Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZTRÁTA PIGMENTU VITILIGO FOTO

OBSAH

Lokální pimekrolimus nebo takrolimus na vitiligo

Pimekrolimus a takrolimus jsou typem léků nazývaných inhibitory kalcineurinu, které se obvykle používají k léčbě ekzému.

Pimecrolimus a takrolimus nejsou licencovány pro léčbu vitiliga, ale mohou být použity k obnovení kožního pigmentu u dospělých a dětí s vitiligem.

Mohou způsobit nežádoucí účinky, jako jsou:

  • pocit pálení nebo bolesti při aplikaci na kůži;
  • zvyšují citlivost pokožky na sluneční záření;
  • zarudnutí obličeje (návaly horka) a podráždění kůže, zvláště pokud pijete alkohol.

Na rozdíl od steroidů však pimekrolimus a takrolimus nezpůsobují ztenčení kůže.

V Česku je k dispozici pimekrolimus a takrolimus v těchto léčivých přípravcích:

  • pimekrolimus je v krému Elidel;
  • takrolimus je třeba nechat namíchat v lékárně

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Diskuze

V diskuzi DÁ SE LÉČIT ZTRÁTA PIGMENTU A KTERÝM LÉKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Sadílková.

Kterým lékem se dá léčit ztráta pigmentu, děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dá se léčit ztráta pigmentu a kterým lékem

Nelicencované léky na vitiligo

Mnoho léčebných postupů používaných pro vitiligo není licencováno. „Nelicencovaný“ znamená, že výrobce léku nepožádal o licenci, aby mohl být použit k léčbě tohoto onemocnění. Lék neprošel klinickými zkouškami, aby se zjistilo, zda je účinný a bezpečný při léčbě tohoto stavu.

Lékaři mohou doporučit použití nelicencovaného léku, pokud se domnívají, že bude účinný a přínosy léčby převažují nad jakýmkoli souvisejícím rizikem. Před předepsáním nelicencovaného léku by vás lékař měl informovat, že je nelicencovaný, a probrat s vámi možná rizika a přínosy.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA PIGMENTU BÍLÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Jak na bílé flíčky, které nejspíš vznikly z důvodu dřívějšího poranění?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky po předchozích zranění jsou vlastně jizvy. Tyto jizvy vznikly z náhradního vaziva, které bohužel nemá stejné vlastnosti, jako původní kůže. S trochou štěstí se dají mírně vyrovnat jejich povrchové nerovnosti pomocí lejzru nebo dermabráze. Ale barva moc upravit nejde. Pouze dočasně se dají tyto barevné odchylky překrýt pomocí make-up krémy.
Pokud by bylo příčinou bílých flíčků něco jiného, například pityriáza, tak se dají léčit a můžete se jich zbavit natrvalo. Nezbytné by bylo vyšetření pravého původu flíčků u kožního lékaře, který pak určí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu bílé fleky

Foto bílých skvrn

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU, BÍLÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobry den mam ztratu pigmentu na kuzi na genitaliich lecim se stim uz 5 rok a nikdo nevi co toje problem je v tom ze se my to rozsiruje a svedi mokva mam zastavenou menstruaci ale nic nepomaha prosim o radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu, bílé fleky

Vitiligo – obrázky

Vitiligo proslavilo modelku, která ze své nevýhody udělala výhodu, posuďte sami jakou.

Vitiligo postihuje i naše známé osobnosti, příkladem je sportovní moderátor Robert Záruba, který má toto onemocnění. Zde můžete vidět, jak se u něj projevuje.

Vitiligo se bohužel vyskytuje i u dětí, zde můžete vidět, jak se projevuje.

Více o této problematice naleznete zde.

Zdroj: Vitiligo detoxikace – novinka

Poradna

V naší poradně s názvem O VOLNÝCH RADIKÁLECH A ANTIOXIDANTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Dědková.

Dobrý den po návštěvě solária mě ve vystřihu udělaly bílé skvrny na kůži. Může se jednat o plíseň mám stach ,aby to nebyla ztráta pigmentu viliago. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle fotografie to může být jak vitiligo, tak i pityriasis versicolor. Pro upřesnění budete muset zajít do ordinace kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opalování a bílé mapy na zádech

Piperin krém na vitiligo

Ztráta pigmentace kůže neboli vitiligo trápí až čtyři procenta populace. Tato porucha se dá údajně léčit pomocí černého pepře. Alkaloid v něm obsažený totiž pigmentaci kůže výrazně podporuje. Piperin je látka, která způsobuje pověstnou štiplavost pepře a právě díky ní se staly bobule oblíbeným a dobře známým kořením. Dosud se vitiligo léčí především kortikosteroidními krémy a radioterapií pomocí zářičů UV. Místní léčba piperinem stimuluje vyrovnaně pigmentaci kůže, takže kombinace této léčby s UV ozařováním výrazně zlepšuje pigmentaci a její výsledky jsou úspěšnější než dosavadní léčba vitiliga.

Zdroj: Piperin

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jane.

Já mám opačný problém, dělají se mi pogmentové skvrnky až moc, teď mi je krém od skincodu pobělil ale ještě čekám až zmizí úplně.

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Vitiligo modelka

Chantelle Brown-Young je kanadská modelka, která se jako vůbec první modelka na světě s vitiligem dostala mezi naprostou světovou špičku v tomto oboru. Zde si ji můžete prohlédnout.

Zdroj: Vitiligo

Diskuze

V diskuzi VITILIGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xarra.

Vitiligo spôsobuje parazit menom Vlasovec. Prenáša ho krv sajúci hmyz ako komár a pod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

www.jaad.org/article…
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vitiligo

Vitiligo u dětí

Vitiligo se u dětí projevuje malými nebo velkými mléčně bílými skvrnami na kůži, které se zvětšují a vytvářejí plochy. Příčinou vitiliga je ztráta pigmentu, který dodává kůži její barvu. Děti s těžkou formou vitiliga ztrácejí pigmentaci na celém těle. K léčbě vitiliga dětský lékař obvykle předepíše kortikosteroidní mast nebo roztok, ale jiné metody se obecně pro léčbu dětí nedoporučují.

Děti s vitiligem mají mléčně bílé skvrny na kůži, které jsou buď symetrické (vyskytují se na stejných místech po obou stranách těla), nebo nesymetrické. Skvrny se zvětšují a vytvářejí velké, nepravidelně tvarované plochy. Ochlupení na postižených místech se někdy rovněž zbarví bíle. Nejčastěji se vitiligo vyskytuje kolem úst, nosu a očí; na hřbetech rukou a prstů; na loktech, na zápěstí, na kolenou, v podpaží, na tříslech, na genitáliích, na dolních končetinách a na prsních bradavkách. Vitiligo se někdy objeví na kůži pokrývající zranění nebo popáleninu. Nejpatrnější je u dětí s tmavou barvou pleti, avšak i u dětí se světlou barvou pleti je viditelné, a to zejména v létě, kdy je kůže opálená. Děti s těžkou formou vitiliga ztrácejí pigmentaci na celém těle.

Má-li dítě světlou pleť, při pobytu na slunci mu skvrny zakrývejte oděvem, mohlo by dojít ke spálení kůže. Na postižená místa, která by mohla být vystavena slunečnímu záření, vždy aplikujte opalovací krém, dokonce i v zimě. Jestliže se dítě za svůj vzhled stydí, zakryjte mu skvrny make-upem nebo samoopalovacím krémem.

Existuje řada agresivnějších způsobu léčby vitiliga, které se však obecně nedoporučují pro léčbu dětí. Dětský lékař obvykle předepíše kortikosteroidní mast nebo roztok, průběh léčby je však třeba pečlivě sledovat. Lékař také odebere dítěti krev na testy, které pomohou určit, zda příčinou vitiliga není nějaká nemoc, například porucha štítné žlázy.

Zdroj: Vitiligo

Diskuze

V diskuzi VIRONAL LÉČÍ VITILIGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra.

Já mám vitiligo.Jak Vironal léčí vitiligo?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vironal léčí vitiligo

Robert Záruba

Robert Záruba je český sportovní novinář, redaktor, komentátor a spisovatel. Mimo jiné je držitelem dvou diváckých cen TýTý z let 2003 a 2004. Robert Záruba trpí kožním onemocněním vitiligo, které je nejviditelnější kolem očí („opálené sluneční brýle“). Zde můžete vidět projevy onemocnění.

Zdroj: Vitiligo

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT PIGMENTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivona.

mám pigment pod nosem,zkoušela jsem i leasry a ruzné bělící krémy a zmizíky a pigment je tam stále jsem z toho neštastná poradíte mi jak ho odstranit?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel KAmča.

Na bělení pigmentu pod nosem zkus hydrochinon nebo mýdlo s kyselinou kojic. Tady je seznam několika produktů, které by mohly pomoct: www.heureka.cz/?h%5B…

Zdroj: diskuze Jak se zbavit pigmentu

Bílé fleky na obličeji

Bílé fleky na obličeji mohou mít mnoho příčin, viz níže.

Příčiny

Příčinou vzniku bílých fleků v obličeji může být onemocnění štítné žlázy. Pokud se objevují tečky s vyblednutím o velikosti 1–2 mm a pokud se vyskytují na hrudníku a objevily se na opálené kůži, může jít o světlou variantu výsevu mykotické infekce.

Obrázky

Takto mohou vypadat bílé fleky na obličeji.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Diskuze

V diskuzi BÍLÁ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kokina.

Pře pár dny jsem odpovídala na dotaz paní, která uvedla i svoje foto, byla jsem nemile překvapena, že její doktorka nepoznala vitiligo, což jsou bílé flíčky až velké mapy na těle, paní totiž uveřejnila foto a jelikož tímto trpím i já, okamžitě jsem poznala, že se jedná a ztrátu pigmentu, čili vitiligo.

Jelikož nevím, jak ten Váš problém vypadá, mohlo by jít i o plíseň /tu jsem si jako mladá převezla ze ZemplŠíravy/ a osstranilo se to přípravkem SULFATAN, což je bahno v prášku, návod přiložen a zakoupíte v lékárně.

Pokud by se tyto skvrny zvětšovaly a vytvářely větší celky, půjde zřejmě o vitiligo, které bohužel

může napadat i kůži na jiných místech.Často vznikají doslova velké bílé mapy/můj případ/, které je nutné chránit před sluníčkem, postiženou kůži mazat krémem, které tlumí sluneční záření.V tomto případě se obraťte na svoji kožní lékařku, která Vám poradí, či předepíše vhodné mazání.
Někdy i ta bílá místa svědí, moje lékařka mi vypsala recept na vhodný přípravek, který ovšem hradíte sám. Částka za těl. mléko Vás určitě nezruinuje.

Jsem ve věku, kdy už se nad tímto nehroutím, ale vážnější situace je u mladých lidí, pokud je to na viditelných místech. Ve většině případů se s tím naučili žít, chce to však velmi pevnou vůli a nehroutit se, při pohledu nějakého "blbečka". Byla bych ráda, kdybyste mi na můj mail napsal, jak to s Vámi dopadlo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Trnka.

Doporučený přípravek se jmenuje Solfatan, je v práškovém stavu a je na bázi sirných koupelí a zábalů. U Vašeho názvu zřejmě došlo k chybě. CHystám se, že tuto proceduru budu zkoušet a pak podám informaci, třeba se někomu bude hodit.

Velice děkuji za Váš názor, motivační oedpověď, budu zkoušet


s pozdravem Trnka Milan

















Zdroj: diskuze Bílá nemoc

Bílé skvrny na kůži u dětí

Ojedinělé skvrny barvy bílé kávy, takzvané café-au-lait spots, má spousta dětí i dospělých.

Příčiny

Vyskytují-li se bílé skvrny v počtu více než 6 a pokud jsou větší než 0,5 mm (před pubertou) nebo větší než 1,5 cm (po pubertě), mohou být způsobeny neurofibromatózou 1. typu (Recklinghausenova choroba).

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají skvrny café-au-lait spots u dětí.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Vitiligo a ochrana před sluncem

Spálení sluncem je vážné riziko, pokud máte vitiligo. Musíte chránit pokožku před sluncem a nepoužívat solária.

Když je pokožka vystavena slunečnímu záření, produkuje pigment zvaný melanin, který ji pomáhá chránit před ultrafialovým (UV) světlem. Pokud však máte vitiligo, ve vaší kůži není dostatek melaninu, takže není chráněna a nikdy si tak zvaně nezvykne na slunce.

Pokud se venku odhalíte, nebo místo s vitiligem není možné účelně zakrýt oděvem, tak vždy aplikujte opalovací krém, ideálně s ochranným slunečním faktorem (SPF) 30 nebo vyšším, abyste pokožku ochránili před spálením a dlouhodobým poškozením.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Bílé skvrny na kůži v těhotenství

Těhotenství s sebou přináší hormonální změny i v podobě změny pigmentace. Některé skvrny po porodu zase samy vymizí, s některými se budete muset smířit.

Příčiny

Depigmentace v těhotenství vzniká v důsledku hormonálních změn během těhotenství. Příčinou depigmentace může být například poranění (jizvy), zánětlivá onemocnění kůže nebo aplikace léků a chemikálií na kůži.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá depigmentace v těhotenství v podobě bílých skvrn.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Vitiligo u dětí

Riziko postižení dětí obou rodičů s vitiligem se odhaduje na 10 %. Za tvorbu pigmentu v kůži jsou zodpovědné pigmentové buňky – melanocyty, u vitiliga se předpokládá jejich porucha. Názory na tuto poruchu se však liší. Může jít o autoimunitní zánět (zničení melanocytů buňkami imunitního systému), poruchu komunikace mezi melanocyty a buňkami nervového systému, nebo o toxickou destrukci melanocytů.

Skvrny mívají různou velikost – od milimetrů po centimetry. Počáteční léze se objevují na rukou, předloktích, chodidlech a na obličeji, často se nacházejí perorálně a periokulárně. Skvrny mohou být lokalizované či generalizované, což je častější. Lokalizované vitiligo je omezeno do jedné hlavní oblasti se segmentálním nebo kvazidermadromálním rozšířením. Generalizované vitiligo postihuje více než jednu oblast – skvrny jsou obvykle nalézány na obou stranách trupu a jsou uspořádány symetricky či nesymetricky. Typickými lokalizacemi vitiliga jsou obličej, krk a kůže kštice. Dále jsou to místa opakovaně vystavovaná traumatizaci, tedy kostní prominence, extenzory předloktí, ventrální část zápěstí, dorzální část ruky, články prstů. V případě generalizovaného vitiliga bývají typicky skvrny periorificiálně, to je kolem tělesných otvorů (rty, oči, genitál), mohou být postiženy dásně, areoly prsních bradavek.

Ochlupení v oblasti skvrn vitiliga může být depigmentované (leukotrichie). Vitiligo ve kštici se obvykle projeví jako pramen bílých či šedých vlasů (poliosis), ale může se objevit i totální depigmentace kůže na hlavě. Postižení pokožky hlavy je nejčastější, následované postižením obočí, pubického ochlupení a ochlupení podpaží. Leukotrichie může indikovat špatnou prognózu ve vztahu k repigmentaci. Ke spontánní repigmentaci depigmentovaných vlasů nedochází.

Zdroj: Vitiligo detoxikace – novinka

Zkušenosti s vitiligem

Vitiligo je kožní onemocnění, které se projevuje výskytem bílých skvrn na kůži či ložisky výrazně světlejších vlasů, vousů, řas nebo obočí. Skvrny mívají zvýšeně pigmentovaný okraj a kontrastují s normální barvou okolní kůže. Vyskytují se u 1–2 % lidské populace a postihují všechny rasy. U jedinců s tmavší pletí bývají kožní skvrny či ložiska světlých vlasů daleko nápadnější a mohou postihnout dokonce i ústní sliznici. Obě pohlaví touto nemocí trpí stejnou měrou a první příznaky se nejčastěji objevují mezi 10. a 30. rokem života, přičemž u poloviny nemocných je to kolem 20 let.

Vitiligo není nemoc, která by bolela. Pacientovi však často způsobuje bolest psychickou, a to obzvláště tehdy, objeví-li se bílé skvrny na viditelných místech na těle, jako je obličej, ruce, paže, nohy či genitálie. Postižený postupně ztrácí sebevědomí a cítí se nejistě, což může mít velký vliv na jeho emocionální stabilitu a celkovou kvalitu života. Zejména u adolescentů, pro které bývá zevnějšek obzvláště důležitý, se mohou v důsledku tohoto kožního onemocnění vyskytnout vážné psychické potíže. U dospělých může tato nemoc v některých případech vést až ke ztrátě zaměstnání nebo k potížím při jeho hledání. V jiných kulturách může mít depigmentace mnohdy i dramatičtější následky. Pokud například v Indii žena onemocní vitiligem, může jí být zcela znemožněn sňatek. V případě, že začala chorobou trpět až po svatbě, lze ztrátu pigmentu dokonce považovat za důvod k rozvodu.

Zdroj: Vitiligo

Vitiligo a Vitamín D

Pokud vaše pokožka není vystavena slunci, existuje zvýšené riziko nedostatku vitaminu D. Vitamin D je nezbytný pro udržení zdravých kostí a zubů. Sluneční záření je hlavním zdrojem vitaminu D, i když určitá forma vitaminu D se nachází také v některých potravinách, jako jsou mastné ryby.

V případě, že se důsledně chráníte před sluncem, může pak být obtížné získat dostatek vitamínu D pouze z jídla a omezeného slunečního záření. Měli byste proto zvážit užívání denního doplňku stravy obsahujícího 10 mikrogramů vitaminu D.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Vitiligo aneb bílé fleky na kůži

Vitiligo je získané kožní onemocnění charakterizované vznikem bílých, ostře ohraničených skvrn. Vitiligo je často doprovázeno takzvanými autoimunitními chorobami. Je velkým kosmetickým problémem.

Vitiligo je relativně časté onemocnění, postihuje asi 1 % populace. Vyskytuje se ve stejné míře u mužů i u žen. Projevy vitiliga začínají v polovině případů mezi 10.–30. rokem, ojediněle se mohou objevit již při narození.

Příčina onemocnění není známá, ale ví se o častějším výskytu v rodinách, u více než 30 % pacientů je vitiligo přítomno také u rodičů, dvojčat, dětí. Vlohy se dědí nepravidelně (polygenní dědičnost). Riziko postižení dětí u obou rodičů s vitiligem se odhaduje na 10 %. Vyšší pravděpodobnost vzniku vitiliga je u osob s výskytem cukrovky a onemocnění štítné žlázy v rodině. Protože za tvorbu pigmentu v kůži jsou zodpovědné pigmentové buňky – melanocyty, u vitiliga se předpokládá jejich porucha. Názory na tuto poruchu se však liší. Může jít o autoimunitní zánět (zničení melanocytů buňkami imunitního systému), poruchu komunikace mezi melanocyty a buňkami nervového systému, nebo o toxickou destrukci melanocytů.

Příznaky

Vitiligo mohou doprovázet některé příznaky postižení jiných orgánů:

  • žláz s vnitřní sekrecí – onemocnění štítné žlázy (až ve 30 %), cukrovka (5 %), chudokrevnost (vyšší riziko výskytu) a jiné;
  • očí – zánět cévnatky a duhovky (do 10 % případů), zrak je však nepostižen;
  • uší – v rámci postižení více orgánů, kdy se mohou společně vyskytnout vitiligo, bílá kadeř vlasů, zánět oka, ložiskový výpad vlasů a porucha sluchu.

Prevence

Vhodnou prevencí onemocnění je udržovat dobrý stav svého imunitního systému a správně pečovat o pokožku. Pečujte proto o svou životosprávu, pravidelně sportujte, stravujte se přiměřeně a vhodně (pestrou a vyváženou stravou). Noste pohodlné, nedráždivé, nejlépe bavlněné oblečení. Na slunci pobývejte rozumně, a pokud již nějaké problémy s pokožkou máte, snažte se omezit působení ultrafialového záření na svou kůži. Při práci používejte ochranné pomůcky, jakékoli zranění může být vyvolávajícím faktorem pro vznik vitiliga.

Domácí léčba

Vitiligo nepatří mezi onemocnění, na která by se primárně umíralo. Nicméně může být velmi nepříjemné, nejen z estetického důvodu. V lékárně je možné zakoupit několik speciálních krémů a gelů, které působí jako ochrana pokožky a jsou přímo určeny k tomuto účelu. Přípravky obsahují látky tlumící depigmentaci (ztrátu pigmentu). Užívání vitamínů (hlavně A, C, E – takzvaných antioxidantů), minerálů a stopových prvků (doporučovány jsou selen a zinek) je víceméně jen podpůrné. Bílá ložiska se dají zamaskovat pomocí vhodně zvoleného make-upu či samoopalovacími krémy. Možná je i tetováž vitiliga (to je vpravení pigmentu pomocí tetovací jehly), obvykle však není doporučována pro potenciální aktivaci onemocnění.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP