Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČERNÝ BEZ ÚČINKY

OBSAH

Černý česnek podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že černý česnek je typická ingredience asijské kuchyně. Vzniká Maillardovou reakcí (nikoli fermentací), kdy se celé cibule česneku vystaví zvýšené teplotě po dobu několika týdnů, čímž se barva stroužků změní z bílé na černou.[1]

Tento česnek je úplně černý, ale přitom není spálený ani obarvený. Je měkký a mazlavý, proto není vysušený a šťávy má pořád dostatek. Není ostrý, ani štiplavý, má spíše nasládlou umami chuť.

Zdroj: Černý česnek

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Účinky

Černý česnek obsahuje celou řadu antioxidantů, polyfenolů, flavonoidů, siřičitanů, síranů a široké spektrum vitaminů. Dohromady obsahuje kombinaci látek, které na základě mnoha vědeckých studií pozitivně působí na naše zdraví, proto v mnoha ohledech dokonce předčí klasický česnek.

Pozitivní efekty na lidské zdraví:

  • silně antioxidační
  • antibakteriální a antivirální
  • hepatoprotektivní (ochrana jater)
  • posilující imunitu
  • protirakovinný

Zdroj: Černý česnek

Diskuze

V diskuzi ČERNÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hančí.

Mám už asi rok černý nehet na palci u nohy a nemohu se toho zbavit.Ví někdo, co by to mohlo být a jak s tím zatočit? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PODHÁJČAN.

nojo, ja to chytim vzdy na Podhájskej termál, voda vyzerie nechty a potom sa tam usadi kadejaka plesen - ucinne, lacne na znicenie po par tyzdnoch PITRALON prip. zelená voda 378

Zdroj: diskuze Černý nehet

Černý jazyk – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět černý jazyk.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluse hajkova.

Dobry den .... prosím o radu ... po snědení bramborového salátu a řízku ( Vánoční období) jsem měla napětí a nafouknuti v oblasti podžeberni a rano jsem měla uplne černý povlak jazyka. Napětí a nafouknuti zmizelo ale černý povlak jazyka ne. Je to spojitost s játry a zazivanim?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzala jste si nějaké léky proti průjmu? Bismut subsalicylát způsobuje černý jazyk. Bismut subsalicylát je netoxická látka obsažená ve volně prodejných lécích proti průjmovým onemocněním. Další možná příčina černého jazyka by mohla být barevná strava nebo nápoje, jako například červené víno. Také přemnožená candida může zavinit černý jazyk. Vyčkejte ještě několik dní, a když černý povlak na jazyku nezmizí, tak navštivte lékaře na ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti v pravem podzebri a paleni jater

Černý rybíz a jeho účinky na zdraví

Černý rybíz (Ribes nigrum) je keř dorůstající výšky kolem 1 až 2 metrů. Produkuje jedlé, purpurově černé bobule, které chutnají sladce a obsahují semeno.

Olej ze semen černého rybízu obsahuje chemickou látku zvanou kyselina gama-linolenová (GLA). GLA může zlepšit imunitní funkce a pomoci snížit otoky a ředí krev. Plody černého rybízu obsahují chemické látky zvané antokyany, které mají antioxidační účinky. Tyto přírodní chemikálie zabraňují stárnutí pleti a vráskám.

Lidé používají černý rybíz na ekzémy, dnu, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, svalovou únavu, hojení ran a na mnoho dalších stavů, ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by tato použití podporovaly.

Zdroj: Může se černý rybíz při Warfarinu?

Černý kašel u dospělých

Černý kašel postihuje dospělé jedince výjimečně. Mezi jeho hlavní příznaky patří nevolnost, nechuť k jídlu, zahlenění, rýma, samozřejmě kašel a slzení očí. Dále se může objevit dušnost, potíže s dýcháním, nadměrná tvorba slin, zvracení a horečka.

Zdroj: Černý kašel

Diskuze

V diskuzi VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Černý.

Michal Černý


Hodonín Lesní 3483/5 číslo jednotky 22


Důvod a rok ukončení vlastnictví bytové jednotky,děkuji Černá

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Kvašený černý česnek

Mnoho lidí píše o černém česneku, ale bohužel jde často o poněkud rozporuplné informace. Ale jedna věc, se kterou všichni souhlasí, je, že jeho chuť je téměř nepopsatelná a kulinářské možnosti nekonečné. Popisy zahrnují chuť tmavé čokolády, karamelu, octa, melasy, ovocné aroma a náznaky vanilky. Není proto překvapením, že černý česnek je novou zázračnou ingrediencí pro kuchaře v kuchařských show. Tento zázrak si ale můžete připravit i vy sami doma.

Zdroj: Černý česnek

Diskuze

V diskuzi VÍNO A ZDRAVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.

Dobrý den, můj lékař mi doporučil pít skleničku červeného vína. Našla jsem si tento odkaz : > :www.moldavia.cz/mold… a tam doporučují víno Černý doktor, který má mít dokonce léčivé účinky.
Neznáte to někdo? Můžete mě poradit? Díky. Zuzka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Našla jsem zajímavý článek na co a jak pomáhá víno. Zejména u žen dokáže pravidelné pití vína snížit cholesterol. Tady je kompletní text: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Víno a zdraví

Obrázky

Pohled na diabetický palec není nic hezkého. Pro ukázku mohou sloužit fotografie na následujícím odkazu: černý palec foto.

Zdroj: Černý palec u nohy

Diskuze

V diskuzi CO ZNAČÍ ČERNÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marian.

Dobrý den,
mám již asi 3 měsíce "černý jazyk". Dá se nějak odstranit? Alergie na léky to zřejmě není = beru stále stejné léky.
Děkuji z zprávu,
V.Marian
602 227 028

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co značí černý jazyk

Co může naznačovat černý jazyk

Jazyk s tmavším povrchem je jedním z příznaků spojených s dysfunkcí jater. Také bývá projevem nadbytečného množství keratinu na jazyku, které se vyznačuje zvýšeným množstvím bakterií přirozeně se vyskytujících v ústech. Tyto bakterie nejsou nijak škodlivé.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Celá.

Prosím o sdělení co se používá na léčbu histaminu dříve mně bylo sděleno že se na to májí brát bylinky list černý rybíz, list černý bez, list ořešáku a bazalky posvátné. Prosím sdělení, jestli je možné tyto bylinky u Vás koupit. Děkuji Celá

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Účinky černého bezu na organismus

Zápar z květů, ale i plody snižují příliš vysokou teplotu. Černý bez podporuje pocení, což je přínosem při infekcích a všech diagnózách, u nichž je nutné se důkladně vypotit. Pomáhá při neuralgických potížích – při zánětech trojklaného nervu, migrénách, bolestech periferního nervstva, bolestech páteře, ischiatické bolesti. Vysoký obsah flavonoidů má výborný účinek na pružnost cév. Pomáhá léčit praskání cév, hemeroidy a křečové žíly. Černý bez podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin, a proto je vhodný při nemocech srdce a ledvin, vodnatelnosti, zánětech ledvin a jater. Čaj z bezinek čistí krev, zažívací orgány i ledviny. Koupele nohou z odvaru květu jsou vhodné při dně a revmatismu. Zevně se z listů i květů zhotovují obklady na vředy, vyrážky a hluboká zánětlivá ložiska.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Slavomír Růžička.

Dobrý den,

v posledních dnech jsem brouzdáním po internetu navštívil Vaše stránky a přiznám se,že mi hodně zaujaly.
Je mi 59 let a mám potíže s diabetem II.typu.
Protože jsem potravinářský technolog-tak proto chemii v potravě pokud možno nemusím a snažím se hledat přírodní zdroje a varianty.
Zaujal mne Váš skořicový nápoj a chci ho zkusit.
Mám ale jeden dotaz-je-li to možné.V receptu je uváděn pytlíček černého čaje,ale pak je,že tam být nemusí.Chci se zeptat,zda ten čaj můžu skutečně vynechat či ne.Pokud by tam ten čaj být nemusel,tak ten litr vody by se mohl počítat do příjmu vody pro organismus.Protože černý čaj tělo odvodňuje a do bilance vody se nezapočítává.
Možná je to kvůli chuti.

Mohu poprosit o odpověď ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den pane Růžičko, černý čaj je v receptu na skořicový nápoj použitý skutečně jen pro lepší chuť a také pro povzbuzení. Když černý čaj vynecháte, tak docílíte nápoje, který neodvodňuje a dá se v plném svém objemu započítat do pitného příjmu. Vyvarujte se různých nahrazení černého čaje například šťávou z citrónů nebo jiného ovoce, neboť by se tím narušila zásaditost nápoje. Ale to Vy, jako potravinářský technolog, určitě dobře víte :-).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořicový nápoj

Popis černého jazyka

Černý jazyk vzniká přemnožením plísní a bakterií na jazyku, což bývá často způsobeno užíváním léků, které obsahují vysokou hladinu antacidu. Tato nevzhledná tmavost jazyka by měla odeznít během 3 až 5 dnů a neměla by způsobit žádné potíže.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Diskuze

V diskuzi ZDRAVOTNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Můj známý měl velké problémy s bolestí zad, především v bederní oblasti. Nemohl se jich zbavit ani po užívání léků a různých rehabilitací, až mu někdo poradil, aby zkusil černý bez a to ve všech formách. Nadělal z něj čaj, víno, likér, džem a po nějaké době užívání veškeré problémy zmizely a měl od té doby se zády klid. Užíval jej pak samozřejmě i nadále.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zdravotní účinky

Černý kašel v těhotenství

Černý kašel je v těhotenství pro ženu nebezpečný svými příznaky a průběhem. Řadí se mezi ně zvýšená teplota, pokašlávání, kýchání, rýma, nechutenství či únava. Toto období trvá 10–15 dní.

Dráždivý až křečový kašel – při záchvatu kašle pacient nejprve zrudne, pak zmodrá, slzí mu oči, mívá vyplazený jazyk a snaží se nadechnout, přičemž je slyšet „hýkavý“ zvuk. Záchvat končí vykašláním hlenu nebo zvracením. Záchvaty se opakují denně po dobu průměrně 6– 10 týdnů, často i déle. Desítky záchvatů jsou častější v noci a jsou značně vyčerpávající.

Zdroj: Černý kašel

Černý rybíz a Warfarin

Černý rybíz obsahuje kyselinu gama-linolenovou (GLA), která může mít protidestičkový účinek. To znamená, že mastná kyselina ze semen černého rybízu ředí krev. Olej ze semen černého rybízu by měl být používán s opatrností u těch, kteří užívají známá ředidla krve, jako je aspirin, klopidogrel (Trombex), enoxaparin (Clexane, Ihixa), Heparin a Warfarin.

100 gramů plodů černého rybízu obsahuje pouhých 0,4 gramu tuků, přičemž jen část z toho je kyselina gama-linolenová. To znamená, že při běžné konzumaci černého rybízu, například na koláči nebo v ovocném poháru, nepředstavuje žádné riziko interakce s Warfarinem. Riziko interakce s Warfarinem je jen u extrahovaného rybízového oleje, který je užíván jako lék.

Zdroj: Může se černý rybíz při Warfarinu?

Diagnostika

Diagnostika se provádí na základě odběru krve, jako ukazatel zánětu bývá zvýšen CRP (C-reaktivní protein). Vychází z klinického obrazu záchvatovitého kašle. Počet leukocytů v krvi je zvýšený. Laboratorní detekce bakterie – kultivace a izolace, PCR (polymerázová řetězová reakce – detekce bakteriální DNA) a sérologie, tj. nalezení specifických protilátek proti bakterii. Zda se jedná o černý kašel lze zjistit z mikrobiologického vyšetření výtěru nosohltanu.

Zdroj: Černý kašel

Inkubační doba

Pertusi čili dávivý (černý) kašel je vysoce nakažlivá kapénková infekce bakteriálního původu, která je rozšířena celosvětově. Onemocnění postihuje dýchací systém, vyskytuje se zejména u dětí do dvou let, kdy má nejzávažnější průběh s nejvyšším procentem úmrtí. Původcem je bakterie Bordetella pertussis. Přenáší se pouze mezi lidmi, a to kýcháním, smrkáním, kašlem a vzácně takto potřísněnými předměty. Lze ji tedy vdechnout z ovzduší. Inkubační doba je 7– 17 dní.

Zdroj: Černý kašel

Černý česnek v rýžovaru

Palici zdravého česneku omyjeme mokrou houbičkou a necháme jej uschnout. Rýžovar vysteleme papírovou utěrkou. Doprostřed postavíme skleničku s vodou a kolem ní vrstvíme čistý, omytý a suchý česnek. Rýžovar zapneme jen na udržování v teple a zavřeme. Takto udržujeme česnek maximálně 40 dní. Podle potřeby doplníme vodu a můžeme i přeházet vrstvy česneku. Poté hotový česnek oloupeme a můžeme rozmixovat. Nyní již můžete použít dle svého uvážení.

Zdroj: Černý česnek

Léčivé účinky černého bezu

Ať již máme na mýty a pověry kolem černého bezu jakýkoliv názor, jeho zdraví prospěšné účinky na organismus nelze popřít. V přírodním léčitelství se využívají všechny části keře – květy, plody i listy. Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamín C.

Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamín A a skupinu vitamínů B – B1, B2, B6, B12 a kyselinu pantotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.

Černý bez trháme v celých chomáčcích, které zavěsíme mimo dosah slunce, pokud možno ve větrané místnosti. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP