Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLÁK MEZI PŮLKAMI

OBSAH

I když se o tom často hovoří jako o akné na hýždích, tak se nejedná o akné. Tyto pupínky na hýždích mohou být stále obtížnější a někdy i bolestivé. Akné na zadku často zmizí samo od sebe, ale pokud tomu tak není, tak je zde léčba, která může pomoci. Obecně platí, že akné je definováno jako zanícené póry, pupínky, cysty (které jdou hlouběji pod kůži, než pupínky), a které se vyskytují na obličeji, krku, ramenou, horní části paží a horní části zad nebo hrudi.

Zdroj: Akné na zadku

Diskuze

V diskuzi VŘEDY MEZI PULKAMI A V TRISLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabi.

Dobry vecer, jsem tehotna 30, tyden.Udelal se mi mezi pulkami prvni jedna takova boule (vred , tvrdy)Na hmat boelstivy, nejde to vymacnout . a ted jich tam tak tri..Ted se mi navic udelalo neco podobneho v trislu jeden mi praskl(hnis)ten druhy te velky tvrdy nejde to ani zmaknout ..Nevite s ceho se mi to udelalo?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vředy mezi pulkami a v trislech

Bolák v uchu

Bolák v uchu může vzniknout na základě mechanického poškození. Jedná se o vstupní bránu pro infekci jak bakteriální, tak plísňovou. Příčinou může být i snížená imunita, špatná hygiena nebo alergická reakce.

Zdroj: Pupínek v uchu

Diskuze

V diskuzi BOLÁK/VRED V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ann.

Dobrý den,
Již delší dobu mě trápí na pravé straně jazyků bolestiva boule..je trochu bílé zbarevna a občas mám bílý povlak na jazyku.. neřešila jsem to, ale poslední dobou se do toho občas kousnu..je mi 21 let, tak jsem nepředpokládala nic vážného.. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ann.

Zde ještě posílám fotku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Švestkový koláč s mákem

Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 1 balení prášku do pečiva, 2 vejce, 2 dl rostlinného oleje, 1 dl vody, švestky, skořicový cukr, mletý mák smíchaný s cukrem, mouka, drobenka

Postup: Zamícháme hustší těsto a vylijeme je na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe půlkami švestek a posypeme skořicovým cukrem. Dále posypeme hustě mletým mákem smíchaným s cukrem a nakonec přijde drobenka. Pečeme cca 30–40 minut v předehřáté troubě. Tento koláč je velmi chutný a hlavně rychlý na přípravu.

Zdroj: Švestkový koláč

Diskuze

V diskuzi ČERVENEJ BOLAK NA TVAŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta kuntošova.

Čim ho namazat aby co nejrychlej zmizel dik

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červenej bolak na tvaři

Nežit na prsu

Nežit na prsu je velmi bolestivou záležitostí. U žen se může vyskytovat zvláště v období menstruace, kdy je imunita mírně oslabena.

Příčiny

Nežit na prsu se objevuje zejména u jedinců, kteří mají z nějakého důvodu oslabený imunitní systém. Bakterie pak mohou snadněji pronikat.

Příznaky

V oblasti prsu dochází k zanícení a bolestivosti kůže, kde vyrůstá chloupek. Vytvoří se červený uzlíček, ve kterém se po čase začne tvořit hnis. Postižená část kůže vyzařuje teplo, což potvrzuje probíhající zánět v kůži.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit na prsu.

Synonyma k nežitu: bolák, vřed.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na rtech jdou léčit i jinak, než jen prednisolem. Lék prednizol totiž pomáhá jen tím, že tlumí alergickou reakci. A pokud berete prednisol nepřetržitě a boláky se i tak vyskytují, tak je jasné, že u vás asi nepůjde o alergii. Proto by bylo vhodné dojít na kožní a ukázat jim to i s medikací. Vaše příznaky spíše ukazují na bouřlivý průběh oparu na rtu - herpes simplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Rychlý jahodový zákusek

Suroviny:

Na ozdobu:

  • čerstvé jahody
  • 2 ks červené dortové želé

Na potření:

  • jahodový džem

Podle potřeby:

  • hrubá mouka na vysypání
  • sádlo na vymazání

Na těsto:

  • 6 lžic cukru
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 6 lžic oleje
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 6 vajec

Postup:

Žloutky, cukr a olej vyšlehejte v míse do pěny. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech, nebo na pečicí papír. Pečete v horkovzdušné troubě asi 8 minut na 170 °C. Pokud nejste majiteli takovéhoto spotřebiče, pečte dle zkušeností s vlastní troubou. Upečený a vychladlý korpus potřete jahodovým džemem. Poté celou plochu korpusu poklaďte hustě půlkami jahod (řeznou stranou dolů). Podle návodu na sáčku uvařte želatinu a polijte jí jahody. Jahodový zákusek vložte alespoň na 25 minut ztuhnout do lednice. Při podávání můžete rychlý jahodový zákusek dozdobit šlehačkou.

Zdroj: Jahodové recepty

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁK/VRED V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ann.

Dobrý den,
Již delší dobu mě trápí na pravé straně jazyků bolestiva boule..je trochu bílé zbarevna a občas mám bílý povlak na jazyku.. neřešila jsem to, ale poslední dobou se do toho občas kousnu..je mi 21 let, tak jsem nepředpokládala nic vážného.. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Stavte se u zubaře, ten vám řekne přesnou příčinu vašeho problému a doporučí vhodnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Jak rychle vysušit opar?

Potření alkoholem a peroxidem vodíku může pomoci vysušit bolák a urychlit hojení oparu. Pokud však způsobuje větší bolest nebo podráždění, musíte jej přestat používat. S nepohodlím mohou pomoci lokální nebo perorální anestetické léky, které lze zakoupit v obchodech.

Nejúčinnější terapie na opar na rtu je včasná aplikace antivirové masti na postižené místo. Včasnou aplikací se myslí v řádech hodin po prvních příznacích, i těch pocitových. Čím dříve se antivirotikum aplikuje, tím je efektivnější. Pozdější začátek léčby zapříčiní, že léčba již není příliš účinná a opar proběhne ve všech fázích v obvyklém čase.

Podobně to platí i pro pásový opar, kde je vhodnější použít systémová antivirotika ve formě tablet. Acyclovir, valacyclovir a famciclovir jsou dostupné pro počáteční léčbu pásového oparu a jsou preferovanými antivirotiky pro infekci pásovým oparem. Léčba je nejúčinnější do 72 hodin od nástupu příznaků.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Diskuze

V diskuzi BOLÁK/VRED V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ann.

Dobrý den,
Již delší dobu mě trápí na pravé straně jazyků bolestiva boule..je trochu bílé zbarevna a občas mám bílý povlak na jazyku.. neřešila jsem to, ale poslední dobou se do toho občas kousnu..je mi 21 let, tak jsem nepředpokládala nic vážného.. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ann.

Zde ještě posílám foto..
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Švestkový koláč kynutý

Ingredience: 300 g švestek, drobenka

Ingredience na těsto: 60 g oleje, 60 g másla, 100 g cukru krupice, 1,5–2 dl mléka (podle potřeby), sůl, 1 kostka droždí, 500 g polohrubé mouky, 2 vejce

Ingredience na drobenku: 1–2 lžíce másla, 3–4 lžíce hrubé mouky, 2–3 lžíce cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru

Postup na drobenku: Hrubou mouku smícháme s moučkovým cukrem. Rozpustíme máslo a dáme je ke směsi mouky a cukru. Je dobré přidat sáček vanilkového cukru, který drobenku provoní. Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné „žmolky“ – drobenka. Pak už jí stačí jen posypat připravený koláč a dát zapéct.

Postup: Z trošky vlažného mléka, droždí a lžíce cukru si připravíme kvásek. Na pracovní desku prosejeme mouku, kterou špetkou soli osolíme, přidáme cukr, vychladlé rozpuštěné máslo, vejce rozšlehaná v mléce a společně s vykynutým kváskem zaděláme do těsta. Mělo by být „pružné“. Těsto necháme kynout a mezitím omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme švestky. Vykynuté těsto roztáhneme na vymaštěný plech, poklademe půlkami omytých švestek, posypeme drobenkou a dáme péct přibližně 45 minut do trouby předehřáté na 175 °C.

Zdroj: Švestkový koláč

Diskuze

V diskuzi ŠTÍPANCE NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobry den, nevite od jakeho hmyzu by to mohlo byt? Puvodne to byl klasicky maly pupinek jako od komara a ted je z toho takovyto bolak o prumeru 2cm, ktery se zanecuje. Predem diky za odpovedi
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Já měla štípance v létě. Noha mi natekla dvojnásobně. Šla jsem k lékaři, ale tam zrovna malovali. V zoufalství jsem zašla do lékárny. Paní mi dala fenistigel a zásyp na rány s desinfekcí. Asi za 3 dny se vše zahojilo.

Zdroj: diskuze Štípance na těle

Příznaky a jak se pozná rakovina dásní

Ne vždy si lidé nejčasnějších varovných příznaků rakoviny dásní sami všimnou, a proto jsou velmi důležité pravidelné prohlídky u zubního i praktického lékaře. Váš zubní lékař je vyškolen, aby uměl rozpoznat časné varovné příznaky rakoviny dásní. Kromě pravidelných prohlídek byste však měli k zubnímu lékaři zajít také vždy, když si všimnete některého z následujících příznaků:

  • bolák na rtu, dásni nebo uvnitř úst, který snadno krvácí a nehojí se;
  • boulička nebo ztluštění tváře, které cítíte při dotyku jazykem;
  • ztráta citu nebo znecitlivění v jakékoli části úst;
  • bílé nebo červené skvrny na dásních, na jazyku nebo uvnitř úst;
  • obtížné žvýkání nebo polykání jídla;
  • bolestivost nebo neobjasněná bolest v ústech nebo pocit, že se vám něco zachytilo v krku, aniž byste znali příčinu;
  • otok čelisti, který způsobuje, že zubní protézy nesprávně dosedají;
  • změna hlasu.

Obrázek rakoviny dásní

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina dásní.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Davidova.

Dobry den dceři se před 10 ti dny objevil pupinek na stehně ktery si strhla a ted tam ma velky bolak ktery ma kolem sebe spoustu mensich bolacku ktery se zvětšuji.Nevime si s tim rady jsme na dovolene a potřebovaly bychom aspon vědět co to je a jak ji lečit děkuji Davidová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to bude impetigo. Impetigo je bakteriální infekce a léčí se antibiotickou mastí Bactroban nebo Framykoin. Určitě bude vhodné vyhledat nejbližšího lékaře, který to bude moci prohlédnout a upřesnit diagnózu. Zároveň od lékaře získáte i recept na mast.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní vyrážka foto

Bílý bolák na jazyku

Bílý bolák nebo bílý výrůstek na jazyku může být takzvaná afta.

Příčiny

Příčina vzniku aft není dosud známá. V současné době se zkoumají především autoimunitní projevy aft. Lidé trpící na afty dávají jejich vznik do souvislosti s nedostatkem některých vitamínů (skupiny B), železa, nebo s poraněním sliznice v důsledku špatného čištění chrupu a podobně. Působení bakterií nebo jiných mikroorganismů na vznik aft nebylo prokázáno. Patogenní mikroorganismy mohou však průběh vřídků zhoršovat a prodlužovat jejich hojení. Správná ústní hygiena je proto namístě.

Afty vznikají nejčastěji v přední části úst a na jazyku. Méně často se vyskytují na patrových obloucích, měkkém patře a mandlích. Afty se projevují bolestivostí například při jídle (slané, kyselé, pálivé jídlo), při mluvení, čištění zubů a podobně. Tyto projevy předcházejí takzvané prodromální příznaky v podobě pálení, tlaku, otoku sliznice a citlivosti až bolesti při dotyku. Po těchto prvních příznacích se afty vyskytnou obvykle do 1–3 dnů. Vzniklý puchýřek následně praskne a mění se v drobný vřídek, nacházející se mírně pod úrovní okolní sliznice. Afta může být v ústech jedna, ale rovněž jich může být několik. Velikost aft se pohybuje od několika milimetrů až do 3 centimetrů. Menší afty se spontánně hojí během 1 až 2 týdnů.

Afty nejsou přenosné kontaktem z člověka na člověka. Nejsou tedy nakažlivé.

Léčba

Léčba aft spočívá v léčbě příznaků onemocnění. Příčiny vzniku totiž nejsou známy. Důležité je vyloučení jiného onemocnění. Je proto vhodná návštěva zubního lékaře. Jako prevence sekundární bakteriální infekce je vhodné okamžité zajištění pečlivé hygieny dutiny ústní. V lékárně je možné zakoupit různé přípravky, které působí antisepticky a mohou zároveň potlačit i často přítomnou bolestivost. Mezi tyto přípravky patří například Oroxid, kterým si lze vyplachovat ústa nebo formou spreje aplikovat účinnou látku přímo na postižené místo.

Rizika

Při špatné ústní hygieně může docházet k opakování infekce, která se projeví jako chronické onemocnění. V některých případech se projevuje takto i rakovina jazyka.

Zdroj: Vředy na jazyku

Diskuze

V diskuzi NEMOCI DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek Beneš.

Dobrý den, prosím Vás o radu.
Minulý měsíc jsem byl na preventivní prohlídce u svého zubaře a jako vždy po jeho dentální hygieně se mi na dásni něco objevilo. Minule to byl malý bílý bolák, který se objevil až k večeru na přední straně dásně, ale po užívání vlažné vody se sodu a solí-to my doporučil sám zubař užívat, kvůli neustálým rankám na vnitřních stranách sliznice tváře z přikusování, ale zmizel a asi se zahojil už ho nepozoruji, ale tentokrát se ten malý bílý bolák objevil na pravé vnitřní straně dásně a bolel-všiml jsem si ho, když jsem se večer před čištěním zubů koukal do zrcadla. Po užívání vlažné vody se sodou a solí se z něho stala bílá táhlá skvrna, která se ani doteď po užívání vlažné vody se solí nezahojila a nemění se. Měl bych jít už k zubaři a nebo mám počkat do konce měsíce a sledovat jí pravidelně a jít až od Července k němu, je to tedy důvod k obavám?

Budu se těšit na Vaši odpověď Marek B.

Přikládám svou fotografii s mým nálezem

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci dásní

Co je to černá mast

Černá mast, nebo také ichtyolová mast, ichtoxyl mast, má typickou vůni po dehtu, a to proto, že její hlavní účinnou látkou je skutečně léčivý dehet – ichtoxyl. Černou mast nemusíte uchovávat ledničce, skladovací teplota je doporučena v rozmezí od 10 do 25 stupňů Celsia. Stačí tedy běžná bytová teplota (v lékárničce). Jako u všech léků i u černé masti je třeba kontrolovat dobu účinnosti. Starou prošlou černou mast odneste do lékárny k bezpečné likvidaci.

Černá mast se obvykle nanáší přímo na bolavé (postižené) místo, a to dvakrát až třikrát denně. Protože se mast snadno setře (a černá mast zašpiní oblečení nebo ložní prádlo), je někdy vhodnější mast nanést na sterilní mul, ten přiložit na ránu a lehce přelepit náplastí (nebo i převázat obvazem). Převaz provádíme dvakrát denně. Jestliže se poranění, vyrážka nebo „bolák“ nezačnou do tří dnů hojit, je třeba navštívit lékaře.

Višněvského mast, nebo také Višněvského balzám, lidově višňák, se vyrábí ve dvou variantách, z nichž jedna obsahuje peruánský balzám a ve výsledku je tekutá (Višněvského roztok) a voní po třešních a ta druhá varianta je pak s pixem (bukovým dehtem), je mnohem hustší, spíše už jako mast, a „voní“ po uzeném. Někdy se můžete setkat s názorem, že správný višňák je vždy tekutý, ale není to pravda. Oblíbenější je tužší varianta.

Složení: bismuthi tribromphenolas (sloučenina bizmutu a bromu) 3 gramy; pix fasi (bukový dehet) 5 gramů; oleum ricini (ricinový olej) 100 gramů

Použití:

  • dezinfekce
  • léčba zánětu
  • kožní záněty
  • záděry nehtů
  • akné, nežit (furunkl, karbunkl), komedon
  • hlíza (absces)
  • flegmóna
  • nežit
  • zánět podpažních žláz (hidrosadenitis axillaris)
  • zánět křečových žil (varikoflebitis)
  • infikované kožní vředy

Pokud tedy není k dostání černá mast, jde nahradit Višněvského balzámem, který obsahuje léčivý dehet z buku a několik různých olejů.

Zdroj: Černá mast na záněty

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Náplavová.

Vážený otče
mám na Vás prosbu o pomoc při odstranění vody v těle která se tvoří
mému 94 letému tatínkovi. Dle lékařů je to důsledkem srdce ,které již v jeho
věku tak dobře nepracuje. Na odvodnění mu předepsal pan doktor furon a
na ředění trombex . Tento lék dostal po lehké mozkové příhodě. Jinak je tatínek
zdráv a ráda bych mu nějak pomohla. Vařím mu čaj z kopřiva a přesličky ale
moc to nezabírá.
Moc Vám děkuji za radu .
Pán Bůh ať Vám žehná.
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Novák.

Dobrý den, prosím o radu jak na bércové vředy. Vyhojili jsme jeden bolák na vnější straně kotníku, na vnitřní straně stále zůstává cca 6x8cm, rána mokvá, po ošetření malého defektu na vnější straně lýtka brilantinou cca 1 cm2, tak pod tímto defektem zrudla kůže jako popálená, mokvá, protečou až do boty i kompresní obvazy, bojíme se nového vředu opět na zahojené vnější straně kotíku. Děkuji Petr Novák Zlín - Kostelec

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Recepty na jahodový koláč s tvarohem

Jahodový koláč s tvarohem a želatinou

Ingredience na těsto: 3 vejce, 90 g moučkového cukru, trocha citronové kůry, špetka soli do sněhu, 90 g polohrubé mouky, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva

Ingredience na pudink: 700 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 40 g cukru, 80 g másla

Ingredience na želé: 2 ks jahodové želé od Dr. Oetkera, 70 g cukru, 1 l vody

Dále: 500 g čerstvých jahod na dozdobení na talíři, šlehačku, jahodový topping, lístky máty

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny, taktéž ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh a mouku prosejeme s práškem do pečiva. Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu, opatrně promícháme a nakonec jen velmi lehce vmícháme zbytek sněhu. Na pečení si předem připravíme hluboký plech s okraji, ten vyložíme pečicím papírem (aby nám na plechu lépe držel, tak plech můžeme mírně navlhčit). Pokud nepoužijeme papír, tak musíme vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Stačí do poloviny, jelikož piškot bude nízký. Na plech rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení i s papírem vyndáme z plechu a necháme vychladnout. Mezitím uvaříme hustější pudink (osladíme ho dle vlastní chuti). Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo, až se hmota spojí. Místo části cukru můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, rovněž lze místo cukru použít nějaké náhradní sladidlo. Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní se mohou na pudink poklást jahody a mírně do pudinku zatlačit. Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku – v 1 litru horké vody, ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny a cukr. Místo cukru můžeme opět použít nějaké náhradní sladidlo. Necháme v chladničce důkladně ztuhnout, krájíme na kousky a na talíři dozdobíme dle své fantazie šlehačkou, toppingem a mátou.

Jahodový koláč s tvarohem a pudinkem

Ingredience na těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl mléka dle potřeby

Ingredience na náplň: 1/2 kg tvarohu, 2 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru, 2 vanilkové pudinky (jsou vhodné i ovocné), 2 vejce

Postup: Vše zpracujeme v těsto. Rozprostřeme na hluboký vymazaný a vysypaný plech. Vymačkáme vyšší okraje. Náplň v hlubší misce našleháme do hladké hmoty a vylijeme na těsto. Nahoru poklademe ovoce. Pečeme na 170 °C asi 20 minut. Koláč musíme nechat úplně vychladnout, aby tvaroh ztuhl.

Jahodový koláč s tvarohem a drobenkou

Ingredience na těsto: 170 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 125 g změklého másla, sůl, 1 žloutek

Ingredience na náplň: 500 g tvarohu, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru krupice, 3 vejce, ½ balíčku vanilkového pudinku v prášku, šťávu z půlky citronu, 250 g jahod

Ingredience na drobenku: 30 g másla, 3–4 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce cukru moučka

Postup: Ze surovin na korpus vypracujte pevné těsto, které nechte 2 hodiny v chladu odležet. Tento krok můžete vynechat, ale pak půjde těsto hůř vyválet a bude potřeba ho do formy spíše natlačit. Rozválejte těsto dokulata a vyložte jím formu s kolečkem pečicího papíru na dně. Tvaroh utřete s oběma cukry, žloutky, pudinkovým práškem a citronovou šťávou. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte k tvarohu. Směs rozetřete na těsto, poklaďte půlkami jahod a můžete přidat ještě drobenku. Tu vytvoříte z másla, mouky a cukru, které postupně rozdrobíte mezi prsty. Pečte asi 45 minut při 170 stupních Celsia. Koláč by se měl podávat až po vychladnutí.

Jahodová bublanina

Ingredience: 3 vejce, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g hladké mouky, 140 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g rozpuštěného a zchladlého másla, 140 ml mléka, jahody pokrájené na poloviny, pekáček přibližně o velikosti 30 x20 cm

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček vymažte a vysypte, nebo jej vyložte pečicím papírem. Vejce s cukry vyšlehejte do světlé pěny. Potom střídavě přidávejte máslo s mlékem (obě tekutiny klidně slijte dohromady – ohřejete mléko a zchladíte rozpuštěné máslo) a mouky promíchané s práškem do pečiva. Hmotu nalijte do pekáčku a poklaďte půlkami jahod. Jestli je dáte nahoru řezem nebo obloučkem je vcelku jedno. Je dobré spodní stranu jahody (která přijde na těsto) obalit lehce moukou. Jahody se vám potom tolik nepropadnou do těsta. Pečte na 180 °C (horkovzduch stačí na 175 °C) přibližně 30 minut. Po vyjmutí z trouby nechte bublaninu chladnout v pekáčku. Na závěr můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Jahodový koláč s pudinkem

Ingredience: 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 3 lžíce polohrubé mouky, 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 1 šlehačka Rama Crémefine, jahody, džem

Postup: Vejce ušleháme s cukrem do pěny a pak lehce zamícháme mouku. Na menším plechu (30 x 20 cm) vyloženém pečicím papírem upečeme piškot a ještě teplý ho potřeme džemem, nejlépe jahodovým. Než se piškot upeče, uvaříme pudink a ještě teplý ho nalijeme na piškotový plát s džemem a zatlačíme do něj přepůlené jahody. Necháme vychladnout a nakonec na celý povrch naneseme ušlehanou smetanu, kterou můžeme dle chuti ještě přisladit, případně dozdobit strouhanou čokoládou. Necháme alespoň 2 hodiny uležet v chladu.

Jahodový koláč s drobenkou

Ingredience na těsto: 150 g změklého másla, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 dl mléka, 250 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 4 bílky, 500 g jahod

Ingredience na drobenku: 100 g polohrubé mouky, 80 g změklého másla, 80 g moučkového cukru

Postup: Změklé máslo s cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem vymícháme do pěny (aspoň 10 minut). Postupně přidáváme teplé mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka vařečkou vmícháme do těsta. Formu na dort či pekáček vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (kokosem) nebo použijeme pečicí papír. Do nádoby nalijeme těsto, urovnáme a poklademe rozpůlenými jahodami. Drobenku si můžeme připravit ručně nebo v robotu, posypeme koláč a pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut (nutno kontrolovat, každá trouba peče jinak). Necháme vychladnout a vyndáme z nádoby.

Jahodový koláč s jogurtem

Ingredience na korpus: 300 g hladké mouky, 1 vejce, 150 g másla, 120 g cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička prášku do pečiva, kůra z 1 citronu

Ingredience na náplň: 400 g jahod nakrájených na plátky, špetka skořice, 2 vejce, 1 jogurt (například kokosový, sójový, případně i klasický), 3 polévkové lžíce cukru, vanilkový extrakt, moučkový cukr na posypání, sušený kokos

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte mouku, máslo, vejce, citronovou kůru, cukr a vanilkový extrakt. Vypracujte homogenní těsto, které nechte cca 30 minut odpočívat v alobalu v lednici. Mezitím si připravte náplň. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte jogurt, vanilku, špetku skořice a dobře promíchejte. Těsto vytáhněte z lednice a na pomoučeném válu vyválejte do kruhu o průměru 24–26  cm. Vložte do formy na nízký koláč vyložené pečicím papírem a pečte zhruba 15 minut. Po upečení na koláč poklaďte jahody a zalijte je jogurtovou směsí. Snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 30 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem a strouhaným kokosem.

Jahodový koláč s mascarpone

Ingredience na těsto: 4 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru

Ingredience na krém: 250 g mascarpone, 1 smetana na šlehání, 2 lžíce vaječného likéru, 1 vanilkový cukr, 1–2 lžíce cukru

Postup: Nejprve si připravíme kulatou dortovou formu, důkladně ji vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme pevný sníh a opatrně do něj vmícháme žloutky, mouku a cukr. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě přibližně půl hodiny. Poté připravíme krém. Všechny uvedené suroviny smícháme a vyšleháme v tuhý, ale jemný krém. Vychladlý piškotový korpus potřeme jahodovou nebo rybízovou marmeládou a naneseme vrstvu krému. Krém pokryjeme jahodami, které na závěr můžeme glazovat červenou dortovou želatinou (uvařenou dle návodu na sáčku s pár kapkami citronové šťávy na osvěžení). Podáváme vychlazené.

Jahodový koláč z listového těsta

Ingredience: 1 citron, 1–2 balíčky vanilkového cukru, 1/2 balíčku listového těsta, 1 konzerva kompotovaných jahod

Ingredience na ozdobu: cukr moučka

Ingredience na potření: jahodová zavařenina

Postup: Listové těsto rozválíme a vyložíme jím nízkou kulatou formu. Jahody slijeme nebo použijeme čerstvé (ty později více osladíme). Listové těsto potřeme skleničkou kyselejší jahodové marmelády a poklademe jahodami, které do těsta mírně zatlačíme. Pokapeme citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem. Troubu předehřejeme na vyšší teplotu a listový jahodový koláč dáme péct, dokud nebudou okraje koláče zlatavé. Hotový listový jahodový koláč můžeme před podáváním sypat moučkovým cukrem.

Zdroj: Jahodový koláč


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP