Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROJEVY DEPRESE A ÚZKOSTI

OBSAH

Projevy deprese ve tváři – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy deprese ve tváři.

Zdroj: Jak poznat depresi

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Zdravím, trpím úzkostmi a depresemi,beru antidepresiva fronton a seropram.Ještě prášky na cholesterol.Chtela bych brát na pročištění ostropestřec mariánský.Chtela bych vědět jestli to je vhodné.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maren.

Dobrý den, mám ty samé problémy jako vy.uzkosti deprese,cholesterol.Take beru frontin a seropram nikde jsem se nedocetla jestli mužů užívat ostropestřes. Zdravím

Zdroj: diskuze Ostropestřec vedlejší účinky

Léčba poporodní deprese

S poporodní depresí je zacházeno rozdílně v závislosti na typu a závažnosti symptomů u žen. Možnosti léčby zahrnují užívání léků proti úzkosti nebo antidepresiv, psychoterapii a také účast v podpůrné skupině pro emocionální podporu a vzdělávání. V případě poporodní psychózy se užívají léky k léčbě psychózy. Velmi vhodné je i hospitalizování pacientky.

Zdroj: Poporodní deprese

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřiška Sedláčková..

Dobrý den, mám dotaz. Moje dcera trpí od malička atopickým ekzémem. Je jí 48 let a je v přechodu. Může mít přechod vliv na zhoršení ekzému?
Děkuji za odpověď. Sedláčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Dobrý den, poslední rok mám tak týden před menstruací stavy úzkosti hlavně v noci, bez nálady a deprese, čím nebo jakými prostředky toto mohu zmírnit.

Děkuji moc

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Jak se deprese léčí

Deprese je léčitelná jednak léky (psychofarmaky), jednak psychoterapií a také dalšími biologickými prostředky. Nejdůležitější pro léčbu deprese a pro její předcházení je užívání léků – antidepresiv. U lehčích forem deprese může dostatečně pomoci samotná psychoterapie. Optimální je kombinace antidepresiv a psychoterapie.

Zdroj: Deprese a její léčba

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám úzkosti deprese,beru seropram a Frontin.Chci užívat ostropestres na čištění jater.Mam brat ostropestres nebo raději ne.dekuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Zdravím, trpím úzkostmi a depresemi,beru antidepresiva fronton a seropram.Ještě prášky na cholesterol.Chtela bych brát na pročištění ostropestřec mariánský.Chtela bych vědět jestli to je vhodné.dekuji

Zdroj: diskuze Ostropestřec vedlejší účinky

Deprese a lymfatické uzliny

Úzkost může způsobit mnoho velmi neobvyklých příznaků. Ve vzácných případech může deprese způsobit zduření lymfatických uzlin nebo zduření žláz. Oteklé lymfatické uzliny jsou jedním z nejkontroverznějších příznaků úzkosti. Skutečností je, že v mnoha případech to není tak jednoduché. Lymfatické uzliny samy o sobě nemohou být zvětšeny v důsledku stresu, protože jejich otok obvykle způsobí infekce. Přesto nelze popřít, že velké množství lidí s těžkým stresem a úzkostí má zduřelé lymfatické uzliny. Úzkost způsobuje mnoho velmi podivných reakcí v těle a mnoho lidí pociťuje úzkost jinak. Krk je asi nejčastějším místem k vyhledání oteklých lymfatických uzlin, mohou se však objevit i v jiných oblastech, jako jsou:

  • podpaží
  • břicho
  • třísla

Existuje jen velmi málo rychlých a snadných řešení úzkosti. Úzkost je dlouhodobou záležitostí, proto je důležité najít způsoby léčby, které snižují nejen míru úzkosti, ale také zmenšují otok lymfatických žláz. Naštěstí existuje několik efektivních způsobů, jak úzkost kontrolovat. Velmi účinné je cvičení, dostatečná konzumace vody a pravidelné dýchání.

Zdroj: Jak poznat depresi

Poradna

V naší poradně s názvem KETILEPT 25MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alenka.

Mám již 4 roky deprese, nyní již jen ranní úzkosti a obavy. Během den se ztrácejí a večer a v noci je mi nejlíp. Co byste mi doporučili? Lékař vyzkoušel více přípravvku, jsem na ně imunní- nic. Na noc beru 1/2 ketileptu 25g a 1 waldosan 25g. Co s tím, nemůžu to mít od štítné žlázy? děkuji za odpověď, případnou radu. Alenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Já bych na to doporučil zařadit do ranních hodin, hned po prvním jídle, nějaký trénink. Například tanec, fitness, běh, něco, při čem se zpotíte a bude pro vás přijemně, ale zároveň dostatečně namáhavé, a bude to trvat nanejvýš 1 hodinu (optimum je poctivých 45 minut fyzické námahy). Díky tomu totiž dosáhnete vyplavení endorfinu, který v těle navozuje dobrou náladu a mohl by utišit ty vaše ranní epizody duševní nepohody. Důležité je si před takovým ranním tréninkem dát výživné jídlo, například 70 až 90 gramů müssli s kefírem nebo mlékem. Po skončení tréninku zařadit nějaké ovoce banán, jablko, broskev a podobně a do hodiny si dát další lehčí svačinku, třeba ochucený tvaroh nebo lučinu s pečivem. Dbejte, abyste dodržovala svůj jídelní režim - každé tři hodiny jídlo, z toho by měla být tři jídla velká (snídaně, oběd a večeře). Nepřeceňujte roli léků v léčbě depresivních stavů. Mnohdy práce s vlastním tělem přinese více užitku, než utlumovací léky na depresi. Vyzkoušejte tento postup a zvykněte si na něj, jako na svůj nový životní styl. Uvidíte, že se vám v životě pak mnoho věcí změní k lepšímu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ketilept 25mg

Deprese a těhotenství

Potenciální vliv deprese na těhotenství zahrnuje následující:

  • Deprese způsobuje zanedbávání osobní péče během těhotenství.
  • Deprese vede k užívání návykových látek, jako je tabák, alkohol nebo nelegální drogy, které mohou způsobit poškození dítěte.
  • Deprese může mít vliv na celkový vývoj dítěte.

Vliv těhotenství na deprese u žen:

  • Stres během těhotenství může způsobit deprese nebo recidivy, ba dokonce zhoršení příznaků deprese.
  • Deprese během těhotenství zvyšuje riziko výskytu poporodní deprese.

Zdroj: Deprese u žen

Diskuze

V diskuzi KDYZ SI FENA OLIZUJE GENITALIE JE KASTROVANA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sarka.

Mam 4 letou fenku malt.psika.Donedavna byla vesela a hrava.Posledni 3 mesice je apaticka nechce chodit ven,nehraje si a s nikym nekomunikuje.Prodelala zanet moc.cest ktery byl vylecen ant. Byla ji vysetrena moc,krev,byl udelan rentgen vse neg.Veter.nam zdelil ze trpi uzkost. a deres.stavy ber leky ale je to horsi. Rano a po kazdem venceni prijde domu zacne se trast a narikat uz nevim co sni ma vse i lasku. Nemate nekdo takovou skusenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sarka.

Psala jsem clanek /kdyz si fena olizuje genitalie/ ale hlavne mi jde o uzkost. a depres. stavy.Fenka 4 leta byla hrava a vesela ted jeji vse jedno.Nekomunikuje,nechce chodit ven po venceni se trese a narika.Veter.ji dal uklid.leky ale je to horsi nevim si rady do 4let byla uplne normalni.Prodelala zanet moc.cest odte doby je netecna. Zanet byl vylecen,ale ona upadla do deprese trva to uz 3 mesice bojim se o ni. Zazemi ma pekne a lasku take kde se stala chyba? Chodili jsme k veterinarce ktera byla neprijemna tak jsme okamzite zmenily veter. Mozna tam se stala chyba nevim.

Zdroj: diskuze Kdyz si fena olizuje genitalie je kastrovana

Příčiny deprese

Na pozadí deprese bývá většinou nevyváženost chemického prostředí v mozku (což se také rádo dědí). Pak stačí dlouhodobý stres, nahromaděné problémy nebo nějaké silné trauma a propukne deprese.

Zdroj: Typy deprese

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Můžu užívat na pálení žáhy a na pálení v žaludku jedlou sodu, když trvale užívám Lexaurin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda, by neměla společně s Lexaurinem dělat problémy. Ale i přesto je třeba sledovat zažívací pocity při tomto užívání. Překyselený žaludek nebo pálení žáhy může být způsobeno stresem, který může být důsledkem deprese nebo úzkosti či strachu, které dobře znáte. Zkuste společně s užíváním sody také zmírnit tyto faktory, které negativně ovlivňují překyselení žaladku. Pro zmírnění pálení žáhy a žaludku taktéž omezte konzumaci kynutého těsta, knedlíků a moukou zadělávaných omáček.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jedlá soda a lexaurin

Atypická deprese

Příznaky atypické deprese zahrnují následující:

  • přejídání;
  • časté zaspávání;
  • únavu;
  • extrémní citlivost;
  • výkyvy nálad.

Příčiny atypické deprese zahrnují:

  • stresující událost;
  • genetiku;
  • biochemii;
  • minulé zkušenosti.

Zdroj: Typy deprese

Diskuze

V diskuzi NEPŘÍJEMNÁ ÚZKOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Hofman.

Mám nepříjemnou úzkost scvrklého těla jak by mě ta úzkost chtěla celého pohltit, tiky v očích, slzení, bolesti na srdci pod srdcem, co mám udělat abych se nepříjemné úzkosti zbavit, abych to byl opět celý já, mám za sebou psychoterapie a myslím si že to mohlo vyvolat náhlé vysazení prášků citalec a neurol které jsem bral cca15 let, když jdu necítím vůbec své těle hlavně záda a je to velmi nepříjemné, i když rozum funguje normálně. Jiří Hofman Broumov dnes beru eliciu, derin, euthyrox, snažím choduit na procházky, jíst hodně ovoce, minerálky a stále nic nezabírá, úzkost stále vyvíjí od října lonského roku a je stále velmi nepříjemná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Bez vyřešení prvotní příčiny úzkosti nepřináší užívání antidepresiv trvalé výsledky. Touto příčinou jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující chronické záněty nervů v těle a buněk v mozku. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit výživu, abyste se z úzkosti trvale uzdravili, a žádné léky jste k tomu už nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Nepříjemná úzkost

Příznaky

Hlavním problémem deprese u mužů je to, že společnost považuje mluvení o mužských emocích za něco špatného. Muž má být silný a nezdolný. Smutek, úzkost či melancholie představují slabost a nepřípustné chování pána tvorstva. Emoční stránka deprese je všeobecně známa, o čem se však tolik nemluví, jsou tělesné symptomy. Varovným signálem je tedy neustálá únava a špatný spánek.

Mnoho příznaků deprese je však společných oběma pohlavím. Jako první se objeví pocity úzkosti, smutku a osamění. Pak se dostaví únava a nekvalitní spánek. Není se tedy čemu divit, že muž trpící depresí leží často v posteli a baví se nicneděláním. Kvůli depresi totiž ztratí veškerý zájem o aktivity či koníčky. Začne se přejídat nebo naopak ztratí chuť k jídlu. Jak tedy poznat depresi u muže? Pozor si dávejte i na podrážděné chování, pokles libida a rizikové činnosti. Muži se totiž pod záštitou deprese nezřídka vrhají bezhlavě do všech adrenalinových aktivit, hazardu či promiskuity.

Zdroj: Deprese u mužů

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ VYRÁŽKA KOŽNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Vaněk.

Začaly se mi dělat boláčky na hlavě, na krku. Potom se mi udělaly červené fleky na těle. Zejména na bocích, na vnitřních částí rukou. Podle vzhledu to vypadalo podobně jako opařenina. Nejhorší bylo svědění, které se nedalo vydržet. Žádné mastičky nepomáhaly. Předcházelo tomu - pocit únavy, úzkosti a deprese, bolest nohou, pocit "vybitých baterek". Dle mého soudu šlo o snížení funkce imunního systému a toxikaci organismu.Tak jsem začal brát Ostropestřec mariánský. Trvalo to téměř měsíc, než to začalo ustupovat.
Máte někdo s něčím podobným zkušenosti, prosím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gábina.

Dobrý den, v pátek jsem začala užívat ostropestřec mariánský a v sobotu jsem se mi po celém obličeji udělaly červené pupínky, nejvíc na čele a okolí pusy. Užívám ještě antibiotika tak nevím jestli to není redakce i k nim. Ostropestřec jsem vysadila a zkusím ho začít užívat až po dobrání antibiotik. Budu doufat, že pupínky zmizí co nejdříve.

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský vyrážka kožní

Průběh a prognóza deprese

I když v životě proděláte jen jednu epizodu deprese, riziko návratu depresivních příznaků je vysoké. Každá nová epizoda deprese má 10–15% riziko přechodu do chronického stavu, kdy nedojde k úplnému uzdravení a příznaky různé závažnosti přetrvávají u pacienta dlouhodobě nebo trvale.

Zdroj: Deprese a její léčba

Diskuze

V diskuzi ASPERGRŮV SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta macoszkova.

Dobry den , mam syna z aspergrovym syndromem ,ma 18 let nebere žadne medikamenty ,odmita je ma sklony k alkoholu ,když ma deprese řeši je alkoholem a to tak že se opiji do nepřičetnosti ,alkohol si obstara jak jen muže a řeši s tim možne deprese , prosim o radu . Děkuji macoszkova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aspergrův syndrom

Deprese u seniorů

V seniorském věku dochází k řadě omezení a ztrát. Senior přichází o dlouholetého partnera, zdravotní stav jej donutí omezit některé zájmy a aktivity. Dochází ke snižování tělesných schopností. Člověk se pak více soustředí na tyto nové tělesné změny nebo obtíže. Smutná nálada se pak dává – ne vždy správně – do přímé souvislosti s těmito faktory. Mezi závažné projevy deprese u seniora patří ztráta zájmu o okolí, pocity bezmocnosti, zbytečnosti a nepotřebnosti. Senioři uvádějí, že je život prázdný, nenacházejí smysl života, obtížně činí různá rozhodnutí. Velmi závažným projevem deprese jsou myšlenky na smrt a nežití. Myšlenky na sebevraždu bývají rovněž přítomny a jsou velice nebezpečné. Své místo v léčbě depresí u seniorů má psychoterapie a léčba za pomocí psychofarmak.

Klinická deprese – test.

Zdroj: Deprese u mužů

Poradna

V naší poradně s názvem TŘES OBOU RUK- LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jan Fischer.

Mám třes obou rukou.Při volně položených rukou není žádný třes.Při kontrole bylo zjištěno, že mám méně dopaminu.Jasnou odpovědˇ jsem nikde nedostal 1.Otázka je to Parkinson nebo vlivem stáří(je mně 79 let).2. Léčit pomocí léků, které mně nedělají dobře nebo použít marihuanu.
Snažím se hodně pohybovat-hraji table tenis, na normální tenis nemám kvalitní pohyb-pouze trenuji mládež.
Co mám dělat?Doktor mně dá léky, kterých mám určítě dost(na krevní nedostatečnost,
na srdce,na tlak)
P.S. Zdá se mně, že díky pohybu se moje fyzička zlepšila, ale třes je stálý.
Zdravím všechny Honza Fischer,tel .606588693

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše příznaky vypadají jako projevy parkinsonovy nemoci. Blíže by to určil lékař - neurolog. V dnešní době existuje několik způsobů, jak projevy parkinsonovy nemoci potlačit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Třes obou ruk- léčba

Bipolární deprese

Jedná se o bipolární afektivní poruchu, která se projevuje extrémními změnami nálad, vitality, psychických funkcí a někdy i omezující celkovou neschopností „fungovat“. Pacienti s bipolární poruchou mohou trpět sebepoškozováním (sebevražda). Nemoc se projevuje buďto alespoň jednou manickou epizodou (manická psychóza), spíše však střídáním manických a depresivních epizod (bipolární afektivní porucha). Dalšími projevy poruchy může být i rychlý cyklus střídání nálad (více než 4 fáze v jednom roce) či ultrarapidní cyklování (fáze se mnohokrát střídají během dne) a fáze smíšená, kdy pacient zažívá symptomy obou protipólů (mánie i deprese).

Zdroj: Typy deprese

Maniodepresivní psychóza kniha

Deset tváří úzkosti – Hans Morschitzky a Sigrid Sator

V současné době onemocní nějakou formou úzkostné poruchy v průběhu svého života každý čtvrtý člověk z populace. U žen je toto onemocnění nejčastějším psychickým problémem, u mužů druhým nejčastějším po problémech s alkoholem. Zkušení autoři řady úspěšných knih popisují ve své knize „deset tváří“ úzkosti, tedy forem úzkostných poruch. U jednotlivých poruch vysvětlují názorně jejich vznik, dynamiku, specifické projevy a nabízejí osvědčené přístupy k jejich překonání. Ty vycházejí jak z mnohaletých odborných zkušeností autorů, tak z nejnovějších poznatků kognitivně-behaviorální terapie a mentálního tréninku. Autoři nabízejí přístup zahrnující konfrontační terapii, mentální trénink, kognitivní terapii, tělesný trénink, trénink emocí, posilování sebevědomí a trénink zvládání stresu.

Zde naleznete bližší informace o knize Deset tváří úzkosti.

Zdroj: Maniodeprese

Genetika a rizika deprese

Existuje genetická spojitost s depresí. Děti, sourozenci a rodiče s těžkou depresí jsou mnohem ohroženější skupinou než ostatní členové populace. Geny v interakci přispívají k různým typům deprese, která se objevuje v rodinách.

Zdroj: Příčiny deprese

Deprese a společnost

Depresi je třeba ve společnosti více prosazovat, nedémonizovat a odstigmatizovat, protože pomoc existuje. Depresí trpí zhruba 10% lidské populace a většina z těchto lidí trpí právě tím, že deprese je společností negativně vnímána.

Zdroj: Endogenní deprese

Chronická deprese (dystymie)

Chronická deprese je ta, u níž přetrvávají příznaky onemocnění dlouho dobu a mohou vést ke značným omezením. Tato varianta mívá závažnější sociální důsledky pro rodinné vztahy, mezilidské vztahy a omezuje i profesní uplatnění.

Zdroj: Typy deprese

Příčiny deprese u mužů

Rozdíly ve výskytu onemocnění u obou pohlaví nejsou ve skutečnosti tak velké, jde pouze o rozdílné projevy deprese u mužů a u žen. Projevy depresivní poruchy u muže se totiž mohou lišit od příznaků ženy. U mužů bývá spíše v popředí podrážděnost, agresivita, antisociální chování, zneužívání alkoholu, snížená kontrola impulsivity a snížená tolerance stresu. Tento „mužský“ depresivní syndrom se často těžko rozpozná a léčí. Některé studie poukazují na možnou souvislost úbytku testosteronu s depresí u mužů. Depresivní starší muži mohou mít nízké hladiny testosteronu v souvislosti s aktuálním psychickým stavem a někteří depresivní muži se mohou zlepšit při léčbě androgeny. Depresivní porucha u mužů s sebou často přináší utrpení, bolest, ekonomickou ztrátu a bohužel i zvýšenou úmrtnost. Lékař má povinnost co nejlépe diagnostikovat a léčit, a proto i rozdíly mezi depresí mužů a depresí žen, které zákonitě existují, by měly být zkoumány a měly by se promítnout do klinické praxe.

Zdroj: Deprese u mužů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP