Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZTUHLÉ PRSTY NA RUKOU

OBSAH

Příčiny popraskaných rukou

Nejdříve si pojďme povědět něco o příčinách suchých rukou. Dlaně a prsty mají méně mazových žláz než zbylé části těla, což je tedy předurčuje k vysychání. Hlavní důvod to však není, to bychom totiž měli suché ruce všichni. Pokud však navíc pracujete v klimatizovaném prostředí, nebo ruce velmi často namáčíte, můžete výrazně přispět ke zmiňovaným problémům. Mimochodem například příliš studená, nebo naopak příliš teplá voda vysušují ruce ze všeho nejvíce.

Zdroj: Jak na suché a rozpraskané ruce

Diskuze

V diskuzi OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonjn Herman.

Asi pul roku me otekly nohy v kotnicich ale take nahore na nartech,prsty ne.Nikdy jsem to nevidel.Kotniky mam take cele ztuhlé. Děkuji za vysvetleni.

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Bolest ruky od myši

Mezi civilizační choroby spojené s prací u počítače patří také záněty šlach, strnulost prstů a kloubů. Preventivním procvičováním svalů na rukou můžeme předejít pozdějším komplikacím doprovázeným i pracovní neschopností.

Příčinou tohoto stavu je stereotypní práce s počítačem, která obnáší více než 8 hodin nefyziologického postavení ruky a prstů na klávesnici.

Nejlepším lékem je v této situaci cvičení, které uvolňuje napjaté tkáně rukou a hluboké svalstvo dlaně. Zkuste například tento cvik: Vsedě u stolu v předpažení pokrčmo ohněte zápěstí dlaní k tělu. Držte ruku nad stolem a prsty ukazováku a prostředníku střídavě protlačujte po desce stolu vpřed a vzad. Vyvarujte se pohybu do stran. Cvičení opakujte pro všechny zbylé prsty obou rukou. Tlačte jemně, bez použití síly. Pokud budete cvičit pravidelně, můžete předejít medikamentózní léčbě.

Zdroj: Bolavé ruce

Diskuze

V diskuzi MYKOZA NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

Dobrý den, na mykozu z vlastní zkušenosti doporučuju tohle: www.cannaderm.cz/myc… . Nešlo mi se plísně zbavit, měl sem ji mezi prsty na rukou. Po pár týdnech s Mycosinem mám klid. Ale dělám si pořád lázně - pár kapek do lavorku s vodou a máčím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mykoza na rukou

Paličkovité prsty u dětí

Paličkovité prsty u dětí mohou mít familiární či etnický výskyt (negroidní rasa), přičemž nejsou doprovodným symptomem onemocnění, a tudíž nevyžadují léčbu. Při výskytu paličkovitých prstů by dítě mělo být vždy velmi pečlivě vyšetřeno k vyloučení možných patologických stavů. U dětí se může jednat o homozygotní formu mutace, která je u evropské populace mutací nejčastější.

Takto postižené děti patří do rukou lékaře a do dispensarizace. Léčba je individuální dle stavu onemocnění.

Fotografie, kde jsou vidět tyto prsty na dětech.

Zdroj: Paličkovité prsty

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PRSTY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Vzdy kdyz prijdu z venku,at v zime ci v lete,mam uplne rude ruce prsty az zapesti.Doma normalni barva.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené prsty na rukou

Příčiny

Končetiny, a zvláště prsty, jsou vždy o něco chladnější než zbytek těla, protože krev nejdříve putuje přes srdce, mozek, plíce a další důležité orgány a až poté se dostává do končetin. Rozvod krve až do nejvzdálenějších míst těla je náročný. Pokud jsou vaše prsty stále studené, jde o problém, který má vašemu tělu něco signalizovat. Důvody studených prstů mohou být různé. Nejčastěji to bývají problémy s oběhovým systémem, psychické poruchy, anémie, nedostatek vitamínu B12, nízký krevní tlak, stres, léky či kouření.

Zdroj: Pocit nedokrvených rukou

Diskuze

V diskuzi ALAVIS MS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Alavis MS užívám měsíc nemůżu nic jiného než chválit opravdu výborný měla jsem bolesti obou kolen,to ustalo a i otoky jsou zcela pryč.Jen mohu doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Je tomu pár měsíců co mě začali bolet s otekat prsty na rukou,zápěstí..prsty na nohou a zkoncilo to vodou v koleni která se mi neustále vrací..lékař netuší proč to tak je..všechny testy mam negativní..tak že mi vlastné nic není.."jen"..se mi neustále dělá voda v koleni A bolí a otikaji mi ruce(prsty)..může mi také pomoci Alavis A za jak dlouho?Děkuji

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi dávkování

Světový den mytí rukou

Světový den mytí rukou připadá na 15. října, vyhlašuje jej Světová zdravotnická organizace už od roku 2008.

Zdroj: Mytí rukou

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI RUKOU A KLOUBŮ VŠECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Nováková.

Mám dotaz jestliže sevřu ruce v pěst tak mě bolí všechny prsty na rukou,nic v rukách neudržím nemám v nich sílu.Ruce mě bolí i v klidu.A bolí mě i všehny klouby na celém těle,po ránu kotníky,kolena,ramena.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Revmatoidní artritida, ta se takto projevuje. Její léčba zatím nebyla objevena a dají se jen zmírňovat příznaky. Na léčbě se dohodněte se svým praktickým lékařem a nebo můžete kontaktovat odborníka - lékaře imunologa.

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Co to jsou paličkovité nehty

Paličkovité prsty se odborně nazývají pachyakrie. Znamená to, že poslední článek prstů rukou, ale i nohou je významně rozšířen, nehet má tvar hodinového sklíčka. Hyperplazie periostu bez nápadnější osifikace pravděpodobně vzniká v důsledku otevření periferních arteriovenózních zkratů při oběhové nedostatečnosti vrozené srdeční vady, chronické plicní choroby a dalších, ale rovněž po stimulaci látkami, které produkují cirhotická nebo i jinak poškozená játra; v neposlední řadě též jako součást některých paraneoplastických syndromů. Někdy se termínem pachyakrie označují také změny prstů u akromegalie, obvykle též akropachie.

Toto onemocnění se často zaměňuje s takzvanými kladívkovými prsty. Ovšem pozor, kladívkové prsty jsou častou deformitou, zejména u žen staršího věku. Příčinou je postupný pokles nožní klenby degenerací vazů a ochabnutím svalů. Tím se noha prodlouží a šlachy natahovačů prstů jsou tím relativně zkráceny a stahují prsty do kladívkového postavení. V místech, kde dochází ke tření prstů o obuv, se často tvoří bolestivá kuří oka, hlavně na horní straně mezičlánkového kloubu prstů, nejčastěji na 2. a 3. prstu nohy. Deformita bývá spojena se syndromem příčně ploché nohy a vbočeným palcem, tudíž nemá nic společného s pachyakrií.

Paličkovité prsty jsou charakteristické rozšířením posledních článků na rukou nebo na nohou, které provází sférický nehet. Tyto paličkovité nehty mají tvar podobný hodinovému sklíčku. Onemocnění je nevratné a jeho příčinou je pravděpodobně otevření cévních spojek mezi tepnami a žílami u končetin. Diagnostikuje se pomocí takzvané kapilaroskopie, kdy se mikroskopem pozoruje chování vlásečnice nehtového lůžka po zakápnutí speciálním olejem.

Paličkovité prsty mohou být vrozené, vyskytují se například u pacientů s vrozenými srdečními vadami nebo chronickým plicním onemocněním, ale nikoli u nemocných s tuberkulózou nebo obstrukční plicní nemocí. Bývají i projevem nemoci jater a mohou indikovat nádorové onemocnění.

Zde můžete vidět, jak vypadají paličkovité prsty.

Zdroj: Paličkovité prsty

Poradna

V naší poradně s názvem MUCHNIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Glosová.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se pozná že mám s tímto druhem hmyzu problémy ve svém těle?. Po těle mám asi 6 strupů ale mám fotografii a jasně vidím nožičky a tělo. Po nocích mi otečou prsty na nohou, prsty na rukou mám kompletně červené. Po blížím zkoumání jsem zjistila že po nohou mám jakési puchýřky ve stejném tvaru a když je po stranách zmáčknu tak tak se mi zdá že vidím nějakého brouka. Ještě jedna věc již párkrát se mi stalo že jsem cítila jak na mně něco leze, ale nelezlo. Předchází tomu silné brnění rukou a nohou. Může toto způsobit muchnička?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muchnička je malá muška, která létá v létě. Teď v zimě se volně nevyskytuje. Vaše problémy můžou způsobovat blechy nebo štěnice. Pro přesné určení je třeba hmyz lépe prozkoumat lupou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Muchnička

Co pomůže na svědění rukou

Pokud je svědění kůže rukou bez onemocnění, je vhodné použít oleje. Mandlový, sezamový a olivový olej zahřejte na 37–40 °C a do olejové lázně ponořte ruce na 10–20 minut. Po vyndání ruce lehce osušte a zbytek oleje vmasírujte do pokožky a okolí nehtů. Pořiďte si také bavlněné rukavice a jednou za pár dní si na noc ruce namažte silnou vrstvou krému a strčte je na spaní do nich.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ne, zánět šlach se nedá léčit višňákem. Se zánětem šlach je třeba obrátit se na ortopéda, který určí protizánětlivé léky a doporučí vhodnou rehabilitaci. Po domácku můžete zánět šlach léčit pomocí Apo-ibuprofenu a klidového režimemu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Dobrý den,často mě bolí ruce nebo spíš prsty na rukou,hlavně první dva články prstů, poslední čtyři dny mě začalo bolet i zápěstí a řekla bych že je i oteklé myslíte si že by to mohl být zánět žil?

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Přírodní léčba

Pro úlevu od bolesti se doporučuje v pravidelných intervalech přikládat na zápěstí led. Tyto studené obklady navíc urychlují samotné hojení a mírní bolest. Při pravidelné činnosti rukou je vhodné dělat pravidelné přestávky, často ohýbat prsty a třepat rukama. Z výživového hlediska se doporučuje dlouhodobé užívání potravinových doplňků. Příznivé účinky má zvýšení denní dávky vitamínu B6 (50 mg 3x týdně) a bromelinu (1 000 mg 2x denně během akutní fáze, 50 mg 2x denně při snížení příznaků). Vitamín B6 zmírňuje zánětlivé procesy v nervové tkáni, snižuje vnímavost k bolesti a upravuje krevní oběh. Bromelin je enzym obsažený například v ananasu a má rovněž protizánětlivý účinek, přičemž pomáhá potlačovat bolest. Vyvarovat byste se naopak měli nadměrnému solení, protože sůl pomáhá zadržovat vodu v těle, což vede ke vzniku otoků. Důležitá je také rehabilitace.

Mezi alternativní léčebné metody, které mohou pomoci v léčbě syndromu karpálního tunelu, patří akupunktura, Alexandrova technika, či chiropraxe.

Pomoc může přinést také fyzikální terapie aplikovaná zaškoleným fyzioterapeutem. Bolesti pomáhá tlumit ultrazvuk, diatermie, galvanoterapie, elektrická nervová stimulace, hydroterapie a tělesná cvičení.

Zdroj: Karpály na rukou

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den, poslední dobrou mam problém s levou rukou kterou jsem mela ve 12 letech zlomenou a operovanou. Poslední dobou me v noci brni prsty je to nepříjemné a někdy to přetrvává celou noc pres den se mi to taky stava ale brnění není tak silné. Když me nebrni prsty tak se mi ruka třese nevíte cim to muze byt a popřípadě k jakému lékaři si mam zajit? Dekuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brnění může souviset s úrazem z dětství, ale také nemusí. Mohl se vám během života někde na nervové cestě vytvořit výrůstek, který utlačuje nerv levé ruky a to způsobuje ono brnění. Lékaře do svého problému budete muset zasvětit dva a to neurologa a ortopeda. V lepším případě můžete očekávat léčbu ve formě léčebných cviků v dalším pak operativní řešení. Uvidíte podle výsledků provedených vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění ruky ve spánku

Onemocnění spojená s pocitem nedokrvených rukou

Oběhové problémy: Špatný krevní oběh je důsledkem snížené činnosti srdce, které nedokáže pohánět krev po celém těle. Důvodem jsou zúžené cévy, překážky v průtoku krve, které jsou způsobeny ucpáváním tepen či menších kapilár. Pokud srdce není schopné dovést dostatečné množství krve do celého těla, neprokrvují se ani prsty, které jsou v konečné fázi prokrvení. Týká se to nejen prstů u rukou, ale i nohou.

Raynaudův syndrom: Tento syndrom se projevuje přechodným neprokrvením prstů. To se vyskytuje po vystavení rukou chladu, ale důvodem může být i emocionální stres. Syndrom má dva stupně dělení, a to primární syndrom a onemocnění. Podstatou primárního syndromu je stažení cév, které způsobuje zhoršené prokrvování prstů. Tento typ syndromu se nejčastěji objevuje u žen s hubenou a křehce vyhlížející postavou. Druhý typ označuje jev, který doprovází jiné onemocnění. Může jít tedy o revmatologická onemocnění, aterosklerózu cév, které doprovází nedokrvené prsty. U první formy jsou prsty pouze ledové a brní, u druhé formy jde už o bolestivý pocit.

Anémie: Anémie je stav, kdy tělo postrádá červené krvinky či má nedostatečné množství hemoglobinu. V důsledku toho, že je snížena koncentrace hemoglobinu pod normu stanovenou dle věku a pohlaví, dochází ke snížení schopnosti krve dodávat kyslík tkáním. Anémie může být způsobena nedostatečným příjmem železa z potravy, nadměrnou ztrátou krve (při silné menstruaci, vředy či jiným krvácením) a některým druhem rakoviny. Kromě pocitu studených rukou anémie způsobuje bolesti hlavy, únavu, závratě a pokožka anemiků bývá velmi bledá. Jeden z nejdůležitějších vitamínů pro tvorbu červených krvinek je vitamín B12. Ten obsahují v hojné míře vejce, mléko, maso a další mléčné výrobky. Nedostatečný přísun tohoto vitamínu může vést ke snížené produkci červených krvinek a následně i k anémii. Málo vitamínu B12 mají především vegetariáni či vegani, kteří ze své stravy vyloučili maso, případně maso i mléčné výrobky.

Onemocnění štítné žlázy: Osoby, kterým štítná žláza nepracuje tak, jak by měla, mívají chladné prsty. Štítná žláza je v podstatě termostat těla. Pokud je štítná žláza méně aktivní, velké množství funkcí těla se zpomalí a objevují se jednotlivé symptomy jako únava, zácpa, pocit chladu a studené prsty. Onemocnění štítné žlázy je nejčastější u žen nad 50 let.

Stres a úzkost: Pokud trpíte chronickým stresem a úzkostí, vaše tělo trpí také a zároveň se dostatečně neprokrvují prsty. Snažte se zvládat svůj stres a prokrvení se brzy zlepší.

Nízký krevní tlak: Když je váš krevní tlak nízký, krevní cévy nesměřují krev do končetin, ale primárně ji vedou k životně důležitým orgánům. Vaše prsty jsou tak stále studené. Příznakem hypotenze je obvykle nevolnost, závratě, únava, zmatenost a slabost.

Zdroj: Pocit nedokrvených rukou

Diskuze

V diskuzi ČÍM OŠETŘIT BODNUTÍ VČELOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobrý den. Ještě bych chtěla doplnit. Nikdy nevyndávejte žihadlo rukou (prsty)
Zbytek jedu by se vypustil do tela. Vyndavejte pinzetou nebo necim ostrym cim to vyskrabnete viz. vcelimor.cz/prvni-po…
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím ošetřit bodnutí včelou

Příznaky

Mezi příznaky patří oslabená citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, které často bolí i v klidovém stavu. Postižení uvádějí, že největší bolest pociťují v noci. Syndrom lze klinicky diagnostikovat například studií nervového vedení či metodou EMG.

Zdroj: Karpály na rukou

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVE RUCE PRSTY, ALTROSI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

V posledni dobe me vice a vice boli palce a prsty na rukou a bolesti se objevili I na palcich u nohou.Rada bych vedela jak mam tuto bolest lecit a predchazet.Muj pitny rezim je dostatecny .Denne vypiju vice jak 2l.tekutin.Maso konsumuji 1x v tydnu.Beru leky na vysoky tlak :prestarium Neo, eutirox,vasocadrin a torvacard, ktery jsem na moment musela vysadit .Chtela bych vedet zda bych mohla uzivat vit.D a v jakkem mnozstvi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě se u vás začíná projevovat artróza. Její existenci potvrdí lékař - ortoped. Zároveň vám řekne jak ve vašem případě nejlépe tuto nemoc léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolave ruce prsty, altrosi

Mytí rukou bez vody

V dnešní době je možné umýt si ruce i bez vody. Nabízí se celá řada výrobků – vlhčené ubrousky, gely, pěny, pasty. Většina prostředků je antibakteriální a dezinfekční.

Tyto výrobky jsou dobré při cestování, na trhu jsou i menší praktická balení, která nezabírají mnoho místa.

Zdroj: Mytí rukou

Paličkovité prsty mohou být doprovodným znakem mnoha chorobných stavů

Patří sem:

  • chronická plicní onemocnění, například cystická fibróza, intersticiální plicní procesy, nádory plic
  • onemocnění kardiovaskulární, například vrozené srdeční vady, subakutní bakteriální endokarditida, myxom
  • onemocnění gastrointestinálního traktu, například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, malabsorpce, cirhóza jater, zvláště primární biliární cirhóza, hepatopulmonální syndrom
  • hypertrofická osteoartropatie, například syndrom Pierre-Marie-Bamberger
  • další, například hypertyreóza, tymom

Zdroj: Paličkovité prsty

Příčiny trnutí

Utlačený nerv

Příčin může být povícero, některé jsou neurologické, jiné souvisí spíše s oběhovým systémem. Pokud se vyskytuje pouze parestezie neboli brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu. Tato potíž je důsledkem toho, že je například po úraze nebo kvůli přetěžování ruky při práci s počítačem utlačován v zápěstí středový nerv zvaný nervus medianus, někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody.

Poškození periferních nervů

Péči neurologa vyžaduje také druhá možná příčina, která připadá v úvahu, pokud někoho opakovaně trnou prsty horních i dolních končetin, ať už ve stejnou, či různou dobu. Může to signalizovat poškození mnoha periferních nervů, pak jde o polyneuropatii – u nás nejčastěji diabetickou nebo alkoholickou, ale příčin je mnoho, včetně těch neobjasněných.

Raynaudův syndrom

Když prsty nejen brní, ale navíc mění barvu – nejprve blednou a pak naopak zčervenají a přidává se bolest, půjde nejspíše o Raynaudův syndrom, někdy se též hovoří o Raynaudově příznaku či fenoménu. Nejčastěji bývají postiženy prsty, ale může se to týkat i celých rukou či nohou. Někdy není příčina syndromu zcela zřejmá, ale jde o projev přemrštěné aktivity nervů kolem drobných kožních cév, typické je to zejména pro mladší stresované ženy, které bývají postiženy pětkrát častěji než muži. Minimálně se část vlivu přisuzuje i hormonům, protože se potíže často objevují poprvé v pubertě a po klimakteriu naopak mizí. Častěji je ale Raynaudův syndrom sekundárním příznakem, který jen doprovází nějakou jinou hlavní potíž, ať už to jsou neurologické problémy, stavy po úraze, či problémy s oběhovým systémem. Podle lékařů je v tomto případě na místě odborné vyšetření. Jde nejspíše o příznak onemocnění tepen, které spadá do kompetence interních lékařů.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Správné mytí rukou

Při mytí rukou dochází k mechanickému, ale i chemickému odstranění nečistot a také k odstranění přechodné mikroflóry z rukou. K mytí rukou se používá voda a nejčastěji mýdlo nebo jiný mycí prostředek.

Na našich rukou se nachází velké množství bakterií a dalších mikroorganismů, kterých se pouhým umytím rukou vodou a mýdlem nezbavíme. Pro úplné odstranění bakterií je nutné ruce vydezinfikovat. Mýt si ruce je důležité, ale jejich spláchnutí pod tekoucí vodou nestačí. Seznamte se tedy se správným postupem hygieny rukou.

Nejdřív sundejte šperky, hodinky. Pod jejich plochou se rády drží bakterie. Bez nich si můžete ruce v pohodlí omýt až k předloktí. Opláchněte ruce důkladně teplou vodou. Naneste mýdlo (nejlépe tekuté, na tuhých mýdlech, především na veřejných toaletách, mohou přežívat bakterie) velmi důkladně po celé ploše dlaní a začněte třít dlaněmi o sebe. Postupně omývejte prsty a hřbety dlaní, nezapomeňte na bříška prstů, meziprstní plochy. Místem, které je velmi rizikové a zapomíná se na něj, je prostor pod nehty. Ideálně k důkladné hygieně poslouží malý ruční kartáček. Minimálně po 20 vteřinách čištění opláchněte mýdlo z rukou. Pro osušení používejte pouze vlastní ručník nebo jednorázové papírové utěrky. Výzkumy zjistily, že používáním horkovzdušných sušičů (ty by měly být zapnuty alespoň po dobu 30 sekund) se mohou bakterie šířit do značné vzdálenosti (až do 2 metrů).

Na cestách je dobré mít po ruce antibakteriální ubrousky nebo gel. Stačí si ruce očistit ubrouskem nebo vetřít gel a budete mít okamžitě ruce čisté i suché. Tyto produkty ničí bakterie a choroboplodné zárodky.

Mezi nejčastější nemoci špinavých rukou patří žloutenka, salmonela, nemoci přenosné ze zvířete na člověka (listerióza, toxoplazmóza, škrkavky, roupy), bacilární úplavice, opary, plísně.

Důvodů, proč lidé při mytí rukou nepoužívají mýdlo, je hned několik. Mezi nejčastější patří zapomnětlivost, lenost, nechuť dotýkat se špinavého tuhého mýdla a podle některých respondentů i výmluva na nedostatek času.

Odborníci se shodují, že za výše jmenovanými argumenty, je však možné hledat především špatné hygienické návyky z dětství. Pokud má někdo ruce viditelně špinavé, obvykle si je jde automaticky umýt. Podstatně méně lidí si umývá ruce po návratu domů z venku, a to i přesto, že se cestou dotýkali různých předmětů, jako jsou madla nákupních košíků, držadla v MHD nebo i obyčejné dopisní schránky. Tam všude se skrývá nebezpečí v podobě žloutenky, salmonely, úplavice, chřipky a dalších nepříjemných nemocí.

Zdroj: Mytí rukou

Diagnóza

Vyšetření používané k diagnostice metatarsalgie obvykle zahrnují rentgenové snímky, často získané ve stoje k posouzení anatomie chodidla při zátěži hmotností těla. Nápomocné mohou být také vyšetření magnetickou rezonancí, zvláště když se struktura chodidla jeví jako normální.

Zdroj: Bolest chodidla pod prsty při došlapu

Oteklý kloub prstu

Prsty jako klobásy jsou velmi nepříjemnou záležitostí, která často postihuje ženy během těhotenství. Kromě této přirozené příčiny oteklých prstů existuje i celá řada dalších. Některé důvody jsou nezávažné, jindy se jedná o známku onemocnění, a proto je třeba zjistit, je-li otok lokalizován jen na prsty, nebo postihuje celé tělo. Příčinami generalizovaných otoků bývá onemocnění srdce, ledvin, jater a těžká podvýživa.

Spektrum možných příčin otoků prstů je značně široké. Pokud si nejste jistí, že se jedná o neškodnou příčinu, jako jsou hormonální změny nebo následek celodenního stání, teplo, namáhavá práce, je vhodné poradit se s lékařem a vše řešit individuálně.

Zdroj: Artróza prstů na ruce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP