Téma: 

co obsahují slunečnicová semena


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VLIV SLUNEČNICOVÝCH SEMÍNEK NA ČLOVĚKA

Slunečnicová semínka a jejich vliv na člověka

Esenciální mastné kyseliny v slunečnicových semínkách (především kyselina linolová) snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž brání rozvoji arteriosklerózy (stejného účinku se dosáhne i používáním slunečnicového oleje). Vitamín E, kterého slunečnicová semínka obsahují velké množství, je silný antioxidant, jenž zabraňuje degeneraci cév a upravuje přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu. Kyselina linolová a vitamín E dále zlepšují elastičnost kůže, protože chrání její buňky před stárnutím. Konzumace slunečnicových semínek se doporučuje při ekzémech, popraskané a suché pokožce a při zánětech kůže všeobecně. Semínka rovněž posilují nehty a vlasy a zabraňují jejich šedivění. Slunečnicová semínka obsahují stejné množství vitamínu B1 jako pšeničné klíčky. Lidé, které trápí stres, deprese, nespavost nebo nervozita, najdou v těchto zdánlivě obyčejných semínkách velkého pomocníka. Taktéž diabetici dobře snášejí slunečnicová semínka, proto je mohou bez obav zařadit do svého jídelníčku. Nejlepší je jíst slunečnicová semínka syrová, ale dobře usušená.

Detail odstavce: Slunečnicová semínka a jejich vliv na člověka
Zdroj: Vliv slunečnicových semínek na člověka
Zveřejněno: 1.4.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: slunečnicová semínka vliv na člověka

Slunečnicová semínka nejsou močopudná. Obsahují však hodně draslíku a díky tomu můžou prospět lidem, kteří užívají léky na odvodnění. Při odvodnění organismu dochází ke ztrátám draslíku a slunečnicová semínka jsou jeho vhodným a přirozeným zdrojem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slunečnicová semínka vliv na člověka
Odesláno: 28.2.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VLIV SLUNEČNICOVÝCH SEMÍNEK NA ČLOVĚKA

Nežádoucí účinky

Obecně lze konstatovat, že slunečnicová semínka nejsou považována za nezdravou, nebo dokonce škodlivou potravinu. Níže však uvádíme některé z možných zdravotních rizik slunečnicových semen.

Kalorie a přibývání na váze: Slunečnicová semínka mají vysoký obsah kalorií a vysoký obsah tuku. 28 gramů suchých pražených slunečnicových semen obsahuje 165 kalorií. Jedna polovina šálku (64 gramů) obsahuje 372 kalorií. Slunečnicová semena sama o sobě nejsou hlavním pokrmem, ale jíst je ve velkém množství může přispět k nárůstu tělesné hmotnosti.

Sůl: Jedna polovina šálku solených slunečnicových semen může obsahovat asi jeden gram soli, takže osoby s dietou s nízkým obsahem sodíku se jim musí vyhnout.

Bolestivé defekty v ústech: Celá slunečnicová semínka mohou způsobit vředy dásní a poškození zubní skloviny.

Epiglotitida: Slupka semen by se teoreticky mohla držet v krku a způsobit zánět epiglottis, což je záhyb, která pokrývá hlasivky.

Vdechnutí během hry: Může k němu dojít u malých dětí nebo dospělých a může vyvolat až srdeční zástavu.

Bolest žaludku, žaludeční nevolnost, syndrom dráždivého tračníku (IBS): Semena jsou bohatá na rozpustnou vlákninu, což může způsobit nadměrné nadýmání, bolesti břicha. Obal semen má vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která může vyvolat průjem u jedinců se syndromem dráždivého tračníku (D-IBS).

Zácpa: Jíst velké množství slunečnicových semen s granáty najednou může způsobit závažnou zácpou a městnání nestrávené potravy v konečníku. Ta musí být následně odstraněna v celkové anestezii za použití proctoscopu.

Alergie: Prach ze slunečnicových semen může vést k alergické nebo anafylaktické reakci, popřípadě k astmatickému záchvatu. Vysoký obsah tuku může u přecitlivělých jedinců způsobit ekzém a alergii. Při zpracování semen může dojít k znečištění sójovými alergeny. Také může dojít ke zkřížené reakci při současném požívání slunečnicových semen, pistácií, arašídů, vlašských ořechů, hořčičného semínka, některých druhů ovoce.

Migréna: V ojedinělých případech mohou být slunečnicová semena spouštěčem migrény, předpokládanou látkou je tyramin, který semena obsahují.

Předávkování manganem: Slunečnicová semena mají vysoký obsah manganu, a proto by se jedinci s genetickou chorobou zvanou dystonie či Parkinsonismus, Hypermanganesemia, Polycythemia a chronické jaterní nemoci měly vyvarovat konzumaci slunečnicových semen.

Oxalátové ledvinové kameny: U jedinců s oxalátovými ledvinovými kameny lékaři doporučují stravu s obsahem méně než 50 miligramů oxalátů denně. Jedna polovina šálku slunečnicových semen může obsahovat až 20 mg šťavelanů.

Závislost: U některých jedinců byla zaznamenána závislost na slunečnicových semínkách.

Hliník: Někteří čínští výrobci přidávají hliník a mastek ke slunečnicovým semenům pro zlepšení chuti, což může vést k toxicitě hliníkem.

Těžké kovy: Slunečnicová semena mohou akumulovat kadmium, olovo, nikl, zinek a další těžké kovy, avšak ne ve větších množstvích než u některých jiných rostlin, jako je ječmen nebo špenát.

Vitamín B6: Jeden šálek loupaných slunečnicových semen obsahuje asi 1 mg vitamínu B6. Tolerovatelné množství vitamínu B6 pro dospělé je 100 mg za den a pro děti od 4 do 13 let 40–60 mg za den.

Detail odstavce: Nežádoucí účinky
Zdroj: Vliv slunečnicových semínek na člověka
Zveřejněno: 1.4.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Množství v semínkách plodů

Jaké množství purinů obsahují semena seznamu, dýně, slunečnice a strouhaný kokos?

Zdroj: diskuze Množství v semínkách plodů
Odesláno: 14.5.2016 uživatelem Standa
Počet odpovědí: 0

KYSELINA LISTOVÁ VE STRAVĚ

Potraviny, které obsahují kyselinu listovou

Následující potraviny jsou velkým zdrojem na kyselinu listovou. Tento seznam není rozsáhlý, ale je skvělý pro začátek.

Tmavé listové zeleniny

Tmavá listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny a obsahuje velké množství vitaminu M. Do své stravy přidávejte více špenátu, listové zeleniny, kapusty, listů tuřínu a římského salátu. Díky těmto potravinám posílíte kyselinu listovou v těle. Jeden talíř těchto potravin vám může poskytnout všechny potřeby pro kyselinu listovou na jeden den.

Chřest

Tato lesnatá lahůdka patří mezi nejvíce bohaté potraviny, které obsahují živiny s kyselinou listovou v celé rostlinné říši. Jeden šálek vařeného chřestu vám dá 262 mikrogramů kyseliny listové. Což představuje 65% z vaší denní potřeby. Nejen, že je chřest chutný, ale je to také živina, kterou vaše tělo potřebuje. Obsahuje vitamin K, vitamin C, vitamin A a mangan a působí i jako přírodní diuretikum .

Brokolice

Brokolice patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin a také je skvělým zdrojem kyseliny listové. Jeden šálek brokolice vám poskytne přibližně 24% každodenní potřeby kyseliny listové. Nemluvě o dalších důležitých živinách, které obsahuje. Brokolice se doporučuje jíst syrová nebo lehce dušená.

Citrusové plody

Mnoho plodů obsahuje kyselinu listovou, ale citrusové plody ji obsahují nejvíce. Obzvláště pomeranče jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Jeden pomeranč pojme asi 50 µg a velká sklenice šťávy může obsahovat i mnohem více. Další plody, které obsahují kyselinu listovou, je papája, grapefruit, hrozny, banány, meloun a jahody.

Fazole, hrách a čočka

Fazole a luštěniny s velkým obsahem kyseliny listové jsou, pinto fazole, lima fazole, hrášek a klasické fazole. Miska jakéhokoli typu čočky vám dodá denní množství vitamínu M.

Avokádo

Avokádo pojme až 90µg kyseliny listové v jednom šálku, což představuje 22% denní potřeby. Avokádo je nejlepší potravina na kyselinu listovou, ale také je vynikajícím zdrojem mastných kyselin, vitaminu K a vlákniny. Přidání avokáda do svého jídelníčku bude extra zdravou pochoutkou.

Okra

Jedná se o slizkou zeleninu, která je bohatá na živiny. Okra má odlišné schopnosti ale současně vám nabízí vitamíny a minerály, které jsou vhodné pro čištění trávicího traktu od toxinů. Pokud jde o vitamin M, tak ibišek je jeho velkým zdrojem. Jeden šálek vařené okry vám dodá 37 mikrogramů kyseliny listové.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta většinou nepatří mezi oblíbenou zeleninu, ale nelze popřít, že patří mezi nejlepší potraviny na kyselinu listovou. Růžičková kapusta obsahuje vysoké množství vitaminu C, vitaminu K, vitamínu A, manganu a draslíku. I když obsahuje spoustu živin, tak nepatří mezi oblíbenou živinu.

Semena a ořechy

Nezáleží na tom, jestli se jedná o dýňová, sezamová, slunečnicová nebo lněná semínka. Protože všechna tato semínka obsahují velké množství kyseliny listové. Také nezáleží na jejich stavu. Semena slunečnice, lnu a arašídů jsou obzvláště bohatá na vysoký obsah vitamínu M, Ořechy také obsahují vysoké množství kyseliny listové. Ale obzvláště vysoký obsah kyseliny listové mají arašídy a mandle.

Květák

Tato hlávková zelenina je obvykle považována za jednu z nejlepších potravin na vitamín C. Ale také je dobrým zdrojem kyseliny listové. Květák se může přidávat do salátu s některými ostatními potravinami, které mají vysoký obsah kyseliny listové.

Řepa

Řepa obsahuje hodně antioxidantů, které poskytují detoxikační podporu. Díky tomu patří mezi nejlepší potraviny na očistu jater. Řepa má také vysoký obsah kyseliny listové, proto je dobré ji mít ve svém jídelníčku.

Kukuřice

Určitě někde doma naleznete plechovku kukuřice. Tato populární zelenina obsahuje spoustu kyseliny listové. Doporučuje se vyhnout se konzervované formě. Lepší je zvolení čerstvé a organické kukuřice.

Celer

Celer je považován za skvělé jídlo na pomoc s ledvinovými kameny, ale zároveň je skvělým zdrojem kyseliny listové.

Mrkev

Mrkev je velmi populární zelenina. Mrkev se nachází v každé domácnosti. Jedení mrkve, buď syrové, nebo v salátu je obrovským přínosem kyseliny listové.

Dýně

Dýně nemusí patřit mezi nejoblíbenější zeleninu, ale má jisté nutriční výhody. Ať už je podávána v létě nebo zimě, tak je také zdrojem kyseliny listové.


Detail odstavce: Potraviny, které obsahují kyselinu listovou
Zdroj: Kyselina listová ve stravě
Zveřejněno: 13.11.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA

Slunečnicová semínka pražená a solená

Jak již bylo řečeno, pražením mohou slunečnicová semínka ztratit některé vitaminy a minerály. Solená semínka zase obsahují příliš mnoho sodíku. Ani jeden z uvedených způsobů úpravy tedy není pro naše zdraví přínosný.

Zde je cena slunečnicových semínek.

Detail odstavce: Slunečnicová semínka pražená a solená
Zdroj: Slunečnicová semínka
Zveřejněno: 12.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CHALVA

Slunečnicová chalva

Slunečnicová chalva je šedivá hmota vyrobená ze slunečnicových semínek a cukru. Nenechte se odradit nicneříkajícím šedivým zjevem, po ochutnání zjistíte, že je slunečnicová chalva opravdu vynikající.

Detail odstavce: Slunečnicová chalva
Zdroj: Chalva
Zveřejněno: 19.12.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Semena lékořice

Dobrý den, našel by se někdo, kdo by mi doporučil dodavatele semena nebo sazenice lékořice?
Děkuji za informaci . Zdeněk

Zdroj: diskuze Semena lékořice
Odesláno: 8.6.2016 uživatelem Zdeněk
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA

Vliv na člověka

Esenciální mastné kyseliny v slunečnicových semínkách (především kyselina linolová) snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž brání rozvoji arteriosklerózy (stejného účinku se dosáhne i používáním slunečnicového oleje). Vitamin E, kterého slunečnicová semínka obsahují velké množství, je silný antioxidant, jenž zabraňuje degeneraci cév a upravuje přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu. Kyselina linolová a vitamin E dále zlepšují elastičnost kůže, protože chrání její buňky před stárnutím. Konzumace slunečnicových semínek se doporučuje při ekzémech, popraskané a suché pokožce a při zánětech kůže všeobecně. Semínka rovněž posilují nehty a vlasy a zabraňují jejich šedivění. Slunečnicová semínka obsahují stejné množství vitaminu B1 jako pšeničné klíčky. Lidé, které trápí stres, deprese, nespavost nebo nervozita, najdou v těchto zdánlivě obyčejných semínkách velkého pomocníka. Taktéž diabetici dobře snášejí slunečnicová semínka, proto je mohou bez obav zařadit do svého jídelníčku. Nejlepší je jíst slunečnicová semínka syrová, ale dobře usušená.

Detail odstavce: Vliv na člověka
Zdroj: Slunečnicová semínka
Zveřejněno: 12.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Semena lékořice

Děkuji za odpověď. Zdeněk

Zdroj: diskuze Semena lékořice
Odesláno: 8.6.2016 uživatelem Zdeněk
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA

Slunečnicová semínka v těhotenství

Vysoce kalorická a na základní živiny bohatá slunečnicová semínka jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, podvyživené lidi a pro lidi s oslabeným zdravím po nemoci a vlastně pro každého, kdo potřebuje načerpat novou sílu.

Detail odstavce: Slunečnicová semínka v těhotenství
Zdroj: Slunečnicová semínka
Zveřejněno: 12.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA

Slunečnicová semínka loupaná versus neloupaná

Pražená slunečnicová semínka jsou velmi chutná, pokud se však praží dlouho, sníží se jejich nutriční hodnota. Po oloupání můžeme semínka rozemlít na pastu, která je výborná pro děti, starší lidi a pro lidi s poškozeným chrupem.

Detail odstavce: Slunečnicová semínka loupaná versus neloupaná
Zdroj: Slunečnicová semínka
Zveřejněno: 12.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Tablety které obsahují estrogen

Mohli byste mi doporučit nebo poradit jaké se dají koupit tablety které obsahují estrogeny pro ženy děkuji

Zdroj: diskuze Tribulus terresis tablety pro zeny
Odesláno: 4.2.2018 uživatelem Alena Stichova
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: pískavice řecké seno, semena léčba warfarinem

Prosím, mužu užívat pískavici řecké seno a semeno při léěbě warfarinem?....děkuji

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky
Odesláno: 10.11.2017 uživatelem Ludmila Vobrová
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

CHALVA

Co je chalva

Původní receptura chalvy je velmi jednoduchá, podstatou výrobku je výluh z rostlin obsahujících saponiny smíchaný s obyčejným cukerným roztokem a ochucený pastou ze sezamových semínek. Místo sezamu se praží i jiná olejnatá semena, například slunečnice nebo různé druhy ořechů. Slunečnicová chalva je populární v zemích bývalého Sovětského svazu. K dochucení se přidává kakao, vanilka, čokoláda, sušené mléko, případně různé orientální esence, například růžová nebo pomerančová. Dnes se chalva vyrábí z pražených olejnatých jader a kanditové hmoty (cukerná hmota o nízkém obsahu vody používaná k výrobě tvrdých bonbónů), do které se přidává škrobový sirup.

Detail odstavce: Co je chalva
Zdroj: Chalva
Zveřejněno: 19.12.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ŠALVĚJ DIVOTVORNÁ

Kde se dají koupit semena

Semena šalvěje divotvorné se v ČR koupit nedají. Šalvěj se na našem území množí pouze vegetativně (řízkováním). Jedinou možností, jak ji získat je sehnat si řízek nebo rovnou celou rostlinu. Šalvěj se dá koupit na těchto webových stránkách: šalvěj divotvorná prodej.

Detail odstavce: Kde se dají koupit semena
Zdroj: Šalvěj divotvorná
Zveřejněno: 6.9.2015

RUKOLA

Semena rukoly

V pouzdrech jsou ve dvou řadách hnědá až načervenalá kulovitá hladká semena, velká asi 2,5 mm. Pro výrobu oleje ze semen se ve středoevropských podmínkách pěstovat nevyplatí - průměrné výnosy semene jen do 1 t/ha (řepka ozimá 3 t/ha). Pro technické účely se na největších plochách rukola pěstuje v Indii.

Detail odstavce: Semena rukoly
Zdroj: Rukola
Zveřejněno: 13.2.2018

SLONÍ NOHA

Sloní noha semena

Výsev ze semen není obtížný, ale důležité je získat zdravá semena. Přesto se jedná o poměrně zdlouhavý proces. Jakmile však kmínky semenáčků dosáhnou velikosti třešně, je už zpravidla vyhráno. Rostlinky už mají určitou schopnost zásobit se vodou, takže snášejí v poněkud menším měřítku podobná pěstitelská příkoří jako v budoucnu dospělé rostliny.

Detail odstavce: Sloní noha semena
Zdroj: Sloní noha
Zveřejněno: 5.11.2014

KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ ZINEK?

V čem najdeme zinek?

Nyní se podrobně podíváme na to, které potraviny obsahují zinek, jsou to zejména játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice. Rostlinné potraviny, které nejvíce obsahují zinek jsou celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena. Vzhledem k tomu, že množství přijímaného zinku, obsaženého v živočišné potravě značně převyšuje objem zinku, který může být získán z rostlinné potravy, je důležité, aby přísní vegetariáni dbali o dodatečný dostatečný příjem zinku především v případě těhotných žen, kde je doporučovaná dávka zinku na vysoké úrovni kolem 25mg Zn za den, což lze dosáhnout zařazením vhodného potravinového doplňku s obsahem zinku. Nejlepší doba pro příjem zinku je večer, před spaním. Osvědčený přípravek, který spolu se zinkem obsahuje ještě hořčík a vitamín B6 se jmenuje ZMA a produkuje ho firma Aminostar. Tento přípravek výborně přes noc regeneruje naše tělo díky obsahu hořčíku a podpoří výborný hluboký a ulevující spánek.

Detail odstavce: V čem najdeme zinek?
Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?
Zveřejněno: 6.11.2011

SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA

Slunečnicová semínka při hubnutí

Asi 50 % hmotnosti slunečnicových semínek tvoří tuk, ale najdeme v nich i poměrně velké množství bílkovin a sacharidů. Kromě těchto základních živin jsou semínka slunečnice bohatá na antioxidanty, vitaminy (vitamin E, vitaminy skupiny B) i minerální látky (hořčík, železo, vápník, fosfor a jiné). Energetická hodnota 10 g slunečnicových semínek je 247,46 kJ (59,14 kcal). Slunečnicová semínka představují vhodnou součást zdravého jídelníčku, avšak i u nich platí, že se nic nemá přehánět. S ohledem na jejich kalorickou hodnotu je lepší nekonzumovat jich velké množství. Spíše jejich pozitivní účinky na zdraví využijte tak, že jimi nahradíte část jiných tuků. Výborná jsou například jako součást salátů nebo jako náhražka chipsů večer u televize.

Detail odstavce: Slunečnicová semínka při hubnutí
Zdroj: Slunečnicová semínka
Zveřejněno: 12.9.2015

SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA A JEJICH VLIV NA ČLOVĚKA

Účinky slunečnicových semen

Slunečnicová semínka patří k nejhodnotnějším přírodním potravinám. Jsou zdrojem mnoha potřebných živin důležitých pro fungování našeho organismu. Ať už to jsou vitamíny (E, B1, B5), minerály (draslík, selen, hořčík, mangan, železo, vápník, fosfor, zinek) nebo nenasycené mastné kyseliny (omega3, linolová). Právě vitamínu E mají slunečnicová semínka velké množství a řadí se k jeho nejbohatším zdrojům. Ten je základním antioxidantem našeho těla, ve kterém „vyhledává “ volné radikály, neutralizuje je a zabraňuje tak předčasnému stárnutí buněk a degeneraci cév. Dále snižuje riziko tvorby krevních sraženin a vzniku infarktu myokardu, podporuje krevní oběh a tvorbu červených krvinek. Chrání naše tělo před záněty, je bojovníkem proti artritidě, rakovině a cukrovce. Semínka slunečnice pomáhají (díky komplexu vitamínů B) proti stresu, depresi, nervozitě ale i nespavosti. Hořčík v nich obsažený je důležitý pro udržení normálního krevního tlaku. Jeho nedostatek se také může projevit křečemi ve svalech, migrénami, napětím, podrážděností a únavou. Díky selenu se vám zlepší stav pokožky a posílí se nehty. Zároveň je účinnou látkou i proti rakovině – zabraňuje růstu rakovinotvorných buněk a vyvolává jejich odumírání. Slunečnicová semínka vám pomohou při únavě a vyčerpání (resp. předcházejí jim). Doporučují se pro těžce pracující, oslabené a anemické osoby, velice vhodná jsou i pro těhotné, kojící a sportovce.

Detail odstavce: Účinky slunečnicových semen
Zdroj: Slunečnicová semínka a jejich vliv na člověka
Zveřejněno: 12.11.2015

SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA A JEJICH VLIV NA ČLOVĚKA

Recepty

Slunečnicová semínka v kuchyni mají všestranné užití. Nejvíce se konzumují zasyrova. Můžete je jíst samotná mezi jídly nebo je v podstatě můžete přidat do jakéhokoli jídla. Hodí se do cereálních snídaní, kaší, jogurtů i do slaných pomazánek. Přidávají se do těsta při přípravě celozrnných chlebů, koláčů nebo je jimi můžete jen posypat. Výborná jsou i lehce a rychle osmahnutá (nejlépe nasucho). Takto upravená se přidávají do salátů a těstovin, ať už čistě zeleninových nebo s tuňákem a kuřecím masem. Zároveň vám takto poslouží jako daleko zdravější náhrada slaných chipsů. Pokud chcete, aby co nejvíce vynikla jejich chuť a abyste nejlépe využili živiny v nich obsažené, před konzumací je na krátký čas namočte do vody, případně nechte vyklíčit.

Detail odstavce: Recepty
Zdroj: Slunečnicová semínka a jejich vliv na člověka
Zveřejněno: 12.11.2015

RUTIN V POTRAVINÁCH

Které potraviny obsahují rutin?

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Vlastně pohanka je na našem území nejvýznamější potravinou, která snese označení přirozený přírodní zdroj rutinu. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech a to až 400 mg rutinu na 100 g suchých květů. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.


Detail odstavce: Které potraviny obsahují rutin?
Zdroj: Rutin v potravinách
Zveřejněno: 9.6.2012

KOZLÍK LÉKAŘSKÝ

Cena kozlíku lékařského

Kapky

Kozlík, nebo také baldrián, je v lidovém léčitelství považován za tradiční a velmi populární léčivku. Kapky kozlíku lékařského mají uklidňující účinek při srdečních neurózách, nervovém vyčerpání, migrénách a nespavosti. Napomáhá tlumit bolest a uvolňovat křeče. Malé dávky povzbuzují aktivitu a zvyšují koncentraci, ale větší dávky uklidňují a tlumí. Kozlík napomáhá rovněž upravovat krevní tlak. Obvykle se prodávají kapky ve 100ml balení.

Zde můžete vidět cenu kapek kozlíku lékařského.

Tablety

Jako potravinový doplněk je kozlík nejčastěji k dostání v tobolkách nebo tabletách. Tablety kozlíku lékařského jsou tradičním rostlinným léčivým přípravkem k uklidnění a obsahují práškovaný kořen kozlíku lékařského. Přípravek může způsobit ospalost. Pokud je vaše pozornost přípravkem ovlivněna, nesmíte po dobu 2 hodin od užití kozlíku lékařského řídit vozidlo a obsluhovat stroje.

Zde můžete vidět cenu tablet kozlíku lékařského.

Čaj

Jedna čajová lžička kozlíku lékařského se zalije horkou vodou do poloviny šálku, poté se nechá luhovat po dobu 10–15 minut. Kozlík by se neměl užívat souběžně s tabletami na spaní, neboť by to mohlo způsobit příliš velký sedativní účinek léků. Při vnitřním užívání kozlíku lékařského v podobě čaje, je třeba opatrnosti.

Zde můžete vidět cenu čaje kozlíku lékařského.

Semena

Semena kozlíku lékařského slouží k vypěstování vytrvalé byliny, která má uklidňující účinky, uvolňuje křeče hladkého svalstva a působí proti nespavosti.

Zde můžete vidět cenu semen kozlíku lékařského.

Kořen

V kořeni kozlíku lékařského se nalézá více než jedno procento éterického oleje, jehož hlavní součástí je kyselina valerová. Ví se však, že tato látka není jediná, která je zodpovědná za zklidňující účinek kozlíku lékařského. Účinek kozlíku je závislý hlavně na specifické kombinaci různých látek, které jsou v něm obsaženy. Nejvyšší přípustné množství v denní dávce sušeného kořene je 500 g.

Zde můžete vidět cenu kořene kozlíku lékařského.

Tinktura

Kozlíková tinktura se užívá při nespavosti, neurastenii, křečovitých bolestech spojených s mdlobami, při neuralgii, slabosti nohou, nervozitě, žaludečních křečích, nadýmání a pocitu strachu. Tinktura kozlíku lékařského má poněkud nepříjemnou chuť, proto ji smíchejte s trochou medu nebo cukru. Tinkturu je možné například použít pro kočky na zpříjemnění pobytu v cizím prostředí. Tinktury se dříve míchaly s medem. To byly ty v literatuře oslavované valeriánské kapky! Valeriánské kapky mohou tlumit sexuální aktivitu.

Zde můžete vidět cenu tinktury kozlíku lékařského.

Detail odstavce: Cena kozlíku lékařského
Zdroj: Kozlík lékařský
Zveřejněno: 13.8.2015

JAHODY A ZDRAVÍ

Vitamíny v jahodách

Není žádným tajemstvím, že jahody jsou nejen chutné a voňavé ovoce, ale i velmi zdravé. Obsahují mnoho důležitých vitaminů a kyselin, ale i minerálů a stopových prvků důležitých pro lidský organismus.

V jahodách nalezneme jmenovitě tyto vitaminy:

  • Vitamin C: 84,7 mg
  • Vitamin K: 3,2 mcg
  • Vitamin A: 17 IU
  • Thiamin: 0,035 mg
  • Riboflavin: 0,032 mg
  • Niacin: 0,556 mg
  • Kyselina listová: 35 mcg
  • Kyselina pantotenová: 0,18 mg
  • Vitamin B6: 0,068 mg
  • Vitamin E: 0,42 mg

Vitamin C je v jahodách obsažený dokonce v množství, které je srovnatelné s citrusovými plody. Tento účinný antioxidant přispívá k posílení imunity organismu, preventivně chrání cévy, podporuje vstřebávání železa a tím předchází chudokrevnosti, mimo jiné je potřebný pro metabolismus aminokyselin, chrání buňky a podporuje růst. Jahody dále obsahují vitaminy skupiny A, kyselinu listovou a beta-karoten, který prospívá našemu zraku, pleti a regeneraci sliznic. Důležitá je i kyselina ellagonová, kterou kromě jahod obsahují z ovoce jen třešně a hroznové víno. Bylo zjištěno, že tato vzácná kyselina brání karcinogenům měnit zdravé buňky na nádorové. Vitaminy skupiny B a E se v jahodách nacházejí pouze v menším množství.

Detail odstavce: Vitamíny v jahodách
Zdroj: Jahody a zdraví
Zveřejněno: 24.6.2014

SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA

Recepty se slunečnicovými semínky

Loupaná slunečnicová semínka se hodí jak k přímé konzumaci, tak do různých sladkých (obilninové kaše, nákypy...) či slaných jídel (zeleninové pokrmy, zpestření rýže či kuskusu).

Slunečnicová majonéza

Ingredience: 100 g semínek slunečnice, citrón, 1/2 čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce oleje, 2 stroužky česneku, voda.

Postup: Všechny ingredience mixujeme 10 minut. Vzniklý hladký krém můžeme ochutit pažitkou, paprikou a podobně. Působením citrónu pak zůstane majonéza bílá, jinak ztmavne.

Slunečnicová paštika

Ingredience: 100 g slunečnicových semínek, 20 g sušených rajčat (ne v oleji), 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, špetka sušené červené řepy (nemusí být, dává se pro lepší barvu), šťáva z jednoho menšího citrónu (nebo z půlky většího), 100 + 300 ml vody, 5 g práškového agaru (polovina pytlíčku), 3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu, 1 čajová lžička soli, 2 čajové lžičky červené papriky, 2 čajové lžičky provensálského koření.

Postup: Slunečnicová semínka namočíme (nejlépe přes noc). Stejně tak zalijeme sušená rajčata 100 ml vody a necháme je nabobtnat. Druhý den v menším hrnci rozpálíme olej a zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Chvilku restujeme, pak přidáme červenou papriku a provensálské koření a promícháme. Přilijeme asi 100 ml vody a minutku dusíme. Mezitím si v 200 ml vody rozmícháme agar, který poté přilijeme do hrnce, přivedeme k varu a necháme minutku provařit. Odstavíme. Slunečnicová semínka slijeme, opláchneme a nasypeme do mixéru, přidáme lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, červenou řepu, rajčata (i s vodou) a mixujeme. Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijeme do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme 2 minuty na vysoké otáčky, dokud není směs dokonale hladká. Nádobu na srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme. Necháme vychladnout (nejprve venku, pak dáme tuhnout do lednice). Ztuhlou a vychlazenou paštiku vyndáme z lednice a nožem opatrně po stranách odlepíme. Můžeme vyklopit na tácek nebo krájet přímo ve formě.

Pražená slunečnicová semínka

Ingredience: 2 lžičky soli, 1 balíček slunečnicových semínek, 1 hrnek vody.

Postup: V hrnku vody rozmícháme sůl a do této osolené vody namočíme semínka (alespoň na půl hodiny, ale můžeme i na delší dobu). Troubu předehřejeme na 200 °C a na plech rozprostřeme pečicí papír. Semínka slijeme a rozložíme důkladně po celém plechu. Dáme do trouby. Během pražení semínka mícháme a převracíme. Můžeme jemně posolit, pokud máme sůl rádi. Doba pražení závisí na výkonu trouby − pohybuje se mezi 10 až 20 minutami. Semínka nesmí být hořká a rovněž je potřeba je vyndat dříve, protože ještě docházejí.

Pomazánka se slunečnicovými semínky

Ingredience: 1 sýr Lučina, sůl, pepř, 1 salátová okurka, 1 smetana ke šlehání, 1/2 balíčku slunečnicových semínek, jarní cibulka, nasekané bylinky, 100 g šunky, 3 ředkvičky.

Postup: Okurku oloupeme, podélně nakrájíme na čtvrtky a měkké středy se semínky vyřízneme nebo vydlabeme. Poté okurku pokrájíme na malé kousky, které dáme do mísy, osolíme, opepříme a společně se sýrem Lučina, smetanou a česnekem dobře promícháme. Přidáme slunečnicová semínka, bylinky, jarní cibulku a najemno nakrájenou šunku. Dle potřeby (hustoty) můžeme pomazánku zředit smetanou (pokud si chceme udělat salát, můžeme přidat více okurky). Pomazánku necháme krátce v chladu proležet, pak podáváme na chlebíčkách či bagetkách nebo s jiným čerstvým pečivem. Dle chuti dozdobíme ředkvičkami.

Detail odstavce: Recepty se slunečnicovými semínky
Zdroj: Slunečnicová semínka
Zveřejněno: 12.9.2015