Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZPŮSOBY PŘÍZNAKŮ ROZTROUŠENÉ SKLERÓZY

OBSAH

Časté a méně časté příznaky roztroušené sklerózy

Mezi nejčastější příznaky roztroušené sklerózy patří:

  • brnění;
  • ztuhlost;
  • ztráta rovnováhy;
  • slabost v jedné nebo více končetinách;
  • rozmazané nebo dvojité vidění.

Méně časté příznaky roztroušené sklerózy mohou zahrnovat:

  • nezřetelnou řeč;
  • náhlý nástup paralýzy;
  • nedostatek koordinace;
  • kognitivní problémy.

Roztroušená skleróza se vyvíjí a s postupem nemoci se mohou objevovat další příznaky jako svalové křeče, citlivost na teplo, únava, změny v myšlení a vnímání, sexuální poruchy.

Únava

Únava patří mezi častý příznak roztroušené sklerózy. Únava se obvykle objevuje v polovině odpoledne a může vyvolávat zvýšenou svalovou slabost, duševní únavu, ospalost. Fyzické vyčerpání není adekvátní k množství provedené práce. Mnoho pacientů s roztroušenou sklerózou si stěžuje na extrémní únavu i po vydatném nočním spánku.

Tepelná citlivost

Tepelná citlivost se vyskytuje u většiny lidí s roztroušenou sklerózou. Jedná se o zhoršení příznaků při vystavení organismu větší teplotě, například horká koupel, sauna.

Spasticita

Svalové křeče jsou běžným a často vysilujícím příznakem roztroušené sklerózy. Spasticita obvykle postihuje svaly na nohou a pažích, může mít vliv na schopnost volného pohybu svalů.

Závratě

Mnozí lidé s roztroušenou sklerózou si často stěžují na pocit nerovnováhy a závratí. Občas může dojít ke stavu, kdy se cítí jako na kolotoči, protože se jim točí svět, tento problém se nazývá vertigo. Tyto příznaky jsou způsobeny poškozením komplexních nervových drah, které koordinují vidění a další vstupy do mozku potřebné k udržení rovnováhy.

Problematika myšlení

Problémy s myšlením se objevují asi u poloviny lidí s roztroušenou sklerózou. Jde o zpomalení myšlení, snížení koncentrace nebo zhoršení paměti. Těmito symptomy trpí přibližně 10 % lidí. Tato porucha výrazně narušuje schopnost vykonávání každodenních životních povinností.

Problematika zraku

Zrakové problémy jsou u lidí s roztroušenou sklerózou relativně časté. Nezřídka dochází k zánětu očního nervu, což pak může mít za následek rozmazané vidění, šedý zákal nebo slepotu jednoho oka. Tyto potíže se objevují asi u 55 % lidí s roztroušenou sklerózou.

Abnormální pocity

Mnoho lidí s roztroušenou sklerózou trpí abnormálními pocity – brněním, znecitlivěním, svěděním, pálením, bodáním nebo trhavou bolestí. Většina těchto příznaků není životu nebezpečná nebo vysilující. Tyto příznaky mohou být kontrolovány nebo léčeny.

Problematika s řečí a polykáním

Lidé s roztroušenou sklerózou mají často problém s polykáním. V mnoha případech je spojen i s poruchami řeči. Tyto poruchy jsou způsobené poškozenými nervy, které normálně podporují plnění těchto úkolů.

Otřesy

Mezi časté příznaky roztroušené sklerózy patří právě třesy, které mohou být vysilující a špatně se léčí.

Problematika chůze

Problémy s chůzí patří mezi nejčastější příznaky roztroušené sklerózy. Jsou způsobeny svalovou slabostí nebo spasticitou, ale i potížemi s rovnováhou nebo necitlivostí v nohách.

Jako další symptom můžeme zmínit problémy s dýcháním.

Zdroj: Roztroušená skleróza

Diskuze

V diskuzi TYPY PŘÍZNAKŮ ROZTROUŠENÉ SKLERÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Piechulová.

Dobrý den,
již 10 let mám roztroušenou sklerózu - neustále brnění horních a dolních končetin, v poslední době mám bolesti kloubů a svalů. Mám dotaz, může to být k mé nemoci, vyšetření na artrózu a revma bylo negativní. Děkuji Piechulová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, já mám podobné bolesti kloubů a svalů, šlach už dva měsíce. Naprosto mne to vyřadilo z jakýchkoli fyzických činností. Bolesti nastali v den zavedení léku Gilenya.
Mé bolesti prý nesouvisí s nasazením léku. Všechny krevní testi v relativním pořádku. Nezaznamenána žádná infekce z krve. Mám pocit, že nikdo z lékařů neví co s tím a tak si mne přehazují jak horkou bramboru. Bez úspěchu odstraněni mých bolestí nebo jejich zmírnění. Prý mám jen vydržet. Ale jak dlouho se dá žít s tak krutými bolestmi a přitom vést běžný život ( domácnost, děti, osobní život, práce atd).
Je to zoufalý a hnusný.
H.H.

Zdroj: diskuze Typy příznaků roztroušené sklerózy

Příznaky systémové sklerózy

Raynaudův syndrom je považován za jeden z prvotních příznaků systémové sklerózy, i když ne vždy k němu musí dojít. Raynaudova choroba je charakterizována dočasnými změnami na kůži, zejména při vystavení nízkým teplotám nebo stresu. Mohou se objevit změny kůže, zejména bledost, zmodrání a následně zarudnutí. V závislosti na typu systémové sklerózy se mohou symptomy lišit:

  • Ohraničená (limitovaná) kožní systémová skleróza se vyznačuje zesílenými skvrnami na kůži, předloktí, obličeji a nohou. Může dojít ke zduření a tvrdosti prsů, ale i k tvorbě vředů na konečcích prstů. Častým příznakem je pálení žáhy a obtížnost při polykání.
  • Difúzní (rozptýlená) kožní systémová skleróza má i jiné příznaky než jen kožní. Častým příznakem je únava, snížení váhy, bolest svalů, kyselost v žaludku, postiženy jsou i jiné orgány těla. Mezi další příznaky patří zvýšený krevní tlak, fibróza plic s plicní hypertenzí, snížená aktivita štítné žlázy, rozmazané vidění, dušnost a křeče.

Zdroj: Systémová skleróza

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTROUŠENÁ SKLEROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Fous.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat a vědět co to znamená. Moje přítelkyně má 8 let RS. včas se ta nemoc podchytila,léčí se. A proto bych chtěl vědět že ze začátku ušla bez problémů 4km dnes po 8 letech neujde 200m. Po chvilce chůze jí vynechá pravá noha ( přestane fungovat) po chvilce odpočinku může zase jít. Nemyslíte si že by mohlo jít o něco jiného co s RS. nesouvisí. Jestli nemá třeba navštívit neurologa. Díky za odpověd A. Fous

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vynechání funkčnosti dolní končetiny při chůzi nejspíše souvisí s rozvojem roztroušené sklerózy. Určitě by bylo vhodné stav konzultovat s neurologem. Roztroušenou sklerózou zatím neumíme vyléčit, ale jen dokážeme zpomalit její devastační účinky. Proto neodkládejte návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza

Hořko v ústech po ránu

Hořkost v ústech po ránu nelze jednoznačně přisoudit tomu kterému onemocnění. Někdy je způsobena potravinami, nejrůznějšími léky a dost často také stresem či nemocí. I rozvoj různých onemocnění, například roztroušené sklerózy, může souviset s hořkostí v ústech. Vhodné je doplnit minerály a vitamíny a zbavit se stresu. U lékaře můžete požádat o celkovou prohlídku s krevními testy.

Zdroj: Hořko v ústech

Léčba systémové sklerózy

Systémová skleróza se nedá vyléčit, proto se léčebný režim zaměřuje na potlačení příznaků, zastavení progrese onemocnění, odhalování a léčení komplikací a omezení postižení. Zde jsou některé z přírodních možností léčby:

  • Lokální aplikace hydratačních krémů nebo gelů s obsahem Aloe vera. Aplikování těchto produktů s pravidelným uvolňovacím cvičením může pomoci předejít kožním příznakům nebo omezit již vytvořené.
  • Omezení nadměrné konzumace jídla, doporučuje se dostatečný příjem tekutin a tvorba kvalitního jídelníčku. Obojí vám pomůže také s efektivní péčí o srdce.
  • Existuje celá řada přírodních prostředků pro domácí ošetření řízené hypertenze, hypotyreózy a rychlé léčby infekcí.

Domácí opravné prostředky a přírodní léky jsou velmi prospěšné, ale pokud dojde ke zhoršení příznaků, je nutná konzultace s lékařem.

Zdroj: Systémová skleróza

Diskuze

V diskuzi TYPY PŘÍZNAKŮ ROZTROUŠENÉ SKLERÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den, já mám podobné bolesti kloubů a svalů, šlach už dva měsíce. Naprosto mne to vyřadilo z jakýchkoli fyzických činností. Bolesti nastali v den zavedení léku Gilenya.
Mé bolesti prý nesouvisí s nasazením léku. Všechny krevní testi v relativním pořádku. Nezaznamenána žádná infekce z krve. Mám pocit, že nikdo z lékařů neví co s tím a tak si mne přehazují jak horkou bramboru. Bez úspěchu odstraněni mých bolestí nebo jejich zmírnění. Prý mám jen vydržet. Ale jak dlouho se dá žít s tak krutými bolestmi a přitom vést běžný život ( domácnost, děti, osobní život, práce atd).
Je to zoufalý a hnusný.
H.H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila fischer.

RS u mě diagnostikovali v roce 2000.Užívala jsem Interferon,po pěti letech jsem přešla na Thysabri.V lednu 2015 mi byla nabídnuta Gilenya.Nezačala jsem ji užívat a rok jsem bez léků na RS.Problém byl v tom,že už jsem brala celkem 30 léků denně a nemohla jsem už dál.Rozhodně nejsem zdravotně horší,než předtím.Nemám křeče,které jsem měla předtím,bolesti také ne.Špatně chodím,pouze s chodítkem nebo na vozíku,ale to jsem měla i před rokem 2015.Chci se znovu postavit na nohy a uvažuji o Gilenyii,zda mi může pomoct.Ale když čtu vedlejší příznaky,mám strach.

Zdroj: diskuze Typy příznaků roztroušené sklerózy

Příčiny systémové sklerózy

Systémová skleróza je považována za autoimunitní onemocnění. V důsledku této nemoci dochází k poškození buněk imunitního systému, které tak nemohou bojovat s viry či bakteriemi. Během tohoto stavu dochází k napadání pojivových tkání buněk. Bohužel existuje jen málo informací o tom, co tento problém způsobuje, ale jsou určeny některé faktory, které jsou považovány za prvotní spouštěče těchto autoimunitních reakcí, například:

  • cytomegalovirusová infekce;
  • genetická tendence;
  • působení chemických látek, jako jsou vinylchloridy, oxid křemičitý nebo deriváty benzenu.

Systémová skleróza postihuje asi dva ze 100 tisíc lidí. Ženy trpí čtyřnásobně vyšší tendencí k rozvoji systémové sklerózy ve srovnání s mužskými protějšky. Nejčastěji je postižena věková skupina od 25 do 55 let, velmi vzácně se objevuje u dětí.

Zdroj: Systémová skleróza

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan pešta.

DOBRY DEN MAM SKVRNY NA OBLIČEJI VEDLE OČI A NEVIM JAK SE TOHO ZBAVIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zajděte na kožní. Tam Vám skvrny vyšetří a řeknou Vám co je to za typ kožního projevu. Podle toho Vám také doporučí možné způsoby odstranění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SKVRNY NA OBLIČEJI

Vysoká hladina železa v těle

Železo vytváří v těle velmi škodlivé radikály, které mohou přispívat k rozvoji Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby a roztroušené sklerózy. Z těchto důvodů je potřeba varovat před zastaralým postupem spočívajícím v tom, že jsou lidem s nedostatkem železa podávány doplňky s vysokým obsahem železa, a to více než 30 mg, bez doplňkových živin, které tělu umožňují železo uložit a využít. Nadměrné železo tak pouze cirkuluje v organismu a způsobuje nemoci. Většina degenerativních onemocnění včetně tří výše jmenovaných je zčásti způsobena hydroxylovými radikály vytvořenými nevázaným nebo špatně vázaným železem v těle.

Doporučuje se tedy konzumovat jídla a potraviny, které navazují železo (chelátory) a udržují jej ve vazbě až do té doby, než bude využito procesy zpracování železa, například při tvorbě červených krvinek. Potraviny, které obsahují vysoké množství těchto chelátorů, jsou fialově pigmentované druhy ovoce a zeleniny, jako jsou borůvky, ostružiny, černý rybíz, červené (fialové) zelí a červená řepa.

Zdroj: Potraviny s nízkým obsahem železa

Poradna

V naší poradně s názvem ZINKOVÁ MAST RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Tady je recept na výrobu zinkové masti. Jsou zde pospány i možné způsoby, jak se dá zinková mast použít. www.zdravi-lecba.cz/…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinková mast recept

Baklofen

Baclofen je lék, který bývá předepisován u některých neurologických onemocnění. Léková skupina se označuje jako myorelaxancia. Účinnou složkou preparátu je stejnojmenná sloučenina baklofen (baclofenum). Baclofen působí na centrální nervový systém a pomáhá uvolňovat stahy a napětí kosterního svalstva. Odborně se tento efekt označuje jako myorelaxační. Baclofen má hlavní využití v neurologii při dlouhodobé léčbě příznaků celé řady onemocnění, u kterých se objevuje nadměrná svalová ztuhlost a zvýšené napětí svalů. Může se jednat například o stavy po mozkových příhodách, některé formy roztroušené sklerózy, onemocnění míchy a další.

Baclofen je vyráběn v podobě tobolek o síle 10 a 25 miligramů. O indikaci a přesném dávkování musí rozhodnout lékař, bez jeho vědomí by neměl být lék vůbec užíván. Podrobné informace obsahuje příbalový leták. Běžná úvodní dávka pro dospělého člověka je 5 miligramů přípravku 3x denně a tato dávka se pomalu zvyšuje až na průměrnou denní dávku 60 miligramů. Ze zkušenosti vyplývá, že nasazení příliš vysoké dávky hned na začátku léčby výrazně zvyšuje riziko nežádoucích účinků.

Baclofen může ovlivnit centrální nervový systém, což se projeví celkovou únavou, ospalostí, bolestmi hlavy a snížením pozornosti. Nadměrné uvolnění svaloviny trávicího traktu může zpomalit průchod tráveniny a vyvolat nechutenství, nevolnost a zácpu. U některých uživatelů se objevilo nadměrné pocení, příliš silný pokles krevního tlaku a brnění končetin. Relativně vzácně byly po užití léku popisovány i alergické reakce.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽE NEMOC ZPŮSOBY PŘENOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana trefilová.

Dobrý den, jak je prosím růže nakažlivá-jaká jsou rizika styku pro těhotné v posledním trimestru s osobou s růží ,která má po 10 denním léčení antibiotiky?
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V této fazi léčby je riziko přenosu stále velké, takže nedotýkejte se rány a ani příliš postiženého a nepodávejte si ruce. Na osušení rukou vždy použijte vlastní ručník po celou dobu návštěvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růže nemoc způsoby přenosu

Jiné způsoby příjmu mléka

Existují různé způsoby, jak odhadnout množství příjmu mléka ve vztahu k hmotnosti dítěte a jeho věku. Výzkumy ukázaly, že se tyto metody zbytečně přeceňují, neboť příjem mateřského mléka je konstantní po prvním měsíci a nebylo zaznamenáno žádné extrémní zvýšení potřebného množství souvisejícího s věkem nebo hmotností.

Zdroj: Kolik mléka potřebuje kojenec

Tolperison

Mydocalm [mydokalm] je lék, který bývá předepisován při nadměrném napětí kosterních svalů. Účinnou složkou preparátu je sloučenina tolperison. Tolperison snižuje napětí kosterní svaloviny (má centrálně myorelaxační účinek) a navíc lehce rozšiřuje cévy, což zlepšuje prokrvení tkání.

Recenze uvádějí, že se Mydocalm používá u stavů, kdy je potřeba uvolnit kosterní svaly, ve většině případů na bolest zad. Poměrně oblíbený je tento lék u neurologů, kteří ho předepisují například lidem s nadměrným a bolestivým napětím svalstva po mozkových příhodách a u těžších forem roztroušené sklerózy. Uvolnění svalů působí úlevu a přispívá k usnadnění rehabilitace. Mydocalm má efekt i při bolestech zad způsobených nadměrnými stahy páteřních svalů (typicky bolest krční páteře). Pozitivní efekt Mydocalmu na cévy se využívá v léčbě takových stavů, jako je postižení drobných cév při cukrovce, u Raynaudovy nemoci a podobně.

Jak dlouho lze Mydocalm užívat?

Mydocalm by měl být užíván tak dlouho, jak je předepisován lékařem. Obvyklá doba léčby je v délce týdnů. Vyrábí se ve formě tablet a běžná dávka pro dospělého člověka je 3x denně 200 mg.

Mydocalm může vyvolat zhoršení pozornosti a bdělosti, nepříjemné sucho v ústech, zácpu, alergické reakce (svědění kůže, kopřivka) a svalovou slabost. Velmi nebezpečný může být Mydocalm pro pacienty trpící myasthenií gravis.

Tento lék nelze zakoupit online na českém trhu, není volně prodejný, je vázán na předpis.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jane.

Já mám opačný problém, dělají se mi pogmentové skvrnky až moc, teď mi je krém od skincodu pobělil ale ještě čekám až zmizí úplně.

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Tizadinin

Sirdalud je lék, který bývá dle zkušenosti předepisován při nadměrném napětí kosterních svalů. Účinnou složkou preparátu je sloučenina tizanidini hydrochloridum. Wikipedia neuvádí potřebné informace o tomto léku.

Tizanidin působí na centrální nervový systém a snižuje napětí kosterní svaloviny, což se označuje jako centrálně myorelaxační účinek.

Sirdalud se používá u stavů, kdy je potřeba uvolnit kosterní svaly. Běžnou indikací jsou bolesti zad způsobené nadměrnými stahy páteřních svalů, typicky jde o bolesti krční páteře. Poměrně oblíbený je tento lék u neurologů, kteří ho předepisují například lidem s nadměrným a bolestivým napětím svalstva po mozkových příhodách a u těžších forem roztroušené sklerózy. Uvolnění svalů působí úlevu a přispívá k usnadnění rehabilitace.

Sirdalud by měl být užíván pouze dle doporučení předepisujícího lékaře. Vyrábí se ve formě tablet o síle 2 a 4 miligramy a běžná dávka pro dospělého člověka jsou 1–3 tablety denně. Celková počáteční denní dávka by neměla překročit 6 miligramů.

Sirdalud může vyvolat zhoršení pozornosti a bdělosti, nepříjemné sucho v ústech, zácpu, alergické reakce (svědění kůže, kopřivka) a svalovou slabost. Při užívání Sirdaludu může dojít ke zvýšení jaterních testů a vzácně i k selhání jater. Velmi nebezpečný může být Sirdalud pro pacienty trpící myasthenií gravis (autoimunitní onemocnění postihující nervosvalový přenos). Preparát by v žádném případě neměl být kombinován s alkoholem.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Diskuze

V diskuzi ZÁVRAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, Už 2 měsíce mám potíže: motání hlavy (ne že by se mnou něco točilo, ale spíš jako by mě něco unášelo, houpalo se se mnou, pocit opilosti), tupá bolest krční a hrudní páteře. Byla jsem na CT hlavy - nic, neurologii- nic, odběrech krve a testech na boreliozu- nic. Ležela jsem 14 dní na rehabilitaci, kde mi odblokovali krční páteř, cvičili se mnou, ale obtíže neustupují. Fyzioterapeutka mi říkala, ze mám nejenom zablokovanou páteř, ale i žebra, svaly zatuhlé, nejvíce v oblasti AO spojení. Po propuštění jsem byla odeslaná zpět na neurologii, kde mi objednali magnetickou rezonanci hlavy a krční páteře k vyloučení roztroušené sklerózy a jiných onemocnění. Ale výsledky se dozvím až 14.12.Mám hrozný strach, jestli to není něco jiného než páteř...Nyní jsem doma, potíže přetrvávají a některé se přidaly - když si jdu lehnout, tak mi škube ve svalech, lehce trhnu nohou, rukou, hlavou někdy. Dále se přidala bolest kříže, kostrče, kyčlí....Tyto dlouhé obtíže mi už negativně působí na psychiku, nic ne mi nechce, na nic nemám náladu, brečím někdy, nikam se mi nechce(protože se bojím, že se mi zamotá hlava). V zimě jsem teda měla drobnější autonehodu, při které jsem prudce trhla hlavou. U lékaře jsem nebyla, protože potíže jsem měla minimální. Mohla bych vás požádat o Váš názor? Už jsem vážně bezradná. Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromir.

Dobry den,
1-Zkusil bych zajit na orl,
2-cinsky lekar (paty element) v Praze ve vrsovicich,

Zdroj: diskuze Závrať

Řebříček obecný

Často je tato bylina označována jako žebříček. V čínské medicíně je považován za štěstí. V Americe je řebříček používán jako analgetikum při bolesti hlavy z nachlazení. Američtí indiáni žvýkají řebříček, aby si ulevili při bolesti zubů. Rovněž ho používají jako odvar, který si lijí do ucha při bolestech. Známá je také inhalace odvaru z listů, která pomáhá proti bolesti hlavy. Rozžvýkání kořenů a následná aplikace této hmoty na končetiny působí jako stimulant. Jiní američtí indiáni zase pijí čaj z řebříčku na snížení horečky a pro klidný spánek. Podle indiánů se rozemletý suchý řebříček smíchaný s vodou přikládá na popáleniny. Když se řebříček přidá do ptačího hnízda vlaštovek stromových, tak omezí množení jejich parazitů. V západní medicíně se řebříček nejspíše uplatní při léčbě roztroušené sklerózy, na čemž nyní pracují výzkumné týmy, aby to potvrdili.

Nežádoucí účinky

Ve vzácných případech může řebříček způsobit závažné alergické kožní vyrážky. Dlouhodobé používání řebříčku může zvýšit fotosenzibilitu pokožky, což vede k rychlejšímu spálení na slunci. Tyto reakce se mohou dostavit i při procházce loukou, kde roste řebříček, nebo při sklizni sena, kde je řebříček, který se dotýká pokožky.

Řebříček je jedovatý pro psy, kočky a pro koně. Způsobuje jim zvracení, depresi, průjem, anorexii a nadměrné slinění.

Na hlodavcích bylo zjištěno, že po podání vodních extraktů z řebříčku, u nich došlo k významnému zvýšení počtu abnormálních spermií.

Zdroj: Léčivé účinky bylinek a koření

Účinky na vlasy

Několik kapek jojobového oleje dodá vlasům jemnost, hebkost a navrátí jim skutečně oslnivý lesk. S oblibou tak tuto jeho vlastnost využívají v kosmetických salonech. Vyzkoušet ho můžete například na zničené konečky vlasů.

Zdroj: Způsoby použití jojobového oleje na vlasy

Použití

Kvalitní jojobový olej optimalizuje množství mazu. Obsahuje zejména nenasycené mastné kyseliny a vitamín E, jakož i množství výživných látek, stopových prvků či minerálů. Všechny tyto látky výborně pronikají přes kůži a vlasy až ke spodním vrstvám pokožky a regenerují ji zevnitř.

Zdroj: Způsoby použití jojobového oleje na vlasy

Způsoby použití jojobového oleje

Výživná maska na vlasy z horkého jojobového oleje

Zahřejte jojobový olej a aplikujte ho na pokožku hlavy pomocí vatových tamponů. Následně masírujte vlasovou pokožku. Masáž pokožky by měla být jemná a odpočinek by měl trvat asi hodinu. Po masáži a odpočinku si umyjete vlasy jemným šamponem, čímž odstraníte přebytečný olej. Smícháním jojobového oleje s kokosovým olejem se vytvoří extra výživa pro pokožku a vlasy.

Zdroj: Jojobový olej pro růst vlasů

Jak ho používat

Jojobový olej nanášejte nejlépe na vyčištěnou vlhkou pleť. Při smíchání s vodou se jojobový olej mění na takzvanou emulzi. Ta se rychle vsakuje a podporuje dlouhodobou hydrataci pleti. Jojobový olej navíc tvoří naprosto skvělý základ pro pleťové oleje. Můžete do něj přidat jakýkoliv esenciální olej, a získáte tak pečující olej přesně na míru potřebám své pleti.

Použití

Malé množství oleje vmasírujte do vlhké pokožky nebo naneste do vlasů a na konečky vlasů.

Skladování

Skladujte v chladu.

Zdroj: Způsoby použití jojobového oleje na vlasy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP