Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ŽITNÝ CHLÉB PŘI REFLUXU


ŽITNÝ CHLÉB PŘI REFLUXU, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Strava u cukrovky vyžaduje celoživotní sebekázeň v tom, co člověk smí nebo naopak nesmí jíst, a v přísném dodržování všech doporučení od lékařů. Dieta při cukrovce je nezbytnou součástí života diabetiků.


Cukrovka, dieta, tabulky

Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta – podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady, ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulinu či medikamentózní léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.

Potraviny nevhodné pro diabetiky

Nevhodné potraviny:

  • bílé pečivo a chléb
  • tučné maso a uzeniny
  • smažená jídla – včetně smažené zeleniny (například květák nebo žampiony)
  • sádlo, máslo, živočišné oleje, kokosový a palmový olej
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky, mléčné koktejly, šejky
  • uzeniny, slanina, červené maso
  • sladkosti – cukrovinky, sušenky, bonbony, palačinky, koblihy
  • sušené ovoce, rozinky
  • sladké ovocné džusy
  • slazené limonády
  • slané pochoutky – brambůrky, preclíky, tyčinky, hranolky
  • přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce
  • ořechy
Méně vhodné potraviny:
  • vaječné těstoviny
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky
  • příliš sladké druhy ovoce – hrušky, švestky, banán, hroznové víno

Potraviny a jejich glykemický index – seznam

Glykemický index je poměrné číslo, které udává schopnost (rychlost) sacharidové potravy zvýšit glykemii (hladinu glukózy) v krvi. Za základ (index 100) je zvolena glukóza, jejíž vstřebání do krve z potravy je nejrychlejší. Tento index má pomoci diabetikům při volbě vhodné skladby denního jídelníčku. Platí pravidlo, že čím nižší glykemický index, tím delší trávení a tím pomalejší vstřebávání (štěpení) cukrů do krve a tím menší výkyvy glykemie mezi jednotlivými jídly. Hodnotu glykemického indexu ještě dále snižuje kombinace sacharidové potravy s potravou obsahující tuky a bílkoviny, což dále prodlužuje trávení a zajišťuje ještě rovnoměrnější vstřebávání cukru do krve. Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji glukózu do krve, způsobují menší kolísání hladiny cukru v krvi (oscilaci), zvyšují citlivost na inzulin, vyvolávají menší pocit hladu, zlepšují spalování tuků, po cvičení pomáhají lépe doplnit zásoby svalové glukózy.

Chléb, pečivo – glykemický index (GI):

  • bageta – 95
  • chléb libanonský – 86
  • pufované rýžové koláčky – 82
  • chléb bezlepkový – 79
  • houska hvězdička (Keiserova) – 73
  • bagel – 72
  • chléb Kavli – 71
  • chléb světlý – 70
  • chapati – 63
  • chléb s máslem a džemem – 62
  • chléb pita – 57
  • chléb slunečnicový – 57
  • chléb ovocný (sušené ovoce) – 54
  • chléb tmavý celozrnný – 53
  • chléb pohankový – 47
  • chléb tmavý Fit – 41–55
Sladké pečivo – GI:
  • lívanec, lívanečky – 67–85
  • kobliha – 76
  • vafle –

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem NEVYHOVUJÍCÍ POTRAVY PŘI NEDOSTATEČNÉ FUNKCI LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Podělová.

Prosím o seznam nejvíce nevyhovujících potravin při nedostatečné funkci ledvin i bylinek,které je naopak možné používat.Děkuji a myslím a doufám ,že pomůžete i více nemocným s touto chorobou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

Chleba a cukrovka

Když se rozhodujete, které pečivo koupit a kterému se vyhnout, ujistěte se, že jste si důkladně přečetli nutriční informace.

Místo bílého chleba zvolte celozrnný chléb nebo 100% celozrnný chléb. Bílé pečivo se vyrábí z vysoce zpracované bílé mouky a přidaného cukru.

Zde je několik chutných a zdravých chlebů, které můžete vyzkoušet:

Chléb pita.

Nemůžete mít autentické jídlo ve středomořském stylu bez pita kapes. Tato low-carb verze má 8 gramů sacharidů a 4 gramy vlákniny na jeden pita.

Chléb z naklíčeného obilí

Chléb se 7 naklíčenými zrny je bez mouky s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny má 15 gramů sacharidů a 3 gramy vlákniny na plátek. Je chutný a sytý, je ideální k snídani, zvláště když je opečený a podávaný se sázenými vejci a lesním ovocem. Další chleby a produkty Food for Life jsou také dobrou volbou.

Naklíčený pšeničný vícezrnný chléb

Tento hutný, bohatý chléb získává svou mírnou sladkost z melasy a medu. Navzdory požitkářské chuti je nutričně v pořádku. Každý plátek obsahuje 15 gramů sacharidů, 5 gramů bílkovin a 2 gramy vlákniny.

Chleby na farmářských trzích

Chleby, které jsou domácí, dostupné na farmářských trzích a vyrobené v místních pekárnách, mohou mít vyšší obsah vlákniny a nižší obsah cukru. Pravděpodobně budou méně zpracované než ty na pultech obchodů s potravinami.

Zpracované potraviny se obvykle rychleji tráví a vstřebávají. To může zvýšit hladinu cukru v krvi.

S možnostmi, jako jsou tyto, může být snazší, než si myslíte, omezit nebo odstranit méně zdravé pečivo z vašeho jídelníčku. Zvažte odstranění pečiva s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou například:

  • Toustový chléb. Při 22 gramech sacharidů na plátek si je možná budete chtít rezervovat jem pro zvláštní příležitosti nebo pouze pro návštěvy.
  • Malý máslový croissant. Pravděpodobně bude lepší vynechat. Každý totiž obsahuje 32 gramů sacharidů, méně než 1 gram vlákniny a 11 gramů nasycených tuků.

Zdroj: článek Jaký chleba při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PŘI LÉČBĚ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horníková Irena.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li je možné jíst rozinky, ořechy natural(jakékoliv), různá semínka (např. slunečnicová) kustovnice, mandle, cuketa, lilek (se slupkou nebo bez), celozrnný chléb, müsli se sušeným ovocem, celozrnný chléb?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny potraviny, které zmiňujete je možné konzumovat při léčbě Warfarinem. Důležité je, konzumovat je stále ve stejném množství v týdenním potravinovém příjmu. Lékař totiž stanoví dávku Warfarinu podle srážlivosti krve, kterou máte ve sledované době několika odběrů. To znamená, že strava v období jednoho měsíce před posledním odběrem krve, by se měla stát vaším vzorem jídelníčků do budoucna. Problémem jsou totiž náhlé změny ve stravování včetně začínání nebo končení s užíváním doplňků stravy. Když u vás dojde ke změně jídelníčku nebo léčby kupovanými přípravky, tak si co nejdříve nechte přeměřit INR (srážlivost krve - Quickův test), aby vám mohl lékař případně upravit dávkování Warfarinu. A pak zase musíte chvíli vytrvat v určité jednotvárnosti. Úplně nejlepší je nechat si INR přeměřit každý měsíc. To zaručí, že léčba Warfarinem pro vás bude bezpečná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Jídelníček podle glykemického indexu

Pondělí

  • Snídaně - pohankové vločky (30 g), brusinky (10 g), vlašské ořechy (10 g), mléko (250 ml), 1 294 kJ/309 kcal
  • Svačina - knäckebrot sezamový a žitný (3x 8,9 g), žervé (30 g), mrkev (100 g), voda, 727 kJ/174 kcal
  • Oběd - celozrnné špagety s parmskou šunkou, voda s citronem, 1 390 kJ/331 kcal, bílkoviny 18 g, sacharidy 38 g, tuky 9 g (v 1 porci)
  • Svačina - jablko (150 g), sójové mléko přírodní (250 ml), 783 kJ/187 kcal
  • Večeře - treska (150 g) na grilu s mandlemi (10 g), rajčaty (100 g) a brokolicí (100 g), tmavá rýže (80 g), jasmínový čaj, 1 363 kJ/326 kcal
  • II. večeře - kiwi (70 g), 167 kJ/40 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 724 kJ/1 363 kcal

Úterý

  • Snídaně - celozrnný žitný chléb (2x 50 g), avokádová pomazánka (50 g) s žervé, zelený čaj, 1 282 kJ/306 kcal
  • Svačina - hruška (140 g), bílý jogurt (150 g), voda, 761 kJ/182 kcal
  • Oběd - přírodní kuřecí řízky (150 g) s ledovým salátem s mrkví a čínským zelím (150 g), celozrnný chléb (30 g), voda, 1 387 kJ/331 kcal
  • Svačina - pomeranč (150 g), acidofilní mléko (250 ml), 719 kJ/172 kcal
  • Večeře - salát s vejcem, fazolkami a paprikou, mátový čaj, 1 254 kJ/299 kcal, bílkoviny 14 g, sacharidy 31 g, tuky 8 g (v 1 porci)
  • II. večeře - slunečnicová semínka (10 g), 244 kJ/58 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 647 kJ/1 345 kcal

Středa

  • Snídaně - ovesná kaše (50 g), hroznové víno (50 g), mandle (10 g), ovocný čaj, 1 231 kJ/294 kcal
  • Svačina - pohankový dalamánek (60 g), mrkvová pomazánka (30 g), voda, 749 kJ/179 kcal
  • Oběd - kuře na kari se zázvorem, čočkou, mrkví a rýží, mátový čaj, 1 343 kJ/321 kcal, bílkoviny 27 g, sacharidy 39 g, tuky 4 g (v 1 porci)
  • Svačina - grahamové plátky (2x 7 g), kiwi (70 g), sójové mléko přírodní (200 ml), 822 kJ/196 kcal
  • Večeře - celozrnné těstoviny (100 g) s rajčaty (100 g), rukolou (100 g) a tuňákem ve vlastní šťávě (50 g), zelený čaj, 1 286 kJ/307 kcal
  • II. večeře - lískové ořechy (10 g), 287 kJ/69 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 718 kJ/1 361 kcal

Čtvrtek

  • Snídaně - vícezrnný chléb (2x 30 g), margarín (20 g), tvrdý sýr 30% (30 g), rukola (50 g), bílý čaj, 1 241 kJ/297 kcal
  • Svačina - čerstvé fíky (2x 40 g), bílý jogurt (15

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Glykemický index

Příběh

Ve svém příspěvku DIETA NA SNÍŽENÍ,REGULACI,POTLAČENÍ VT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petroušek Ivan.

Opravdu nevím,jak starý je článek,ve kterém autor,zřejmě rovněž velmi pokročilého věku,nesledující aktuální výsledky výzkumů o vhodnosti používaných tuků. Takže stručně. Ano,živočišné tuky omezit,to určitě,zejména máslo,ale vyloučit? Ani náhodou. Přece už je dávno dokázáno a dlouholetou praxí již od našich prababiček a babiček ověřeno,že nikdy nebylo ,není a nebude nad sádlo,které se nikdy nepřipaluje,na rozdíl od rostlinných tuků a velmi nezdravých olejů.Nenechte se balamutit propagací nesmyslů od farmaceutických gigantů,kterým nikdy nešlo a nikdy nepůjde o zdraví nás,lidí,ale jen o jejich nehorázné zisky,obětující životy milionů lidí na celé planetě.Vždycka jsme měkli chleba s máslem a třeba jen jablko,nebo ještě oblíbenější chléb se sádlem a s cibulí,nepamatuji se,že by to kdy bylo někomu uškodilo,naopak,běhali jsme venku od rána do večera,pili jsme z potoka,trhali si šťovík,kradli si vzájemně s dětmi sousedů hrušky,třešně,papriky,opékali do černa brambory,,jabklka i chléb a byli jsme jako řípy. A dnes? V automatech ve školách nenajdete jediný produkt zdravý,všecko sladké,z přepálených tuků.A děti? Mládež? Kolik jich njdete ve sportovních klubech a oddílech? Minimum! U počítačů a tabletů ovšem určitě 90%. Škoda,přeškoda,naši učitelé věděli,jak nás ke sportu přilákat,protože sami sportovali a šli příkladem. To dne také asi už vůbec neexistuje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Dieta na snížení,regulaci,potlačení VT

Jídelníček pro diabetiky 2. typu

Je třeba omezit konzumaci živočišných výrobků s výjimkou ryb, omezit živočišné tuky a cholesterol. Je povolena konzumace mléčných výrobků se sníženým množstvím tuku. Živočišné tuky lze nahradit rostlinnými oleji (olivový, řepkový). Porce zeleniny a ovoce by měly být zahrnuty pětkrát denně. Důležité je dodržování pitného režimu, tedy převážně nesycené, neslazené a nealkoholické vody. Alkoholické nápoje je třeba omezit na minimum. Prioritou je také nekouřit a mít dostatečnou fyzickou aktivitu. Vliv svalové činnosti na metabolismus je nesporný. Lze snadno vypočítat ideální tepovou frekvenci pro svalovou zátěž s dynamickým charakterem, který výrazně pomáhá zvyšovat energetickou spotřebu. Intenzitu aerobního cvičení zvyšujeme postupně. Frekvenci pohybu udržujeme při 60–80 % maximální tepové frekvence.

Pondělí

  • snídaně: Vitakáva, šunka, máslo, sójový rohlík
  • přesnídávka: pomeranč
  • oběd: pórková polévka s bramborem, vepřový řízek s rýží, dia kompot (100 g)
  • svačina: ½ jablka
  • večeře: zapečená brokolice s vejcem a brambory, mrkvový salát
  • druhá večeře: bílý jogurt

Úterý

  • snídaně: čaj, dia džem, máslo, chléb
  • přesnídávka: grep
  • oběd: polévka celerová, dušené rybí filé s bramborovou kaší, okurkový salát
  • svačina: kefírové mléko (500 ml)
  • večeře: rizoto se zeleninou a sýrem
  • druhá večeře: mandarinka

Středa

  • snídaně: bílá káva, ovocný jogurt, slunečnicový rohlík
  • přesnídávka: kiwi
  • oběd: polévka bramborová, zapečené těstoviny se šunkou a zeleninou
  • svačina: dia pudink s ovocem
  • večeře: eidam, dalamánek, máslo, rajče
  • druhá večeře: chléb, máslo

Čtvrtek

  • snídaně: ovocný čaj, Lučina, sójová houska
  • přesnídávka: jablko
  • oběd: polévka hovězí s těstovinami, hovězí vařené s dušenou mrkví, kukuřicí a brambory
  • svačina: chléb, máslo, rajče
  • večeře: ovesná kaše s kakaem a umělým sladidlem, máslo
  • druhá večeře: kedlubna

Pátek

  • snídaně: Vitakáva, šunková pěna, tmavý chléb
  • přesnídávka: nektarinka
  • oběd: polévka vločková, špíz z vepřového masa s houbami a rýží, salát z čínského zelí
  • svačina: dia jogurt
  • večeře: dušený kapr na kmíně, brambory, dia kompot
  • druhá večeře: sójový rohlík

Sobota

  • snídaně: černý čaj, mozzarella, máslo, slunečnicový rohlík
  • přesnídávka: banán
  • oběd: polévka zeleninová, kuřecí stehno s opékanými brambory (na sucho), dia kompot
  • svačina: acidofilní mléko (500 ml), chléb
  • večeře: 1 vejce, máslo, dalamánek, rajče
  • druhá večeře: ½ pomeranče

Neděle

  • snídaně: bílá káva, rybí pomazánka, chléb
  • přesnídávka: jablko
  • oběd: polévka drožďová, vepřová znojemská peč

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček pro diabetiky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SI PORADIT SE DNOU A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,jestli při dně se může jíst celozrnné pečivo a chleb žitný nebo který je vhodný a také mám otázku na sodu,četl jsem, že soda dokáže vylučovat kyselinu močovou,jestli ano tak jestli není naskodu a jeli prospěšné vypít denně jednu sklenici vody se sodou, předem děkuji za odpv.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chléb a pečivo, pokud není slazené cukrem, je bez problémů a je jedno z jaké mouky je. Soda a dna? Neexistuje žádný důkaz, že soda léčí dnu. Soda reaguje s kyselinou v žaludku a sníží její kyselost. Tím skončí její role a dále se její účinky neprojevují. Čím si můžete při dně pomoci, je pít více vody, než máte skutečně chuť. Ke každé sklenici vypité vody přidejte vždy ještě jednu vynucenou. To je potvrzený účinek, který skutečně pomáhá při dně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Červená čočka a pohanka

Medikace

Základem medikamentózní léčby v dětském i dospělém věku jsou léky ze skupiny inhibitorů protonové pumpy, například Helicid, Apo-ome, Lanzul a podobně. Doporučuje se léky podávat po dobu nejméně 3 měsíců a pak zhodnotit jejich účinnost. Refluxní choroba je v současné době považována za chronické onemocnění, které ve více než 50 % případů vyžaduje dlouhodobou léčbu. Při antirefluxní terapii je u řady astmatiků popisován výrazný ústup příznaků.

Přírodní léčba refluxní choroby jícnu

Na reflux jícnu jsou kromě výše uvedené léčby vhodné například i bylinky.

Surový, nefiltrovaný jablečný ocet: Reflux jícnu je podmíněn výskytem malého množství kyseliny v žaludku. Obsah žaludeční kyseliny můžete snadno upravit tak, že vypijete jednu polévkovou lžíci surového, nefiltrovaného jablečného octa rozmixovaného ve velké sklenici čisté vody.

Betain: Další možností je užití doplňku Betain HCL, který lze koupit v obchodech se zdravou výživou a někdy i v lékárnách bez lékařského předpisu. Potřebujete užít takové množství, které vám vyvolá slabý pálivý pocit v žaludku, a pak dávku snížit o jednu kapsli. Zlepší to vaše trávení a také napomůže k zabití bakterie Helicobacter pylori.

Soda (jedlá soda bikarbona): Půl až jedna celá čajová lžička jedlé sody rozmíchaná v 2,5 dl vody sníží pálivý pocit při kyselinovém refluxu, protože neutralizuje kyselinu v žaludku. Nedoporučuje se jako pravidelné řešení, ale v urgentních případech při silné bolesti dokáže spolehlivě pomoci.

Džus z aloe vera: Šťáva z aloe má přírodní protizánětlivé účinky a dokáže pomoci i při refluxu. Vypijte před jídlem přibližně polovinu sklenice šťávy z aloe vera. Chcete-li předejít jejím laxativním účinkům, sežeňte si značku, ze které byla laxativní složka odstraněna.

Kořen zázvoru: U zázvoru byla zjištěna jeho schopnost chránit žaludek a trávicí trakt tím, že blokuje žaludeční kyselinu a potlačuje bakterie Helicobacter pylori.

Lékořice: 2 lžičky drcené lékořice spařte šálkem horké vody a nechte louhovat 10 minut. Pijte šálek podle potřeby.

Další bylinky, které pomáhají na pálení žáhy a můžeme je pít ve formě čaje: jitrocel, máta, zeměžluč, řebříček.

Homeopatika

Robinia 5 C: přípravek se doporučuje v případě kyselého říhání, bolesti žaludku a pálení žáhy; často bývá přítomno kyselé a hojné zvracení, které dráždí zuby. Homeopatikum je účinné v případě vředovitých bolestí žaludku nebo v případě migrén doprovázených překyseleností žaludku.

Gastrocynesine: užívá se při bolesti, pálení a pocitu tíhy v oblasti žaludku, pálení žáhy, spavosti po jídle, regurgitaci, gastroesophageálním refluxu.

Lobelia inflata: doporučuje se při poc

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Refluxní choroba jícnu a kašel

Příběh

Ve svém příspěvku HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kovářová.

Hodnoty laboratorního vyšetření krve jsou:
Diabetologický soubor-P-Glukóza = 7,97 mmol/l. Poraďte, jak se stravovat, aby se tyto hodnoty snížily. Nesouvisí tato hodnota s onemocněním slinivky břišní ???
Děkuji za odpověď. M.Kovářová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

Snížení hladiny cukru moll je jednoduchý,jsem diabetik 10let, taky mě hladina lítaly i výše,dnes vím. že nesmíte tučné maso vc.kuze i v . kuřecího, příloha jeden plátek knedlíků/jeden brambor/ t čtvrt sáčku rýže
těstoviny vařené půl naběračky, žádné buchty a.p. jen ovesné sušenky, oves
do jogurtu, BeBe sušenky jim obálky dva ks odp.svacina,rýžový chlebíček jeden a.p. uzeninu nemastnou raději kvalitní šunku neomezené množství příloha jeden ks žitný chléb nebo rohlík, ovoce pozor na jablka mají moc cukru tak jen půlku to stejně banán,nejlíp když si najdete kalorickou tabulku jídel pro diabetiky i já jsem začínala jíst podle těchto tabulek,hodně úspěchů, Věra

Zdroj: příběh Hladina cukru v krvi - tabulka

Reflux u dětí

Když si děti opakovaně stěžují na příznaky překyselení žaludku (běžně označované jako „pálení žáhy“), může se jednat o potíže trávicího ústrojí. Tyto zažívací potíže mohou být způsobeny zpětným tokem obsahu žaludku zpět do jícnu. Tomuto jevu se říká gastroezofageální reflux. Pokud se domníváte, že vy nebo vaše dítě trpíte takovými dlouhodobými zdravotními problémy nebo potížemi, měli byste vyhledat lékaře. Lékař vám může navrhnout způsob léčby a poskytnout léky k odstranění daného zdravotního problému.

Jícen (ezofagus) je trubice ze svaloviny, která spojuje ústa se žaludkem. Rozžvýkaná potrava, tekutiny a sliny stékají jícnem z úst do žaludku. Ke gastroezofageálnímu refluxu dochází, když obsah žaludku (včetně kyselin a dalších trávicích šťáv) stoupá zpět do jícnu. Tento reflux (neboli zpětný tok) tekutin může být způsoben zeslabením nebo nedostatečnou funkcí dolního svěrače jícnu; tento svěrač je sval, který působí jako ventil, který se otvírá, aby se potrava mohla dostat do žaludku. Při správné funkci nedovolí, aby nějaká tekutina pronikla zpět do jícnu.

Symptomy refluxu u dětí

Pokud brzy po jídle dochází:

  • k bolesti nebo pocitům pálení za hrudní kostí, přičemž se tyto pocity šíří směrem ke krku (překyselení žaludku neboli „pálení žáhy“);
  • ke kyselé nebo hořké pachuti v ústech (obsah žaludku stoupá jícnem do ústní dutiny);
  • ke zvracení;
  • k záchvatům kašle;
  • k opakovanému říhání;
  • k pocitům bolesti při polykání.

Domácí léčba refluxu u dětí

  • Antacida – mechanismus jejich účinku spočívá v neutralizaci žaludeční kyseliny chlorovodíkové. Antacida působí okamžitě, ale jejich účinek je krátkodobý, jsou proto vhodná k aplikaci bezprostředně při obtížích, jako je pyróza nebo epigastrická bolest, nebo lze-li tyto obtíže očekávat. Podávají se ve 3–4 dávkách denně mezi jídly a na noc. Pro děti je nejvhodnější formou suspenze v celkové dávce 1 ml/kg/24 h.
  • Prokinetika – za nejúčinnější prokinetikum je i v pediatrii považován cisaprid. Cisaprid je kontraindikován u dětí s nízkou porodní hmotností pod 36. týden gestačního věku až do 3 měsíců po narození a u stavů, kde lze očekávat prodloužení intervalu QT. Vzhledem k popisovaným vedlejším účinkům cisapridu bychom se měli v indikacích a dávkování tohoto léku u dětí vždy přísně řídit oficiálními a aktuálními doporučeními výrobce. U starších dětí lze jako prokinetikum použít metoklopramid.
  • Léky tlumící žaludeční sekreci HCl – dominantními lékovými skupinami jsou v této indikaci i u dětí H2-blokátory a inhibitory protonové pumpy. Výrobci těchto léků obvykle nedoporučují jejich podávání dětem, užití se ale v léčbě GER u dětí nevyhneme.

Konzervativní léčba GER je dlouhodobá a obvykle vyžaduje využití všech výše uvedených kroků, většinou ve vzájemné kombinaci.

Zdroj: článek Reflux u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.

Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z práš

Zdroj: příběh Opakovaná píštěl

Špatná funkce jícnu

Špatná funkce jícnu znamená proniknutí obsahu žaludku, a to části natrávené potravy a žaludečních šťáv do jícnu. Žaludeční šťáva obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, která nepříznivě působí na sliznici jícnu. Její buňky jsou tak odlupovány a vzniká zde zánět, který sliznici dále poškozuje. Buňky sliznice se sice obnovují, ale pokud je růst nových buněk pomalejší než ztráta dosavadních buněk a jejich funkce k ochraně jícnu je nedostatečná, dochází k refluxní ezofagitidě – tedy zánětu jícnu na podkladě dráždění kyselou žaludeční šťávou. Toto onemocnění, pokud je dobře léčeno, nemusí spět až k zánětlivým změnám. Zároveň ne každý reflux musí být hned považován za nemoc. Krátkodobě se vyskytuje docela často i u zdravých jedinců. Může být způsoben určitou stravou, například kořeněnými jídly, sladkými pokrmy či alkoholem. Pokud příznaky přicházejí zřídka, nejsou důvodem návštěvy u lékaře, stačí jen upravit jídelníček.

Jícen má ve své stěně jícnové svěrače, přičemž dolní svěrač má nejvýznamnější roli ze všech protirefluxních činitelů. Jeho správnou funkci pozitivně ovlivňuje potrava bohatá na bílkoviny, alkalizace žaludečního obsahu (tu zajišťují jednak sliny a jednak o něco níž slinivka břišní) a tzv. prokinetika, což jsou léky užívané při léčbě refluxu. Naopak svěrač uvolňují a tím nahrávají zpětnému chodu žaludečního obsahu tučná a kořeněná jídla, peprmint, čokoláda, kofein, nikotin a alkohol. U gravidních žen dochází k refluxu častěji vlivem hormonálních změn (působení progesteronu). V tomto případě není reflux nebezpečný, po porodu se stav většinou sám upraví.

Je známá i celá řada léků, které způsobují reflux, např. theophyllin (Afonilum, Euphyllin, Spophyllin, Theoplus) používaný k léčbě astmatu, dále nitráty k léčbě akutního srdečního selhávání, některá antiarytmika (Verapamil, Isoptin, Lekoptin, Blocalcin, Diacordin) a nesteroidní antirevmatika, což je například Ibuprofen (Brufen) a Acylpyrin. Při nadměrném užívání uvedených léků se mohou tedy vyskytnout potíže spojené s reflexem a je dobré poradit se o další a vhodnější léčbě s vaším lékařem.

Hlavním příznakem je pálení žáhy, které se odborně nazývá pyróza. Jde o bolestivý pocit pálení za hrudní kostí (může být podobný jako u anginy pectoris), který sahá od žaludku až do krku a může být spojený s hořkokyselým pocitem v ústech. Někdy se totiž kyselý obsah vrací až do úst. To se v lékařské terminologii nazývá regurgitace (návrat). Pálení žáhy se objevuje zpočátku jen po některých jídlech (sladká, pečená jídla, smažené pokrmy, alkohol, černá káva), v pokročilých případech trpí nemocný pyrózou po každém jídle, někdy dokonce i nalačno a v noci. Tomu přispívá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Funkce jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem KUCHAŘKA REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den, chci se zeptat, mám reflux jícnu, a scháním kuchařku kterou bych mohl zakoupit. Všude ale nacházím pouze kuchařku na žaludek. Dá se použít i ta, nebo se dá sehnat přímo na reflux? Diky za odpověď Lukáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta při refluxu není zvlášť složitá. Můžete při ní jíst vše, co není z mouky, co není smažené a co není ostré.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kuchařka reflux

Co znamená blokátor protonové pumpy

Omeprazol je inhibitor protonové pumpy používaný při poruchách trávení: žaludečních vředech, gastroezofageálním refluxu, gastrointestinálním refluxu, dyspepsii, laryngofaryngeálním refluxu a Zollinger-Ellisonově syndromu.

Blokádou protonové pumpy lze dosáhnout téměř úplného potlačení sekrece kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Jedná se většinou o biologicky neaktivní substance (prekurzor), které se v organismu přeměňují na aktivní formu. Tyto látky jsou nestabilní v kyselém prostředí, proto je u nich důležitá acidorezistentní úprava lékové formy. Inhibitory protonové pumpy se metabolizují především prostřednictvím CYP2C19 (eventuálně CYP3A), tudíž je možná například interakce s warfarinem, diazepamem, fenytoinem a dalšími léčivy. Inhibitory protonové pumpy také zhoršují resorpci vitamínu B12 a ketokonazolu, dále zvyšují resorpci digoxinu. U všech účinných látek této skupiny jsou nežádoucí účinky podobné. Jedná se hlavně o poruchy trávení, únavu, závratě. Důležité je neopomenout možnost těžké poruchy sluchu a vidění u parenterálního podání těchto léčiv, proto by se měly touto cestou podat spíše ve formě krátkodobé infuze.

Zdroj: článek Rizika při užívání Omeprazolu

Poradna

V naší poradně s názvem LINX OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobry den, aplikuje se u nas metoda Linx ? Jsem po rozvolněné fundoplikaci a dalsi nechci absolvovat.Děkuji za odpověd.Karel.36 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Metoda Linx se používá při léčbě refluxu a je zatím dostupná jen v USA. Metoda Linx spočívá v nasazení magnetického kroužku na ústí jícnu. Kroužek je tvořen malými vzájemně propojenými magnety, které se mohou přirozeně od sebe vzdálit a rozšířit celkový průměr kroužku až na 1,5 cm v případě polknutí stravy. Po transportu stravy do žaludku se magnety opět vlivem své magnetické přitažlivosti opět semknou a uzavřou ústí. Tím je zcela zabráněno pronikání žaludečních šťáv do jícnu a dochází k vyléčení GERD.
Je to velmi nadějná metoda, která pomůže tam, kde dosavadní metody nestačily. Provádí se laparoskopicky, tedy miniinvazivně a pacient odchází druhý den do domácího doléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Linx operace

Co jíst při refluxu jícnu

Režimová a dietní opatření

  • Ukončení kouření a omezení konzumace alkoholu – nikotin z tabáku a alkohol zhoršují fungování dolního jícnového svěrače. Pokud přestanete kouřit a pít alkohol, může dojít ke zlepšení refluxní choroby jícnu. Rovněž pití alkoholu může projevy refluxu a pálení žáhy zhoršovat. Alkohol totiž zvyšuje produkci žaludeční kyseliny, a navíc uvolňuje dolní jícnový svěrač a brání jeho přirozené schopnosti chránit se před žaludeční kyselinou.
  • Snížení váhy – větší objem tuku v břišní části těla tlačí na žaludek a zhoršuje reflux žaludečního obsahu do jícnu.
  • Omezení konzumace nápojů a jídel, která zhoršují reflux – omezit byste měli konzumaci tučných a silně kořeněných jídel, kávy, čokolády, cibule, česneku, rajčat a paprik a jídel s obsahem peprmintu nebo zázvoru. Problémy mohou zhoršovat také citrusy a ovocné džusy.
  • Konzumace menších porcí – při příliš naplněném žaludku je větší pravděpodobnost refluxu potravy do jícnu. Nedoporučuje se však neustálé pojídání velmi malých porcí jídla, žaludek by měl mít možnost přijatou potravu v klidu strávit.
  • Zvýšení hlavové části postele – podložení nohou postele v hlavové části alespoň o 10 cm může pomoci od nočních problémů s refluxem.
  • Po jídle zůstat ve vzpřímené pozici alespoň 2 hodiny a nejíst alespoň 2 hodiny před nočním spánkem – poloha vleže usnadňuje reflux potravy do jícnu, lehat byste si proto měli až po vyprázdnění žaludku, což je asi 2 až 3 hodiny po jídle. Také není vhodné cvičit ihned po jídle.
  • Nenosit příliš těsné oblečení – oblečení těsné v oblasti trupu zvyšuje tlak na žaludek.

Zdroj: článek Refluxní choroba jícnu a kašel

Poradna

V naší poradně s názvem CILKANOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Charypar.

Dobrý den,

bezmála 3 měsíce se nesežene Cilkanol, na kterém jsem závislý cca 20 roků! Dnes není vůbec nikde k sehnání a doktorka mi napsala DETRALEX 500MG.
Nevím jaké to má účinky, ale za Cilkanol jsem zaplatil 95,-Kč. Za tuto náhradu chtějí 456,-Kč!!!
Pro důchodce je to nehoráznost a proto vaší společnost žádám o možnost alespoň jednoho balení zaslat zdarma, než třeba začnou vyrábět Cilkanol.

Prosím poraďte mi, co mám dělat. Toto je pro mne finančně nedostupné a nutně jej potřebuji.

Předem děkuji za pochopení a ochotu.

S pozdravem Pavel Charypar

Dne 17.09.2018

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cilkanol je volně prodejný doplněk stravy a je běžně k dostání za cenu okolo 100 Kč. Aktuální dostupnost můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledan…
Účinnou látkou léku Cilkanol je troxerutin, což je přírodní flavonoid nazvaný také jako vitamín P. Užívá se spíše jako prevence před vznikem různých chorob, například koronární onemocnění srdce, rakovina a zánětlivé onemocnění střev. Je výborný antioxidant a může skvěle přispět proti zhoršování zraku při cukrovce. To je asi tak vše, co se dá očekávat od tohoto doplňku stravy.

Oproti tomu Detralex je lék na předpis s prokázaným účinkem na poruchy cév včetně hemoroidů, na křečové žíly a na špatnou cirkulaci krve v nohou. Obsahuje dva přírodní flavonoidy hesperidin a diosmin. Detralex se používá tam, kde je potřeba řešit existující problém. Vaše lékařka zřejmě zjistila nové skutečnosti o vašem zdravotním stavu a rozhodla se k začátku léčby Detralexem. Tato léčba bývá dlouhodobá, na půl roku a déle.

V těchto uvedených případech pojišťovna přispívá 1/4 z prodejní ceny:
- symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
- hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.

Pokud nemáte některou z výše uvedených nemocí, tak musíte platit plnou cenu za lék. Cena Detralexu je vysoká a jedna tableta stojí od 7 do 6 Kč. Rozdíl v ceně určuje velikost balení, kde balení 30 tablet vyjde na 7 Kč za tabletu a balení 180 tablet vychází na 6 Kč za tabletu. Další slevy je možno dosáhnout díky různým slevovým programům jednotlivých lékáren. Vyplatí se obvolat několik z nich a pak požádat lékaře o recept na největší možné balení 180 tablet.

V nabídce lékáren jsou i další přípravky, které uvádějí, že obsahují stejné flavonoidy jako Detralex. Jde ale o doplňky stravy, kde není nijak prokázán léčivý účinek. Cena za tabletu je ovšem nižší, okolo 4,5 Kč. Tady je vidět aktuální nabídka těchto doplňků stravy: https://www.zbozi.cz/hledan…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Cilkanol

Potravinové doplňky se zázvorem

Užívání 1000mg zázvorových tobolek denně pomáhá regulovat trávicí systém a zabraňovat kyselému refluxu.

I zázvor by měl být stejně jako jiný lék užíván s rozumem. Nadužívání totiž může problémy zhoršit. Pokud je váš žaludek citlivý, vždy používejte zředěnou formu zázvoru. Zázvor je velmi účinný při léčbě nevolnosti u těhotných žen.

Shrnutí:

  • Doporučená denní dávka zázvoru je 4 gramy a může být použita v jakékoli formě.
  • Nepoužívejte zázvor, jestliže trpíte vředy nebo krvácivými poruchami, nebo jestliže užíváte aspirin nebo jiné léky na ředění krve.
  • Nedávejte zázvorové nápoje dětem.
  • Konzumace nakládaného zázvoru pravidelně pomáhá předcházet refluxu.
  • Zázvor představuje nejbezpečnější a nejpřirozenější způsob léčby refluxu.

Zdroj: článek Zázvor a reflux

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch.

Všude se uvádí, že ananas je nežádoucí při refluxu a vy z něj máte oběd ve čt. Co si má člověk o tom potom myslet?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte pravdu, že ananas je hodně kyselý a může tedy vyvolávat dojem, že zhorší reflux. Ale opak je pravdou, protože čerstvý ananas může zlepšit příznaky refluxu. Je to kvůli koncentrovanému množství přítomného bromelainu. Bromelain je protizánětlivý a má alkalizující účinek (snižuje kyselost). Ananasová šťáva může příznaky refluxu zhoršit, protože koncentrace bromelainu je omezená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Reflux jícnu - dieta

Příčiny

Za normálních okolností je sliznice jícnu proti takovým situacím chráněna hned několika způsoby. Jednak správnou funkcí dolního jícnového svěrače, anatomickými strukturami, kterými jícen prochází a které upravují jeho správnou polohu, samočisticí schopností jícnu na podkladě peristaltických pohybů, neutralizačními vlastnostmi slin a určitou přirozenou obranyschopností (rezistencí) jícnové sliznice. Selhání souhry těchto obranných činitelů, respektive některého z nich, vede ke zpětnému toku (refluxu) žaludečního obsahu.

Nejčastější příčinou takového poškození je refluxní choroba jícnu (gastroezofageální choroba jícnu nebo též refluxní nemoc), při níž dochází ke zpětnému toku žaludečního obsahu (včetně dráždící kyseliny chlorovodíkové neboli solné) do jícnu.

Jistý vliv mají také některé potraviny (káva, česnek, čokoláda, čerstvé pečivo, cola) a léky (zejména proti bolesti – nesteroidní antiflogistika, jako je Ibalgin, Paralen a podobně, opiáty, léky na srdce a mnoho dalších), které buď zvyšují žaludeční kyselost (tedy zvyšují produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku), snižují obranyschopnost sliznice, nebo zpomalují vyprazdňování žaludku, či omezují peristaltické pohyby jícnu.

Dojde-li k refluxu, rozhoduje o jeho důsledcích délka trvání, složení a množství refluxovaného žaludečního obsahu (míra kyselosti a též obsahu žluči, která se sem může dostat z dvanácterníku), odolnost sliznice jícnu, samočisticí schopnost jícnu a rychlost vyprázdnění žaludku.

Onemocnění vzniká na podkladě nerovnováhy obranných a agresivních faktorů, které působí na sliznici jícnu. Nejčastěji k závažnému poškození dochází právě v noci, kdy se žaludeční obsah dostává do jícnu snáze (mimo jiné chybí faktor gravitace, jak je tomu během dne ve vzpřímené poloze).

Mezi rizikové faktory patří nevhodný životní styl spojený s kouřením (nikotin snižuje napětí dolního jícnového svěrače) a obezitou, dále nepravidelné stravování, nevhodné složení potravy – tučná jídla včetně čokolády, sladké kynuté pečivo nebo dráždivá jídla jako česnek, cibule, máta, mák, cola, káva, alkohol a džusy.

Zvedání těžkých břemen a práce v předklonu a těhotenství vedou ke zvýšení nitrobřišního tlaku, a tak rovněž přispívají k refluxu.

Zdroj: článek Podrážděný jícen

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolemjdoucí.

Bože to je hloupost.
měli jste tady někdo vůbec tenhle reflux ?? Já ho má už půl roku, skorem nic nepomáhá, zato hromada věcí to dokáže pěkně zhoršit. A tlačenka s octem a cibulí je zrovna jedna z nich.
Čerstvá cibule s octem pro člověka, který má spálené hrdlo, je jako kdyby si zdravý člověk popálil krk brutálně pálivou čili papričkou.Další taková skvělá rada, která putuje po internetu, je lžíce jablečného octa alespoň jednou denně. Nechci zpochybňovat pozitiva pro lidský organizmus, sám jsem ho používal místo normálního octa s tou tlačenkoua cibulí, když jsem byl zdravý, ale pro člověka se spálenými sliznicemi extraezofageálním refluxem opět ne! Už jsem to vyzkoušel a v ten moment jsem si tak poleptal už tak podrážděné hrdlo, že tu nutriční poradkyni, co mě to poradila, bych v ten moment zaškrtil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pití octa s vodou opravdu pomáhá při léčbě refluxu, a víte proč? Protože ocet zvyšuje kyselost žaludku. Žaludek je uzavřen zvláštním svěračem, který se stahuje a síla sevření je přímo úměrná reakci PH v žaludku. Čím kyselejší je žaludek, tím sevřenější je svěrač.
Ovšem je pravda, že polknutí zředěného octa vyvolá nepříjemný pocit pálení už naleptané sliznice jícnu. V tomto případě by bylo vhodné žaludek uklidnit pomocí blokátorů protonové pumpy - typicky Omeprazolem a až se jícen zahojí (3 až 4 týdny), tak teprve pak zařadit ocet a vysadit Omeprazol a snažit se tak uměle dokyselovat žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Reflux jícnu - dieta

Nevhodné potraviny

Mezi nevhodné potraviny patří zejména ty s vysokým obsahem tuku. Smažené a mastné potraviny mohou způsobit uvolnění jícnové záklopky, což usnadňuje návrat žaludečního obsahu do jícnu. Tyto potraviny také zpožďují vyprazdňování žaludku a prodlužuje se doba, kdy se kyseliny mohou vrátit zpět. Konzumace potravin s vysokým obsahem tuku zvyšuje podstatně riziko příznaků refluxu, takže snížení celkového denního příjmu tuků opravdu může pomoci.

Příklad potravin s vysokým obsahem tuku, kterých byste se měli vyvarovat, případně je konzumovat jen střídmě:

  • francouzské hranolky a cibulové kroužky;
  • plnotučné mléčné výrobky, jako je máslo, plnotučné mléko, tučné sýry, zakysaná smetana;
  • tučné nebo smažené hovězí, vepřové nebo skopové maso;
  • slanina a sádlo;
  • dezerty, zákusky, zmrzlina a bramborové lupínky;
  • smetanové omáčky, omáčky, krémové a salátové dresinky;
  • pečivo a sladkosti, protože cukry (včetně škrobů) podporují zvýšenou produkci žaludečních šťáv.

Ovoce a zelenina jsou důležité pro zdravou výživu, ale některé druhy mohou projevy refluxu vyvolat nebo zhoršit.

Nevhodné ovoce a zelenina:

  • ananas;
  • papája;
  • rajčata a produkty z nich, jako je rajčatová omáčka (včetně potravin, u kterých rajská omáčka nebo pasta je hlavní složkou, jako je pizza nebo chilli) a salsa.
Další nevhodné potraviny:
  • müsli se spečenými vločkami
  • sušenky
  • čokoláda – obsahuje látku zvanou methylxanthin, u níž bylo prokázáno, že přispívá k relaxaci hladkého svalstva a ke zvýšení refluxu;
  • česnek, cibule a kořeněná jídla – pikantní potraviny jako cibule a česnek mohou vyvolat příznaky pálení žáhy u mnoha lidí. Tyto potraviny nespouští reflux u každého, ale pokud budete jíst hodně cibule nebo česneku, ujistěte se, že konzumaci pečlivě sledujete ve svém deníku.

Zdroj: článek Reflux jícnu - dieta

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ JSOU VÝHODY PITÍ ŠŤÁVY Z ALOE VERA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo.

Dobrý den,jak užívat šťávu z aloe vera a jak dlouho.
Děkuji za odpověď s pozdravem Ivo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně doporučená dávka je 15 až 50 ml šťávy z aloe vera denně. Začněte s malým množstvím. Ze začátku byste měl konzumovat jen malé množství šťávy z aloe vera, aby jste posoudil, jak vaše tělo na šťávu reaguje. Je bezpečné ji pít každý den po dlouhou dobu, ale nadměrné pití může způsobit křeče nebo průjem, což může způsobit nerovnováhu elektrolytů. Pokud máte některé z těchto gastrointestinálních příznaků, měl byste šťávu z aloe vera pít jen obden nebo každý třetí den. Správně si to načasujte: Šťávu vypijte přibližně 20–30 minut před jídlem. Toto načasování může pomoci uklidnit jícen a žaludeční výstelku při případném refluxu a překyseleném žaludku. Šťávu z aloe vera můžete pít samotnou, nebo si ji můžete dát do smoothies. Šťávu z aloe vera nepijte, pokud užíváte laxativa, léky na diabetes nebo léky na krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jaké jsou výhody pití šťávy z Aloe vera?

Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění diagnostikováno?

Příznaky gastroezofageálního refluxu mohou být tak zřejmé, že žádné testy nejsou potřeba. Pokud je lékař na pochybách, nebo v případě, že jsou příznaky extrémní, je důležitá gastroskopie. Během tohoto zákroku mohou být nalezeny nebo vyloučeny hiátová kýla, žaludeční vředy a jiné příčiny refluxu. Další možností diagnózy je měření kyselosti v dolním konci jícnu během 24 hodin. To zjišťuje, jak často a jak dlouho trvala poslední refluxní epizoda. Také je možné měřit tlak uvnitř jícnu pomocí techniky zvané manometrie jícnu. Příznaky gastroezofageálního refluxu se mohou podobat peptickému vředu, bolesti na hrudi (angina pectoris), bolesti svalů, zad, zácpě, syndromu dráždivého tračníku, žlučovým kamenům, onemocnění slinivky atd.

Zdroj: článek Gastroezofageální reflux

Poradna

V naší poradně s názvem GASTROENSOPHAGEÁLNÍ REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza .

Dobrý den,prosím Vás mohu užívat antibiotika Doxyhexal tabs na léčbu chlamidie pneumo,když mám reflux a astma.Užívám Cezeru 1-0-1,Combair inh,Clarinase jsem užívala týden společně s antibio.Augmentin.Pátý měsíc mám záchvaty kašle a jsem konečně odeslána na CT plic a gastroskopii.Pravidelně užívám Asentru 50 1x denně 1tbl,Euthyrox75,Carzap.Omlouvám se,pokud jsem toho napsala víc než stačilo a moc děkuji za odpověď,která je pro mne velmi důležitá.

S pozdravem Junková T.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Doxyhexal užívat můžete, ale je zde riziko zhoršení refluxu. Zároveň během léčby nesmíte používat antacida (léky na reflux) obsahující hliník, vápník nebo hořčík, protože to narušuje vstřebávání doxyhexalu. Tablety Doxyhexalu užívejte během dne, nikoliv před spaním. Zapijte je alespoň 100 ml vody a zůstaňte ve vzpřímené poloze alespoň hodinu. Když se i přesto objeví pálení v jícnu, tak se hned obraťte na lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Gastroensophageální reflux

Recepty na pátek

Zapečený chléb ve vajíčku

Ingredience: celozrnný žitný chléb (plátky), 1 vejce, sůl, pepř, 2 plátky eidamu (30%), 150 g zeleniny

Postup: Vejce rozšleháme se solí a pepřem, chléb obalíme ve vaječné směsi, necháme chvíli namočený, aby nasál vejce. Poté vložíme na plech s pečicím papírem. Pokud zbydou vajíčka, polijeme jimi chléb. Pečeme asi 10 minut při 180 °C, poté přidáme plátky sýra a necháme 5 minut dopéct. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Krůtí maso s jáhly

Ingredience: 700 g krůtího masa, 100 g jáhel, 2 vejce, 2 dl mléka, olej, 2,5 dl bílého vína, 5 dl masového vývaru, 500 g sterilovaných rajčat, 3 vařené brambory, rajský protlak, 100 g kysané smetany, 1 lžíce másla, 1 lžička škrobu, provensálské koření, čerstvá bazalka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 3 cibule, 1 menší lilek, 2 cukety, 3 barevné papriky

Postup: Maso omyjeme, osolíme, opepříme a s pokrájenou cibulí a česnekem osmažíme. Přendáme do pekáče, podlijeme vínem a pečeme cca 1 hodinu v troubě na 180 stupňů. Během pečení maso opakovaně podléváme vývarem a po 40 minutách přidáme všechnu zeleninu (bez sterilovaných rajčat) pokrájenou na kousky.

Jáhly 2–3x spaříme a za průběžného míchání v osoleném mléce uvaříme doměkka. Přidáme máslo a necháme zchladnout. Do jáhel vmícháme žloutky, bazalku, rozmačkané brambory i mouku. Z bílků si ušleháme sníh a zvolna jej zapracujeme do těsta. Mokrýma rukama vyválíme knedlíčky, které krátce povaříme v osolené vodě.

Maso a zeleninu vyjmeme z pekáče, do zbylé šťávy dáme rajčata, rajčatový protlak, kysanou smetanu a škrob rozmíchaný ve vodě. Povaříme, dochutíme pepřem a provensálským kořením. Podáváme s knedlíčky přelitými omáčkou.

Zdroj: článek Dieta při Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem DETRALEX JE HRAZEN POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Kulíková.

Dnes mi byl předepsán detralex s poznámkou hradí pacient. Jak docílím toho, aby mi část proplatila pojišťovna? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex je z veřejného zdravotního pojištění hrazen jen v těchto případech:
- symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
- hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
V ostatních případech pacient hradí celou cenu tohoto léku sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Detralex je hrazen pojišťovnou

Vhodné potraviny

Některé druhy nesladké zeleniny: listové saláty, špenát, okurka, cuketa, fenykl, zelený chřest, žampiony. Ostatní sladší druhy započítejte do příjmu sacharidů. Zeleninový salát ochuťte pouze kvalitním olejem a octem nebo citronovou šťávou, eventuálně špetkou soli (sladkokyselé zálivky nebo dresinky obsahující cukr jsou nevhodné).

Dále je to maso, ryby, vejce, většina sýrů.

Ovoce také obsahuje jednoduché cukry, vhodná porce je tedy jeden střední kus (či hrst) maximálně 1–2x denně. Ovoce jezte nejlépe v rámci svačin, nekombinujte je s hlavními jídly ani se jím nedojídejte mezi jídly. Mezi ovoce s vyšším glykemickým indexem patří banány, mango, ananas, hroznové víno, meloun. Zcela nevhodné je doslazované ovoce (kompoty, kandované ovoce, marmelády) a džusy. Sklenička 100% džusu je z několika kusů ovoce, což je spousta cukru. Ve vymačkané šťávě je navíc všechen cukr, zato minimum vlákniny. Mezi glykemickým indexem celého ovoce a džusu je velký rozdíl.

Kupujte pouze neochucené mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, zákys), které si můžete ochutit ovocem, ořechy, semínky. Vyhněte se ale nízkotučným mléčným výrobkům – mají více sacharidů (jsou zahuštěné škrobem) a jsou výživově málo hodnotné.

Některé těhotné diabetičky mají po mléce a mléčných výrobcích k snídani vyšší hodnoty glykemie, než by odpovídalo obsahu sacharidů nebo stejné dávce stejného mléčného výrobku v jinou denní dobu. V těchto případech je tedy nutné mléko a mléčné výrobky ze snídaně vynechat. Mléko je třeba také započítávat do příjmu sacharidů (ve 2 dl je cca 10 g mléčného cukru), můžete ho dochutit hořkým kakaem (ne Grankem nebo jiným slazeným výrobkem). Smetanu můžete, ale nepřislazovanou. Máslo neobsahuje sacharidy a můžete jej i ke snídani.

Kvalitní celozrnné a kváskové pečivo je vhodnější než bílé. Prakticky veškeré celozrnné pečivo v obchodech je ale dobarvované karamelem nebo sladem, takže výrazně zvyšuje glykemii. Nemáte-li jistotu, kupujte raději obyčejný chléb typu Šumava nebo žitný chléb. Pro ty z vás, kterým i kousek kvalitního pečiva bude zvyšovat glykemii více, než je zdrávo, můžeme doporučit domácí nízkosacharidový „chléb“ z mandlové či kokosové mouky nebo takzvaný Večerní chlebík (dodává pekárna Penam), který obsahuje pouze 3,6 g sacharidů ve 100 g. Ale pozor, není vhodný při jakékoli intoleranci lepku – obsahuje ho více než běžné pečivo.

Ze stravy vynechejte většinu uzenin (salámy, nekvalitní šunky, párky, klobásy, paštiky). Kromě nevhodného složení a řady škodlivých látek obsahují také sacharidy, včetně jednoduchých cukrů. Přípustná je kvalitní šunka od kosti.

Příjem sacharidů by neměl překročit 200 g za den, při dostatečném příjmu kvalitních bílkovin, tuků a zeleniny však stačí i méně. Frekvence jídel je individu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zvýšený cukr v krvi

TIPY

Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který vám Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně své diety.

Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitaminem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamin K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitaminu K.

Níže uvedený jídelníček je pouze orientační a vždy záleží na individuálním stavu jednotlivce. Káva k snídani je povolena.

Pondělí

Snídaně:

  • ovesná kaše (60 g vloček, 250 ml polotučného mléka, v případě potřeby voda), 1 lžíce čekankového sirupu a hruška (100 g)
Přesnídávka:
  • ovocný salát (100 g ananasu, 50 g banánu, 10 g dýňových semen)
Oběd:
  • mrkvová polévka (250 ml), rizoto s vepřovým masem (220 g) a sýrem (20 g), okurkový salát či kyselé okurky (100 g)
Svačina:
  • bílý řecký jogurt (100 g), černé olivy (3 ks), sušená rajčata (2 ks), lněné krekry (3 ks)
Večeře:
  • rybí filé na rajčatech (150 g), dýňovo-bramborové pyré (200 g)

Úterý

Snídaně:

  • 2 menší celozrnné rohlíky (120 g), tvarohová pomazánka s kapií a červenou paprikou (150 g)
Přesnídávka:
  • takzvaná studentská směs (10 g hrozinek, 10 g sušených brusinek, 10 g kokosových plátků, 10 g mandlí)
Oběd:
  • gulášová polévka (250 ml), žemlovka s tvarohem a jablky (300 g)
Svačina:
  • acidofilní mléko (150 ml) se strouhanou okurkou (100 g), drceným pepřem a česnekem, půl dalamánku
Večeře:
  • grilovaná zelenina (mrkev, celer, petržel, dýně, červená cibule, česnek, kedlubna, cuketa, slunečnicový olej), sýr feta (60 g), celozrnný chléb (100 g)

Středa

Snídaně:

  • 2 plátky chleba (120 g) s rostlinným tukem (10 g), plátkový sýr (55 g), rajče (100 g)
Přesnídávka:
  • müsli tyčinka s ořechy (40 g), mandarinka (50 g)
Oběd:
  • cizrnové kari (200 g), jasmínová rýže s hráškem (180 g)
Svačina:
  • plátek celozrnného chleba (60 g) s arašídovou pomazánkou (20 g), jablko (100 g)
Večeře:
  • vaječná omeleta s kukuřicí a červenou paprikou (200 g), rajský salát (100 g), žitný chléb (100 g)

Čtvrtek

Snídaně:

  • pohanková kaše (50 g pohanky, 200 ml mléka, 200 ml vody) se skořicí, lžící medu a jablkem (100 g)
Přesnídávka:
  • hroznové víno (150 g), mandle (10 g)
Oběd:
  • h

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček na týden

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


michail tombak a jídelníček
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
mast na lipom
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.