Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZVĚTŠENÉ KRČNÍ MANDLE LÉČBA

OBSAH

Krční mandle latinsky

Mandle se latinsky nazývají tonsilla. Mandle hltanová se latinsky označuje jako tonsilla pharyngea.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA MANDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Dobry den chci se zeptat zda je možné mit alergii jen Mandle! Dříve me po nich svedeli dlaně a nedavno jsem si dal prazene mandle a mel jsem asi 5hodinovou koprivku! Dekuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie na mandle

Dorůstají?

Jak již bylo výše uvedeno, krční mandle rostou zároveň s tím, jak roste dítě. Největší velikosti dosahují mandle kolem 7. roku věku dítěte. Zhruba do 10 let věku dítěte se pak postupně zmenšují. Pokud se mandle zvětší, je to známka zánětu nebo onemocnění, neznamená to, že by mandle dorůstaly.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Poradna

V naší poradně s názvem ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ana Albina.

Dobry den moje dcera 9let má vysoké aslo 2023,bojům 4 rok. Krční a nosní mandle nemá.čem léčit lékaři doporučuji sledovat.prosim o pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pozorovat a podle výsledků přeléčit vhodnými antibiotiky. Z domácí medicíny se nabízí tinktura z lichořeřišnice. Ale spíše důvěřujte svému lékaři a vyčkejte na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aslo

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají krční mandle.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MANDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel karel.

Mohu jíst mandle, když užívám WARFARIN?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je citlivý na příjem vitamínu K a každý pacient, který užívá Warfarin musí dodržovat stále stejný příjem vitamínu K ve výši 90 mikrogramů za den pokud jde o ženu a 120 mikrogramů pokud se jedná o muže. Mandle neobsahují ŽÁDNÝ vitamín K, takže nijak neovlivňují účinky Warfarinu. Jinými slovy, když užíváte Warfarin, můžete jíst mandle a výrobky z nich bez jakéhokoliv omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mandle

Léčba

Bakteriální onemocnění krčních mandlí, zejména to způsobené streptokoky, je léčeno antibiotiky. Někdy je doporučováno odstranění tkáně krční mandle. Mezi dva hlavní důvody pro odstranění krční mandle patří: velmi často se opakující bakteriální infekce vyžadující léčbu antibiotiky anebo zúžení dýchacích cest způsobené zvětšením tkáně nosní nebo krční mandle.

Částečná uzávěra dýchacích cest může vést k neklidnému spánku s následnou denní spavostí u dospělých nebo k poruchám chování u dětí. Někteří zubní specialisté, ortodontisté, se domnívají, že chronické dýchání ústy způsobené zvětšenou tkání krční mandle může vést k malformacím obličeje a následně k nesprávnému vývoji zubů.

Chronické infekce mandlí mohou vést k infekci jiných oblastí, jako například Eustachovy trubice, což je spojení mezi nosohltanem a středouším. Výsledkem mohou být časté záněty středouší, někdy i zhoršení sluchu.

U dospělých může zvětšení tkáně mandlí vzbudit podezření na nádorové bujení a v takovém případě je rovněž doporučeno odstranění mandlí.

U některých pacientů s infekční mononukleózou je zvětšení tkáně krčních mandlí tak významné, že je doporučována léčba kortikosteroidy.

Zdroj: Krční mandle

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA TRÁVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kinter.

Dobrý den,
syn (5,5roku) má alergii na trávy. Vždy, pokud jsou alergeny aktivní či po posekání trávníku mu otečou víčka, má kruhy pod očima ale hlavně se mu zvětší nosní mandle až ucpe celý nos.Syn se poté v noci budí, nevyspí se, chrápe.
Po odeznění alergie(léčen Momoxem a Aeriusem) je vše včetně mandle OK.
Můžete mi prosím poradit jaký alternativní způsob léčby by jste doporučoval?
Děkuji
Kinter Tomáš

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie na trávy

Jak se pozná rakovina krční mandle

Povrch nádoru má tendenci brzy vředovatět. Vždy když se nádor rozpadá, je tento jev doprovázen výrazným, pro okolí nesnesitelným zápachem z úst. Nemocní většinou přicházejí k lékaři s nádorem přesahujícím velikost 4 cm v průměru, což je známkou pozdního stadia onemocnění. Metastáze v lymfatických uzlinách bývají u 40 % pacientů s rakovinou hltanu. Problémem bývají skryté nádory, které postihují převážně mandle. Pacient nemá žádné obtíže, útvar roste a začne metastazovat do uzlin. Zvětšené, metastázemi postižené uzliny bývají prvním příznakem tohoto typu nádorů.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Diskuze

V diskuzi PRYČ S ANGÍNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

Angínu jsem měl během roku 3x. Bylo to dost nepříjemné. Pak mi kdosi poradil Bactoral. Je to prý i jako prevence. Zkusila jsem ho a s angínou je konec. Už se nevrátila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Turečková Kateřina.

dobrý den,zabírá bactoral i na hnisavou angínu?Už ji mam po druhé a na ORL mi lékař doporučil,že už po druhé abscensi se operují mandle,a to já nechci a nechci už ani řezat krk =( tak bych vyzkoušela bactoral,nemáte někdo zkušenosti? děkuji

Zdroj: diskuze Pryč s angínou

Kdy je nutná operace

Operace krčních mandlí se provádí v těchto případech:

  • opakované angíny 7x a více za jeden rok, 5x ročně dva roky po sobě nebo 3x ročně během tří let, přičemž jednotlivá akutní ataka angíny je přesně definovaná (teplota nad 38 stupňů Celsia, čepy na mandlích, zvětšené uzliny a další) a je většinou původu Streptococcus pyogenes;
  • trvalý (chronický) zánět v mandlích – opakovaná tvorba obtěžujících „čepů“, zápach z úst nebo špatná funkce mandlí;
  • velké krční mandle, které způsobují výrazné dechové potíže (chrápání, noční přestávky v dýchání – syndrom spánkové apnoe) – v těchto případech se mandle dají jenom zmenšit, část zůstane zachována a je dále normálně funkční;
  • trvalý (chronický) zánět v tonsilách s usídlením bakterie Streptococcus pyogenes, který způsobuje nebezpečné komplikace v různých částech těla – záněty ledvin, onemocnění srdce, bolesti kloubů, onemocnění kůže, očí;
  • peritonzilární absces – akutní silný zánět přechází mimo pouzdro mandle do okolí a vytvoří zde ohraničenou dutinu hnisu;
  • opakované krvácení z mandlí při zánětu;
  • poškození krční mandle úrazem;
  • nezhoubný či zhoubný nádor krční mandle;
  • vrozené vady přilehlých orgánů, které souvisí s mandlemi – krční píštěle.

Krční mandle se odstraňují chirurgickým způsobem za celkové či lokální anestezie. Lokální anestezie má ty výhody, že se lépe snáší a nehrozí při ní silné krvácení. Po operaci je třeba dbát všech pokynů lékaře, aby se nedráždil krk, protože by hrozilo nebezpečí krvácení. Myslí se tím především strava, což ocení hlavně děti, protože velmi doporučovaná po odstranění krčních mandlí je zmrzlina.

Zdroj: Krční mandle

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie .

Dobry den mam jednu otazku,a to jake jspu priznaky rakoviny mandle??prodelala jsem nedavno silnou anginu,brala jsem antibiotika a vse bylo dobre.ale necely tyden po vyleceni sei krk opet zduril a mandle opet docela otekla.moje lekarka sice nic o rakovine nerekla jen ze by doporicila madnly dat pryc ze tam muze byt nejaky abces.rakovinu v rodine bohuzel mame a tak mam docela strach.krk me boli vic a vic a i spatne jim,nejde mi polyka.dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše komplikace s největší pravděpodobností s rakovinou nesouvisí. Problémy na mandlích máte zřejmě díky pokračující bakteriální nákaze, kterou se nepodařilo zcela vyléčit předešlou léčbou antibiotiky. Odstranění mandlí je krajní řešení. Sice je účinné, ale raději bych nejdříve doporučil pokusit se vyléčit zánět v krku medikamenty. Opětovným nasazením antibiotik s podporou kloktání Joxu. Stavte se s tím na ORL, kde vám udělají výtěr. S ním zjistí o jaký druh bakterie jde a mohou tak nasadit cílenou léčbu, která vás toho rychle a trvale zbaví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Zvětšené uzliny na krku u dětí

Krční lymfadenopatie je u dětí častým nálezem. Asi u 55 % dětí ve všech věkových skupinách a u 80–90 % dětí mezi čtvrtým až osmým rokem života se mohou zvětšené lymfatické uzliny nahmatat i bez zjevné lokální infekce nebo systémového onemocnění. V kojeneckém věku je zvětšení vzácné. Zvětšené mízní uzliny v oblasti krku je především nutné odlišit od nelymfoidních struktur.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARÍN RŮZNÁ SEMÍNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den. Chtěla ,bych se zeptat ,zda mohu jíst k warfarínu ,sezamové ,lněné ,dýnové ,slunečnicové semínka ,ořechy a mandle ..děkuji za Vaší odpověd ...Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete. Ale jezte je pravidelně každý den ve stejném množství. Tuky v semínkách ovlivňují účinky Warfarinu a proto si nechte změřit INR (Quickův test) několik dní po započetí jejich konzumace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slunečnicová semínka vliv na člověka

Umístění

Krční mandle se nacházejí po bocích ústní části hltanu a jsou tvořeny lymfoepitelovou tkání. Spolu s nosohltanovou, trubicovou a jazykovou mandlí tvoří takzvaný Waldayerův lymfatický okruh (prstenec).

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Diskuze

V diskuzi ORIGINÁL KRÉM DO LASKONEK JE S NADRCENÝM KROKANTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Mám původní recept od babičky. V laskonkách mají být mandle.Krém s máslem,sněhem a s nadrceným krokantem.Vyzkoušejte.Přeji dobrou chuť Jarmila

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Originál krém do laskonek je s nadrceným krokantem

Nateklá uvula

Otok uvuly může být spojen se zánětem v dutině ústní a hltanu a s běžnou virózou. Ložisko zánětu může být též v oblasti krční mandle nebo zubu, přičemž se jedná o reaktivní otok.

Léčba

Doporučuje se třídenní dezinfekce krku pomocí spreje Tamtum verde, kloktání heřmánku, šalvěje nebo Vincentky. Pokud obtíže neustoupí, je vhodná návštěva praktického lékaře.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava Eichlerová.

Mám díky krční páteři velký problém a to dýchám jen se silnou bolesti,prý mám první krční obratel rozbitý.Ze situace jsem zcela zoufalá,můžete mě prosím poradit co s tím? L.Eichlerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Co jsou to krční mandle

Krční mandle jsou párový orgán oválného tvaru. Rostou zároveň s tím, jak roste dítě. Největší velikosti dosahují mandle kolem 7. roku věku dítěte. Zhruba do 10 let věku dítěte se pak postupně zmenšují. Během této doby se musí dítě vyrovnávat s častějším výskytem infekčních nemocí, které mohou způsobovat zvětšování krčních mandlí.

Člověk má jednu nosní mandli a dvě mandle krční. Častý zánět krčních mandlí vyčerpává organismus a ten je potom náchylnější na infekce dolních dýchacích orgánů. Hlavním úkolem krčních mandlí je působit v krku jako filtr zachycující škodlivé viry a bakterie, které člověk vdechne ústy (v případě nosních mandlí je vdechne nosem). Protilátky, které se nacházejí na krčních mandlích, napomáhají vdechnuté škodlivé látky zničit a zabránit tak možnému onemocnění dolních nebo horních cest dýchacích. V některých případech se krční mandle stávají spíše přítěží než přínosem, protože mohou způsobovat obstrukci dýchacích cest nebo opakující se výskyt bakteriálních infekcí. V těchto případech ORL lékař doporučí pacientovi nejlepší možnou léčbu, ať je to předepsání léků nebo doporučení na chirurgické odstranění mandlí. Opakující se záněty v krčních mandlích mohou vyvolat jejich chronický zánět nebo jejich trvalé zvětšení. Lékař při opakujících se zánětech doporučí pacientovi, aby podstoupil takzvanou tonsilektomii, tedy odstranění mandlí.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Nateklé uzliny a mandle

Nateklé mandle představují nepříjemný a mnohdy bolestivý problém signalizující infekční onemocnění, který nás zavede k lékaři. Pokud se totiž v ústech, nosu nebo krku odehrává nějaký zánět, chorobný proces nebo nádorové onemocnění, mandle se zvětší. To může mít za následek horší polykání nebo noční chrápání na začátku onemocnění. Nateklé mandle jsou obvykle doprovázeny bolestivostí, zarudnutím a obtížnějším dýcháním, případně polykáním. Důležité je vědět, jak rychle se otok objevil, jak dlouho přetrvává, zda je přidružena i horečka nebo kašel, případně se objeví chrapot. Někdy mohou mít mandle na sobě povlak nebo čepy. Otok se může vyskytovat u více lymfatických uzlin najednou, další uzliny jsou například v oblasti podpaží nebo třísel. Nateklé mandle však mohou být příznakem i daleko vážnějších onemocnění.

Zdroj: Mízní uzliny

Co znamená červený čípek v krku

Červený čípek v krku může znamenat zánět nebo alergickou reakci. Alergická reakce může způsobit otoky a záněty nejen v dutině ústní. Popsané příznaky mohou nastat také po tom, když člověk užívá nesteroidní protizánětlivé léky, kokain nebo marihuanu, nebo poté, co byly odstraněny krční mandle. Lidé se zanícenou uvulou mají problémy s jasným mluvením a polykáním.

Léčba

Léčba zánětu uvuly závisí na příčině onemocnění. Lékař předepíše antibiotika, pokud je zánět způsoben bakteriální infekcí. U virového zánětu se podává dostatek tekutin a léky proti bolesti. Užívání antihistaminik může pomoci snížit otok způsobený alergickou reakcí. Vhodné je kloktání slané vody.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Léčba

Čepy na mandlích se léčí antibiotiky, lokálními antiseptiky, mechanickým čištěním a výplachy tonsil. Doporučuje se i používání kloktadel, výluhů ze šalvěje nebo heřmánku. Při neúspěšné léčbě se často indikuje chirurgické odstranění mandlí. Nevede-li léčba chronického zánětu ke zdárnému výsledku nebo se často opakují (nejméně tři- až čtyřikrát ročně) akutní angíny, je zpravidla nutné patrové mandle odstranit.

Zdroj: Čepy na mandlích

Léčba zvětšených uzlin

Léčba je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit vždy zjištěnou příčinu. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem, nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Vymačkávání čepů

Čištění čepů se provádí tak, že se do mandle zavede vydezinfikovaná injekční stříkačka a tlakem tekutiny ve stříkačce se čepy vypláchnou. Na vymačkávání čepů dobře funguje i obyčejná kávová lžička, kterou opatrně zatlačíte na mandle. Čepy si můžete vymačkat rovněž prstem (řádně umytým), nebo špejlí obalenou vatou.

Postup:

  • vymačkat;
  • vykloktat vlažnou vodu se solí – čepy se uvolní;
  • znovu vymačkat.

Zdroj: Čepy na mandlích


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP