Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŽIVOTNOST STREPTOKOKA

OBSAH

Streptokok v oku – foto

Tady jsou fotografie zobrazující streptokoka v oku.

Zdroj: Co je to streptokok

Diskuze

V diskuzi ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MIROSLAV.

to s tím lékařem nemyslíte vážně Já mám aslo 1940 a na otázku co stím tak jen krčí rameny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jolana Hošková.

Zdravím mám podobný problém. Dcera má 5 antibiotika vybraná dvoje cíleně na streptokoka C . Stále máme aslo vyšší nejdříve 2890. Po antibiotikách a týdnu opakováno výsledek 3141. Jsem na nerva co vám kdo poradil a co s Vámi dělali?

Zdroj: diskuze Aslo

Použití česnekové tinktury a její dávkování

Česneková tinktura může být použita externě k léčbě virových infekcí kůže, ran nebo vředů. Česneková tinktura může být také použita jako přírodní lék na viry chřipky a streptokoka, červy, respirační onemocnění, vysoký krevní tlak, nachlazení, problémy s ledvinami, problémy s močovým měchýřem nebo ušní bolesti pokud berete česnekovou tinkturu perorálně. Dospělí užívají česnekovou tinkturu 4 krát denně a dávají si 5 kapek, jedná se o perorální užití.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Diskuze

V diskuzi FAKULTNÍ POLIKLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ 32 PRAHA KOŽNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Hojdova.

Dobrý den ,prosím nemohu nikde se dočíst jestli berete děti bez objednání a bez doporučení.Dekuji Hojdova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Od června mám problém s bércem na levé noze,zatím mě léčí denním převazem s debriecasan gelem a přelepit gázou bactigras.nyní po stěru z rány zjistili v ráně přítomnost streptokoka,Protože jsem alergik,bojí se dát penicili.Nejdříve se musí udělat testy.Rána a celá noha mě trvale i v noci hodně bolí-štípe a pálí-,prosím poraďte,co s tím.Vrlmi děkuji za každou radu/ je mi 80 let/.Přeji hezký den.Hana

Zdroj: diskuze Fakultní poliklinika karlovo náměstí 32 praha kožní

Život spermie v pochvě

V pochvě, kde je vhodná teplota i vlhkost, se udává životnost spermií 3–5 dní, spíše je pravděpodobná dolní hranice.

Zdroj: Životnost spermií

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET NA RTU OTOK RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona Gluchova.

Dobry den,syn minuly tyden byl nemocny,vysoke teploty,mel streptokoka,dostal antibiotika Azitromicin Sandoz 500mg,je to antibiotika na 3dny,snedl dva prasky po 24hodinach jak urcil lekar a na treti den citil ze ho boli horni ret,byl to patek a pres vikend se to zhorsovalo az mu natekl horni ret a boli ho.Byl u lekare ale nic moc mu neporadili ani nedali,ze ma jeste zkusit zubare,muzete mi prosim poradit jsem uz zneho zoufala,nemuze spat jak ho to boli.dekuji za odpoved Leona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Otok rtu může být reakce na Azitromicin. Zkuste přikládat ledové obklady. Zůstaňte v péči lékaře a konzultujte s ním další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet na rtu otok rtu

Život spermie na vzduchu

Ve vodě, na vzduchu a v chladnějším prostředí je životnost spermií jen několik hodin. Je to z toho důvodu, že na vzduchu ejakulát zhoustne a spermie ztrácejí pohyblivost a odumírají.

Zdroj: Životnost spermií

Diskuze

V diskuzi BETA HEMOLYTICKÝ STREPTOKOK V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. 5 měsíců jsem brala ATB na streptokoka, kterého jsem měla pořád ve výtěru. Měla jsem výtěr před 14dny, kdy výtěr ukazoval Betastreptokoka na 3 křížky. O týden později ve výtěru nebylo vůbec nic, žádný náznak a tento týden opět ve výtěru byl. Neberu již víc jak měsíc žádná ATB, je to divné. Jednou je a potom není a pak zase je? Že by na týden zmizel a zase se objevil? Nebo byl špatně udělaný výtěr? Je možné, aby se po 5 měsících kdy jsem ho měla pořád ve výtěru a brala ATB najednou ztratil, teď když ATB neberu? A proč se zase po týdnu objevil? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Beta hemolytický streptokok v krku

Streptokok v pochvě

Streptococcus agalactiae ze skupiny B je přítomen až u 40 % žen. Jedná se o neškodné bakterie, které kolonizují v genitáliích a anální oblasti, ale u žen samých nezpůsobují problémy. Tyto bakterie však mohou být škodlivé pro novorozence. Ženy v těhotenství jsou testovány na přítomnost streptokoka a případně zaléčeny antibiotiky, aby se eliminovalo nebezpečí nákazy novorozence při porodu.

Do pochvy žen může proniknout Streptococcus agalactiae z trávicího ústrojí, kde běžně přežívá. Ženu obvykle ke gynekologovi přivede obtížný výtok. Přítomnost streptokoka v pochvě prokáže laboratorní rozbor stěru z pochvy. Ženě jsou obvykle předepsány vaginální léky. Výskyt streptokoka v pochvě není podceňován v případě, že žena dosud neměla děti (a do budoucna je chce mít). V některých případech může být totiž streptokok v pochvě příčinou opakovaných samovolných potratů (infertilita).

Streptokok v pochvě těhotné ženy bývá obvykle zjištěn „náhodně“, a to při obvyklém stěru, který je součástí vyšetření na počátku těhotenství. I když těhotná žena nemá žádné potíže (nekrvácí, nemá silný výtok, nebolí ji ani jí netvrdne břicho), odevzdá vzorek moči ke kultivaci, aby byl vyloučen, nebo potvrzen výskyt streptokoka v močových cestách (který by lékaři začali léčit). V záznamech (zdravotní dokumentaci) ženy se však musí objevit připomínka, že je budoucí maminka „streptokokově pozitivní“. V posledních týdnech před porodem žena navštěvuje ambulanci porodnického oddělení, kde bude rodit. Ošetřující lékař obvykle provede kontrolní stěr a jeho vyšetření se zaměřením na výskyt bakterie Streptococcus agalactiae, která může novorozenci infikovanému při průchodu porodními cestami způsobit závažná onemocnění, například zánět mozkových blan či zápal plic, což by vážně ohrozilo jeho život. V současné době má medicína prostředky, jak dítě před nákazou při porodu ochránit.

Zdroj: Co je to streptokok

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTKY NA KOŘENI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina Vacko.

Dobrý den, je mi 16 let.
Dnes jsem dobrala poslední antibiotikum Xorimax 500 mg, které jsem brala 8 dní na vyléčení angíny - Silnějšího streptokoka). Prášky mi hned pomohly a přestala jsem na druhý den pociťovat bolestivé polykání. Celý průběh braní léků jsem nic nepociťovala... Až včera se mi sem tam špatně polklo v levé straně krku. Dnes ráno jsem vyplázla jazyk před zrcadlem, posvítila jsem si na něj a spatřila jsem na kořeni jazyka střední výrůstky růžové barvy, okolo je bílo. Stále mě lehce potrápí občasné "nepříjemné polknutí na levé straně.". Dodám, že nejspíše z těchto antibiotik mě postihl průjem, který se snažím zlepšit probiotiky. Ten už mě trápí tak 3 dny. Nemůže být změna jazyka z následků průjmu? Už mě napadly i šílené věci, jako například Rakovina jazyka. Nevím, zda je to u mě pravděpodobné. Jako každý mladý člověk se o víkendu něčeho napiju, ale ne v extremu a cigarety už skoro měsíc nekouřím. Nikdy jsem nebyla silný kuřák. Moc děkuji za odpověď, snad mě uklidní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xorimax je antibiotikum, které často vyhubí střevní flóru a tím způsobí vodnatý průjem. Důležité je kontrolovat, aby průjem neobsahoval hlen s krví, pokud to obsahuje, je třeba neprodleně kontaktovat lékaře. Jinak se vše spraví, když budete užívat probiotika ve dvojnásobné dávce v prvním týdnu a pak další dva týdny v normální dávce. Po dobrání antibiotik byste měla zajít na kontrolu a při této příležitosti upozorněte lékaře na ty růžové výrůstky. Nebojte, rakovina to určitě nebude.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Streptokoková infekce krku

Jde o infekci, která postihuje hrdlo a mandle. Za tuto infekci je zodpovědná skupina bakterií zvaných Streptococcus.

Drobné červené skvrny zvané petechie na horním patře úst jsou běžným příznakem.

Mezi další příznaky infekce streptokoky patří:

  • horečka;
  • bolest při polykání;
  • červené a oteklé mandle;
  • zduřené lymfatické uzliny na krku

Pokud máte podezření, že máte streptokoka v krku, měli byste navštívit praktického lékaře nebo specialistu na uši, nos a krk. Léčba obvykle zahrnuje léčbu antibiotiky, pití velkého množství tekutin a odpočinek.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené streptokokovou infekcí krku.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Diskuze

V diskuzi KOUPY SPERMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

dobry dne má o zájem koupit spermie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Modlenský.

Na vzduchu spermie umira do nekolika minut, ihned, jak vyschne tekutina, ve ktere spermie plavou. Mozna vas bude zajimat, jak dlouho zije v pochve, v deloze, ve varlatech, ve vode, na kovu nebo v mrazu a tyto informace jsem sepsal v podrobnem clanku zde www.erekce.cz/zivotn…

Zdroj: diskuze Koupy spermie

Streptokok v těhotenství aneb streptokok skupiny B

Streptokok skupiny B většinou neškodně přežívá na různých částech těla, například v nosohltanu, konečníku nebo v pochvě žen. Nebezpečí pak ale představuje v těhotenství, kdy je možné, že bude při porodu přenesen na novorozence, což může mít tragické následky. Proto se doporučuje během těhotenství a hlavně před porodem vzít stěry z poševní sliznice, případně rekta a kultivačně je prověřit. Pokud se zjistí přítomnost streptokoka, žena je léčena antibiotiky dřív, než začne rodit, po dobu porodu a někdy i krátce po něm.

Asi u jednoho procenta novorozenců může přenesený streptokok vyvolat sepsi, plicní onemocnění nebo meningitidu. Rizikové jsou předčasné, komplikované a horečnaté porody. Streptokok ze skupiny B je druh bakterie, která způsobuje infekci u novorozenců, těhotných žen, žen po porodu, u žen po gynekologických operacích a starších mužských a ženských pacientů s jinými závažnými chorobami. Streptokok ze skupiny B je nejčastější příčinou infekce krve u novorozenců (septikémie) a mozku (meningitida). Infekci u novorozenců se dá zabránit tím, že se těhotný ženám, které jsou nositelkami streptokoka B, v průběhu porodu podávají intravenózně antibiotika.

Důrazně se doporučuje, aby každá těhotná žena, která v minulosti prodělala infekci streptokokem B, byla během porodu přeléčena antibiotiky. Mezi onemocnění, která způsobuje streptokok této skupiny, patří infekce močových cest a jiné infekce způsobené streptokoky skupiny B. Prevence a včasná léčba je důležitá, protože infekce streptokokem skupiny B ohrožuje zdraví i život novorozenců. Streptokok skupiny B je někdy příčinou hnisavých zánětů (artritidy, pneumonie, osteomyelitidy) u lidí, kteří mají závažné onemocnění, například zhoubný nádor, cukrovku, jaterní cirhózu a podobně.

Zdroj: Co je to streptokok

Poradna

V naší poradně s názvem JAK A CO.MAM DELAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Co.mam delat boli me predni zub vedle 2 kdyz kousu mam tam vlozku nebot me hodne ten zub bolel ale boli me i 2 zub co mam.uz delsi roky po resekci pan doktor rikal ze je to.malicky zoubek drzi nekyvese ale boli takova tupa cukava bolest s tlakem nevim co stim prosim radu podle rengenu tam nic neni zanet ani nic jen rikal ze zub je mali ta 2 ze by ho odstranil ale co tam pak budu mit zpivam a potrebuji nejak mit zuby dekuji m.h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existují zubní náhrady, které se upevňují v prostoru kořenu zubu, který byl vytržen. Nový zoubek je pak k nerozeznání od zbytku pravých zubů. Životnost této zubní náhrady je v desítkách let. Vytvoření zubní náhrady se platí a cena může být v tisících Kč. Aby byl nový zoubek opravdu pěkný, tak se nevyplatí šetřit. Domluvte se se svým stomatologem, popřípadě se poraďte ještě v jiné zubní ordinaci, abyste získala přehled o kvalitě a cenách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak a co.mam delat

Rizika

Streptokoková onemocnění jsou vysoce nakažlivá, a proto neexistuje účinná možnost prevence. Dodržováním hygienických zásad a zdravé životosprávy lze nákaze předejít jen do určité míry. Proti některým druhům streptokoka (například proti pneumokokovi) existuje možnost očkování. Podcenění léčby streptokokové infekce může mít velmi nepříznivé důsledky pro celý imunitní systém. Mezi možné komplikace patří zánět středního ucha, zánět vedlejších nosních dutin nebo selhání ledvin, což je však pozdní komplikací objevující se o několik týdnů později.

Mezi celkové komplikace, naštěstí již velmi vzácné, patří sepse (rozšíření streptokokové infekce do celého těla) nebo revmatická horečka, při níž dochází k zánětlivým změnám v kloubech, ledvinách, srdečním svalu a na srdeční nitrobláně. Léčba se řídí podle původce onemocnění.

Zdroj: Streptokok v krku – co dělat?

Diskuze

V diskuzi BETONOVÁ SMĚS NA VENKOVNÍ POUŽITÍ POMĚR PÍSEK CEMENT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří hauer.

potřeboval jsem poradit jaký beton mám namíchat na část základu z tvárnic jako věnec.Tvárnice jsou staré se dvěma dutinami.Věnec bude jen na jedné ze čtyř stran v rozměrech 150 x 100 x 3500 šířka výška délka. Tvárnice jsou do výšky 1m a na betonový pás bude postavena zeď z porobetonu do výšky cca 2m. Vše bude čelit vlivúm počasí ze západu.Jsem ve věku 74 l a nevím zda vám dotaz dorazí. Pokud se to povede budu rád a předem děkuji. S pozdravem Hauer Jiří

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín.

K přípravě betonu použijte Portlandský cement CEM I 42,5 R, říční písek frakce 0,5 až 3 mm, kamenivo frakce 10 až 20 mm, plastifikátor od firmy Den Braven a provzdušňovač. Beton připravte smícháním dvou dílů kameniva, dvou dílů písku a jednoho a půl dílu cementu. Přidáním plastifikátoru se sníží množství potřebné vody, proto ji přidávejte pomalu a jen tak, aby směs byla vlhká. Když bude směs přemokřená, tak to bude mít negativní dopad na výslednou pevnost a životnost betonu. Když to přeženete s vodou, tak jednoduše přidejte všechny ostatní přísady v uvedeném poměru. Beton připravte v míchačce a nechte míchat alespoň 15 minut, aby se uplatnil provzdušňovač, který ochrání beton před mrazem. Takový beton pak vydrží být pevný i více než sto let.

Zdroj: diskuze Betonová směs na venkovní použití poměr písek cement

ASLO u dětí

Každý bacil jenom zneužívá momentální slabosti naší imunity. Chodí okolo a číhá. Kdo má silnou imunitu, dokáže se hravě ubránit. Kdo si imunitu oslabí, což jsou většinou děti, nemá sílu, aby bacila bacil. Bacil se mu dostane na kobylku a je zle. Bacily jsou všude, ale podlehnou jim jen ti, kteří se oslabili.

Podle moderní medicíny je příčinou zvýšené hodnoty ASLO streptokoková infekce. Když náš organismus zjistí, že sliznice selhaly a propustily streptokoka dovnitř, začne celkem inteligentně tvořit protilátky. Na imunitním systému je, aby to správně korigoval. Streptokoky se snaží vypadat třeba jako buňky našeho srdce, ledvin nebo pouzder kloubů. To je od nich vysloveně sprosté, protože naše vlastní imunita se nesoustředí jenom na zlobivé streptokoky, ale omylem napadá i buňky našeho srdíčka, ledvin, kloubů. A máme tu autoimunitní onemocnění, kdy náš vlastní imunitní systém střílí do vlastních řad a ničí naše vlastní tkáně, což se děje převážně u dětí.

Zdroj: Vysoké hodnoty ASLO

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKO K TELEVIZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Kuchta.

Dobrý den. Potřebuji poradit měl bych zájem o bezdrátová sluchátka k televizi KTS3P moje ztráta sluchu podle ORL vyšetření je celkově 86,7% budou pro mě vyhovující nebo jsou na trhu ještě jiné děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PAVEL ŠRÁMEK.

Pořídili jsme otci před 9lety sluchátka od firmy SENHEISER typ SET900,která umožňují poslech TV a lze zapnout volbu tak ,že slyšíte i zvuky okolí, osob nebo mobil.telefonu .Lze vzít sebou po nabití do divadla , na úřad atd. SET kromě sluchátek obsahuje vysílač ,která slouží zároveň jako nabíjecí stanice sluchátek.Vysílač se připojí k TV buď do sluchátkového výstupu nebo je lépe použít výstup z TV pro optický kabel a dokoupit FiiO D03K TAISHAN - DAC převodník ,který se zapojí na optický výstup TV a z výstupu převodníku se připojí vysílač signálu pro sluchátka . U TV Samsung LCD ,kterou máme (cca 9let stará) totiž při připojení do výstupu na sluchátka (JACK 3,5mm) došlo k vypnutí zvuku hlavních reproduktorů TV ,takže ostatní nic neslyšeli . Řešením bylo připojení přes optický výstup a přes DAC převodník ,pak funguje i TV i vysílač pro sluchátka.
Nevýhoda je , že SET 900 stojí cca 7000,-Kč , ale zase funguje super. Lze nastavit vyvážení hlasitosti více vlevo nebo více vpravo ,záleží ,které ucho hůře slyší. Asi po 4 letech jsme museli vyměnit ve sluchátkách akumulátor (uváděná životnost 1-2roky) .Nyní po 9letech zjišťujeme potřebu sluchátka zaslat do servisu, protože při točení knoflíkem hlasitosti dochází občas k "praskavým nepříjemným zvukům" a někde bude v kloubech opotřebený kontakt - sluchátka se při rozevření mají zapnout , což signalizuje LED dioda a nyní občas vynechává a nezapne nebo až po několikerém pohýbání k sobě / od sebe. Odhaduji , že bude potřeba vyčistit dráhy kontaktů a zase koupit nový akumulátor pro sluchátka (typ BA300 cena cca 820,-Kč ).Prostě kvalita něco stojí ,ale jinak spokojenost, každodenně používáno v průměru 2hodiny .P.S. -někdo psal ,že pořídil sluchátka bezdrátová ,kde je zapojil do sluchátkového výstupu na TV - jak jsem psal , u nás to po připojení zároveň vyřadí hlavní repro TV ,takže ostatní zdraví už nic neslyší . Toto řešení je vhodné pouze pro jednoho účastníka TV .

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Naslouchátko k televizi

ASLO a Pendepon

Pendepon je směs málo a velmi málo rozpustné soli benzylpenicilinu, vhodné především k prevenci streptokokové infekce u pacientů ohrožených revmatickou horečkou. Antimikrobiální spektrum je shodné se spektrem benzylpenicilinu. Velmi dobře působí na pyogenní a ostatní hemolytické streptokoky, pneumokoky, gonokoky a meningokoky, korynebakterie, listerie, Erysipelothrix rhusiopathiae, Bacillus anthracis, aktinomycety, Clostridium tetani i anaerobní traumatozy, moraxely, Treponema pallidum a na většinu kmenů leptospir.

Pendepon se používá při prevenci streptokokových nákaz osob ohrožených revmatickou horečkou. Sanace bacilonosičů betahemolytického streptokoka. Lues. K prevenci streptokokových nákaz a recidiv revmatické horečky se aplikuje vždy po 14–18 dnech dávka 1 500 000 m. j. Pokud v průběhu dlouhodobé prevence propukne akutní streptokokové onemocnění, je nutné okamžitě nasadit léčbu penicilinem trvající 7 dnů. Při sanaci bacilonosičů beta-hemolytického streptokoka je podávána jedna injekce přípravku každých 14 dnů.

Způsob podání

Přípravek se před podáním musí rozpustit. Obsah injekční lahvičky se sklepe na boční stěnu lahvičky, poté se vstříkne do lahvičky 4,5 ml vody na injekci a mírným kruhovým pohybem se připraví suspenze, která obsahuje v 1 ml přibližně 300 000 m. j. Homogenity se dosáhne za 2–3 minuty. Lahvičkou se nemá třepat, protože zpěněná suspenze se těžko aplikuje. Připravená dávka se podává silnější nitrosvalovou jehlou hluboko intragluteálně do vnějšího horního kvadrantu m. glutei maximi. Dětem se podává do m. femoris lateralis. Před injekcí je zapotřebí aspirací prověřit správné umístění kanyly ve svalstvu.

Upozornění

Opatrnost je potřebná při podávání přípravku pacientům s jakoukoliv alergií, sennou rýmou, kopřivkou a při bronchiálním astmatu i v anamnéze. Při vzniku anafylaktického šoku je nutné především zvládnout selhání oběhu a případné poruchy dýchání dopaminem, adrenalinem, noradrenalinem, hydrokortizonem, podat antihistaminika a kalcium. Přípravek se nehodí k léčbě akutních infekcí.

Zdroj: Vysoké hodnoty ASLO

Poradna

V naší poradně s názvem BARVENÍ VLASŮ NA MODRO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, dcera (hnědovláska) si chce obarvit vlasy na modro. Znamená to nejprve odbarvení na platinovou blond a pak tu modrou. Má s tím někdo nějaké zkušenosti? Špatné vítány také, alespoň jí to dám přečíst a třeba jí to pustí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Čau Dani, jsi skvělá máma, když se takhle preventivně zajímáš o to, jak si má tvoje dcera nabarvit vlasy na modro. :-) Je fajn, když je mezi matkou a dcerou fungující kamarádský vztah.
Teď k tomu barvení. Při barvení tmavých vlasů je třeba skutečně nejdříve stáhnout jejich barvu nějakou barvou na vlasy, která odbarvuje na blond. Při odbarvování vlasů postupujte podle návodu, který je u přípravku přiložen a nepřekračujte maximální dobu působení chemie na vlasech. Po tomto odbarvení dosáhnete podkladového odstínu, který umožní dosáhnout temnou ale sytou modrou barvu. Pokud byste chtěli mít vlasy zářivě modré, tak bude potřeba odbarvení ještě jednou opakovat. Takže zářivé modré vlasy budou vyžadovat dvě balení odbarvovací barvy na vlasy. Mezi odbarvováním nechte vždy přestávku alespoň 2 hodiny, aby mohly vlasy pěkně proschnout. Proschlé vlasy pak lépe vztřebávají další barvu. Mezi barveními nedávejte na vlasy žádnou péči, žádný kondicionér! Kondicionér nebo maska by vlasy zalepily a zkazily by následné barvení na modro.
Po nabarvení modrou barvou vlasy ošetřete jedním balíčkem následné péče po barvení vlasů nebo kondicionérem na barvené vlasy. Zbylé balíčky následné péče o vlasy po barvení, které byly součástí barvy na vlasy, postupně vypotřebujte po každém mytí modrých vlasů.
Modrá barva se bude postupně z vlasů smývat a bude také šísovat na sluníčku. Zároveň jí nesmírně bude ohrožovat chlorovaná voda například v bazánu ale i voda z vodovodu bývá chlorovaná. Chlorovaná voda může postupně změnit modrou barvu do ošklivě zelené anebo třeba i jiné :-(.
Je třeba respektovat skutečnost, že barvení vlasů je nebezpečný proces, který by se měl raději pčenechat odborníkům v kadeřnictví. Vlasy se touto barvící procedůrou v každém případě změní. Po takovém barvení se významě sníží životnost vlasů, které se ve zvýšeném počtu začnou postupem času odlamovat, pokud ještě dříve nevypadnou. S těmito následky je třeba po takovém barvení počítat a věnovat vlasům zvýšenou péči. Po barvení je, jako následná péče, dobrá maska na barvené vlasy, kde je jen rozmýchaný olivový olej a žloutek. Tahle maska na barvené vlasy totiž nezmění barevný odstín obarvených vlasů a přesto je vyživí.
Držím palce, ať se obarvení povede a dcera bude moci být za modrou hvězdu! Napište sem pak, jak to celé dopadlo.

Zdroj: diskuze Barvení vlasů na modro

Jak často mít styk, když chci otěhotnět

Otázka, jak dlouho vydrží vajíčko po ovulaci, je opodstatněná. Vajíčko je po ovulaci schopné oplodnění pouze 12–18 hodin během cyklu, a proto pokud má dojít k početí, je potřeba správné načasování, aby byla zaručena životnost vajíčka po ovulaci. Žena má během cyklu jen jednu ovulaci, a tudíž je během cyklu plodná jen po velmi krátkou dobu. Pokud během těchto několika málo hodin, ve kterých je vajíčko schopno oplodnění, k němu nedojde, vajíčko se vstřebá a v dalších dvou týdnech dochází k menstruaci. Při pohlavním styku několik dní před ovulací může dojít k otěhotnění, protože jak bylo uvedeno výše, spermie si několik dnů počká.

Zdroj: Životnost spermií

Co je to streptokok

Streptokok je kulovitého tvaru. Pro streptokoka je typické vytvářet řetízkovité útvary. Jde o grampozitivní koky, které jsou původci širokého spektra nemocí. Podle vlastností se streptokoky rozdělují do více než 20 skupin označujících se písmeny A–V. Některé z druhů streptokoků jsou neškodné, jiné způsobují rozvoj různých, většinou hnisavých zánětů v respiračních cestách, ale i na kůži. Mezi nejčastější patologické druhy streptokoků, se kterými je možné se setkat, patří:

  • streptokok skupiny A – Streptococcus pyogenes;
  • streptokok skupiny B – Streptococcus agalactiae;
  • pneumokok – Streptococcus pneumonie.

Nejčastěji pacienty napadají bakterie streptokoka skupiny A (Streptococcus pyogenes), nejvíce rizikovou skupinu přitom představují děti předškolního a mladšího školního věku. Streptokok skupiny A postihuje také dospělé, kteří se nejčastěji nakazí při kontaktu s dětskými kolektivy, například při vyzvedávání dítěte ve školce. Inkubační doba může být poměrně dlouhá, pohybuje se v intervalu od jednoho týdne do tří týdnů. Ne všichni pacienti nakažení streptokokem podlehnou streptokokovým infekcím a stávají se tak bezpříznakovými nositeli nákazy.

Streptokok v krku se přenáší kapénkovou infekcí, přičemž může způsobit vážné streptokokové infekce. Častým jevem při nákaze je angína, horečky i bolesti břicha. Hlavním projevem angíny je bolest v krku. Ta bývá zpočátku mírná, postupně zesiluje a při rozvinuté formě bolí i polykání naprázdno. Dalším častým příznakem je vysoká teplota v prvních dnech onemocnění, ačkoliv angína může proběhnout i bez zvýšené teploty. Mezi další příznaky patří celková únava, pocení, bolesti ve svalech a kloubech. Stav se může také zkomplikovat postupem infekce do tkání kolem mandle, kde vzniká takzvaná flegmóna, nebo se vytvoří dutina vyplněná hnisem (paratonsilární absces). Při každé angíně mohou být postiženy i spádové mízní uzliny na krku, které jsou pak zduřelé, bolestivé na pohmat i spontánně. Méně často než angína, ale přesto ne zřídka, se v krku může usadit streptokok způsobující spálovou angínu. Má podobné příznaky jako angína, ale navíc nemoc provází typická nápadná vyrážka napadající i dlaně rukou.

Takto vypadá streptokoková infekce v krku.

Zdroj: Streptokok v krku – co dělat?

Komplikace

Ve srovnání s farmakologickými metodami indukce porodu je Hamiltonův hmat šetrnější a v případě, že je zdravotně indikovaný důvod k vyvolání porodu, například těhotenství delší než 42 týdnů, nebo situace, kdy se již miminku nedaří v děloze dobře, je lepší zkusit dříve tuto metodu, než se přistoupí k podávání léků či k umělému protržení vaku blan. Stále však jde o zásah do přirozených porodních procesů a jeho použití před termínem porodu je přinejmenším sporné.

Krvácení

Hamiltonův hmat se rozhodně nesmí provádět při placentárních abnormalitách, a pokud se dá předpokládat, že žena nebude rodit vaginálně. Hrozí zde totiž riziko krvácení.

Bolest

Nevýhodou Hamiltonova hmatu je, že část maminek popisuje během výkonu pálení, tlak či mírnou bolest.

Streptokok

Kontraindikovaný je Hamiltonův hmat při závažných stavech souvisejících s abnormalitami placenty a obecně vždy tehdy, pokud žena nebude rodit vaginálně. Pochybnosti o jeho použití vznikají i v případech, že stěr, který se provádí obvykle kolem 36. týdne těhotenství, prokázal přítomnost streptokoka skupiny B v pochvě ženy.

Hamiltonův hmat může být rizikem pro těhotnou ženu a ještě nenarozené dítě, protože jakmile lékař hmat (uvnitř vaginy, prstem) provádí, může do vaginy zavést infekci. Dalším rizikem je i protržení vaků blan, přičemž hrozí vzestup infekce do děložní dutiny.

Zdroj: Hamiltonův hmat

Léčit vysoké ASLO, či nikoliv?

Když lékař najde ve výtěru bacil s názvem streptokok, je třeba zvýšit pozornost, protože je jasné, že první kolo konfliktu imunitní systém nezvládl, nýbrž dovolil proniknutí a rozmnožení bacilu. Velmi často se tak stává poté, co člověk zanedbal trénování své imunity nebo ji oslaboval hektickým životem plným stresu, kouřením, přeceněním svých sil apod. Beta-hemolytický streptokok skupiny A (ale také C a G) tvoří zvláštní bílkovinu, jež se aktivuje vzdušným kyslíkem a nazývá se streptolysin-O. Je to jedovatá látka nepříznivě působící na červené krvinky a další důležité buňky těla. Naruší jim cytoplazmatickou membránu a současně se silnou vazbou uchytí na jejím povrchu. Boj imunity s bacilem pokračuje druhým kolem, imunitní systém vyrukuje se získanou specifickou obranou, při které jsou produkovány protilátky anti-streptolysin-O, aby neutralizovaly SLO.

V praxi se stanovuje ASLO k diagnostice streptokokových infekcí a hladinou protilátek si můžeme udělat představu, jak vážná a napjatá situace v těle probíhá. Některé buňky tělesné tkáně, například srdečního svalu, ledvin, synovie kloubů ad., mají podobnou antigenní strukturu jako streptokok, a pak se snadno stane, že vytvořené protilátky nezaměřují svou pozornost jen proti streptokoku, nýbrž i proti těmto tkáním. Vysoká hladina ASLO tedy udává, že v těle koluje nebezpečné množství protilátek nejen proti streptokoku, ale i proti vlastním tkáním. Jde vlastně o autoimunitní onemocnění. Imunitní systém ničí své vlastní tkáně. Pokud se včas nasadí citlivé ATB, jež streptokoka zničí, zabrání se tím, aby streptokok nezačal produkovat streptolysin. Někdy je ovšem složité včas streptokoka odhalit, často přijde pacient k lékaři pozdě. Antibiotikum je nasazeno, přesto již začne výše popsaný proces probíhat. Antibiotická clona už tvorbu protilátek stěží zastaví. Jsou známy situace, kdy pacient dostává několik měsíců dlouhodobě působící penicilin a vysoká hladina ASLO přesto přetrvává.

ASLO není choroba, je to hladina protilátek, stanovení ASLO nestanovuje příčinu, ukazuje reakci, následek, který způsobil bacil. Ale ani tento bacil není skutečnou příčinou. Ten jenom využil slabosti imunity ke svému prosazení. Je potom otázkou, jakou cestou si pacient tuto situaci sám navodil. Jaké příčinné řetězce si vytvořil předtím, než se s bacilem setkal. Útok na bacil je v oné akutní fázi nutností, ale je třeba také chápat, že to není útok na příčinu. Po zvládnutí akutního nebezpečí je nutné pozornost soustředit na rekonstrukci imunity, imunomodulaci. Je žádoucí dosáhnout takového stavu, aby si imunitní systém nebyl nucen protilátky tvořit. Aby jeho receptory fungovaly správně a aby dokázaly streptokoka odhalit a zničit. Jedinec potýkající se s tímto problémem musí bezodkladně podniknout totální změnu svého života, neboť přirozená cesta zbavení se protilátek spočívá v tom, že si s nimi imunita musí poradit sama.

Zdroj: Vysoké hodnoty ASLO

Léky na angínu

Při podezření na spálovou angínu je nutná návštěva lékaře, který pacienta prohlédne a má-li podezření na bakteriální původ, udělá výtěr z krku. Potvrdí-li se podezření na výskyt streptokoka, pacient užívá antibiotika a léky na snížení horečky. Důležité je i dodržování pitného režimu a klidu na lůžku. Je-li původ virový, podávají se zpravidla jen léky na snížení teploty a zmírnění bolesti v krku.

Zajistěte, aby dítě pravidelně užívalo antibiotikum předepsané lékařem. Nepřerušujte léčbu předčasně, i když příznaky infekce ustoupí a dítě působí zdravým dojmem. Horečku zvládnete přikládáním studených zábalů na lýtka nebo lékařem doporučeným antipyretikem. Trpí-li dítě polykacími obtížemi, vařte mu tekutou nebo kašovitou stravu.

Nejvhodnějším lékem je obvykle penicilinové antibiotikum podávané po dobu 10 dní. Lékem volby je Penicilin V 100 000 IU/kg/d p. o. (obtíže by měly ustoupit po 24–48 hod.), při selhání léčby nebo alergii na penicilin se podávají cefalosporiny (5 dní) nebo amoxicilin s kyselinou klavulanovou, makrolidy. Po ukončení léčby je obvykle prováděno vyšetření moči pro ujištění, zda nedošlo k zánětu ledvin.

Spálovou angínu je nutné doléčit, jinak může později dojít ke značným problémům s klouby, srdečním potížím (šelest aj.), je známo i poškození šedé kůry mozkové. Každou, tedy i spálovou, angínu je nutné „vyležet“, což znamená být v klidu doma do té doby, než je sedimentace zase zcela normální. Člověk, který jde do práce bez lékařské kontroly jenom proto, že se už cítí dobře, hazarduje s vlastním zdravím.

Zdroj: Spálová angína

Co je to žluté tělísko

Žluté tělísko je dočasná žláza s vnitřním vylučováním, nacházející se v kůře vaječníku. U člověka dosahuje velikosti 2-6 cm v průměru. Barva této žlázy je dána vysokým obsahem luteinů, z nichž se vyrábí steroidy. Buňky tohoto tělíska produkují v luteální fázi menstruačního cyklu steroidní hormony progesteron a estrogen.

Životnost žlutého tělíska je pouze 10-14 dní, nedojde-li k oplození. Produkce progesteronu, který má inhibiční účinek na produkci luteinizačních hormonů, na nichž je životnost žlutého tělíska závislá, zapříčiňuje jeho apoptózu. Tomuto stavu se říká corpus luteum menstruationis. Žluté tělísko zaniká apoptózou a zbytky jsou pohlceny makrofágy. Odumřelé tělísko se mění na jizvu z hustého kolagenního vaziva (corpus albicans). Nefunkčnost žlutého tělíska vede ke vzniku dalších ovulačních folikulů. Funkce žlutého tělíska - zajišťovat správnou výstelku sliznice pro uhnízdění embrya a bránit zahájení menstruace - je dána hormony.

Zdroj: Žluté tělísko


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP