Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO OČEKÁVAT PO RESEKCI KOŘENOVÉHO HROTU

OBSAH

Resekce zubu při váčku na dásni

Při zubním váčku je zub citlivý na poklep anebo na tlak. V okolí zubu se projevují bolesti, které postupně zesilují. Může dojít ke zduření v ústní dutině, což bývá často doprovázeno horečkou. Někdy mohou nastat i komplikace a zánět se stává chronickým. Ohnisko zánětu na špičce kořenu se může zapouzdřit a stát se zdrojem chronických onemocnění jiných orgánů. Může se vytvořit čelistní cysta a dojít ke zhnisání čelistních dutin.

Jde-li o pevně zakořeněný zub s neporušenými okolními tkáněmi, jehož příznivé vyhlídky potvrdí rentgenový snímek, lékař rozhodne o jeho léčbě. Někdy lékař doporučí pro zachování zubu resekci kořenového hrotu s hnisavým váčkem. Jedná se o chirurgický zákrok, při kterém se provede apikální resekce. Apikální resekce je kostní kyretáž, což znamená, že se provede řez do zubního kořenového hrotu. Při této resekci se může odstranit maximálně třetina celého kořene. Po výkonu dochází k důkladnému seznámení s pooperační péčí, která pomůže situaci výrazně zlepšit, aby se zabránilo další infekci v řezu. V některých případech jsou předepsána i antibiotika, ale nejsou nezbytná. Také protizánětlivé léky, jako je ibuprofen, se mohou vypořádat s urychlením léčby odoperovaného zubního váčku. Týden rekonvalescence pak umožní odstranění stehů, ale zotavení kosti trvá ještě trochu déle. Apikální resekce je nejlepší způsob, jak se zbavit váčku, který by jinak mohl způsobovat další problémy. Další, a to konečná alternativa je pak vytržení zubu, proto se doporučuje, aby byl váček léčen v rané etapě, díky čemuž nemusí dojít k odstranění zubu.

K domácí léčbě jsou po resekci vhodné bylinné výplachy, a to především odvarem z řepíku.

Zdroj: Píštěl na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBŮ NA TEPLÉ A STUDENÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Boli me zub po resekci kterou mi delaly pred nekolika lety ale i predni zub hned vedle tak nevim co delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co máte dělat? Nechte si zuby vyšetřit stomatologem, případně si nechte udělat rentgen a podle výsledků se s lékařem dohodněte na dalším postupu. Jinak hrozí zhoršování bolesti, ztráta zubů a zvýšení nákladů na zubní náhrady.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubů na teplé a studené

Léčba hemangiomu na játrech

U asymptomatických pacientů s lézí do 5 cm není vyžadována žádná léčba, ale jen sledování. V těchto případech hemangiom nebolí a ani nijak játrům nevadí. Dlouhodobé pozorování ukázalo, že ve většině případů nedochází k růstu hemangiomu a ani k žádným komplikacím. Ale u pacientů s lézí větší jak 5 cm jsou přechody k rychlému růstu, takže je nezbytné sledování jejich hemangiomu v játrech. U pacientů bez příznaků je velice nízké riziko krvácení a proto se neprovádí preventivní odstranění hemangiomu z jater. Léčba pacientů s potížemi plynoucích z hemangiomu nebo těch, kteří mají velikost hemangiomu přes 10 cm vyžaduje resekci, nebo různé chirurgické zákroky, jako je enukleace, jaterní resekce, nebo dokonce transplantace jater. Mezi nejčastěji prováděnou resekci patří částečná se zachováním okolní jaterní tkáně.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem JAK A CO.MAM DELAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Existují zubní náhrady, které se upevňují v prostoru kořenu zubu, který byl vytržen. Nový zoubek je pak k nerozeznání od zbytku pravých zubů. Životnost této zubní náhrady je v desítkách let. Vytvoření zubní náhrady se platí a cena může být v tisících Kč. Aby byl nový zoubek opravdu pěkný, tak se nevyplatí šetřit. Domluvte se se svým stomatologem, popřípadě se poraďte ještě v jiné zubní ordinaci, abyste získala přehled o kvalitě a cenách.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava.

Nevim si rady mam v zubu prednim velkym tu vlozku a vedle toho zub po te resekci a nevim na tlak a pokutani me boli ten velky zub a nevim ms mi tam pan doktor dat cep a blombu jako korunku ale trn zub nesmi bolet ci stim

Zdroj: diskuze Jak a co.mam delat

Léčba zubního váčku

Zubní nebo apikální váček se léčí pomocí chirurgického zákroku, při kterém se provede apikální resekci. Apikální resekce je kostní kyretáž a znamená to, že se provede resekce (řezání) do zubního kořenového hrotu. Při této resekci se může odstranit maximálně třetina celého kořene. Po výkonu vás pak zubař důkladně seznámí s pooperační péčí, která pomůže situaci výrazně zlepšit, aby se zabránilo další infekci v řezu. V některých případech bývají použita i antibiotika, ale nejsou nezbytná. Také protizánětlivé léky, jako je apoibuprofen, se můžou rovněž vypořádat s urychlením léčby odoperovaného zubního váčku. Týden rekonvalescence pak umožní odstranění stehů, ale zotavení kosti trvá ještě trochu déle. Apikální resekce je nejlepší způsob, jak se zbavit váčku, který by jinak mohl způsobovat další problémy. Jediná další alternativa je pak vytržení zubu a proto se doporučuje, aby byl váček léčen v jeho rané etapě, díky čemuž nemusí dojít k odstranění zubu.

Zdroj: Zubní váček

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO OPERACI TENKÉHO A TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Hýža Ing.

Prodělal jsem ileocekální resekci.

Diagnoza :
M1: M82630 - adenom tubulovilózní - pravděpodobnost jistá
M2: M74008 - dysplazie těžká - pravděpodobnost jistá

Jsem pojištěncem zdravotní pojišťovny 211

Prosím o sdělení, jaký mám po nedávných změnách nárok na lázeňskou péči.

Děkuji !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Rylkova .

Mám nárok na lázně po operaci tlustého střeva měla jsem rakovinový nádor byla jsem 22.12.2015 operovaná a teď jsem skončila chemoterapii . Děkuji za kladnou odpověď Marie Rylkova

Zdroj: diskuze Lázně po operaci tenkého a tlustého střeva

Pulzující bolest zubu

Zuby mohou mírně pobolívat, ale také potrápit silnou, pulzující bolestí, kdy vás rozbolí celá čelist i hlava. Pak už opravdu necítíte, odkud bolest vychází, a nejste schopni se na nic soustředit. Jediné, na co v tu chvíli dokážete myslet, je, jak se té bolesti zbavit.

Příčiny

Ve většině případů se jedná o zánět zubu, což je velmi bolestivé onemocnění, které do ordinací zubních lékařů přivede i ty, kteří se jim jinak vyhýbají. Mezi nejbolestivější záněty patří zánět zubní dřeně. Zubní dřeň je měkká tkáň vyplňující dutinu uvnitř zubu včetně kořenových kanálků. Je bohatá na cévy a nervy.

Rychlá léčba

Léčba zánětu zubu spočívá v provedení řádného vyšetření a následného ošetření kořenového systému zubu. Léčbou zánětu zubu se zabývá mikroskopická endodoncie. Kvalitní ošetření kořenových kanálků je jediným možným způsobem, jak dlouhodobě zachovat zub v dutině ústní. Pokud je ošetření řádně provedeno, dochází většinou k vyhojení zánětu. Pouze výjimečně je endodontické ošetření zubu nutné doplnit drobným chirurgickým výkonem, takzvanou revizí či resekcí kořenového hrotu. Při té se v případě, že zub nelze ošetřit endodonticky v plné míře, odstraní zánětlivé tkáně v okolí hrotu zubního kořene. Může ale také dojít k situaci, kdy výše zmíněný zákrok nelze provést. Potom je nejvhodnější zub vytrhnout a nahradit pomocí implantátu.

Zdroj: Co na bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem RESEKCE HORNÍCH 5 ZUBŮ A NÁSLEDNĚ VYTVOŘENÍ CELKOVĚ SNÍMATELNÉ ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Budíková.

Dobrý den, mám k vám dotaz. 21.3.19 mi bude provedena resekce 5 zubů v horní čelisti a následně mu bude dána provizorní protéza, za vytržení zubů a za náhradní protézu mám zaplatit 5.OOO,--Kč , jsem u VZP, stálá protéza, je hrazena zdrav.pojišťovnou, náhradní mi zůstává. Také beru roky Warfarin 5- l tabl.denně, mám Leydenskou mutaci.Můj dotaz:
1. kolik dní před resekcí musím vysadit Warfarin- bylo mi řečeno,že týden? Zdá se mi to dlouhá doba, podle INR po 4 dnech vysazení mi budou dány injekce-tj.3 dny před resekcí- je to správně?
2.cena 5.OOO,--je v pořádku, nikde jsem nenašla ceník, záleží na stomatologovi, ten určuje cenu? Náhradní zubní proteza je nutná? proč nedostanu hned protezu hrazenou zdrav.pojišťovnou?
3. kolik by byla cena inplantátů těch 5 zubů na čepy do dásní, je mi 7O let, kolik let by mi to vydrželo, moje rozhodnutí na celkovou protézu je správné?

Děkuji vám za odpověď a jsem s pozdravem Budíková D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při vysazení Warfarinu důvěřujte svému lékaři a postupujte přesně podle toho, jak určí. Co se týče náhradní protézy, tak ta je nezbytná proto, aby se vaše dásně zatáhly a vytvořily stabilní podklad pro novou zubní náhradu. Po vytrhání zubů se bude chvíli (půl roku) měnit profil vaší čelisti a investovat hned do trvalé náhrady není rozumné, protože by vám dlouhodobě neseděla. Cena za implantáty je vysoká, deset tisíc i víc za jeden zub. Implantáty pak vydrží celý život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Resekce horních 5 zubů a následně vytvoření celkově snímatelné zubní protézy

Houbovité papily

Houbovité papily (papillae fungiformes) se nacházejí mezi nitkovitými papilami při hrotu a okrajích jazyka.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK A CO.MAM DELAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Co.mam delat boli me predni zub vedle 2 kdyz kousu mam tam vlozku nebot me hodne ten zub bolel ale boli me i 2 zub co mam.uz delsi roky po resekci pan doktor rikal ze je to.malicky zoubek drzi nekyvese ale boli takova tupa cukava bolest s tlakem nevim co stim prosim radu podle rengenu tam nic neni zanet ani nic jen rikal ze zub je mali ta 2 ze by ho odstranil ale co tam pak budu mit zpivam a potrebuji nejak mit zuby dekuji m.h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existují zubní náhrady, které se upevňují v prostoru kořenu zubu, který byl vytržen. Nový zoubek je pak k nerozeznání od zbytku pravých zubů. Životnost této zubní náhrady je v desítkách let. Vytvoření zubní náhrady se platí a cena může být v tisících Kč. Aby byl nový zoubek opravdu pěkný, tak se nevyplatí šetřit. Domluvte se se svým stomatologem, popřípadě se poraďte ještě v jiné zubní ordinaci, abyste získala přehled o kvalitě a cenách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak a co.mam delat

Cementové lepidlo na zuby

Lepidlo má hnědou barvu. Balení obsahuje 8g stříkačku a 10 hrotů.

Obecná indikace

Permanentní cementové lepidlo na sklovinu, dentin, kov, keramiku, porcelán, zirkonium a kompozity.

Pro zubní náhrady

Korunky, můstky, sloupky, intarzie, onleje, fazety atd.

Výhody

  • Vše v jednom!
  • Gravírování + základní nátěr + Union + cement.
  • Výjimečná síla spoje:
    • O glazuře: 20MPa;
    • V dentinu: 15MPa;
  • Výjimečná pevnost spoje v zirkonu > 12MPa.
  • 3 typy intraorálních hrotů: jemné, extra jemné a ultra jemné.
  • Zaručené vytvrzení v oblastech s omezeným pronikáním světla.
  • Optimalizovaný stav gelu pro snadné odstranění přebytku lepidla.
  • Extrémně tenký film (10 μm).
  • Nerozpustné v ústních tekutinách.
  • Rentgenokontrastní 250% Al.
  • Lze použít i na vitální zuby.

Zdroj: Cementové lepidlo na zuby

Poradna

V naší poradně s názvem HORTENZIE LATNATÁ STANOVIŠTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šimková Jana.

Dobrý den,obracím se na vás o radu.Potřebuji přesadit hortenzii latnatou na slunné místo.Kdy je to nejvhodnější?Teď na podzim,nebo až na jaře?Děkuji za pomoc.Šimková Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Hortenzie se přesazují v době vegetačního klidu, tedy když ztratí většinu listů. Nejlepší doba na přesazování hortenzie je listopad a prosinec, popřípadě pak i leden a únor, pokud není půda zamrzlá. Snažte se přenést co nejvíce kořenového balu z původního stanoviště. Vykopejte velkou jámu, která bude dvakrát širší, než je průměr přenášeného balu. Prostor pak zasypte zeminou, kterou prolejvejte velkým množstvím vody, aby se zemina rovnoměrně naplavila kolem kořenového balu rostliny.

Zdroj: diskuze Hortenzie latnatá stanoviště

Zánět spáleného jazyka

Z opaření jazyka v některých případech může dojít k zánětu jazyka. Zánět jazyka se projevuje řezáním, pálením, necitlivostí a bolestí. Ačkoliv jsou na jazyku viditelné minimální změny, postižený pociťuje pálení na hrotu a po okrajích jazyka. Někdy se objevuje i porucha chuti. Důležitá je zvýšená hygiena dutiny ústní, pomáhají výplachy vlažným třezalkovým nebo heřmánkovým výluhem.

Zdroj: Spálený jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Valenta.

Děkuji za vysvětlení !
Mám ještě související otázku:
Je možno očekávat že se INR vrátí do normálu po léčbě Warfarinem ?
S díky JVA.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud ukončíte antikoagulační léčbu Warfarinem, tak se do týdne vrátí srážlivost krve do normálu INR 1. Ovšem to znamená, že se zvýší riziko tvorby krevních sraženin. Antikoagulační léčba bývá obvykle doživotní, protože umožní krvi protékat bez sraženin a tím oddaluje riziko úmrtí z důvodu ucpání krevního řečiště.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Bolest zubů na skus

Bolest zubu na skus je nepříjemným a limitujícím pocitem.

Příčiny

Obecně může být citlivost na skus způsobena zánětem v okolí hrotu kořene zubu, prasklým nebo naprasklým zubem, případně přetížením z kousání příliš tuhé stravy. Bez vyšetření ale bohužel můžeme o příčině obtíží jen spekulovat.

Rychlá léčba

Potřete zub například zubní pastou Sensodyne a dojde k úlevě. Každopádně navštivte svého zubního lékaře, který stanoví diagnózu a doporučí další postup.

Zdroj: Co na bolest zubů

Diskuze

V diskuzi JEČMEN V TABLETÁCH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MartinkaKr.

klasický nápoj z ječmene mi pomáhá, ale nechutná mi.. dají se očekávat od tablet stejné účinky? Např od tablet:
www.drpopov.cz/green…

Martina

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ječmen v tabletách?

Dávkování

ARNICA MONTANA 15 CH a operace: je to základní lék proti bolesti a krvácení, jež způsobuje operační výkon. Užívejte 5 granulí v předvečer operace a ráno před operací, dále 2x denně 5 granulí při hojení.

ARNICA MONTANA 15 CH a stomatologické zákroky: zefektivňuje hojení (po extrakci, resekci...) a urychluje rekonvalescenci. Užívejte 2x denně 5 granulí (ráno a večer) celý týden po zákroku.

ARNICA MONTANA 15 CH a úrazy a přetížení: začněte užívat co nejrychleji po úrazu nebo akutním přetížení. Jestliže dlouhodobě přetěžujete pohybový aparát (například sportem), užívejte preventivně toto homeopatikum v ředění 9 CH, a to 1x denně 5 granulí. Objevuje-li se po fyzickém přetížení porucha spánku, i zde může arnika pomoci. Užívejte 5 granulí cca 2 hodiny před ulehnutím ke spánku.

ARNICA MONTANA 30 CH se podává při nutkavých myšlenkách na úrazovou situaci a trauma, a to 5 granulí 1x týdně, celkem 3 dávky.

Zdroj: Homeopatikum Arnica Montana

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ,KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ NABÍZÍM 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomira.

Pěkný den paní Richterová,
zítra pošlu na dobírku s návodem a recepty.

S pozdravem
Groligová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Leona.

Dobrý den,netrpělivě budu očekávat zásilku.Moc děkuji.S pozdravem Richterová

Zdroj: diskuze Tibetská,kefírová houba-zdravý nápoj nabízím 40,- Kč

Jak vypadá zubní váček

Zubní váček je zánět zubu, jímž se organismus brání před přítomnými bakteriemi. Do zubu, tedy do takzvaného kořenového kanálku zubu, se bakterie dostanou nejčastěji z neošetřeného zubního kazu. Když se bakterie dostanou do kořenového kanálku, způsobí nejdříve zánět, otok, tlak v zubu a pak odumření zubní dřeně. Kořenové kanálky přímo komunikují s čelistní kostí. Když se tedy dostanou bakterie kořenovým kanálkem do blízkosti kosti, organismus vytvoří pod zubem zánět (zubní váček). Zubní váček vzniká také u zubů, které nebyly kvalitně ošetřeny a u nichž i po ošetření zbyly v kořenovém kanálku bakterie. K průniku bakterií do kořenového kanálku může dojít i při broušení zubu na korunku nebo můstek.

Abyste si uměli představit, jak vypadá takový zubní váček, podívejte se na přiložené fotografie.

Zdroj: Váček pod zubem léčba

Diskuze

V diskuzi CIEN INTENSIVE SERUM WHITE ORCHID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den dámy, nemáte náhodou někdo zkušenost s tímto sérem ? Vím, že za tuto cenu nemohu očekávat zázrak. Ale, co kdyby ? :-)))))
Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga Kozárová.

Dobry den tak ja ten krem mela a jsem moc spokojena,ale uz ho v obchode nemaji.Takze budu skouset cien omlazujici denní krem a koupila jsem si i nocni tak uvidíme jinak bude pusobit

Zdroj: diskuze Cien intensive serum white orchid

Nádorové onemocnění prostaty

Zhoubné nádory nejsou hormonálně závislé, mohou se objevit jak u kastrátů, tak i nekastrovaných psů. Z maligních nádorů se nejčastěji vyskytují adenokarcinom, nediferenciovaný karcinom, transitional cell karcinom, skvamózní karcinom a leiomyosakom. Z benigních nádorů jsou to leiomyom nebo fibrom. Zhoubné nádory velice často a rychle metastazují do okolních tkání, jako například močové trubice, močového měchýře, sublumbárních mízních uzlin, střev nebo plic.

Klinickými příznaky jsou hematurie, dysurie, problémy s defekací, bolestivost. Maligní nádorové procesy na prostatě chirurgicky nelze vyřešit vzhledem k jejich invazivně a metastazování. Navíc se při kompletní resekci prostaty objeví inkontinence. Radioterapie ani chemoterapie nemají velký význam. Prognóza nádorů na prostatě je obecně špatná, a to vzhledem k jejich lokalizaci, invazivně, metastazování a nemožnosti chirurgického řešení, jak jsme již zmínili výše.

Zdroj: Krev v moči u psa

Zánět jazyka

Zánět vzniká jako důsledek mechanického dráždění zubními protézami, ostrými okraji zubů, zubním kamenem, při přecitlivělosti na protetické materiály, ústní vody, léky. Příčinou je také nedostatek vitamínů B, nedostatek železa, cukrovka. Ačkoliv jsou na jazyku minimální změny, postižený pociťuje pálení na hrotu a po okrajích jazyka. Někdy se objevuje i porucha chuti. Důležité je odstranění příčin onemocnění, zvýšená hygiena dutiny ústní, pomáhají výplachy heřmánkovým nebo třezalkovým odvarem. Alergicky zánět se léčí protialergickou léčbou. Podávají se antihistaminika, kortikoidy. Zánět jazyka se projevuje řezáním, pálením, necitlivostí a bolestí.

Zdroj: Bolest jazyka

Extrakce zubu při váčku na dásni

Neléčené infekce v ústech mohou být i příčinou velmi vážných zdravotních komplikací, jako je infarkt nebo mozková mrtvice. Péčí o zuby můžeme ovlivnit zdraví celého našeho těla do větší míry, než jsme si možná dosud mysleli. Pokud není ošetřen zubní kaz, bakterie se z něj šíří dále do kořenového systému zubu a následně do okolí kořenového hrotu. Tak vzniká zubní váček. Nějakou dobu může imunitní systém zánět zvládat a pacient o zánětu nemusí vědět. To ale neznamená, že se bakterie a jejich produkty nešíří do organismu. Při jakémkoliv oslabení imunitního systému se zánět aktivuje, začne bolet a může se začít šířit do okolí. Váček je zánět, se kterým organismus musí bojovat, nehledě na možné komplikace se zánětem spojené. Proto je nutné jej léčit a nepřehlížet ho. Pokud je stav zánětu tak velký, že jej nelze léčit, nastupuje extrakce zubu, tedy jeho vytržení. A to je nevratný úkon, takže se každý zubní lékař snaží takto postižený zub zachránit.

Mnoho pacientů se domnívá, že váček na dásni vzniká v důsledku špatných zubů kvůli horší imunitě, nebo dokonce z dědičných, tedy genetických důvodů. Příčina je přitom úplně někde jinde. Tak jako u mnoha dalších problémů v dutině ústní, tak i v tomto případě je původcem vzniku váčku na dásni infekce. Tato infekce se většinou šíří ze zubu. Nejlepší prevencí je dodržování pravidelné a kvalitní ústní hygieny. Je proto důležité odstraňovat zubní plak, který umožňuje růst bakterií. Proto si čistěte zuby dvakrát denně a používejte mezizubní kartáčky. Je zcela nevhodné, aby vám zůstávaly kousky potravy v mezizubních prostorách. Důležitá je i kvalitní a pestrá strava, abyste netrpěli nedostatkem vitamínů. Všechny tyto faktory mohou vést nejenom k oslabení samotných zubů, ale i dásní. Oslabené dásně je pak snadné poranit tvrdšími částmi potravy. Od poraněné dásně není daleko ke vzniku váčku na dásni. Eliminovat byste měli i konzumaci sladkostí a různých slazených nápojů. Kouření a přemíra alkoholu také patří mezi negativní vlivy.

Zdroj: Píštěl na dásni

Antibiotika na zuby

U antibiotik je problém, že se do zubu nedostanou a infekci v něm zničit nedokážou (už v něm není žádný krevní oběh). Mohou tedy maximálně zklidnit reakci v kosti kolem zubu. U podání antibiotik platí zásada, že léčba v endodoncii musí být takzvaně kauzální, to znamená, že musí vést k odstranění příčiny onemocnění. Podle této zásady v podstatě není potřeba při dokonalém ošetření kanálků podávat antibiotika. Avšak při vážnějším průběhu zánětů v okolí hrotu kořene, kdy jsou přítomny celkové příznaky – nemocný má zvýšenou teplotu a velký otok, je jejich rozumné použití zcela namístě. Dále se antibiotika podávají u pacientů s celkovým onemocněním, jako je cukrovka, srdeční vady, poruchy imunity a podobně.

Zdroj: Jak léčit zánět pod mrtvým zubem

Zánět ozubice

Periodontitis – zánět ozubice, ke kterému dochází, pokud zánětlivý proces postoupí z dřeňové dutiny dál a pronikne hrotem zubního kořene. Dostane se tak do peridonta (ozubice), což jsou vazivová vlákna mezi kořenem zubu a alveolární kosti. V ozubici je i bohaté cévní a nervové zásobení.

Akutní periodontitis – bolest je spontánní, nepřetržitá, bez intervalů klidu. Jedná se o silnou bolest na poklep, dobře lokalizovanou. Pokud je zánět hnisavý, pacient má pocit, že je zub „povystoupený“. Zub je již mrtvý.

Chronická periodontitis – ta nebolí, nebo je jen neurčitá bolest v oblasti kořene. Na poklep pacient udává divný pocit. Bolest se objevuje pouze při akutním vzplanutí zánětu, na rentgenovém snímku je patrný granulom, což je projasnění v oblasti hrotu kořene. Bývá to častý nález u dětí s neošetřeným dočasným chrupem. Zde hrozí nebezpečí postupu zánětu dále do kosti!

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Příprava odběrového pera

Z bezpečnostních důvodů a aby se zabránilo křížové kontaminaci, vždy před vyhozením použitých lancet nasaďte zpět ochranný kryt. Abyste se vyhnuli zranění, nenechávejte použitou lancetu v propíchávači. Použité lancety vždy po testu vyjměte.

  • Odšroubujte nastavitelný hrot odběrového pera.
  • Vložte lancetu do nosiče.
  • Sejměte ochranný kryt, aby se odkryl hrot lancety.
  • Nastavitelný hrot opatrně vyměňte.
  • Zvolte požadovanou hloubku průniku kůží otáčením horní části nastavitelného hrotu, dokud se odpovídající číslo nastavení nesrovná se šipkou. Nastavení je založeno na typu pokožky:
    • Hloubka 1 ~ 2 pro měkkou nebo tenkou pokožku
    • Hloubka 3 pro průměrnou pokožku
    • Hloubka 4 ~ 5 pro silnou nebo zrohovatělou pokožku
  • Jednou rukou držte špičku propichovače a druhou zatáhněte posuvný mechanismus zpět. Když uslyšíte cvaknutí, spoušť se zvedne.
  • Uvolněte posuvný mechanismus. odběrové pero je nyní připraveno získat vzorek krve.

Zdroj: Domácí test na kyselinu močovou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP