Téma: 

co jíst a nejíst při dně

NEMOC DNA – CO JÍST

Může redukce váhy pomoci při dně?

Redukce váhy může snížit hladinu kyseliny močové a počet akutních dnových záchvatů. Snížení redukce má pozitivní vliv na nosné klouby, a to na kyčle, kolena a kotníky. Hubnutí také pomůže snížit stres. Ovšem u onemocnění dnou musíte být při dietě velmi obezřetní. U dny nemůžete být dlouhodobě bez jídla, není také vhodná rychlá ztráta hmotnosti. Tyto faktory totiž mohou zvýšit hladinu kyseliny močové a vyvolat bolestivé záchvaty. U pacientů nemocných dnou je při redukci váhy důležitá kombinace vyvážené stravy a pravidelná fyzická aktivita. Takže zapomeňte na drastické diety, kterými byste si pouze ublížili.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

WARFARIN A ZELENINA

Zásady stravování při Warfarinu

Pokud je u pacienta zahájena léčba Warfarinem, úplné vynechání zeleniny v potravě nezbytné není. Je důležité vědět, která zelenina obsahuje vysoké množství vitamínu K, a tuto zeleninu pak nekonzumovat ve velkém množství jako hlavní jídlo. Jedná se zejména o listovou zeleninu (zelí, kysané zelí, kapusta, špenát, čínské zelí, hlávkový salát, brokolice, květák), kterou lze konzumovat pouze v menším množství – jako součást polévky, ozdoba. Kopr, řeřicha a petrželová nať obsahují vysoké množství vitamínu K, ale v minimálním množství v polévce, k dochucení, nevadí. Bez problému lze jíst kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky), rajčata, papriky, oloupané okurky, brambory, houby. Dieta při antikoagulační léčbě nezakazuje konzumaci ovoce, až na výjimky, kterými jsou kiwi, sušené švestky, mango, maliny, ostružiny.

Co se nesmí jíst při užívání Warfarinu se dle nových výzkumných poznatků neřeší. Jsou pouze doporučení, ale ne omezení, jak bylo popsáno výše.

Zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění. Zásady stravování při Warfarinu spočívají v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství. Postup lege artis během užívání Warfarinu je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku Warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Není však vhodné celý týden zeleninu nejíst a pak si dát „zeleninový den“.

Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno dne: 30.4.2017

NEMOC DNA – CO JÍST

Existují potraviny prospěšné při dně

U lidí, jejichž strava obsahuje vyšší hodnoty vitamínu C, je menší pravděpodobnost rozvoje dny. I doplňky stravy (500 až 1 500 mg/denně) mohou snížit hodnoty kyseliny močové v krvi, a to tím, že odstraní kyselinu močovou z těla ledvinami. Pokud uvažujete o doplnění svého jídelníčku o vitamín C, vždy se poraďte se svým lékařem, protože vitamín C, i když zřídka, může mít interakci s předepsanými léky. Vysoké dávky vitamínu C mohou také způsobit u některých pacientů řídkou stolici.

Višně nebo višňový džus se dříve doporučovaly jako přirozený lék na dnu. A vědecký výzkum ukázal, že určitý typ třešní může snižovat hladiny kyseliny močové v krvi, stejně jako snižují i zánět, který se u dny vyskytuje.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST?

Warfarin a vitamín C

Vyšší dávky vitamínu C (≥ 500 mg/den) mohou být již rizikovou dávkou.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?
Zveřejněno dne: 6.4.2017

Diskuze: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Dobrý den,

můžete mi, prosím, napsat, jaké ovoce a zeleninu nesmím jíst při užívání warfarinu?

Děkuji moc za odpověď

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 3.9.2017 uživatelem Iveta
Počet odpovědí: 0

BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST?

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?
Zveřejněno dne: 6.4.2017

Diskuze: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Králíček

Jasně, že můžete. Však právě proto se musí třeba na tatrák kupovat co nejkvalitnější maso. Podle máte tři řešení - buď nejíst syrové nebo špatně tepelně upravené maso, nebo ho jíst, ale i se zásobou wurm-exu, nebo nejíst tataráčky ;-)

Zdroj: diskuze Králíček
Odesláno dne: 17.12.2015 uživatelem Pavel
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

NEMOC DNA – CO JÍST

Nealkoholické pivo

U nealkoholického piva je méně pravděpodobné, že způsobí dnu.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: puriny v patizonu

nevim jestli při dně mužu jíst upravený patizon. děkuji

Zdroj: diskuze Puriny v patizonu
Odesláno dne: 20.10.2017 uživatelem marcol marian
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Puriny v pivu

Pivo obsahuje 13 až 14 mg uric acid/100g. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo např. v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je kvasnicové pivo.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 27.8.2016 uživatelem dana janelová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

NEMOC DNA – CO JÍST

Jíst zdravě je základ

Konzumace vyvážené stravy je důležitá pro každého. Zdravá strava pomáhá kontrolovat váhu a poskytuje všechny potřebné živiny pro udržení dobrého zdraví.

Čtyři hlavní skupiny potravin by měly být konzumovány každý den, a to:

  • dostatek ovoce a zeleniny – poskytují vlákninu, vitamíny, minerály nezbytné pro dobré zdraví
  • chléb, obiloviny a brambory – snažte se jíst celá zrna, brambory upravujte i se slupkou, tím si zajistíte dostatek vitamínů, minerálů
  • maso, ryby a bílkovinné alternativy – vyhněte se však velkým porcím
  • mléčné výrobky – doporučené množství jsou tři porce mléčných výrobků denně, například 200 ml sklenice mléka, kelímek jogurtu a 30 mg tvrdého sýra

Vyhněte se komerčně vyráběným nápojům, uzeninám a konzervovaným potravinám!

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: dna dieta výše purinů v potravinách

Dobrý den.
Nikde jsem se nedočet o vhodnosti jíst skopové maso při dně...nemá s tím někdo zkušenost.
Mirek

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách
Odesláno dne: 21.1.2017 uživatelem Miroslav Heyduk
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Puriny v potravinách

Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, měli byste se vyvarovat konzumace hrášku, špenátu a růžičkové kapusty. Tyto potraviny obsahují velké množství purinu.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

NEMOC DNA – CO JÍST

Alkoholové mejdany

Alkoholové mejdany u některých pacientů vyvolávají rychlé zhoršení jejich stavu. Je dobře známo, že nadměrné pití může vyvolat záchvaty u lidí, kteří trpí dnou, i když užívají léky na toto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST?

Warfarin a česnek

Česnek ředí krev, podobně jako Warfarin nebo Heparin, a proto by neměl být konzumován 7 dní před operací, neboť může způsobit silné krvácení. Jak již bylo napsáno, česnek ve vysokých dávkách ovlivňuje léčbu Warfarinem.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?
Zveřejněno dne: 6.4.2017

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Puriny v kávě

Velké množství purinů se nachází také v kofeinu, omezte proto konzumaci černé kávy, kakaa, čaje a coca-coly, tyto tekutiny obsahují vysoké množství purinů.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Léčba Warfarinem

Při léčbě antikoagulačními přípravky je nutné, aby dávka vitaminu K byla stálá, respektive aby nedocházelo k výkyvům podávaného množství. Nevhodný je vysoký příjem vitaminu K, nevyrovnané množství vitaminu K v dietě, ale také jeho nízký příjem. Vhodná dávka vitaminu K odpovídá jeho doporučené denní dávce (kolem 70–80 µg denně), doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg. Strava s vyšším příjmem vitaminu K by měla mít určitá pravidla – měla by být dlouhodobě stabilní, při každé její změně je nutná pečlivá kontrola množství vitaminu K podávaného v průběhu 2 až 3 dnů.

Vzhledem k tomu, že užívání perorálních antikoagulancií je dlouhodobá záležitost (pohybuje se od půl roku do několika let) a u pacientů s některými diagnózami je nutné perorální antikoagulancia užívat trvale, je nutné osvojit si zásady diety. Velmi důležité je znát potraviny s vysokým obsahem vitaminu K a vyloučit nebo omezit jejich příjem, případně upravit jejich přísun tak, aby byl příjem vitaminu K stabilní. Vzhledem k tomu, že výkyvy v množství vitaminu K nepříznivě ovlivňují léčbu, je vhodné osvojit si zásady diety s vyrovnaným množstvím tohoto vitaminu. Zvláště nebezpečné je vyloučit vitamin K z diety na několik dní a poté jíst potraviny s jeho vysokým obsahem. Hladina INR je následně velmi nevyrovnaná a může vést k možnosti komplikací (riziko trombotických i krvácivých komplikací). Velmi důležité také je, aby nutnost dodržovat dietu s vyrovnaným obsahem vitaminu K při podávání perorálních antikoagulancií nevedla k tomu, že by pacient přestal dodržovat racionální dietu či porušoval do té doby dodržovanou dietu.

To, co je především nevhodné, je omezit příjem ovoce a zeleniny a tím množství vlákniny, vitaminů a flavonoidů přijímaných pacientem. Je však nutné vybírat zeleninu s nižším obsahem vitaminu K. Stejně tak je nevhodné vyměnit bílé maso (kuřecí) za maso vepřové, které má vyšší obsah nasycených tuků a cholesterolu. Většinu potravin s vysokým obsahem vitaminu K lze zaměnit za potraviny s nižším nebo nulovým obsahem vitaminu K (potraviny rizikové za kontrolované nebo bezpečné). Jídelní lístek je vždy nutné přizpůsobit individuálně dle stravovacích návyků a sestavit individuální nutriční režim.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno dne: 29.1.2016

BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST?

Warfarin a červená řepa

Červená řepa se může konzumovat, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně, pak jde INR dobře nastavit. Je také důležité se vyvarovat extrémů, například 1 týden „zeleninový“ a druhý týden bez zeleniny – toto je zcela nevhodné, docházelo by k velkým výkyvům hladiny Warfarinu.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?
Zveřejněno dne: 6.4.2017

NEMOC DNA – PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ

Akutní domácí pomoc

K akutním dnavým záchvatům přispívá nezdravá strava a většinou se objevují po vydařeném večírku bohatém na dobré jídlo (hlavně maso) a pití (alkohol). Při dnavém záchvatu je důležité podávat velké množství tekutin, zejména čisté vody, popřípadě bylinkových čajů (ideální je kopřiva, která má pročišťující účinky). Bolesti kloubů utiší analgetika.

Prevencí je vyhýbat se masu, masným výrobkům, alkoholu a luštěninám. Co při dně můžete a měli byste konzumovat, jsou sacharidy (pečivo, rýže, brambory), mléčné výrobky a vybrané druhy ovoce a zeleniny. Podle lidové medicíny jsou vhodné především třešně, které obsahují látky pomáhající při dně.

Zdroj: Nemoc dna – příznaky onemocnění
Zveřejněno dne: 2.3.2017

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

SPRÁVNÁ STRAVA PŘI KOJENÍ

Co mohu jíst?

V podstatě nejsou dopředu zakázány žádné potraviny. Teprve během kojení zjistíte, zda je vaše dítě citlivé na některé potraviny, ty pak můžete ze své stravy odstranit. Samozřejmě je nutné vyvarovat se zkažených potravin a také si dávat pozor na rychle se kazící potraviny, jako je syrové maso a ryby. Nedoporučujeme také pokrmy, které obsahují syrová vejce, způsobují zažívací potíže a problémy s kojením.

Zdroj: Správná strava při kojení
Zveřejněno dne: 6.12.2012

BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST?

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?
Zveřejněno dne: 6.4.2017

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Jídelníček

1. příklad správného jídelníčku

Snídaně: chléb, rostlinný tuk, lučina, ovocný čaj

Svačina: ovoce

Oběd: polévka zeleninová s brokolicí, filé zapečené se sýrem a rajčaty, bramborová kaše, zelný salát

Svačina: jogurt s müsli

Večeře: těstoviny zapečené s uzeným masem, šopský salát

2. příklad správného jídelníčku

Snídaně: dalamánek, rostlinný tuk, kuřecí šunka (1–2 plátky), černý čaj

Svačina: kořenová zelenina (mrkev, kedluben)

Oběd: polévka hovězí s nudlemi, vepřové maso se zeleninou jako příloha (mrkev, růžičková kapusta, hrášek), houskový knedlík

Svačina: ovocný tvaroh

Večeře: rizoto, okurkový salát

3. příklad správného jídelníčku

Snídaně: dalamánek, sýrová pomazánka, kapie

Svačina: pomeranč

Oběd: bramborová polévka, hovězí závitek, rýže, salát mrkvový

Svačina: ovocný jogurt, pečivo

Večeře: zeleninové lečo s uzeninou, chléb

4. příklad správného jídelníčku

Snídaně: celozrnný chléb, šunka, rostlinný tuk, okurka

Svačina: kiwi

Oběd: polévka hovězí s nudlemi, rybí filé na rajčatech, bramborová kaše, hlávkový salát

Svačina: müsli, bílý jogurt

Večeře: špagety se sýrem a kečupem

5. příklad správného jídelníčku

Snídaně: vločková kaše s ovocem

Svačina: chléb s máslem a ředkvičkami

Oběd: polévka krupicová, vepřová pečeně, dušená mrkev, brambory

Svačina: jogurtový nápoj, Be-be sušenky

Večeře: zapečená brokolice s bramborem, salát z červené řepy

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno dne: 29.1.2016

NEMOC DNA – CO JÍST

Srovnání piva a ostatního alkoholu

Riziko vzniku dny je větší u těch, kteří pravidelně konzumují pivo, než u lidí, kteří pijí ekvivalentní množství alkoholu ve formě lihovin či vína. Dna byla dvaapůlkrát častější u mužů, kteří pijí dvě lahve piva denně, zatímco dvě sklenky vína denně nebyly spojeny se zvýšeným rizikem vzniku dny.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016