Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST V PODBŘIŠKU A TLAK NA KONEČNÍK

OBSAH

Bolest v podbřišku v těhotenství

Již od počátku těhotenství pociťuje těhotná ženy tlaky a pobolívání v podbřišku. Bolest bývá podobná bolestem menstruačním. Může být tupá, ale i křečovitá. Pokud tyto bolesti nedoprovází krvácení, pak by se nemělo jednat o nic vážného. Další bolest se může objevit na stranách podbřišku či v oblasti třísel. Bolest je silná při prudkém pohybu, například při rychlém vstávání a mizí vleže. Jedná se o bolest oblého děložního svalu, který fixuje po stranách dělohu v břišní dutině. Protože bolesti a tlak v podbřišku během těhotenství mohou znamenat i ohrožení vyvíjejícího se miminka, je zapotřebí všechny bolesti a tlaky oznámit lékaři.

Bolesti v podbřišku v první polovině těhotenství může vyvolat odlučování plodového vejce, přičemž nedošlo k úmrtí plodu. Hrozící potrat doprovází špinění až slabší krvácení. Návštěva lékaře a následný klidový režim je nezbytný. Bolesti v podbřišku mohou být způsobeny i kontrakcemi vedoucími k porodu (nebo předčasnému porodu) – pak se bolest v podbřišku projevuje jako křečovité stahy opakující se v přesných intervalech. Po 36. týdnu těhotenství se však spíše jedná o takzvané poslíčky, nepravé kontrakce, které mohou bolest v podbřišku také způsobit.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi TLAK V PODBŘIŠKU PŘI PLODNÝCH DNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,mam dotaz,v pátek mě pichalo na pravé straně,poznala jsem že mám plodné dny a od včerejška mám tlak v podbřišku.Nevite co to může být? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tlak v podbřišku při plodných dnech

Bolest varlat a podbřišku

Bolest v podbřišku u mužů může být vyvolána zvětšením prostaty. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolest v podbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolestí může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty – akutními či chronickými. U starších mužů jde výrazně častěji o nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Zdroj: Bolest varlat

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Zdravím, prosím o názor či radu.

Již po 2. (po 2 letech) jsem měl problém s pícháním a bolestí v pravém podbřišku, náhle. Po 1. jsem navštívil lékaře a ten vyloučil akutní zánět slepého střeva, ale doporučil ledovat břicho, po 2 dnech bolesti ustoupili. Tentokrát jsem k lékaři nešel, bolest nebyla nějak silná a ledoval jsem břicho. Po 2 dnech bolest v podbřišku opět ustoupila, ale nemůžu se zbavit nepříjemného pocitu - bolesti břicha. Je to takový tlak pod pupkem, ale spíše uprostřed....ne jako předtím........asi jako když potřebujete na záchod a máte třeba zácpu, nebo když to třeba přeženete s posilováním břišních svalů.....Cítím to už 4 den. Nejde o zánět močových cest z ledování?? Problém s močením nemám. Díky za info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vaěem případě, Tomáši, bude nejlepší provést sono břicha a vyšetření prostaty. Požádejte proto svého praktického lékaře o doporučení k těmto dvěma vyšetřením. Bez těchto vyšetření můžeme nad příčinami vaší bolesti pod pupkem jen spekulovat. Takto dlouhá bolest v břiše kolem pupku může souviset s močovým měchýřem a s prostatou, ale také může být zaviněna zažíváním popřípadě nadýmáním. Napište pak jak vám dopadla tato doporučená vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest břicha

Bolest v podbřišku u mužů

Prudká bolest vystřelující do třísel či podbřišku může být způsobena torzí varlete. Torze varlete znamená otočení varlete v šourku kolem své osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a nástup velmi silné, až šokující bolesti. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolest v podbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolestí může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty (akutními či chronickými). U starších mužů výrazně častěji nacházíme nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Léčba je individuální, záleží na příčině onemocnění.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín.

Užívám Eliguis na řed. krve a k tomu někdy Ibalgin na bolest zad, zdá se mi že se mi velmi sníží tlak a nastane aritmie, totéž s Tezeem na tlak. Je to možné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ředění krve

Co znamená nadýmání a bolest v podbřišku

Bolest v podbřišku je častým příznakem nadýmání. Jde o nepříjemné pocity plnosti břicha, zvenčí se projevující nafouknutím. Někdy se mohou dostavit i kruté křeče, zvláště když plyny neodcházejí přirozenou cestou ven. Někdy se bolesti břicha prolínají a lze jen těžko rozpoznat, o jakou bolest vlastně jde. Pro určení nemoci je však důležitý co nepodrobnější popis bolesti. Pokud se dlouho zadržují střevní plyny ve střevech, dochází k velmi nepříjemným bolestem v podbřišku, které mohou mít i kolikózní charakter a mohou vést až k hospitalizaci.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svata.

Dobrý večer, vnučka 16 let dostala tento lék na zánět močové měchýře apo požití jí bylo zlé a vždy jí vyskočil tlak na 118/145 hrozná bolest hlavy a na zvracení nevíme co s tím poradíte děkuji

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Bolest v podbřišku při chůzi

Bolestmi v oblasti podbřišku častěji trpí ženy. Nejčastěji se jedná o bolest vnitřních orgánů, močového měchýře či tlustého střeva. Zánět slepého střeva se projevuje bolestí v pravém podbřišku. Z počátku mírná bolest může být doprovázena nevolností či zvracením. Bolesti se většinou stupňují při chůzi.

Jedná-li se o krátkodobou bolest, která brzy odezní (chyba v jídelníčku, stres nebo namožený sval), není nutno urgentně vyhledávat lékaře. Nezapomeňme také na plynatost a nadýmání. Ve všech těchto případech existuje na trhu opravdu široká škála přípravků, které vás těchto obtíží dokáží poměrně spolehlivě zbavit. Vždy je lepší nechat se vyšetřit a zjistit, že šlo o nějaký banální problém, než si v rámci hrdinství zahrávat s vlastním zdravím, v horším případě se životem. Při diagnostice možného problému bude provedena anamnéza, udělán krevní rozbor, možné je také gastroenterologické vyšetření, ultrazvuk, CT nebo RTG.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi JAK CVIČIT PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Radu pro přítele už bude mít 2 měsíce po operaci prostaty a stále má unik moče.Neposlouchá a pije pivo večer až 3 a do toho rum.Nevím jestli cvičí.Pak má tlak v podbříšku co s ním Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak cvičit po operaci prostaty

Krevní tlak u mužů podle věku

Věk: 15-19 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 105 117 120
Diastolický krevní tlak 73 77 81

Věk: 20-24 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 108 120 132
Diastolický krevní tlak 75 79 83

Věk: 25-29 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 109 121 133
Diastolický krevní tlak 76 80 84

Věk: 30-34 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 110 122 134
Diastolický krevní tlak 77 81 85

Věk: 35-39 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 111 123 135
Diastolický krevní tlak 78 82 86

Věk: 40-44 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 112 125 137
Diastolický krevní tlak 79 83 87

Věk: 45-49 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 115 127 139
Diastolický krevní tlak 80 84 88

Věk: 50-54 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 116 129 142
Diastolický krevní tlak 81 85 89

Věk: 55-59 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 118 131 144
Diastolický krevní tlak 82 86 90

Věk: 60-64 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 121 134 147
Diastolický krevní tlak 83 87 91

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ KYČLE-SOUVISLOST S BOLESÍ V PODBŘIŠKU VPRAVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JanaF.

Dobrý den, jsem důchodkyně a bolí mi již kolena i kyčel, ale znepokojuje mne již 12 let bolest v podbřišku.Údajně může být od kyčle, protože jsem byla vyšetřena v průběhu 12ti let opakovaně na gynekologii, tam jen malé cysty, 3x ultrazvukem a dokonce jsem postoupila i kolonoskopii. Zatím nebylo nic závažného zjištěno, Pomáh mi ledování, což by svědčilo o zánětu?Na internetu jsem se dočetla, že taé někomu pomáhá ledování.Co by to mohlo být? Děkuji za info JanaF

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolavé kyčle-souvislost s bolesí v podbřišku vpravo

Co může být příčinou

Ostrá bolest mezi lopatkami může, ale nemusí signalizovat ischemickou chorobu srdeční. Přibližně 30 % lidí, které postihne infarkt, necítí onen všeobecně známý a popisovaný tlak na prsou. Bolest mezi lopatkami se objevuje podobně jako ztížené dýchání, nevolnost či bolest čelisti. Jestliže se tyto příznaky u vás objeví (objeví se víc než jedna bolest), je dobré vyhledat pomoc co možná nejdříve. Svalová bolest bývá bolest tupá, naopak infarkt představuje spíše ostrý a překvapivý útok na tělo. V případě infarktu je důležité dostat se k lékaři včas, ideálně s doprovodem. Sami rozhodně neřiďte.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Poradna

V naší poradně s názvem INFARKT A BRNĚNÍ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,týden mám vysoký tlak,lékaři mi s tím.nic nedělají jen že za 4 dny mi dají holtera. Dnes je kupodivu tlak celý den nižší ale cítím divnou jakoby bolest v cele levé ruce. Je to nepříjemné spíš než bolestivé,mám pocit jako bych ji potřebovala protáhnout.bojim se infarktu.je mi 31 let mám 4 letou dceru.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyčkejte na výsledky z Holterova monitoru. Vidíte, že se lékaři snaží najít příčinu vašich obtíží. Buďte trpělivá a průběžně kontrolujte svůj tlak. Když by se vám přihoršilo, nebo jste nemohla dýchat s pocitem tíže na hrudi, tak volejte rychlou záchranou pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infarkt a brnění ruky

Bolest v podbřišku po ovulaci

Ovulace je uvolnění vajíčka z Graafova folikulu ve vaječníku do vejcovodu, v němž je vajíčko cca 24 hodin schopné oplodnění. Ovulace se u některých žen projevuje právě bolestí v podbřišku, slabostí, nevolností a „nafouklým“ břichem.

Ovulační obtíže se běžně objevují u některých naprosto zdravých žen. Někdy mizí po porodu, někdy se však po porodu naopak objeví. V některých případech překazí aktuální bolest příjemný sex, jindy ji odplaví třeba aromaterapeutická koupel. Tu připravíme tak, že v troše medu či smetany rozpustíme 4 kapky éterického oleje z geránie nebo šalvěje muškátové, popřípadě éterický olej Neroli. Lze si přichystat i masážní směs na bolavý podbřišek, kdy do 30 ml nosného rostlinného panenského oleje (mandlový, slunečnicový, jojobový a podobně) přidáme 5 kapek éterického oleje z levandule, 10 kapek máty peprné, 10 muškátového oříšku a 5 cypřiše. Taková masážní směs nám vydrží dlouho a lze ji používat i při bolestivé menstruaci. Při velkých bolestech je možné využít nabídky volně prodejných analgetik (například osvědčený Ibalgin). Ovulační bolesti se samozřejmě nedostavují tehdy, užíváte-li hormonální antikoncepci.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den mám vyhřezlí konečník a velké bolesti. Lékař mi oznámil že operace u mne není možná protože mám CHOPN 4 stupně. Mám naději na jiný zlepšení. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyhřezlý konečník

Diastolický krevní tlak pro muže

Diastolický krevní tlak
Stáří Minimální Průměrný Maximum
15-19 let 73 77 81
20-24 let 75 79 83
25-29 let 76 80 84
30-34 let 77 81 85
35-39 let 78 82 86
40-44 let 79 83 87
45-49 let 80 84 88
50-54 let 81 85 89
55-59 let 82 86 90
60-64 let 83 87 91

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Poradna

V naší poradně s názvem STANOVENÍ KREVNÍHO TLAKU PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra.

Dobrý den je mi 34let dost mě píchá u srdce taková ostrá bolest ekg v pořádku. Tlak mám 96/64 97tep děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tlak 96/64 je nižší než normální. K tomu ten vyšší tep, bolest u srdce a bezproblémové EKG. Z toho vychází, že máte na srdci zatím neobjevenou komplikaci. Jediný způsob, jak ji odhalit, je vyšetření a sledování vašeho zdravotního stavu v ordinaci kardiologa. Požádejte svého praktického lékaře o doporučení na kardiologii a objednejte se tam.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správný tlak krve

Systolický krevní tlak pro muže

Systolický krevní tlak
Stáří Minimální Průměrný Maximum
15-19 let 105 117 120
20-24 let 108 120 132
25-29 let 109 121 133
30-34 let 110 122 134
35-39 let 111 123 135
40-44 let 112 125 137
45-49 let 115 127 139
50-54 let 116 129 142
55-59 let 118 131 144
60-64 let 121 134 147

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Diskuze

V diskuzi LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, bojim se ze mam zánět ledvin občas mi boli konečník hodně trpím na záněty. Muže to byt od ledvin ten konečník? Děkuji Janoušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milca milena.

Mela jsem.zanet mocoveho měchýře ten sem si vilecila ale zacali me dost bolet ledviny hrozne bolesti zasla jsem si k doktorovi a byl mi predepsan furolin ale nevim jestli tento lek je na zanet ledvin nezda se mi zanet mocoveho mechyre uz nemam ale bolesti neustoupili

Zdroj: diskuze Ledviny

Jaký je normální tlak

Optimální tlak se pohybuje okolo hodnot 120/80. Hodnoty horního tlaku nad 140 a spodního nad 100 se povazují za vysoký krevní tlak. U všech rasových skupin se pohybuje ideální tlak člověka na přibližně stejné úrovni. Žádná rasa není vůči vysokému krevnímu tlaku imunní.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Dieta na vysoký krevní tlak

Dieta, kterou lze snížit vysoký krevní tlak je podrobně popsána zde: dieta na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak

Správný krevní tlak u dospělých

Na velikost krevního tlaku působí mnoho faktorů: věk, aktuální mentální a fyzické rozpoložení, okolní teplota a jiné. Například u starších lidí je vysoký systolický a nízký diastolický tlak normální z důvodu opotřebení a menší pružnosti krevního řečiště. Obecně je nebezpečnější vysoký spodní tlak, protože se jedná o nejnižší tlak v krevním řečišti, tedy tlak, který jej namáhá neustále. Americká kardiologická asociace považuje od roku 2017 za vysoký krevní tlak hodnoty nad 130 mm Hg, respektive nad 80 mm Hg.

Zdroj: Správný krevní tlak a tep

Bylinky na nízký tlak

Domácí recept na nízký tlak: Rozmarýnové víno

Příprava: 1 l bílého vína smíchejte s 20 g suchých lístků rozmarýnu a nechejte pět dní v uzavřené láhvi stát, potom přeceďte. Užívejte dvě skleničky denně k jídlu.

Z bylinek pomáhá regulovat krevní tlak kopřiva nebo zázvor (z obou rostlin si můžete připravit čaj).

Zdroj: Nízký tlak

Bolest v podbřišku a výtok

Právě trichomonádový zánět pochvy se projevuje bolestmi v podbřišku, hojným řídkým výtokem, bolestmi při styku a někdy i svěděním zevních rodidel. Akutní fáze rychle přechází do chronického stadia, které je obvykle bezpříznakové. Léčba spočívá v podávání antibiotik ve formě polykacích tablet. Trichomonádový zánět pochvy patří mezi sexuálně přenosné nemoci. Výskyt je přímo úměrný počtu sexuálních partnerů, které je nutné vždy přeléčit, a to současně.

Další možností je zánět děložního hrdla. Nejčastějšími původci infekce jsou bakterie zvané chlamydie, mykoplazmata a gonokoky. Ženy si obvykle stěžují na hojný výtok, tupou bolest nad stydkou sponou a v kříži. V akutní fázi zánětu může být přítomna i teplota. Chronické formy se většinou projevují bolestivou menstruací, bolestmi při styku, eventuálně neplodností. Léčba spočívá v podávání antibiotik. Je-li to infekce pohlavně přenosná, je nutné přeléčit všechny sexuální partnery.

Rovněž zánět děložní sliznice je doprovázen bolestmi v podbřišku, které mohou vystřelovat do zad, dále únavou, špiněním nebo výtokem. Při akutní formě zánětu může být přítomna i teplota. Léčba spočívá v podávání antibiotik, léků proti teplotě a bolesti.

Hluboký pánevní zánět se obvykle šíří z dělohy do vejcovodů, dále k vaječníkům, a pokud není včas léčen, může postupovat dále do malé pánve. V malé pánvi může postihnout jakýkoli orgán včetně pobřišnice. Infekce se může rozšířit do malé pánve například i při zánětu slepého střeva. Začátek obtíží většinou navazuje na menstruaci. Objevuje se zvýšená teplota až horečka, výtok, krvácení, bolesti v podbřišku a v zádech. Mohou být i potíže s močením. Léčba záleží na celkovém stavu ženy. Jde-li o lehčí formu zánětu, může být žena léčena ambulantně podáváním antibiotik. Při závažnější formě zánětu by měla být žena léčena při hospitalizaci a nitrožilním podáváním antibiotik. Při zlepšení stavu je možné přejít na tabletovou formu.

Také kapavka se projevuje hnisavým výtokem, zánětem močové trubice a bolestmi v podbřišku. Podle charakteru pohlavního styku může být postižen i konečník, ústa a nosohltan. Onemocnění konečníku se projevuje výtokem, nucením na stolici, pálením a svěděním konečníku. Komplikovaná kapavka má vliv na plodnost, jelikož může přejít přes vejcovody až do malé pánve. Následkem mohou být potraty, předčasné porody, mimoděložní těhotenství a neplodnost. Léčba spočívá v podávání silných antibiotik a přeléčení všech sexuálních partnerů. Účinek antibiotik lze posílit podpůrnou léčbou enzymovými léky. Původcem onemocnění je bakterie Neisseria gonorrhoeae a má inkubační dobu 1–6 dní. Přenáší se výhradně pohlavním stykem.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Správný krevní tlak seniorů

Krevní tlak klesá ve chvíli, kdy srdce odpočívá, to je tedy ta přestávka mezi jednotlivými údery. Když srdce bije, krevní tlak stoupá. Z toho lze usoudit, že krevní tlak se mění každou minutu v závislosti na postavení, na stresu, spánku a na pohybové aktivitě. Pro dospělé jedince ve věku dvacet a více let je normální krevní tlak nižší než 120/80 mm Hg.

Orientační hodnoty krevního tlaku u seniorů:

  • věk 55–59 let: minimum 118/82, norma 131/86, maximum 144/90;
  • věk 60 a výše: minimum 121/83, norma 134/87, maximum 147/91.

Zdroj: Správný krevní tlak a tep


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP