Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŽLUTA MOČ

OBSAH

Citronově žlutá moč

Jasně žlutá barva moči může ukazovat na předávkování vitamíny z řady B. Žlutou moč způsobuje vitamín B12 a vitamín B2. Oba jsou rozpustné ve vodě a v případě nadbytku jsou vylučovány močí, kterou zbarvují do žluta.

Zdroj: Vše o moči

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakuk.

Dobrý den chtel jsem se zeptat zda je možné ze po bananech a mandarinkach se mi změnístolice ve zlutou barvu dděkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, to je možné, banány a mandarinky můžou stolici zbarvit do žluta. Žlutá stolice bývá také po bramborách a po arašídech nebo kešu oříškách. Naopak červená řepa stolici úplně ztmaví.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Strava způsobující žlutou stolici

Pokud večeříte brambory, ať již jako přílohu nebo jako samostatné jídlo, tak druhý den očekávejte, že se u vás objeví žlutá stolice. Také větší množství snědených arašídů zbarví stolici do žluta. Sníte-li velké množství kešu oříšků, pak vaše zítřejší stolice bude žlutá až bílá. Také některé houby, jako je ryzec pravý, můžou zbarvit stolici, která pak může být až rezatá. Žádný z těchto symptomů neukazuje na závažné onemocnění, barva stolice je v těchto případech ovlivněna jen zmíněnou stravou.

Zdroj: Jaké jsou příčiny žluté stolice

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice u dospělého

Žlutá stolice

Žlutá barva je způsobena obsahem tuku ve stolici a střevní peristaltikou. Světle žlutá až bílá barva stolice je zapříčiněna nedostatkem žluči při trávení potravy, což může být způsobeno obstrukcí žlučových cest. Žlutý odstín stolice však mohou zavinit i drogy nebo průjem. Dlouhodobější žluté zabarvení stolice byste neměli podceňovat, jelikož obstrukce žlučových cest může být varovným signálem u zákeřné rakoviny.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Ano, to je možné, banány a mandarinky můžou stolici zbarvit do žluta. Žlutá stolice bývá také po bramborách a po arašídech nebo kešu oříškách. Naopak červená řepa stolici úplně ztmaví.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Bezinkový květ v těstíčku, smažený, snědla jsem větší množství - jednorázový průjem, barva ostře žlutá, jako kanár.
Nejsem alergická ani nemívám zažívací potíže, ale na tuto příhodu nezapomenu,
ta barva byla opravdu velmi výrazná.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Anatomie žluté skvrny

Žlutá skvrna má v průměru asi 5 mm. Obsahuje karotenoidy lutein a zeaxantin. V její centrální části se nachází fovea centralis, v jejímž centru této je takzvaná foveola. Jedná se o termíny označující místa, v nichž postupně přibývá čípků a zvyšuje se ostrost vidění. V úplném středu však nejsou vůbec žádné tyčinky.

Zdroj: Žlutá skvrna v oku

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE, GGT 5 A VICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den
Moc děkuji za reakci, zkusím. Jim často jogurty a kefir. Antibiotika jsem měl naposled tak před 22 lety. Ptal jsem se spíše na souvislosti - tlak na žlučníku-špatné jaterní testy-žlutá stolice-průjem, což mám tak 10 let. Zda není problém ve špatně funkci žlučníku,nebo zlucovodu, kvůli kterému mám vysoké jaterní testy a občas průjem se stále okrovou stolici? Jestli ano jak se posusit o zlepšení?
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná by ještě pomohly nějaké zobrazovací metody, jako je magnetická rezonance, sono, nebo CT. Dalo by se tím lépe porozumět funkci žlučovodu i samotného žlučníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti bricha a zluta ridka stolice

Žlutá stolice

Žlutá stolice může znamenat, že potraviny prochází zažívacím traktem relativně rychle. Žlutou stolici lze nalézt u lidí s refluxní chorobou. Příznaky refluxní choroby jsou pálení žáhy, bolest na hrudi, bolest v krku, chronický kašel a dušnost. Symptomy se obvykle zhorší, když ležíte nebo se ohýbáte. Mezi potraviny, které mohou zhoršit příznaky refluxní choroby, patří máta peprná, tučná jídla, alkohol, káva a čokoláda. Žlutá stolice může být zapříčiněna i vyšší produkcí žluči. Žlučové soli z jater dávají stolici nahnědlou barvu. Pokud dojde ke snížení množství žluči, vypadá stolice na první pohled nažloutle. Pokud dojde k většímu snížení ve výstupu žluči, stolice ztrácí téměř všechny barvy a stává se bledou nebo šedou. Pokud k takovéto změně v barvě stolice dojde náhle, může být žlutá stolice příznakem bakteriální infekce ve střevech. Poraďte se tedy se svým lékařem.

Zdroj: Druhy stolice

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Ahoj. Žlutá stolice může signalizovat přítomnost parazitů, hlavně, pokud je to žlutý hlen. U hlenu už není pochyb. Nečetla jsem celou diskuzi, jen píšu, co s určitostí vím. Žlutý hlen ´= nějaký parazit. Lékaři často (většinou, tak z 98%) neumí parazita diagnostikovat, najít ho. To umí přístroje jako je třeba Oberon nebo ještě lepší na tohle konkrétně Salvie. Ještě existuje Diakom, ale s tím nemám zkušenost, ale prý taky umí hodně.
tak zatím čau

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Co znamená nezdravá stolice?

  • Tmavá stolice s příměsí hlenu může odkazovat na krvácení v traktu. Příčinou může být prasklý žaludeční vřed, popřípadě i jjiná vážnější onemocnění traktu. Rozhodně je vhodné navštívit lékaře.
  • Žlutá nebo zelená stolice se zpravidla objevuje během průjmu. Žlutá barva může souviset s onemocněním jater, popřípadě s problémy ve žlučovodu.
  • Tenká stolice nebo stolice rozdělená na více částí může předznamenávat některé z onemocnění tlustého střeva.

Zdroj: Druhy stolice a jejich příčiny

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADELA HOLCOVA.

mam tak strasne bolesti a krece a po kazdem jidle bud zvracim ale vetsinou prujem zluty a hlenovity krev mam v poradku a vcera jsem byla na ultrazvuku a nic nekde nemam jsem tak zoufala ze pomyslym na nejhorsi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vyzkoušejte na měsíc detoxikační program od Antonie Mačingové. Zde je k tomu bližší info: www.ceskenemoci.cz/2…

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Zinková pasta, popřípadě zinková mast - jak si ji připravit?

Budete k tomu potřebovat oxid zinečnatý, slunečnicový olej, tuky z ovčí vlny a žlutou vazelínu.

  • Oxid zinečnatý (ZnO) je bílá práškovitá látka, nerozpustná ve vodě. Používá se v malířství jako tak zvaná zinková běloba. Zakoupit lze jako bílý prášek v malířských potřebách. Budete ho potřebovat 300 gramů.
  • Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou, ale také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Obsahuje také nemalé množství vitaminu E. Běžně je k dostání v supermarketech. Budete ho potřebovat 200 gramů.
  • Tuk z ovčí vlny - neboli lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Lanolin je k dostání vážený v lékárně. Budete ho potřebovat 50 gramů.
  • Žlutá vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C. Získává se destilací surového ropného vosku. Vazelína je průsvitná, v čisté podobě bez chuti a zápachu. Rozlišuje se vazelína žlutá vaselinum flavum a bílá vaselinum album, což je žlutá vazelína vybělená kyselinou sírovou. K výrobě zinkové pasty potřebujeme vazelínu žlutou, kterou dostaneme v lékárně. Budeme ji potřebovat 450 gramů.

Zdroj: Návod na přípravu zinkové pasty

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Dobrý den,mám stejné problémy.Jak prosím dopadla další šetření?Děkuji M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radoslav.

Zdravím, tiež mám taký problém,aké vyšetrenia ste absolvoval.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice příčiny

Žlutá stolice a její nejčastější příčiny

GERD

Gastroezofageální reflux, běžně označovaný jako GERD, může být příčinou žluté stolice. Jedinci, kteří trpí GERD, tráví potravu rychleji než lidé bez GERD. Strávené jídlo vstoupí do gastrointestinálního traktu se zelenou barvou. Dále potrava postupuje trávicím traktem a absorbuje tuky a bakterie a díky tomu když se pak vylučuje z těla ven, tak je již hnědé barvy. Pohybuje-li se ovšem potrava v trávicím traktu příliš rychle (u GERD), tak pak není schopna absorbovat tyto tuky a bakterie a výsledkem při vyprazdňování je žlutá barva stolice.

Celiakie

V závislosti na průchodnosti tlustého střeva nebo zácpy může někdy celiakie vyústit v trvale žlutou stolici. Celiakie, někdy nazývána jako celiakální sprue, je genetická porucha, při které lidé nejsou schopni strávit lepek kvůli poškození střev. Tato porucha je často charakterizována nepravidelnými pohyby střev, průjmem a žlutě zbarvenou stolicí.

Poruchy žlučníku

Některé poruchy funkce žlučníku můžou mít za následek žlutou stolici. Cholecystitida, nebo zánět žlučníku, zánět žlučových cest i žlučové kameny, u toho všeho může být projevem žlutá stolice. Jedinci, kteří trpí záněty žlučníku či žlučových cest, totiž neprodukují dostatek žluči nezbytné pro správné trávení, a proto se pak dostavuje žlutá stolice jako důsledek těchto onemocnění.

Poruchy jater

Mnoho onemocnění jater má za následek žlutou stolici. Jsou-li nemocná játra, tak žlučové kanálky v rámci orgánu jater se zužují a tím klesá produkce žluči. Jak již bylo výše zmíněno, vlivem nedostatečné produkce žluči, může stolice mít nažloutlou barvu. Cirhóza, chronická onemocnění jater, hepatitida - což je zánět jater, a jaterní metastázy rakoviny třeba i z tumoru z jiného místa v těle, to jsou všechno podmínky, které mohou vyústit ve žlutou stolici.

Steatorrhea

Steatorrhea je stav, který může být příčinou žluté stolice díky nezvykle vysoké hladině tuků. To může být způsobeno různými poruchami, jako je celiakie nebo zánět slinivky břišní. Dále to může být také způsobeno nedostatečnou absorpcí tuků, což je stav, při kterém potraviny prochází trávicím traktem příliš rychle a žaludek a střeva nestihnou správně absorbovat všechny živiny.

Zdroj: Jaké jsou příčiny žluté stolice

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTA STOLICE A BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobry den chci se poradit syn má 9 let a často trpí bolesti břicha pote jde na toaletu stolice normální jde několikrát a je zbarvena do žluta až má na konec řídkou stolici stává se to k večeru. Ráno jde znova také z bolesti břicha stolice stále žluta a řídká ale to se už vyprázdní a má klid. do týdne mu to stane dvakrát ale někdy má klid i týden. U lékaře jsem sním byla a popsala jsem ji tyto problémy vzala mu moč i krev vše v pořádku , syn má nadváhu jídlo má dělené ale stále příbyra na vaze už si nevím rady lékařka říká že syn je hodně citliví na bolesti ale to přece není příčina jeho problému z břichem a stolici. Je alergicky na siry a cibuli s toho má také prujmy tak že v jídelníčku to nemá míval s toho také prujmy. Prosím o radu co navrhnout lékaři aby udělal za vyšetření aby se z jistila příčina.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste zajít za jiným dětským lékařem. Prozatím můžete přizpůsobit denní režim tak, že kalorická jídla budete zařazovat na začátek dne (snídaně, svačina, oběd) a po obědě postupně snižujte množství i kalorie. Večer pak jen libové maso s malým kouskem vařeného bramboru a zeleninový salát. Žádné sladkosti ani bramborové lupínky večer nesmí jíst, zrovna tak i sladké limonády jsou špatné. Rovněž se zamyslete nad zajímavým pohybem, který by syna bavil, třeba lezeckou stěnu, vycházky do kopců, fotbal. Obezita není zdravá a souvisí s přemírou snědeného jídla. Přemíra nevhodného jídla v druhé části dne může podněcovat tyto problémy se stolicí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žluta stolice a bolest břicha

Příliš častá stolice u kojenců

Miminka se vyprazdňují několikrát denně. U kojenců krmených prsem to může být klidně i desetkrát a nejde o něco nepřirozeného, zvláště pokud kojenci přibývají na váze. S postupem času frekvence stolice klesá a kolem třetího měsíce je to přibližně jednou až dvakrát denně, čili podobně jako u dospělých. Barva stolice je převážně žlutá či zlatavá, může připomínat barvu hořčice. Občas jsou v ní malé hrudky, jindy má podobu kašičky. Má nakyslý zápach, který rozhodně nepřipomíná výsledek „práce“ na záchodě, jaký vytvářejí dospělí lidé. „Vůni“ pomáhá vytvářet kyselina mléčná obsažená v mateřském mléku. U kojenců se může objevit i průjem. Poznáte to podle vzhledu stolice, ve které se může vyskytovat trocha krve nebo hnis, ale nejčastěji je tam hlen. V takové situaci byste měli vyhledat dětského lékaře, který určí příčinu, tou může být onemocnění, nevhodný jídelníček, ale také například alergie. Pokud je „poklad“ v pleně jen hodně řídký, bez dalších doprovodných znaků, ještě to nemusí znamenat něco fatálního. Ba naopak, je to dosti přirozené v situaci, kdy je nemluvně kojeno prsem. Má to dvě příčiny. Tou první jsou vlastnosti mateřského mléka, které lépe pročišťuje organismus, druhou je lepší práce střev, které k činnosti povzbuzuje i svalová aktivita nutná k dobrému nakrmení z prsu. Dítě krmené z lahve má stolici trochu pevnější, zdravá barva může být žlutá až jemně nahnědlá. Tady je trošku těžké říci jednoznačnou podobu, někdy je výsledek trávení podobný jako u kojení, vše záleží od druhu umělého mléka, jaké kojenci podáváme a od jeho složení.

Zdroj: Stolice u kojence

Zabarvení stolice

Barvu stolice určují žlučová barviva, která vznikají v játrech, a to jako důsledek rozkladu červeného krevního barviva. Také tady má vliv krmivo – velké množství masa způsobuje tmavší barvu stolice, stejně tak jako borůvky, pokud je pes konzumuje. Jestliže psovi podáváme více zelené zeleniny, mohou mít výkaly nazelenalou barvu. Mrkev nebo červená řepa mívají za následek zbarvení stolice do červena, mléčné produkty nebo vejce spíše do žluta. Nezávisle na tom existují i zbarvení, která vás upozorní na chorobné procesy, viz níže.

  • Žlutá stolice odporně zapáchající signalizuje špatné vstřebávání (malabsorpce) tuků následkem nedostatečné činnosti pankreatu (slinivky břišní), která se projevuje při pankreatitidě, rakovině pankreatu, cystické fibróze či celiakii. V jiných případech žlutá stolice není normální. Je ale potřeba si zapamatovat, že když je stolice žlutá anebo světlá, tak žaludek, játra, tenké anebo tlusté střevo mohou být napadené vážnou nemocí. Žlutá stolice může signalizovat rychlý přechod potravy trávicím traktem, nedostatečné vylučovaní žluči, bakteriální infekci ve střevech, celiakii, zápal žlučovodů, zápal žlučníku, žlučové kameny, infekci giardií, zánět jater, žloutenku, malabsorpční syndrom.
  • Černá stolice odporně zapáchající signalizuje krvácení v žaludku anebo v horní části tenkého střeva následkem přítomnosti vředů či nádorů. Černá stolice může být i neškodná, a to tehdy, když se užívají výživové doplňky obsahující železo. V tom případě však nezapáchá, změní se pouze její barva.
  • Krvavá stolice kaštanové barvy signalizuje krvácení vředů anebo nádorů nacházejících se ve střední části tenkého střeva a v první části tlustého střeva, Crohnovu nemoc, ulcerózní kolitidu.
  • Zelená stolice – játra neustále produkují žluč (světlezelená tekutina), kterou vylučují přímo do tenkého střeva anebo ukládají ve žlučníku. Žluč je potřebná pro absorpci tuků a vitamínů rozpustných v tuku. Taktéž pomáhá k měkčí stolici a zodpovídá za její hnědou barvu. Když žluč postupuje přes střevo, postupně se mění její barva ze zelené přes žlutou až hnědou účinkem bakterií v tlustém střevě. Zelená stolice tak často naznačuje, že potrava prošla střevem rychleji, než je normální (zvýšená doba tranzitu střevem, viz trávicí těžkosti), takže dříve, než se mohla změnit ze zelené na hnědou. Průjem zrychlí tranzit potravy střevem. Tedy jakýkoliv faktor vyvolávající průjem může způsobit, že jeho konečným důsledkem je zelená stolice. Takto zbarvená stolice však může být ukazatelem vážných onemocnění, jako je ulcerózní kolitida, IBS, Crohnova nemoc, celiakie, rakovina, malabsorpce, salmonela, giardie a zvýšený počet nežádoucích bakterií.
  • Světlá stolice je zapříčiněna nedostatečnou činností ledvin. Vykytuje se při zdravotních problémech, jako jsou například zánět žlučníku (cholecystitis), přítomnost žlučových kamenů, infekce parazity (giardie), cirhóza jater, chronická pankreatitida anebo hepatitida. Pokud je stolice zbarvená do hněda, jedná se o výsledek působení žlučových solí jater. Jestliže je snížená jejich produkce, stolice má barvu světlou. Další příčinou může být užívání léků, které obsahují hydroxid hliníku. Světlá stolice může být lesklá či šedá a může nepříjemně zapáchat následkem přítomnosti tuku ve stolici.

Zdroj: Diagnostika psa podle stolice

Diskuze

V diskuzi DIPLADENIA ŽLUTÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý večer,prosím nemá někdo žlutou diplandenii a nebo kde jí koupit. Děkuji za info

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dipladenia žlutá

Důvody GGT/GMT testu

Játra jsou rozhodující pro produkci proteinů v těle a zároveň filtrují jedy, které se v těle nacházejí. Rovněž produkují žluč potřebnou pro tvorbu tělního tuku. Lékaři nařizují tyto testy v případech, kdy mají dojem, že jsou játra poškozena. Nejčastěji bývají postiženi alkoholici nebo drogově závislí lidé.

Mezi příznaky jaterních potíží patří:

  • snížená chuť k jídlu;
  • zvracení nebo nevolnost;
  • nedostatek energie;
  • bolest břicha;
  • žloutenka;
  • neobvykle tmavá moč nebo světlá nebo žlutá stolice;
  • svědění kůže.

Tyto testy se používají u lidí, kteří dříve byli alkoholiky, díky nim dochází ke zjištění, zda opět konzumují, nebo naopak nekonzumují alkoholické a jiné látky. Tento test se taktéž používá u lidí, kteří jsou léčeni po alkoholické hepatitidě.

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Druhy stolice

Krev ve stolici

Pokud je ve stolici obsažena krev, lze podle její barvy poznat, ve kterém místě zažívacího traktu je problém. Krev z horní části zažívacího traktu (například ze žaludku) má ve stolici velmi tmavou barvu. Krev, která je středně nebo tmavě červená, pochází z tlustého střeva nebo konečníku. Důvodem výskytu krve ve stolici mohou být například hemoroidy, anální fisury, divertikulitida, rakovina tlustého střeva nebo ulcerózní kolitida. Pozor: Konzumace červené řepy může způsobit dočasně červené zbarvení stolice a moči. Krev ve stolici nemívá jasně červenou barvu. Často se stává, že je krev ve stolici přítomna, ale není vidět, pak jde o takzvanou okultní krev. V tomto případě je nutné podstoupit testy na okultní krvácení, které jsou schopny detekovat skrytou krev ve stolici. Poraďte se se svým lékařem o jakékoli změně nebo problému, který se týká fungování střev. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět stolice s krví: krev ve stolici foto.

Tmavá stolice

Stolice, která je téměř černá a má hustou konzistenci, může být způsobena krvácením v horní části trávicího traktu. Mezi nejčastější onemocnění, které způsobují tmavou stolici, patří duodenální nebo žaludeční vřed, jícnové varixy, Mallory-Weissův syndrom (spojen s alkoholismem) a gastritida. Některé potraviny, potravinové doplňky nebo léky mohou rovněž dočasně způsobit černou stolici. Patří mezi ně:

  • bismut (Pepto-Bismol);
  • železo;
  • aktivní uhlí;
  • aspirin v lécích proti horečce, které mohou způsobit krvácení do žaludku;
  • tmavé potraviny, jako je černá lékořice a borůvky.

K tmavé stolici může dojít také při zácpě. Pokud se u vás objeví tento typ stolice, měli byste navštívit svého lékaře. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět tmavá stolice: tmavá stolice foto.

Žlutá stolice

Žlutá stolice může znamenat, že potraviny prochází zažívacím traktem relativně rychle. Žlutou stolici lze nalézt u lidí s refluxní chorobou. Příznaky refluxní choroby jsou pálení žáhy, bolest na hrudi, bolest v krku, chronický kašel a dušnost. Symptomy se obvykle zhorší, když ležíte nebo se ohýbáte. Mezi potraviny, které mohou zhoršit příznaky refluxní choroby, patří máta peprná, tučná jídla, alkohol, káva a čokoláda. Žlutá stolice může být zapříčiněna i nižší produkcí žluči. Žlučové soli z jater dávají stolici nahnědlou barvu. Pokud dojde ke snížení množství žluči, vypadá stolice na první pohled nažloutle. Pokud dojde ke snížení ve výstupu žluči, stolice ztrácí téměř všechny barvy a stává se bledou nebo šedou. Pokud k takovéto změně v barvě stolice dojde náhle, může být žlutá stolice příznakem bakteriální infekce ve střevech. Poraďte se tedy se svým lékařem. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět žlutá stolice: žlutá stolice foto.

Zelená stolice

Játra neustále vyrábějí žluč, jasně zelenou tekutinu, která je vylučována přímo do tenkého střeva, nebo je uložena ve žlučníku. Takovým přebytkem žluči je pak stolice obarvena na zeleno. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět zelená stolice: zelená stolice foto.

Světlá stolice

Stolice, která je bledá nebo šedá, může být způsobena nedostatečným žlučovým výstupem z důvodu cholecystitidy, žlučových kamenů, Giardia parazitní infekce, hepatitidy, chronické pankreatitidy nebo cirhózy. Žlučové soli z jater dávají stolici nahnědlou barvu. Pokud se sníží výstup žluči, stolice je mnohem světlejší. Jiný typ světlé stolice je zapříčiněn použitím antacidu, který obsahuje hydroxid hlinitý. Stolice se může stát dočasně světlou rovněž po zkoušce iriografie. Světlá stolice může být lesklá nebo mastná a odporně páchne kvůli nestrávenému tuku ve stolici. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět světlá stolice: světlá stolice foto.

Stužkovitě tenká stolice

Stejně jako nepravidelná stolice, může být i stužkovitě tenká stolice způsobena nedostatkem v oblasti sleziny. Dalšími příznaky tohoto problému jsou snadná tvorba modřin, nadýmání, plynatost, nepravidelná stolice, únava, nechutenství, řídká stolice se slabým zápachem. Také může dojít k problémům, které jsou způsobeny stresem a přepracováním. Jedení některých potravin bývá také příčinou zhoršení. Mezi špatné potraviny patří smažené nebo mastné pokrmy, mléčné výrobky, syrové ovoce a zelenina a studené nápoje. Dietní léčba pak zahrnuje příjem teplé, vařené potravy, vhodný je také zázvorový a skořicový čaj, oba dva zahřívají organismus. Stužkovitě tenká stolice může být způsobena střevní obstrukcí. Benigní rektální polypy, zvětšená prostata, zvětšení tlustého střeva nebo rakovina prostaty jsou dalšími možnými příčinami, které mohou způsobit obstrukci. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět tenké hovínko: stužkovitě tenká stolice foto.

Rychle klesající stolice

Rychle klesající stolice ve vodě může znamenat, že osoba nekonzumuje dostatek vlákniny, to je dostatek takových potravin, jako je zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, nebo dostatek pitné vody. Tato stolice je často tmavá, protože zůstává ve střevech delší dobu.

Zdroj: Druhy stolice a jejich příčiny

Co znamená ohraničená žlutá skvrna

Žlutá skvrna je oblast v centru sítnice oka o velikosti špendlíkové hlavičky s hustým výskytem fotoreceptorů (zrakových buněk), která zajišťuje jasné, ostré vidění detailů. Žluté zbarvení nazývané „pigment skvrny“ je výsledkem nahromadění luteinu a zeaxantinu, což jsou látky s antioxidačními účinky, velmi důležité pro výživu oka. Jejich koncentrace je v makule tisíckrát vyšší než v krvi. Patří do velké skupiny rostlinných pigmentů nazývaných karotenoidy, díky kterým se v ovoci a zelenině vyskytuje žluté, červené a oranžové barvivo.

Některá onemocnění související s poškozením žluté skvrny jsou velmi vážná a mohou způsobit až oslepnutí. Častá je makulární degenerace neboli degenerace žluté skvrny, což je onemocnění zraku, které postihuje převážně osoby starší 50 let. V 90 % se pak jedná o takzvanou stařeckou makulární degeneraci, která je charakteristická výskytem u osob nad 50 let. Méně častou formou je degenerace žluté skvrny jako součást Stargardtovy nemoci u dětí a mladistvých.

Postižený jedinec vidí v zorném poli šedou nebo černou skvrnu, která se nazývá centrální skotom. Rovné linie bývají deformovány, nemocný vidí tvary předmětů jinak, než ve skutečnosti vypadají. Tyto příznaky, kterým se obecně říká zprohýbané vidění, jsou projevem takzvané vlhké (exsudativní) makulární degenerace. Ta většinou nastupuje velmi rychle a v případě neléčení může dojít až ke ztrátě zraku.

Naproti tomu pokud příznaky nastupují postupně, to znamená, že dochází k problémům s viděním za tmy nebo za šera, k vyblednutí barev a k rozmazávání písma (obtíže se čtením), jedná se o takzvanou suchou makulární degeneraci. Na tu bohužel neexistuje žádná léčba. Udává se, že drtivá většina nemocných (až 90 %) trpí právě suchou (atrofickou) formou degenerace žluté skvrny.

Základem diagnostiky makulární degenerace je Amsler mřížkový test, který se skládá z pravidelné mřížky, v jejímž prostředku se nachází černý puntík. Na něj se pacient snaží zaostřit. Zdravý jedinec vidí všechny čáry z mřížky rovné, nemocnému degenerací žluté skvrny se jeví jako deformované.

Léčba degenerace žluté skvrny je velmi problematická. Na suchou formu makulární degenerace neexistuje spolehlivá léčba, takže pacientům nezbývá než užívat potravinové doplňky s obsahem luteinu, vitamínu E, zeaxantinu a zinku. Naproti tomu vlhká forma makulární degenerace se léčit dá. Mezi způsoby léčby patří například speciální injekce na potlačení růstu nových cév (anti-VEGF terapie). Dalšími možnostmi jsou také fotodynamická terapie a transpupilární termoterapie (léčba diodovým laserem), které ovšem nelze využít přímo v místě žluté skvrny, protože laser spolu s novými cévami zničí i samotné buňky žluté skvrny, což vede ke zhoršení zraku. Makulární degenerace je jednou z nejčastějších příčin úplného oslepnutí. Proto by měl každý dbát na zdravý životní styl, vyhýbat se tučným potravinám, nekouřit a při slunění používat kvalitní sluneční brýle.

Hlavní roli v prevenci vzniku makulární degenerace hraje vyvážená strava, ochrana očí před intenzivním světlem a vyhýbání se již zmíněným rizikovým faktorům. Lidský organismus si nedokáže sám vyrobit pigmenty žluté skvrny, zejména lutein a zeaxantin, a je tedy odkázán na potravinové zdroje. Vyšší obsah karotenoidů má brokolice, kapusta, špenát, listový salát. Ochranu zajišťují i antioxidanty, a to vitamín C a E spolu se stopovými prvky (zinek a selen). Důležitý je rovněž přísun omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin z mořských ryb, vlašských ořechů a sóji. Přirozené obranné mechanismy lze posilovat i doplňkovou léčbou ve formě tabletek (doplňky výživy obsahující lutein, zeaxantin, některé zahrnují i vitamíny C, E, zmíněný zinek, selen či extrakt z borůvek).

Zdroj: Žlutá skvrna v oku

Dipladenia žlutá

Jde o oblíbenou popínavou rostlinu s trubkovitými květy žluté barvy, dorůstající do výšky 25–200 cm. Rostlinu lze udržet i ve tvaru keříku, pokud ji ihned po odkvětu seříznete. Kvete od května do října. Pěstuje se obvykle jako pokojová rostlina, s možností letnění venku.

Pěstování dipladenie žluté bývá úspěšné, pokud dodržujete zejména dvě zásady – pěstujete ji jako přenosnou rostlinu (dipladenie není mrazuvzdorná) a zajistíte vysokou vzdušnou vlhkost v okolí rostliny. V suchém prostředí nepokvete a listy jí budou opadávat nebo se kroutit.

Dipladenii můžete pěstovat jako pnoucí liánu, musíte ale rostlině zajistit pevnou oporu. Při dobré péči mohou mít výhony délku až tři metry. Další způsob pěstování je ve formě keře. V tomto případě musíte dipladenii brzy zjara poměrně hluboko seříznout. Při řezu dejte pozor, z rostliny bude vytékat bílé mléko (latex), které je jedovaté.

Přes léto můžete dipladenii hnojit hnojivy pro balkónové rostliny a umístit ji na plné slunce.

Dipladenie má dužnaté kořeny, které slouží jako dobrá zásobárna vody, proto rostlina zvládne i krátkodobé opomenutí zálivky.

Rostlina se poměrně snadno množí stonkovými řízky, použijte však vždy ještě nezdřevnatělé výhony.

Při nákupu si dipladenii dobře prohlédněte, neměla by jevit známky plísňového onemocnění, listy by měly být bez škůdců, zdravé, lesklé. Na dipladenii byste měli najít množství poupat a jen málo odkvetlých květů. Po přinesení domů květinu ihned přesaďte z plastového květináče do hliněného nebo do samozavlažovací nádoby.

Zdroj: Dipladenia známá také jako brazilský jasmín


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP