Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ZPUSOBUJE MAK ZÁCPU


Zajímáte se o téma ZPUSOBUJE MAK ZÁCPU? Tak právě pro vás je určen tento článek. Mák, drobná černá semínka, kdo by jej neznal. Mák patří mezi zdravé potraviny, neboť v sobě ukrývá velké množství vápníku a mastných kyselin a další látky, jež jsou důležité pro zdravý vývoj člověka a udržení zdraví.


Bílý mák

Bílý mák se používá především v kuchyni, často jako koření nebo dekorace do pečiva a moučníků. Používá se také k zahušťování některých pokrmů, kde se dává přednost jeho světlejší barvě, aby se nezměnil vzhled jídla. V některých balkánských, řeckých a bývalých rakousko-uherských kuchyních se bílý mák používá do cukrovinek.

Bílý mák jako koření a dekorace

Bílý mák je běžnou přísadou do chleba, pečiva a dalších pečiv. Mohou jím být posypány navrch nebo vmíchán do těsta pro bohatší chuť a vizuální atraktivitu.

Zahušťování

Při použití jako zahušťovadlo je bílý mák preferován, protože na rozdíl od tmavého máku výrazně nemění barvu pokrmu.

Kulinářské využití

Používá se v různých pokrmech, zejména v balkánské, řecké a bývalých rakousko-uherských kuchyních, včetně sladké kuchyně a jejich cukrovinek.

Nedá se použít k výrobě opia

Ačkoli pochází ze stejné rostliny (Papaver somniferum) jako mák opiový, odrůdy máku pěstované pro produkci semen obvykle obsahují nízké hladiny opiových alkaloidů.

Zdroj: článek Mák

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Švábová.

Může se jíst mák mletý na dnu .
Děkuji Švábová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mák obsahuje vysoké množství purinů a proto pacienti léčící se se dnou, by měli mák konzumovat jen v malém množství a nebo mohou sníst normální množství, ale ten den již nesmí jíst žádné maso nebo jiné potraviny s vysokým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů

Citalon a možné nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky, může mít i přípravek Citalon nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Pokud pacient zaznamená některý z následujících nežádoucích účinků, ihned se musí obrátit na svého lékaře:

Citalon a jeho vzácné nežádoucí účinky (postihují méně než 1 člověka z 1 000):

  • Při léčbě Citalonem se může vyskytnout neobvyklá tvorba modřin nebo neobvyklé krvácení, včetně zvracení krve nebo krve ve stolici.
  • Při léčbě Citalonem se může vyskytnout pocit únavy, slabosti nebo zmatenosti a pocit, že svaly jsou ztuhlé nebo těžkopádné (nekoordinované). To může být způsobeno nedostatkem sodíku v krvi.

Citalon a jeho velmi vzácné nežádoucí účinky (postihují méně než 1 člověka z 10 000) nebo není dobře známo, kolik lidí je postiženo:

  • Citalon může způsobit návaly (záchvaty či křeče).
  • Citalon může způsobit alergické reakce, například otok víček, otok celého obličeje, otok rtů, otok úst nebo otok jazyka, svědění nebo potíže s dechem nebo polykáním, může jít o alergickou reakci na Citalon.
  • Citalon může způsobit pocit neklidu a pocit, že nemůžete zůstat vsedě či stát na místě, což je stav nazývaný akatisie. Přičemž zvyšováním dávky přípravku Citalon se tyto stavy mohou zhoršit.
  • Citalon může způsobit serotoninový syndrom s těmito příznaky: pocit zmatenosti, pocit neklidu, pocení, třes, rozechvělost, halucinace (zvláštní zrakové či sluchové vjemy), náhlé svalové stahy či zrychlený tlukot srdce.
  • Během léčby citalopramem nebo krátce po ní byly hlášeny případy lidí, u kterých se vyvinuly myšlenky na sebepoškození nebo sebevraždu nebo kteří takové jednání vykazovali.

Nežádoucí vedlejší účinky během léčby Citalonem.

Velmi časté nežádoucí účinky (postihují více než 1 člověka z 10):

  • Citalon velmi často způsobuje nespavost (insomnie) nebo pocit ospalosti.
  • Citalon velmi často způsobuje bušící nebo pádící srdce (palpitace).
  • Citalon velmi často způsobuje pocit nevolnosti (nauzea), sucho v ústech.
  • Citalon velmi často způsobuje bolesti hlavy.
  • Citalon velmi často způsobuje zesílené pocení.
  • Citalon velmi často způsobuje abnormální akomodace oka.
  • Citalon velmi často způsobuje pocit slabosti (asténie).

Časté nežádoucí účinky (postihují méně než 1 člověka z 10):

  • Citalon často způsobuje neklid a nervozitu.
  • Citalon často způsobuje nesoustředěnost, ztrátu paměti, noční můry, živé sny a pocit úzkosti.
  • Při léčbě Citalonem se často dostavuje nedostatek motivace nebo zájmu, pocit zmatenosti a také anorexie.
  • Při léčbě Citalonem se často objevuje migréna, necitlivost nebo mravenčení, což je tak zvaná parestézie.
  • Citalon často způsobuje pocity závratě č

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Citalon, alternativní zbraň na deprese

Příběh

Ve svém příspěvku MÁK A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandra Hurbanova.

Dobry den prajem pani magistra,

som teraz zmetena a rada by som Vas poprosila o dovysvetlenie, ak je to mozne a ak samozrejme budete ochotna a mat cas.
Mak napr. pomlety ako posypka ci ako napln do kolacov sa pri chorobe DNA takmer vsade priam zakazuje ale jeho (asi) hlavna zlozka- olej sa odporuca? Cloveku ako ja- laikovi to nedava zmysel. Lebo aj pri peceni ci vareni buchiet s makom uz mak nekonzumujeme v surovom stave. Mak prejde tepelnym procesom a olej ostava v jedle.
A druha prosba- otazka: aj vy aj nespocetne navody a clanky k tejto chorobe neodporucaju konzumovat ryby, niektore druhy doslova zakazuju.
Ako je teda mozne, ze, cit.: Jedna studie [1] prokázala o 33 % nižší riziko vzplanutí dny u těch, kteří konzumovali mořské plody bohaté na mastné kyseliny nebo rybí tuk.
Mozno by som sa to docitala v tej studii, ale nie som "od fachu" aby som pochopila odborne studie (navyse je to v AJ).
Ja tuto DNU riesim preto, ze manzel mal po 1,5 roku prvu lahku recidivu a tak sa opakovane vzdelavam, co ano co trochu a co vobec pouzivat na varenie pri tejto chorobe. Dnes chcel sulance s makom...a tak som natrafila na vas clanok.
Mame obaja radi ryby aj mak, ale nedovolim si ich castejsie ako raz do mesiaca kupit. A pritom by bolo fajn ich mat 1x tyzdenne...preto potrebujem vediet, ako to vlastne je.

Vopred dakujem ak ma usmernite,

S uctou,
Alexandra Hurbanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Svobodová.

Jsem ráda, že se zajímáte podrobnosti k této problematice. Podívejme se nejdříve na to, které hlavní složky mák obsahuje. 100 gramů makových semínek obsahuje 42 g tuků, 28 g sacharidů a 18 gramů bílkovin. A právě bílkoviny jsou tím, co bude po snědení přeměněno na kyselinu močovou, která zhoršuje dnu. Ve svém článku jsem upřesnila informace týkající se oleje z máku, aby bylo jasné, že samotný makový olej může dnu naopak zhoršit, ale v kombinaci s rybím tukem může být prospěšný.

Zdroj: příběh Mák a puriny

Modrý mák

Modrý, bílý, tmavý, opiový, to je všechno jeden mák setý (Papaver somniferum). V mnoha evropských zemích se modrý mák běžně používá v tradičním pečivu a pokrmech, zejména ve střední a východní Evropě. Je oblíbenou přísadou do koláčů, štrúdlů a dalších pečiv, které se často objevují ve slavnostních nebo oslavných jídlech.

Střední a východní Evropa

Mák je základní součástí potravin v zemích, jako je Česká republika, Polsko, Maďarsko a státy bývalé Jugoslávie (Severní Makedonie, Srbsko, Chorvatsko a Bosna).

Tradiční pokrmy

Používá se v různých tradičních pokrmech, včetně makových závitků (štrudlů), speciálních štědrovečerních dezertů a dalších regionálních specialit.

Německo

Zatímco pěstování máku může v Německu vyžadovat licenci, běžně se konzumuje i makové pečivo, zejména kolem Vánoc.

Právní status

Ve většině střední a východní Evropy je pěstování máku pro konzumaci obecně legální, i když mohou existovat určité předpisy omezující jeho pěstování pouze se souhlasem státu.

Příprava

Mák se často mele a používá do náplní nebo se mísí s mlékem nebo vodou, čímž se vytvoří maková pasta nebo mléko.

Zdroj: článek Mák

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE BYLINKY NA ZÁCPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Samboja.

Jak působí používání skořice na pravidelnou stolici? Staví nebo
nebo podporuje? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice spíše staví stolici, ale nezpůsobuje zácpu. Skořice zlepšuje trávení, tím, že štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou. Skořice dále zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjem, nevolnosti a nadýmání.

Skořice stahuje hladké svalstvo, které nemůžeme normálně ovládat svou vůlí. Z hladké svaloviny je i vnitřní svěrač, který se při konzumaci skořice hůře uvolňuje a tím může být pozdržena stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Skořice bylinky na zácpu

Mák obsah purinů

Mák patří mezi potraviny s vysokým obsahem purinů. 100 g gramů suchých semen máku obsahuje 170 mg purinů. Dna je způsobena vysokými hladinami kyseliny močové, která je zapříčiněna konzumací potravin s vysokým objem purinů, kam patří i mák.

Pokud máte dnu, tak mák byste měli konzumovat omezeně a když už si dáte makové buchty nebo šáteček s makovou náplní, tak v tom dni již nekonzumujte žádné maso ani alkohol, který brzdí vylučování kyseliny močové.

Zdroj: článek Mák a puriny

Příběh

Ve svém příspěvku JAK LÉČIT ZÁCPU ZPUSOBENOU DEPRESÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva Karasová.

Dobrý den,mohli by jste mi poradit čím odstranit zácpu vzniklou vždy při depresi? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Mám maniodepresivní psychózu, která je často doprovázená i zácpou. Léčím ji tak, že užívám Psyllium, což je zdravá vláknina a když mám hodně tuhou stolici, tak večer dávám jednorázově Gutalax nebo Fenolax a navýším denní příjem tekutin na 3 litry vody denně, první pití hned po probuzení na lačno. Dá se to takhle v pohodě zvládnout a chodím pak pravidelně ráno po probuzení na velkou jenom jednou denně.

Zdroj: příběh Jak léčit zácpu zpusobenou depresí

Potraviny proti zácpě

Zdravá strava musí obsahovat i živé nezpracované elementy, například ovoce, zelenina, ořechy, semínka, klíčky. Pro správnou aktivitu střev je nepostradatelná vláknina. Ta je ve velké míře obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách (nejvíce v sóje), celozrnném pečivu a obilninách, ovesných vločkách a pšeničných otrubách. Vlákninu je nutno do organismu přidávat pozvolna a je nutno zvýšit příjem tekutin na šest až osm sklenic vody denně. Pokud začnete jíst více vláknité stravy, mohou se zpočátku objevit určité potíže, jako plynatost, nadýmání, které do dvou až tří týdnů zmizí. Při užívání pšeničných otrub nepřekračujte zpočátku dávku 1 polévková lžíce denně a dostatečně pijte, aby byla stolice měkká.

Projímavé účinky mají švestky. Můžete je konzumovat syrové, vařené, pečené i sušené. Též se doporučuje každý den ke snídani osminka litru švestkové šťávy smíchaná s troškou jablečného moštu. Mezi další projímavé ovoce patří datle a fíky. Slabší projímavý účinek mají meruňky a broskve. Odvar nebo macerát z lněných semínek je vynikajícím lékem pro střeva. Odstraňuje zácpu, normalizuje činnost střevní mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesů. Odvar připravíte pětiminutovým povařením 1 lžíce lněných semínek v půl litru vody. Správnému vyprazdňování pomáhá i salát z okurek s citronem, cibulí a za studena lisovaným olejem. Dejte si pozor na užívání kofeinu. U většiny lidí působí káva jako projímadlo, avšak u někoho může způsobovat naopak zácpu. U některých lidí způsobuje zácpu i konzumace mléka a sýrů. Také mák pomůže proti zácpě – snězte půl hrníčku až hrníček mletého nebo celého máku. Samozřejmě to neřeší příčinu zácpy, ale funguje to jako relativně rychlá pomoc.

Zdroj: článek Rychlá pomoc na zácpu

Příběh

Ve svém příspěvku ČAJ NA JÁTRA OSTROPESTŘEC VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Jak jsem začala pít čaj z ostropestřece začala jsem mít zácpu,je to možné?Užívám léky na snížení tlaku krve,Xados na alergii a Letrox,pár dnů jsem užila Paralen po vytržení zubu.Spíše trpím na průjmy,zácpu nemívám,dost mě to zaskočilo,je to velmi nepříjemné.Děkuji za odpověď,Jitka Haverlandová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Čaj na játra ostropestřec vedlejší účinky

Jak uvolnit zácpu

Vyprazdňování v podřepu bylo běžné tisícovky let a na hemoroidy a podobná onemocnění si nikdo nestěžoval. Jenže pak přišel vynález pohodlných keramických toalet. Úhel mezi trupem a nohama se zvětšil na 90 stupňů a tračník se zakulatil. Právě to je jedna z příčin, proč vykonávání potřeby dnešní generace často připomíná „porod“. Pokud vás vysedávání na toaletě přestalo bavit, dřepněte si. Vyvinete tak menší tlak na pánevní dno, uvolníte tračník a odchod stolice bude příjemnější.

Někdy už může být příliš pozdě na úpravu zažívání přirozenou cestou. Zkuste tedy čípek. Po jeho zavedení uvolníte střevo do patnácti až šedesáti minut. Za okamžité pohodlí to stojí. Jen si na něj nezvykejte a raději následujte sérii výše uvedených doporučení.

Co nejíst při zácpě:

  • nezralé banány – zralé banány mají sytě žlutou barvu a jsou na nich černé tečky. Ostatní banány jsou nezralé (to jen pro vysvětlení). Nezralé banány obsahují více tříslovin a rezistentního škrobu než banány zralé. Proto se nezralé banány podílejí na vzniku zácpy.
  • alkohol – zejména pokud ho konzumujete ve velkém množství, způsobuje dehydrataci a zvyšuje riziko vzniku zácpy. Nicméně jeho účinky se liší člověk od člověka.
  • lepek – lidé s celiakií, neceliakální intolerancí lepku nebo syndromem dráždivého tračníku často po konzumaci potravin s lepkem trpí zácpou.
  • průmyslově zpracované obilniny – průmyslově zpracované obilniny a výrobky z nich, jako jsou bílá rýže, těstoviny nebo chléb, obsahují méně vlákniny než celozrnné potraviny, což zvyšuje riziko zácpy. Na druhou stranu u některých lidí může od zácpy ulevit naopak snížení denního příjmu vlákniny.
  • mléko – u některých jedinců může konzumace mléčných výrobků vyvolat zácpu. Tyto účinky se nejčastěji vyskytují u osob citlivých na bílkoviny obsažené v kravském mléce.
  • červené maso – obsahuje hodně tuků a málo vlákniny, což je kombinace živin, která zvyšuje riziko vzniku zácpy. Pokud navíc jíte velkou porci masa najednou na úkor potravin bohatých na vlákninu, je zde riziko, že si způsobíte zácpu ještě větší.
  • smažená jídla – obsahují málo vlákniny a naopak hodně tuků a soli. To vede ke zpomalení zažívání a zvýšení rizika vzniku zácpy.
  • tomel – kaki obsahuje druh tříslovin (taninů), které zpomalují pohyb střev a trávení, proto mohou způsobit zácpu. Platí to zejména pro trpké (hořké) odrůdy tohoto exotického ovoce.
  • borůvky, černý čaj, bílé pečivo a rýže.

Zdroj: článek Jak urychlit stolici

Poradna

V naší poradně s názvem MATTONI PERLIVÁ NEBO NEPERLIVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Hauserová.

Dobrý den, jsem ráda, že jsem našla Vaše stránky. Potřebovala jsem info o nemoci dna. Jen bych se ráda zeptala, zda u přírodní léčby matonkou je myšlena minerální voda Mattoni. Pokud ano, zda perlivá, či neperlivá. Děkuji za Vaši odpověď. VH

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro nemocné dnou jsou nejlepší dva nápoje, voda a káva. Vše bez cukru. Pokud s chutí pijete perlivou vodu bez přidaných cukrů, vybrala jste si na jedničku s hvězdičkou. V mnoha případech je perlivá voda jen voda. To se týká i přírodní minerální vody Mattoni. Cokoliv podpoří vaši chuť se napít a nemá to cukry, tak je při dně prospěšné.

Výhody perlivé vody:

Cítíte se býti více sytá.
Pití perlivé vody může vést ke krátkodobému, okamžitému zvýšení sytosti nebo plnosti. Některé studie ukazují, že voda sycená oxidem uhličitým vás udrží déle sytou – a může dokonce udržet jídlo v žaludku déle než běžná voda.

Perlivá voda může zmírnit zácpu.
V jedné studii lidé pociťující zácpu po mrtvici zaznamenali výraznou úlevu po dvou týdnech pití perlivé vody. Jiná studie zjistila, že perlivá voda přináší úlevu lidem s poruchami trávení.

Perlivá voda usnadňuje přechod od slazených nápojů.
Pokud se snažíte zbavit závislosti na limonádě, perlivá voda může být vstupenkou, jak oklamat váš mozek ze špatných návyků. Pro zvýraznění chuti perlivé vody můžete dokonce použít bylinky, ovoce nebo okurku.

Nežádoucí účinky perlivé vody
Dokud si vybíráte druhy bez cukru, nemusíte se obávat mnoha rizik. Existuje velmi málo konkrétních výzkumů, které ukazují, že perlivá voda má negativní dopad na zdraví. Je ale potřeba si dát na pár věcí pozor.
Žaludeční problémy:
Pokud jste náchylná k potížím s břichem, můžete zaznamenat dočasné, ale nežádoucí vedlejší účinky perlivé vody:
Říhání.
Nadýmání.
Plynatost.
Bolest břicha.
Pokud zjistíte, že váš žaludek sycení oxidem uhličitým špatně snáší, omezte příjem perlivé vody a zůstaňte u neperlivé vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Mattoni perlivá nebo neperlivá

Mák při kojení

Při kojení přijímejte tu nejpřirozenější potravu, která je snadno stravitelná a minimálně alergenní. Vzhledem k tomu, že mléko patří mezi časté alergeny, je vhodnější konzumovat při kojení právě mák, a to též proto, že obsahuje mnohem více vápníku než mléko, jak již bylo řečeno.

Zdroj: článek Mák

Poradna

V naší poradně s názvem ČAKRY A VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MIlada.

Slyšela jsem, že prý nějaké čakry mají mít vliv na růst a kvalitu vlasů. Chci se zeptat která z čaker působí na vlasy a jaké jsou všechny čakry?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Podle jógínské tradice jsou čakry důležitá místa ovládající tělo i prostor mimo něj. Na těle podle této tradice existuje mnoho čaker různého řádu. Nejdůležitějších je sedm čaker 1. řádu napojených na energetickou dráhu procházející podél páteře.

Kořenová čakra

Název: Muladhara (Múládhára), kořenová čakra
Umístění: V poloviční vzdálenosti mezi řitním otvorem a šourkem, popřípadě na zadní straně děložního hrdla.
Barva: červená, rudá
Vůně: cedr, hřebíček.
Kořenová čakra je spojená se zemí, její energií a s činnostmi, které se zemí souvisí. Může to být zemědělství, ale také např. činnosti nazývané jako konzumní způsob života. Je spojena s prožíváním nejzákladnějších aspektů existence jako je potřeba jíst, pít, být v bezpečí nebo v teple. Zablokovaná kořenová čakra způsobuje, že má člověk málo síly - fyzické, duchovní i duševní.

Sakrální čakra

Název: Swadhisthana (Svadhišthána); sakrální čakra
Umístění: Zadní aspekt leží u dolního konce páteře, přední aspekt nad ohanbím (centrum kříže)
Barva: oranžová
Vůně: ylang-ylang, santal.
Sakrální čakra se též někdy nazývá sexuální čakra. Sakrální čakra má na starosti emoce, mezilidské vztahy, sexuální energii a tvořivé síly. Zablokování v sakrální čakře způsobuje sexuální chladnost a potlačování emocí, ale platí to i opačně, potlačování emocí zablokuje sakrální čakru.

Solar-Plexus čakra

Název: Manipura (Manipúra); solar-plexus čakra
Umístění: Zadní aspekt se nachází na úrovni solar plexu na vnitřní straně páteře, přímo za solar plexem, přední aspekt leží na solar plexu.
Barva: žlutá až zlatožlutá
Vůně: levandule, rozmarýn, bergamot.
Čakra Solar-Plexus je sídlem vůle osobnosti, citových vazeb a mentálních pochodů. Zablokování čakra Solar-Plexus vede k pocitům ztráty odvahy, porážky, ztráty svobodné vůle, vytváření falešných představ a negativních myšlenkových konstrukcí.

Srdeční čakra

Název: Anahata (Anáhata); srdeční čakra
Umístění: Zadní aspekt je na vnitřní straně páteře přímo za středem hrudníku, přední naproti srdci.
Barva: zelená (růžová a zlatá)
Vůně: růžový olej.
Srdeční čakra je čakra lásky a vztahů. Jde jak o vztahy k sobě, tak k druhým lidem, ale i k celému světu. Blokace srdeční čakry způsobuje neschopnost lásku dávat i přijímat.

Krční čakra

Název: Vishuddha (Višúddha); krční čakra; komunikační centrum (čakra)
Umístění: Zadní aspekt leží na spojnici páteře a medully oblongaty, v cervikálním pletenci přímo za krční jamkou, přední se nachází na ohryzku.
Barva: světle modrá (stříbrná, zelenavě modrá)
Vůně: šalvěj, eukalyptus.
Krční čakra má na starosti komunikaci a projevy vůle v životě. Zablokování krční čakry vede k neschopnosti se vyjádřit - vady řeči i prázdné myšlenky a také problémy s vlasy a chlupy.

Čelní čakra

Název: Ajna (Adžňá); čelní čakra
Umístění: Přední aspekt - na čele mezi obočím, zadní naproti na temeni hlavy (třetí oko)
Barva: indigově modrá (žlutá, fialová)
Vůně: máta peprná, jasmín.

Čelní čakra se spojuje s intui

Zdroj: příběh Čakry a vlasy

Mák v těhotenství

Dostatečný přísun máku je důležitý po celý život, zvláště pak ve vývinu, po padesátce a v těhotenství. Nejvíce vápníku přitom neobsahují mléčné výrobky, ale mák. Ten je z hlediska množství vápníku na prvním místě mezi potravinami (obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než mléko). Makové koláče či buchty s mákem se proto doporučují těhotným ženám a lidem trpícím osteoporózou. Již ve 100 gramech mletého máku se nachází doporučená denní dávka vápníku, tedy přibližně 1 200 až 1 400 miligramů.

Zdroj: článek Mák

Příběh

Ve svém příspěvku OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dva dny používám ostropestřec mariánský drcené plody. Na žádné nemoci netrpím. Ale teď jak ho používám tak se cítím docela malátná je možné že je to k tomu??? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Veltruská.

Dobrý den,chci se zeptat,zda ostropestřec způsobuje zácpu.Manžel ho užívá asi 3 dny a ještě nebyl na velké.Je to možné?
Děkuji Veltruská

Zdroj: příběh Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Účinky máku na lidské zdraví

Mák obsahuje vodu, tuk, vlákninu, bílkoviny, sacharidy, železo, zinek, vápník, měď, mangan, hořčík, fosfor, selen, draslík, sodík, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B, C, E, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou.

Mák má několik funkcí: podporuje obranyschopnost; pomáhá při prevenci chřipky, nachlazení, rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění a při osteoporóze; eliminuje migrénu; normalizuje hladinu cukru v krvi; podporuje vyprazdňování; obnovuje střevní mikroflóru; čistí tlusté střevo; odkyseluje organismus; povzbuzuje a uklidňuje celé tělo; zkvalitňuje spánek; dodává tělu dobrý tuk; snižuje vysoký cholesterol; podporuje pevnost kostní tkáně; podporuje krvetvorbu; zklidňuje nervový systém; při vnějším použití léčí kožní onemocnění (ekzémy, vyrážky, lupénku); zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů.

Zdroj: článek Mák

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co obsahuje nejvic kalcia

Mák a Warfarin

Pacienti užívající lék Warfarin dostávají mnohdy mylné informace o tom, jak by měli například upravit své stravování. Dávno již neplatí, že by se měli zcela vyvarovat příjmu zeleniny kvůli obsahu vitaminu K, jehož efekt Warfarin blokuje. Důležité je, aby příjem daného vitaminu v dietě byl vyrovnaný. Účinky léku je potřeba pravidelně monitorovat pomocí Quickova testu, jehož výsledek je udáván jako INR (mezinárodní normalizovaný poměr). INR zdravých osob se pohybuje okolo hodnoty 1,0. Projevem zpomalení srážení krve je stoupající INR (při INR 2,0 se plazma sráží přibližně 2x pomaleji než u neléčeného jedince). INR je podle choroby pacienta lékařem nastaveno většinou na 2,0–3,5.

Kromě normálního fungování procesu krevního srážení se vitamin K účastní i tvorby kostní hmoty. Jako doporučený denní příjem pro dospělé se udává rozmezí 70–80 µg. Obsah vitaminu K v dietě by pak neměl překročit 250 µg denně. Příjem vitaminu K vyšší než 300 µg denně již vyžaduje přísnou kontrolu a měl by být shodný každý den, respektive každé 2–3 dny (vzhledem k delšímu poločasu účinné látky může být vyšší příjem vitaminu K jeden den napraven jeho nižším příjmem den následující). Příjem vitaminu K vyšší než 750 µg denně je již nebezpečný a velmi pravděpodobně povede k výraznému rozkolísání INR.

Problémem je, že se obsah vitaminu K v různých druzích zeleniny liší v závislosti na zralosti, způsobu a místě pěstování nebo ročním období. U hovězího a drůbežího masa jeho obsah například záleží na tom, čím byla zvířata krmena. Při krmení zelenou stravou je obsah vitaminu K v mase vyšší. Stejně tak je různá jeho dostupnost z různých zdrojů v závislosti na formě, ve které se vitamin K vyskytuje (například 100 µg vitaminu K v syntetické formě odpovídá 300 µg vitaminu K z brokolice). Velmi kolísavý je obsah vitaminu K v kysaném zelí nebo jiné kvašené zelenině. Těm je tedy vhodnější se při užívání léku Warfarin skutečně zcela vyhnout. Stejně tak je nezbytné vyvarovat se nadměrné konzumace alkoholu. Povolen je maximálně 1 alkoholický nápoj (0,5 l piva, 0,2 dl vína, 0,5 dl destilátu) denně.

V jedné lžíci máku je 0,0 mcg vitaminu K. Tudíž u léku Warfarin není kontraindikovaný.

Mák se stal neodmyslitelnou součástí jídelníčku a hraje důležitou roli i při různých lidových zvycích jako symbol bohatství a hojnosti. Obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu linolovou a vitamin E. Je bohatý na železo, hořčík a především na vápník, toho obsahuje mnohem více než mléko či mléčné výrobky. Je zajímavý i jako prevence proti osteoporóze. Má zklidňující účinky a příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, působí proti anémii a stresu.

Zdroj: článek Mák a užívání Warfarinu

Olej z máku a dna

Dna je forma artritidy, která je způsobena příliš velkým množstvím kyseliny močové v krvi. To může být způsobeno nadprodukcí kyseliny močové (typicky z farmaceutického použití) nebo nedostatečným metabolismem kyseliny močové v těle. Existuje mnoho doplňků pro dnu, které mohou pomoci snížit příznaky a zlepšit základní příčiny dny. Některé z nejlepších doplňků pro dnu zahrnují hořčík, zinek, esenciální mastné kyseliny a vitamín C.

Mák rovněž obsahuje esenciální mastné kyseliny, doslova je nabytý esenciální mastnou kyselinou omega-6, která je nezbytná pro lidské zdraví a tělo si ji neumí vyrobit. Musíte ji přijmout v potravě. Spolu s omega-3 mastnými kyselinami hrají omega-6 mastné kyseliny zásadní roli ve funkci mozku a normálním růstu a vývoji. Jako druh polynenasycených mastných kyselin (PUFA) omega-6 pomáhají stimulovat růst kůže a vlasů, udržovat zdraví kostí, regulovat metabolismus a udržovat reprodukční systém.

Zdravá strava obsahuje vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat zánět a některé omega-6 mastné kyseliny mají tendenci zánět naopak podporovat. Zvýšený příjem omega-6 mastných kyselin může hrát roli ve zhoršení zánětlivých onemocnění. Typická česká strava obsahuje 14 až 25krát více omega-6 mastných kyselin než omega-3 mastných kyselin.

Mák obsahuje zejména mastné kyseliny omega-6. Jedna lžička makových semen obsahuje 2,49 gramů omega-6 ale jen 0,02 gramu omega-3. Podle této studie [1] bylo prokázáno, že vysoký poměr omega-6 : omega-3 zvyšuje riziko návratu dny. Naopak potraviny s převahou omega-3 vede ke snížení rizika následných dnavých záchvatů. Neutrální poměr omega-3 : omega-6 nemá na průběh dny žádný vliv.

Pokud trpíte dnou a rozhodnete se využít přírodní esenciální mastné kyseliny z makového oleje, tak vždy pamatujte na to, že musíte současně zkonzumovat dvojnásobné množství omega-3 buď nejlépe ve formě rybího tuku (jedna lžička makového oleje / dvě lžičky rybího tuku). Jinak si můžete pěkně rozbouřit svojí dnu.

Zdroj: článek Mák a puriny

Příběh

Ve svém příspěvku CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JITKA.

Mám osteroporozu a RA užívám Caltrate a slyšela jsem, že na osteroporozu nemá zádný účinek, pouze se můžou udělat v ledvinách kameny. Sleduji to i na výsledcích denziometrie, že se nelepším, ba naopak horším. Jím ze stravy všechno co obsahuje vápník - jako mak, olej makový,sezam.semínka, mumio,kombu,goji. Na klouby si kupuji různé - jako Geladrink, Colafit, v současné době užívám od Priessnitz - kloubní výživu forte.Proto prosím jestli je nějaký dobrý potravinový doplněk na osteroporozu.
Za odpověd a radu mnohokrát děkuji.
Jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.

Doporučuji Vám objednat si se mnou osobní besedu autorského čtení s výkladem na téma krása a zdraví, v Praze.

Zdroj: příběh Caltrate vedlejší účinky

Bylinky na zácpu

Babské rady, jak urychlit stolici a jak na zácpu, nabízejí neobvyklou léčivku, strom s názvem krušina olšová (Frangula alnus). Z tohoto stromu je na zácpu účinná jeho kůra. Krušina sice roste běžně u nás, ale léčivou kůru z krušiny je lepší koupit v lékárně. Kůra z krušiny má totiž léčivé účinky jen po dlouhodobém skladování v délce jeden rok anebo po suchém zahřátí kůry na sto stupňů po dobu jedné hodiny. Celá rostlina krušiny je ve větším množství jedovatá, především její plody. Proto je potřeba dbát na přesné dávkování a krušinu používat jen krátkodobě! Kůra z krušiny se dá proti zácpě použít samostatně anebo i jako součást čajové směsi.

Chronická zácpa recept na čaj

Smícháme 5 dílů kůry z krušiny, 3 díly nati zlatobýlu, 2 díly nati lnice, 2 díly květu černého bezu a 2 díly plodu fenyklu. Jednu lžíci této směsi rozmícháme v 1 litru studené vody a necháme přes noc stát. Ráno to pak přivedeme k varu a necháme pod pokličkou pomalou vychladnout. Přecedíme a pijeme nalačno dvakrát denně (ráno a večer) polovinu hrnku. Tuto léčivou kůru provozujeme po dobu několik dní.

Zdroj: článek Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Maku 2 lžičky- tím jste měl na mysli “mák”?
Pokud ano, tak mletý? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Asi měl na mysli macu. Maca peruánská, je peruánský kořen známý jako prostředek pro zvýšení výkonnosti, výdrže, síly a libida. Tady je vidět její cena: https://www.prozdravi.cz/bi…

Zdroj: příběh Caltrate vedlejší účinky

Černý bez na zácpu

Květ černého bezu dobře uvolňuje zácpu. Na zácpu se pije čaj ze suchých květů černého bezu.

Zdroj: článek Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana chrzova.

dobry den mam prozbu zda mohu pri dne jist take mak dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mák patří mezi potraviny s vyšším obsahem purinů, takže by se při dně měl konzumovat v malém množství. Jednoduše, když si dáte něco makového, tak ten den omezte množství zkonzumovaného masa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nemoc dna

Babské rady na zácpu

Už naše babičky říkaly: „S přírodou nebojujte!“ Ano, neměli bychom bojovat s přírodou. Tudíž není dobré se do vyměšování nutit (násilím tlačit není správné), ale také ho nesmíme zadržovat.

Fíky

Fíky jsou zásobárnou vlákniny, která dokáže rozhýbat líná střeva. Jak je použít? Namočte 2–3 fíky do vody na několik hodin. Večer si dopřejte jednu polévkovou lžíci výluhu spolu s medem.

Jogurt

Kvalitní bílý jogurt s obsahem „přátelských“ mléčných bakterií je také dobrým pomocníkem. Dejte si ho na snídani a pak snězte další jeden nebo dva během dne. Vhodný je i kefír.

Kompot

Dle našich babiček pomůže i konzumace rybízového či švestkového kompotu.

Lněný olej

Lněný olej získaný lisováním za studena ze semínek lnu, seženete nejen ve specializovaných obchodech, ale například i v supermarketech. Denně si dopřejte 1 polévkovou lžíci smíchanou s pomerančovou šťávou. Pokud nepomůže, zkuste to za několik hodin zase.

Pampeliška

Pampeliška vám nemusí pomoci okamžitě, protože patří k „jemnějším“ prostředkům proti zácpě. Pijte 3x denně šálek pampeliškového čaje. Na jeden šálek použijte 1–2 čajové lžičky sušených listů, zalijte vodou, nechte 10 minut louhovat a vypijte.

Šaratice

Tato speciální minerální voda má prokazatelné projímavé účinky, takže Šaratice na zácpu je dobrá a hlavně naprosto nenávyková volba, avšak nemusí pomoci vždy (spíše v lehčích případech).

Špenát

Pomůže syrový i vařený. V případě problémů se zácpou umixujte půl šálku listů špenátu se stejným množstvím vody. Přidat můžete i lněná, chia nebo bazalková semínka.

Švestky

Pokud máte k dispozici čerstvé, tak si z nich udělejte šťávu. V případě, že ne, sáhněte po sušených. Ty namočte do vody a snězte. Ideální bude, pokud tak učiníte večer, účinek se dostaví až za několik hodin.

Třtinová melasa

Je vedlejším produktem při výrobě třtinového cukru, je nabitá živinami, a dokonce vám pomůže i při zácpě. Navíc je chutná a můžete ji klidně používat jako zdravou náhradu rafinovaného cukru. Jak na to? Dopřejte si 1–2 čajové lžičky melasy denně. Melasa má specifickou chuť, a pokud vám nechutná, dejte ji do vody s citronem a vypijte.

Zaječice (Zaječická hořká)

Je minerální voda z Českého středohoří s projímavými účinky, která nedráždí zažívací trakt a působí protizánětlivě. Nelze než doporučit!

Zdroj: článek Rychlá pomoc na zácpu

Co zaručeně pomůže na zácpu

Jak uvolnit zácpu? První, co byste měli udělat v případě zácpy, je, pořádně se napít a dodržovat pravidelný pitný režim. Vsadit můžete na pití bylinných čajů, které podporují činnost střev. Velmi rychlou pomoc při zácpě představují léky, a to projímadla. Ještě účinnější může být speciální glycerinový čípek. Domácí léčba zácpy spočívá v konzumaci mastných potravin nebo ovoce. Velmi dobře zabírají jablka. Dejte si ale pozor. Pokud se zácpa vrací, měl by o tom vědět váš lékař. Ten by měl provést vyšetření, která odhalí, případně vyvrátí onemocnění trávicího traktu. Lékaře byste měli navštívit, když zácpa trvá déle než tři dny.

Zdroj: článek Rychlá pomoc na zácpu

Babské rady na zácpu

Šaratica: tato speciální minerální voda má prokazatelné projímavé účinky, takže je to na zácpu určitě dobrá a hlavně naprosto nenávyková volba, avšak nemusí pomoci vždy (spíše v lehčích případech).

Zaječická hořká (Zaječice): minerální voda z Českého středohoří s projímavými účinky, která nedráždí zažívací trakt a působí protizánětlivě.

Konzumace kompotů: dle našich babiček pomůže i konzumace rybízového či švestkového kompotu.

Špenát: pomůže syrový i vařený. V případě problémů se zácpou umixujte půl šálku listů špenátu se stejným množstvím vody. Přidat můžete i lněné, chia nebo bazalkové semínko.

Jogurt: kvalitní bílý jogurt s obsahem „přátelských“ mléčných bakterií je také dobrým pomocníkem. Dejte si ho na snídani a pak snězte další jeden nebo dva během dne. Vhodný je i kefír.

Pampeliška: pampeliška vám nemusí pomoci okamžitě, protože patří k „jemnějším“ prostředkům proti zácpě. Zkuste vypít 3x denně šálek pampeliškového čaje. Na jeden šálek použijte 1–2 čajové lžičky sušených listů, zalijte vodou, nechte 10 minut louhovat a vypijte.

Švestky: sušené švestky jsou údajně vynikajícím prostředkem na zácpu.

Zdroj: článek Jak urychlit stolici

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


doplatek na detralex
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
šetrné odbarvení vlasů
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.