Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŽENSKÉ POHLAVNÍ A MOČOVÉ ÚSTROJÍ

OBSAH

Pohlavní choroby fotografie

Několik fotografií, na kterých jsou vidět pohlavně přenosné choroby, jsou tady: pohlavní choroby foto.

Zdroj: Sexuálně přenosné choroby

Diskuze

V diskuzi ŽENSKÉ GENITÁLIE POPIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexis.

Velmi podrobný článek :) Ještě k tomu přidala něco o labioplastice ( www.labioplastika-pr… ), která spočívá v tom, že pohlavní orgány se dají esteticky upravovat (perineoplastika a vaginoplastika se používají nejen v estetických účelech, ale spíš zdravoptnických

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ženské genitálie popis

Prevence

Horké koupele a umísťování ohřívacích lahví nad močový měchýř může zmírnit bolest. Jedná se o rychlou, ale pouze dočasnou úlevu. Zároveň je vhodné vyhnout se dámským hygienickým sprejům, perličkovým koupelím, parfemovaným vložkám nebo toaletním papírům. Hygiena pohlavního ústrojí by se měla provádět pouze teplou vodou a přírodním mýdlem.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Poradna

V naší poradně s názvem POHLAVNÍ CHOROBY FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Tady jsem pro vás připravila foto, na kterých jsou vidět pohlavní nemoci. Fotky pohlavních chorob jsou tady: www.google.cz/search… a nebo taky tady: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pohlavní choroby foto

Reprodukční systém ženy

Reprodukční systém ženy patří do rozmnožovací soustavy, což je soustava orgánů, která slouží k rozmnožování. Jejím úkolem je zajištění vzniku pohlavních buněk (gamet) a přenosu jejich dědičné informace na potomky. Zpravidla rozlišujeme samičí rozmnožovací soustavu a samčí rozmnožovací soustavu, což je anatomie ženského těla v podobě ženských pohlavních orgánů.

Ženskou pohlavní soustavou se zabývá medicínský obor zvaný gynekologie. Ženské pohlavní orgány se dle místa uložení dělí na zevní a vnitřní.

Anatomie ženských orgánů:

  • vnitřní ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina interna): vaječník (ovarium) – párová pohlavní žláza, Skeneho žlázy, Bartholiniho žláza
  • vývodné cesty pohlavní: vejcovod (tuba uterina), děloha (uterus), děložní hrdlo, pochva (vagina)
  • vnější ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina externa) / zevní pohlavní orgány: vulva, malé pysky (labia minora), velké pysky (labia majora), poštěváček (clitoris)

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

muze muz mit pohlavni styk,kdyz ma phimosis,a je plodny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muž s fimózou samozřejmě mít pohlavní styk může. Má to ale svá úskalí. Tím, jak je žalud neustále zakrytý předkožkou, se těžko dosáhne vyvrcholení a pohlavní styk může tak trvat velmi dlouho. Pak je zde nebezpečí zanesení infekce do pochvy, protože není možné provést důkladnou hygienu žaludu. Pokud je fimóza v akutním stádiu, to znamená, že probíhá zánět na tkáních žaludu a předkožky, tak bych vůbec pohlavní styk nedoporučoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Cvičení po odstranění dělohy

Cvičení po odstranění dělohy by mělo být prováděno v rozumné míře, tedy tak, aby ženu osvěžovalo a nevyčerpávalo. Před cvičením břicha raději upřednostněte cviky na posílení pánevního dna, které slouží jako prevence sestupu poševních stěn a úniku moči.

Obrázek dělohy.

Znak pro ženské pohlaví.

Obrázky ženského pohlaví.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Poradna

V naší poradně s názvem PO OPERACI KRCNICH MANDLI MUZEME MIT POHLAVNI STYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den manzel je po operaci krčních mandli tyden a ted uz je doma chci se informovat zda je mozny pohlavní styk dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Týden po operaci krčních mandlí je stále sliznice krku velmi náchylná na různé infekce, které se mohou přenést při orálním sexu, který by manžel dělal vám. Klasická soulož je v této době již možná. Prostě a jednoduše, když při sexu vynecháte manželovo ústa, tak si klidně můžete užívat dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po operaci krcnich mandli muzeme mit pohlavni styk

Kapavka

Kapavka (gonorrhoea) patří mezi klasické pohlavní nemoci podléhající zákonným opatřením. Kapavka je působená bakterií Neisseria gonorrhoea (gonokok). Tento gonokok infikuje sliznici močopohlavního ústrojí člověka (močová trubice u obou pohlaví, u žen čípek), dále sliznici nosohltanu, konečníku a oční spojivku (extragenitální kapavka). Vzácně může postihnout i klouby (takzvaná metastatická kapavka). U neléčené nebo nedostatečně laicky léčené kapavky pak může být průběh onemocnění komplikován postižením dalších orgánů s možnými trvalými následky (například poruchy plodnosti a podobně).

Příznaky

Jde o místní, akutní, hnisavé, zánětlivé onemocnění přenášené hlavně intimním kontaktem a postihující prvotně sliznici močopohlavního ústrojí, to znamená u mužů především močovou trubici a prostatu a u ženy močovou trubici a děložní čípek. Podle charakteru pohlavního styku může být však i mimo tuto lokalizaci – v konečníku, ústech, krku. Infekce se může z močové trubice a děložního čípku postupně šířit do vnitřních pohlavních orgánů – podle jejich anatomického uspořádání, kde vzniká zánět často chronického charakteru. Infekce se může šířit i na pobřišnici.

Příznaky u mužů:

  • zánět nadvarlete s možným negativním vlivem na plodnost;
  • zánět prostaty;
  • infekce močových cest;
  • neplodnost.
Příznaky u žen:
  • mimoděložní těhotenství;
  • neplodnost;
  • předčasný porod;
  • zánětlivá pánevní onemocnění.

Foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění.

Zdroj: Nejčastější pohlavní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem AKUTNÍ CYSTITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír mikeš.

Sdělte mě prosím zda toto onemonění souvisí s možným pohlavním stykem s náhodným mužem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Akutní cystitida, neboli zánět močových cest může souviset i se zmíněným pohlavním stykem. Častým původcem je právě bakterie, která se dostane do močové trubice při nechráněném orálním nebo análním sexu. Přitom člověk, se kterým byl pohlavní styk uskutečněn, nemusí být vůbec nijak nemocný. V krku i ve střevě zdravého člověka se nachází mnoho různých bakterií, které při vniknutí do močové trubice mohou způsobit zánět močových cest. Nyní je třeba, abyste se po dobu léčby zdržel nechráněného pohlavního styku a než doberete antibiotika, které vám předepsal váš lékař, tak se vyhněte fyzické námaze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Akutní cystitida

Spekulace

Některé potraviny či potravinové doplňky mohou dráždit močové ústrojí tkáně. Proto je důležité dbát opatrnosti při užívání potravin, aby nedošlo k podráždění. Zároveň je velmi užitečné vést si o výskytu symptomů deník. Mezi potraviny, kterým je třeba se vyvarovat, patří koncentrované výrobky z rajčat (omáčky, kečupy), dále alkohol, káva, čaj, limonády a ochucené nápoje, zpracované potraviny, solená nebo ochucená masa, sýry, mražené dezerty, nakládaná zelenina, kořeněná jídla, syrová cibule, zelí, sója, tofu, kyselé ovoce, chipsy, ořechy, nezdravé potraviny, rychlé občerstvení a umělá sladidla.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ VÝTOK Z MOČOVÉ TRUBICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Igy.

Dobrý den,
s tímto výtokem a současně s pálením močové trubice při močení už nějakou dobu mám problém. Pálení asi závisí na tom, jak hodně piju a jak často chodím močit. Každopádně byl jsem na urologii, ale z moči se nenašlo nic a jediné, co mi paní doktorka doporučila bylo, že mám hodně pít a dala mi letáček na lék pro pomoc s infekcí, i když říkala, že nic takového nemám. Lék jsem si pořídil, ale problémy mám pořád stejné. Upozornil jsem i na to, že mám novou přítelkyni, ale že ta žádné problémy nemá a těsně před tím než jsme se poznali byla u své gynekoložky a byla v pořádku. Paní doktorka si mě vzala i na ultrazvuk, ale stěr už mi neudělala. Může se jednat o pohlavní nemoc, i když přítelkyni nic na gynekologii nenašli? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stěr z močovodu dnes již plně nahrazuje laboratorní vyšetření moči. Pro vaši jistotu, že skutečně nejde o zánět močových cest, můžete navštívit druhého lékaře, tentokrát venerologa. Venerologie je obor kožního lékařství, který se specializuje na pohlavně přenosné nemoci. Když ani tam nenajdete příčinu svých problémů, tak potom zkuste koupit čerstvé brusinky a mixujte si je s vodou. Tento lahodný nápoj vám pomůže s pročištěním močových cest. Stačí je používat několikrát denně po dobu jednoho měsíce. Brusinky kupte ve velkém množství najednou (dvě kila), zmražte je, a pak je postupně spotřebovávejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílý výtok z močové trubice

Prostata

Předstojná žláza (latinsky: prostata) je přídatná pohlavní žláza, jejíž sekret je součástí ejakulátu a zvyšuje životaschopnost spermií. Prostata zdravého muže je velká asi jako vlašský ořech, váží zhruba 20 gramů, a je umístěna pod močovým měchýřem a jako prstenec obkružuje močovou trubici. U samic jsou k prostatě homologními strukturami Skeneho žlázy, mluví se dokonce o ženské prostatě. Je vklíněná do prostoru mezi stydkou kostí a konečníkem – faktu, že se dotýká stěny konečníku a je tak poměrně snadno dostupná, se využívá jak při rektálním vyšetření prostaty, tak při sexu.

Prostata je svalově-žláznatý orgán tvořený 30–50 tuboalveolárními žlázkami, obklopenými hladkou svalovinou a vazivovým stromatem. Vývody žlázek v počtu několik desítek ústí kolem semenného hrbolku (veru montanum) do močové trubice. Sekret žlázek tvoří 15–30 % objemu ejakulátu. Kromě ejakulace je možné získat jejich sekret také expresí per rektum, což má léčebně-diagnostický význam. Na povrchu je prostata krytá vazivovou kapsulou, která je opředená sítí cév a nervů. Žláza vzniká modifikací stěny močové trubice a u mužského plodu se objevuje v 9. týdnu nitroděložního vývoje. Materiálem pro vznik prostaty je močová trubice, Wolffův vývod a okolní mezenchym. Homologní strukturou u žen jsou parauretrální žlázy, které jsou vytvořené u některých žen a jsou příčinou takzvané ženské ejakulace.

U mužů se z anatomického hlediska prostata skládá z pěti laloků: pravého, levého, předního, zadního a středního. V průběhu života tyto laloky srůstají a v dospělosti již zcela splynou. V urologické praxi se proto používá rozdělení prostaty podle McNeala na tři zóny. U starších mužů (i samců dalších savců) se někdy uvnitř vývodů hromadí kalcifikovaný materiál (corpora amylacea). Může ucpávat vývody a stává se také součástí ejakulátu. Stimulace předstojné žlázy je přirovnávána k dráždění G-bodu žen a u některých mužů může zesílit nebo i vyvolat orgasmus a zvýšit tak požitek ze sexu. Existují dva způsoby, jak dráždit prostatu: buď nepřímo, masáží hráze, nebo přímo, přes stěnu konečníku, tedy análním sexem. Dráždění prostaty je zdrojem uspokojení pasivního partnera při homosexuálním pohlavním styku.

Zdroj: Vnitřní orgány lidského těla

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,jmenuji se Tereza a je mi 15 let.Moje máma mi chce nechat ,,píchnout´´ Silgard očkování proti rakovině děložního čípku,ale já jsem už měla pohlavní styk s mím přítelem.Myslíte že mi tato injekce může ještě pomoct?A že to má vůbec cenu si tu injekci koupit a nechat píchhnout?Nechci totiž mámě říkat že jsem už měla pohlavní styk a tak se bojím.Prosím napište mi na můj e-mail s pozdravem Tereza

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Uretritida

Uretritida je zánět močové trubice. Hlavním symptomem je dysurie, což je obtížné, pálivé a bolestivé močení, někdy též výtok z močové trubice. Uretritida se dělí na dva druhy. Jedním je kapavčitá uretritida a tím druhým nekapavčitá uretritida.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míša.

Dobrý den, je prvada, že během vakcinace - t.j. 6 měsíců - dívka nemůže mít pohlavní styk? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kim.

ahoj miso, je to proto, aby si nahodou ten virus v behem vakcinace nechytla, to pak se ockujes zbytecne. takze odpoved ano - pouze s prezervativem :-)

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Proč je vysoká hladina kyseliny močové v krvi?

Ačkoli ledviny obvykle udržují hladinu kyseliny močové ve zdravé úrovni, tak někdy nejsou schopny to udělat dostatečně a nadbytek kyseliny močové je pak zachován v krvi, kde dále koluje.
Dvě z hlavních příčin vysoké hladiny kyseliny močové v krvi jsou:

  • Ledviny nepracují s plným potenciálem tak, aby byly schopny zpracovat a vyloučit kyselinu močovou dostatečně rychle.
  • V organismu je mnoho metabolizujících purin, což i u zdravých ledvin vrací kyselinu močovou zpět do oběhu a výsledkem je vysoké množství kyseliny močové v krvi.


Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Poradna

V naší poradně s názvem PÍSKÁNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Bulová.

Dobrý den,poté co jsem byla na festivalu,cca 2 měsíce,mi stále píská v levém uchu.Dříve také po větším hluku,ale vždy přestalo.Tentokrát ne.Mám zajít k lékaři nebo co se děje?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Patrně došlo k namožení ústrojí vnitřního ucha. S tím lékař nic moc nezmůže a bude potřeba počkat než to samo odezní. Je to pro vás ponaučení pro příště, abyste použila špunty do uší. Uši se nebudou regenerovat do nekonečna a je třeba je chránit před silným hlukem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pískání a hučení v uších co pomáhá

Příčiny u žen

Existuje několik příčin zánětu močové trubice u žen. Nejběžnější z nich jsou sexuálně přenosné nemoci (chlamydie, kapavka, syfilis, HIV/AIDS). Nebo může být uretrální zánět způsoben bakteriemi vstupujícími do močové trubice, antibiotiky nebo i podlitinami z pohlavního styku. Někdy nemusí být zánět močové trubice identifikován, pak se jedná o takzvanou nespecifickou uretritidu.

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Dobrý den.... mám za sebou první davku a ted někdy budu mít druhou... můžu mít se svym klukem pohlavní styk??? předem děkuju za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naty.

já myslím že můžeš, ale když seš panna nevím jak to je! Pá

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Měkký vřed

Měkký vřed, jinak též známý jako ulcus molle či chankroid, je sexuálně přenosná nemoc, jejímž původcem je gramnegativní bakterie Haemophilus ducreyi. Projevuje se často mnohočetnými vřídky v oblasti genitálu (u mužů na žaludu penisu, předkožce a uzdičce). V případě neléčení nemoci dochází ke spojování vřídků ve velká ložiska a přenosu infekce do mízních (lymfatických) uzlin v oblasti třísel, jejich následnému zduření, prasknutí a vytvoření píštěle, z níž vytéká žlutozelený hnis s příměsí krve.[2] Nemoc je přenosná pouze pohlavním stykem a její lokalizace mimo genitál je velmi vzácná (zahrnuje prsty, rty a mandle). Inkubační doba nemoci kolísá a pohybuje se mezi několika hodinami až pěti dny; v průměru pak trvá 2 až 3 dny. Vyskytuje se především v zemích tropického a subtropického podnebného pásu v Africe a Asii.

Příznaky

Za 4 až 7 dní po pohlavním styku s nakaženou osobou se objeví potíže při močení a vřídek (nebo vřídky) na pohlavním ústrojí. Pokud se nemoc neléčí, mohou se tvořit další vředy a splývat ve velká ložiska. K tomu ještě přispívá reakce v mízních uzlinách, které se zvětšují, praskají a též vředovatí. Měkký vřed je v rozvinutých zemích vzácná nemoc.

Foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění.

Zdroj: Nejčastější pohlavní nemoci

Vyšetření

Zánět močové trubice je třeba řešit co nejdříve, aby se nedostal do horních částí močových cest. Je tedy nutné navštívit lékaře, který vyšetří vzorek moči na přítomnost bakterií. Pokud jsou bakterie přítomny, jsou spočítány a díky tomu je možné přesněji určit, kam až zánět postoupil – jestli je lokalizován pouze v močové trubici, nebo je například i v močovém měchýři.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Rakovina prostaty

Nejvíce nemocných s rakovinou prostaty je ve věku mezi 70.–80. rokem. Časná stadia karcinomu prostaty jsou většinou asymptomatická (bez příznaků) a mohou být zjištěna v některých případech během operace močové trubice z jiných důvodů. U lokálně pokročilých nádorů (to jsou takové, které už se šíří do okolí – do močového měchýře, do močové trubice, ale ještě nemetastazovaly do vzdálených orgánů) jsou hlavními příznaky pacientů různé potíže při močení. Pacienti chodí na záchod v kratších intervalech a také častěji v noci, nebo mohou naopak moč zadržovat a vymočení je pro ně náročné. Celkem vzácné je objevení krve v moči a onemocnění ledvin (ledvinná nedostatečnost, respektive selhávání ledvin). Známkou velmi pokročilých nádorů pak bývá nejčastěji bolest z kostního metastatického procesu, hlavně zad, kyčlí a končetin. Metastáza v kostech může někdy utlačovat míchu a působit potíže s hybností. Celkovými příznaky je stejně jako u jiných nádorových onemocnění nechutenství, hubnutí, únava a celková slabost.

Nádory prostaty se mohou mezi sebou histologicky lišit, některé rostou velmi pomalu a nemetastazují, takže mohou mít vcelku dobrou prognózu, ačkoliv způsobují třeba lokální potíže s močením. Nádory, které rostou rychle a metastazují, jsou naopak nepříznivé. Metastázy se nacházejí nejčastěji v kostech, dále v plicích, játrech, méně v nadledvinách a ledvinách.

Způsob léčby závisí na typu nádoru, věku nemocného, jeho celkovém stavu a přidružených jiných vážnějších onemocnění, zvláště ve vyšším věku. Nemocní, u nichž se na karcinom přišlo náhodou během jiné operace v této oblasti, tedy u nichž je rakovina teprve v počátečním stadiu, se pouze sledují. Lokálně pokročilá stadia (nádor se už rozšířil do uzlin a do močové trubice) jsou vhodná k operaci. Nejzávažnější komplikací může být inkontinence – nemožnost zadržení moči v močovém měchýři spojená s pomočováním – a impotence. Dnes už však existují dokonalejší operační techniky, takže k těmto komplikacím tak často nedochází.

Další léčebnou možností je ozařování (radioterapie) oblasti prostaty nebo celé malé pánve a v místech případného metastatického postižení (především kostí). Na některých pracovištích se provádí i brachyradioterapie, kdy se pomocí speciálních přístrojů zavede zářič do blízkosti prostaty, paprsky tedy nejdou přes kůži, nemají tolik vedlejších účinků a jejich léčebný efekt je vyšší. Výsledky ozařování nádoru jsou srovnatelné s chirurgickou léčbou. Výjimečností nádoru prostaty je, že se v jeho léčbě dá použít i hormonální terapie (podobně jako u nádoru prsu u žen). Dříve se užívaly estrogeny (ženské pohlavní hormony, které mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy – luteinizačního hormonu – a díky jeho nedostatku klesá tvorba testosteronu a snižuje se růst buněk prostaty), ale po tom, co se ukázaly jejich vedlejší nežádoucí účinky, zejména tromboembolické a kardiovaskulární komplikace, se používat prakticky přestaly. Další možností hormonálního zásahu je operace varlat – jejich vyjmutí. Tato operace je velmi jednoduchým chirurgickým zákrokem. Přestane se tvořit testosteron (produkují ho totiž buňky pohlavních mužských žláz – varlat), který ovlivňuje růst nádoru.

Pokročilá stadia nádoru, pokud na ně nezabrala hormonální léčba, je možné léčit chemoterapií. Vždy jde však až o druhořadý postup poté, co se vyzkoušela hormonální léčba.

Jako u všech nádorů i zde platí, že čím dříve je objeven a je zahájena léčba, tím lépe.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Chlamydie

Chlamydie jsou mikroskopické parazitické organismy, které parazitují uvnitř živých buněk a pomocí nich se také šíří a přenáší. Nemají systém pro tvorbu energie, kterou potřebují pro vlastní metabolismus a rozmnožování, proto ji získávají z hostitelské buňky – třeba v oku či na plicích. A jak to celé funguje? Nepohyblivá parazitická bakterie naruší svrchní strukturu buňky, pronikne do ní a usídlí se v její cytoplazmě. Tam se díky získané energii reprodukuje a za pouhých 48 hodin donutí svou hostitelskou buňku prasknout a množství namnožených infekčních tělísek se tak dostává opět do dalšího cyklu napadení většího množství buněk. Takto zákeřně a rychle vzniká infekce chlamydiemi.

V rozmnožovacím ústrojí mužů a žen parazituje Chlamydia trachomatis. Je přenosná pohlavním stykem s nakaženým partnerem, a to nejen při vaginálním styku, ale i styku análním a orálním. V tuto chvíli je chlamydiová infekce jedna z nejčastěji přenosných nemocí mezi sexuálně aktivní populací ve věku od 15 do 50 let. Riziko nakažení chlamydiemi je větší u promiskuitních lidí, kteří zanedbávají zásady bezpečného sexu a nepoužívají ochranné pomůcky – kondomy. Většina nakažených přitom nemá žádné příznaky, což hraje do karet dalšímu přenosu infekce. Po zjištění nákazy je proto vhodné kontaktovat všechny sexuální partnery a upozornit je na nutnost diagnostiky a léčby.

Příznaky

Příznaky chlamydiové infekce nejsou nijak specifické a nákazu nelze jednoznačně určit bez vyšetření lékařem. Mezi nejčastější příznaky, které mohou ženy a muži pociťovat, patří:

  • svědění pochvy a bílý výtok;
  • bolest v podbřišku, za sponou stydkou a při pohlavním styku;
  • potíže s močením;
  • krvácení mezi menstruacemi a po pohlavním styku;
  • bolest varlat;
  • bělavý výtok z penisu;
  • pálení při močení a bolest v močové trubici.

Neléčená infekce může způsobit řadu potíží, jako je endometrióza, bolestivá menstruace, patologické změny na děložním čípku, dokonce až neplodnost.

Foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění.

Zdroj: Nejčastější pohlavní nemoci

Prognóza rakoviny ledvin

Onemocnění se nesmí podceňovat. Léčebné výsledky u rakoviny ledviny je možné zlepšit důsledným uplatňováním pravidel časné diagnostiky u rizikových nemocných a následně adekvátně vedenou komplexní terapií s použitím nových efektivních technologií a léčebných preparátů.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Močové kameny bez příznaků

Některé močové kameny nevyvolávají žádné příznaky. Jsou označovány jako asymptomatické a obvykle se jedná o kameny malé velikosti. Tyto kameny nebrání průtoku moči, protože se nalézají v dolní části ledvin nebo jsou přichyceny ke stěně močovodu. Asymptomatické kameny jsou obvykle odhaleny pomocí rentgenového (nebo jiného zobrazovacího) vyšetření indikovaného kvůli jinému onemocnění.

Zdroj: Močové kameny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP