Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ASTAXANTHIN V POTRAVINÁCH

OBSAH

Proč je astaxanthin 100 krát silnější než vitamín E?

Astaxantin má na rozdíl od ostatních beta-karotenu a vitaminu E dvě další skupiny okyselujících molekul, které mu dávají schopnost nejen zachycovat volné radikály, ale i zastavit škodlivé řetězové reakce volných radikálů, které nakonec vedou k nemoci nebo předčasnému stárnutí. Vzhledem k této charakteristické chemické struktuře se astaxanthin posouvá na úroveň jedinečné třídy karotenoidů, známých jako xanthofyly, které se vyznačují mimořádnými antioxidačními schopnostmi. Astaxanthin je tak silný, že podle studií je 10 krát účinnější než beta-karoten a až 100 krát účinnější než vitamin E! Navíc, astaxantin nejen že potlačuje nebo neutralizuje volné radikály, ale spolupracuje s dalšími antioxidanty, jako je vitamin C a E, a podporuje jejich účinky.
 

Zdroj: Astaxantin umožní dlouhý a zdravý život

Poradna

V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: diskuze Rutin v potravinách

Astaxantin jako neúčinnější antioxidant

Astaxantin se v našem těle na rozdíl od jiných karotenoidů nepromění na vitamin A a nevzniká zde riziko předávkování tímto vitamínem. Nadměrné množství vitamínu A působí na člověka toxicky. Studie ukázaly, že astaxanthin je velice silný antioxidant, až 100krát silnější než vitamin E, který je užitečný při čištění těla od volných radikálů. Volné radikály jsou nestabilní atomy s nespárovanými elektrony, které tak zvaně kradou elektrony z jiných atomů. Když volný radikál reaguje se stabilní molekulou, tak se tato molekula pak změní na volný radikál. To může dát do pohybu řetězovou reakci tvorby volných radikálů. Mnoho vědců je přesvědčeno, že jednou ze základních příčin stárnutí je právě poškození buněk způsobené nekontrolovanou řetězovou reakcí volných radikálů. Astaxanthin má jedinečnou molekulární strukturu, která ho vyzbrojuje špičkovou antioxidační schopností.
 

Zdroj: Astaxantin umožní dlouhý a zdravý život

Poradna

V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mauglí.

V nevhodných potravinách je uveden česnek. V doporučených receptech na dnu se česnek objeví. Jak si toto vysvětlit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Česnek skutečně podle obsahu purinů není vhodnou potravinou při dně. Česnek naštěstí nejíme v množství, jako jinou zeleninu, ale používáme ho jen jako dochucovadlo. V množství několika stroužků tedy příliš neuškodí. Kdyby ho pacient se dnou snědl několik palic, například pečený česnek jako přílohu, tak by to rozhodně neprospělo jeho stavu. Takže česnek při dně ano, ale jen trochu a málokdy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Kyselina listová v potravinách

Jak už napovídá název kyseliny listové, je obsažena především v listové zelenině. Výborným zdrojem jsou také kvasnice nebo játra. Při vaření se jí ale 95 % zničí. Pokud jíme kyselinu listovou v potravinách, její vstřebatelnost do organismu je zhruba 50%. Proto je doporučováno používat vitamínové potravinové doplňky, kdy vstřebatelnost do organismu kyseliny listové je až 100%.

Zdroj: Kyselina listová

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ODKYSELENÍ ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,

v kyselinotvorných potravinách je uvedeno slepičí maso a také ořechy. V zásadotvorných potravinách je opět uvedena slepice a ořechy, tak jak je to správně? Děkuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Slepičí a kuřecí maso patří mezi neutrální potraviny. Ale pokud je s kůží, tučné a nebo se ho sní hodně, tak může také způsobovat překyselování. Ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Oboje se dá zneutralizovat přidáním citronové šťávy.

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu

Kdy užívat astaxantin?

Astaxanthin je barvivo rozpustné v tucích, to znamená, že pro jeho plné vstřebání je nutná přítomnost určitého množství žlučových kyselin. Žlučové kyseliny se podílejí na trávení tuků. Žlučové kyseliny se tvoří pouze tehdy, když je v tenkém střevě přítomna potrava. To je důvod, proč musíme nejprve sníst naše obvyklé jídlo a umožnit organismu vytvořit žlučové kyseliny a až potom užít astaxantin, který se takto může správně absorbovat. Astaxantin se tedy užívá výhradně několik minut po jídle! Astaxantin můžeme užívat nepřetržitě po celý život. Nebyly zaznamenány žádné nebezpečné vedlejší účinky v souvislosti s dlouhodobým užíváním astaxantinu.

Zdroj: Astaxantin umožní dlouhý a zdravý život

Diskuze

V diskuzi DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Cina.

Dobrý den,chci se zeptat jaký je normální příjem purinů za den v potravinách

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kadlec.

já taky kolagen přípravky užívám. Upřednostnuji doplnky stravy od Ceských značek a to Ronsepharma je

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie Pokoutná.

také používám kolagen od Rosenpharmy. Moc mi pomáhá na klouby, kůži, vlasy a nehty. Prodávají více řad kolagenu, lepší je, podivat se na jejich stránky

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Obsah kolagenu v potravinách

Kolagen je bílkovina, protein, který se v největší míře vyskytuje v tělech savců, konkrétně v jejich pojivových tkáních. Nejbohatší přírodní zdroj kolagenu v potravinách je tedy maso a kůže savců.

Jaké potraviny obsahují kolagen

  • Maso bohaté na kolagen je především hovězí kližka, skopové maso, kozí maso.
  • Dalším významným zdrojem je zvířecí kůže.
  • Jako další zdroj kolagenu může být označena pravá živočišná želatina.
  • Hodnotným zdrojem kolagenu a dalších podpůrných amynokyselin je hydrolyzovaný syrovátkový protein.
     

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí

Diskuze

V diskuzi PO MIN 40 LETECH MARNÉ LÉČBY AKNÉ JSEM OBJEVILA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Seniorka a junioři.

Za socialismu, když se ještě o akné moc nevědělo, mně lékařka doporučila droždí, později Pangamin. Oboje mé akné zapouzdřilo, jakoby pod kůží ztvrdlo, zůstaly velké tvrdé méně bolestivé bouličky, a to byl konec. Vůbec se akné neléčilo. Takže je jistě pravdou, jak zde někde je uvedeno, že vit. B6 a B12 v droždí podporuje akné. Pozor, B6+B12 je mnoha potravinách. Musíme číst etikety na potravinách.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Po min 40 letech marné léčby akné jsem objevila

Co je rutin?

Rutin je přírodní látka na bázi bioflavonoidů. Rutin je také někdy označován jako vitamin P. Rutin snižuje propustnost všech membrán mezi jednotlivými buněčnými systémy a tím snižuje lámavost cév.

Zdroj: Rutin v potravinách

Diskuze

V diskuzi MELANIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dt.

Kde najdeme v běžně dostupných potravinách melanin?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Melanin

Rutin, jako doplněk ztravy.

Nejlepším přípravkem na pohodlné doplnění rutinu a zároveň i potřebného vitamínu C je preparát Ascorutin. Aktuální nejlevnější nabídka léku Ascorutin a jeho cena je zde.

Zdroj: Rutin v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Vaniš.

Dobrý den. Je v tomto případě vhodný kvalitní javorový sirup? V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Javorový sirup je vhodný s ohledem na puriny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Poradna

V naší poradně s názvem AMONIUM DO PEČIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Havlujová.

Kde se dá koupit Dana děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Amonium můžete koupit v potravinách a nebo na internetu. Tady je seznam internetových obchodů: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Amonium do pečiva

Které potraviny obsahují rutin?

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Vlastně pohanka je na našem území nejvýznamější potravinou, která snese označení přirozený přírodní zdroj rutinu. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech a to až 400 mg rutinu na 100 g suchých květů. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.


Zdroj: Rutin v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Heyduk.

Dobrý den.
Nikde jsem se nedočet o vhodnosti jíst skopové maso při dně...nemá s tím někdo zkušenost.
Mirek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hovězí, vepřové, skopové i kozí maso mají vysoké množství purinů. Proto ani jeden z těchto druhů mas není vhodný pro pacienty se dnou. Tato masa je třeba z jídelníčku úplně vyloučit. Použít se dá drůbeží maso (kuře, kachna, krůta), ale jen poloviční porce. Dále je možné místo masa použít tofu nebo slepičí vejce, ale ty také jen střídmě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Vitamín E v potravinách

Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Vitamín E dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.

Zdroj: Vitamín E

Rutin a jeho zdravotní účinky.

Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: Rutin v potravinách

Astaxantin zvyšuje svalovou sílu a zlepšuje vytrvalost

Volné radikály - nestabilní, extrémně reaktivní molekuly s nespárovanými elektrony se tvoří v našem těle nejen přes den, když jsme vystaveni nepříznivým podmínkám (UV záření, kouření, nesprávná výživa), ale i během normálních funkcí organismu, jako je dýchání, výroba energie, cvičení nebo zažívání. Během naší fyzické aktivity vdechujeme stále více vzduchu. Čím více kyslíku vdechujeme a protlačujeme přes naše tělové tkáně, o to více radikálů tvoříme. Volné radikály poškozují svalové buňky, jejich membrány a DNA. Jediný způsob, jak zastavit škodlivý účinek volných radikálů, je užívání silných antioxidantů jako astaxanthin. Astaxantin neutralizuje volné radikály ve svalech a zamezuje poškození svalů, čímž je chrání před degenerací. Astaxantin tímto způsobem představuje dva důležité fyzické přínosy. Za prvé astaxantin omezuje poškození svalů a za druhé zvyšuje svalovou vytrvalost snížením hladiny kyseliny mléčné v organismu. Navíc, astaxantin pomáhá nejen snížit poškození svalů, ale umožňuje i rychlejší zotavení svalů po namáhavé činnosti.
 

Zdroj: Astaxantin umožní dlouhý a zdravý život

Astaxantin a diabetes

Pokud trpíte nějakou chronickou nemocí, nebo užíváte léky na lékařský předpis, musíte se předtím, než začnete užívat nějaký výživový doplněk, poradit se svým lékařem. Cukrovka je zdravotní stav vyznačující se abnormálně vysokými koncentracemi glukózy (cukru) v krvi. Všechna sladká nebo škrobová jídla se po požití mění na glukózu. Organismus využívá glukózu na tvorbu energie. Za normálních okolností jsou hladiny glukózy v krvi kontrolovány inzulínem. Inzulín je hormon a je tvořen beta-buňkami slinivky břišní. Když se zvýší množství glukózy v krvi, například po jídle, inzulín normalizuje hladiny glukózy. Bohužel u lidí s cukrovkou se zvýšené hladiny glukózy nedají normalizovat. To způsobuje abnormálně vysoké hladiny krevní glukózy - hyperglykémie. Studie naznačily, že reaktivní druhy kyslíku (reactive oxygen species - ROS) vyvolané hyperglykémií přispívají k rozvinutí cukrovky a jejích dalších komplikací, jako jsou slepota, selhání ledvin anebo i amputace končetin. Pankreatické buňky jsou zvláště zranitelné těmito reaktivními druhy kyslíku. Astaxantin chrání buňky slinivky před oxidativním poškozením. Studie ukazují, že astaxanthin zpomaluje progres cukrovky zpomalením toxicity glukózy a poškození ledvin.
 

Zdroj: Astaxantin umožní dlouhý a zdravý život

Astaxantin a zdravější pokožka

Kůže je největší orgán lidského těla a je to orgán prvního kontaktu našeho organismu s vnějším prostředím. Pokožka je bariéra, která nás chrání před náročnými vnějšími podmínkami, jako jsou například UV záření, suchý vzduch, chlad, horko, znečištění, atd. To je důvod, proč je vedle základní denní péče o kůži mimořádně důležité užívat i optimální množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Astaxanthin je důležitý při udržování svěžího a zdravého vzhledu naší kůže. Nesprávná strava s nedostatkem antioxidantů, vitamínů a minerálů i znečištění, kouření a UV záření mohou způsobit, že naše kůže bude plná různých fleků a povadlá. Astaxantin chrání kůži a umožňuje její regeneraci neutralizací volných radikálů, které poškozují buňky kůže. Dále pomáhá kůži, aby se zotavila po vystavení slunci a po záření UVA a UVB. Ultrafialové záření a škodliviny nacházející se ve vzduchu mají tendenci odstranit živiny, které jsou nutné pro zachování hydrolipidické ochranné fólie kůže. Výsledkem je suchá pokožka nezdravého vzhledu, často trpící na atopický ekzém. Astaxantin napomáhá suché kůži zvýšit hladinu vlhkosti, zlepšit její hydrataci a pružnost, zásobuje ji přírodními oleji a navrací kůži její hydrolipidickou rovnováhu ze vnitř.
 

Zdroj: Astaxantin umožní dlouhý a zdravý život

Astaxantin redukuje vrásky

Vrásky jsou čáry nebo záhyby na povrchu kůže, které jsou důsledkem hlubokého poškození buněk. Jsou přirozenou součástí stárnutí. Stárnutí je normální proces, kterým prochází každý z nás. Kůže stárne každou minutu. Za normálních okolností trvá kolem čtyř týdnů, než se vytvoří nové kožní buňky jako náhrada za staré. Je to tak zvaná perioda obměny kůže. Bohužel zde existují různí činitelé, kteří mohou přispět k urychlení tohoto procesu stárnutí pokožky. Stárnutí pokožky nejvíce urychluje UV záření, znečištění vzduchu, kouření, jednoduchá strava, stres atd. Ultrafialové záření, které účinkuje na kůži, je složeno ze dvou různých typů záření - UVA a UVB. UVB záření má kratší vlnovou délku než UVA. Tato záření účinkují především na vnější vrstvy kůže. Jsou hlavní příčinou opálení sluncem a tvorby melaninu. UVA záření proniká mnohem hlouběji a je účinnější, takže poškozuje kolagenová vlákna v dermis, což vede právě k tvorbě vrásek. Astaxantin chrání obnovu kolagenu tím, že neutralizuje volné radikály, které se vytvářejí během expozice kůže před UV zářením. Tímto způsobem astaxantin umožňuje kůži, aby se vhodně regenerovala. Studie ukázaly, že astaxanthin omezuje vrásky a zvyšuje pružnost kůže.
 

Zdroj: Astaxantin umožní dlouhý a zdravý život


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP