Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

AFTY V DUTINĚ ÚSTNÍ FOTO

OBSAH

Co je aft?

Malé bělavé nebo nažloutlé vřídky s červeným lemem se zničeho nic vytvoří na jazyku, dásních, na patře nebo sliznici rtů a tváří a neuvěřitelně bolí při jídle i mluvení. Afty, lékařsky nazývané aftózní stomatitida, začínají řezavým pocitem, případně necitlivostí v místě budoucího výsevu. Během jednoho dne se vyvinou malé vřídky, které nepřesahují 0,5 cm v průměru. Zahojí se bez jizvy během deseti dnů, ale dokáží nám pořádně otrávit život. Velké afty někdy nemizí celé týdny a často zanechávají jizvy. Afty obou typů mají sklon se dvakrát až třikrát během roku vracet. Postihují hlavně mladé lidi, častěji ženy. Na jejich vzniku se pravděpodobně podílejí hormony, proto se často objevují u žen před menstruací. Často se afty v dutině ústní nesprávně zaměňují za bradavice, například bradavice na jazyku nebo bradavice na rtu. Bradavice se na sliznicích objevují jen velmi vzácně a spíše jde právě o afty.

Zdroj: Afty v ústní dutině

Diskuze

V diskuzi LICHEN V DUTINĚ ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Dombrovský.

Jak se liší ( a rozpozná) lichen od aftu?Může mít člověk obojí současně?Jsou afty také prekancerózní?Děkuji za odpovědi. Dombrovský

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lichen v dutině ústní

Jak vyléčit afty

V boji proti „nezvaným hostům“ v ústech pomáhá vitamín Cvitaminy skupiny B, které posilují imunitu. Jejich podávání v doplňku stravy však nemá velký význam a vhodnějším řešením je získat tyto látky zcela přirozeně – stravou. Pomáhají však i prostředky orální hygieny, obsahující flavonoidy, polyfenoly a další antioxidanty, které zvyšují účinnost vitaminu C. Výborným řešením při zápasu s afty je extrakt z grapefruitových jadérek ve formě kapek anebo dentální gel Citrovital. Ty můžete na postižené místo nanést přímo, nebo je používat k opakovanému výplachu úst během dne. Grapefruitová jádra obsahují protizánětlivé, antibakteriální a antivirové složky, které si s afty poradí. Jsou vynikajícím antioxidantem, který podporuje imunitní buňky v boji proti infekci. Dalším vhodným řešením jsou bylinné odvary a kloktadla. K výrobě odvarů na afty se jako domácí léčba hodí například levandule, heřmánek, řepík či echinacea. Společným rysem těchto bylin jsou jejich desinfekční účinky. Kromě rychlejšího hojení působí i jako prevence proti vzniku aftů. V lékárně je také dostupný roztok JOX, který v sobě nese aktivní jód, který afty také efektivně léčí.

foto v uvodníku: André Karwath aka

Zdroj: Afty v ústní dutině

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lela gujdova.

dobrý den moje malá 1měsíčíní dcera má ož druhým dnem od poloviny jazyka dozadu ke kořeni zelený povlak,původně bílý povlak od mléka zmizel a vystřídal ho zelený,čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zelený povlak na jazyku u kojenců se objevuje často a nejčastěji ho způsobuje přemnožená Candida Albicans. Když je krátkodobý a trvá jen týden, tak nemusíte mít strach. Pokud by problém přetrvával déle, tak se poraďte se svým dětským lékařem. Často se společně s tímto zeleným povlakem na jazyku objevují i afty v dutině ústní.

Zdroj: diskuze Zelený jazyk

Kde se v ústech vyskytují?

Afty se nevytvoří na kterémkoliv místě v dutině ústní, ale pouze tam, kde sliznice není na povrchu takzvaně keratinizována. To znamená, že je nikdy nenajdeme na tvrdém patře a dásních. Afty nacházíme častěji v přední části úst (ve „vestibulu“), na hranách a spodině jazyka. Méně se afty vyskytují na patrových obloucích, měkkém patře a mandlích.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi AFTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Na afty mi skvěle zabraly pastilky Larypront. Poradila mi je kamarádka, já je vyzkoušela a nic jinýho už nechci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Sajdlíčková.

Já jsem na afty trpěla hodně, vždycky se neobjevil jen jeden, ale měla jsem naráz minimálně tři. Sice se mi díky různým pastilkám a vodičkám hojily vcelku rychle, ale chtěla jsem spíš nějakou prevenci než léčbu. Nakonec mi nejlépe zabral ústní olej Stomarom od Original ATOK. Je to přírodní alternativa k ústní vodě a přijde mi, že je to ten důvod, proč se mi afty dělají už minimálně.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Afty

Afty na jazyku

Afty se mohou objevit kdekoli v ústní dutině, nejčastěji na vnitřní straně tváře, dále pak na patře nebo na jazyku. Rozlišujeme malé a velké afty. Malá afta nepřesahuje běžný půlcentimetr a vymizí samovolně do deseti dnů, aniž by zanechala jizvu. Naproti tomu takzvané velké afty se mohou hojit pomaleji, někdy i několik týdnů, a zanechat jizvy. Velké afty jsou často příčinou řezavých bolestí, které znepříjemňují jinak tak běžné činnosti, jako je jídlo nebo pití. Nepříjemná bolest se obvykle objeví už den v předstihu před objevením aft.

Zdroj: Afty

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novakova Jana.

dobrý den Jak se používá podběl na bolest v krku a v dutině ustní zevně děkuji
Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podběl lékařský (Tussilago farfara) je léčivý, ale jako vše má i podběl své nežádoucí účinky a nejsou zanedbatelné. Podběl obsahuje látky nazývané pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou být škodlivé pro játra, a bohužel to znamená, že jeho použití musí být jen na dobu nezbytnou a v žádném případě by se neměl používat preventivně nebo v rámci bylinného experimentování. Podběl používejte jen zřídka a pouze v případě, že selhala jiná bezpečnější opatření a za žádných okolností ho nepoužívejte pro děti. Podběl je nejlepší používat v čajové formě, což je nejlepší a nejrychlejší způsob jak využít jeho léčivé účinky. Pro přípravu čaje stačí lžička sušeného nebo dvě lžíce čerstvého podbělu na hrnek vařené vody, možná oslazený medem a usrkaný, zatímco je ještě horký. Při vnitřním užití má právě horký čaj ty nejlepší léčivé účinky a používá se především proti kašli. Co se týče dalších účinků, je čaj z podbělu široce používán pro léčbu bronchitidy, rakoviny plic, emfyzému, zánětu, revmatismu, otoku a zadržování vody a tuberkulózy. Pro výplach dutiny ústní a na kloktání je možné vývar posílit až na pětinásobnou dávku podbělu do jednoho hrnku horké vody, do které se po schladnutí přidá ještě půl hrnku pálenky 60%. Tato směs se pak uzavře do sklenice a postupně se kloktá a vyplachuje dutina ústní. V žádném případě se tato směs nesmí polknout nebo pít!
Z výše uvedených bezpečnostních důvodů je rozumné podběl používat pouze tak dlouho, jak je to nutné. Pokud má léčba podbělem trvat déle než jen několik dní, pak je vhodné společně s podbělem používat i ostropestřec mariánský ve stejný čas, což pomůže redukovat možnost, že se během léčby poškodí játra. Lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin) by neměli čaj z podbělu používat vůbec.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Afty na jazyku – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět afty na jazyku.

Zdroj: Afty

Diskuze

V diskuzi DUTINA ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Jezdik.

Dobrý den má přítelkyně má v dutině ústní něco jako bradavici a mám pocit že to mužebyt nakazlive jelikož něco podobného mi vyrostlo v oblasti penisu nyní jsem začal uzivat mast z propolisu. Děkuji za zprávu a radu.


Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.

Dobrý den mám dlouhý čípek v krku a jeto nepříjemné co stim dělat diky

Zdroj: diskuze Dutina ústní

Afty

Afty jsou malé bělavé vřídky napadající sliznici dutiny ústní. Vyznačují se nepříjemným pálením a řezáním a vyskytují se jednotlivě nebo ve shlucích. Většinou se objevují nenadále a nejpozději do tří týdnů mizí. Problém nastává, jestliže jsou afty doprovázeny horečkami nebo se objevují opakovaně. Někdy mohou působit takovou bolest, že brání postiženému normálně jíst, pít a mluvit.

Dutina ústní je největším zdrojem bakterií. Pokud je organismus dlouhodobě vystaven stresu, reakce imunitního systému na tyto bakterie není dostatečná a výsledkem může být vznik aft, „koutků“ nebo oparů. Příčina vzniku aft ale může být i jiná: poranění ústní sliznice (okrajem ulomeného zubu, nechtěným kousnutím, ostrými štětinami zubního kartáčku a podobně, kdy bakterie snáze proniknou dovnitř); ostrá nebo příliš kořeněná jídla. Lékaři se domnívají, že na vině mohou být i viry. Léčitelé zase obviňují konzervační látky – afty by údajně mohly být alergickou reakcí na ně. Zvláštní je, že těmito malými, nepříjemnými vřídky mnohem častěji trpí ženy.

Zde je odkaz na článek, kde se dozvíte mnohem více o aftách v ústní dutině.

Foto aft

Tady jsou fotografie zachycující afty.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Poradna

V naší poradně s názvem AFTY V ZADNI ČÁSTI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat na afty v zadni části jazyka jestli se mám něčeho obávat a zajít k lékaři. Jen mi šimraji v krku něco jako kdybych polkl zvířecí chlup a uvízl v krku...posílám foto k upřesnění.
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stačí kloktat ústní vodu Listerine a počkat pár dní než to zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Afty v ústech – foto

Zde je možné vidět fotografie aft v ústech.

Zdroj: Afty

Diskuze

V diskuzi JAK OŠETŘIT ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Ahoj před pár týdnama jsem dostala zánět dásní nevím jak se toho zbavit poradíte mi někdo jak se ošetřit tento problém? Nejlepší by bylo kdyby léčba probíhal doma...:-D děkuji všem kteří mi napíší nějaké řešení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Elisko, v lékárnách je k dostání přípravek určen pro záněty v ústní dutině - Corsodyl, ve formě roztoku k oplachům ústní dutiny. Přesto je vhodné navštívit zubaře, jelikož jak popisujete, zánět přetrvává několik týdnů. V případě opakujících se zánětů užívejte Koenzym Q10, který je vhodný pro regeneraci tkání a odborníci ho doporučují i při ustupujících dásní. Hezký den.

Zdroj: diskuze Jak ošetřit zánět dásní

Recidivující afty

Afty jsou malé vřídky, které se vyvíjejí na patře nebo na vnitřní straně úst. Afty vypadají jako vředy s šedým, žlutým nebo bílým středem a plochým červeným okrajem. Začínají červenou skvrnou nebo hrbolkem a mají tendenci narůst do velikosti během několika dní.

Přesná příčina vředů zůstává neznámá, ale mezi rizikové faktory patří:

  • genetika,
  • únava,
  • emoční stres,
  • některé potraviny, které způsobují podráždění.

Na rozdíl od oparů, které orální herpes způsobuje, afty nejsou nakažlivé a hojí se 7–10 dní. V této době mohou lidé zmírnit nepohodlí používáním volně prodejných lokálních krémů, gelů a antimikrobiálních ústních vod.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených afty: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Poradna

V naší poradně s názvem LICHEN NEBO SOOR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Může dostat soor také senior, který má dibates melitus II. typu?Mám problémy pouze v ústní dutině.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, soor neboli moučnivka je způsobená kvasinkami a diabetes mellitus podporuje růst kvasinek. Blíže vám k tomu poví stomatolog nebo lékař ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lichen nebo soor?

Babské rady na afty

  • Při výskytu aft vyplachujte pusu silnějším odvarem šalvěje, nepolykejte.
  • Pokud máte aftu v dutině ústní, cucejte během dne opakovaně rozkousané hroznové víno. Látky v něm obsažené pomáhají léčit afty. Většinou již za 24 hodin je afta na ústupu.
  • Proti aftám v ústech pomůže aloe vera. Stačí šťávou z čerstvě uříznutého listu afty několikrát denně potírat. Afty méně bolí a rychleji se uzdraví.
  • Na afty je nejlepší sníst hrst borůvek, pomáhají čerstvé i kompotované.
  • Dejte si do pusy navlhčený čajový sáček. Vydržte 5 min.
  • Jako kloktadlo při léčbě aft poslouží levandule lékařská.
  • Med působí na afty. Brání přerůstání kvasinek v dutině ústní.
  • Vyplachujte odvarem z ostružníku křovitého, 10 polévkových lžic na 1 l, vařte 5 minut, 10 minut nechte odstát. Pijte po doušcích.
  • Bolest aft zmírníte tak, když si tampónek namočíte do propolisové tinktury a afty s ním potřete.
  • Na afty žvýkejte šťávu ze šťovíku.
  • Na jemno nasekejte listy netřesku, vylisujte šťávu a vmíchejte několik kapek olivového oleje. Aplikujte na postižená místa.
  • Při aftách pečlivě dbejte na hygienu ústní dutiny; při čistění zubů buďte opatrní, používejte kartáček s měkkými štětinami; pokud vám některý zub dráždí dásně, navštivte zubního lékaře. Dávejte si pozor, abyste se nekousali do vnitřní strany tváří; opakují-li se u vás afty častěji, omezte nebo nejlépe vůbec nejezte kořeněná jídla, nepijte kávu a nežvýkejte žvýkačky, předejdete tím dráždění sliznice.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÍ POVLAK NA JAZYKU KOJENCŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den chtela bych poprosit o radu.Mému synovi 9.měsíců se na prostredku jazyka objevil byly povlak.Odmítá mi pít sunar z kojenecke láhve.Musím sním k lékaři nebo to zmizí samo.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nezmizí to samo a návštěva lékaře bude na místě. Zřejmě jde o přemnožení kvasinek v dutině ústní. Možná bude třeba změnit i stravu nebo značku umělé výživy. Více informací dostanete u dětského lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílí povlak na jazyku kojenců

Fotografie aftu

Zde je několik fotografií aftu: Afty foto.

Zdroj: Afty v puse

Poradna

V naší poradně s názvem ODRENY JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den ja sem se jen chtela zeptat co muze zpusobovat odreny jazyk z niceho nic mam na spicce jazyka odreny jazyk a postranach afty uz sem na to vyzkousela fialovou vodu bombony na infekci v ustech ted jsem si koupila gel ustni od vcera ho pouzivam na ty afty to zabyra ale ten odreny jazyk spis kdyby se to zvecilo ...dekuji za odpoved testy na krev mam oka a korat mam nedostaek vitamibu B coz beru uz skoro mesic a zadna zmena ...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Právě to, že nezabírá žádná zevní léčba, o které pišete, tak bude problém na jazyku souviset s vnitřním stavem těla. Patrně nefunguje správně látková výměna a projevy na jazyku jsou průvodním jevem. Bude to chtít vyšetření odborníkem na metabolismus se zájmem Vám pomoci. Sama si můžete zkusit pomoci s probiotiky a nastolením vyvážené plnohodnotné stravy alespoň 3 krát denně. Řešením je také aplikovat vitamíny b injekčně, ale o tom se již domluvíte se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odreny jazyk

Příznaky a projevy aft

Afta je malý, bělavý nebo žlutavý vřídek na sliznici dutiny ústní, většinou olemovaný červeně. Jejich velikost se může pohybovat od rozměru špendlíkové hlavičky do 0,5 cm čtverečních. Mohou se objevit kdekoli v ústní dutině, nejčastěji na vnitřní straně tváře, dále pak na patře nebo jazyku. Rozlišujeme malé a velké afty. Malá afta nepřesahuje běžný půlcentimetr a vymizí samovolně do deseti dnů, aniž by zanechala jizvu. Naproti tomu takzvané velké afty se mohou hojit pomaleji, někdy i několik týdnů, a zanechat jizvy. Velké afty jsou často příčinou řezavých bolestí, které znepříjemňují jinak tak běžné činnosti, jako je jídlo nebo pití. Bolestivá místa na ústní sliznici jsou patrná již den před objevením prvních vřídků, ty pak mají typický bělavý povrch se zarudlými okraji. Najednou se jich může objevit v ústech i několik. Větší afty mohou způsobovat velké řezavé bolesti. Je důležité pozorovat průběh onemocnění hlavně u dětí, které z důvodu bolestivých aft v ústech mohou odmítat přijímat tekutiny a snadno se pak stanou nebezpečně dehydratovanými. Jedinci náchylní k aftám je mohou pozorovat i vícekrát do roka.

Zdroj: Afty v puse

Příčiny aftů

Těch nejběžnějších příčin vzniku aftů je hned několik. V první řadě je to nedostatek vitaminů, minerálů a stopových prvků. V ústní dutině dochází k rychlé obměně buněk, proto se nedostatek těchto látek projeví rychleji než jinde na těle. Dalším faktorem je stres, který narušuje běžnou funkci imunitního systému, který pak reaguje buď přehnaně, anebo je oslabený a neodolává přirozeně se vyskytujícím bakteriím, kdy pak nejčastěji propuká nákaza virem herpes simplex I a vytvoří se opar na rtu nebo afty na jazyku. Příčinou aftů však mohou být i mechanická poškození v důsledku například ulomeného zubu, ostré výplně, tvrdý kartáček způsobující odřeniny (vhodnější jsou měkké kartáčky), rovnátka či nesedící protézy. Některé typy potravin mohou rovněž působit velmi dráždivě, jako například bramborové lupínky, arašídy, citrusové ovoce, rajčata atd. Někdy stačí, abyste se při jídle nechtě kousli do tváře. Dalšími „spouštěči“ výsevu aft bývá i zlozvyk okousávání rtů a sliznice tváří.

Zdroj: Afty v ústní dutině

Afty na mandlích

Afty na mandlích se řeší na ORL velice rychlým a efektivním zákrokem. Vypálí se. Nemusíte se ničeho obávat, jde o potření mandle štětičkou se speciální tekutinou.

Zdroj: Afty

Afty v ústech u dětí

Můžeme se také setkat s označením aftózní stomatitis čili aftózní zánět dutiny ústní. Pro afty je typický vznik puchýřků na vnitřní straně retní sliznice předsíně dutiny ústní (vestibula), pod jazykem, na jeho hranách či hrotu, na sliznici měkkého patra a patrových oblouků. Afta začíná jako malý puchýřek, který se rychle strhává. Při vzniku puchýřků je pociťováno napětí a pálení, eroze je již velmi bolestivá na dotek (malé děti ji mohou interpretovat i jako bolest zoubku). Onemocnění většinou probíhá bez postižení celkového stavu dítěte. Na vzniklou erozi však může nasednout sekundární bakteriální infekce.

Zdroj: Afty

Příznaky

Afty jsou malé bělavé nebo nažloutlé vřídky s červeným lemem na jazyku, dásních, na patře nebo sliznici rtů a tváří. Projevují se pálením, řezáním, bolestí, a to nejen při dotyku. Dřív než se afty objeví, vyskytuje se palčivá bolest při jídle a mluvení.

Zde můžete vidět, jak vypadají afty.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Léčba

Léčba není tak úplně jednoduchá, jelikož afty jsou velmi odolné a jen tak se jich nezbavíte. Můžete si pravidelně kloktat a tím trochu utišit bolest. Vhodné jsou v tomto případě bylinky (heřmánek, měsíček, echinacea). Pomoci vám může pití těchto bylinných čajů. V lékárně se dají koupit různé přípravky a bez předpisu: Mundisan gel, ústní voda či gel Aloclair, ústní voda Tantum Verde, roztok Herbadent, Urgo afty a mnohé další. To, co pomáhá jednomu člověku, bohužel druhému nemusí, proto je léčba aft velmi individuální. Při výskytu aft raději používejte kartáček s měkkými štětinami, mějte vlastní příbor i ručník a během onemocnění se vyvarujte kořeněných a kyselých jídel.

Zdroj: Afty – příčina a léčba


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP