ZMĚNA CHUTI NA MASO PO NARKOZE bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Narkóza je pojem, který je neodmyslitelně spjatý s lékařstvím. Ne každý někdy narkózu zažil, ale každý o ni zajisté slyšel, možná se ale setkal spíše s pojmem anestezie, který se v současnosti používá častěji než zastaralé vyjádření narkóza.
Stav po narkóze (celková anestezie)
- probuzení
K probuzení pacienta z narkózy obvykle dochází ještě na sále, aby se anesteziolog ujistil, že je po operaci vše v pořádku. Toto probuzení si ale pacient obvykle nepamatuje vlivem působení anestetik. Po operaci je pak pacient převezen na pooperační pokoj, kde je pod neustálou kontrolou lékařů (obvykle anesteziolog), kteří hlídají pacientův zdravotní stav, jeho životní funkce a nechají ho z anestezie dospat. Délka pobytu pacienta v tomto pokoji je velmi individuální, v zásadě ale platí, že není odvezen na standardní pokoj nebo na jednotku intenzivní péče (= JIP), dokud se s anestezie zcela neprobere. Pokud by pacient po narkóze pociťoval bolest, dostává na ně analgetika (obvykle nitrožilně).
- co dělat po narkóze
Po probuzení z anestezie je velmi důležité řídit se pokyny zdravotnického personálu, který nejen že kontroluje zdravotní stav pacienta, ale ještě mu pomáhá se vypořádat s přítomností anestetik (tedy pro tělo toxických látek) v těle a dostat je z těla ven. Proto je důležité respektovat jejich pokyny ohledně stravování, pití, ale i návštěvy toalety.
Sám pacient může přispět k tomu, aby se toxické látky z těla odplavily co nejdříve, příhodné je třeba pít kopřivový čaj (samozřejmě až bude možné pít!), který pomáhá tělo detoxikovat. Vhodné je ho konzumovat několik dní. Dále se doporučuje do těla dostat dostatek vitamínu C a jódu ( s tím se může začít již před zákrokem). Stejně tak je důležité, aby metabolismus dobře a rychle fungoval již před zákrokem, aby se toxických látek dokázal zbavit co nejrychleji. Pro dobře fungující metabolismus by se měl pacient řídit těmito zásadami: měl by mít dostatek spánku, vyvarovat se stresu, měl by mít dostatečný příjem tekutin (neslazené nápoje a voda) a dostatek vitamínu, měl by se pravidelně stravovat, aby si tělo vytvořilo nějaký rytmus a rozhodně by neměl zapomínat na snídaně. Pokud tyto zásady pacient před zákrokem nerespektoval, může s nimi začít aspoň po operaci, i tím svůj metabolismus zrychlí.
Obvykle pacienti po narkóze zůstávají ještě nějakou dobu v nemocnici, pokud by byl pacient z nemocnice propuštěn, rozhodně by se měl zhruba dva dny vyvarovat řízení motorových vozidel a všem nebezpečným pracovním výkonům, při nichž by mohl ohrozit nejen sebe, ale i lidi v jeho okolí.
- problémy po narkóze
Řada pacientů se po celkové anestezii necítí zrovna fit a projevují se u nich některé nežádoucí účinky této narkózy jako je malátnost, závratě, pocit nevolnosti, zvracení, bolest hlavy, bolest v krku, zimnice. Bolest v krku po narkóze je způsobena nástrojem, který se zavádí do k
V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN S PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mader.
Ahoj, chtěl bych vědět, jak je na tom krůtí maso.
Stéjně jako kuřecí?
J.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že krůtí maso bude podobně naplněno puriny jako kuřecí, není tomu tak. Krůtí maso, i když je libové, tak obsahuje mnohem více purinů, než maso z kuřete. Pro nemocné dnou je krůtí maso stejně nevhodné, jako maso vepřové nebo hovězí. Konzumovat krůtí maso při dně můžete, ale jen jednu malou porci. Pokaždé, když sníte potravinu s vyšším obsahem purinů, tak v příštích osmi hodinách si naplánujte zvýšený příjem tekutin doplněný šálkem kávy. To pomůže ledvinám vyplavit metabolity z purinů. Z toho důvodu je také nevhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem purinů k večeři nebo před spaním.
Do pacientova hrtanu se zavede plastová kanyla, kterou proudí narkotizační médium. Příprava na operaci začíná návštěvou anesteziologa, který zjišťuje všechny potřebné údaje k provedení narkózy, tedy prodělané choroby, užívané léky, vztah k nikotinu a alkoholu. Před operací dostane pacient uklidňující tabletku a může být dopraven na operační sál. Následuje nitrožilní injekce, která vyvolá během několika sekund útlum vědomí. Další injekce ochromí svalovou činnost, aby bylo usnadněno vložení kanyly do hrtanu. Teprve potom do těla operovaného proudí vlastní narkotizační plyn. K narkóze dnes slouží složitá směs asi padesáti substancí, obsahující hypnotika (pro útlum vědomí), látky ke zmírnění bolesti a relaxanty (k uvolnění svalstva). Protože narkóza vyřazuje z činnosti i dýchací svaly, je třeba pacienta napojit na přístrojové dýchání. Moderní narkóza umožňuje mnohem přesnější dávkování a zaručuje vysokou bezpečnost a minimální škodlivost.
Během operace je pacient neustále udržován na příslušné anestetické úrovni. Přesto se ve výjimečných případech může stát, že během operace vnímá okolí (což neznamená, že také cítí bolest), hlasy lékařů nebo zákroky na svém těle. Pozdější vzpomínky na tyto stavy mohou vyvolávat úzkost, nespavost a deprese. Byl zaznamenán i případ muže, který během operace dával pohybem palce u nohy lékařům znamení, že je při vědomí. Aby se podobným případům předcházelo, má se práce anesteziologů v budoucnu opírat o detailní počítačové vyhodnocení narkózy. Podle intenzity naměřených elektrických proudů v mozku lze pak určit hloubku narkózy na čtrnáctibodové stupnici.
Celková anestezie zahrnuje:
hypnotickou složku (ztrátu vědomí): umožní nevnímat bolest a k tomu slouží intravenózní (injekce) nebo inhalační anestetika;
analgezii: odstranění vnímání bolesti a nežádoucích reflexních odpovědí organismu, které by mohly operaci zkomplikovat;
svalovou relaxaci: potřebné uvolnění svalů je závislé na typu prováděné operace;
vegetativní stabilizaci: zajišťuje zmírnění stresové reakce organismu na šok z provedeného zákroku.
Při náročnějších operacích musí být také vyřazeno samovolné dýchání, které je pak nahrazeno dýchacím přístrojem. I během operace jsou anestetika pravidelně doplňována, aby byla udržena správná hladina bezvědomí.
Nejznámějším plynným anestetikem je oxid dusný, bezbarvý plyn nasládlé chuti, který je běžně známý pod pojmem rajský plyn. V současné době je nejpoužívanějším inhalačním anestetikem látka zvaná isofluran. Při inhalování anestetik putují plyny do plic a dýchacích cest, odkud se dostávají do krve, která je dopraví až do mozku a k orgánům. Při anestezii zaváděné ni
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.
Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.
Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).
Postup: Kuřecí prsa předem namarinujte v oleji se lžičkou kurkumy. Pak je pomelte s celerem, přidejte žloutek, sůl, pepř a kmín. Tuto směs smažte v oleji, ve kterém se marinovala prsa.
Postup: Cukety nakrájejte na plátky. Do olivového oleje dejte sůl, mletý pepř a vámi vybrané koření se lžící sójové omáčky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Ochucený olej vylijte na plech, poklaďte cuketou a dejte zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
Brokolice se sýrem
Ingredience: 450 g brokolice, 180 g 30% eidamu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl
Postup: Brokolici očistěte, rozeberte na růžičky a pár minut vařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte plátky česneku. Brokolici propláchněte studenou vodou a přidejte ji na pánev k česneku. Chvíli míchejte. Horký pokrm pak posypejte nastrouhaným sýrem.
Postup: Těstoviny uvařte, na oleji osmahněte cibuli, přidejte nastrouhanou kedlubnu, osolte a opepřete. Podlijte troškou vody, poduste a přimíchejte k těstovinám.
Postup: Jáhly spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Dáme na 15 minut vařit. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Do misky dáme tolik jáhel, kolik sníme, a na ně nakrájíme na menší kousky sušené švestky, nalámeme ořechy a zakapeme medem. Jde o vynikající a sytou snídani.
Celerovo-kuřecí placičky
Ingredience: 2 ks kuřecích prsíček (nebo vykostěných stehen), cca 1/4 celeru (většího), 1 lžička kurkumy (nebo 1 lžička kari koření, můžete dát půl na půl), 1 žloutek, sůl, pepř, asi 1 dl olivového oleje
Postup: Kuřecí maso naložíme do oleje s jednou lžičkou kurkumy nebo kari a necháme uležet přes noc. Na druhý den maso vyjmeme z oleje (ale ochucený olej si ponecháme!). Maso pomeleme s očištěným celerem, osolíme, opepříme a přidáme žloutek. Těsto je řidší než klasické mleté maso. Navlhčenýma rukama tvoříme malé karbanátky a smažíme je dorůžova na oleji z marinády. Placiček bude cca 8 kousků. Jako přílohu si můžeme dát zeleninový salát podle chuti.
Těstoviny s kedlubnovým zelím
Ingredience: 150 g bezvaječných těstovin, 1 středně velká cibule, 1 středně velká kedlubna, sůl, pepř, kmín, olivový o
V naší poradně s názvem POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.
Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Bolesti krku po narkóze jsou normální. Někdy se nepodaří lehce zavést inkubační katetr a poškodí - odře se sliznice a ta pak krvácí. Při tomto stavu pak krk cítíme jako při angíně. Hojení je tak na deset dní, než bolesti při polykání ustanou. Dobré je po dobu hojení kloktat Stopangin nebo vystříkat krk Tantum Verde.
Bezprostřední pooperační péče je velmi důležitá a její selhání může výrazně zvýšit morbiditu i mortalitu v souvislosti s operačním výkonem a anestezií. Během operace až do předání pacienta z operačního sálu zodpovídá za stav pacienta anesteziolog, který rozhoduje podle náročnosti výkonu a stavu pacienta o další péči (stav po narkóze).
U krátkých operačních výkonů, kde je stabilizace základních vitálních funkcí dosaženo po probuzení pacienta z anestezie na operačním sále, může být tento pacient předán k další péči na standardní oddělení, kde je běžný režim.
Po narkóze u delších a náročnějších operačních výkonů a u rizikových pacientů je třeba počítat s pomalejším odezníváním anestezie a nutností intenzivního sledování vitálních funkcí do jejich stabilizace. V těchto případech se pacient po operaci transportuje na zotavovací (dospávací) pokoj nebo na JIP příslušného operačního oboru. Transport pacienta probíhá vždy pod dohledem lékaře a musí být zajištěna vhodná monitorace, eventuálně oxygenoterapie pacienta. Na zotavovacím pokoji nebo JIP jsou kontinuálně monitorovány vitální funkce pacienta (stav vědomí, dýchání, saturace kyslíkem, srdeční rytmus a frekvence z EKG, krevní tlak, diuréza), je zajištěna oxygenoterapie, eventuálně podpůrná ventilační péče ventilátorem, infuzní léčba a hrazení krevních ztrát, je-li potřeba i podpora oběhu a diurézy. Dále je zajištěna pooperační analgezie, případně analgosedace a péče o tělesnou pohodu pacienta (zahřívání). Je nutné sledovat i odvod z drénů a krvácení z operační rány. Do standardní péče je pacient předáván až po úplné stabilizaci stavu, bez nutnosti podpory a monitorace vitálních funkcí.
U některých náročných operačních výkonů (kardiochirurgie, velká hrudní a břišní chirurgie) a u velmi rizikových pacientů (stáří, polymorbidita) se volí následná pooperační péče s ventilační a oběhovou podporou na oddělení ARO.
Bezprostředně po probuzení z celkové anestezie je pacient ohrožen především poruchami dýchání a oběhu. Poruchy dýchání mohou být způsobeny neprůchodností dýchacích cest (nejčastěji zapadlý jazyk, obstrukce a dráždění sekretem), dále může dojít k centrálnímu útlumu dýchání anestetiky a opioidy, k dechové nedostatečnosti způsobené svalovou kurarizací (relaxací) nebo hypoventilací při nedostatečné analgezii. Nejvíce jsou takto ohroženi pacienti po operacích v nadbřišku a hrudníku a také pacienti s chronickým plicním onemocněním nebo s nervosvalovým handicapem. U těchto pacientů je vhodná dechová předoperační rehabilitace, nutná je dobrá pooperační analgezie (například kombinovaná anestezie s epidurálním katétrem) a
Ve svém příspěvku POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.
Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel FRantiska.
Dobrý den . Mám dotaz .Po narkóze se mi loupe kuže na chodidlech i dlaních . Kolem nehtu. Děkuji. F.U.
Ve svém příspěvku CO DĚLAT PROTI ZVRACENÍ PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Stávková.
Co dělat proti zvracení po narkoze?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barča.
Dobrý den. Jdu na laparoskopickou operaci slepého střeva. Mám strach s nevolnosti po anestezii. Můžete mi dát pár rad jestli se tomu dá nějak vyhnout,nebo to prostě nikdo neovlivní ? Děkuji za odpověď. Barča
Lékaři sice připouštějí, že se mozek z narkózy určitou dobu vzpamatovává a s přibývajícím věkem na to potřebuje více času, ve většině případů ale není důvod k obavám. K úmrtí v narkóze či po narkóze sice občas dochází, se samotnou anestezií to však v drtivé většině případů nesouvisí. Příčinou spíše bývá pacientova diagnóza.
Co se týká poškození mozku, kterého se obávají zejména starší pacienti, lékaři připouštějí, že mozku nějakou dobu trvá, než se z narkózy vzpamatuje, rozhodně ale podle nich není narkóza příčinou degenerativních chorob mozku. Mozkové buňky nás v období dospělosti opouštějí rychlostí, která je znepokojivá. Ovšem přičítat to pouze anestezii by nebylo moudré. Pochopitelně může dojít v průběhu anestezie ke komplikacím způsobeným pacientovými specifiky. Nicméně korektně provedená anestezie by neměla vést k urychlení zániku neuronů. V současné době je anestezie tak bezpečná a preparáty, které se používají, tak moderní, že riziko ztráty nervových buněk následkem vlivu celkových anestetik nebo hypoxie, což je nedostatek kyslíku v mozku, je tak minimální, že se s ním takřka nekalkuluje. Takže anestezie je bezpečná i pro seniory.
Ve svém příspěvku PO KAŽDÉ NARKOZE JSEM ZTRACEL VĚDOMOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Sasák.
Po každé narkoze na operaci jsem stále více ztrácel vědomosti.
Vím to určitě, protože po každé operaci mi známí spoluobčané říkali, že se to po urřité době zlepší.
Bohužel se to nezlěpšilo.
Zdeněk Sasák
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Lokální anestezie se používá pro ambulantní zákroky, tedy pro umrtvení menších ploch. Příkladem může být liposukce, operace horních víček či odstraňování kožních výrůstků.
Celková anestezie (narkóza neboli celkové znecitlivění) se používá v případě, kdy místní znecitlivění nezajistí dostatečnou bezbolestnost, bezpečnost a komfort klienta při operačním zákroku. Používá se u větších operací nebo v případech, kdy operovanou oblast nelze lokálně umrtvit. Narkóza umožňuje provádět těžší zákroky, které navíc postihují více anatomických vrstev tkání nebo orgánů. Při narkóze se klient nachází ve stavu podobném velmi hlubokému spánku, s tím rozdílem, že za něj přejímají některé jeho životní funkce (dýchání) technicky vyspělé přístroje. K dosažení tohoto stavu je nutné přivádět do těla po celou dobu, kdy se klient nachází v narkóze, přiměřené množství účinných látek nitrožilně i dýcháním směsi narkotických plynů. Narkóza je tedy dosažena kombinací a vzájemného zesilování účinků těchto látek. Po celou dobu, kdy se klient nachází v narkóze, je monitorován pomocí moderní elektroniky. Nejmělčí forma celkové narkózy se nazývá analgosedace. Jedná se v podstatě o uměle regulovaný spánek, základní životní funkce jsou pouze monitorovány. Tento typ narkózy bývá většinou kombinován s aplikací lokálního anestetika.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den, zajímalo by mně, jak je to s konzumací kuřecího masa při dně. Všude se píše, že se nemá konzumovat maso mladých zvířat, ale tady v tom vašem jídelníčku je to samé kuře? Děkuji!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kuřecí maso je libové maso s vysokou nutriční hodnotou, ale lidé se dnou si musí dávat pozor na to, jak maso používají, v jakém množství a jak kuře připravují.
Pokud máte dnu, musíte kuřecí maso konzumovat opatrně. Kuře má určité množství purinů. Zdravý nízký příjem purinů může chránit krevní cévy, ale příliš mnoho může vyvolat zhoršení dny.
Nutriční hodnota kuřete se v zásadě liší mezi prsy, stehny a křídly. Obsah purinů v kuřeti bude v různých částech jeho těla rozložen různě. U lidí se dnou a hyperurikémií je třeba pečlivě zvážit celkové množství purinů a druhy konzumovaných purinů, zejména hypoxanthin.
Obvykle se doporučuje pro léčbu hyperurikémie a dny snížit příjem purinů na méně než 400 mg/den. To by měla být také doporučená denní dávka purinů.
Kuře je primárně potravinou s mírným množstvím purinů, ale množství purinů v mase se pohybuje od nízkého po velmi vysoké. Proto by se lidé se dnou měli vyhýbat orgánovému masu, jako jsou kuřecí játra.
Puriny v kuřecím mase/100g:
- V kříži a na zadku je 68,8 mg.
- V prsou, bez kůže je 141,2 mg.
- Křídla obsahují 137,5 mg.
- Stehna obsahují 122,9 mg.
- Játra obsahují 300 mg.
Celkový obsah purinů v kuřeti můžete snížit dodržením těchto pokynů. První věc, kterou můžete udělat, je odstranit kůži, protože obsahuje extra puriny a nezdravé tuky. Také vařené kuře má méně purinů. Tepelné zpracování obecně, ať už vlhkým teplem (vařením) nebo suchým teplem (pečením), snižuje obsah purinů. Tento proces mírně zvýší adenin, guanin a sníží hypoxantin ve srovnání se syrovým stavem. Vaření částečně snižuje obsah purinů v kuřecím mase, protože se při něm puriny uvolňují do vývaru. To ukazuje, proč jsou také některé omáčky a polévky považovány za jídla s vysokým obsahem purinů. Vařením kuřete, smažením a grilováním, dušením se velké množství purinů uvolní a vstřebá do vývaru nebo výpeku.
Při přípravě jídla doma dodržujte pokyny k čištění, k oddělenému skladování, vaření a chlazení. Tyto kroky mohou pomoci udržet vás a vaši rodinu v bezpečí před infekcí salmonelou a jinými druhy otravy jídlem.
1. Čistota aneb jak zničit bakterie salmonely
Umyjte si ruce mýdlem a čistou tekoucí vodou po dobu nejméně 20 sekund před a po manipulaci s potravinami, zejména poté, co se dotknete syrových nebo nedovařených vajec, masa, drůbeže (jako kuřecí a krůtí), mořských plodů nebo jejich šťáv.
Nádobí, prkénka, nádobí a pracovní desky, ale povrchy ovoce a zeleniny omyjte tímto způsobem: nejdříve proveďte očištění běžným přípravkem na nádobí společně s mechanickým drhnutím a poté očištěný povrch dezinfikujte SAVEM. Tímto způsobem lze bezpečně zničit bakterie salmonely [1]. Takto čistěte ty povrchy, které se dotkly syrových nebo nedovařených vajec, masa, drůbeže, mořských plodů nebo jejich šťáv, případně mohou být kontaminovány špinavími rukami.
Před vařením nemyjte syrovou drůbež, maso nebo mořské plody. Mytí může rozšířit choroboplodné zárodky na jiné potraviny, nádobí a povrchy na kuchyňské lince.
2. Oddělené skladování
Syrové maso, drůbež, mořské plody a vejce uchovávejte odděleně od ostatních potravin ve svém nákupním košíku i v lednici. Vejce uchovávejte v původní krabičce a skladujte je v hlavní části chladničky, nikoli ve dveřích.
Syrové maso, drůbež a mořské plody uchovávejte odděleně od potravin připravených k přímé spotřebě, jako jsou saláty a lahůdky.
Používejte samostatná prkénka a talíře pro syrové maso, drůbež, mořské plody a vejce.
Nikdy nepokládejte vařené jídlo na talíř, na kterém byla dříve syrová nebo nedovařená vejce, maso, drůbež, mořské plody nebo jejich šťávy.
3. Bezpečné vaření
Použijte potravinářský teploměr, abyste se ujistili, že rizikové potraviny jsou uvařeny na bezpečnou vnitřní teplotu:
63 °C pro hovězí, vepřové, uzené, telecí a jehněčí maso (poté nechte maso 3 minuty odpočinout, než budete krájet nebo jíst).
63 °C pro ryby s ploutvemi (nebo vařte, dokud není maso neprůhledné a snadno se odděluje vidličkou).
71 °C pro mleté hovězí maso, mleté vepřové maso, mleté telecí maso a mleté jehněčí maso.
71 °C pro vaječná jídla, která neobsahují maso ani drůbež.
74 °C pro vaječná jídla, která obsahují maso nebo drůbež.
74 °C pro drůbež (kuře, krůta, kachna), včetně mletého kuřete a mletého krůtího masa.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.
Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.
Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.
Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.
Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.
2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.
3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.
V 1. fázi, která trvá cca 4 týdny, pijete 5x denně bílkovinný koktejl a jíte neomezené množství doporučené zeleniny. Ve 2. fázi, která ideálně trvá 1,5násobek 1. fáze, pijete koktejl 3x denně a k tomu jíte 2 opravdová bílkovinná jídla + neomezené množství všech druhů zeleniny. Ve 3. fázi přecházíte k „normální stravě“. Tedy začleňujete do jídelníčku ovoce + sacharidy (nikoli rychlé cukry). Předpokládá se, že takzvaný racionální jídelníček budete dodržovat navždy, proto nenastane žádný jo-jo efekt. Pohyb je od 2. fáze samozřejmě žádoucí. I v průběhu diety si můžete dopřát nějakou dobrotu! Odměnit se. A nebojte, kila na vás nezačnou hned útočit.
Dietní zmrzlina
Ingredience: 1 porce KetoDiet (Element nebo Basic), 200 ml odtučněného mléka, 1 odtučněný tvaroh (250g miska), sníh ze 2 bílků
Postup: Namíchejte si KetoDiet nápoj ve 200 ml odtučněného mléka a přidejte 5 ks příchuťových tablet. Nechte alespoň 10 minut hydratovat. Nápoj poté v misce smíchejte s tvarohem a nakonec pomalu vmíchejte sníh z bílků. Směsí naplňte zmrzlinová tvořítka a dejte cca na 12 hodin do mrazničky. Samozřejmě pokud máte doma zmrzlinovač, použijte ho.
Burger
Ingredience: 1 snítka čerstvého koriandru, malý kousek čerstvého zázvoru, 2 jarní cibulky, 1 květák, 150 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce pažitky, pepř dle chuti, sůl dle chuti, 1 vejce
Postup: Mleté maso – doporučuje se v rámci diety spíše hovězí – dobře promícháme s vejcem a nasekaným koriandrem, přidáme sušený česnek a nasekanou zelenou jarní cibulku (případně pórek, pokud jste ve 2. kroku). Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno, a přidáme ke směsi. Osolíme a opepříme podle chuti a tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečicím papíře.
Květákové pyré: růžičky květáku uvaříme doměkka a rozmixujeme. Osolíme, opepříme, doladíme nasekanou pažitkou, kterou buď vmícháme přímo do pyré, nebo jí porci posypeme.
Houbová polévka
Ingredience: 200 g žampionů, 1 polévková lžíce olivového oleje, pepř dle chuti, 1 pórek, sůl dle chuti, tymián dle chuti, 0,5 l zeleninového vývaru
Postup: Pórek nakrájejte na silnější kolečka. Žampiony oloupejte a nakrájejte na kostky. Ve velkém hrnci orestujte pórek a poté přidejte nakrájené žampiony a pár lístků čerstvého tymiánu. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby houby byly ponořené. Jemně osolte. Vařte
Ve svém příspěvku KONOPNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jsem Jennifer Onno.
Konopný olej je rostlinný olej získávaný lisováním semen rostlin rodu konopí (Cannabis). Olej lisovaný za studena je tmavě až světle zelený, s příjemnou oříškovou chutí a vůní. Čím tmavší barvu olej má, tím se chuť a vůně blíží k "travnatější".
Rafinovaný konopný olej je čirý a bezbarvý, se slabou vůní a chutí, a postrádá přírodní látky - vitaminy a antioxidanty. Rafinovaný olej se používá hlavně pro výrobky k péči o tělo. V menší míře však také nachází uplatnění také při výrobě mýdel, šamponů a čisticích prostředků.
Konopný olej má vysokou nutriční hodnotu díky poměru omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin 3:1, což odpovídá rovnováze vyžadované lidským tělem.
Konopný olej se vyrábí z "nedrogových" (technických) variet konopí setého (Cannabis sativa). https://cs.wikipedia.org/wi…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
S výjimkou kachen domácích i divokých a hus obsahuje bílé maso málo tuků a hodí se do zdravé kuchyně. Jelikož se nedoporučuje velká konzumace masa, je vhodné masité pokrmy kombinovat s dostatečným množstvím zeleniny. U netučných bílých mas si diabetici mohou vychutnat křupavou vypečenou kůžičku. Maso jim dodá potřebné železo. Strava bez masa může způsobit nutriční výkyvy obsahu bílkovin, tuků a cholesterolu, ovšem postačí dvě až tři masitá jídla týdně.
Kebab
Ingredience: 125 g kuřecích prsíček, 50 g cibule, sůl
Ingredience na marinádu: nastrouhaná nezávadná kůra z pomeranče, šťáva z jednoho pomeranče, 1 g česneku, 5 g oleje, sójová omáčka, 2 g sezamových semínek, chilli koření
Postup: Smícháme všechny ingredience marinády. Přidáme nakrájené kousky kuřete a dobře promícháme. Přiklopíme a necháme v chladu odpočinout asi 2 hodiny, občas maso v marinádě promícháme. Cibulky krátce povaříme, scedíme a osušíme. Gril nastavíme na střední teplotu, maso vyjmeme z marinády a střídavě napichujeme na jehlu maso a cibulku. Potřeme marinádou a grilujeme cca 15 minut, dokud není maso měkké. Během grilování můžeme maso potírat marinádou. Špízy obracíme.
Množství – 150 g, E – 267, B – 32, T – 9, S – 18, chol – 94
Ašantská krůta
Ingredience: 125 g krůtích prsou, 30 g cibule, paprika, sůl, vývar, pepř, 20 g burských oříšků
Postup: Očistěné naporcované maso dáme dusit s oloupanou a velmi jemně posekanou cibulkou a s mletou paprikou. Občas podléváme vývarem. Když je krůtí maso hotové, opepříme jej a šťávu zahustíme rozemletými burskými oříšky.
Množství – 175 g, E – 375, B – 35, T – 22, S – 16, chol – 100
Králík z Provence
Ingredience: 120 g králičího masa, 5 g slaniny, 5 g oleje, sůl, petrželová nať, česnek, 20 g čerstvých hub, 15 ml bílého vína, 50 g rajčat
Postup: Maso prošpikujeme slaninou. Na pekáč dáme tuk s jemně pokrájenou cibulkou, vložíme maso a pečeme v troubě za občasného podlévání. Když je maso poloměkké, přidáme posekanou petrželku, utřený česnek, nakrájené houby, bílé víno, rajčata a trochu vývaru. Dusíme do měkka.
Množství – 200 g, E – 302, B – 26, T – 20, S – 3, chol – 94
V naší poradně s názvem NEDOSTATEK SOLI V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Báťková.
Dobrý den,
náš syn, kterému byly právě 3 roky, si občas vezme solničku a sype si sůl na dlaň a jí ji. Jí sůl jako vitacit, ale né moc, nasype si tak 3x .
Chtěla bych prosím vědět, co mu schází, když tak rád jí sůl.
Děkuji za odpověď.
Přeji pěkný večer
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejspíše mu nic neschází. Je teprve na začátku poznávání chutí a zrovna mu dělá dobře pocit ze slané chuti. Nechte ho být, ono ho to zanedlouho přejde. Abyste mu trochu srovnali denní příjem soli, tak k tomu mírně přizpůsobte výběr potravin a jídel, která má přes den k dispozici a poskytněte mu ty s menším obsahem soli.
Nemoc dna vyžaduje jiný pohled na složení jídla a proto i recept na jeho přípravu bude trochu nezvyklý. V jídelníčku při onemocnění dnou je třeba vyloučit masové šťávy, extrakty z masa, mladé druhy masa, vnitřnosti (podle aktuálního zdravotního stavu se může zařadit maso 1–2x týdně v polovičním množství, ale jen hovězí a vepřové zadní). Absolutně nevhodné jsou mořské ryby, sardinky, slanečci, rybí konzervy, zavináče, kaviár. Z rostlinných zdrojů jsou nevhodné luštěniny (čočka, fazole, hrách, fazole mungo), dále špenát, chřest, hrášek, fíky. Nedoporučuje se čokoláda, silné kakao, silný černý čaj, káva, alkohol. Z koření je nevhodná sladká paprika nebo pepř. Lze jíst mléčné výrobky, mléko, vejce, těstoviny, rýži, pečivo, brambory, obiloviny.
Příklady receptů, pro pacienty, které trápí dna:
Tzatziky
Ingredience: 250 g salátové okurky, kopr (svazek), 50 g česneku, 200 ml olivového (slunečnicového) oleje, 250 g tvarohu, 250 g bílého jogurtu, pepř, sůl, šťáva z citrónu (cca 40 ml)
Postup: Okurku omyjeme, nastrouháme, kopr omyjeme a jemně nasekáme. Česnek oloupeme, jemně nastrouháme a smícháme s koprem a olejem. Tvaroh s jogurtem vymícháme do hladka. Do umíchaného tvarohu s jogurtem přidáme nastrouhanou okurku a česnek smíchaný s koprem a olejem, opepříme, osolíme a zakapeme šťávou z citrónu.
Rybí salát
Ingredience: 100 g mrkve, 200 g jablek, 160 g upečeného filé, sůl, 20 g oleje, citrónová šťáva, 1 nízkotučný bílý jogurt, hlávkový salát
Postup: Očištěnou mrkev jemně nastrouháme, jablka omyjeme, odstraníme jadřince a dužinu hrubě nastrouháme. Filé rozmačkáme vidličkou, odstraníme kosti a osolíme. Všechny suroviny pak zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme jogurtem naředěným olejem a salát promícháme. Necháme uležet v chladu a podáváme vychlazené. Podle chuti lze okořenit i špetkou mletého pepře.
Zeleninová polévka
Ingredience: 20 g řapíkatého celeru, 60 g polotučného mléka, 20 g pšeničné hladké mouky, 20 g mrkve, 1 špetka muškátového oříšku, 10 g čerstvého másla, 20 g petrželky, 1 kávová lžička soli, 0,5 l vody
Postup: Omyjeme, očistíme a nakrájíme zeleninu. Vložíme ji do studené vody, osolíme a vaříme doměkka. Na teflonové pánvi nasucho opražíme mouku rozmíchanou ve studeném mléce. Opraženou moukou zahustíme hotový zeleninový vývar a dobře provaříme. Opatrně dochutíme muškátovým oříškem a dle chuti dosolíme. Hotovou polévku zjemníme máslem a ozdobíme sekanou petrželkou. Vývar solíme dle chuti tak, abychom nepřesolili, opatrně zacházíme i s muškátovým oříškem.
Hovězí s mrkví a šunkou
Ingredience: 40 g cibule, 160 g zadního hovězího, 20 g pšeničné hladké mouky, 40&nb
V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť
Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.
Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.
Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.
Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.
Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.
Celková anestezie není jen pouhé uspání, jak by se mohlo zdát, jde o cíleně navozenou ztrátu vnímání veškerého čití – dotek, bolest, teplo, chlad. Primárně jde o vyřazení vědomí pacienta proto, aby se zajistila bezbolestnost, ale především vhodné operační podmínky, tedy svalový klid, nehybnost operačního pole.
Celková anestezie musí zahrnovat:
hypnotickou složku – zajišťuje ztrátu vědomí, umožní nevnímat bolest; k tomu slouží intravenózní (injekce) nebo inhalační anestetika
analgezii – odstranění vnímání bolesti a nežádoucích reflexních odpovědí organismu, které by mohly operaci zkomplikovat
svalovou relaxaci – potřebné uvolnění svalů je závislé na typu prováděné operace
vegetativní stabilizaci – zajišťuje zmírnění stresové reakce organismu na šok z provedeného zákroku
Po probuzení se připravte na vedlejší účinky, jako je sucho v ústech, bolest, nevolnost a škrábání v krku způsobené intubací. Počítejte minimálně s dvoudenním pobytem na jednotce intenzivní péče.
Narkóza vyžaduje důsledný půst. To znamená, že před operací se nesmí jíst ani pít. Při celkové anestezii, kdy má pacient vyřazeny obranné reflexy, by hrozilo nebezpečí zvracení a vdechnutí zvratků. Následky by mohly být tragické.
V naší poradně s názvem MATTONI PERLIVÁ NEBO NEPERLIVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Hauserová.
Dobrý den, jsem ráda, že jsem našla Vaše stránky. Potřebovala jsem info o nemoci dna. Jen bych se ráda zeptala, zda u přírodní léčby matonkou je myšlena minerální voda Mattoni. Pokud ano, zda perlivá, či neperlivá. Děkuji za Vaši odpověď. VH
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro nemocné dnou jsou nejlepší dva nápoje, voda a káva. Vše bez cukru. Pokud s chutí pijete perlivou vodu bez přidaných cukrů, vybrala jste si na jedničku s hvězdičkou. V mnoha případech je perlivá voda jen voda. To se týká i přírodní minerální vody Mattoni. Cokoliv podpoří vaši chuť se napít a nemá to cukry, tak je při dně prospěšné.
Výhody perlivé vody:
Cítíte se býti více sytá.
Pití perlivé vody může vést ke krátkodobému, okamžitému zvýšení sytosti nebo plnosti. Některé studie ukazují, že voda sycená oxidem uhličitým vás udrží déle sytou – a může dokonce udržet jídlo v žaludku déle než běžná voda.
Perlivá voda může zmírnit zácpu.
V jedné studii lidé pociťující zácpu po mrtvici zaznamenali výraznou úlevu po dvou týdnech pití perlivé vody. Jiná studie zjistila, že perlivá voda přináší úlevu lidem s poruchami trávení.
Perlivá voda usnadňuje přechod od slazených nápojů.
Pokud se snažíte zbavit závislosti na limonádě, perlivá voda může být vstupenkou, jak oklamat váš mozek ze špatných návyků. Pro zvýraznění chuti perlivé vody můžete dokonce použít bylinky, ovoce nebo okurku.
Nežádoucí účinky perlivé vody
Dokud si vybíráte druhy bez cukru, nemusíte se obávat mnoha rizik. Existuje velmi málo konkrétních výzkumů, které ukazují, že perlivá voda má negativní dopad na zdraví. Je ale potřeba si dát na pár věcí pozor.
Žaludeční problémy:
Pokud jste náchylná k potížím s břichem, můžete zaznamenat dočasné, ale nežádoucí vedlejší účinky perlivé vody:
Říhání.
Nadýmání.
Plynatost.
Bolest břicha.
Pokud zjistíte, že váš žaludek sycení oxidem uhličitým špatně snáší, omezte příjem perlivé vody a zůstaňte u neperlivé vody.
Alkohol se bezprostředně po narkóze nedoporučuje, protože by mohlo dojít k interakci a vzniku nežádoucích účinků. Alkohol je možné pozřít nejdříve 48 hodin po operaci, kdy lékaři mají jistotu, že organismus zcela metabolizoval léky související s narkózou. U starších pacientů je tato doba ještě prodloužena, neboť mají pomalejší metabolismus.
V naší poradně s názvem TLOUSTNUTÍ PO VITAMÍNECH ŘADY B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edita.
Zdravím, díky za odpovd. Na tom mag.citrate, je napsaný., že obsahuje vit. B6 a B12. Proto jsem ty vitamíny zmiňovala.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Teď je to jasné.
Vitamin B6 působí jako mírné diuretikum (odvodnění organismu), které se vyplavuje ledvinami a pomáhá vám zhubnout. Vitamín B6 pomáhá tělu přeměňovat glykogen na glukózu efektivněji, což vám dává více energie, aniž byste musela jíst více sacharidů. Tímto efektem de facto mírně potlačuje chuť k jídlu.
U vitamínu B12 studie ukazují, že jeho nedostatek může někdy vést ke ztrátě chuti k jídlu. Pokud užíváte doplněk B12 k doplnění tohoto deficitu, tak můžete přechodně na začátku léčby zaznamenat zvýšení chuti k jídlu, ale jen do obnovení normální hladiny. Obecně platí, že užívání B12 by nemělo zvyšovat ani snižovat chuť k jídlu a ani vést k nárůstu tělesné hmotnosti.
Anestezie, lidově narkóza, představuje umělé uspání pacienta (celková anestezie) nebo znecitlivění určité části jeho těla (lokální anestezie) za účelem usnadnění nebo umožnění průběhu bolestivého lékařského zákroku a poskytnutí lepší péče.
Celková anestezie znamená vyřazení veškerého čití bolestivého i senzitivního s vyřazením vědomí. Jde de facto o řízenou otravu organismu s následným bezvědomím. Přestože jsou dnešní anestetika již bezpečnější než ta, která byla používána dříve, mohou mít trvalé následky (především u dětí a starých lidí), jako je třeba porucha chování. Někteří pacienti popisují poruchy paměti po celkové anestezii, které mohou přetrvávat několik měsíců i do konce života. Celková anestezie se tedy volí spíše tam, kde jiné, méně zatěžující druhy anestezie (lokální, spinální a podobně) nepřipadají v úvahu. Mnohdy si pacienti přejí zákrok „prospat“, a tak je přihlíženo k jejich přání. Jindy je volba typu anestezie ovlivněna i ekonomicky – nemocnice volí to, za co dostává víc zaplaceno. V České republice je v celkové anestezii provedeno 90 % všech chirurgických zákroků, v zahraničí 60–70 %.
Anestetika jsou mírně toxické látky. Anestezie tak může vést k poškození mozku, dále zvyšuje riziko poruch učení. Anestezie při operacích může způsobit infarkt myokardu či nevolnost zvanou nauzea. [1]
Před jakýmkoli chirurgickým zákrokem spojeným s narkózou se u svého lékaře poraďte ohledně léků nebo doplňků stravy, které užíváte. Doporučení v tomto článku jsou pro většinu lidí bezpečná, ale mnoho doplňků zvyšuje riziko krvácení nebo může interagovat s některými anestetiky. Chcete-li minimalizovat následky a rychlejší návrat k normálu, zkuste níže popsané tipy.
V naší poradně s názvem ZMĚNA VNÍMÁNÍ POTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomášková Hana.
Dobrý den, mám k Vám dotaz. Delší dobu jsem zaznamenala změnu vnímání potu. Při přičichnutí k rukám, k tělu cítím výraznou změnu potu. Jsem z toho značně nervozní. Čím by to mohlo být? Užívám stále stejné léky, přečetla jsem si příbalové letáčky u léků, nenašla jsem možný vznik tohoto problému. Je to velmi nepříjemné, nevím co mám dělat. Také mám obavy, aby se něco špatného v těle nedělo. Můžete mi prosím poradit co mám dělat? Předem vám děkuji za laskavost. S pozdravem Tomášková Hana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Změna pachu potu bez zjevné příčiny často ukazuje na interní onemocnění. Poraďte se se svým praktickým lékařem a on vám udělá biochemické vyšetření, ze kterého pozná více.
Při jaterní dietě se k snídani hodí třeba nízkotučný ovocný tvaroh, ovesná kaše s ovocem, toast s plátkem libové šunky, pečivo s marmeládou, nebo i omeleta z vaječných bílků.
K svačině se hodí různé ovocné saláty, ovoce, piškoty, chléb s libovou šunkou, nízkotučné jogurty.
K obědu nebo k večeři se dá připravit obrovské množství jídel. Není potřeba se ani vyhýbat masu, stačí si vybírat libové maso a zvolit i správnou úpravu masa. Vhodné jsou například špagety, pstruh s bramborovou kaší, králík s bramborem, kuřecí prsa (dušená, grilovaná) se zeleninou. Níže uvádím ukázky vhodných receptů.
Kuře na zelenině s rýží
Suroviny:
Celer
400 g kedluben
2 petržele
1 mrkev
4 kuřecí prsa
Kmín
Šalvěj
Tymián
Pepř
Sůl
Postup přípravy:
Zeleninu si omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Pekáč vymažeme ideálně olivovým olejem (nebo řepkovým) a vložíme do něj nakrájenou zeleninu. Tu pak posolíme, opeříme a pořádně ještě promícháme. Zelenina se peče asi na 180 °C zhruba 30 minut. Mezitím si omyjeme maso, naklepeme ho, osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami. Ochucené maso pak přidáme k zelenině, vše se ještě peče zhruba půl hodiny. Mezitím si uvaříme rýži podle návodu (vložíme do vroucí osolené vody, vaříme a pak scedíme rýži).
Krůtí plátek s bylinkami a s bramborem
Ingredience:
2 krůtí plátky
Bazalka
Tymián
Libeček
Petrželka
Sušená sladká paprika
Olej
Sůl
Pepř
Postup přípravy:
Omyjeme si krůtí maso, nakrájíme a naklepeme ho. Poté ho osolíme, opepříme. Připravíme si bylinkovou směs a do směsi pak naložíme maso (alespoň přes noc) ještě zlehka zakápnuté olivovým olejem (nebo řepkovým). Olej pomůže, aby se bylinky s masem dobře spojily. Krůtí plátky pak opečeme na suché pánvi (ideálně grilovací, která maso méně připéká). K masu se hodí třeba bramborová kaše, ale nesmí být se smetanou, vhodnější je nízkotučné mléko.
Špagety s kuřecím masem
Ingredience:
Kuřecí prsa
2 rajčata
Rajský protlak
50 g strouhaného nízkotučného eidamu
Mletý kmín
Petrželová nať
Špagety
Postup přípravy:
Omyjeme si a očistíme maso, poté ho nakrájíme na kostičky, okořeníme a dusíme na vodě. Připravíme si rajčata, která omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme je najemno. Když maso změkne, přidá se k němu rajčatový protlak a omytá, nakrájená petrželová nať. Omáčka nesmí být příliš vodová. V mezičase si připravíme špagety podle receptu (do vroucí osolené vody vložíme špagety a vařím