Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZVRACENÍ KRVE PO ALKOHOLU

OBSAH

Léky na ředění krve a alkohol

Nepravidelná větší konzumace alkoholu může způsobovat kolísání hodnot INR. Po požití nadměrného množství alkoholu může dojít ke změnám hodnot INR, proto je tento fakt důležité nahlásit ošetřujícímu lékaři, který vám ihned stav INR zkontroluje.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Králíková.

Opravdu je tak Eliquis nebezpečný s alkoholem? Je i jedno pivo alkohol? Nebo se nesmí ani hlt?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol je při užívání Eliquisu nebezpečný, když se pije naráz a mnoho.
Během užívání Eliquisu můžete pít alkohol, ale ne více než 14 jednotek alkoholu týdně - dvě jednotky denně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu. Při užívání Eliquisu je nebezpečné nadměrné pití, zejména nadměrné pití velkého množství alkoholu najednou. S Eliquisem se nesmíte nikdy opít.
Alkohol působí jako ředidlo krve, podobně jako Eliquis. Alkohol tak může zhoršit nežádoucí vedlejší účinky Eliquisu, jako je krvácení. Zvýšené riziko krvácení je přímo úměrné množství vypitého alkoholu. Při velkých množstvích alkoholu se může objevit krvácení, které vás může ohrozit na životě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Alkohol a ředění krve

Není nápoj jako nápoj. Užívání alkoholu, kávy a dalších tekutin, které jsou močopudné a zároveň zahušťují krev, způsobuje únavu. Paradoxně to lidé často řeší další kávou. Správné je napít se čisté nebo minerální vody.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, beru skoro třetí měsíc lék Pradaxa, měla jsem trombózu v levé noze nad kolenem, tak bych se chtěla zeptat jak je to s alkoholem, za měsíc mám jít na oslavu, tak jestli se u tohoto léku může pít alkohol děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol zvyšuje účinky přípravku Pradaxa neznámým mechanismem. Alkohol při léčbě Pradaxou zvyšuje riziko krvácení a doporučuje se vyhnout se kombinaci alkoholu a léčby Pradaxou. Mírné užívání alkoholu je obecně bezpečné při užívání většiny léků na ředění krve. U zdravých dospělých se doporučuje omezit příjem alkoholu na maximálně dva nápoje denně pro muže a jeden nápoj denně pro ženy.
Konzumace vyšších dávek alkoholu může způsobit pokles množství fibrinogenu v krvi. Fibrinogen je protein, který produkují játra. Fibrinogen hraje důležitou roli při řízení průtoku krve a při podpoře srážení krve.
Již 30 gramů alkoholu — rovnající se dvěma standardním nápojům — může snížit hladiny fibrinogenu, což může ovlivnit srážení krve.
Alkohol může také ovlivnit činnost krevních destiček, což jsou složky krve, které tvoří sraženiny.
Horší je to u žen, které ve svém těle zadržují alkohol déle než muži, a jsou tak vystaveny vyššímu riziku vzniku problémů z kombinace alkoholu s léky.
Kombinace alkoholu a léků také přináší zvýšené riziko pro starší dospělé. Rychlost, s jakou tělo odbourává alkohol, se s věkem zpomaluje, což znamená, že alkohol zůstává v krevním řečišti déle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Co se děje při zvracení

Zvracení neboli vomitus je usilovné vypuzování žaludečního obsahu ústy za pomoci dýchacích a břišních svalů. Zvracení předchází nepříjemný pocit nevolnosti, pocení a pocitu nemožnosti pomyslet na jakékoliv jídlo. Zvracení se dělí na akutní a chronické. Akutní zvracení je třeba odlišit od zvracení dlouhotrvajícího, které má obvykle zcela jiné příčiny. Akutní zvracení je zpravidla doprovázeno nauzeou neboli pocitem nevolnosti, pocitem na zvracení.

Zdroj: Zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Jak je to stim alkoholem,muze snižovat učinky ŕedeni krve,nebo zatežuje játra.děkuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol působí jako ředidlo krve. Konzumace velkého množství alkoholu posiluje účinky léků na ředění krve a vzniká nebezpečné krvácení, které můžete vést k život ohrožujícím stavům.

Když užíváte léky na ředění krve, tak obecně platí, že nesmíte pít více, než dva alkoholické drinky za den u mužů a jeden alkoholický drink u žen. Za jeden alkoholický nápoj se považuje jedna sklenka vína, jeden panák, jedno pivo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Alkohol

Alkohol účinek léků na ředění krve zvyšuje, u novějších léků se udává, že je možno pít bezpečně 1 alkoholický nápoj denně (tedy 1/2 l piva, 2 dl vína, 5 cl destilátu). Obecně léky na ředění krve v kombinaci s alkoholem mohou ovlivňovat proces srážení krve, takže pokud se pití nechcete vzdát úplně, raději volte malé množství a častěji, než abyste toho nárazově vypili spoustu. Ohledně konzumace alkoholu byste se měli držet obecných doporučení. Takzvané jednotky alkoholu jsou založeny na velikosti a síle alkoholického nápoje. Jako 1 jednotka se uvádí například 25 ml tvrdého alkoholu nebo 50 ml likéru. 1,1 jednotky je pak malé pivo a 2,3 jednotky jsou asi 175 ml vína.

Muži ani ženy by neměli pít víc než 14 jednotek alkoholu týdně. Každý týden byste měli několik dní zcela abstinovat. Ujistěte se ale, že nebudete navyšovat množství pití další dny. Pokud zkonzumujete týdně 14 a více jednotek alkoholu, zkuste si je rozdělit do tří nebo i více dnů. Požívání velkého množství alkoholu najednou může působit další poškození zdraví, proto se nárazovému pití pokuste vyhýbat.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Diskuze

V diskuzi ZÁVISLOST NA ALKOHOLU DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

nabízíme léčbu závislosti na alkoholu. více na www.zacitzit.cz
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Závislost na alkoholu diskuze

Diagnostika

Diagnostika obvykle není nutná. Zvracení je nejčastěji spojeno s nejrůznějšími střevními chřipkami (obvykle virového původu u dětí), případně je následkem požití alkoholu nebo důsledkem kinetózy. I u pacientů léčených chemoterapií či ozařovaných není zvracení nečekané. Pravidelné nevolnosti a zvracení u ženy mohou vést k podezření na těhotenství, dlouhodobější zvracení může být způsobeno rozvratem vnitřního prostředí, hlavně u starších lidí. Samo zvracení bývá původcem minerálového rozvratu, a tak je někdy těžké odlišit příčinu následek. Proto je vhodné vyšetřit krev na základní minerály a nabrat i ledvinné parametry a jaterní testy, aby se vyloučilo selhávání těchto orgánů. Je-li zvracení spojeno s motáním hlavy, měl by pacienta vyšetřit lékař ORL nebo neurolog. Neurologické vyšetření a eventuálně CT vyšetření mozku by měly být indikovány u každého zvracejícího pacienta, u kterého je podezření na onemocnění mozku včetně jeho úrazu.

Speciální problematikou je zvracení jako příznak střevní neprůchodnosti – tato onemocnění spadají zejména do působnosti chirurgie.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Erika.

Furolin mi Mudr napsal kvůli malému množství krve v moči, nic mě nebolelo, za to teď bolí. Myslím, že je to pěkné svinstvo. Bolívá mě silně hlava, žaludek a mám neustále pocity na zvracení. Mám vybráno 15 tablet a přestávám užívat a už nikdy více!!!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Alkohol a tloustnutí

Takže ptáte-li se, zda-li spolu souvisí pití alkoholu a tlustnutí, tak odpověď je ano, po alkoholu se výrazně tloustne!

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Ahoj, mám úplně stejné příznaky a jsem z toho nešťastná. Jak to řešíte? Byla jste u lékaře? Já nemám odvahu, nejsem alkoholik, ale skleničku vína si ráda dám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZK.

Ahoj, léčím se již 25 let a nezbylo mi nic jiného než se alkoholu vzdát. Nicméně jednou za čas třeba při nějaké oslavě atd. si vezmu asi hodinu před požitím alkoholu Zyrtec.

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol

Zvracení žlutých hlenů

Zvracení žlutých hlenů je možné při zahlenění nebo při zadní rýmě, kdy dochází ke spolknutí hlenů a žaludek si s tímto nepříjemným obsahem poradí tak, že jej vyzvrací.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ VÝROBU TINKTURY Z PUPENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.

Dobrý den, lze použít k výrobě jen 40-45% alkohol a jaký bude v tom případě poměr alkohol:voda ?
Děkuji za odpověď.
VK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při použití 40% alkoholu se mění poměr vody na jeden díl alkoholu 40% použijte jen jeden díl vody.

Zdroj: diskuze Recept na domácí výrobu tinktury z pupenů

Alkohol a Inhixa

Je to běžná otázka, kterou dostáváme: můžu pít alkohol, když užívám léky na ředění krve? Odpověď není tak jednoduchá jako ano nebo ne. Závisí to na několika faktorech a na vaší individuální zdravotní situaci.

V některých případech je mírná konzumace během užívání léků na ředění krve v pořádku, jindy ne. Obecně není nikdy dobrý nápad pít, když užíváte léky na ředění krve, ale pokud váš lékař říká, že je to v pořádku s mírou, měli byste být v pořádku.

V každém případě, pokud užíváte přípravek na ředění krve, je důležité se před pitím alkoholu poradit s lékařem. Alkohol totiž může interagovat s některými typy léků na ředění krve a způsobit vážné vedlejší účinky.

Za prvé, alkohol sám o sobě ředí krev a může ovlivnit, jak dobře se sráží krev. Pokud jej zkombinujete s lékem na ředění krve, mohou se účinky obou látek zesílit a snížit srážlivost krve.

Za druhé, pití alkoholu může ovlivnit fungování léků a léky na ředění krve nejsou výjimkou.

Alkohol může také zhoršit některé vedlejší účinky tohoto léku. Máte-li například vysoký krevní tlak, pití alkoholu při užívání Inhixy může způsobit náhlý pokles krevního tlaku a způsobit závratě nebo točení hlavy.

Čtěte dále a dozvíte se, jestli existuje bezpečná dávka alkoholu při užívání Inhixy.

Zdroj: Inhixa a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den
Od včerejška užívám lék Pradaxa 2x denně,ráno a večer.Chtěl bych se zeptat jestli si mohu během dne dopřát nějaký alkohol,např. jedno pivo.Případně jaká jsou rizika ?
Za odpověď předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi alkoholem a Pradaxou nejsou známá interakce. To znamená, že alkohol nijak neovlivňuje účinnost léku Pradaxa. Obecně, vzhledem ke srážlivosti krve, je bezpečné pití alkoholu v množství 1 litr piva nebo 400 ml vína denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Co pít po zvracení

Dehydratace hrozí i u zvracení, a tak je potřeba nezapomínat na pitný režim. I u zvracení platí, že čím víc člověk zvrací, tím víc musí pít, aby zajistil tělu dostatek potřebných živin. K pití se doporučuje nejen čistá voda, ale i heřmánkový nebo mátový čaj. U dětí se doporučuje pít i slazený (hroznovým cukrem) fenyklový čaj. Po lžičkách se dá i dávkovat vychlazená kola.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melanom?.

Dobrý den, po odlakování nehtů jsem objevila tento flek. Nepamatuji si, že bych se někde udeřila. Před měsícem jsem na nehtu ještě nic neměla. Mohlo by se jednat o melanom? :( přeji hezký den.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto je pouze krevní výron. Během růstu došlo k protržení vlásečnice pod nehtem, ze které vyteklo trochu krve. Ta se dostala pod nehet a vytvořila tam tuto mapu. Příčina může být mechanická vlivem tlaku, který si nemusíte vůbec pamatovat, a nebo metabolická, kdy dojde ke změnám v srážlivosti krve vlivem užití alkoholu nebo nedostatku čerstvé zeleniny ve stravě. Nyní je třeba nechat nehet odrůst, časem se skvrna ztratí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Zvracení krve

Zvracení krve čili hematemeze vypovídá o problému postihujícím jícen, žaludek nebo dvanáctník. Krev je buď červené barvy, nebo částečně „natrávená“ působením žaludeční kyseliny nabývá vzhledu kávové sedliny. Nejprve je nutné zkontrolovat, zda se zdroj krvácení nenachází v dutině ústní či v nose a krev se do zvratků nedostává touto cestou. Není-li tomu tak, pak by měl být postižený urychleně dopraven do zdravotnického zařízení. Neškodně vyhlížející krvácení může přejít v život ohrožující stav. Zvracení krve může předcházet či doprovázet meléna, tedy stolice s natrávenou krví připomínající dehet.

Příčinou zvracení krve mohou být vředy dvanáctníku a žaludku spolu s nezánětlivým krvácivým postižením žaludku vznikajícím z různých příčin (často i neznámých). Jiným možným zdrojem jsou jícnové varixy, jež jsou obvyklým důsledkem závažné poruchy jater (například alkoholické cirhózy). Jícnové varixy zasahují do průsvitu jícnu, kryty jsou pouze tenkou vrstvou tkáně, jsou proto náchylné k mechanickému porušení (například pouhou chlebovou kůrkou) při polykání. Krvácení z jícnových varixů může mít velmi dramatický průběh a je obtížně zastavitelné. Méně často je jako příčina krvácení zjištěn zánět jícnu, Mallory-Weissův syndrom (krvácení přichází po kašli či zvracení, obvykle není závažné a spontánně se zastaví), případně nádory nebo vředy jícnu.

Léčba je vždy individuální dle příčiny a stavu pacienta.

Zdroj: Zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZASTAVIT PRŮJEM A ZVRACENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Nevíte někdo jak se dá zastavit průjem a zvracení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mně nejvíce pomáhá živočišné uhlí, když chci zastavit zvracení a průjem. Užívám ho 4 tablety 3 krát denně. Tady je vidět, jak vypadá: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Jak zastavit průjem a zvracení

Kosmetický vzhled

Konzumace alkoholu způsobuje zarudnutí očí, protože alkohol mimo jiné rozšiřuje krevní cévy v očích.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Snížené periferní vidění

Konzumace alkoholu snižuje schopnost periferního vidění. To může vést k pocitům nebo přímo efektu tunelového vidění.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Jak ředit krev přírodně

Příroda nabízí účinné a bezpečné látky s účinkem proti srážení krve. Dvě vynikající přírodní látky na ředění krve jsou kajenský pepř a vitamin C. Obě tyto látky jsou též prospěšné pro cévy, mají pozitivní vliv na srdečně-cévní systém a patří mezi antioxidanty.

Přehled přírodních látek, které účinkují proti srážení krve:

  • kajenský pepř (zejména kapsaicin v něm)
  • vitamin C
  • kurkuma
  • česnek
  • cibule
  • oregano
  • bromelain
  • voda
  • skořice
  • kopr
  • sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně
  • vitamin B6
  • vitamin E
  • Gingko biloba – jinan dvoulaločný

Dbejte na přísun tekutin, nejvhodnější je pitná voda nebo neperlivé minerálky s obsahem vápníku a hořčíku. Zahuštění krve může být způsobeno nedostatkem tekutin, ale i vysokými dávkami proteinů a kreatinu a podobných dusíkatých látek ve stravě. Také stres přispívá k zahuštění krve, společně s konzumací kávy a alkoholu.

Zdroj: Léky na ředění krve - seznam

Zvracení zelené šťávy

Barva zvratků se často mění, jak tělo postupuje každou fází základního onemocnění. Například zvracení v důsledku žaludeční chřipky může začít jako zelené nebo žluté a přejít do oranžové.

Zelené zvratky se objevují u těchto onemocnění:

  • reflux žluči;
  • otrava jídlem;
  • gastroenteritida;
  • chřipka;
  • selhání jater;
  • migréna;
  • ranní nevolnost.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Zvracení po jídle

Nejčastější příčinou akutního zvracení bez bolesti břicha je dietní chyba – příliš mnoho nevhodného jídla, alkoholový exces a podobně. V každém případě je třeba zhodnotit, zda jsme se nedopustili nějaké dietní chyby nebo nesnědli něco, co mohlo zvracení způsobit. Jsme-li si jisti, že příčinou jsou právě výše zmíněné důvody, stačí klidový režim a dostatek tekutin. Pozor, trvá-li i běžné zvracení vzniklé v souvislosti s jídlem dlouho a nedaří-li se vám přijímat dostatek tekutin, je třeba vyhledat lékaře, hrozí totiž dehydratace a rozvrat vnitřního prostředí.

Zdroj: Zvracení

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP