Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZVRACENÍ HLENŮ

OBSAH

Zvracení žlutých hlenů

Zvracení žlutých hlenů je možné při zahlenění nebo při zadní rýmě, kdy dochází ke spolknutí hlenů a žaludek si s tímto nepříjemným obsahem poradí tak, že jej vyzvrací.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Poradna

V naší poradně s názvem V HLENU SE OBJEVUJE KREV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Spilka st.

Při vykašlávání hlenu se mi objevují jakoby kapičky krve.Nic mě
nebolíani žádné jiné příznaky nemám.Pobobný stav jsem mě v roce
2009 tehdy lékař konstatoval přechozený zápal plic. Prosím o radu
jak pokračovat děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nic nezkazíte, když budete kontaktovat svého praktického lékaře, který vám nejlépe sdělí, co s tím máte dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze V hlenu se objevuje krev

Zvracení hlenů

Přítomnost hlenů v krku vyvolává pocit na zvracení. Může se jednat o zánět dolních cest dýchacích, což by ověřilo vyšetření na plicním oddělení (alespoň RTG plic). Hleny se nemusí tvořit v krku, ale v průduškách, a do krku mohou stoupat. Ovšem nejčastější příčinou zvracení hlenů je nachlazení a s ním spojený výskyt rýmy, kdy hleny stečou (nebo jsou spolknuty) do zažívacího traktu, a problém je na světě. Je velmi důležité smrkat a zase jenom smrkat. U malých dětí pomocí odsávačky odstranit rýmu.

U kojenců bychom měli být při zvracení zvlášť opatrní. Pokud miminko zvrací, hned je otočíme na bříško, aby se mohl obsah žaludku volně dostat ven. Musíme udržovat neustále volné dýchací cesty. Dítě po zvracení položíme na pravý bok nebo je chováme tak, že si jeho bříško položíme na náš hrudník a hlavičku opřeme o naše rameno.

Zdroj: Zvracení

Diskuze

V diskuzi VYKAŠLÁVÁNÍ HLENU S KRVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROSLAV ORSAG.

robili mi aj vytery krku a nič a stale vykašliavam krv zo slinamy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vykašlávání hlenu s krví

Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku zvyšuje produkci hlenu ve sliznici střeva. Přebytek hlenu se následně objevuje ve stolici při střevních potížích (průjmu), který je způsoben právě syndromem dráždivého tračníku. V některých případech tento syndrom naopak způsobuje zácpu.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZASTAVIT PRŮJEM A ZVRACENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Nevíte někdo jak se dá zastavit průjem a zvracení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mně nejvíce pomáhá živočišné uhlí, když chci zastavit zvracení a průjem. Užívám ho 4 tablety 3 krát denně. Tady je vidět, jak vypadá: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Jak zastavit průjem a zvracení

Co se děje při zvracení

Zvracení neboli vomitus je usilovné vypuzování žaludečního obsahu ústy za pomoci dýchacích a břišních svalů. Zvracení předchází nepříjemný pocit nevolnosti, pocení a pocitu nemožnosti pomyslet na jakékoliv jídlo. Zvracení se dělí na akutní a chronické. Akutní zvracení je třeba odlišit od zvracení dlouhotrvajícího, které má obvykle zcela jiné příčiny. Akutní zvracení je zpravidla doprovázeno nauzeou neboli pocitem nevolnosti, pocitem na zvracení.

Zdroj: Zvracení

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ŽALUDKU A POCIT NA ZVRACENÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ESCITALOPRAMU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Baštářová.

Dobrý den, již měsíc užívám Escitalopram 10 mg a bolí mě od té doby žaludek a mám stále pocit na zvracení. Přejde tento pocit po delší době užívání? Děkuji za odpověď. Zdena baštářová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

V prvních týdnech užívání antidepresiv mě bylo hodně špatně od žaludku. Moc mi pomohlo pití kozího mléka. Nevolnost i bolesti žaludku po pár dnech úplně vymizely.
Kozí mléko je sice dost drahé, ale opravdu pomáhá. Potvrdilo mi to několik známých, kterým jsem ho doporučila.

Zdroj: diskuze Bolesti žaludku a pocit na zvracení při užívání Escitalopramu.

Crohnova nemoc

Přebytek hlenu ve stolici je méně častý u lidí trpících Crohnovou chorobou. Pokud se hlen objeví ve stolici nemocného, může to signalizovat rozvoj anální fisury.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Diskuze

V diskuzi DRUHY STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

mám problém: pejsek se snaží vykakat, ale marně. Vyjde z něj jenom malá kapka hlenu. Díky za případnou odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Druhy stolice

Bakteriální infekce

Bakteriální infekce způsobuje přebytek hlenu ve stolici. Příznaky bakteriální infekce jsou průjem, horečka a křeče v břiše. Některé bakteriální infekce mohou odeznít bez léčby, ale některé jsou velmi závažné a vyžadují léčbu pomocí antibiotik.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPAL PLIC A KREV V HLEBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

dobry den,mám oboustrany zapal plic,od 22.12 kdy mi na něj přišli,a dnes jsem jak sjem vstanul kašlal jako vždy ale tentokrát se mi v hlenu objevila krev a to celkem dost..je to vážné ?děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U zápalu plic se může někdy objevit krev v hlenu, zejména po předchozím úporném kašli. Velké množství krve v hlenu je vždy indikátorem k návštěvě lékaře. Může se jednat o zhoršení stavu zápalu a nebo také o jeho odeznívání, kdy se vylučují hluboko uložené hleny ze zánětlivého ložiska. Vyšetření u praktického lékaře nebo na pneumologii ukáže pravý důvod vykašlávání krve. Než se dostanete na kontrolu, tak párkrát za den inhalujte páru z vroucí vody, do které je nakapán mukosolvan.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapal plic a krev v hlebu

Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida je chronické zanícení sliznice tlustého střeva, na níž poškozením vznikají vředy. Tyto vředy mohou krvácet a produkovat hnis nebo hlen. Když je hlenu hodně, je ve stolici viditelný.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Co pít po zvracení

Dehydratace hrozí i u zvracení, a tak je potřeba nezapomínat na pitný režim. I u zvracení platí, že čím víc člověk zvrací, tím víc musí pít, aby zajistil tělu dostatek potřebných živin. K pití se doporučuje nejen čistá voda, ale i heřmánkový nebo mátový čaj. U dětí se doporučuje pít i slazený (hroznovým cukrem) fenyklový čaj. Po lžičkách se dá i dávkovat vychlazená kola.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Votavová.

Už 4 roky mám vytržené horní zuby. ale pořád mě bolí dásně a vykašlávám velké množství hlenu. doktoři mi předepsali nosní kapky aFlonidan prášky.Nechá se to léčit ještě jinak? Moc prosím o radu. děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Lék Flonidan se používá k potlačení alergie. Pokud nemá léčba zlepšující účinky, tak Vaše potíže nejsou způsobeny alergií a bude třeba najít jinou příčinu. Doporučuji navštívit lékaře na oddělení ORL a taky plicní a požádejte je o pomoc se svými obtížemi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti dásní

Léčba vykašlávání krvavého hlenu

Kašel upozorňuje na to, že je se zdravím něco v nepořádku. V případě, že s hleny vykašlává pacient i krev, je nezbytná návštěva lékaře a důkladné vyšetření. Sice to může být jen důsledek přílišného namáhání dýchacích cest, někdy jde ale o signál mnohem závažnějšího onemocnění. Odborník nás musí vidět i tehdy, když obtíže přetrvávají navzdory antibiotické léčbě.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Jak se pozná rakovina podle vykašlávání hlenu z plic

Nádorový proces v plicích se může projevit kašlem, bohužel se obvykle jedná až o pokročilejší stadium rakoviny plic. Stejně tak mohou kašel způsobit plicní metastázy jiných nádorů. Varovné je, pokud člověk vykašle hlen s příměsí krve. V takovém případě je návštěva lékaře a další vyšetření žádoucí.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Diskuze

V diskuzi ZVRACENÍ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silwie Krupová.

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, na možnou příčinu zvracení. Stalo se mi to dnes ráno a dopoledne. Kdy mi od probuzení bylo hodně špatně, cítila jsem nepříjemnou hořkou chuť v puse. Zvracela jsem jen šťávy. Nejsem si vědoma, že bych něco špatného snědla předchozí den.

Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvracení příčiny

Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Pokud vykašláváte hlen, tak to znamená, že máte produktivní kašel. Takový kašel není vhodné tlumit, protože každé zakašlání napomáhá odtoku hlenu z plic. Náhle zahleněné plíce bývají nejčastěji spojeny s infekcí horních cest dýchacích nejčastěji zánětem v krku. Pokud je hlen hustý, tak se stává nepohyblivý a začne se hromadit do chuchvalců, které když se pak vykašlou, tak mají zelenou barvu. Pokud jsou chuchvalce hlenu v plicích dlouho, tak můžou začít hnít a to pak může vést až k zapáchajícímu dechu nebo zapáchajícímu hlenu a následně k zápalu plic. Léčba hustého hlenu spočívá ve zvlhčení vdechovaného vzduchu a v posílení příjmu tekutin. Také je dobré vyřadit potraviny, které hlen způsobují, jako je například mléko a pivo.

Zdroj: Kašel

Gunaprevac a zvracení

Asclepias vincetoxicum může vyvolat v provingu podráždění žaludku a střeva, zvracení a průjmy. Proving znamená požití léku zdravou osobou.

Zdroj: Gunaprevac

Příčiny vykašlávání krvavého hlenu

Při zánětu může být sliznice tak rozdrážděná a překrvená, že se při kašli objeví žilky krve v hlenu. K tomu může občas dojít i při zcela běžné infekci. Také při rýmě je sliznice překrvená, a proto při kašli, kdy se zvyšuje tlak v dýchacích cestách, může dojít k popraskání kapilár. Ty jsou pak zdrojem drobného krvácení.

Krev ve vykašlaném hlenu může pocházet z horních partií trávicího traktu. Důležité je také kultivační vyšetření vykašlaného hlenu, a to speciální kultivací na TBC (na plicním oddělení). Pokud by tato vyšetření byla negativní, obraťte se na ORL oddělení, kde je nutno provést výtěry na kultivaci, klidně i opakovaně, dalo by se zvážit třeba i CT a další vyšetření. Také se doporučuje provést laboratorní vyšetření k vyloučení poruchy srážlivosti krve (krevní obraz, srážlivost a další), to může zajistit praktický lékař.

Další příčinou vykašlávání hlenu s příměsí krve může být kouření, a to, zda kouříte či jste kouřili v minulosti. Pokud ano, určitě může mít výskyt krve v hlenu souvislost s kouřením.

Možné je také působení nějakých dráždivých látek z okolí (kde bydlíte, pracujete). Výsledky provedených vyšetření by měl zhodnotit a kompletizovat jeden lékař, nejspíše praktický.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Zvracení zelené šťávy

Barva zvratků se často mění, jak tělo postupuje každou fází základního onemocnění. Například zvracení v důsledku žaludeční chřipky může začít jako zelené nebo žluté a přejít do oranžové.

Zelené zvratky se objevují u těchto onemocnění:

  • reflux žluči;
  • otrava jídlem;
  • gastroenteritida;
  • chřipka;
  • selhání jater;
  • migréna;
  • ranní nevolnost.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Zvracení po jídle

Nejčastější příčinou akutního zvracení bez bolesti břicha je dietní chyba – příliš mnoho nevhodného jídla, alkoholový exces a podobně. V každém případě je třeba zhodnotit, zda jsme se nedopustili nějaké dietní chyby nebo nesnědli něco, co mohlo zvracení způsobit. Jsme-li si jisti, že příčinou jsou právě výše zmíněné důvody, stačí klidový režim a dostatek tekutin. Pozor, trvá-li i běžné zvracení vzniklé v souvislosti s jídlem dlouho a nedaří-li se vám přijímat dostatek tekutin, je třeba vyhledat lékaře, hrozí totiž dehydratace a rozvrat vnitřního prostředí.

Zdroj: Zvracení

Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

  • Žluté potraviny: Ve své stravě konzumujete nadměrné množství žlutých potravin. Při zvracení pak zbytky jídla v žaludku způsobí, že má barva zvratků žlutý nádech. Mezi běžné potraviny, které mohou způsobit tento jev, patří kukuřice a mrkev.
  • Žaludeční reflux: Vyskytuje se v případě, že je v žaludku nadměrné množství žluči a tělo se ho snaží zredukovat, což vede ke zvracení žluči. Hlavní příčinou této poruchy mohou být peptické vředy a chirurgické odstranění žlučníku. Typickými příznaky je nadýmání, pálení žáhy, nevolnost nebo chrapot. Tento stav vyžaduje pozornost lékaře a může vést k říhání či zvracení žluté žluči.
  • Intestinální blokáda: Vede k zablokování střevního traktu (obvykle způsobeného zauzlovaným střevem). Jedná se o velmi nebezpečný a život ohrožující stav, pokud není okamžitě ošetřen. Dochází k tomu, že se jídlo pohybuje v opačném směru a způsobuje zvracení. Tento stav může způsobit i vrozená vada, která tak vyžaduje okamžitou operaci.
  • Respirační zánět: Infekce dýchacího traktu mohou způsobit zvracení žluté žluči z důvodu produkce nadměrného množství hlenu. Hlen obsahuje bakterie a jiné infekční mikroorganismy, které znečišťují žaludek. Spolknutý hlen se hromadí uvnitř trávicího systému a tento dráždí a vyvolá zvracení s příměsí žluči. Léčbou primární infekce zvracení žluté žluči vymizí.
  • Pylorická porucha chlopně: Často se vyskytuje u starších pacientů. Během normálního trávení se žluč uvolní do tenkého střeva, čímž pomáhá při rozpadu tuků. Pylorický svěrač je otvor, který odděluje část tenkého střeva od obsahu žaludku. V případech, kdy se tento svěrač správně nezavírá, může žluč vstoupit do žaludku a promíchat se s kyselinou v žaludku. To může vést k abnormalitám, jako je pálení žáhy, bolesti a zvracení žlutého obsahu.

Zdroj: Zvracení žluté tekutiny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP