Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČASTÉ NUTKÁNÍ MOČIT U MUŽŮ

OBSAH

Časté nutkání močit u mužů

Zbytnělá prostata může trápit svého nositele častým nucením na močení. Močový měchýř se nemůže v takovém případě dokonale vyprázdnit a brzy tak dojde opět k jeho naplnění. K léčbě se používají medikamenty či chirurgický zákrok.

Léčba zbytnělé prostaty je individuální podle stavu onemocnění.

Zdroj: Neustálý pocit potřeby močit

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantisek Beranek.

Dobrý den,prosím vás výsledek vzorku moče byl- U Leukocyty 310 arb.j. B Leukocyty 17,93 B Neutrofily 11.410 Děkuji za odpovědˇ F,B,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší odpověď dostanete od svého praktického lékaře, který zná vývoj vašeho zdravotního stavu a může lépe poznat problém, na který ukazují hodnoty, které jste poslal. Leukocyty v moči by normálně být vůbec neměly. Hodnota 310 je vysoká a může ukazovat na tyto stavy:
- Zánět močových cest: potíže s močením (pálení, řezání), krev v moči, bolest při močení, zvýšená teplota.
- Zánět ledvin: bolest v dolní části zad nebo břicha, krev nebo hnis v moči, nevolnost, zvracení, horečka a zimnice, časté nutkání na močení, které je bolestivé a pálí.
- Zánět prostaty: bolest hráze, problémy s ejakulací, horečka, zvětšená a citlivá prostata.
U každého z těchto onemocnění je nezbytná lékařská pomoc, proto zůstaňte v kontaktu s lékařem, který inicioval vyšetření moči a dodržujte jeho pokyny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Časté nutkání močit u žen

Časté nucení na močení, které je bolestivé či pálivé, je typické pro zánět močového měchýře, který je téměř vždy způsoben bakteriemi. Je vhodné dostatečně pít a navštívit lékaře, který na infekci močového měchýře předepíše vhodné antibakteriální léky.

Zdroj: Neustálý pocit potřeby močit

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA PEŘÍ (ROZTOČE) ?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Pátra.

Dobrý den, opakovaně jsem se účastnil ručního zpracování drůbeže (kachny, slepice, krůty, křepelky) spočívající v porážce, očištění od peří, vykuchání a kuchyňská úprava. Při práci jsem nepoužíval ochranu rukou (rukavice), takže jsem kůží přišel do styku se zabitými ptáky. Po nějakém čase mne začala svědit kůže, postupně mne intenzivní nutkání svědění probouzelo v noci. Může se jednat o alergickou reakci na tyto skutečnosti? Jak se mám zachovat? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie na peří (roztoče) ??

Nutkání močit v těhotenství

Jakmile se hladina progesteronu v těhotenství zvýší a embryo začne produkovat HCG (lidský choriový gonadotropin), zvýší se i přítok krve do pánevní oblasti, což vede k velkému tlaku na močový měchýř a jeho následnou snahu vypudit i to nejmenší množství moči. Tento jev může žena zaregistrovat již jeden týden po oplodnění.

Jedná se o přirozený projev, který není nutné léčit.

Zdroj: Neustálý pocit potřeby močit

Diskuze

V diskuzi MOKVÁNÍ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Delší dobu mě trápí mokvání a současné svědění konečníku. Zkoušel jsem Faktu,Dobexyl, ale nic nepomáhá. Krátkodobě mi pomáhá Pimafucort. Zhruba po týdnu se problémy stále vracejí. Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den mám časté svědění u konečníku,bez mokvání.můžu poprosit o radu děkuji

Zdroj: diskuze Mokvání a svědění konečníku

Častý pocit na močení

Pocit stále plného močového měchýře je průvodním znakem těchto onemocnění:

  • Zánět močového měchýře: Pokud máme zánět močového měchýře, pociťujeme neustálé nucení močit. Jenže právě tento úkon se může stávat velmi bolestivým a nepříjemným a v moči se může objevit i krev. Za vše v tomto případě mohou bakterie a sami to nevyřešíme. Je třeba vyhledat lékaře, který po diagnostikování tohoto onemocnění předepíše pacientovi léky – obvykle antibiotika. K tomu je třeba hodně pít a po nějakém čase se potíže zmírní a pak zmizí.
  • Zvětšená prostata: U mužů se mohou problémy s močením objevit v důsledku zbytnění prostaty. Nejen že kvůli tomu musejí výrazně častěji chodit na toaletu, ale močový měchýř se nikdy zcela nevyprázdní – a právě proto vzápětí musejí jít zase. Tento stav se dá medikamenty léčit a nemusí být trvalým, ale je třeba dávat pozor, protože problémy může způsobovat i nádor na prostatě, což už je velmi vážné onemocnění.
  • Syndrom hyperaktivního močového měchýře: Důvodem častého nutkání močit je i takzvaný syndrom hyperaktivního močového měchýře. Tímto problémem podle posledních průzkumů trpí nebo někdy trpěla až pětina lidí a do 60 let věku trápí hlavně ženy. Projevuje se tak, že nemocný chodí nejen často močit, ale pociťuje obvykle velmi silné nutkání močit a toaletu musí vyhledat do několika vteřin, jinak moč neudrží. Jasným příznakem je i močení několikrát během noci – a často se s tímto problémem pojí i inkontinence neboli samovolný únik moči. Pacienti kvůli tomuto onemocnění mají obvykle problémy v rodině i v práci. Ale dá se léčit.
  • Zánět ledvin: Často močit chodíme i v případě, že nás trápí zánět ledvin. Ten se kromě toho projevuje i bolestmi v oblasti beder, nevolností, teplotou a také zavodňováním těla, protože ledviny nefungují, jak mají. Zde je třeba urychleně vyhledat lékaře a zánět vyléčit, protože by mohl mít nedozírné následky. A jen díky vyléčení ustanou všechny potíže.
  • Cukrovka: Časté močení může značit i onemocnění cukrovkou. Pacient má v takovém případě neustálý pocit žízně, a tak hodně pije a následně hodně močí. Cukrovka má však i řadu jiných, výraznějších příznaků, podle kterých ji lékaři snadno určí.

U všech výše uvedených problémů je léčba jasná. Je nutné vyhledat lékaře, nalézt příčiny častého nutkání na močení a tyto příčiny odstranit. Pak je vše zase v pořádku.

Zdroj: Neustálý pocit potřeby močit

Poradna

V naší poradně s názvem ÚNIK MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jura..

při delším sezení je vše v pořádku. , nato vstanu že půjdu na toaletu se vymočit , následně se mi chce moc močit tak ho vezmu a zaškrtim. toto nemohu udělat na veřejnosti. Jak na to ??????

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V takovém případě je nejlepším řešením nosit absorpční kalhotky. Do nich se můžete klidně vymočit a pak v klidu na záchodě vyměnit. Nejsou vidět a jsou spolehlivé. Tady máte přehled cen a prodejen: www.zbozi.cz/kosmeti…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Únik moči

Časté nutkání močit u dětí

Časté močení u dětí by mohlo znamenat nějaký zdravotní problém, například prochlazení, infekci nebo psychický problém. Rozhodně se doporučuje neotálet s návštěvou lékaře. Ačkoli může časté močení působit zezačátku nevinně, rozhodně se nejedná o banální problém dětského věku.

Příčina častého močení u dětí je vždy v močových cestách (nebo vylučovací soustavě obecně). Je třeba problém nezlehčovat a sledovat změny ve zvyklostech dítěte, stejně jako ve vzhledu nebo hustotě moči. Příčiny mohou být jednat vrozené, jednak získané. Mezi vrozené příčiny patří zúžení močové trubice nebo chybná funkce ledvin. Z onemocnění vedoucích k častému močení u dětí jednoznačně vede zánět močových cest, výjimkou není ale ani zánět ledvin. Příznakem je právě časté nucení na močení, většinou víckrát do hodiny, přičemž rozhodující je množství vyloučené moči, zpravidla se totiž jedná o velmi malý objem. Nutkání na močení může být velmi silné, děti mohou mít tendenci si křížit nohy nebo si sedat do dřepu, aby potřebu oddálily. Možným typem častého močení může být i noční močení – u dětí je zlomovým okamžikem šestý rok věku, kdy by už dítě mělo vydržet bez močení celou noc.

Jedná-li se o zánět močových cest, může se stav dítěte poměrně rychle zhoršit a je nutné zahájit léčbu včas. Navíc neléčené problémy močových cest mohou zanechat vážné trvalé následky. Způsob léčby závisí na příčině problémů. U vrozených vad většinou přijde na řadu operace, u zánětlivých onemocnění jsou nasazena antibiotika. Zánět močových cest jako nejčastější příčina tohoto problému postihuje od batolecího věku sice více holčičky než chlapce, ale v novorozeneckém věku jsou k němu náchylnější chlapci. Léčba antibiotiky zabírá rychle a dítěti se brzy uleví, nemá proto smysl s návštěvou lékaře otálet. Optimální je vzít s sebou k lékaři rovnou vzorek moči.

Zdroj: Neustálý pocit potřeby močit

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ POCENÍ I BĚHEM DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otakar Procházka.

Dobrý den. Prosím o radu. Už asi dva měsíce cítím pálení na hrudníku, opocuji se a cítím únavu. Byl jsem s tím u obvodní lékařky.Ta si mne poslechla a řekla, že dýchání je čisté. Jedná se zřejmě o virózu. Dala mi týdenní antibiotika, která jsem využíval,ale po několika dnech se projevy vrátily. Dva, tři dny je mi dobře, pak se to znovu opakuje stále dokola. Piju zázvorový čaj, cibuli, česnek, jsem v teple.Nechci do sebe sypat chemii. Mám dobré zkušenosti s koloidním stříbrem, které též užívám, ale v tomto případě nepomáhá. Je mi 73 let a jsem jinak velmi aktivní senior. S o deset let mladší manželkou jezdíme na dovolené, výlety do hor, kde bez problémů zvládám celodenní tůry. Pravdou je, že když jsme doma, cítím během dne únavu a chodím si pospat. Pokud mne žena nevzbudí, spím i 2 hodiny. Přes noc musím mít tak 10 hodin spánku. Hlavně mne trápí ty střídající se stavy s pocením, únavou a malého tlaku na prsou. poraďte prosím, co s tím ?
Děkuji ing. Otakar Procházka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Hervert.

Hezký den,
Tyto potíže, které tu popisujete jsem měl také.
Mělo to jednoduché řešení dojít na vyšetření srdce, kde zjistí ucpávání cév.
Pocit studeného potu, horko, lapaní po vzduchu, tlak na prsou.
Únava časté spaní a vždy to přichází když je člověk v klidu .
s pozdravem J.Hervert

Zdroj: diskuze Časté pocení i během dne

Časté močení

Při častém močení dochází k odstranění bakterií, i když netrpíte infekcí. Naopak zadržování moči vede k infekci a tvorbě bakterií. Pokud zadržujete močení, způsobuje to rozvoj bakterií, které se šíří do močové trubice, kde dochází ke vzniku infekce. Velmi vhodné je tedy močit vždy, když si to tělo žádá.

Zdroj: Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Fialová.

Trpím na "Zadní rýmu" snad odjakživa od podzimu do jara. Pravidelně chodím na prohlídky na ORL, beru Zulbex, Desloratadine Actavis a sprej Mometason furoát Cipla.
Přečetla jsem si o "Zadní rýmě" už toho dost, ale nedočetla jsem se nikde, že by v důsledku toho bylo i to, že postižený rýmu, kterou nevysmrká, tak ji rovnou polyká. Přes den to ještě jde, ale když večer ulehnu, tak je to jeden nekonečný proud, který přeruším akorát sprejem. Sice se potom vyspím, ale ráno mám v puse všechno suché jako na Sahaře (jazyk, patro, uvnitř krku), že nemohu ani polknout. Beru ho jen v nouzi (nevyspaná - unavená). Z napolikaného hlenu mne potom bolí žaludek a někdy ráno se musím vyzvracet (sám hlen). Hlava nebo v krku mne nebolí a ani jinak se necítím nemocná. Akorát mám nutkání pořád něco jist alespoň trochu, že mne méně bolí žaludek. Vcelku dobře a rychle zabírá uvařené teplé brambory jen tak bez ničeho.
Rýma se mi sama spustí akorát když brečím, krájím cibuli nebo v zimě když se slunce odráží v čerstvě napadaném sněhu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Pani Aleno,

vyzkoušejte na zadní rýmu, výplach nosu konvičkou, kterou naplníte slanou vodou, vyplachovat se může každý den. Zakoupíte v lékárně a jistě Vám tam i poradí jak s konvičkou pracovat. Synovi velmi se zadní rýmou výplach nosu pomáhá.

Zdravím Jarmila

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Pocení v noci u mužů

Jednou z příčin nočního pocení u mladších mužů je nadměrné požívání alkoholu. Noční pocení bývá také časté při odvykání na alkohol, pocení je jedním z abstinenčních příznaků. Noční pocení u mužů nad 50 let by mohlo vyplývat z nízké hladiny testosteronu, která se postupem věku u každého muže snižuje. Hormonální změny u této skupiny mužů mohou být doprovázeny taky návaly horka. Noční pocení u mužů nad 40 let by mohlo být způsobeno dlouhodobým stresem, úzkostí nebo depresemi. K nadměrnému pocení se mohou přidat také bolesti hlavy, nespavost a celková únava. Časté noční pocení u mužů mohou zapříčinit i různé nemocemi, například osteomyelitida, hypertyreóza, Feochromocytom, hypoglykémie, tuberkulóza. Další příčinou nočního pocení bývá příjem některých druhů potravin, jako je cibule, nebo příliš kořeněných jídel. To platí hlavně pro muže, kteří mají problémy s trávením (syndrom dráždivého tračníku apod). Noční pocení může být zapříčiněno rovněž vedlejšími účinky některých léků. Obecně platí, že léky pro diabetiky na snížení hladiny cukru, mohou vést k nadměrnému nočnímu pocení, a to u diabetiků, kteří tato léčiva užívají. Nadměrným nočním pocením trpí i lidé s neurologickým onemocněním: epilepsie, autonomní dysreflexie nebo posttraumatické stresové poruchy.

Zdroj: Pocení

Poradna

V naší poradně s názvem TABLET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Arnošt.

Dobrý den mužů se zeptat jestli můžu přeinstalovat android na windows na tabletu dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Jde to, ale je k tomu potřeba stáhnout program s názvem Change My Software, který to provede. Ten se nejdříve nainstaluje na PC, ke kterému se pak připojí tablet s Androidem. Je zde ale několik rizik:
1. ztráta záruky na tableta;
2. program, který se instaluje na PC není ověřen od Microsoftu a ani od Googlu a u programů, které jsou distribuovány zdarma je vždy velké riziko postranních zájmů, jako je sledování, sběr dat, ovládání přístrojů, atd;
3. Windows, které se rozjedou na tabletu nemají licenci, takže je zde riziko protiprávního jednání z pohledu autorských práv Microsoftu;
Zde je odkaz na stažení programu www.mediafire.com/fi…

Zdroj: diskuze Tablety

Vypadávání vlasů u mužů – foto

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět vypadávání vlasů u mužů.

Zdroj: Padání vlasů u mužů

Poradna

V naší poradně s názvem INFORMACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fany.

Dobrý den.Jsem po operaci prostaty.Vše jsem si vyslech.Ale chci se zeptat jak dlouho bude léčba trvat než se vrátím k normálnímu procesu.Piji 2,5 až 3 L deně.někdy nemám problém s močením ale stane se,že zd dva tři dni to močit nejde a nejde.Dostal jsem horečku 38.5.Obdržel jsem Ciplox 500 a byla mě zavedená cevka na dva dny.Jaké je ideální pití - čaj bylinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na podporu zklidnění zánětu po operaci prostaty je nejlepší čaj z vřesu.
Recept na přípravu čaje: 2 lžičky květů nebo zelených větviček, čerstvých nebo sušených, krátce povaříme ve 1/4 l vody. Necháme 15 minut stát, přecedíme a pijeme vlažný v množství 1 až 2 šálky denně.
Dalším podpůrným prostředkem je extrakt z brusinek, nejlépe v kapslích a užívat dle návodu od výrobce. Oboje je možné kombinovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze INFORMACE

Příčiny deprese u mužů

Rozdíly ve výskytu onemocnění u obou pohlaví nejsou ve skutečnosti tak velké, jde pouze o rozdílné projevy deprese u mužů a u žen. Projevy depresivní poruchy u muže se totiž mohou lišit od příznaků ženy. U mužů bývá spíše v popředí podrážděnost, agresivita, antisociální chování, zneužívání alkoholu, snížená kontrola impulsivity a snížená tolerance stresu. Tento „mužský“ depresivní syndrom se často těžko rozpozná a léčí. Některé studie poukazují na možnou souvislost úbytku testosteronu s depresí u mužů. Depresivní starší muži mohou mít nízké hladiny testosteronu v souvislosti s aktuálním psychickým stavem a někteří depresivní muži se mohou zlepšit při léčbě androgeny. Depresivní porucha u mužů s sebou často přináší utrpení, bolest, ekonomickou ztrátu a bohužel i zvýšenou úmrtnost. Lékař má povinnost co nejlépe diagnostikovat a léčit, a proto i rozdíly mezi depresí mužů a depresí žen, které zákonitě existují, by měly být zkoumány a měly by se promítnout do klinické praxe.

Zdroj: Deprese u mužů

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Citron i syrová cibule jsou při dně prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Dobrý den, mam zvysenou kyselinu močovou v krvi, co všechno mužu pit doporučeně a co mužu pit v omezenem množví. Dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze kyselina močová

HPV virus u mužů

Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější typy onkologických onemocnění u žen. V České republice je ročně diagnostikováno přes 1 000 nových případů, lékaři proto doporučují očkování. Vakcína totiž stimuluje vznik protilátek proti papilomaviru, který vyvolává nežádoucí změny na sliznici děložního čípku. Očkování by měli kromě žen ale podstupovat i muži, podle lékařů jsou totiž oni hlavními přenašeči.

HPV u mužů foto

Zde můžete vidět, jak vypadá HPV u mužů.

Zdroj: HPV virus

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽU BUXUS HNOLIT CERERITEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Doležilek.

Můžu buxus přihnojovat cereritem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Ano. Cererit je dobrý i pro buxus.

Zdroj: diskuze Můžu buxus hnolit cereritem

Nejčastější typ cukrovky u mužů

Polovina mužů s cukrovkou má poruchy erekce. Mužů trpících cukrovkou prvního či druhého typu neustále přibývá. Tato nemoc je považována za civilizační chorobu, za jakousi daň z přebytku a z pohodlnějšího životního stylu. Cukrovka také stále častěji postihuje i mladší generaci a děti. V České republice jí trpí okolo 680 tisíc lidí, ve světě je to kolem 120 miliónů. Vzhledem k tomu, že počty nemocných stále narůstají, hodnotí odborníci situaci jako celosvětovou epidemii. Diabetes zkracuje život a zhoršuje významně jeho kvalitu. Je to onemocnění, které nyní ještě nelze zcela vyléčit. Současná léčba umožňuje vyrovnat veličiny na hodnoty blízké hodnotám zdravého člověka, nicméně nedovede vždy zabránit postupně se vyvíjejícím komplikacím.

Zdroj: Cukrovka u mužů

Faktory způsobující padání vlasů

  • stres – ovlivňuje prokrvení pokožky hlavy a tím vlasy připraví o potřebné živiny
  • nedostatek vitamínů – B, C, E
  • nedostatek minerálů – železo, zinek, měď
  • diety – nedostatek potřebných živin, vitamínů a minerálů
  • špatný krevní oběh – nedostatečné prokrvení pokožky na hlavě
  • operační zákrok
  • znečištěné ovzduší
  • roční období – nejvíce padají vlasy na jaře a na podzim
  • časté nošení čepic, klobouků a jiných pokrývek hlavy
  • nedostatečná péče o vlasy a pokožku hlavy – vysušená pokožka hlavy, lupy
  • nadměrné pocení – zvýšená produkce potních žláz

Zdroj: Padání vlasů u mužů

Kvasinky na žaludu

Kvasinková infekce způsobí, že penis je zarudlý, svědí, pálí a může být dokonce i pokrytý puchýřky. Chronickou kandidózou trpí čtvrtina mužů. Jedná se o systémové onemocnění, což znamená, že je postiženo celé tělo, nejenom pohlavní orgány, a tak je potřeba přistupovat i k léčbě – systémově. Kvasinky mohou přejít v nespecifickou uretritidu (zánět močové trubice) s bolestivým močením.

Zdroj: Nejúčinnější mast na kvasinky u mužů

Prognóza

Ve věku 40 až 70 let je postižena více než polovina mužů a každý desátý trpí úplnou ztrátou erekce. Léčebných metod dnes existuje více (podtlakový erektor, injekční léčba, tablety). V 95 procentech případů lze dosáhnout obnovení ztracené či narušené erektilní funkce. Zásadní je vždy spolupráce sexuologa s diabetologem a jinými odborníky. Zdravý sex má kladný vliv na psychiku, ale i fyzickou kondici každého člověka.

Zdroj: Cukrovka u mužů

Příčiny

Erekce je komplexní cévní reakce, která je spouštěna smyslovými podněty a řízena nervovým systémem. Porucha může mít řadu příčin: organické (vysoký krevní tlak, onemocnění srdce či cév nebo nervového systému, cukrovka, alkoholismus, některé léky, kouření, obezita a podobně) či psychické faktory (stres, deprese, obava ze sexuálního selhání). Kombinace obou příčin je nejčastější.

Sperma mužů s diabetem vykazuje vyšší výskyt poškození DNA ve srovnání se zdravými muži. Protože se počet mužů diabetiků neustále zvyšuje, může mít tato závažná porucha metabolismu další negativní dopad – může ohrozit reprodukci populace. Partnerky diabetiků mohou mít častější výskyt potratů v porovnání s partnerkami mužů bez diabetu. Pokud není vajíčko ženy schopno opravit DNA poškozenou diabetem spermie, zvyšuje se pravděpodobnost poškození embrya nebo potratu.

Zdroj: Cukrovka u mužů

Vypadávání vlasů u mužů

Vypadávání, řídnutí, slábnutí vlasů a s tím spojený vznik koutů a lysinek převážně na temeni hlavy a dalších částech hlavy trápí zejména mužskou populaci. Někteří muži jsou na své vlasy obzvláště citliví, a tak může tento vlasový problém kromě fyzických projevů přerůst také do psychické roviny a mít dopad i na osobní život. Je důležité si ověřit, jestli nejsou vaše závěry o vypadávání vlasů předčasné. Jestliže vlasy vypadávají v rozmezí 25–60 vlasů za den, je to jev zcela běžný. Pokud je to větší množství, jedná se opravdu o nadměrné vypadávání vlasů. Tyto problémy jsou z velké části zapříčiněny větší či menší dědičnou dispozicí způsobující přeměnu hormonu testosteronu na takzvaný DHT (dihydrotestosteron), který oslabuje vlasové cibulky a je příčinou toho, že vlasy začnou vypadávat. Postupné řídnutí vlasů se může projevit již v mládí, ale nebývá to časté, většinou se první příznaky projevují až po třicátém roce věku, u každého muže je to velmi individuální. Někdy se také může stát, že alopecii neboli plešatění může způsobovat i suchá pokožka a s ní spojené lupy, proto je třeba dbát o své vlasy kvalitními kosmetickými přípravky. Kromě těchto hlavních příčin existují ještě další příčiny, zejména stres, který je vědecky prokázán jako jedna z častých příčin tohoto problému, protože působí na vlasové cibulky přílišnou produkcí takzvaných volných radikálů; dále je to nedostatek důležitých prvků, jakými jsou kupříkladu železo, měď, zinek, silikon, vitamín B; nebo držení různých diet; tuhnutí tkáně okolo vlasové cibulky; vyšší produkce mazových žláz; časté teplotní změny; špatná péče o vlasy – u mužů především časté nošení čepic, klobouků, různých helem a dalších pokrývek hlavy. Také roční období působí na padání vlasů, především pak jaro (březen, duben) a podzim (září, říjen). V těchto měsících zpravidla vypadne vlasů více než po celý zbytek roku, ale toto vypadávání je pouze přechodným jevem. Další možností, proč vlasy vypadávají, může být znečištěné ovzduší, ve kterém se pohybujete, nebo práce či pobyt v zakouřených barech a hospodách, protože vlasy jsou tím neustále zatěžkávány, nemohou si odpočinout a ztrácejí důležité živiny. Pokud nejste spokojeni s kvalitou svých vlasů a domníváte se, že vám jich na hlavě stále jen ubývá, určitě boj hned tak nevzdávejte. Mnoho mužů se prostě smíří s tím, že vlasy mít nebudou, přestože existují způsoby, kterými lze růst vlasů obnovit, podpořit, nebo alespoň zpomalit jejich vypadávání. Pokud vyzkoušíte všechny možné vlasové tipy a triky, ale žádné z nich vám nepomohou, nebojte se navštívit dermatologa a poradit se o dalších možnostech léčby.

Zdroj: Padání vlasů u mužů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP