známo, že hormonální substituční léčba v menopauze snižuje riziko demence, a to dokonce výrazně. Také fytoestrogeny dokážou zastoupit přirozené estrogeny jako hormonální léky, ale jen v omezené míře.

Příčina klimakterických obtíží není dosud plně objasněna. Jejich nástup souvisí s koncem činnosti vaječníků. Záhadou však je, proč některé ženy tyto potíže mají a jiné vůbec ne. Poměrně spolehlivě potíže odstraní hormonální substituční léčba. Lze také zkusit volně prodejné potravinové doplňky, efekt je ale daleko méně jistý. V přechodu je možné užívat hormonální antikoncepci do 50 let. Testy „na stanovení přechodu“ jsou při užívání antikoncepce zkreslené. Odpovědět do jisté míry může odběr krve a stanovení hladiny FSH, musí to být ale poslední den pauzy v užívání, aby se vliv antikoncepce odfiltroval. Řešením je vhodná hormonální léčba, která upraví rozkolísanost hormonálních hladin.

Pokud v přechodu nebudete mít potíže, hormonální léčbu nejspíše potřebovat nebudete.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Kdy začíná přechod u ženy

Není přesně daný věk, kdy má žena přechod očekávat. Ten u ní může nastat v podstatě kdykoliv, je to dáno mnoha faktory. Začátek i průběh přechodu ovlivňují například: dědičnost, životní styl a rasa(v některých případech ovlivňuje začátek přechodu i geografie). Nejčastěji k němu dochází ve věku 45 - 50 let. V některých případech (jedná se obvykle o výjimky) ale může klimakterium nastat i výrazně dříve (třeba i ve dvaceti letech), nebo stejně i výrazně později (u některých žen nemusí nastat vůbec, mohou menstruovat klidně i v osmdesáti letech). Za předčasnou menopauzu se považuje ta, která postihuje ženy před čtyřicátým rokem života.

Zdroj: Přechod u žen

Příznaky začínajícího přechodu

Označení perimenopauza (premenopauza) se vžilo pro období kolem menopauzy – zhruba rok před a po ní. Zahrnuje takzvaný přechod neboli klimakterium, kdy dochází k postupnému útlumu funkce vaječníků. Už tehdy mohou ženy pociťovat první příznaky podobné jako při menopauze. Samotný přechod se u ženy objevuje kolem 45–55 let věku.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP