Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZTOPOŘENÍ ÚDU

OBSAH

Projevy dysfunkce

V zásadě se jedná o poruchu v některém ze tří základních prvků určujících kvalitu erekce:

  • schopnost dosáhnout erekce
  • dostatečné ztopoření penisu
  • schopnost udržet erekci

Zdroj: Erektilní dysfunkce

Poradna

V naší poradně s názvem SORVASTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Zdravim beru Sorvasta 10mg. 1x denně na chol. 7,4.
S zenou by jsme se radi pokusily O mimi. je to pro muze vhodne brat? V letaku se piše pouze o zenach.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prostě to zkuste a uvidíte. Lék Sorvasta nemá vliv na kvalitu spermatu. U tohoto léku se uvádí pouze nežádoucí účinek ve smyslu sexuální dysfunkce, což znamená zhoršenou schopnost ztopoření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na cholesterol

Projevy dysfunkce

V zásadě se jedná o poruchu některého ze tří základních prvků určujících kvalitu erekce:

  • schopnost dosáhnout erekce
  • dostatečné ztopoření penisu
  • schopnost udržet erekci

Zdroj: Babské rady na erektilní dysfunkci

Poradna

V naší poradně s názvem PROSTATA? MOČOVÉ KAMENY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Rojt.

Dobrý den. Poslední dobou mám občas tupou bolest v oblasti varlat. Přes den chodím častěji na WC, před týdnem jsem byl na sono vyšetření břicha, kde mi gastroenteorolog prozkoumal i prostatu, kterou mám prý v normálu. Jsem objednán u urologa. Horečka žádná, obtíže větší žádné, ztopoření údu normální, jen občasná bolest, jak již jsem psal, žádná viditelná krev v moči. Zkouším Prostamol, je mi 55 let, zdráv bez obtíží. Ptám se jen, co může být příčinou. S pozdravem Milan Rojt.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolestivost varlat může způsobit například nákaza chlamydií nebo zúžení chámovodů a také mnoho dalších. Varlata se také vyšetřují pomocí ultrazvuku (sono), takže doporučuji vyšetřit i je. Vyšetření předepisuje právě urolog, ke kterému jdete. Pro vaši plnou jistotu, že v těle není zánět nebo rakovina, požádejte svého lékaře o laboratorní vyšetření krve na CRP a onkomarkery.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prostata? Močové kameny?

Co je prostata

Prostata aneb žláza předstojná je veliká v průměru asi 4cm a obklopuje močovou trubici těsně pod močovým měchýřem. Vyskytuje se jen v mužském těle. Prostata hraje hlavní roli při rozmnožování. Způsobuje totiž uzavření močové trubice při ztopoření před výstřikem semene a brání tak průniku moči například při vyvrcholení u soulože. Prostata mužům slouží tedy jako taková výhybka, do které přicházejí dvě trubice (močová a semenovod) a ústí z ní jen jedna, která pak vrcholí v penisu muže.

Nákres umístění prostaty

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Diskuze

V diskuzi JAK DÁLE V ŽIVOTĚ PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislav.

Taky mi vzali prostatu, už před 10 lety. A taky jsem měl únik moči a ochablou erekci. Cvičil jsem svěrač kegelovým cvičením asi tři roky a dneska už s tím problém nemám. Stejně tak s erekcí, téměř každý den jsem trénoval :-). S orgasmem to po operaci už nikdy nebylo jako před tím, sperma žádné a kvalita ztopoření taky nic moc. Od operace se ale erekce už o trochu zlepšila. V sexu jsem si našel jiné varianty, pomáhám si jazykem, prsty, ale i umělým penisem s vibrátorem. Sex po operaci dostal úplně jiné rozměry a neřekl bych, že by byly horší.
Drž se a dál s chutí pěkně sexuj, když to máš rád.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Malja.

Díky Vladislave za rychlou odpověď,jsem rád,že jsi to vzal optiministicky a potvrdil jsi mi to co budu muset začít zkoušet,nemám proti tomu zábrany,nevím,ale jak to berou a jak se k tomuto staví mnohdy ženy.Ještě jednou díky s pozdravem
malja

Zdroj: diskuze Jak dále v životě po operaci prostaty

Změny v kvalitě erekce

Změny v kvalitě erekce mohou mít celou řadu příčin. Objeví se v okamžiku, kdy z nějakého důvodu selže některá ze složek důležitých pro dostatečné ztopoření penisu. S přibývajícím věkem si muži obvykle všimnou, že jim dosahování erekce trvá déle. Pozorují, že jejich pohlavní úd při ní již není tak tuhý, jako býval, a že k vyvrcholení dochází později. Jedná se o normální změny, které mají souvislost se stárnutím, a které by se tedy neměly zaměňovat za ED. Erektilní dysfunkce není součástí procesu stárnutí a je dobře léčitelná. Erektilní dysfunkce bývá u mužů výrazně svázána s dalšími zdravotními poruchami. Obvykle se jedná o určitý příznak nějakého jiného zdravotního problému. Proto by se rozhodně neměla podceňovat.

Některé případy ED jsou způsobeny pouze psychickými problémy. Většina má ale organický základ. Erektilní dysfunkce je velmi citlivý indikátor celkového zdraví a může být prvním příznakem nemoci. Je faktem, že do 40 let věku má 90 procent mužů alespoň jeden zážitek, kdy erekce nebylo možné dosáhnout či kdy nebyla natolik pevná, aby bylo možné uskutečnit styk. Je důležité si uvědomit, že erekce může vždy ochabnout, ale pokud zůstanete v klidu a dále budete aktivní v erotickém a sexuálním procesu, není problém jí znovu dosáhnout. Na vině mohou být léky, které užíváte, stres nebo špatná životospráva.

Zdroj: Erektilní dysfunkce

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.

Dobrý den jsem 9 měsicu po operaci prostaty zhoubneho nadoru a k tomu byli jěště nějake uzliny operace proběhla naprostým pořadku ,histologie uzlin byla negativní kontroly chodím každe 3 měsíce psa 0 ,erekce totálne selhala urolog zkouší modrasil 100mg,koupil jsem vakuo pumpu nic nemužu dosahnout erekce ,při poslední kontrole tak urolog mně předepsal silnějí spedra 200mg ,pouzil jsem všecky 4 tablety přitom jsem si pomahal vakou pumpou ,myslím ty tablety každy den jednu a ztopoření nemužu dosahnout nevím před operaci jsem normálně intimně fungoval nevím z jakou lečbou mužu ještě počitat je mi 59 roku ,nechci to ještě vzdávat chut k sexu by byla ale sila penisu je slaba .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Ahoj Dušane, já jsem 7,5 roku po totálce prostaty. Úniky moči sem tam. Samovolná erekce není. Používám pravidelně pumpu a nasazují erekční kroužek. Pak je tvrdý až 40 minut. Léky nezabíraly. A pak mě pomáhá, když mě manželka dráždí anál. Pak mám suchý vrchol. Je mě 57 let. A chce to trpělivost a velkou spolupráci manželky.
Měj se Milan

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Co je to ženská obřízka

Na rozdíl od mužské obřízky, která může někdy být i zdravotně prospěšná a nezpůsobuje vážné poškození pohlavního orgánu, představuje infibulace u žen podstatně vážnější zákrok s celoživotními (především negativními) důsledky. Ženská obřízka nemá pro ženy a dívky žádné zdravotní přínosy. Mezi okamžité důsledky patří těžké krvácení a problémy s močením, později se mohou vyvinout cysty, infekce, neplodnost. Zvyšuje se také pravděpodobnost komplikací při porodu a riziko, že se dítě narodí mrtvé. Zákrok většinou provádějí ostrým nožem, žiletkou nebo nůžkami tradiční „obřezávačky“. Tyto ženy mají často důležitou pozici a ve svých komunitách plní také funkci porodní báby. Podle WHO však 18 % zákroků provádějí poskytovatelé zdravotní péče.

Světová zdravotnická organizace uvádí čtyři typy ženské obřízky

  • Klitoridektomie: částečné nebo úplné odstranění poštěváčku, výjimečně jen jeho předkožky.
  • Excize: částečné nebo úplné odstranění poštěváčku a malých stydkých pysků, jen někdy též odstranění velkých stydkých pysků.
  • Infibulace: zúžení poševního otvoru vytvořením kryjícího uzávěru tím, že se naříznou a přemístí velké nebo malé stydké pysky, někdy doprovázené odstraněním klitorisu.
  • Další nespecifikované typy: všechny ostatní škodlivé zásahy do ženských pohlavních orgánů – propichování, piercing, nařezávání a vyškrabování, rovněž kauterizace ženských rodidel.

Další typy ženské obřízky

  • Sunna cirkumcize: Jedná se o arabskou tradici, při níž by měla být odstraněna pouze předkožka klitorisu. Takto provedený zákrok má jako jediný nárok na název obřízka, a pokud je proveden v původním smyslu a malém rozsahu, lze u něj jako u jediného připustit i možné zlepšení sexuálního prožitku obnažením glans při ztopoření. Většinou však při tomto zákroku dojde k odstranění špičky (glans) klitorisu, takže žena poté neprožívá tolik vzrušení jako při celistvé konfiguraci klitorisu. Odstraněním jen špičky poštěváčku nemusí dojít k absolutní ztrátě prožitku při ztopoření pahýlu, avšak mnohdy si dívky stěžují, že jako by to „tam bubřelo a není kam“. Z toho pak mohou nastat traumatické situace, avšak to ještě není to nejhorší, pokud je odřezání „čisté“, to znamená celistvě ošetřené. Pokud je obřízka tohoto typu provedena jako infibulace, tak je odřezaný celý volný klitoris, tedy přeťata crura těsně za vazy ke stydké kosti. Pak dívka klitoris necítí, jen jej má v paměti zafixován. Poté bývají problémy i s masturbací, neboť vjemy jsou, jako by ho tam měla, ale nemůže ho nahmatat.
  • Klitoridektomie: Při tomto zákroku dochází k odstranění klitorisu a někdy i malých stydkých pysků.
  • Faraonská obřízka: Představuje nejtěžší typ infibulace. Při tomto zákroku dochází k odstranění malých i velkých stydkých pysků a klitorisu. Rána je pak sešita tak, že po odhojení zůstane jen malý otvor pro močení a menstruační krev. Pokud je zákrok proveden před pubertou, mohou kromě výše uvedených problémů nastat ještě následné komplikace při zahájení menstruačního cyklu. Při svatební noci je pak žena naříznuta.

Zdroj: Dámská obřízka

Diskuze

V diskuzi EROGEN X GEL 150ML se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Sádlo.

Před nedávnem jsem si objednal tři balení EROGENU X . Přečetl jsem si různé recenze, chválu na tento preparát. Nemohu vše potvrdit. Pravdou je, že penis po masáži naroste, ale je z něj jakási houba, bez známek ztopoření. Co s velkým penisem, když stejně není k použití? Odzkoušel jsem mnoho pilulek, utratil nemalé peníze a výsledek tak na padesát procent. Kde jsou ty nekonečné chvály, jistoty? U odborníků je to podobné, napíšou pilulku, okolo 500 Kč za kus a efekt zdaleka neodpovídá ceně. Mám omezený příjem a tohle by mě zruinovalo. Radte, co ted? Jsem odsouzen, prakticky bez pomoci, vzpomínat na mládí a číst chvály, které se mě netýkají? Pokud mi budete umět poradit, budu nesmírně vděčen už proto, že moje přítelkyně, ne zrovna nejmladší, má stále obdivuhodnou chut se milovat.
Děkuji předem za vaši radu. Sádlo Karel Písek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír Kulř.

Taky jsem se nechal nachytat.Tento gel je zcela neúčinný,je to podvod

Zdroj: diskuze Erogen x gel 150ml

Změny v kvalitě erekce

Změny v kvalitě erekce mohou mít celou řadu příčin. Objeví se v okamžiku, kdy z nějakého důvodu selže některá ze složek důležitých pro dostatečné ztopoření penisu. S přibývajícím věkem si muži obvykle všimnou, že jim dosahování erekce trvá déle. Pozorují, že při ní jejich pohlavní úd není tak tuhý, jako býval, a že k vyvrcholení dochází později. Jedná se o normální změny, které mají souvislost se stárnutím a které by se tedy neměly zaměňovat za ED. Erektilní dysfunkce není součástí procesu stárnutí a je dobře léčitelná. Erektilní dysfunkce bývá u mužů výrazně svázána s dalšími zdravotními poruchami. Obvykle se jedná o určitý příznak nějakého jiného zdravotního problému. Proto by se rozhodně neměla podceňovat.

Některé případy ED jsou způsobeny pouze psychickými problémy, většina má ale organický základ. Erektilní dysfunkce je velmi citlivý indikátor celkového zdraví a může být prvním příznakem nemoci. Je faktem, že do 40 let věku má 90 procent mužů alespoň jeden zážitek, kdy erekce nebylo možné dosáhnout či kdy nebyla natolik pevná, aby bylo možné uskutečnit styk. Je důležité si uvědomit, že erekce může vždy ochabnout, ale pokud zůstanete v klidu a dále budete aktivní v erotickém a sexuálním procesu, není problém jí znovu dosáhnout. Na vině mohou být léky, které užíváte, stres nebo špatná životospráva.

Zdroj: Babské rady na erektilní dysfunkci

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

d´Dobrý den,mám 8 měsíců po operaci prostaty erekce žádná občas unik moče,co mohu udělat pro zlepšení erekce dík Viktor

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Radikální prostatektomie je operace při níž dojde k odstranění prostaty a okolních struktur. Tato operace se nejčastěji provádí při léčbě rakoviny prostaty. Míra úspěšnosti je dobrá, pokud se rakovina nerozšířila za prostatu. Operace má však vedlejší účinky. Jedním z nich je erektilní dysfunkce (ED).

Důvodem, proč radikální prostatektomie nese toto riziko, je to, že dva drobné kavernózní nervy jsou umístěny po stranách prostaty. Normálně tyto kavernózní nervy přenášejí signály do penisu, aby se naplnil krví a stal se vzpřímený. Během operace může dojít k odstranění jednoho nebo obou těchto nervů, pokud jsou příliš blízko ložisku s rakovinou. Také, i když nervy nejsou odstraněny, mohou být během operace poškozeny. Poranění kavernózních nervů je jednou z hlavních příčin ED po operaci prostaty.

Vzhledem k tomu, že ED je častou komplikací po operaci prostaty, je dobré vědět o možnostech její léčby. Je také dobré vědět, že ED postihuje většinu mužů po operaci prostaty a mnoho mužů znovu získá schopnost mít erekci během 2 let po operaci, u které byly zachovány nervy.

Léky na ztopoření
Váš lékař může po operaci předepsat léky jako sildenafil, vardenafil nebo tadalafil. Tyto léky fungují tak, že zvyšují průtok krve do penisu, což může obnovit schopnost mít erekci.

Injekce
Další možností je aplikace léků přímo do penisu. I když to není tak pohodlné jako vzít si pilulku, tato možnost může pomoci k erekci.

Vakuová pumpa
K dispozici je také vakuové zařízení. To zahrnuje umístění mechanické pumpy na penis. Tato pumpa vytváří podtlak, který spouští erekci tím, že krev proudí do penisu. Pro udržení erekce je kolem kořene penisu umístěn malý stahovací pásek.

Chirurgická operace
Existuje také chirurgický zákrok, který může být proveden k léčbě ED. Využívají se různá zařízení, která lze implantovat do penisu, aby vám pomohly dosáhnout erekce. U jednoho typu je pod kůži šourku implantována malá pumpa. Když chcete mít sex, zmáčknete pumpu a tekutina se odešle do válců, které jsou implantovány do penisu. Tekutina pomáhá vytvářet erekci.

Cvičení
Cvičení svalů pánevního dna nabízí také další možnost řešení ED. Jmenuje se kegelovo cvičení a bylo zjištěno, že zlepšuje erektilní funkci u mužů s ED z jiných příčin. Cvičení svalů pánevního dna se provádí po operaci a pomáhá s kontrolou úniku moči a někdy vede i k obnovení sexuální funkce penisu.

Vzhledem k tomu, že existuje mnoho způsobů léčby, které můžete vyzkoušet, je velká šance, že najdete takovou, která bude vyhovovat vašemu životnímu stylu.

Kromě schopnosti dosáhnout erekce však mohou existovat i jiné sexuální problémy. Můžete mít například potíže s orgasmem. Pro muže, kteří mohou mít po operaci prostaty orgasmus, budou mít stále příjemný zážitek. Ale nebudou moci ejakulovat sperma kvůli odstranění prostaty.

ED je po operaci prostaty běžná a v některých případech můžete po nějaké době znovu získat sexuální funkce. To se může pohybovat od několika měsíců do 2 let. Pamatujte také, že ED lze léčit. Díky spolupráci se svým lékařem budete moci najít účinnou léčbu ED.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Léky na posílení potence

Použití injekce je obzvláště oblíbenou metodou u pacientů postižených impotencí. Po aplikaci látky obsažené v injekci do těla penisu dojde k okamžitému ztopoření penisu. Tento stav trvá po dobu třiceti až devadesáti minut. Mějte však na paměti, že tato metoda přináší i určité kontraindikace.

Pokud je příčina erektilní dysfunkce cévního původu, lze tento stav léčit medikamenty podporujícími krevní zásobení penisu. Jestliže se ani po podání léků nedostaví zlepšení stavu, může se přistoupit k operaci, kdy se operují přímo cévy, které zásobují erektilní (topořivá) tělesa. Dochází k takzvané revaskularizaci.

Léků, které mohou pomoci při léčbě impotence, je nepřeberné množství, Yohimbinem a Papaverinem počínaje, Viagrou, Cialisem a Levitrou konče. Tyto tři poslední zástupci se staly oblíbeným prostředkem proti impotenci. Viagra a její generika, kopie, působí přímo na nervová zakončení penisu. Obsahují dusíkaté látky, které způsobují rozšíření cév a tím stimulují erekci při sexuálním dráždění. Tento lék však může mít v kombinaci s jinými léky na organismus velice negativní dopad. Viagry a jejích generik by se měli vyvarovat zejména pacienti, kteří trpí srdečně-cévními chorobami a kteří užívají léky s obsahem nitrátů (například Nitroglycerin, Nitro Mack). Kombinace Viagry a některých těchto léků může mít i smrtelné následky!

Zdroj: Potence u mužů

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Předmluva: další sled událostí mám velmi dobře zachycen v deníku, který jsem si psal, období do další komplikace je velmi podrobně zachyceno

17.9.2017
Hospitalizace ve FN Plzeň Bory nástup v 08:00 na urologickém oddělení , 3. Patro pokoj č.7. V průběhu dne pohovor s lékařkou, zavedení kanyly do levé ruky pro případnou transfuzi při operaci. Rovněž pohovor s anesteziologem. V noci přetržitý spánek, ráno druhého dne oholení operačního pole a umytí antibakteriálním mýdlem. Poté čekám již nahý na operaci na pokoji.

18.9.2017
07:30 injekce, příprava na operaci – převoz do 4. patra na operační sál, aplikována anestezie, vše vnímám jen se zavřenýma očima a jen po sluchu.
08:00 operace prostaty ve FN Plzeň Bory u prof. Hory,
11:00 probuzení z narkózy na pooperačním pokoji, cítím se jako rozbitý džbánek na zápraží a slabý jako moucha v únoru. Celkem nic nebolí, spíš je to všechno necitlivé a jakoby cizí.
15:30 Návštěva Jani, jen pár slov, jsem stale v polospánku, v polobdění

19.9.2017
10:00 převezen z pooperačního pokoje na normální pokoj 3. Patro č 7. Bolesti nemám, jen cítím jakoby přiskřípnuté vnitřnosti ale takovou bolístku ani neřeším. Jsem pořád trošku unavený, mám otlačená záda a v krku sucho a hleny a nemohu pořádně mluvit, jak jsem později zvěděl, byl to důsledek intubace. Kapačkami dostávám výživu a antibiotika spolu s další kapačkou ACC na odhlenění.
15:30 návštěva Jani I Monik, v noci mi pomáhá přežít notebook s filmy a mobil s hudbou z You Tube. Pacienti na pokoji neskutečně chrápou, takže hudby do sluchátek si skutečně užívám.


20.9.2017
Sedím na posteli
15:30 Návštěva Jani i Monik

21.9.2017
Stojím u postele
15:30 Návštěva Jani

22.9.2017
Mohu již chodit, vytažení stehů z drenu a jeho odstranění, u stehů to maličko zatahalo, dren jsem vůbec necítil, takové bolístky neřeším. Údajně jsem indián. Procházím se po chodbě s pytlíčkem na hadičce

23.9.2017
Návštěva Jani , návštěva Monik a Miloše, s jani jsme odpoledne venku, je nádherně, svítí sluníčko a svítí I naše duše. Monik a Miloš pak tu byli k večeru.

24.9.2017
08:00 propuštěn do domácího ošetřování s pytlíčkem u pasu a hadičkou v penisu. Kupodivu mi neschází chození na WC s močením, pouze se občas vypustím. Katetr v penisu mi nevadí, spíš naopak přináší mi příjemné pocity někdy až erotické. Podstatné je to, že se s tím učím žít. Občas pocítím i něco co připomíná probouzející se erekci, je to jen pocit v penisu, nikoliv ztopoření. Pomalu začínám cvičit cviky na posílení pánevního dna, snažím se přecvaknout hadičku, pochopitelně marně.


25.9.2017
Objevila se bolest ve varlatech, šourek se poněkud zvětšil.

26.9.2017
Otok šourku a penisu se dále zvětšil, varlátka vyrostla a ztěžkla, jakoby místo nich byla pštrosí vejce, navíc bolestivá jako kdyby se z nich klubala pštrosáčata.

27.9.2017
Návštěva ambulance FN Plzeň Bory, MUDr Mrkos – vyndání stehů z ran, hojím se jako kočka, nicméně v břiše bouchla bomba a hojení tam bude delší, cituji pana doktora: „Nenechte se zmýlit malými rankami na břiše, ale uvnitř jsme řádili“. Otok genitálií je dle pana doktora normální reakce na zvýšený pohyb a chůzi po operaci, nechme tomu pár dní. S únikem moči si nadále starosti dělat nemusím, občas cítím, jak tekutina proudí skrze hadičku do zásobníku a je to docela erotika. Kdybych s tím mohl chodit po zahradě, šlo by současně hnojit porosty. Nadále zkouším a vlastně i cvičím Kegelovy cviky, lze je cvičit i s tou hadičkou zavedenou v údu, pokud vyloženě nevadí (ta hadička). Posiluji i pánevní svaly. Je to nový, nepoznaný svět pooperační rekonvalescence, mám cíl a to je důležité. Věřím ve zlepšování a stálý „tah na branku“.

29.9.2017
Pocity ohledně erekce nemohu a nechci podceňovat, ještě si ji budeme užívat. Občas pocítím vzruch v penisu v místech, kde jsou topořivá tělíska, jakoby chtěla počínat ranní erekce, ruční dráždění je zatím neúčinné, erotogenní zóny (např. bradavky, vnitřní strany stehen), těla jsou však mnohem citlivější a vnímavější dráždění a toto vrcholí skoro jako dřív do „orgasmu“, tento je ale rozlitý do celého těla, není tak prudký jako při ejakulaci, ale mírnější, déle prožívaný a procítěný až do konečků prstů. Přirozeně dráždění musí být logicky delší, něžné a podepřené vzájemnou láskou a porozuměním mezi partnery. Zatím musíme dávat pozor na bříško, je zatím na pohmat trochu citlivé a při protahování trošku tahají jizvičky.

30.9.2017


1.10.2017

Na fotografii toho dne je vidět otok genitálií, který byl součástí hojení, respektive vyšší intenzity pohybu. Bolestivost celkem není, mám jen pocit, jako bych měl balon mezi stehny. Patrnou se rovněž stává plíživě nastupující obezita, věřím, že až budu zdráv (no relativně myšleno), veškerý tuk zase odbourám a vrátím se k obvyklým aktivitám,

3.10.2017
Otok genitálií, penisu i šourku trvá, začínám chladit ledem. Otok je poměrně nebolestivý, jen vadí ta tíha mezi nohama a překáží velikost, nelze normálně chodit. Zdržuji se spíše doma, ev. zajedu na zahradnickou základnu, ale smysluplnou práci zatím provádět nemohu.

4.10.2017
Otok genitálií chladím ledem, dostavují se výsledky, otok pomaličku začíná ustupovat, břicho stále opuchlé.

5.10.2017
Stále chlazení ledem otok je veliký, i když se zdá, že šourek už je měkčí.

6.10.2017
Stav neměněn, chlazení ledem.

7.10.2017
Konečně začíná otok viditelně ustupovat, šourek se zmenšil, je měkčí a hlavně už i lehčí. Bylo to jako tahat kouli na penisu. Otok břicha zatím trvá, ale je nebolestivý, jen je to jakási vada na kráse. Registruji při vykonávání stolice, že cévka začíná podtékat a mírně svědí. Dodržuji pečlivě čistotu a používáním mýdla pro intimní hygienu snižuji pocit svědění.

8.10.2017
Cévka mi několikrát během dne samovolně podtekla, cítím, že je v penisu již volná a pohybuje se, ne že by to byl nepříjemný pocit, spíš naopak, při pohybu mám erotické pocity v celém údu a cítím i balonek v měchýři.

9.10.2017
Kontrola ve FN Plzeň Bory, u MUDr. Kočovské, s MUDr. Mrkosem jen krátký rozhovor v čekárně. Cévka odstraněna, popravdě, bylo to velmi příjemné, krásně to polechtalo asi tak jako náběh na ejakulaci. Sebou mám plenku, od teď začíná problematické období inkontinence. Myslím, že to zvládnu, jsem přípraven se s tím porvat.
Pocity vzhledem k erekci jsou znatelné, občas při lehu na zádech nebo na boku pociťuji lehké jakoby stahy na bocích penisu, je to podobný pocit jako když mi začínala ranní erekce ještě před operací.
• 10:00 hod při cestě z FN s Jani jdeme na kafíčko, je to úžasný pocit nemít cévku a pytlíček u nohy, nicméně cítím, jak mi nezadržitelně prýští moč do plenky. Trošku si nemohu přivyknout pocitu, že jdu po Plzni, s Jani se držíme za ruku, kolem spoustu lidí a já si v pohodě čurám, aniž by to někdo věděl. Unik je není udržitelný mojí vůlí. Plenka toho pojme opravdu hodně.
• 11:00 Loučíme se s Jani, ona jde do práce, já do auta a pojedu domů. Cestou do auta, asi tak 500m to bylo, ctím, jak se mi plenka začíná prosakovat a tak se hned v dodávce musím přebalit.

17.10.2017
Užívám si pěkného počasí na zahradě v Senci 84, a protože svítí Sluníčko a zahrada je navržena tak, aby odolala zvědavým pohledům z okolí, chodím nahý a nechám teplé paprsky Slunce laskat mé, pobytem v nemocnici vybělené tělo. Je to velmi příjemné, vnímám teplo až do morku kostí a cítím se šťastně.

7.11.2017
Při kontrole u pana doktora Mrkose vyšlo najevo, že výsledky cytologie, nejsou vůbec uspokojivé. Cytologie znamená to, že vyoperovaná tkáň je předána do péče biologů, kteří stanoví, jaká vlastně je: zdali benigní, nebo maligní. Maligní je to zhoubný. Takže se potvrdil ten druhý případ.
Proto budu muset prodělat další terapii, a to je ozařování lůžka a posléze i hormonální léčbu.
V tu chvíli jsem byl opět vržen zpět do víru diagnóz, predikcí a léčení. Ptám se pana doktora: „jaká bude ta hormonální léčba? A jaké ozařování?“ O to právě běží. V nejbližším termínu navštívím onkologické centrum v nemocnici Plzeň-Lochotín, pana doktora Matejička, který stanoví po určitých vyšetřeních postup ozařování, protože jak říkal: „Nádor se nám už vydal do těla“. Jako bych dostal palicí po hlavě. A jsem zase zpátky v temnu. Zase zpátky v nejistotě, zase zpátky v červených číslech. Nebyly mě ani cizí myšlenky na sebevraždu. To je konec. Metastáze jsou vrahem.
Nechtělo se mi žít, svou nádhernou rodinu jsem najednou nevnímal, byl jsem jen sobec, který si nárokuje právo na život, které mu začíná být odpíráno. Nikdo nemá zajištěno právo na život, když příroda zavolá. Máme jen právo bojovat. Máme jen právo držet se usilovně té tenké niti žití a bít se o své místo na Slunci. Máme jen povinnost vytrvat.

V textu jsou i některá dokumentační fota, Kdybyste chtěla, najdete mně na faceboku pod jménem Ing. Zdeněk Trojan, Zruč-Senec, požádejte o přátelství. Rád vyhovím a bude dokument kompletní.
S veškerou úctou Ing. Zdeněk Trojan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Prosím o trochu strpení ss dalším vyprávěním, byl jsem mimo bydliště a teď si připravuji příběh o radioterapii
Zdeněk

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Phimosis (fimóza)

Fimóza (latinsky a anglicky phimosis) je zúžení otvoru předkožky, kvůli kterému ji nelze přetáhnout přes žalud (glans) penisu. Může být jak vrozená, tak získaná. Vrozená (kongenitální) je častější a bývá téměř u všech novorozených chlapců, ale postupem času sama vymizí. Získaná (sekundární) může vzniknout jako následek zánětů žaludu (typicky u diabetu mellitus – cukrovky) nebo poranění předkožky (při nešetrném přetažení předkožky u dítěte). Předkožka má potom tendenci se zužovat a jizvit.

Příznaky a projevy

  • nemožnost přetáhnout předkožku přes žalud
  • nemožnost pohlavního styku či jeho bolestivost
  • hromadění smegma (bílá zapáchající hmota pod předkožkou)
  • v důsledku špatné hygieny může vzniknout zánět, později, v extrému, i rakovina penisu (z důvodu chronického dráždění tkání)
  • nafukování předkožkového vaku při močení
  • časté záněty žaludu (balanitidy)
  • zánět předkožky – při infekci otok předkožky a výrazná bolestivost, možnost výtoku hnisu a dysurické potíže (bolestivé močení)
  • parafimóza je komplikace fimózy, kdy se úzká předkožka sice přetáhne přes žalud, ale pak nejde vrátit zpět a zaškrtí tkáň žaludu
  • relativní fimóza – ta, ke které dochází jen při ztopoření penisu, je zde riziko vzniku parafimózy

Léčba

Léčba může být nechirurgická – aplikace kortikoidů, ale ty nemají příznivý vliv na pokožku. Dále je možné použití léčiv rozvolňujících jizvy. Chirurgická léčba – cirkumcize neboli obřízka.

Foto

Phimosis foto

Zdroj: Nemoci penisu

Důležité pojmy

  • Anestezie / Anestetikum: je lék, který lékař podává proto, že otupuje vaše tělo tak, abyste necítili bolest během operace.
  • Celková anestezie: je stav kdy je anestetikum vpraveno přímo do krevního oběhu a způsobí velmi hluboký spánek, při kterém není možné cítit žádnou bolest.
  • Močový měchýř: orgán v těle, ve kterém se shromažďuje moč.
  • Dávka: množství léku, který užíváte.
  • Suchá ejakulace: je stav když z penisu nevychází žádná tekutina (ejakulát), když máte vyvrcholení při pohlavním styku.
  • Ejakulát: tekutina, která vychází z penisu při vyvrcholení u pohlavního styku.
  • Erektilní dysfunkce: stav, kdy není možné dosáhnout dostatečného ztopoření penisu a nelze tak provozovat pohlavní styk.
  • Erekce: je stav když penis je dost tvrdý a připravený k pohlavnímu styku.
  • Genitální oblast: část lidského těla, která zahrnuje penis, šourek, hráze a řiť.
  • Ibuprofen: léčivá látka proti bolesti, obsažena například v léku Motrin nebo APOIbuprofen.
  • Řez: otvor v kůži těla, přes který bude lékař provádět operační výkon.
  • Inkontinence: Neschopnost ovládat své močení.
  • Styk: akt sexu.
  • Kegelovo cvičení: cvičení, které posiluje svaly pánevního dna.
  • Lymfatické uzliny: malé žlázy nacházející se po celém těle, které odstraňují bakterie, ale také nádorové buňky z těla ven.
  • Nervy šetřící operace: operace, která chrání nervy, které jsou v okolí prostaty.
  • Svaly pánevního dna: také známé jako pubococcygeus nebo PC svaly. Tyto svaly jsou odpovědné za správnou funkci obou svěračů jak rekta, tak i močové trubice. Svaly pánevního dna se podílejí na správné funkci vyprazdňování.
  • Chirurg: lékař, který provádí operativní zákrok.
  • Močová trubice: trubice, která odvádí moč z těla ven prostřednictvím penisu.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Typy obřízky

Obřízka částečná a nízká (Partial circumcision)

Odstraní se celá vnitřní předkožka a vnější je ponechána takové délce, že v normálním stavu překrývá přibližně půl žaludu. Zbytek předkožky cestuje po žaludu, což může vyvolávat nepříjemné pocity. Dále je dobré vědět, že jedna polovina žaludu oschne a zkrabatí, kdežto druhá polovina zůstane přirozeně vlhká. Pokud byla tato obřízka provedena z důvodu fimózy, hrozí její navrácení. Co se masturbace týče, po mechanické stránce zůstává stejná, jen pacient prožívá jiné pocity.

Vhodná pro ty, kdo obřízku podstupují neradi, ovšem pohyb předkožky může někomu vadit.

Obřízka částečná a vysoká (Loose circumcision)

Zde se odstraňuje zčásti vnitřní a zčásti vnější předkožka. Poměr zakrácení jednotlivých částí předkožky je zcela individuální. Záleží, kdo obřízku zrovna provádí a jak si to sám pacient přeje. Žalud je alespoň většinou obnažen. Také není vhodná při boji proti fimóze. Při ztopoření je zbývající předkožka napnutá, ale jde jí hýbat klidně až do půlky žaludu. Ani to nebrání tomu, aby byl sex jiný než před provedením obřízky. Co se masturbace týče, z mechanického hlediska se nic nemění.

Obřízka úplná a nízká (Low circumcision)

Vnitřní předkožka je zcela odstraněna a vnější je zkrácená natolik, že je napnutá neustále. Zbývající předkožka je trvale napnutá a nelze s ní významně hýbat. Po provedení této obřízky se toho hodně změní. Masturbace je vhodnější s použitím lubrikačního gelu. Sex je vnímán výrazněji a penis se zdá být tvrdší. Jen se může stát, že se bude tahat šourek k žaludu. Sex je bez potíží.

Obřízka úplná a vysoká (Tight circumcision)

Vnitřní část předkožky je odstraněna částečně a vnější do takové míry, že je předkožka napnutá neustále a nelze s ní významně hýbat. Poměr zkrácení jednotlivých listů předkožky je opět případ od případu jiný. Pro masturbaci platí to samé jako pro úplnou nízkou obřízku.

Zdroj: Obřízka penisu

SARI

Serotoninoví antagonisté a inhibitory zpětného vychytávání serotoninu oproti předchozí skupině navíc blokují subtyp serotoninových receptorů 5HT2A, který je zodpovědný za serotoninové nežádoucí účinky, jako jsou nespavost, agitovanost a sexuální dysfunkce. Jediným zástupcem této skupiny je trazodon, který se využívá především k léčbě deprese provázené úzkostí nebo nespavostí a u sexuálně aktivních pacientů.

Tazodon – TRITTICO AC

Trittico AC patří mezi antidepresiva třetí generace s výrazným působením proti úzkosti, pocitům napětí, neklidu, poruchám spánku a sexuálních funkcí. Přípravek je velmi dobře snášen. Pro minimum nežádoucích účinků a lékových interakcí je vhodný i pro starší pacienty. Léková forma s řízeným uvolňováním umožňuje udržování rovnoměrné hladiny léčivé látky v krvi a dávkování jednou denně. Tablety lze dělit na 3 části, což je vhodné pro pozvolné nastavení optimální individuální léčebné dávky.

Indikace: Přípravek je určen k léčbě depresí různého původu, které mohou být spojeny s úzkostnými stavy, poruchami spánku nebo sexuálních funkcí.

Vedlejší účinky: Trittico je antidepresivum se sedativními účinky, které může vyvolat ospalost během prvních dnů terapie. Sedativní účinky většinou vymizí při pokračování léčby.

Následující nežádoucí účinky se vyskytly občas: bolesti hlavy, slabost, závratě, pokles krevního tlaku při vztyčení se, zpomalení srdeční činnosti a zrychlení srdeční činnosti, poruchy trávicího ústrojí jako nevolnost, zvracení, průjem, nespavost a snížená koncentrace, úbytek hmotnosti, třes, zmatenost a kožní vyrážka. Občas byly při užívání přípravku Trittico AC hlášeny projevy serotoninového syndromu (vysoká teplota, záškuby ve svalech, zmatenost nebo neklid) a křeče, zvláště při podávání s jinými psychofarmaky. Vzácně byly zaznamenány srdeční arytmie, změny v krevním obrazu (agranulocytóza, trombocytopenie a anemie) a změny jaterních funkcí (žloutenka, poškození jaterních buněk). V těchto případech by měla být terapie trazodonem okamžitě zastavena. Stejně jako u jiných alfa-adrenolytických látek byl trazodon velmi vzácně spojen s priapismem (přetrvávající a bolestivé ztopoření penisu). Pacienti, u nichž dojde k tomuto nežádoucímu účinku, by měli okamžitě léčbu zastavit.

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Fimóza

Fimóza je zúžení otvoru předkožky, pro které nelze přetáhnout kůži přes žalud penisu. Může být jak vrozená, tak i získaná. Vrozená (kongenitální) je častější a bývá téměř u všech novorozených chlapců, ale postupem času sama vymizí. Získaná (sekundární) může vzniknout následkem zánětů žaludu (typicky u diabetu mellitu – cukrovky), nebo poraněním předkožky – typicky při nešetrném přetažení předkožky u dítěte.

Příznaky a projevy fimózy

  • nemožnost přetáhnout předkožku přes žalud
  • nemožnost pohlavního styku či jeho bolestivost
  • hromadění smegma (bílá zapáchající hmota pod předkožkou)
  • v důsledku špatné hygieny může vzniknout zánět, později v extrému i rakovina penisu (z důvodu chronického dráždění tkání)
  • nafukování předkožkového vaku při močení
  • časté záněty žaludu – takzvané balanitidy
  • zánět předkožky – při infekci otok předkožky a výrazná bolestivost, možný výtok hnisu a dysurické potíže (bolestivé močení)
  • parafimóza je taková komplikace fimózy, kdy se úzká předkožka sice přetáhne přes žalud, ale pak nejde vrátit zpět a zaškrtí tkáň žaludu
  • relativní fimóza je taková, ke které dochází jen při ztopoření penisu, a je zde riziko vzniku parafimózy

Rozdělení fimózy

Fimózy dělíme do několika skupin:

  • Kongenitální (vrozená) fimóza je fyziologická (normálně se vyskytující) u novorozených hochů. Někdy je vstup do předkožky tak těsný, že způsobuje problémy při močení.
  • Sekundární (získaná) fimóza vzniká obvykle na podkladě zánětlivých změn probíhajících v listech předkožky. Typicky jde o komplikaci diabetu mellitu. Předkožka se pak v místě přechodu zevního a vnitřního listu jizví a zužuje, až ji nelze přetáhnout ani v klidu, postupně se záněty opakují a předkožka má tendenci se uzavírat.
  • Relativní fimóza je taková fimóza, kdy předkožku nelze přetáhnout jen v některých situacích (například při erekci a u flacidního penisu lze), nebo nelze přetáhnout zcela.

Stavy imitující fimózu

Mezi stavy imitující fimózu patří krátká uzdička (frenulum breve). V takovém případě nelze předkožku přetáhnout. Řešením je plastika provedená urologem, známá jako frenuloplastika. Často však dojde k její ruptuře při pohlavním styku či masturbaci. Rizikem je pak výrazné krvácení z frenulární tepny (arteria frenularis).

Léčba fimózy

U sekundární fimózy je nutná kompenzace základního onemocnění. Teoreticky připadá v úvahu i rehabilitace s eventuálním užitím léčiv, jež rozvolňují jizvy a zvyšují elasticitu (steroidy, enzymy, kyselina hyaluronová). Tento postup je však ekonomicky nákladný a není bez rizika. V praxi je extrémně vzácný. Nejčastější způsob ošetření je obřízka.

Zdroj: Obřízka penisu

Masturbační techniky pro muže

Při onanii u mužů dochází ke ztopoření pohlavního údu, tedy naplnění topořivých tělísek penisu krví. Muž má trvalou představu o tom, jak je na tom s navozením erekce. Ejakulace mu dá hodně informací o vzhledu ejakulátu, jeho barvě, vzhledu i vůni. Počet ejakulačních stahů a prožitek při orgasmu také hodně vypovídá o jeho sexuálních dispozicích. Prostě mnoho z toho, co by při souloži nemohl sledovat, si může v klidu ověřit nebo prozkoumat.

Tipy:

  • Vezměte si igelitový pytlík a „vymažte“ ho lubrikačním gelem. Poté dovnitř zasuňte ztopořený penis a masturbujte, jak jste zvyklí. Výhodou je, že pak nemusíte nic uklízet.
  • Namažte si dlaň ruky (kterou obvykle používáte k masturbaci) lubrikačním gelem a spojte palec s ostatními prsty tak, aby se vytvořila „roura“. Položte si ruku na břicho palcem směřujícím k pupíku a do otvoru v ruce strčte penis. Místo toho, abyste pumpovali rukou, přirážejte pánví proti ruce.
  • Tato technika je určena hlavně pro ty, kteří mají citlivý penis. Nechte si oblečené spodní prádlo a vzrušte se. Jakmile dosáhnete plné erekce, začněte svému malému kamarádovi dávat jakési pohlavky. I když trvá déle, než muž takto dosáhne vyvrcholení, výsledek pak stojí za to.
  • Až budete příště masturbovat a nebude se vám dařit dosáhnout vrcholu, zkuste si druhou rukou obejmout varlata, jemně je stisknout a zatáhnout dolů (nebo i drsněji, pokud tyhle věci máte rádi). Potom budete více cítit, jak vám semeno putuje tělem ven.
  • Namažte si dlaň lubrikantem a místo toho, abyste zuřivě „masírovali“ celé tělo penisu, jemně dlaní přejíždějte po hlavě penisu až k vyvrcholení.
  • Namažte si obě ruce lubrikantem. Jednou rukou obejměte penis u kořene a druhou těsně pod žaludem. Střídavě pak „jezděte“ pravou a levou rukou po penisu nahoru a dolů až do té doby, než dosáhnete vrcholu (vždy se hýbe jen jedna ruka).
  • Při této technice masturbujete jako obvykle, ale jakmile ucítíte, že se blížíte k vrcholu, strčte druhou ruku (kterou nepoužíváte) do nádoby s ledem a pokračujte v masturbaci. Nevěřili byste, jak může kombinace chladu v jedné ruce a tepla v druhé pocit vyvrcholení umocnit.
  • Lehněte si na záda a chytněte penis úchopem „backhand“. Převalte se přes bok, zapřete ruku o postel a jezděte penisem dovnitř a ven. Velmi to připomíná pohyby při souloži. Je to velmi odlišný pocit masturbovat pohyby penisu než jen rukou. Je také příjemné vložit dolů i druhou ruku a cítit pohyby šourku vpřed a vzad, jako když zajíždíš a vyjíždíš z vagíny.
  • Za použití lubrikantu třete špičkou žaludu o dlaň druhé ruky. Výsledný orgasmus bude velmi silný.
  • Udělejte kroužek kolem kořene penisu svým dobře namazaným palcem a ukazováčkem a klouzejte vzhůru po údu. Když dosáhnete žaludu, udělejte kroužek okolo kořene penisu namazanou druhou rukou a jeďte opět nahoru. Střídejte proces, vždy když dosáhnete špičky penisu. Princip spočívá v pohybu vzhůru, aniž byste jeli dolů. Můžete použít pouze palec a ukazováček, nebo přidat ostatní prsty, když jedete od kořene.
  • Poté co dosáhnete erekce, naneste trochu dětského oleje či lubrikantu na žalud, úd a šourek (nešetřete). Naneste trochu lubrikantu na ruku, kterou používáte, zvláště mezi prostředníček a prsteníček. Rozdělte své prsty na dva a dva, abyste udělal „Spockův pozdrav“ ze Star Treku. Přejíždějte rukou nahoru a dolů po natřeném penisu mezi svými prsty, pěkně pomalu a současně masírujte šourek a varlata. Měňte rychlost a tlak ruky a uděláte se jako nikdo před tím.
  • Odložte si kalhoty, ale nechte si spodní prádlo. Dosáhněte ztopoření a začněte hníst vybouleninu na prádle prsty, nebo čím chcete. Buďte trpěliví, chvíli to trvá, ale výsledný orgasmus stojí za to.
  • Nalubrikujte dobře ruku a jezděte pěstí vzhůru po penisu klasickým způsobem. Když dosáhnete žaludu, přetočte ruku do úchopu „backhand“ za stálého kontaktu se žaludem a začněte sjíždět dolů „backhandem“ a takhle to opakujte. Pro lepší výsledek zkoušejte různé rychlosti.
  • Lehněte si na postel, uchopte svůj úd pevně jednou rukou a použijte palec k přejíždění po žaludu, dělejte kruhy kolem ústí močové trubice. Nepohybujte rukou, jen palcem. Soustřeďte se na dýchání a na udržení těla v absolutním klidu. Udržujte rovnoměrnou rychlost a odolávejte nutkání začít masturbovat celou rukou či zrychlovat palcem. Pokud vypudíte nějakou preejakulační tekutinu, rozetřete ji po žaludu, udržujíce stálou rychlost a rytmus. Můžete si čas od času úchop údu ozvláštnit a zapojit další prst či prsty a pomoci palci ve tření či stiskání žaludu, jen pozor abyste nezrychlovali. Poté se zase vraťte k pevnému statickému úchopu údu. Pokud zvětšíte tlak, zpomalte rychlost. Můžete také přejít od kroužení k pohybu vpřed a vzad. Případně palec může brnkat na žalud jako na strunu kytary. Pokušení zrychlovat či masírovat celý úd bude obrovské, ale pokud udržíte pomalý, pravidelný rytmus, budete odměněni dlouhotrvající intenzivní extází, jak budete balancovat na hraně ejakulace. Když konečně dosáhnete vyvrcholení, bude dlouhé a silné a zanechá vás totálně vyčerpané s brněním po celém těle.

Slangové výrazy

Anča dlaňovka, pindit honďoura, honitbrka, honit, pumpovat, vymačkávat rohlíka (až vyteče olej), leštit bambus, dráždit kobru.

Zdroj: Kdo si hraje, nezlobí

Podrobnější informace o přípravcích Vitaros, Karon, Alprostan, Caverject

Vitaros

Vitaros je krém, který se aplikuje do vyústění močové trubice. Základním vazodilatanciem hrajícím klíčovou roli při vzniku a udržení erekce je oxid dusnatý (NO), který má sice extrémně krátký biologický poločas (2–6 s), ale velmi ochotně prostupuje buněčnými membránami z místa svého vzniku v endotelových buňkách (vzniká účinkem NO syntázy z argininu, vedlejším produktem je citrulin) do hladkých svalových buněk, kde po aktivaci guanylátcyklázy cestou membránového receptoru spřaženého s G-proteinem dochází k tvorbě cGMP, který aktivuje proteinkinázu G, a v konečném důsledku dojde ne zcela jasným mechanismem ke snížení intracelulární koncentrace vápenatých iontů, což vede ke svalové relaxaci a následné vazodilataci. Prostaglandin E1 aktivuje adenylátcyklázu za tvorby cAMP a následné aktivace specifických proteinkináz, čímž dochází ke konvergenci s předchozí metabolickou dráhou. Mechanismus účinku inhibitorů PDE5 je založen na inhibici 5. izoenzymu fosfodiesterázy, tedy enzymu degradujícího cGMP, což vysvětluje nutnost sexuální stimulace (na rozdíl od PGE1) pro navození účinku těchto preparátů. Vitaros patří mezi moderní léky erektivní dysfunkce.

Cena produktu Vitaros 3 mg/g krém

Dostupnost Krému Vitaros 3 mg/g je běžně k dostání v lékárně. Průměrná aktuální cena v lékárnách činí 1 128,49 Kč.

Karon

Karon obsahuje alprostadil, synteticky připravenou obdobu tělu vlastní látky prostaglandinu E1. Po podání injekce Karon do topořivých těles penisu dojde ke zvýšení přítoku tepenné krve do těchto těles a jejich rychlým plněním se zároveň sníží rychlost žilního odtoku z nich, což společně vede k dostatečnému ztopoření penisu během 5 až 15 minut.

Aplikaci injekcí nejprve provádí odborný lékař, který současně určuje potřebnou optimální dávku k vyvolání ztopoření, které by mělo v ideálním případě trvat 20 až 60 minut. Teprve po stanovení vhodného dávkování je možno pod přímým dohledem lékaře začít s nacvičováním techniky takzvaných autoinjekcí, tedy podávání injekce sám sobě.

Cena produktu Karon

Dostupnost produktu Karon není již delší dobu. Přerušení dodávání Karonu na český trh se oficiálně datuje k 20. lednu 2017. Cenové propočty v tuzemsku neregistrovaných alprostadilů s případnou dobou dodání do 3 týdnů nevyznívají příznivě (Caverject 10x10 mcg cca 4 500Kč, Caverject 10x20 mcg cca 6 000 Kč, Muse 6x500 mcg cca 3 700 Kč, Muse 6x1000 mcg cca 4 500 Kč). S totožnou účinnou látkou lze využít Vitaros (4 sáčky cca 1 200 Kč) v podobě krému aplikovaného na žalud penisu.

Alprostan

Alprosan je infuzní roztok. Léčivou látkou přípravku Alprostan je alprostadil. Alprostadil patří mezi vazodilatancia (léky rozšiřující cévy). Rozšířením cév alprostadil zvyšuje průtok krve, navíc zlepšuje oběh krve v drobných cévách (mikrocirkulaci), zvyšuje ohebnost červených krvinek (zvyšuje erytrocytární flexibilitu) a potlačuje jejich shlukování. Tlumí agregaci trombocytů, čímž snižuje krevní srážlivost a omezuje vznik krevních sraženin (trombů). Aktivuje bílé krvinky (neutrofily) a vede k rozpouštění krevních sraženin (dochází ke zvýšení fibrinolytické aktivity krevní plazmy).

Vazodilatátor antiagregatin zlepšuje krevní oběh v penisu. To způsobuje kontrakci hladkého svalstva orgánů, rozšiřuje cévy a zvyšuje periferní průtok krve, zlepšení mikrocirkulace, inhibuje agregaci krevních destiček a disagregaci aktivuje. To má fibrinolytický účinek. Dále stimuluje hladké svalstvo střeva, močového měchýře a dělohy; tlumí sekreci žaludečních šťáv. Biologický poločas je 0,5 až 1 minuta. Účinky se objeví během 5 až 10 minut po podání a trvají 30 až 60 minut. Rozšíření kavernózních arterií a cév hladkého svalstva kavernózních těles vede k rychlému průtoku krve a dilataci prostorů kavernózních těles, žilní odtok je tak obtížný a dochází k erekci.

Kontraindikace

Zvýšená citlivost, abnormality penisu; srpkovitá anémie, trombocytopenie, polycythemia vera, mnohočetný myelom, žilní trombóza, zvýšená viskozita krve, akutní infarkt myokardu, angina pectoris, arytmie, bronchiální obstrukce, plicní edém, jaterní dysfunkce, těhotenství, laktace, věk kolem 18 let a starší než 75 let.

Vedlejší efekt

Bolest v penisu, penilní otoky, vyrážka na penisu, dlouhá nebo bolestivá erekce a priapismus, fibróza, balanitida, krvácení z močové trubice, pálení v penisu, necitlivost, houbové infekce, podráždění, fimóza, pruritus, erytém, abnormální ejakulace, testikulární otok, napětí v šourku, časté močení, inkontinence; periferní vaskulární poruchy, kolísání krevního tlaku, supraventrikulární tep; závratě, bolesti hlavy; slabost v hýždích, lokalizovaná bolest (hýždě, nohy, genitálie, žaludek), bolesti v pánvi a bedrech; příznaky podobné chřipce, modřiny, krvácení, zánět, nevolnost, zvracení, průjem, otok, svědění v místě vpichu.

Interakce

Zvyšuje účinek antikoagulancií, antihypertenziv, antiagregancií a vazodilatancií.

Předávkování

Symptomy: hypotenze, bolest penisu, prodloužená erekce (po dobu 6 hodin), nevratné zhoršení erektilní funkce. Léčba je symptomatická.

Upozornění

Volba dávky by měla být prováděna pod dohledem lékaře, který zkontroluje kardiovaskulární systém a trvání erekce. Pacient by měl informovat lékaře o všech nepříznivých účincích (včetně erekce trvající déle než šest hodin). Během léčby by měl být používán odpovídající způsob antikoncepce. Může dojít k pálení a svědění v pochvě u žen. Počet nežádoucích účinků se zvyšuje v závislosti na koncentraci a rychlosti infuze. Zvýšit objem infuze nelze u pacientů s těžkým srdečním selháním. Opatrnosti je třeba také u pacientů s hypertenzí; u starších pacientů s diabetem mellitem, dále hrozí-li bradypnoe, hypotenze, tachykardie a hypertermie. Je nutné sledovat hemodynamické parametry, stav acidobazické rovnováhy, biochemické parametry a parametry srážení krve. Lék by měl být používán pod přísným lékařským dohledem. Pokud je to nutné, je třeba sledovat tělesnou hmotnost, rovnováhu tekutin, měřit centrální žilní tlak nebo provádět echokardiografii.

Cena produktu Alprostan

Dostupnost produktu Alprosan není na českém trhu. Výrobce léku firma Zentiva ukončila jeho registraci v ČR.

Caverject

Caverject je dodáván jako jednorázová předplněná injekce. Caverject 20 mcg je prášek pro přípravu injekčního roztoku, který obsahuje léčivou látku alprostadilum. Léková forma se rozpustí a roztok se pomocí injekce aplikuje intrakavernózně. Alprostadil je přirozeně se vyskytující forma prostaglandinu E1 (dále jen PGE1), která indukuje erekci pomocí relaxace trabekulárního hladkého svalstva a dilatací kavernózních arterií. Dojde tak k rozšíření lakunárního prostoru a k nahromadění krve stlačením žil proti tunica albuginea (korporální venookluzivní mechanismus).

Alprostadil je léčivo schválené k léčbě erektivní dysfunkce. Mezi pacienty léčené přípravkem Caverject 20 mcg patří především pacienti s neurogenní erektilní dysfunkcí (po poranění míchy), pacienti po radikální prostatektomii po nádoru a mladí pacienti s diabetem mellitem, kterých výrazně přibývá.

Léčivý přípravek Caverject 20 mcg, prášek pro přípravu injekčního roztoku, nesplňuje podmínku ochrany veřejného zdraví a výjimečných okolností. Na českém trhu je obchodován léčivý přípravek KARON (reg. č. 83/527/95-C), který je určený pro intrakavernózní injekci alprostadilu ve stejných indikacích jako léčivý přípravek Caverject 20 mcg prášek pro přípravu injekčního roztoku.

Cena produktu Caverject

Caverjekt na českém trhu dostupný není, k pozastavení registrace léku došlo dne 15. 3. 2010.

Zdroj: Vitaros

Průběh obřízky

Obřízka částečná a nízká: Zde se odstraní celá vnitřní předkožka a vnější je ponechána v takové délce, že v normálním stavu překrývá přibližně půl žaludu. Odstraněním vnitřní předkožky odpadají barevné přechody kůže. Zbytek předkožky cestuje po žaludu, a to může vyvolávat nepříjemné pocity. Dále je dobré vědět, že jedna polovina žaludu oschne a zkrabatí a druhá polovina zůstane přirozeně vlhká. Pokud byla tato obřízka provedena z důvodu fimózy, hrozí její navrácení. Tento způsob obřízky je v České republice dosti častý, jenže je s ní většina majitelů nespokojená. Ani vlastně neplní účel obřízky, takže je vhodná pro ty, co na obřízku musejí, ale nechtějí ji. Vzhledem k tomu, že bývá hojící se jizva často ve vlhku, je hojení pomalejší a nastává více pooperačních komplikací. Uzdička je v drtivé většině případů odstraněna.

Obřízka částečná a vysoká: U tohoto typu obřízky se odstraňuje zčásti vnitřní a zčásti vnější předkožka. Poměr zakrácení jednotlivých částí předkožky je zcela individuální případ od případu. Záleží, kdo obřízku zrovna provádí a jak si to pacient přeje. Ponecháním vnitřní předkožky vzniká na penisu pestrá škála odstínů kůže. Když předkožka zrovna necestuje po žaludu, tak se hrbí jako harmonika za korunkou, a to může vyvolávat nepříjemný pocit, že do ní tlačí. Tento způsob obřízky není vhodný pro řešení fimózy většího rozsahu. Jizva často ztvrdne a pak je nutné provést úplnou obřízku. Při ztopoření je zbývající předkožka napnutá, ale jde jí hýbat klidně až do půlky žaludu. Ani to nebrání tomu, aby byl sex jiný než před provedením obřízky. Uzdička se většinou prodlužuje, méně časté je nedotčení. Tato obřízka je vhodná pro ty, kdo se bojí, že budou mít při erekci málo pokožky nebo předkožky (což je nesmysl). Ovšem je možné cestování zbývající předkožky. Navíc je tento způsob provedení obřízky velmi nevzhledný (což potvrdila i anketa). Toto provedení se hojí lépe než nízká varianta, ale pořád hůř než obřízky úplné.

Obřízka úplná a nízká: V tomto případě se odstraní celá vnitřní předkožka a vnější v různém rozsahu. Podle toho, kolik jí zůstane, je na neztopořeném penisu mírně zkrabacená (nic se nesmí hromadit za žaludem) nebo je zkrácená natolik, že je hladká neustále, bez záhybů a vrásek. Ženy zpravidla takto obřezaný penis označují jako sexy, protože vypadá stejně jako při milování – jen je menší. Při erekci se kůže na penisu celá napne a nelze s ní výrazně hýbat. Vzhledem k tomu, že před obřízkou byla uzdička svým druhým koncem přichycena k vnitřní předkožce, tak po obřízce ji již není kam uchytit, a proto je také běžně odstraněna (ponechání je velmi vzácné a trochu nevzhledné). S příchodem této obřízky se toho hodně změní. Sex je vnímán výrazněji (i partnerkou) a penis se zdá být tvrdší. Při úplné obřízce se může stát, že se bude trochu tahat šourek k žaludu, ale sex je bez potíží. Hned po obřízce budete mít pocit, jako kdyby vám kus penisu chyběl. S úplnými obřízkami jsou jejich majitelé velmi spokojeni. Tato obřízka je perfektní volbou, pokud se chcete zbavit mykóz nebo fimózy, starostí s hygienou, nebo jen upoutat pozornost.

Obřízka úplná a vysoká: U tohoto typu obřízky je vnitřní část předkožky odstraněna částečně a vnější také částečně až úplně. Podle toho, kolik jí zůstane, je na neztopořeném penisu mírně zkrabacená (volná úplná obřízka) nebo je zkrácená natolik, že je hladká neustále, bez záhybů a vrásek (těsná úplná obřízka). Poměr zakrácení jednotlivých listů předkožky je u každého jedince jiný. Sex je stejný. U této obřízky lze ponechat uzdičku. Je-li tato obřízka provedena z důvodu odstranění fimózy, je velmi vhodné uzdičku odstranit. Podle ankety je toto nejhezčí varianta obřízky.

Výkony se provádí v jakémkoliv věku, u dětí jsou nejčastějšími indikacemi zdravotní potíže. Operace je možné provádět jak v lokální, tak celkové anestezii, záleží jen na rozhodnutí klienta. U dětí je vhodnější anestezie celková. Pro výkon v lokální anestezii, pokud je klient zdráv, není nutné mít předoperační interní vyšetření a není nutné ani laboratorní vyšetření. Operace v lokální anestezii je možné provést ambulantně, bez nutnosti hospitalizace. Pro výkon v celkové anestezii je nutné mít předoperační interní vyšetření a je nutná alespoň několikahodinová hospitalizace. Příprava je stejná jako před každou operací, zahrnuje osprchování celého těla a zejména hygienu operované oblasti. Doba vlastního operačního výkonu se pohybuje mezi 45 až 75 minutami. Rány jsou šity stehy ze vstřebatelného materiálu.

Zdroj: Mužská obřízka


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP