Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZVYŠOVÁNÍ TELESNÉ HMOTNOSTI U ELICEA

OBSAH

Doporučení

Pokud potřebujete přidat další kalorie do svého jídelníčku, vyberte si zdravé kalorie, které obsahují potraviny jako ořechy a semena. Naopak pokud chcete zvětšit svalovou hmotu, pomůže kromě zátěžového sportu přidání bílkovin. Denní dávka bílkoviny pro zvýšení svalové hmotnosti činí až 120 g v pravidelné stravě. Chcete-li se vyhnout zvýšené tělesné hmotnosti, zaměřte svou stravu více na vlákninu. Potraviny bohaté na vlákninu napomáhají zasycení a udržují pocit plnosti. Doporučují se potraviny s nízkým obsahem kalorií, ale s vysokým obsahem vlákniny, mezi které patří brokolice, ovesné vločky, černé fazole, jablka a hnědá rýže.

Zdroj: Tloustnutí po vitamínech řady B

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA KORONAVIRUS DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

ivermectin dokáže zneškodnit koronavirus (zpevňuje buněčné stěny a virus se tak nedokáže obalit buněčnou membránou, tzn, že se nedokáže množit). Jak je to s obsahem v této masti nevím, v každém případě jsem si ji objednal přes E-buy a už ji mám jako prevenci doma. Normálně se koupit nedá, je jen na předpis (stejně jako všechno, co nějak efektivně pomáhá).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Tady je jak se má davkovat ivermektin.

Forma: perorální tableta
Síla: 3 mg

Dávkování při infekci parazity ve střevním traktu

Dávkování pro dospělé (ve věku 18–64 let)

Typické dávkování: 200 mcg / kg tělesné hmotnosti užívané jako jedna dávka. Většina lidí nebude potřebovat více než jednu dávku.

Dávkování pro děti (ve věku 0–17 let)

Pro děti, které váží 33 kg (15 kg) nebo více

Typické dávkování: 200 mcg / kg tělesné hmotnosti užívané jako jedna dávka. Většina dětí nebude potřebovat více než jednu dávku.

Pro děti s hmotností menší než 15 kg

Nebylo potvrzeno, že tento lék je bezpečný a účinný pro použití u těchto dětí.

Dávkování pro seniory (ve věku 65 let a starší)

Játra seniorů nemusí fungovat tak dobře, jako dříve. To může způsobit, že tělo zpracuje léky pomaleji. Výsledkem je, že více tohoto léku může zůstat v těle déle. To zvyšuje riziko nežádoucích účinků.

Opakování dávky je možné nejdříve za 3 měsíce.

Zdroj: diskuze Soolantra koronavirus diskuze

Nežádoucí účinky

Nadužívání vitamínů řady B nemusí vést nutně ke zvýšené tělesné hmotnosti, ale může produkovat celou řadu nežádoucích účinků, jako je kožní vyrážka, průjem, zvracení, ospalost a bolesti hlavy. Pokud užíváte vysoké dávky některých vitamínů řady B, a to dlouhodobě, je možné, že budete mít vážné zdravotní potíže, které se mohou projevit například ztrátou zraku, žaludečními vředy, dnou, problémy s játry, problémy s nervovou soustavou nebo mozkem. Proto buďte opatrní při koupi potravinových doplňků s obsahem vitamínů řady B, zvláště v případě, že obsahují vysoké množství vitamínu B3 (niacinu) nebo vitamínu B6 (pyridoxin).

Zdroj: Tloustnutí po vitamínech řady B

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIBRÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Škrabalová.

Dobrý den Otče Pleskači,
prosím o radu v případě podvyživenosti, moje kamarádka je moc hubená a chtěla by přibrat, bohužel se jí to nedaří. Můžete poradit nějaké bylinky?
Marie Škrabalová, Uh.Hradiště

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že hořká nejedovatá bylina bude podporovat chuť k jídlu a tím pomůže ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Přibírání na váze - byliny podporující chuť k jídlu:

1. Konopí - výtažky z listů nebo jeho kouření.
2. Heřmánek - výtažky z rostliny nebo odvar.
3. Benedikt lékařský nebo benedikt čubet - odvar.
4. Kořen pampelišky - odvar.
5. Chen pi - tinktura 1 až 4 ml.
6. Zázvor - čaj, odvar, kousky zázvoru.
7. Cukrové jablko - plod.
8. Lékořice - čaj, odvar.
9. Vitánie snodárná - extrakt z kořene.
10. Hořec - odvar, čaj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přibrání na váze

Dávkování

Dávka léku Groprinosin je založena na tělesné hmotnosti pacienta a závažnosti onemocnění.

Denní dávka by měla být rozdělena do stejných jednotlivých dávek podávaných několikrát denně.

Délka léčby se obvykle pohybuje mezi 5 a 14 dny.

Po vymizení příznaků by mělo podávání léku pokračovat po dobu jednoho až dvou dnů.

Dospělí, včetně starších osob užívají 50 mg na kilogram tělesné hmotnosti denně, tj. 6 až 8 tablet (obvykle 1 g, tj. 2 tablety podávané 3 až 4krát denně).

Maximální dávka je 4 g denně.

Děti starší 1 roku užívají 50 mg na jeden kilogram tělesné hmotnosti denně, rozdělených do několika dílčích dávek.

Zdroj: Groprinosin příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem POTŘEBA BÍLKOVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Ještě se zeptám, nedojde k zatížení ledvin při takovém množství bílkovin za den ?
Pokud se ještě k tomu jedná o hubnutí.
Kolik by měl tedy přijmout 110 kg muž bílkovin, pokud nemá dnu, jen zvýšenou kyselinu močovou a je kontrolována lékem ?

Děkuji za upřesnění

H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro muže se zvýšenou kyselinou močovou je maximální zdravá dávka bílkovin 1,5 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Pro ochranu ledvin je vhodné dodržovat pitný režim a to tak, aby moč byla vždy buď čirá a nebo nepatrně zbarvená do zlata. K pitnému režimu se nejlépe hodí pramenitá voda v objemu minimálně 3 litry za den, která může být doplněna dvěma až třemi šálky kávy nebo čaje.
Důležitý je i zdravý pohyb obsahují posilovací cvičení se zátěží a aerobní pohyb s trvalou tepovou frekvencí 120 po dobu alespoň 20 minut každý den.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Denní potřeba purinů

Proč proteinové nudle?

  • jsou ideální při redukčních dietách
  • naprosto bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokým cholesterolem
  • neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro bezlepkovou dietu

Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují sacharidy. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. „Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organizmem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky“, upřesňuje Karel Kýhos.

Zdroj: Štíhlé nudle pomáhají zhubnout

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil.

Již delší dobu mám cukrovku II .typu. V poslední době se hodnoty při měření ráno na lačno pohybují přes 10 mmol . Přesto že beru léky Glimepiryd Sandoz 3 mg ráno, večer a EUCREAS 850 mg. nedaří se hodnoty snížit . zkoušel jsem i
potravinové doplňky Dialevel, Gurmám Mizín bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoký ranní cukr v krvi je častým jevem u diabetu II. typu. Můžou za něj hormony, které se vylučují během spánku. První volbou jak to řešit je změna léčby, proto navštivte svého lékaře a prodiskutujte to s ním. Zárověň si vezměte svůj domácí glukometr a v ordinaci porovnejte jeho měření s tím lékařským.
Pomoci si můžete i sám změnou některých zvyklostí.
- Například je vhodné před spaním sníst něco malého s obsahem sacharidů do 20 gramů. Například jogurt bez tuku, trochu hummusu, malý kousek ovoce a nebo zmrazené hrozny.
- Snížení tělesné hmotnosti má obrovský vliv na ranní glykemii. Máte li nadváhu, tak se snažte zhubnout změnou jídelníčku.
- Zvýšení tělesné aktivity během dne vede k omezení ranní vysoké glykemie. Při jakékoliv tělesné aktivitě se tělo učí pracovat s inzulínem a lépe pak ovládá hladinu cukru v krvi během spánku. Není rozhodující kdy aktivitu vykonáváte. Důležité je dělat ji každý den, abyste se zadýchal a spotil.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Diazepam pro děti

Přípravek mohou používat dospělí, mladiství i děti starší 6 měsíců. Přípravek se podává při dlouhotrvajících epileptických záchvatech, při tetanických křečích a křečích při horečnatých stavech a při stavech se zvýšením svalového napětí. Dále při silných stavech úzkosti, napětí a vzrušenosti a k přípravě před chirurgickými nebo diagnostickými zákroky a k pooperační léčbě.

Dávkování:

Dávkování se řídí individuálně podle stáří a váhy pacienta a podle druhu a závažnosti onemocnění. Platí zásada podávat dávku pokud možno co nejnižší. Podání do konečníku se hodí ve všech případech, kde je nitrožilní podání nebo podání ústy obtížné nebo není vhodné.

Léčba akutních stavů úzkosti, napětí, vzrušenosti, tetanu a křečí při horečce:

Dětem do 3 let s 10–15 kg tělesné hmotnosti se podává rektálně 5 mg diazepamu, dětem starším 3 let s více než 15 kg tělesné hmotnosti rektálně 2x 5 mg nebo 1x 10 mg diazepamu. Pokud je nezbytně nutné, lze dávku opakovat po 3 až 4 hodinách, pokud nebyla současně podána žádná jiná silněji tlumicí léčba.

Léčba status epilepticus:

Dětem podle věku a tělesné hmotnosti se podává rektálně 5–10 mg diazepamu (maximální dávka je 20 mg). Od 6 měsíců věku a do 15 kg tělesné hmotnosti 5 mg diazepamu, od 15 kg tělesné hmotnosti 10 mg diazepamu. Léčbu lze opakovat, pokud je třeba, po 2 až 4 hodinách.

Léčba stavů se zvýšeným svalovým napětím (svalová hypertonie):

Děti dostávají zpravidla nižší dávky. Při pokračující léčbě, pokud nelze podávat diazepam ústy, se doporučuje 5–10 mg diazepamu denně (maximálně 2 rekt. tuby po 5 mg) jako celková dávka rozdělená do 2 jednotlivých dávek.

Zvláštní upozornění pro dávkování:

Mladiství s tělesnou hmotností větší než 50 kg mohou dostávat dávky stejné jako dospělí.

Zdroj: Diazepam a jeho účinky

Diskuze

V diskuzi SLINIVKA BŘIŠNÍ A AGRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Hejnová.

Můj vnuk - 29 let - jeví známky agresivního chování, u něj neobvyklé. Lékaři diagnistikovali možnost problémů se slinivkou, zatím se ale neobjevilo výrazné snižování hmotnosti (i když k částečnému snížení hmotnosti došlo). takže zatím nezakročují, i když předpokládají, že problémy se slinivkou má. Prosím o radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Slinivka břišní a agrese

Nakažlivost a přenos

Erythrasmatem se může nakazit každý, neboť výše uvedená bakterie Corynebacterium minutissimum se běžně vyskytuje na kůži člověka, aniž by škodila. Je velmi důležitá hygiena, redukce tělesné hmotnosti při obezitě, používání antiperspirantů. Udržování kůže v suchu napomáhá čisté oblečení s dobrými absorpčními vlastnostmi, především bavlna, v letních měsících či při cestách do tropických a subtropických oblastí se nedoporučuje nosit oblečení z umělých vláken.

Zdroj: Erythrasma

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mirena

Glukopur versus Gainer

Oba sacharidy mají vysoký glykemický index, tudíž na ně inzulin reaguje prakticky stejně rychle. Hlavním rozdílem mezi Gainerem a Gglukopurem je, že Gainer dokáže udržet vysokou hladinu krevního cukru déle než Glukopur, což někteří lidé citlivější na zvýšenou glykémii nemusí dobře snášet.

Dávkování Gaineru je závislé na příjmu bílkovin z běžné stravy, tělesné hmotnosti a intenzitě cvičení.

Zdroj: Glukopur

Poradna

V naší poradně s názvem EXISTUJE NÁHRAŽKA KORTIKOIDU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

D.den!Již několik let se léčím na astma 3.stupně.Beru tyto léky-Berodual,Euphyllin 300,ketotifen,Spiriva respimat,Montelar,Medrol,KCL,Combair,Lanzul,Ventolin,AA Cotrimoxazol,Purinol 300 a Castispir,Chci se zeptat,strašně z toho přibírám,dají se některé ty kortiodidy něčím jiným nahradit,vyměnit,vyloučit?Za roka pul jsem přibrala asi 10kg!!! Děkuji za odpovědˇ!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Náhradu léků můžete učinit jen po doporučení vaším plicním lékařem. Prodiskutujte s ním své problémy a požádejte ho o návrh alternativ k vaší léčbě. Obecně platí, že po lécích se nepřibírá. Přibírá se z jídla a z nedostatku pohybu - nezdravý životní styl. Léky mohou zvyšovat chuť k jídlu, zadržovat v těle vodu a bránit v pohybu, tím mohou napomoci v nárůstu tělesné hmotnosti. Avšak samotné rozhodnutí o tom, jestli sníte to či ono, je na vás, stejně tak i zdali přidáte ve zdravém pohybu. Přírodní zákony platí pro každého stejně, na jedné straně je příjem ve formě stravy a na druhé výdej jako zdravý pohyb. Když je příjmu více než výdeje, tak přibíráte. Když naopak, tak hubnete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Existuje náhražka kortikoidu?

Glukopur při posilování

Glukopur se dostává do krevního řečiště přibližně během dvou minut. Jde tedy o nejrychlejší zdroj energie. Takto rychlý účinek je pozitivní v případech, kdy je potřeba okamžitě zvýšit hladinu cukru v krvi. Pravidelné užívání se však nedoporučuje. Hroznový cukr má stejnou energetickou hodnotu jako normální cukr, avšak díky svému rychlému účinku navozuje brzy pocit hladu, čímž následně podporuje růst tělesné hmotnosti. Glukopur tedy užívejte pouze v případech vyššího energetického výdeje, případně při nechutenství, a nikdy nepřekračujte doporučenou denní dávku. V kulturistice je Glukopur vhodný zejména po tréninku společně s proteinem. Během dne se preferují sacharidy z běžné stravy.

Glukopur se dávkuje společně po kulturistickém tréninku s proteinem a kreatinem, a to s ohledem na náročnost tréninku. Obvykle se podává až 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti, a to tím způsobem, že se 30 g Glukopuru rozředí cca ve 400 ml vody. Glukopur podporuje účinnost kreatinu.

Při nabírání svalové hmoty v kulturistice se doporučované množství sacharidů pohybuje v rozsahu 5–6 g sacharidů na 1 kg tělesné hmotnosti. Uvedené množství je ale pouhý orientační údaj, je třeba si množství upravit dle vlastního tělesného typu, intenzity a způsobu tréninku. Rozsah 5–6 g se může měnit oběma směry, pokud například začnete na 4 g sacharidů na 1 kg tělesné hmotnosti a cítíte, že máte méně energie a hmotnost ani síla se nezvyšují, je třeba si množství sacharidů navýšit. Naopak nebezpečí nadměrných dávek sacharidů spočívá v tom, že zahltí svaly glukózou a zbylý cukr se rychle přemění na tuk, v tomto případě je zase třeba množství sacharidů snížit. Mezi těmito dvěma extrémy si každý jedinec musí najít svoje optimální množství, které mu vyhovuje a při kterém přibírá na svalové hmotě, ale stále v určité kvalitě (tedy bez velkého nárůstu tukových zásob).

Zdroj: Glukopur

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN E se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den
Lékař mi doporučil užití vitamínu E 400. Je možná změna tělesné váhy po užívání.Děkuji Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitamin E změny na váze nijak neovlivňuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín E

BMI index

Jedná se o index zdatnosti, který spolehlivě hodnotí tělesnou zdatnost a může velmi dobře posloužit při stanovení programu tělesné aktivity.

BMI lze obecně považovat pouze za statistický nástroj, u konkrétního jedince je BMI příliš jednoduchým prostředkem, který ignoruje velké množství důležitých faktorů (například stavbu těla, množství svalstva a podobně). V klinické praxi se proto obvykle používají přesnější testy jako měření tloušťky podkožního tuku, impedanční měření a tak dále.

BMI je nejužitečnější pro statistické průzkumy mezi rozsáhlejšími vzorky populace, nejčastěji pro zkoumání korelace mezi obezitou a jinými faktory. Důvodem pro použití BMI je, že pro jeho použití stačí v datech uvádět výšku a hmotnost. Pokud by v datech byly dostupné například výsledky měření bioimpedance, byl by BMI zbytečný, to však pro běžné průzkumy obvykle neplatí.

Výpočet BMI pro konkrétního jednotlivce nelze proto brát jako absolutní ukazatel, spíše jen jako přibližné vodítko, které by mělo být použito jen jako jeden z více prostředků.

Index tělesné hmotnosti, obvykle označovaný zkratkou BMI, je číslo používané jako indikátor podváhy, normální tělesné hmotnosti, nadváhy a obezity, umožňující statistické porovnávání tělesné hmotnosti lidí s různou výškou. Index se spočítá vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky (v metrech na druhou).

Tabulka BMI

  • méně než 15 znamená patologickou hubenost;
  • 15–19 hubenost;
  • 19–25 normální hmotnost;
  • 25–30 nadváhu;
  • 30–40 obezitu s jasným zdravotním rizikem;
  • větší než 40 představuje patologickou obezitu – závažnou chorobu.

Příklady výpočtu BMI

Zde je názorná ukázka dvou různých hodnot z výpočtu BMI. Jde o srovnání ženy, která aktivně sportuje, a ženy, která je pracovně vytížená.

Žena, která aktivně sportuje, má BMI 20, což je normální hmotnost.

Žena, která je pracovně vytížená, má BMI 26, což je nadváha.

Zdroj: Zdravý pohyb

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÝ POKLES KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Němečková.

Dobrý den,po prodělaném nervovém vypětí se mi hodně snížil tlak,je možný tento důvod?Nervově jsem špatná po pohřbu manžela,tlak kolísavý,točení hlavy,lékař mi předepsal lék Elicea,a Letrox.děkuji za radu,co jiného bych měla užívat.děkuji. Marie Němečková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sama jste si identifikovala příčinu svého problému s krevním tlakem - nervové vypětí. Zbavte se nervového vypětí a zlepší se vám tlak. S nervovým vypětím vám pomůže lékař psychiatr. Jeho pomoc bude účinnější, než jakékoliv další léky na tlak.
Ztráta blízké osoby je vždy těžká rána a trvá dlouho, než se zahojí, někdy to nejde vůbec a opuštěná osoba pak trpí do konce života, který se jí tím ještě navíc znatelně zkracuje. Ztráta vašeho manžela je těžká, ale na druhou stranu je to příležitost k novým začátkům. Nyní jste znovu opět svobodná a měla byste začít uvažovat, jako když jste byla v době námluv. Zkuste se soustředit na své sexuální pudy a povolte jim uzdu. Kolem je mnoho mužů, kteří by mohli naplnit vaše erotické fantazie a zbavit vás úzkosti po ztrátě manžela. Věřte, že sex je nejlepším lékem na zahojení bolístky po ztrátě partnera. I když se vám to možná zdá nepatřičné o těchto tématech uvažovat, až to zkusíte, uvidíte, že to funguje a pomůže vám to nastartovat nový život naplněný radostí. Zemřelého vám už nic nevrátí, ale zažít novou lásku, vzrušení a sounáležitost stále můžete, když si to sama sobě dovolíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlý pokles krevního tlaku

5. FARMAKOLOGICKÉ VLASTNOSTI

5. 1. Farmakodynamické vlastnosti.

Farmakoterapeutická skupina: Psychoanaleptika, léčiva proti demenci;

ATC kód: N06DX02

Během experimentálního testování byly zjištěny u extraktu EGb 761 obsaženém v Tebokanu následující vlastnosti:

Zvýšená tolerance vůči hypoxii, především v mozkové tkáni. Inhibice rozvoje mozkového edému a urychlení jeho regrese tam, kde již byl vyvinut, ať již vlivem traumatu nebo intoxikace. Redukce edému retiny a korneálních lézí. Inhibice na věku závislé redukce počtu cholinergních muskarinových receptorů a také alfa 2 receptorů, spolu se zvýšeným vychytáváním cholinu v hippokampu, spolu se zlepšením paměti, výkonnosti a schopnosti se učit. Zvýšení krevního průtoku tkáněmi, především na úrovni mikrocirkulace. Zlepšení reologických vlastností krve. Inaktivace toxických kyslíkových radikálů (flavonoidy), zvýšení antagonismu PAF, tj. faktoru aktivujícího destičky (ginkgolidy). Neuroprotektivní vlastnosti (ginkgolid A a B, bilobalid).

5. 2. Farmakokinetické vlastnosti

Průnik EGb 761 do lidského mozku byl demonstrován na základě změn na EEG, které

jsou závislé na velikosti podané dávky.

Po perorálním podání 80 mg extraktu z listů Ginkgo biloba byly zaznamenány velmi dobré hodnoty absolutní biologické dostupnosti látek v organismu: 100% absolutní biologická dostupnost pro terpenolaktony, tj. pro ginkgolid A, ginkgolid B a bilobalid; 98% absolutní biologická dostupnost pro ginkgolid A; 93% / 79%/ pro ginkgolid B a 72% bilobalid.

Maximální plazmatické hodnoty byly: 15 ng/ml pro ginkgolid A, 4 ng/ml pro ginkgolid B, a přibližně 12 ng/ml pro bilobalid.

Biologické poločasy: 3,9 hod. pro ginkgolid A, 7 hod. pro ginkgolid B a 3,2 hod. pro bilobalid.

Při intravenózním podání byly hodnoty biologického poločasu : 3,5 hod. pro ginkgolid A, 5,5 hod. pro ginkgolid B a 3,2 hod pro bilobalid.

Při měření parametrů u potkanů byly nalezeny tyto hodnoty:

60% resorpce ze zažívacího traktu po podání p.o., měřeno za pomoci extraktu značeného radioizotopem uhlíku C 14. Maximální plazmatické hodnoty byly nalezeny za 1,5 hod. po perorálním podání. Biologický poločas byl 4,5 hod. Druhé maximum hodnot za 12 hodin po podání svědčí pro enterohepatický oběh.

5. 3. Předklinické údaje ve vztahující se k bezpečnosti přípravku

Následující údaje se vztahují k extraktu EGb 761, který je obsažen v Tebokanu:

Akutní toxicita ( LD 50 ):

Perorální podání:

Myš: 7725 mg/kg tělesné hmotnosti, dále jen t. h.

Potkan:10 000 mg/kg t. h.

Intravenózní podání:

Myš: 1100 mg/kg t. h.

Potkan:1100 mg/kg t. h.

Intraperitoneální aplikace:

Myš: 1900 mg/kg t. h.

Potkan:2100 mg/kg t. h.

Subakutní a chronická toxicita:

Studie subakutní toxicity extraktu EGb 761 z Ginkgo biloba byly provedeny u potkanů

(15 - 100 mg/kg tělesné hmotnosti/den i. p. během 12 týdnů) a dále u psů: (7,5 - 30 mg/kg tělesné hmotnosti /den i. v. a 5 mg/kg tělesné hmotnosti/den i. m. během 8 týdnů).

Chronická toxicita EGb 761 byla testována v průběhu 6 měsíců na potkanech a psech s denními dávkami v rozpětí 20 až 100 mg/kg tělesné hmotnosti. Dále se vzestupnými hodnotami dávek 300, 400 a 500 mg/kg tělesné hmotnosti u potkana a 300 a 400 mg/kg tělesné hmotnosti u psů per os.

Histologické, biochemické a hematologické studie potvrdily nízkou toxicitu extraktu EGb 761 z listů Ginkgo biloba.

Reprodukční toxicita:

Byly provedeny pokusy s perorálním podáním dávek 100, 400 a 500 mg/kg tělesné hmotnosti/den u potkanů a s p. o. podáním dávek 100, 300, 500 mg/kg tělesné hmotnosti/den u králíků. Extrakt EGb 761 neprojevil žádný teratogenní ani jiný nepříznivý efekt na reprodukci.

Mutagenita nebo kancerogenita:

Výzkumy s EGb 761 neukázaly žádné mutagenní nebo kancerogenní vlivy.

Zdroj: Tebokan - SPC

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA TŘÍSLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Jak se rakovina třísla projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V třísle se může vyvinout rakovina mízních uzlin, tak zvaný Hodgkingův syndrom. Mezi hlavní příznaky patří hrudky pod kůží, což je zvětšená lymfatická uzlina. Obvykle to nepřekáží, ale po pití alkoholu může být toto místo bolestivé. Hrudka se může časem zvětšovat, nebo se mohou objevovat nové hrudky poblíž nebo dokonce v jiných částech těla.

I jiné rakoviny mohou také způsobit oteklé lymfatické uzliny. Pokud máte zvětšenou lymfatickou uzlinu, zejména pokud jste v nedávné době neměli infekci, je nejlepší navštívit lékaře, aby byla příčina nalezena a léčena, pokud to bude potřeba.

Někteří lidé mají tzv. Příznaky B, kam patří:

Horečka (která může trvat několik týdnů) bez infekce
Mokré noční pocení
Ztráta hmotnosti bez vysvětlení (nejméně 10% vaší tělesné hmotnosti po dobu 6 měsíců)
Tyto příznaky jsou důležitou součástí diagnostiky a určují výhled do budoucna.

Obecné (nespecifické) příznaky

Svědění kůže
Pocit únavy (únava)
Ztráta chuti k jídlu
Někdy jediným příznakem může být pocit únavy po celou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina třísla

Léčebný postup

Studie byla provedena na 600 subjektech; 400 pacientů a 200 kontaktů ve zdravotnictví a domácnosti, které byly rozděleny do 6 různých skupin vážnosti zdravotního stavu.

Skupina I: 100 pacientů s mírnou až středně těžkou infekcí COVID-19 dostávalo 4denní kúru Ivermectinem 400 mcg / kg tělesné hmotnosti maximálně 4 tablety (6 mg / tableta) jednou denně před snídaní plus standardní léčbu podle egyptského protokolu.

Skupina II: 100 pacientů s mírnou až středně těžkou infekcí COVID-19 dostávalo hydroxychlorquin (400 mg každých 12 hodin po dobu jednoho dne a následně 200 mg každých 12 hodin po dobu 5 dnů) plus standardní léčbu.

Skupina III: 100 pacientů se závažnou infekcí COVID-19 dostávalo 4denní léčbu Ivermectinem 400 mcg / kg tělesné hmotnosti maximálně 4 tablety (6 mg / tabletu) jednou denně před snídaní plus standardní léčbu podle egyptského protokolu o léčbě COVID-19 u těžce nemocných pacientů.

Skupina IV: 100 pacientů se závažnou infekcí COVID-19 dostávalo hydroxychlorquin (400 mg každých 12 hodin po dobu jednoho dne a následně 200 mg každých 12 hodin po dobu 9 dnů) plus standardní léčbu podle egyptského protokolu o léčbě COVID-19 u těžce nemocných pacientů.

Skupina V: 100 kontaktů s pacienty nakaženými COVID-19 mělo používat osobní ochranné prostředky a dostalo profylaktickou dávku ivermektinu 400 mikrogramů / kg jednorázové perorální dávky před snídaní, která se měla opakovat po jednom týdnu.

Skupina VI: 100 kontaktů s pacienty COVID-19 dostalo pouze osobní ochranné prostředky.

Zdroj: Ivermectin pro lidi

Dávkování a způsob použití

Přípravek Metacam je k dispozici ve formě perorální suspenze, injekčního roztoku a žvýkacích tablet. Léková forma a dávka závisí na druhu zvířete, jeho živé hmotnosti a léčené nemoci. Injekce se v závislosti na druhu zvířete a léčené nemoci mohou podávat do žíly, svalů nebo pod kůži.

Léčba se první den zahajuje jednorázovou dávkou 0,2 mg meloxikamu/1 kg živé hmotnosti, což lze aplikovat perorálně, nebo alternativně podáním přípravku Metacam 5 mg/1 ml injekčního roztoku. Léčba pokračuje perorálním podáváním udržovací dávky 0,1 mg meloxikamu/1 kg živé hmotnosti jednou denně (ve 24hodinových intervalech). Každá žvýkací tableta obsahuje buď 1 mg, nebo 2,5 mg meloxikamu, což odpovídá denní udržovací dávce pro psa o 10 kg živé hmotnosti, respektive 25 kg živé hmotnosti. Každá žvýkací tableta může být rozpůlená pro přesné podávání podle individuální živé hmotnosti zvířete. Žvýkací tablety lze podávat s krmivem nebo bez něj, jsou ochuceny a jsou většinou psy dobře přijímány.

Dávkování by měl určit veterinární lékař, ale i ten se musí řídit následujícími údaji. Pes o hmotnosti do 7 kg by měl požít ½ tablety 1 mg; pes o hmotnosti od 7 do 10 kg by měl požít 1 tabletu 1 mg; pes o hmotnosti od 10 do 15 kg by měl požít 1 ½ tablety 1 mg; pes o hmotnosti od 15 do 20 kg by měl požít 2 tablety 1 mg; pes o hmotnosti od 20 do 25 kg by měl požít 1 tabletu 2,5 mg; pes o hmotnosti od 25 do 35 kg by měl požít 1 ½ tablety 2,5 mg; pes o hmotnosti od 35 do 50 kg by měl požít 2 tablety 2,5 mg.

Zdroj: Kdy použít Metacam pro psy

Termín porodu podle ultrazvuku

Ultrazvuková diagnostika určuje termín porodu podle biometrie plodu. Za nejpřesnější termín porodu podle „ultrazvuku“ můžeme považovat ten, který je určen v 10. týdnu těhotenství. Do té doby se všechny plody vyvíjí stejně a jejich růstová křivka je v prvním trimestru totožná. Až poté se projeví jiné faktory a děti se výrazně začínají odlišovat. Určení termínu porodu pomocí ultrazvuku je také nejpřesnější pro ženy, které měly nepravidelný menstruační cyklus, anebo pro ty, kterým bylo diagnostikováno rizikové těhotenství. Pro ženy s rizikovým těhotenstvím je stanovení termínu důležité, aby se při případném náhlém porodu dalo určit, zda se dítě narodilo předčasně. Donošení novorozenci ve 40. týdnu mohou dosahovat různé porodní hmotnosti. Záleží to i na stravě matky, tělesné stavbě matky a otce a také na tom, jestli matka měla, nebo neměla těhotenskou cukrovku. Ultrazvukové vyšetření, které je prováděno v polovině těhotenství, již termín porodu nijak neposouvá, slouží pouze k určení velikosti plodu a jeho kontrole, a rovněž k prověření, zda těhotenství probíhá bez komplikací.

Zdroj: Termín porodu

Kyselina chlorogenová na hubnutí

Tato kyselina má dobrý vliv na metabolismus glukózy, která způsobuje obtížné vstřebávání cukru. To znamená, že se nám při její konzumaci v organismu ukládá méně tuku, a jídlo, které jíme, nám zajišťuje sytost na delší dobu.

Kyselina chlorogenová se přidává do spousty preparátů, které se využívají k redukčním dietám. Je pravda, že hlavní význam této kyseliny spočívá v tom, že snižuje vstřebávání glukózy, takže tělo následně k dodání energie využívá vlastních (nahromaděných) zásob.

Všeho by se mělo užívat s mírou, toto platí i o hojné konzumaci potravin a pochutin obsahující kyselinu chlorogenovou. Užívání nadměrného množství těchto přípravků může naopak vést ke zvyšování hmotnosti. Určitě si nelze myslet, že užíváním této kyseliny zaručeně snížíte svou hmotnost bez dalších aspektů – je třeba upravit svůj jídelníček, životní styl a začít se hýbat.

Zdroj: Chlorogenová kyselina

Proč proteinové nudle?

  • jsou ideální při redukčních dietách
  • naprosto bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokým cholesterolem
  • neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro bezlepkovou dietu

Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují sacharidy. Snahou českého potravinářského ústavu bylo vyvinout alternativní potravinu, která by dokázala nahradit sacharidy a tím snížit energetickou hodnotu pokrmů. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. „Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organizmem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky“, upřesňuje Karel Kýhos. Testování nové potraviny v praxi proběhlo ve spolupráci s interní klinikou Lékařské Fakulty UK a společnosti STOB a výsledky jsou více než zajímavé.

Výhody proteinových nudlí ve zkratce:

  • Téměř o polovinu nižší energetická hodnota (zhruba 60 %)
  • Až pětkrát nižší obsah polysacharidů
  • Vyšší pocit sytivosti ve srovnání s klasickými těstovinami
  • Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).
  • A ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu.

Nutriční hodnoty proteinových nudlí ve srovnání:

100 g Smacker Štíhlé nudle

100 g uvařených klasických bezvaječných špaget

Bílkoviny (živočišné) 9,3 %

Sacharidy 5,9 %

Tuky 0,3 %

Energetická hodnota: 269,3 kJ (64,3 kcal)

Smacker Štíhlé nudle

Bílkoviny (rostlinné) 4,6 %

Sacharidy 31,7 %

Tuky 0,5 %

Energetická hodnota: 626,5 kJ (149,6 kcal)

Unikátním výzkumem se podařilo uvést nový druh potraviny obsahující živočišné bílkoviny, ale s minimálním množstvím tuku. Nutriční skladba nové potraviny zařazuje výrobek mezi nízkoenergetické potraviny. Potravina je navíc bez přídavku chemických konzervačních látek. Bílkovinné nudle jsou vhodnou přílohou k běžným pokrmům. Jejich zařazením na jídelníček získáte dalšího pomocníka v boji s obezitou.

Více informací a recepty: http://www.smacker.cz/recepty/

Zdroj: Proteinové těstoviny pomáhají zhubnout


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP