Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CÉVNÍ GYMNASTIKA

OBSAH

Podstata cvičení

Jde o jednoduché cvičební prvky, které po instruktáži procvičuje každý samostatně a které jsou určeny na udržení nebo zlepšení stavu poškozené periferní cirkulace. Při onemocnění cév je nutné individuálně upravit cvičení podle rozsahu onemocnění a podle individuálních schopností pacienta. Hlavním cílem cvičení je předcházet oslabování svalstva, posílit oslabené (hypotrofické) svalstvo, odstranit porušené kloubovo-svalové koordinace, jakož i zlepšit funkce kolaterálního oběhu, zvýšit pozitivní enzymatické změny v ischemickém svalstvu. Cévní gymnastika je soubor aktivních pohybů dolních končetin, při nichž se využívá žilní svalová pumpa. Je přitom důležitá správná funkce hlezenního kloubu, a to kvůli procvičování končetin, které začíná od periferie (prstů), respektive procvičování svalů při onemocnění tepen, které jsou zásobovány poškozeným cévním řečištěm. Podstatou cévní gymnastiky je intenzivní intervalový trénink s opakovanými krátkými stahy svalů. Kontrakce svalů jsou střídány odpočinkovými pauzami, čímž se na poměrně dlouhou dobu zvyšuje průtok krve v tepnách, které přemosťují uzávěr, i stimulace ke zvětšení průsvitu cévy. Čím častěji je prováděn trénink, tím mohutnější je stimulace. Dalším důležitým efektem je maximální pracovní hyperémie, to znamená prokrvení při cvičení až do únavy. Pokud pokračuje gymnastika během rostoucí únavy, prokrvení se již dále nezvyšuje, ale prodlouží se trvání hyperémie po skončení zátěže.

Zdroj: Cévní gymnastika

Poradna

V naší poradně s názvem POMÁHÁ SAUNA PROTI VRÁSKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na dotaz zda-li sauna pomáhá proti vráskám, tak je zde jednoduchá odpověď - NEPOMÁHÁ. Nicméně saunování vlivem prohřátí extrémní teplotou a pak následné rychlé schlazení funguje jako taková cévní gymnastika a díky ní se rychleji prokrví svalstvo, které tím i nabyde na objemu a může pak vyplnit - vytáhnout ochablou kůži a na ní vzniklé vrásky opticky zredukovat. Pro tento efekt je ale nesmírně důležitý pravidelný příjem tekutin během saunování a to každých 20 minut 250 ml vody. To proto, aby se měly svaly čím naplnit a zároveň zbylo ještě dostatek vody pro tvorbu potu, který neodlučitelně k saunování patří. Saunování je všeobecně prospěšné pro trénování výdrže organizmu v extrémních podmínkách a proto jej vřele doporučuji jako anti-aging proceduru.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pomáhá sauna proti vráskám

Videonávod jak poznat cévní mozkovou příhodu

Jaká je první pomoc při cévní mozkové příhodě, či zda je možná prevence nebo jaké jsou příznaky, léčba a rehabilitace se dozvíte v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi CÉVNÍ NEDOSTATEČNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,

manžel trpí cévní nedostatečností dolních končetin. V létě jedeme k moři, a proto nás zajímá, jaká kosmetika je pro něj nejvhodnější a nejšetrnější...

děkuji za odpověď

S pozdravem

Lenka Kostohryzová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cévní nedostatečnost

Babské rady na ledový nos

Pokud máte permanentně studený nos, může se jednat o cévní problém či poruchu cévní reaktivity na změny okolí teploty. Můžete zkusit nějaký přípravek s jinanem dvoulaločným (Gingko biloba) nebo jiný volně prodejný lék na rozšíření cév a zlepšení periferního prokrvení. Ale pokud by se stav během několika týdnů nezlepšil, navštivte lékaře.

Zdroj: Studený nos

Diskuze

V diskuzi NEJÚČINNĚJŠÍ KRÉM NA VRÁSKY NA ČELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Obličejová gymnastika, která je na videu neni žádná novinka a opravdu funguje, ale otázka je která žena má čas tato cvičení opravdu dělat. Pro posílení obličejových svalů můžete vyzkoušet masku Skinduglence, která procvičuje obličejové svaly a vyhazuje vrásky už po prvním použití.

Poznámka redakce:
Více informací o masce Skindulgence najdete zde: www.google.cz/search… Napište nám sem pak, jak maska účinkovala na Vás.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejúčinnější krém na vrásky na čele

Nápomocné mechanismy

Zpětnému návratu krve ze žil k srdci napomáhá několik mechanismů:

  • svalově-žilní pumpa
  • srdeční činnost
  • dýchací pohyby

Svalově-žilní pumpa, označovaná také jako „svalové srdce“, představuje práci svalů dolních končetin, při které se stahem lýtkových svalů krev vyhání k srdci a relaxací svalů je zase krev z distálních, níže uložených oblastí nasávána směrem k srdci. Tlak v žilním systému závisí i na poloze člověka. Ležící člověk má žilní tlak na nártu asi 15 mmHg. Vestoje dosahuje žilní tlak průměrně 80 až 100 mmHg, což představuje vysokou zátěž pro žíly, které zvětší svůj průsvit a roztáhnou se.

Při chůzi se snižuje objem krve v žilách dolních končetin a klesá žilní tlak na nártu z uvedených 80 až 100 mmHg na 30 až 40 mmHg. U zdravých končetin tento pokles přetrvává do 20 sekund po skončení chůze.

Při běhu žilní tlak na nártu nohy a v prstech klesá až na nulové hodnoty. Fyziologicky pracující chlopně zabraňují zpětnému toku krve v žilách. Při nedostatečnosti (insuficienci) chlopní žilní tlak klesá minimálně, protože při relaxaci svalů krev teče retrográdně, tedy zpět do vzdálených (distálních) oblastí.

Prokrvení končetin preventivně podporujeme pravidelným cvičením. Stejně tak i při onemocněních s poruchami periferní cirkulace (poruchy tepenného a žilního systému) pravidelným opakovaným zatěžováním svalových skupin podporujeme prokrvení končetin, které jsou lokalizovány periferně od poruchy, čímž podporujeme tvorbu funkčních kolaterál a zvyšování průtoku krve.

Podstatou cviků je zapojení svalové pumpy svalů dolních končetin, čímž se podpoří žilní návrat stagnující krve z dolních končetin.

Zdroj: Cévní gymnastika

Diskuze

V diskuzi VROZENA CEVNÍ MALFORMACE NA STEHNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana prokopcová.

Moje pětiletá dcera má vrozenou cévní malformaci na pravém stehně. Mohl by někdo se stejnou diagnózou poskytnout informace týkající se možného budoucího vývoje, rizik, úskalí atd. Děkuji za jakékoliv informace

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vrozena cevní malformace na stehně

Co znamená ucpávání cév

Ucpávání cév je chronické degenerativní onemocnění, při kterém se ukládají zejména tukové látky do cévní stěny a tím dochází k patologickým změnám ve vnitřní a střední vrstvě cév. Naše cévy postupně tvrdnou a jejich stěna se ztlušťuje. Vznikají pláty, které pak bývají příčinou chronické ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhody, nebo ischemické choroby dolních končetin. Cévní stěna přestává být elastickou a proces vede k zúžení cévního průsvitu. K předčasnému či urychlenému rozvoji aterosklerózy pak vede zvýšená hladina krevních tuků, spolu s porušenou funkcí vnitřní výstelky cév.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jegrová Renata.

Dobrý den, poslední dobou se mi stává že když vyjdu ven, za chvilku mi zčervená obličej a uši, dost do pálí až jako hoří. Během několika minut vše ustoupí. Je mi 59 a nikdy jsem nic takového neměla. Nevím, zda je to také alergie, ale na co? Na vítr, chlad, slunce, vzduch,... Nevím čeho se vyvarovat, prosím poraďte.
Dík Jegrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Toto může být cévní problém a můžou ho způsobovat vedlejší účinky některých léků. Bude potřeba provést odborné vyšetření a sledování, abyste se dozvěděla, co to je. Začněte u kožního lékaře a pak zkuste internistu kardiologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie

Co způsobuje červené fleky v obličeji

Poruchy barvy kůže s projevem nachové nebo červené barvy jsou nejčastěji Névus flammeus nebo angiom. Někdy nazývané jako oheň v tváři, červerné fleky v obličeji nebo červené tváře.

  • Névus flammeus je cévní malformace patologicky charakterizována rozšířením povrchové dermální kapiláry.
  • Angioma arteriale racemosum (cirsoideum) cévní nezhoubný nádor tvořený konvolutem tepének, který připomíná klubko červů.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDEL ZESPODU PÁLENÍ CHODIDEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimir Blažek.

as.rok pálení chodidel.,dříve jen v noci a as.tři měsíce i přes den a stále se to stupňuje,vyšetření cévní ok.,neurologie-Betahistin Activas 24md.užití ,půl roku a neni lepší.ortopedie-Dona aGabagamma 300 mg užívám as 4.měsíce-stejné.,můžete někdo poradit-?dík

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest chodidel zespodu pálení chodidel

Diagnostika cévní mozkové příhody

Pokud je mrtvice diagnostikována rychle po nástupu příznaků, mohou lékaři použít léky na obnovu správné funkce. První věc, kterou lékař zjišťuje, je to, jestli jde o mozkovou příhodu ischemickou nebo hemoragickou. Což je velmi důležité, protože když je léčba zvolena špatně a léčí se opačný druh mozkové příhody, může to vést k úmrtí. Lékař provádí CT mozku, aby zjistil krvácení, ale může nařídit i další vyšetření. Zároveň se kontroluje poškození mozku a příznaky způsobující podobnost s mrtvicí.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ WOBENZYMU PO MOZKOVÉ MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Mozková mrtvice odborně cévní mozková příhoda může mít dvě příčiny. Buď se ucpe céva a nebo praskne. V prvním případě je třeba rozpustit sraženinu a v druhém případě naopak srážení krve podpořit. Wobenzym může pomoci předcházet krevním sraženinám, které by mohly znovu ucpat cévu v mozku, protože aktivuje enzymatický rozklad fibrinu v krevních sraženinách. Mohl by tak přispět v prevenci opakování mrtvice, která byla způsobena ucpáním cévy - tak zvaná ischemická cévní mozková příhoda.

Neexistují žádné výzkumy, ani z lékařské praxe nejsou k dispozici žádné důkazy o přínosech Wobenzymu v následné léčbě cévní mozkové příhody. Rovněž nejsou široce známy ani následky takového užívání. Každá cévní mozková příhoda má svou následnou léčbu. U ischemické cévní mozkové příhody, kde by mohl být Wobenzym přínosem, se tato léčba týká prodloužení srážení krve - tak zvané léky na ředění krve. Wobenzym má také vliv na krevní sraženiny, proto by jeho případné zavedení do léčby mělo být konzultováno s neurologem, který vede léčbu po mrtvici.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Užívání Wobenzymu po mozkové mrtvici

Venofarmaka

Venofarmaka jsou látky, které podle jejich výrobců chrání cévní stěnu a pomáhají zlepšit její funkci. Jejich působení zatím u žádného z nich nebylo řádně objasněno a ani klinicky prokázáno, s výjimkou nespecifických analgetik a látek tišících zánět. To ale neznamená, že jsou nutně neúčinné. Hypotetické mechanismy účinku jdou od vlivu na cévní a lymfatický systém, přes protizánětlívý vliv, antitrombotický účinek, vliv na hladké svaly a pojivo cévní stěny až k vlivu na genovou expresi: například syntézu lamininů (tribenosid) nebo expresi cykloxygenázy (ženšen). Mohou být přírodního, polosyntetického i syntetického původu. Často se jedná o rostlinné flavonoidy, jejich glykosidy, nebo saponiny. Jejich účinek byl kdysi vysvětlován antioxidačním působením, což je však nepřípustným zjednodušením. Účinnost proteolytických enzymů (třeba propagovaný Wobenzym) nebyla klinicky nikdy prokázána.

Používají se především při zánětu žil (akutní tromboflebitidě), varixech (křečových žilách) a hemoroidech.[1]

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobry den,
uz pres tyden mam silne krece v lytkach a postupuje to az k panvi,ted se mi udelali fialovocervene fleky na nohou a objevuji se fleky na hrudniku,obliceji a na rukou,jsem unavena a boli me i kosti,klouny i vlasy. chvilkama mam horecku a zimnici.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle příznaky ukazují na infekci v krvi a nebo na cévní poruchu. Může to být zaviněno i nějakou bakterií. Je potřeba, abyste co nejdříve vyhledala lékařskou pomoc! Bude nutné vyšetření krve. Neodkládejte to a rychle běžte k lékaři, třeba i na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fleky

Účinky léku Mydocalm

MYDOCALM se užívá při různých neurologických poruchách, které vyvolaly zvýšené napětí až křečovité ztuhnutí kosterního svalstva. Dále se užívá pro zvýšení prokrvení při poruchách cévní inervace, při cévních změnách u cukrovky, při křečích nebo zúžení končetinových cév, při oběhových poruchách po trombózách, při bércovém vředu. Přípravek je určen pro dospělé a mladistvé, MYDOCALM 50 MG pak i pro děti od 3 let.

Zdroj: Mydocalm

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ KOTNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janan Kloučková.

Dobrý den mama oteklé kotníky už delší dobu mi to trápí piju Linfa čaj a pani doktorce jsem to říkala žílní a cevní oběh je v pořádku tak už si nevim rady prosím o radu a předem děkuji Kloučková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Doporučuji přístroj rikta.
Vřele doporučuji, je výborný.
Karel

Zdroj: diskuze Oteklé kotníky

Látky chránící cévní stěnu - venofarmaka

Rostlinné látky

  • rutin,
  • hesperidin,
  • aescin (z jírovce),
  • ženšen,
  • vilín, extrakt z listů vinné révy.

Polosyntetické látky

  • oxerutin,
  • troxerutin,
  • diosmin (modif. hesperidin).

Syntetické látky

  • dobesilan vápenatý,
  • tribenosid,
  • analgetika a antiflogistika.

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Poradna

V naší poradně s názvem CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Lančova.

Prodělala jsem slabou mozkovou mrtvičku užívám Eligus 5mg 2×denně chtěla bych letět letadlem cesta trvá 5hod.,ale při přistání mám obrovské tlaky v hlavě .Mám sice strach, ale chci se poradit.Děkuji za odpověď
JE MI 67LET.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedině konzumace s vaším neurologem může dát spolehlivou odpověď. Můžete ji absolvovat i po telefonu. Neurolog zhodnotí váš stav a sdělí vám postup, kterým se připravíte na vaší cestu do exotiky.
V případě, že dostanete předpis na injekci nízkomolekulárního heparinu, tak zde najdete návod, jak si ji aplikovat před odletem: youtu.be/FBrCBIvmYYY…
Návod je velmi podrobný a je veden v angličtině, což ve vašem cestovatelském případě určitě nebude problém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu po mozkové pohodě letět letadlem

Tréninková jednotka

Počty cviků v jedné sérii tréninkové jednotky stanovíme podle specifického zátěžového testu. Při uzávěru břišní aorty nebo jedné z ilických (kyčelních) tepen pacient provádí dřepy nebo podřepy. Při femoris-popliteálním postižení a postižení horní třetiny tepen bérce dělá výstupy na špičky. Při postižení, které odpovídá dolním dvěma třetinám holeně pacienta, vykonává střídavě předozadní ohýbání nohy v kotníku v horizontální poloze, tedy vleže se zdviženými dolními končetinami, to znamená nad úrovní srdce.

Počet cviků pro tréninkovou jednotku představuje dvě třetiny celkového počtu cviků, které pacient uskutečnil až do ischemické bolesti takové intenzity, při které byl nucen cvičení ukončit, přitom cviky vykonával tempem cca 40 cviků/min.

Vlastní intenzivní intervalový trénink se skládá z typu cviků podle výšky postižení cévy, přičemž po sérii cviků následuje 2 až 3 minutová relaxační pauza vleže, vsedě nebo vestoje. Soubor cvičení je třeba provádět minimálně 2–3krát denně a každých 4 až 6 týdnů je vhodné nové otestování maximálního počtu cviků v jedné sérii. Pokud se zjistí zvýšený počet cviků, znamená to zlepšení tolerance zátěže, a stanoví se nový, aktuální 2/3 počet cviků, který se procvičuje stejným způsobem.

Při zahájení intenzivního intervalového tréninku je nutný dohled specialisty – lékaře, fyzioterapeuta, který provede test chůze, jímž zjistí vzdálenost v metrech, kterou pacient přejde do prvního pocitu bolestí v dolních končetinách, takzvaná klaudikační vzdálenost. Tempo testované chůze by mělo být 120 kroků za 1 minutu.

K dalším specifickým testům patří test podle Ratschowa, Prusíka, polohový test, Treadmill test k odlišení závažných příznaků onemocnění cév dolních končetin (patří k vyšetřením specialistou pro klinickou diagnostiku). Uvedené intervalové testy, jakož i test pro intenzivní intervalový trénink, jsou kontraindikovány u závažných onemocnění, pro které lékař-specialista může vyloučit u pacienta testování a s kterými je seznámen fyzioterapeut, pracovník, který je určen pro provedení testu. K prodloužení klaudikační vzdálenosti a ke zvýšení počtu prováděných cviků v jedné tréninkové jednotce dochází při pravidelně prováděném intenzivním tréninku přibližně po prvních šesti týdnech. K dalšímu výraznému zvýšení zátěžového testu dochází následně po čtrnácti týdnech, pak následuje mírný vzestup po půl roce a někdy ještě po prvním roce. Trvalý léčebný trénink je nutný k udržení nabyté výkonnosti. Měl by se uskutečňovat i po chirurgických a intervenčních zákrocích.

Rozsah tréninkové aktivity je třeba v případě onemocnění cév dolních končetin vždy konzultovat s lékařem-specialistou.

Zdroj: Cévní gymnastika

Co způsobuje mrtvici?

Existují dva typy mrtvice:

  1. K ischemické mrtvici dojde tehdy, když krevní sraženiny blokují krevní cévy v mozku. Sraženina se může vytvořit kdekoli v krevním systému. Ischemická mrtvice je patrně nejčastějším druhem vyskytujícím se u starších jedinců.
  2. Hemoragická mrtvice se objeví v té části mozku, kde dochází k úniku tepenného krvácení. Hemoragické mrtvice jsou méně časté, ale více nebezpečné než ischemické.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Charakteristika vitamínu B12

Vitamín B12 je důležitý pro buněčné dělení a růst, vytváření červených krvinek, cévní zdraví a metabolismus.

Optimální denní dávka vitamínu B12 činí 0,003 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu B12 je obsažena v:

  • 5 g telecích jater
  • 35 g makrely
  • 150 g hovězího masa
  • 200 ml mléka
  • 2 až 3 vejcích

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje anémii, špatné hojení ran, únavu, vyčerpání, ztrátu paměti, nevratné poškození nervů.

Zdrojem vitamínu B12 je maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, kysané zelí, rakytník řešetlákový.

Zdroj: Vitamín B12

Moje miminko má hemangiom, co s tím?

Pokud má dítě cévní hemangiomy, musí být pečlivě vyšetřeno svým pediatrem, protože není vyloučeno, že hemangiom může být i v jiném orgánu těla. Je určitá skupina hemangiomů, které skutečně spontánně zmizí, s růstem těla se situace zlepšuje. Hemangiomy se postupně mění, fibrotizují, což znamená, že se stávají vazivem. V případu hemangiomů je opravdu nejlepší to, čemu se říká aktivní NEléčení. Když se hemangiom ztrácí sám, většinou nezanechává ani jizvu a výsledek je takový, že v dospělosti jedinec ani neví, že něco takového měl.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Proč jsou tak rozsáhlé škody po prasknutí?

Protože aneurysma v mozku může napáchat škody na mozkové tkáni a tím sníží funkci mozku. Vyšší škody obvykle souvisí s velkým množstvím vylité krve, kde je poškození způsobeno zvýšeným tlakem a otoky z krvácení přímo na mozkové tkáni, nebo z místního buněčného poškození mozkové tkáně z podráždění krve v prostoru mezi mozkem a lebkou. Krev také může dráždit a poškodit normální krevní cévy a způsobit jejich zúžení, čímž je přerušen normální průtok krve do zdravé mozkové tkáně a může způsobit ještě větší poškození mozku (cévní mozková příhoda).

Zdroj: Výduť na mozku

Můžete zabránit mrtvici?

Po prodělání cévní mozkové příhody můžete být znovu ohroženi. Doporučuje se změna životního stylu, která snižuje rizika mozkové mrtvice a zlepšuje celkové zdraví.

Zamezte zdravotním problémům

  • Hlídejte si vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol.
  • Udržujte hladinu cukru v krvi v požadovaném rozmezí.
  • Pokud vám lékař doporučí užívání léků, jako je například Aspirin, nebo léků na ředění krve, tak je užívejte. Užívání těchto léků zabraňuje mozkové mrtvici.
  • Užívejte léky podle předpisu.

Zdravý životní styl

  • Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným místnostem.
  • Omezte pití alkoholu, muži dva nápoje denně, ženy jen jeden.
  • Dbejte na zdravou hmotnost. Obezita vede k vysokému krevnímu tlaku, srdečním problémům a cukrovce. Obézní lidé mají větší riziko mrtvice.
  • Doporučuje se denně cvičit alespoň po dobu 30 minut. Zejména se jedná o cvičení jako běh, plavání, jízda na kole, hraní tenisu a další sporty.
  • Konzumujte vyváženou stravu, která má nízký obsah cholesterolu, nasycených tuků a solí. Tyto potraviny způsobují kornatění tepen. Také se doporučuje častá konzumace ovoce, zeleniny a ryb.

Zdroj: Cévní mozková příhoda


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP